Bruxelles, 14.7.2016

COM(2016) 461 final

2016/0221(COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 345/2013 privind fondurile europene cu capital de risc și a Regulamentului (UE) nr. 346/2013 privind fondurile europene de antreprenoriat social

(Text cu relevanță pentru SEE)

{SWD(2016) 228 final}
{SWD(2016) 229 final}


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Scopul prezentei propuneri este de a modifica Regulamentul (UE) nr. 345/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2013 privind fondurile europene cu capital de risc 1 [denumit în continuare „Regulamentul (UE) nr. 345/2013”] și Regulamentul (UE) nr. 346/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2013 privind fondurile europene de antreprenoriat social [denumit în continuare „Regulamentul (UE) nr. 346/2013”]. 2  

Prezenta propunere ar trebui plasată în contextul mai larg al lucrărilor care vizează deblocarea investițiilor în întreprinderile în creștere și inovatoare. Planul de investiții pentru Europa 3 prevede o strategie cuprinzătoare pentru a promova ocuparea forței de muncă, creșterea economică și investițiile. Un aspect esențial al acestui plan de investiții este Planul de acțiune privind uniunea piețelor de capital 4 , care vizează reducerea fragmentării piețelor de capital, înlăturarea barierelor de reglementare din calea finanțării economiei și creșterea ofertei de capital a întreprinderilor prin crearea unei veritabile piețe unice de capital. Planul de investiții pentru Europa vizează continuarea mobilizării de investiții private suplimentare din fonduri publice prin intermediul Fondului european pentru investiții strategice („FEIS”) 5 . În acest cadru, pentru a cataliza investițiile private în piețele de capital de risc din Europa, un fond de fonduri paneuropean menit să investească în capitalul de risc european este, de asemenea, în curs de instituire. Acesta va combina capitalul sectorului privat cu sprijinul din partea UE, cu scopul de a atrage capital de la marii investitori instituționali către categoria europeană de active de capital de risc, precum și de a spori efectele sprijinului UE asupra sectorului european al capitalului de risc.

Fondurile europene cu capital de risc (denumite în continuare „EuVECA”) și fondurile europene de antreprenoriat social (denumite în continuare „EuSEF”) sunt structuri create pentru a le oferi participanților pe piață noi oportunități de a mobiliza și de a investi capital în întreprinderile mici și mijlocii („IMM-uri”) inovatoare și în întreprinderile sociale din întreaga Europă. Sectorul IMM-urilor are o importanță majoră pentru economia UE, datorită capacității sale de a genera o creștere reală și randamente. În timp ce fondurile EuVECA sprijină întreprinderile tinere și inovatoare, fondurile EuSEF vizează întreprinderile care au scopul de a produce un impact social pozitiv.

Sursele de finanțare și disponibilitatea acestora sunt factori importanți pentru dezvoltarea, creșterea și succesul unei IMM. Pentru a promova noi domenii de creștere și a ne îndrepta către o economie bazată pe inovare, este necesară o consolidare a noilor modalități de finanțare pentru sprijinirea întreprinderilor nou-înființate, a IMM-urilor inovatoare și a întreprinderilor sociale. Întrucât băncile sunt, de regulă, mai puțin în măsură să furnizeze aceste tipuri de finanțare, accesul la capitalul de risc și la fondurile de antreprenoriat social este esențial pentru a finanța creșterea acestui segment al economiei UE. Lipsa finanțărilor de acest tip este adesea citată ca reprezentând un obstacol care trebuie înlăturat pentru a promova creșterea economică în UE. De asemenea, în loc să se reducă, întârzierea UE în comparație cu SUA în ceea ce privește piața capitalului de risc este în curs de a se accentua. În pofida unei dimensiuni similare a economiei, Statele Unite furnizează mai mult capital de risc întreprinderilor, inclusiv IMM-urilor. Potrivit Planului de acțiune privind uniunea piețelor de capital, dacă piețele de capital de risc din UE ar fi fost la fel de dezvoltate ca cele din SUA, între 2009 și 2014 ar fi fost disponibile 90 de miliarde EUR pentru finanțarea întreprinderilor. În 2014, aproximativ 90 % din totalul investițiilor de capital de risc au fost concentrate în opt state membre: Regatul Unit, Germania, Suedia, Danemarca, Finlanda, Țările de Jos, Franța și Spania. Dar chiar și în aceste piețe mai dezvoltate, capitalul de risc reprezintă mai puțin de 0,1 % din PIB.

Pentru a susține în continuare dezvoltarea acestor piețe, Comisia intenționează să se asigure că respectivele cadre ale EuVECA și EuSEF funcționează cât mai bine posibil, cu scopul de a sprijini investițiile de capital de risc și investițiile sociale. Prin urmare, Comisia a decis să anticipeze revizuirile ambelor regulamente, prevăzute de dispozițiile acestora în 2017, prin lansarea unei revizuiri legislative în cadrul inițiativei REFIT 6 (Programul privind o reglementare adecvată și funcțională) din 2016. Scopul revizuirii a fost acela de a evalua modul în care cele două cadre au funcționat până în prezent, și în special de a examina dacă acestea au fost eficace, eficiente, coerente, pertinente și dacă au generat valoare adăugată în UE. Revizuirea a identificat o serie de factori care frânează dezvoltarea acestor fonduri, precum normele care reglementează modul în care fondurile investesc în active, modul în care administratorii gestionează fondurile, modul în care ambele regulamente interacționează cu alte dispoziții legislative existente privind fondurile de investiții, precum și cerințele pe care fondurile le îndeplinesc pentru a putea beneficia de un pașaport transfrontalier.

În prezenta propunere se recunoaște faptul că există și alți factori, care nu se încadrează în domeniului său de aplicare, care frânează dezvoltarea sectorului capitalului de risc din UE, precum abordarea finanțării nebancare sau regimurile fiscale, pe care statele membre ar trebui să îi abordeze prin intermediul altor inițiative specifice. În plus, acești factori vor fi abordați, de asemenea, în cadrul pachetului cuprinzător de măsuri în sprijinul finanțării cu capital de risc din UE, prevăzut de Planul de acțiune privind uniunea piețelor de capital.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

Prezenta propunere face parte din Planul de acțiune privind uniunea piețelor de capital. Planul de acțiune privind uniunea piețelor de capital este o prioritate-cheie pentru Comisie și conține o serie de măsuri menite să înlăture obstacolele întâmpinate pe piețele de capital și să faciliteze finanțarea IMM-urilor. Ele vizează, în special, sporirea feedbackului oferit de băncile care resping cererile de credit ale IMM-urilor, îmbunătățirea informațiilor privind creditele IMM-urilor, precum și revizuirea stimulentelor și a scutirilor fiscale pe care statele membre le oferă IMM-urilor și investitorilor care investesc în IMM-uri.

Prezenta propunere reprezintă o parte esențială a Planului de acțiune privind uniunea piețelor de capital: ea contribuie la diversificarea surselor de finanțare și la deblocarea capitalului, permițând investitorilor, administratorilor de fonduri și societăților de portofoliu să beneficieze de fondurile EuVECA și EuSEF. Piețele de capital oferă acces la o gamă largă de furnizori de fonduri, precum și o posibilitate de ieșire pentru investitorii care investesc în întreprinderi aflate într-o etapă incipientă a dezvoltării, fie că este vorba despre capital de risc, despre investiții cu impact social, despre investitori privați sau despre investitori providențiali.

Coerența cu alte domenii de politică ale Uniunii

Prezenta propunere vine în completarea celorlalți doi piloni ai Planului de investiții pentru Europa:

Mobilizarea unor investiții private suplimentare prin utilizarea de fonduri publice. FEIS a fost creat cu scopul de a mobiliza cel puțin 315 miliarde EUR de investiții suplimentare până în 2018. FEIS investește într-o gamă largă de sectoare și oferă sprijin financiar direct pentru IMM-uri, în special prin intermediul Fondului european de investiții.

Asigurarea faptului că finanțarea investițiilor ajunge la economia reală. Portalul european pentru proiecte de investiții și Platforma europeană de consiliere în materie de investiții au fost instituite pentru a ajuta finanțarea investițiilor să ajungă la economia reală.

Prezenta propunere completează și Programul-cadru pentru cercetare și inovare „Orizont 2020” 7 , care joacă un rol important ca motor al finanțării IMM-urilor prin intermediul InnovFin (Finanțare UE pentru inovare), o serie de instrumente de finanțare integrate și complementare și de servicii de consultanță oferite de Grupul Băncii Europene de Investiții, care acoperă întregul lanț valoric al cercetării și inovării. Comisia gestionează și Programul pentru competitivitatea întreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii (COSME) 8 , care îmbunătățește accesul IMM-urilor la finanțare, furnizează servicii de sprijin pentru întreprinderi și promovează antreprenoriatul.

În contextul Strategiei privind piața unică 9 , Comisia intenționează să reducă sarcinile administrative și să facă din Europa o destinație mai atractivă pentru inovatorii care provin atât din interiorul, cât și din afara UE. În special, Comisia va lansa și o inițiativă privind întreprinderile nou-înființate, pentru a iniția o amplă evaluare a cerințelor pe care aceste întreprinderi trebuie să le îndeplinească, precum și a modalităților de a reduce numărul acestor cerințe sau, în cazul în care acest lucru nu este posibil, de a facilita respectarea lor.

2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

Temeiul juridic

Temeiul juridic al prezentei propuneri este articolul 114 din TFUE, care a constituit temeiul juridic al Regulamentului (UE) nr. 345/2013 și al Regulamentului (UE) nr. 346/2013. Analiza realizată în cadrul raportului de evaluare a impactului identifică necesitatea de a modifica anumite elemente ale Regulamentului (UE) nr. 345/2013 și ale Regulamentului (UE) nr. 346/2013 pentru a îmbunătăți și a simplifica utilizarea fondurilor EuVECA și EuSEF. Numai colegiuitorii UE au competența de a efectua modificările necesare.

   Subsidiaritatea

Ar trebui întreprinsă o acțiune la nivelul UE numai dacă obiectivele acțiunii preconizate nu pot fi realizate în mod satisfăcător de către statele membre în cadrul sistemelor lor constituționale naționale.

Piața internă pentru capitalul de risc și fondurile cu impact social, astfel cum se stabilește în Regulamentul (UE) nr. 345/2013 și în Regulamentul (UE) nr. 346/2013, rămâne fragmentată și sunt necesare acțiuni suplimentare pentru a consolida cadrul european aplicabil mobilizării transfrontaliere a fondurilor respective. Prezenta propunere ar conduce la o mai mare convergență și la o consolidare a pieței interne pentru capitalul de risc și fondurile de antreprenoriat social. Prin urmare, obiectivele prezentului regulament pot fi realizate doar printr-o acțiune întreprinsă la nivelul Uniunii.

Problemele identificate constau în limitări și în divergențe între statele membre în ceea ce privește aplicarea Regulamentului (UE) nr. 345/2013 și a Regulamentului (UE) nr. 346/2013. Dacă aceste limitări și divergențe vor fi lăsate să persiste, există riscul de a genera o mai mare fragmentare și se vor pierde oportunități. Numai o intervenție coordonată la nivelul UE prin intermediul prezentei propuneri poate soluționa aceste probleme. Prin urmare, nivelul UE este singurul nivel adecvat pentru soluționarea acestor probleme, pentru a garanta aplicarea coerentă a unor reglementări uniforme în toate statele membre.

Proporționalitatea

Prezenta propunere consolidează utilizarea denumirilor EuVECA și EuSEF. Nici Regulamentul (UE) nr. 345/2013, nici Regulamentul (UE) nr. 346/2013 și nici prezenta propunere nu conferă exclusivitate asupra fondurilor EuVECA și EuSEF în sectorul capitalului de risc și al fondurilor cu impact social. Prezentul regulament menține utilizarea exclusivă a denumirilor EuVECA și EuSEF de către fondurile EuVECA și, respectiv, EuSEF. În temeiul Directivei 2011/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind administratorii fondurilor de investiții alternative (denumită în continuare „Directiva AFIA”) 10 , statele membre rămân libere să stabilească regimurile naționale pentru capitalul de risc și fondurile cu impact social.

Prezenta propunere asigură un echilibru între interesul public, protecția investitorilor, aspectele legate de siguranță și de încredere și costurile aferente. Sarcinile inutile sunt evitate: se propune ca posibilitatea de a gestiona și de a comercializa fondurile reglementate de Regulamentul (UE) nr. 345/2013 și de Regulamentul (UE) nr. 346/2013 să fie deschisă unui nou grup de administratori care fac obiectul dispozițiilor Directivei AFIA și numai acelor cerințe ale Regulamentului (UE) nr. 345/2013 și ale Regulamentului (UE) nr. 346/2013 care sunt sectoriale și nu sunt impuse de Directiva AFIA, ca înregistrarea fondurilor să fie simplificată și se clarifică faptul că autoritățile competente din statele membre gazdă nu pot impune comisioane și alte taxe similare.

Alegerea instrumentului

Instrumentul propus este un regulament al Parlamentului European și al Consiliului.

3.REZULTATELE REVIZUIRII EX-POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Revizuirea legislației în vigoare

Regulamentul (UE) nr. 345/2013 și Regulamentul (UE) nr. 346/2013 au fost incluse în programul REFIT al Comisiei Europene. Detalii suplimentare cu privire la această revizuire pot fi găsite în secțiunea de mai jos – „Adecvarea reglementărilor și simplificarea”.

Evaluarea ex-post/verificarea adecvării

Comisia a decis să accelereze revizuirea Regulamentului (UE) nr. 345/2013 și a Regulamentului (UE) nr. 346/2013, care era programată pentru 2017, și să inițieze o revizuire legislativă în cadrul programului de lucru REFIT 2016 11 . 

Având în vedere faptul că Regulamentul (UE) nr. 345/2013 și Regulamentul (UE) nr. 346/2013 sunt aplicabile doar începând cu jumătatea anului 2013, o evaluare completă nu ar fi fost posibilă, deoarece este prea devreme pentru a stabili cu certitudine efectele lor pe termen lung. În schimb, evaluarea examinează impactul inițial al regulamentelor, axându-se pe eventualii factori care au împiedicat o utilizare mai largă a fondurilor în comparație cu așteptările inițiale. Revizuirea este anexată la raportul Comisiei privind evaluarea impactului, concluziile sale fiind prezentate în cele ce urmează.

În ceea ce privește eficacitatea Regulamentului (UE) nr. 345/2013 și a Regulamentului (UE) nr. 346/2013, în timp ce gradul de utilizare al posibilităților oferite de Regulamentul (UE) nr. 345/2013 ar putea fi îmbunătățit, gradul scăzut de utilizare al celor oferite de Regulamentul (UE) nr. 346/2013 este, în mod evident, nesatisfăcător. Atât Regulamentul (UE) nr. 345/2013, cât și Regulamentul (UE) nr. 346/2013 sunt limitate de o serie de obstacole: este vorba, în special, despre limitele care îi împiedică pe marii administratorii al căror portofoliu depășește 500 de milioane EUR să utilizeze denumirile „EuVECA” și „EuSEF”, despre un bilet de intrare de cel puțin 100 000 EUR pentru investitorii neprofesioniști și despre limitări specifice aplicabile investițiilor eligibile (în definiția societăților de portofoliu eligibile). În cazul fondurilor mai mici, investiția minimă de 100 000 EUR a fost menționată ca un potențial obstacol, dar investitorii neprofesioniști dispun deja de o serie de instrumente alternative pentru a realiza investiții mai mici în active ale IMM-urilor (de exemplu, finanțarea participativă, ofertele publice inițiale etc.). Fondurile EUSEF și EuVECA sunt instrumente diferite, pe termen lung (de exemplu, aceste fonduri au o perioadă de restricționare de cel puțin cinci ani), ceea ce necesită praguri mai ridicate și o mai mare protecție a investitorilor.

La începutul lunii aprilie 2016, existau 70 de fonduri EuVECA înregistrate în baza de date a ESMA. În ceea ce privește fondurile EuSEF, există patru fonduri înregistrate în doar două state membre: unul în Franța și trei în Germania, cu un total al activelor administrate în valoare de 32 de milioane EUR.

În ceea ce privește eficiența, revizuirea identifică cerințe diferite în jurisdicții diferite, în special în privința cheltuielilor de înființare, a costurilor suplimentare facturate de statele membre gazdă și a nivelurilor de fonduri proprii considerate ca fiind suficiente. În anumite cazuri, astfel de practici, care depășesc cerințele prevăzute de regulamente, conduc la suprareglementare, aceasta din urmă constituind, la rândul său, un impediment pentru instituirea și difuzarea transfrontalieră a fondurilor EuVECA și EuSEF. În ceea ce privește relevanța, Regulamentul (UE) nr. 345/2013 și Regulamentul (UE) nr. 346/2013 sunt recunoscute ca făcând parte integrantă din lucrările privind uniunea piețelor de capital. Regulamentul (UE) nr. 345/2013 și Regulamentul (UE) nr. 346/2013 fac parte din inițiativa Comisiei menită să dezvolte finanțarea nebancară a economiei și sunt aliniate la obiectivele Planului de investiții pentru Europa, care vizează creșterea competitivității și stimularea investițiilor în vederea creării de locuri de muncă.

Coerența este asigurată prin faptul că Regulamentul (UE) nr. 345/2013 și Regulamentul (UE) nr. 346/2013 sunt complementare Directivei privind AFIA, întrucât ele se aplică micilor administratorii ale căror portofolii se situează sub 500 de milioane EUR, cu scopul de a le oferi acestora din urmă posibilitatea de a difuza trasfrontalier atât fonduri EuVECA, cât și fonduri EuSEF.

În ceea ce privește valoarea adăugată la nivelul UE, Regulamentul (UE) nr. 345/2013 și Regulamentul (UE) nr. 346/2013 abordează o lacună existentă în legislație înainte de adoptarea lor, menită să creeze pentru administratorii mici posibilitatea de a difuza fonduri la nivel transfrontalier și să majoreze cuantumul capitalurilor nebancare disponibile pentru investiții în întreprinderile nou-înființate și în întreprinderile sociale. Valoare adăugată la nivelul UE rezidă și în faptul că acestea constituie „cadre unice de reglementare”, menite să garanteze că investitorii dispun de cele mai bune și mai comparabile informații pentru a investi în fondurile EuVECA și EuSEF în întreaga Europă.

Consultări cu părțile interesate

Prezenta propunere se bazează pe o serie de consultări publice, și anume o consultare publică lansată în cadrul cărții verzi intitulate „Crearea unei uniuni a piețelor de capital” (18 februarie 2015–13 mai 2015), o consultare publică privind revizuirea Regulamentului (UE) nr. 345/2013 și a Regulamentului (UE) nr. 346/2013 (30 septembrie 2015–6 ianuarie 2016), o consultare publică lansată în cadrul cererii de contribuții privind cadrul de reglementare al UE în domeniul serviciilor financiare (30 septembrie 2015–31 ianuarie 2016) și un atelier tehnic specific (27 ianuarie 2016).

Rezultatele acestor consultări sugerează că există un sprijin general pentru lărgirea categoriei de administratori autorizați să administreze și să difuzeze fonduri utilizând denumirile „EuVECA” și „EuSEF”, prin includerea administratorilor autorizați în temeiul articolului 6 din Directiva 2011/61/UE. Prezenta propunere deschide piața fondurilor EuVECA și EuSEF administratorilor autorizați în temeiul Directivei AFIA, astfel încât aceștia să le poată oferi o gamă completă de produse clienților lor situați în statul lor membru de origine sau în alte state membre, ceea ce ar spori rata de penetrare globală a acestor fonduri. Acești administratori vor trebui să îndeplinească în continuare cerințele Directivei AFIA și să respecte, de asemenea, anumite norme ale Regulamentului (UE) nr. 345/2013 și, respectiv, ale Regulamentului (UE) nr. 346/2013.

Părțile interesate au exprimat puncte de vedere diferite în ceea ce privește reducerea investiției minime de 100 000 EUR necesare pentru a investi în fondurile EuVECA și EuSEF în cazul investitorilor neprofesioniști. Unii respondenți au fost în favoarea reducerii acestui „bilet minim de intrare”. Ei au propus lărgirea gamei de investitori potențiali pentru a spori posibilitățile de alegere ale investitorilor neprofesioniști. Alți respondenți au estimat că profilul de risc, obligațiile contractuale și natura nelichidă a investițiilor în capitalul de risc și în întreprinderile sociale nu sunt în mod necesar potrivite pentru investitorii de retail care dispun de un volum mai mic de capital. Alții au constatat faptul că ar fi necesar să se adopte norme suplimentare de protecție adaptate pentru investitori, al căror cost nu ar compensa eventualele creșteri ale bazei de investitori. Pentru investitorii individuali, o abordare pe bază de portofolii similară cu cea din Regulamentul (UE) 2015/760 al Parlamentului European și al Consiliului privind fondurile europene de investiții pe termen lung 12 a fost citată cu titlu de exemplu al nivelului de protecție care ar putea fi necesar. Având în vedere argumentele de mai sus, prezenta propunere menține biletul de intrare de 100 000 EUR din următoarele motive: o reducere a investițiilor minime ar genera riscuri semnificative legate de protecția investitorilor, ceea ce ar putea afecta încrederea investitorilor în fondurile EuVECA și EuSEF. Reducerea pragului de investiții ar trebui, în mod inevitabil, să fie cuplată cu noi măsuri de protecție a investitorilor de retail, ceea ce ar genera costuri și ar afecta beneficiul final al unor regimuri mai flexibile pentru fondurile EuVECA și EuSEF.

Costurile indirecte care le revin administratorilor pentru înregistrarea de fonduri EuVECA și EuSEF includ cerințele de fonduri proprii. Respondenții au subliniat că interpretarea expresiei „fonduri proprii suficiente” variază în funcție de autoritățile competente, anumite autorități aplicând integral cerințele aplicabile administratorilor autorizați în temeiul Directivei AFIA. De asemenea, respondenții au pus sub semnul întrebării compatibilitatea taxelor suplimentare impuse de unele state membre gazdă cu Regulamentul (UE) nr. 345/2013 și cu Regulamentul (UE) nr. 346/2013. Prezenta propunere abordează problema suprareglementării, solicitând Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) să elaboreze standarde tehnice de reglementare privind metodologiile de stabilire a nivelului fondurilor proprii suficiente. Ea precizează, de asemenea, faptul că statele membre gazdă nu pot impune taxe pentru fondurile EuVECA și EuSEF transfrontaliere.

Regulamentul (UE) nr. 345/2013 și Regulamentul (UE) nr. 346/2013 interzic impunerea de cerințe sau de proceduri administrative în ceea ce privește difuzarea de fonduri cu capital de risc eligibile în statele membre gazdă. Pentru a garanta că această interdicție este respectată în mod constant în toate statele membre, prezentul regulament precizează în mod explicit că statele membre gazdă nu pot impune comisioane și alte taxe.

Majoritatea răspunsurilor au fost în favoarea unei extinderi a gamei de active eligibile pentru investiții prin fondurile EuVECA, cu argumentul că definiția societăților de portofoliu eligibile în temeiul Regulamentului (UE) nr. 345/2013 este prea restrictivă. Motivele au inclus dificultatea administratorilor de a identifica suficiente investiții care să se încadreze în definiție și atractivitatea realizării investițiilor de continuare. De asemenea, în cadrul răspunsurilor s-a propus majorarea limitei privind numărul angajaților și eliminarea limitelor privind cifra de afaceri și bilanțul. Prezenta propunere permite investițiile în societăți cu până la 499 de angajați (întreprinderi mici cu capitalizare medie). Această modificare aliniază sfera de aplicare a investițiilor eligibile în temeiul Regulamentului (UE) nr. 345/2013 cu programele de capital de risc gestionate de Fondul european de investiții și sprijinite de programele de finanțare ale UE, cum ar fi InnovFin. În plus, prezenta propunere permite, de asemenea, investițiile în întreprinderile mici și mijlocii cotate pe o piață de creștere pentru IMM-uri în sensul Directivei 2014/65/UE privind piețele instrumentelor financiare 13 , cu scopul de a permite entităților în stadiu de dezvoltare care au deja acces la alte surse de finanțare să beneficieze de capital și de la fondurile EuVECA. Prezenta propunere permite, de asemenea, investițiile de continuare într-o anumită întreprindere care, după o primă investiție, nu se mai încadrează în definiția unei societăți de portofoliu eligibile.

Obținerea și utilizarea expertizei

Comisia s-a bazat pe informații furnizate de ESMA. Comisia a organizat, de asemenea, un atelier tehnic specific la 27 ianuarie 2016, reuniuni bilaterale și teleconferințe cu părțile interesate și a utilizat statistici furnizate de asociațiile profesionale din sectorul respectiv.

Evaluarea impactului

Prezenta propunere este însoțită de un raport de evaluare a impactului care analizează o serie de opțiuni de politică, și anume dacă ar trebui să li se permită administratorilor autorizați în temeiul Directivei AFIA să utilizeze denumirile „EuVECA” și „EuSEF”, dacă ar trebui extinsă definiția societăților de portofoliu eligibile din Regulamentul (UE) nr. 345/2013, dacă ar trebui menținut biletul minim de intrare și dacă ar trebui clarificate procesele administrative și măsurile suplimentare impuse de statele membre gazdă.

La 13 mai 2016, Comitetul de analiză a reglementării a emis un aviz favorabil, însoțit de recomandări pentru îmbunătățirea proiectului de raport de evaluare a impactului. Proiectul de raport a fost modificat ulterior pentru a se ține seama de observațiile formulate de comitet 14 . Principalele schimbări vizau contextul și calendarul revizuirii legislative, prezentarea opțiunilor preferate și a elementelor de simplificare, precum și reducerea costurilor. Versiunea revizuită a raportului de evaluare a impactului și rezumatul său sunt publicate împreună cu prezenta propunere 15 .

Tabelul de mai jos oferă o sinteză a diferitelor măsuri selectate, împreună cu o evaluare a impactului lor asupra părților interesate, a avantajelor și a proporționalității lor.

Opțiuni de politică preferate

Impactul asupra costurilor

Avantaje pentru administratorii fondurilor EuVECA și EuSEF, pentru investitori și pentru societățile de portofoliu

Proporționalitate

Autorizarea administratorilor autorizați în temeiul Directivei AFIA să utilizeze denumirile „EuVECA” și „EuSEF”

Extinderea definiției societăților de portofoliu eligibile din Regulamentul (UE) nr. 345/2013

Menținerea investiției minime de 100 000 EUR

Includerea unor dispoziții explicite în Regulamentul (UE) nr. 345/2013 și în Regulamentul (UE) nr. 346/2013 pentru a evita proceduri administrative împovărătoare și măsuri suplimentare (inclusiv taxele impuse de statele membre gazdă), precum și cerințe disproporționate impuse de statele membre gazdă

Întrucât principalele caracteristici ale regimului au fost păstrate, nu vor exista costuri suplimentare pentru administratorii de active.

Costurile ar putea fi mai scăzute decât în prezent, deoarece normele adaptate vor preciza explicit modul în care proporționalitatea trebuie realizată la nivelul cerințelor.

Autorizarea administratorilor autorizați în temeiul Directivei AFIA să utilizeze denumirile „EuVECA” și „EuSEF” ar putea avea un impact pozitiv asupra taxelor plătite de către investitori administratorilor, deoarece administratorii autorizați în temeiul Directivei AFIA realizează mai multe economii de scară.

Menținerea pragului de 100 000 EUR garantează, de asemenea, că nu sunt necesare noi cerințe în materie de protecție a consumatorilor, cum ar fi normele referitoare la depozitari sau la diversificare. În caz contrar, aceste norme ar conduce la creșterea costurilor suportate de administratorii de active, precum și la creșterea indirectă a taxelor plătite de investitori.

Niciun impact asupra bugetului UE.

Principalele caracteristici ale regimului au fost păstrate pentru micii administratori de active și ele vor fi consolidate în continuare.

Echilibrul între protecția investitorilor, pe de o parte, și reducerea costurilor și flexibilitatea regimului, pe de altă parte, este menținut.

Nu există riscuri suplimentare pentru investitori.

Administratorii autorizați în temeiul Directivei AFIA vor beneficia de cadrele aplicabile fondurilor EuVECA și EuSEF și vor putea comercializa fonduri EuVECA și EuSEF către investitori profesioniști și alți investitori capabili să investească 100 000 EUR. Ei se pot îndrepta, de asemenea, către investitori instituționali, precum societățile de asigurare care sunt deja stimulate să investească în aceste categorii de fonduri în temeiul actelor delegate privind Solvabilitate II.

Numărul administratorilor de active care vor putea utiliza denumirile EuVECA și EuSEF va crește, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra investițiilor în IMM-uri, în întreprinderile mici cu capitalizare medie și în întreprinderile sociale.

Extinderea definiției societăților de portofoliu eligibile pentru a include entități mai mari va permite o diversificare a portofoliilor fondurilor EuVECA, precum și accesul la finanțarea EuVECA pentru entitățile mici cu capitalizare medie.

Extinderea definiției societăților de portofoliu eligibile din Regulamentul (UE) nr. 345/2013 prin autorizarea investițiilor în piețele de creștere pentru IMM-uri va stimula dezvoltarea acestor piețe.

Investitorii vor avea acces la portofolii EuVECA mai diversificate și, eventual, cu mai puține riscuri.

Sarcina administrativă a administratorilor fondurilor EuVECA și EuSEF va fi redusă.

Opțiunile preferate sunt în concordanță cu alte inițiative și acte legislative, în special cu Directiva AFIA, piețele de creștere pentru IMM-uri prevăzute în Directiva 2014/65/UE și uniunea piețelor de capital, și consolidează programele de finanțare ale UE, inclusiv Programul pentru competitivitatea întreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii (COSME), programul Orizont 2020 și Fondul european pentru investiții strategice. 

Opțiunile preferate țin cont de principiul proporționalității consacrat la articolul 5 alineatul (4) din TUE, întrucât sunt adecvate pentru realizarea obiectivelor vizate fără a depăși ceea ce este necesar în acest sens.

Opțiunile de politică selectate urmăresc asigurarea unui echilibru adecvat între interesul public, protecția investitorilor, aspectele legate de siguranță și de încredere și costurile aferente. Sarcinile inutile sunt evitate.

Normele propuse nu depășesc ceea ce este necesar pentru realizarea unui cadru juridic comun pentru fondurile EuVECA și EuSEF. Ele au fost analizate cu atenție și au fost adaptate pentru a sprijini caracteristicile specifice, potențialul de creștere și capacitatea de inovare a sectoarelor EuVECA și EuSEF.

Adecvarea reglementărilor și simplificarea

Regulamentul (UE) nr. 345/2013 și Regulamentul (UE) nr. 346/2013 sunt cadre care reglementează fonduri voluntare, astfel încât utilizarea lor depinde de interesul părților interesate în ceea ce privește crearea unor astfel de instrumente de fonduri. Prezenta propunere reduce sarcinile și costurile inutile pentru administratorii care doresc să instituie fonduri EuVECA și EuSEF.

Administratorii de fonduri EuVECA și EuSEF fac în prezent obiectul unor proceduri de înregistrare în temeiul Regulamentului (UE) nr. 345/2013 sau al Regulamentului (UE) nr. 346/2013 și al Directivei 2011/61/UE. Prezenta propunere evită duplicarea unor astfel de cerințe. Revizuirea Regulamentului (UE) nr. 345/2013 și a Regulamentului (UE) nr. 346/2013 arată că, pentru aceeași dimensiune a fondului, fondurile proprii suficiente pot varia, în funcție de statele membre, de la 6 500 EUR la 125 000 EUR, limita superioară corespunzând cerințelor integrale de capital aplicabile administratorilor autorizați în temeiul Directivei AFIA. Pentru a se evita o astfel de suprareglementare, prezenta propunere prevede că metodologiile pentru determinarea nivelului fondurilor proprii suficiente ar trebui să fie dezvoltate sub formă de standarde tehnice de reglementare elaborate de către ESMA. În plus, revizuirea arată, de asemenea, că unele autorități competente impun taxe pentru difuzarea de fonduri EuVECA și EuSEF transfrontaliere pe teritoriile lor. Taxele anuale se situează între 300 EUR și 3 000 EUR, având aceleași niveluri ca cele ale fondurilor de investiții alternative transfrontaliere difuzate de administratorii autorizați în temeiul Directivei AFIA. În plus, anumite state membre gazdă impun totodată taxe care se plătesc o singură dată, situate între 300 EUR și 3 000 EUR, la începerea difuzării transfrontaliere. Prezenta propunere interzice această practică.

În acest sens, raportul privind evaluarea impactului indică economii de costuri anuale de aproximativ 40 500 EUR pentru fiecare fond EuVECA și EuSEF difuzat în 27 de state membre, precum și o sumă totală de 32 de milioane EUR de economii de costuri în decursul a cinci ani pentru toate noile fonduri EuVECA.

   Drepturile fundamentale

Prezentul regulament respectă drepturile fundamentale și principiile recunoscute de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Acesta este în conformitate cu articolul 16 privind libertatea de a desfășura o activitate comercială, deoarece deschide altor administratori autorizați posibilitatea de a difuza fonduri sub denumirile EuVECA și EuSEF. Regulamentul promovează, de asemenea, articolul 47 privind dreptul la căi de atac și la un proces echitabil, în măsura în care garantează dreptul la o cale de atac în fața instanțelor, inclusiv în situațiile în care autoritățile competente nu iau nicio decizie.

Prezentul regulament trebuie aplicat în conformitate cu drepturile și principiile menționate.

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Prezenta propunere nu are implicații asupra bugetului Uniunii Europene.

5.ALTE ELEMENTE

Planurile de punere în aplicare și mecanismele de monitorizare, evaluare și raportare

Regulamentele (UE) nr. 345/2013 și (UE) nr. 346/2013 modificate vor fi evaluate la patru ani după intrarea lor în vigoare.

Monitorizarea și evaluarea se vor axa pe patru aspecte: (i) dacă respectivele cadre modificate sunt atractive pentru administratorii autorizați în temeiul Directivei AFIA în vederea difuzării de fonduri EuVECA și EuSEF, (ii) dacă respectivele cadre au contribuit la o creștere a activelor administrate de fondurile EuVECA și EuSEF și, în sens mai larg, a activelor investite în capitalul de risc și în întreprinderile cu impact social, (iii) dacă criteriile modificate referitoare la societățile de portofoliu eligibile au condus la creșterea capitalului acumulat și a investițiilor realizate de fondurile EuVECA și (iv) dacă dispozițiile explicite privind interdicția pentru statele membre gazdă de a impune taxe și fonduri proprii suficiente au condus la scăderea costurilor de administrare și de difuzare pentru fondurile EuVECA și EuSEF.

Indicatorii utilizați pentru această monitorizare ar trebui să includă: (i) date generale privind sectorul capitalului de risc și cel al capitalului cu impact social, inclusiv fondurile cu capital de risc și fondurile cu capital cu impact social care nu sunt nici fonduri EuVECA, nici fonduri EuSEF, (ii) numărul de fonduri EuVECA și EuSEF și numărul de administratori autorizați în temeiul Directivei AFIA care gestionează și difuzează fonduri EuVECA și EuSEF, precum și numărul de administratori de fonduri EuVECA și EuSEF înregistrați în temeiul Regulamentului (UE) nr. 345/2013 și al Regulamentului (UE) nr. 346/2013, (iii) valoarea activelor administrate de fondurile EuVECA și EuSEF și dimensiunea medie a acestor fonduri, (iv) costul difuzării de fonduri EuVECA și EuSEF transfrontaliere, (v) coerența nivelului fondurilor proprii deținute de administratorii de fonduri EuVECA și EuSEF și (vi) costul creării fondurilor. Monitorizarea va fi efectuată în cooperare cu ESMA, însărcinată cu păstrarea unui registru al administratorilor de fonduri EuVECA și EuSEF și al fondurilor respective și, atunci când este posibil, pe baza raportărilor efectuate în temeiul Directivei AFIA. Vor fi examinate, de asemenea, rapoartele și datele comerciale privind fondurile EuVECA și EuSEF și întreprinderile cu capital de risc și cu impact social din UE, pentru a determina impactul fondurilor EuVECA și EuSEF dintr-o perspectivă mai largă.

Explicații detaliate cu privire la dispozițiile specifice ale propunerii

Articolul 1 punctul (1) și articolul 2 punctul (1) autorizează administratorii organismelor de plasament colectiv autorizate în temeiul articolului 6 din Directiva 2011/61/UE, care administrează portofolii ale unor fonduri cu capital de risc și ale unor fonduri de antreprenoriat social eligibile, să folosească denumirile „EuVECA” și, respectiv, „EuSEF” pentru difuzarea acestor fonduri în Uniune. Acești administratori vor trebui să își înregistreze fondurile EuVECA și EuSEF și să respecte dispozițiile specifice prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 345/2013 sau, respectiv, în Regulamentul (UE) nr. 346/2013, în special pragul de 30 % pentru investițiile neeligibile, normele privind investitorii eligibili, informațiile specifice pentru investitori și notificările. Administratorii care gestionează fonduri EuSEF vor trebui, de asemenea, să se conformeze dispozițiilor care stabilesc proceduri pentru a evalua în ce măsură societățile de portofoliu eligibile în care investesc aceste fonduri produc efecte sociale pozitive și măsurabile.

Articolul 1 punctul (2) reformulează definiția societății de portofoliu eligibile din Regulamentul (UE) nr. 345/2013 pentru a include întreprinderile necotate care angajează maximum 499 de persoane sau întreprinderile mici și mijlocii cotate pe o piață de creștere pentru IMM-uri, conform definițiilor de la articolul 4 alineatul (1) punctele (12) și (13) din Directiva 2014/65/UE. Acesta autorizează, de asemenea, investițiile de continuare în societăți de portofoliu eligibile, și anume în întreprinderi care nu îndeplinesc criteriile din definiție, dar care le îndeplineau la momentul primei investiții a fondului cu capital de risc eligibil în întreprinderile respective. Articolul 1 punctul (2) și articolul 2 punctul (2) modifică definiția autorității competente și pe cea a statului membru gazdă.

Articolul 1 punctul (3) și articolul 2 punctul (3) încredințează ESMA sarcina de a elabora proiecte de standarde tehnice de reglementare care să precizeze metodologiile pentru determinarea fondurilor proprii suficiente. Aceste metodologii trebuie să facă o distincție între fondurile EuVECA și EuSEF gestionate intern și extern, să țină cont de dimensiunea și de organizarea internă a administratorilor înregistrați în temeiul Regulamentului (UE) nr. 345/2013 sau al Regulamentului (UE) nr. 346/2013 și de cele ale administratorilor autorizați în temeiul articolului 6 din Directiva 2011/61/UE, precum și să garanteze că sumele care constituie fonduri proprii suficiente nu depășesc sumele prevăzute la articolul 9 din Directiva 2011/61/UE.

Articolul 1 punctul (4) și articolul 2 punctul (4) vizează simplificarea procedurii de înregistrare. În primul rând, aceste dispoziții stabilesc că autoritatea competentă din statul membru gazdă le comunică administratorilor dacă au fost sau nu înregistrați în termen de cel mult două luni după ce aceștia au furnizat toate informațiile cerute. În al doilea rând, dispozițiile vizează evitarea duplicării procedurilor de înregistrare în temeiul Regulamentului (UE) nr. 345/2013 sau al Regulamentului (UE) nr. 346/2013 și al Directivei 2011/61/UE.

Articolul 1 punctul (5) și articolul 2 punctul (5) stabilesc condițiile de înregistrare a fondurilor EuVECA și EuSEF de către administratorii autorizați în temeiul articolului 6 din Directiva 2011/61/UE. Prezentul regulament autorizează înregistrarea de fonduri EuVECA și EuSEF de către respectivii administratori în alte state membre decât cele în care aceștia sunt autorizați. Punctele (5) asigură faptul că orice refuz al înregistrării sau neînregistrare a administratorilor sau a fondurilor EuVECA și EuSEF trebuie motivat(ă), notificat(ă) și poate face obiectul unei căi de atac în fața unei instanțe.

Articolul 1 punctul (6) și articolul 2 punctul (6) prevăd în mod explicit faptul că autoritățile competente din statele membre gazdă nu pot impune comisioane și alte taxe legate de difuzarea transfrontalieră de fonduri EuVECA și EuSEF. Aceste dispoziții extind, de asemenea, notificările transfrontaliere între organismele naționale de supraveghere în ceea ce privește fondurile EuVECA și EuSEF înregistrate și difuzate de administratorii autorizați în temeiul articolului 6 din Directiva 2011/61/UE.

Articolul 1 punctul (7) și articolul 2 punctul (7) garantează că baza de date a ESMA include informații referitoare la toți administratorii de fonduri EuVECA și EuSEF și la fondurile pe care aceștia le difuzează.

Articolul 1 punctul (8) și articolul 2 punctul (8) modifică data până la care statele membre trebuie să notifice normele aplicabile în cazul încălcării dispozițiilor din Regulamentul (UE) nr. 345/2013 și din Regulamentul (UE) nr. 346/2013, inclusiv în cazul încălcărilor de către administratorii autorizați în temeiul articolului 6 din Directiva 2011/61/UE care utilizează denumirile „EuVECA” și „EuSEF” pentru difuzarea de fonduri EuVECA și EuSEF.

Articolul 1 punctul (9) și articolul 2 punctul (9) garantează aplicarea Regulamentului (UE) nr. 345/2013 sau a Regulamentului (UE) nr. 346/2013 în cazul administratorilor autorizați în temeiul articolului 6 din Directiva 2011/61/UE, care administrează fonduri cu capital de risc și fonduri de antreprenoriat social eligibile și utilizează denumirile „EuVECA” și, respectiv, „EuSEF” pentru difuzarea acestor fonduri.

Articolul 1 punctul (10) și articolul 2 punctul (10) prevăd revizuirea Regulamentului (UE) nr. 345/2013 și a Regulamentului (UE) nr. 346/2013 la patru ani de la intrarea lor în vigoare.

2016/0221 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 345/2013 privind fondurile europene cu capital de risc și a Regulamentului (UE) nr. 346/2013 privind fondurile europene de antreprenoriat social

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 114,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Băncii Centrale Europene, 16

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 17 ,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară 18 ,

întrucât:

(1)Regulamentul (UE) nr. 345/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 19 și Regulamentul (UE) nr. 346/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 20 stabilesc cerințe și condiții uniforme pentru administratorii organismelor de plasament colectiv care doresc să utilizeze în Uniune denumirea de „EuVECA” sau „EuSEF” pentru distribuirea fondurilor cu capital de risc eligibile și a fondurilor de antreprenoriat social eligibile. Regulamentul (UE) nr. 345/2013 și Regulamentul (UE) nr. 346/2013 conțin norme care reglementează, în special, investițiile eligibile, societățile de portofoliu eligibile și investitorii eligibili. Conform Regulamentului (UE) nr. 345/2013 și Regulamentului (UE) nr. 346/2013, numai administratorii cu active care nu depășesc în total plafonul menționat la articolul 3 alineatul (2) litera (b) din Directiva 2011/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului 21 au dreptul să utilizeze denumirile „EuVECA” și, respectiv, „EuSEF”.

(2)Comunicarea privind Planul de investiții pentru Europa din 16 noiembrie 2014 22 propune o strategie cuprinzătoare pentru a soluționa lipsa de finanțare care frânează potențialul de creștere al Europei și de creare a locurilor de muncă pentru cetățenii acesteia. Comunicarea vizează deblocarea investițiilor private prin finanțare publică și prin îmbunătățirea cadrului juridic pentru mediul de investiții.

(3)Comunicarea privind uniunea piețelor de capital din 30 septembrie 2015 23 este un element important al planului de investiții. Aceasta vizează reducerea fragmentării piețelor financiare și creșterea ofertei de capital a întreprinderilor prin crearea unei veritabile piețe unice de capital. Comunicarea precizează că Regulamentul (UE) nr. 345/2013 și Regulamentul (UE) nr. 346/2013 ar trebui să fie modificate pentru a garanta că aceste cadre sunt cele mai bine adaptate pentru a sprijini investițiile în IMM-uri.

(4)Piața fondurilor cu capital de risc eligibile și a fondurilor de antreprenoriat social eligibile ar trebui să fie deschisă pentru a accentua efectele de scară, a reduce costurile de tranzacție și operaționale, a îmbunătăți concurența și a consolida opțiunile investitorilor. Creșterea numărului de administratori potențiali contribuie la deschiderea acestei piețe. Acest fapt ar trebui să asigure beneficii întreprinderilor în căutare de investiții, oferindu-le acces la finanțare prin extinderea și diversificarea surselor de investiții cu finanțare de risc. Domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) nr. 345/2013 și al Regulamentului (UE) nr. 346/2013 ar trebui, prin urmare, extins prin intermediul accesului administratorilor organismelor de plasament colectiv autorizați în temeiul articolului 6 din Directiva 2011/61/UE la utilizarea denumirilor „EuVECA” și „EuSEF”.

(5)Pentru a menține un nivel ridicat de protecție a investitorilor, administratorilor respectivi ar trebui să li se aplice în continuare cerințele Directivei 2011/61/UE și, în același timp, anumite dispoziții din Regulamentul (UE) nr. 345/2013 sau din Regulamentul (UE) nr. 346/2013, și anume dispozițiile privind investițiile eligibile, investitorii vizați și cerințele privind informațiile.

(6)Pentru a se asigura faptul că autoritățile competente au cunoștință despre fiecare nouă utilizare a denumirilor „EuVECA” și „EuSEF”, administratorii organismelor de plasament colectiv autorizați în conformitate cu articolul 6 din Directiva 2011/61/UE ar trebui să înregistreze fiecare fond cu capital de risc eligibil sau fond de antreprenoriat social eligibil pe care intenționează să îl administreze și să îl distribuie. Acest lucru ar trebui să asigure faptul că administratorii respectivi își pot menține modelele de afaceri, putând administra organisme de plasament colectiv stabilite în alte state membre și extinzându-și în continuare gama de produse oferite.

(7)Gama de întreprinderi eligibile în care pot investi fondurile cu capital de risc eligibile ar trebui extinsă pentru a crește oferta de capital a întreprinderilor. Definiția societăților de portofoliu eligibile ar trebui, prin urmare, să cuprindă întreprinderile cu până la 499 de angajați (întreprinderile mici cu capitalizare medie) și întreprinderile mici și mijlocii cotate pe piețele de creștere pentru IMM-uri. Noile opțiuni de investiții trebuie să le permită, de asemenea, entităților în curs de dezvoltare care au acces la alte surse de finanțare, cum ar fi piețele de creștere pentru IMM-uri, să fie finanțate prin intermediul fondurilor cu capital de risc eligibile care, la rândul lor, ar trebui să contribuie la dezvoltarea piețelor de creștere pentru IMM-uri.

(8)Fondurile cu capital de risc eligibile ar trebui să aibă dreptul să participe pe termen lung la finanțarea IMM-urilor necotate, a întreprinderile mici cu capitalizare medie necotate și a IMM-uri cotate pe piețele de creștere pentru IMM-uri, pentru a ameliora în continuare potențialul de a obține profit de la întreprinderile cu potențial mare de creștere. Prin urmare, investițiile de continuare de după prima investiție ar trebui să fie permise.

(9)Procedurile de înregistrare ar trebui să fie rentabile. În consecință, înregistrarea unui administrator în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 345/2013 și cu Regulamentul (UE) nr. 346/2013 ar trebui să corespundă și scopului înregistrării în sensul Directivei 2011/61/UE. Decizia de înregistrare și neînregistrarea în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 345/2013 sau cu Regulamentul (UE) nr. 346/2013 ar trebui, în anumite cazuri, să facă obiectul unui control judiciar.

(10)Este necesar să se clarifice faptul că interdicția ca statul membru gazdă să impună, pe teritoriul său, cerințe sau proceduri administrative în ceea ce privește distribuirea fondurilor cu capital de risc eligibile și a fondurilor de antreprenoriat social eligibile, include interdicția de a impune comisioane și alte taxe administratorilor fondurilor respective.

(11)Regulamentul (UE) nr. 345/2013 și Regulamentul (UE) nr. 346/2013 prevăd ca, în prezent, administratorii fondurilor cu capital de risc eligibile și ai fondurilor de antreprenoriat social eligibile să dețină fonduri proprii suficiente în orice moment. Cu scopul de a asigura, pentru administratorii respectivi, o înțelegere coerentă pe întreg teritoriul Uniunii cu privire la sensul sintagmei „fonduri proprii suficiente”, Autoritatea europeană de supraveghere (ESMA) ar trebui să aibă obligația de a elabora proiecte de standarde tehnice de reglementare care să impună metodologiile de definire a acestei sintagme.

(12)Întrucât prezentul regulament permite ca administratorii organismelor de plasament colectiv autorizați în temeiul articolul 6 din Directiva 2011/61/UE să utilizeze denumirile „EuVECA” și „EuSEF”, baza centrală de date, administrată de către ESMA în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 345/2013 și cu Regulamentul (UE) nr. 346/2013, ar trebui, de asemenea, să conțină informații privind fondurile cu capital de risc eligibile și fondurile de antreprenoriat social eligibile care sunt administrate și difuzate de către administratorii respectivi.

(13)Întrucât obiectivul prezentului regulament, și anume o mai bună consolidare a pieței interne a fondurilor cu capital de risc eligibile și a fondurilor de antreprenoriat social eligibile prin intermediul consolidării utilizării denumirilor „EuVECA” și „EuSEF”, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre și, în consecință, având în vedere amploarea și efectele acțiunii, poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, Uniunea poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru îndeplinirea obiectivelor urmărite, în conformitate cu articolul 5 alineatul (4) din Tratatul privind Uniunea Europeană.

(14)Regulamentele (UE) nr. 345/2013 și (UE) nr. 346/2013 ar trebui modificate în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) nr. 345/2013 se modifică după cum urmează:

(1)La articolul 2, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)    Articolele 5 și 6, articolul 13 alineatul (1) literele (c) și (i) și articolul 14a din prezentul regulament se aplică administratorilor organismelor de plasament colectiv autorizați în temeiul articolului 6 din Directiva 2011/61/UE care administrează portofoliile unor fonduri cu capital de risc eligibile și intenționează să utilizeze denumirea «EuVECA» în ceea ce privește distribuirea fondurilor respective în Uniune.”

(2)Articolul 3 se modifică după cum urmează:

(a)    Litera (k) se înlocuiește cu următorul text:

„(k)    «stat membru de origine» se referă la statul membru în care își are sediul social administratorul fondului cu capital de risc eligibil;”

(b)    La litera (d), punctul (i) se înlocuiește cu următorul text:

„(i)    îndeplinește una dintre următoarele condiții la momentul primei investiții în întreprinderea în cauză realizate prin intermediul fondului cu capital de risc eligibil:

   întreprinderea nu este admisă la tranzacționare pe o piață reglementată sau în cadrul unui sistem multilateral de tranzacționare (MTF), astfel cum sunt definite la articolul 4 alineatul (1) punctele (21) și (22) din Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului* și are mai puțin de 499 de angajați;

   întreprinderea este mică sau mijlocie, în conformitate cu definiția de la articolul 4 alineatul (1) punctul (12) din Directiva 2014/65/UE, și este cotată pe o piață de creștere pentru IMM-uri, în conformitate cu definiția de la articolul 4 alineatul (1) punctul (13) din directiva respectivă.”

(c)    Litera (m) se înlocuiește cu următorul text:

„(m)    «autoritate competentă» înseamnă:

(i)    pentru administratorii menționați la articolul 2 alineatul (1) din prezentul regulament, autoritatea competentă la care se face referire la articolul 3 alineatul (3) litera (a) din Directiva 2011/61/UE;

(ii)    pentru administratorii menționați la articolul 2 alineatul (2) din prezentul regulament, autoritatea competentă la care se face referire la articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2011/61/UE;

(iii)    în cazul fondurilor cu capital de risc eligibile, autoritatea competentă din statul membru în care își are sediul social sau sediul central fondul cu capital de risc eligibil;”

_______________________________________________________________

*    Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (JO L 173, 12.6.2014, p. 349).

(3)La articolul 10, se inserează următorul alineat (3):

„(3)    ESMA elaborează proiecte de standarde tehnice de reglementare care impun metodologiile de definire a sintagmei «fonduri proprii suficiente». Metodologiile respective trebuie:

(a)    să diferențieze între ceea ce constituie fonduri proprii suficiente pentru fondurile cu capital de risc eligibile administrate intern și fondurile proprii suficiente pentru administratorii de fonduri cu capital de risc eligibile administrate extern;

(b)    să țină seama de dimensiunea și organizarea internă a administratorilor menționați la articolul 2 alineatul (1) pentru a asigura condiții neutre de concurență între administratorii respectivi și administratorii menționați la alineatul (2) din articolul respectiv;

(c)    să se asigure că sumele care rezultă în urma aplicării acestor metodologii nu depășesc sumele prevăzute la articolul 9 din Directiva 2011/61/UE.

ESMA prezintă Comisiei aceste proiectele de standarde tehnice de reglementare [în termen de optsprezece luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament].

Se deleagă Comisiei competența de a adopta standardele tehnice de reglementare menționate la primul paragraf din prezentul alineat în conformitate cu articolele 10-14 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.”;

(4)La articolul 14 se introduc următoarele alineate (3a) și (3b):

„(3a)    Cel târziu în două luni de la furnizarea informațiilor menționate la alineatul (1), administratorii la care se face referire la alineatul (1) sunt informați, de către autoritatea competentă a statului membru de origine, dacă au fost sau nu înregistrați ca administratori ai unor fond cu capital de risc eligibile.

(3b)    Înregistrarea în conformitate cu prezentul articol constituie înregistrare în sensul articolul 3 alineatul (3) din Directiva 2011/61/UE.”;

(5)Se introduc următoarele articole 14a și 14b:

„Articolul 14a

(1)    Administratorii organismelor de plasament colectiv autorizate în temeiul articolul 6 din Directiva 2011/61/UE solicită înregistrarea fondurilor cu capital de risc eligibile pentru care intenționează să utilizeze denumirea «EuVECA».

(2)    Cererea de înregistrare menționată la alineatul (1) se depune la autoritatea competentă a fondului cu capital de risc eligibil și include următoarele elemente:

(a)    regulile fondului sau actul constitutiv al fondului cu capital de risc eligibil;

(b)    informațiile privind identitatea depozitarului;

(c)    informațiile menționate la articolul 14 alineatul (1).

În sensul literei (c) de la primul paragraf, informațiile cu privire la dispozițiile luate pentru a respecta cerințele prevăzute în capitolul II din prezentul regulament se referă la măsurile luate pentru respectarea articolelor 5 și 6 și a articolului 13 alineatul (1) literele (c) și (i).

(3)    Autoritatea competentă a fondurilor cu capital de risc eligibile înregistrează fiecare fond ca fond cu capital de risc eligibil dacă administratorul fondului îndeplinește condițiile prevăzute la articolul 14 alineatul (2).

(4)    Cel târziu în două luni de la furnizarea informațiilor menționate la alineatul (2), administratorii la care se face referire la alineatul (1) sunt informați de către autoritatea competentă a fondurilor cu capital de risc eligibile dacă fondul a fost sau nu înregistrat ca fond cu capital de risc eligibil.

(5)    Înregistrarea fondurilor cu capital de risc eligibile în conformitate cu alineatele (1), (2) și (3) este valabilă pe întreg teritoriul Uniunii și permite distribuirea fondurilor respective sub denumirea „EuVECA” în tot spațiul Uniunii.

Articolul 14b

Orice refuz de a înregistra administratorii menționați la articolul 14 și fondurile menționate la articolul 14a se motivează și se comunică administratorilor menționați la articolele respective și poate face obiectul unei căi de atac în fața unei instanțe. Se poate depune o cale de atac și atunci când nu s-a luat nicio decizie cu privire la înregistrare în termen de două luni după solicitarea acesteia.”

(6)La articolul 16, alineatele (1) și (2) se înlocuiesc cu următorul text:

„(1)    Autoritățile competente din statul membru de origine informează imediat autoritățile competente din statele membre gazdă și ESMA cu privire la înregistrarea unui administrator al unui fond cu capital de risc eligibil, adăugarea unui nou fond cu capital de risc eligibil, adăugarea unui nou domiciliu pentru înființarea unui fond cu capital de risc eligibil sau adăugarea unui nou stat membru în care administratorul unui fond cu capital de risc eligibil intenționează să distribuie fondurile respective.

În sensul primului paragraf, autoritatea competentă a unui fond cu capital de risc eligibil, care a fost înregistrat în conformitate cu articolul 14a, notifică imediat înregistrarea respectivă autorității competente din statul membru de origine al administratorului fondului cu capital de risc eligibil respectiv.

(2)    Autoritățile competente din statele membre gazdă nu impun administratorilor de fonduri cu capital de risc eligibile nicio cerință sau procedură administrativă în ceea ce privește distribuirea fondurilor cu capital de risc eligibile și nici nu solicită avizarea distribuirii înainte ca aceasta să înceapă.

Cerințele sau procedurile administrative la care se face referire la primul paragraf includ comisioane și alte taxe.”

(7)Articolul 17 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 17

ESMA actualizează o bază de date centrală, accesibilă publicului prin intermediul internetului, care cuprinde toți administratorii de fonduri care utilizează denumirea «EuVECA» și capitalul de risc eligibil pentru care o utilizează, precum și țările în care acestea sunt distribuite.”;

(8)La articolul 20 alineatul (2), data de «16 mai 2015» se înlocuiește cu «[24 de luni de la data punerii în aplicare a prezentului regulament]».”;

(9)Articolul 21 se modifică după cum urmează:

(a)    Alineatul (1) litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c)    utilizează denumirea de «EuVECA», însă nu este înregistrat în conformitate cu articolul 14, sau fondul cu capital de risc eligibil nu este înregistrat în conformitate cu articolul 14a;”

(b)    La alineatul (1), litera (e) se înlocuiește cu următorul text:

„(e)    a fost înregistrat pe baza unor declarații false sau prin orice alte mijloace care contravin normelor, încălcând astfel articolul 14 sau articolul 14a;”

(c)    La alineatul (2), litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)    ia măsuri prin care să asigure respectarea de către un administrator de fond cu capital de risc eligibil a dispozițiilor de la articolele 5 și 6, articolul 7 literele (a) și (b) și articolele 12-14a;”

(10)La articolul 26 alineatul (2) litera (a), data de «22 iulie 2017» se înlocuiește cu «[48 de luni de la data punerii în aplicare a prezentului regulament]»”.

Articolul 2

Regulamentul (UE) nr. 346/2013 se modifică după cum urmează:

(1)La articolul 2, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„2.    Articolele 5 și 6, articolul 10, articolul 13 alineatul (2), articolul 14 alineatul (1) literele (d),(e) și (f) și articolul 15a din prezentul regulament se aplică administratorilor organismelor de plasament colectiv autorizați în temeiul articolului 6 din Directiva 2011/61/UE, care administrează portofolii ale unor fonduri de antreprenoriat social eligibile și intenționează să utilizeze denumirea «EuSEF» în ceea ce privește distribuirea fondurilor respective în Uniune.”

(2)Articolul 3 se modifică după cum urmează:

(a)    Litera (k) se înlocuiește cu următorul text:

„«stat membru de origine» se referă la statul membru în care administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil își are sediul social;”

(b)    Litera (m) se înlocuiește cu următorul text:

„(m)    «autoritate competentă» înseamnă:

(i)    pentru administratorii menționați la articolul 2 alineatul (1) din prezentul regulament, autoritatea competentă la care se face referire la articolul 3 alineatul (3) litera (a) din Directiva 2011/61/UE;

(ii)    pentru administratorii menționați la articolul 2 alineatul (2) din prezentul regulament, autoritatea competentă la care se face referire la articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2011/61/UE;

(iii)    în cazul fondurilor de antreprenoriat social eligibile, autoritatea competentă din statul membru în care își are sediul social sau sediul central fondul de antreprenoriat social eligibil;”

(3)La articolul 11 se adaugă următorul alineat (3):

„(3)    ESMA elaborează proiecte de standarde tehnice de reglementare care impun metodologiile de definire a sintagmei «fonduri proprii suficiente». Metodologiile respective trebuie:

(a)    să diferențieze între ceea ce constituie fonduri proprii suficiente pentru fondurile de antreprenoriat social eligibile administrate intern și fondurile proprii suficiente pentru administratorii de fonduri de antreprenoriat social eligibile administrate extern;

(b)    să țină seama de dimensiunea și organizarea internă a administratorilor menționate la articolul 2 alineatul (1) pentru a asigura condiții neutre de concurență între administratorii respectivi și administratorii menționați la punctul 2 din articolul respectiv;

(c)    să se asigure că sumele care rezultă în urma aplicării acestor metodologii nu depășesc sumele prevăzute la articolul 9 din Directiva 2011/61/UE.

ESMA prezintă Comisiei aceste proiectele de standarde tehnice de reglementare [în termen de optsprezece luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament].

Se deleagă Comisiei competența de a adopta standardele tehnice de reglementare menționate la primul paragraf din prezentul alineat în conformitate cu articolele 10-14 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.”;

(4)La articolul 15 se introduc următoarele alineate (3a) și (3b):

„(3a)    Cel târziu în două luni de la furnizarea informațiilor menționate la alineatul (1), administratorii la care se face referire la alineatul (1) sunt informați, de către autoritatea competentă a statului membru de origine, dacă au fost sau nu înregistrați ca administratori ai fondurilor de antreprenoriat social eligibile.

(3b)    Înregistrarea în conformitate cu prezentul articol constituie înregistrare în sensul articolul 3 alineatul (3) din Directiva 2011/61/UE.”;

(5)Se introduc următoarele articole 15a și 15b:

„Articolul 15a

(1)    Administratorii organismelor de plasament colectiv autorizați în temeiul articolului 6 din Directiva 2011/61/UE solicită înregistrarea fondurilor de antreprenoriat social eligibile pentru care intenționează să utilizeze denumirea «EuSEF».

(2)    Cererea de înregistrare menționată la alineatul (1) se depune la autoritatea competentă a fondului de antreprenoriat social eligibil și include următoarele elemente:

(a)    regulile fondului sau actul constitutiv al fondului de antreprenoriat social eligibil;

(b)    informațiile privind identitatea depozitarului;

(c)    informațiile menționate la articolul 15 alineatul (1).

În sensul literei (c) de la primul paragraf, informațiile cu privire la dispozițiile luate pentru a respecta cerințele prevăzute în capitolul II din prezentul regulament se referă la măsurile luate pentru respectarea articolelor 5, 6, 10, a articolului 13 alineatul (2) și a articolului 14 alineatul (1) literele (d), (e) și (f).

(3)    Autoritatea competentă a fondurilor de antreprenoriat social eligibile înregistrează fiecare fond ca fond de antreprenoriat social eligibil dacă administratorul fondului îndeplinește condițiile prevăzute la articolul 15 alineatul (2).

(4)    Cel târziu în două luni de la furnizarea informațiilor menționate la alineatul (2), administratorii la care se face referire la alineatul (1) sunt informați de către autoritatea competentă a fondurilor de antreprenoriat social eligibile dacă fondul a fost sau nu înregistrat ca fond de antreprenoriat social eligibil.

(5)    Înregistrarea fondurilor de antreprenoriat social eligibile în conformitate cu alineatele (1), (2) și (3) este valabilă pe întreg teritoriul Uniunii și permite distribuirea fondurilor respective sub denumirea «EuSEF» în tot spațiul Uniunii.

Articolul 15b

Orice refuz de a înregistra administratorii menționați la articolul 15 și fondurile menționate la articolul 15a se motivează și se comunică administratorilor menționați la articolele respective și poate face obiectul unei căi de atac în fața unei instanțe. Se poate depune o cale de atac și atunci când nu s-a luat nicio decizie cu privire la înregistrare în termen de două luni după solicitarea acesteia.”

(6)La articolul 17, alineatele (1) și (2) se înlocuiesc cu următorul text:

„1.    Autoritățile competente din statul membru de origine informează imediat autoritățile competente din statele membre gazdă și ESMA cu privire la înregistrarea unui administrator al unui fond de antreprenoriat social eligibil, adăugarea unui nou fond de antreprenoriat social eligibil, adăugarea unui nou domiciliu pentru înființarea unui fond de antreprenoriat social sau adăugarea unui nou stat membru în care administratorul unui fond de antreprenoriat social eligibil intenționează să distribuie fondurile respective.

În sensul primului paragraf, autoritatea competentă a unui fond de antreprenoriat social eligibil care a fost înregistrat în conformitate cu articolul 15a notifică imediat înregistrarea respectivă autorității competente din statul membru de origine al administratorului fondului de antreprenoriat social eligibil respectiv.

(2)    Autoritățile competente din statele membre gazdă nu impun administratorilor de fonduri de antreprenoriat social eligibile nicio cerință sau procedură administrativă în ceea ce privește distribuirea fondurilor de antreprenoriat social eligibile și nici nu solicită avizarea distribuției înainte ca aceasta să înceapă.

Cerințele sau procedurile administrative la care se face referire la primul paragraf includ comisioane și alte taxe.”

(7)Articolul 18 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 18

ESMA actualizează o bază de date centrală, care este accesibilă publicului prin intermediul internetului și cuprinde toți administratorii de fonduri de antreprenoriat social eligibile ce utilizează denumirea «EuSEF», fondurile de antreprenoriat social eligibile pentru care o utilizează și țările în care acestea sunt distribuite.”;

(8) La articolul 21 alineatul (2), data de «16 mai 2015» se înlocuiește cu «[24 de luni de la data punerii în aplicare a prezentului regulament]».”;

(9)Articolul 22 se modifică după cum urmează:

(a)    Alineatul (1) litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c)    utilizează denumirea de «EuSEF», însă nu este înregistrat în conformitate cu articolul 15, sau fondul de antreprenoriat social eligibil nu este înregistrat în conformitate cu articolul 15a;”

(b)    La alineatul (1), litera (e) se înlocuiește cu următorul text:

„(e)    a fost înregistrat pe baza unor declarații false sau prin orice alte mijloace care contravin normelor, încălcând astfel articolul 15 sau articolul 15a;”

(c)    La alineatul (2), litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)    ia măsurile necesare pentru a se asigura că administratorul fondului de antreprenoriat social eligibil respectă articolele 5 și 6, articolul 7 literele (a) și (b) și articolele 13-15a;

(10)La articolul 27 alineatul (2) litera (a), data de «22 iulie 2017» se înlocuiește cu «[48 de luni de la data punerii în aplicare a prezentului regulament]»”.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European,    Pentru Consiliu,

Președintele    Președintele

(1) Regulamentul (UE) nr. 345/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2013 privind fondurile europene cu capital de risc (JO L 115, 25.4.2013, p. 1).
(2) Regulamentul (UE) nr. 346/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2013 privind fondurile europene de antreprenoriat social (JO L 115, 25.4.2013, p. 18).
(3) Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European, Comitetul Regiunilor și Banca Europeană de Investiții: Un Plan de investiții pentru Europa [COM(2014) 0903 final].
(4) Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Plan de acțiune privind edificarea unei uniuni a piețelor de capital [COM(2015) 468 final].
(5) Regulamentul (UE) 2015/1017 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 iunie 2015 privind Fondul european pentru investiții strategice, Platforma europeană de consiliere în materie de investiții și Portalul european de proiecte de investiții și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1291/2013 și (UE) nr. 1316/2013 – Fondul european pentru investiții strategice (JO L 169, 1.7.2015, p. 1).
(6) Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Banca Centrală Europeană, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Programul privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT) - Situația actuală și perspective [COM(2014) 368 final].
(7) Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a Programului-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) – Orizont 2020 și de abrogare a Deciziei nr. 1982/2006/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 104).
(8) Regulamentul (UE) nr. 1287/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a unui program pentru competitivitatea întreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii (COSME) (2014 – 2020) și de abrogare a Deciziei nr. 1639/2006/CE (JO L 347/33, 20.12.2013).
(9) Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Ameliorarea pieței unice: mai multe oportunități pentru cetățeni și pentru întreprinderi [COM(2015) 0550 final].
(10) Directiva 2011/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 8 iunie 2011 privind administratorii fondurilor de investiții alternative și de modificare a Directivelor 2003/41/CE și 2009/65/CE și a Regulamentelor (CE) nr. 1060/2009 și (UE) nr. 1095/2010 (JO L 174, 1.7.2011, p. 1).
(11) Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Programul de lucru al Comisiei pentru 2016 – Circumstanțe excepționale, acțiuni pe măsură [COM(2015) 610 final].
(12) Regulamentul (UE) 2015/760 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2013 privind fondurile europene de investiții pe termen lung (JO L 123, 19.5.2015, p. 98).
(13) Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (JO L 173, 12.6.2014, p. 349).
(14) Avizul Comitetului de analiză a reglementării este disponibil la adresa: […]
(15) Raportul de evaluare a impactului și rezumatul acestuia sunt disponibile la adresa: […]
(16) JO C […], […], p. […].
(17) JO C , , p. .
(18) Poziția Parlamentului European din .................... (............) și Decizia Consiliului din .................
(19) Regulamentul (UE) nr. 345/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2013 privind fondurile europene cu capital de risc (JO L 115, 25.4.2013, p. 1).
(20) Regulamentul (UE) nr. 346/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2013 privind fondurile europene de antreprenoriat social (JO L 115, 25.4.2013, p. 18).
(21) Directiva 2011/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 8 iunie 2011 privind administratorii fondurilor de investiții alternative și de modificare a Directivelor 2003/41/CE și 2009/65/CE și a Regulamentelor (CE) nr. 1060/2009 și (UE) nr. 1095/2010 (JO L 174, 1.7.2011, p. 1).
(22) Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Banca Centrală Europeană, Comitetul Economic și Social European, Comitetul Regiunilor și Banca Europeană de Investiții: Un plan de investiții pentru Europa [COM(2014)903 final].
(23) Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Banca Centrală Europeană, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Plan de acțiune privind edificarea unei Uniuni a piețelor de capital [COM(2015) 468 final].