Bruxelles, 2.2.2016

SWD(2016) 19 final

DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI

REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI

privind utilizarea benzii de frecvențe de 470-790 MHz în Uniune

care însoţeşte documentul

Evaluarea impactului

Propunere de Decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind utilizarea benzii de frecvențe de 470-790 MHz în Uniune

{COM(2016) 43 final}
{SWD(2016) 20 final}


Fișă rezumat

Evaluarea impactului utilizării benzii de frecvențe de 470-790 MHz în Uniune

A. Necesitatea de a acționa

De ce? Care este problema abordată?

Conectivitatea pe suport radio necesită accesul la un spectru adecvat. Creșterea traficului mobil, determinată în principal de conținutul video, exercită presiune asupra benzilor disponibile în prezent pentru banda largă pe suport radio (WBB). Pentru a soluționa acest aspect, la nivelul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT) s-au desfășurat acțiuni și dezbateri cu privire la posibila utilizare a spectrului sub 1 GHz. UIT permite utilizarea benzii de frecvențe de 694-790 MHz („banda de 700 MHz”) pentru WBB. Unele țări din America de Nord intenționează, de asemenea, să utilizeze banda de frecvențe de 470-694 MHz („banda de frecvențe sub 700 MHz”) pentru WBB. Întrucât în UE televiziunea digitală terestră (TDT) și echipamentele audio pentru producția de programe și pentru evenimente speciale („PMSE”) utilizează în prezent întreaga bandă UHF (470-790 MHz), există cereri conflictuale pentru acest spectru „prețios”.

Benzile de frecvențe armonizate în UE pentru WBB, în special cele sub 1 GHz, sunt importante pentru atingerea obiectivelor de conectivitate ale Uniunii, stabilite în Agenda digitală pentru Europa (ADE). Țările UE sprijină adoptarea unei abordări coordonate la nivelul UE cu privire la furnizarea serviciilor WBB în banda de 700 MHz, dar au opinii diferite asupra calendarului adecvat, deoarece nevoile lor în materie de TDT sunt foarte diferite. Aceste opinii divergente pot întârzia instalarea rețelelor avansate necesare pentru atingerea obiectivelor de conectivitate ale UE și pot genera interferențe transfrontaliere în țările UE.

Ce se așteaptă de la această inițiativă?

Piața unică digitală este una dintre cele 10 priorități politice-cheie ale Comisiei. Pentru realizarea pieței unice digitale, conectivitatea universală de mare viteză pe suport radio este esențială. Aceasta poate fi asigurată pentru toți cetățenii UE, într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor, prin intermediul rețelelor fixe și al celor pe suport radio, care sunt esențiale în egală măsură. Conectivitatea de mare viteză la nivelul UE va permite dezvoltarea de servicii inovatoare pe piața audiovizualului și cea a comunicațiilor mobile. De asemenea, aceasta va sta la baza unor noi servicii, cum ar fi automobilele conectate, care necesită acoperire și capacitate la nivelul întregii UE.

Comisia stabilește o strategie a UE pentru utilizarea viitoare a benzii UHF, astfel încât această parte a spectrului să poată fi utilizată într-un mod eficient și adaptat la evoluția piețelor de telecomunicații și de media, păstrând, în același timp, modelul audiovizual al UE și actualul serviciu public de radiodifuziune a programelor cu acces liber.

Care este valoarea adăugată a acțiunii la nivelul UE?

O abordare coordonată la nivelul UE va avea următoarele avantaje în comparație cu acțiunea la nivel național sau regional:

va asigura în întreaga UE conectivitate la 30 Mbps, până în 2020, permițând inovarea în serviciile existente și oferind o bază pentru noi servicii care necesită conectivitate universală;

va evita interferențele între WBB și TDT;

va oferi oportunitatea de a beneficia de economiile de scară ale unei piețe aproape mondiale a echipamentelor care funcționează în banda de 700 MHz.

B. Soluții

Ce opțiuni de politică legislative și nelegislative au fost luate în considerare? Există o opțiune preferată? De ce?

Au fost luate în considerare următoarele 4 opțiuni de politică:

1 — Nicio acțiune a UE: Țările UE vor decide în mod independent cu privire la alocarea și autorizarea serviciilor (TDT și/sau WBB) în banda de 700 MHz, la frecvențele disponibile și la condițiile tehnice și de acces relevante.

2 — Desemnarea și autorizarea coordonată a benzii de 700 MHz. Aceasta va include:

un termen limită pentru asignare și coordonarea transfrontalieră;

promovarea includerii de obligații de acoperire în licențele pentru banda de 700 MHz;

rezervarea benzii de frecvențe sub 700 MHz pentru TDT și echipamentele PMSE audio.

Se are în vedere efectuarea, până în 2025, a unei evaluări a pieței la nivelul UE, pentru revizuirea normelor privind banda de frecvențe sub 700 MHz.

3 — Desemnarea și autorizarea coordonată a benzii de 700 MHz (ca la opțiunea 2) și desemnarea coordonată a benzii de frecvențe sub 700 MHz pentru utilizare în mod „exclusiv legătură descendentă”, cu condiția asigurării furnizării de servicii mass-media audiovizuale (AVMS) destinate unei audiențe de masă, inclusiv de programe cu acces liber, și a accesului echipamentelor PMSE audio, dacă există cerere la nivel național.

Se are în vedere efectuarea, până în 2025, a unei evaluări a pieței la nivelul UE, pentru revizuirea normelor privind banda de frecvențe sub 700 MHz.

4 — Desemnarea și autorizarea coordonată a întregii benzi UHF pentru servicii WBB, până în 2020.

Opțiunea de politică 3 este opțiunea preferată, deoarece asigură o soluție echilibrată și flexibilă, care sprijină economia digitală și modelul audiovizual european și oferă avantaje cetățenilor.

Care sunt susținătorii fiecărei opțiuni?

Sectorul radiodifuziunii și sectorul media sprijină Raportul Lamy 1 . Pe acest raport, care recomandă desemnarea și autorizarea coordonată a benzii de 700 MHz și o abordare flexibilă pentru banda de frecvențe sub 700 MHz, se bazează opțiunea preferată 3. Conform acestei abordări, serviciile tradiționale de radiodifuziune coexistă cu serviciile pe suport radio în bandă largă, în modul „exclusiv legătură descendentă”.

Reprezentanții statelor membre ale UE în Grupul pentru politica în domeniul spectrului de frecvențe radio (RSPG) au adoptat avizul RSPG, 2 în care sprijină opțiunea privind o abordare coordonată la nivelul UE a reafectării benzii de 700 MHz. Aceasta include:

- armonizarea condițiilor tehnice de utilizare a WBB în banda de 700 MHz;

- stabilirea unui termen-limită comun pentru eliberarea benzii de 700 MHz; și

- utilizarea flexibilă a benzii de frecvențe sub 700 MHz.

Au fost organizate consultări publice cu privire la ambele documente, iar respondenții și-au exprimat susținerea pentru coordonarea la nivelul UE.

C. Impactul opțiunii preferate

Care sunt avantajele opțiunii preferate (altele decât principalele avantaje)? 

Opțiunea 3:

va asigura în UE un spectru armonizat suplimentar pentru WBB, îndeplinind obiectivul în materie de spectru al programului pentru politica în domeniul spectrului de frecvențe radio (RSPP);

va contribui la realizarea obiectivelor de conectivitate ale pieței unice digitale și a obiectivelor în materie de bandă largă ale ADE;

va reduce utilizarea fragmentată a benzii UHF pentru radiodifuziune și va preveni interferențele dintre WBB și TDT;

va facilita inovarea și evoluția pieței către tehnologii mai eficiente;

va promova adaptarea la noi forme de consum de conținut audiovizual, susținând, în același timp, actualul model de distribuție de programe cu acces liber;

va oferi țărilor membre ale UE flexibilitatea necesară pentru a deschide banda de frecvențe sub 700 MHz și altor utilizări în afara TDT și a echipamentelor PMSE audio, dacă este posibil, și cu condiția protejării primelor;

va consolida poziția UE în negocierile internaționale privind utilizarea viitoare a benzii de frecvențe sub 700 MHz.

Care sunt costurile opțiunii preferate (altele decât principalele costuri)? 

Radiodifuzorii de TDT (publici și privați) și utilizatorii de echipamente PMSE audio vor fi privați de încă o parte din spectrul UHF (în plus față de banda de 800 MHz, deja reafectată). Migrația către banda de frecvențe sub 700 MHz va genera costuri de tranziție ca urmare a reconfigurării rețelelor de radiodifuziune. Operatorii de rețele TDT vor trebui să treacă într-un timp scurt la tehnologiile cele mai eficiente din punctul de vedere al utilizării spectrului, dacă doresc să mențină (sau să îmbunătățească) diversitatea și calitatea actuală a programelor transmise. Consumatorii se vor confrunta cu inconveniențe legate de reglarea sau înlocuirea echipamentelor (a decodoarelor și, în anumite cazuri, a antenelor), necesară pentru a putea recepționa în continuare serviciile de TDT.

Care va fi impactul asupra întreprinderilor, a IMM-urilor și a microîntreprinderilor?

Pe de o parte, majoritatea societăților din sectorul cultural și cel creativ sunt IMM-uri. Cea mai afectată categorie sunt utilizatorii de echipamente PMSE audio, care se vor confrunta cu o reducere semnificativă a „spațiilor albe” disponibile pentru producția și înregistrarea programelor și a evenimentelor. Pe de altă parte, o serie de IMM-uri care activează în sectorul benzii largi pe suport radio vor beneficia de disponibilitatea unui spectru suplimentar și, prin urmare, de dezvoltarea modelului lor economic.

Comisia a asigurat, printr-o decizie de punere în aplicare din 2014 3 , disponibilitatea unui volum minim de frecvențe pentru echipamentele PMSE audio. În plus, Comisia va solicita avizul RSPG asupra strategiei UE pentru serviciile PMSE. Conform opțiunii 3, țările UE pot decide să utilizeze o parte din banda de 700 MHz (până la 25 MHz în așa-numitele „ecarturi duplex”) pentru echipamentele PMSE.

Va exista un impact semnificativ asupra bugetelor și a administrațiilor naționale? 

Pentru autoritățile naționale, costurile și beneficiile vor depinde de cadrul de reglementare național aplicabil, și anume de posibilitățile și condițiile de retragere, reînnoire sau modificare a licențelor și/sau de alte costuri administrative. O serie de țări ale UE vor trebui să retragă sau să modifice actualele licențe din banda de 700 MHz, pentru a permite tranziția în această bandă la serviciile mobile în bandă largă. Deși licitațiile vor genera venituri pentru sectorul public, va fi, probabil, nevoie de resurse de la bugetul național pentru eventualele măsuri de sprijin public pentru modernizarea echipamentelor utilizatorilor finali.

Vor exista și alte efecte semnificative? 

Nu.

D. Măsuri ulterioare

Când va fi reexaminată politica?  

Evoluția pieței în ceea ce privește utilizarea benzii de frecvențe sub 700 MHz va fi evaluată în cadrul unui proces la nivelul UE, organizat de Comisie până în 2025, iar cadrul de reglementare va fi modificat, dacă va fi necesar.

(1)  Raportul prezentat de Pascal Lamy privind „Rezultatele lucrărilor Grupului la nivel înalt pentru utilizarea viitoare a benzii UHF (470-790 MHz)”: http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/news/report-results-work-high-level-group-future-use-uhf-band  
(2)  Avizul RSPG referitor la „Strategia pe termen lung privind utilizarea viitoare a benzii UHF (470-790 MHz) în Uniunea Europeană” [documentul RSPG14-585(rev1)].
(3)  Decizia 2014/641/UE a Comisiei