Strasbourg, 12.4.2016

COM(2016) 222 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

Al doilea raport privind transferul și relocarea


1Introducere

La data de 16 martie 2016, Comisia a adoptat primul raport privind transferul și relocarea 1 , care sintetizează provocările identificate și învățămintele desprinse la finalul primelor luni de aplicare a mecanismelor menționate și care propune recomandări și acțiuni pe termen scurt pentru a asigura o mai bună aplicare a acestora.

Un număr de 9 928 de persoane 2 au sosit în Grecia începând cu 16 martie 2016. Odată cu închiderea frontierei dintre Grecia și fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, între 50 000 și 56 000 de persoane au rămas blocate în Grecia 3 și, potrivit primelor estimări ale Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) 4 , între 65 % și 70 % dintre acestea dețin una din cetățeniile eligibile pentru transfer. Mai mult, se pot observa în Italia binecunoscutele fluctuații sezoniere, numărul migranților crescând din nou. Peste 8 564 de migranți 5 au sosit în Italia de la jumătatea lunii martie.

La data de 18 martie 2016, Uniunea Europeană și Turcia au convenit asupra măsurilor care trebuie luate pentru a pune capăt migrației neregulamentare dinspre Turcia către UE și au stabilit de comun acord o serie de acțiuni specifice. Declarația UE-Turcia 6 prevede posibilitatea readmiterii în Turcia a tuturor persoanelor care au sosit în Grecia în mod neregulamentar după data de 20 martie și pune bazele mecanismului „unu la unu” potrivit căruia, pentru fiecare resortisant sirian care este returnat din insulele grecești în Turcia, un altul va fi relocat din Turcia în UE.

În general, progresele înregistrate de la primul raport privind transferul și relocarea au fost nesatisfăcătoare. În ceea ce privește transferul, Comisia a fixat obiectivul de a se transfera cel puțin 6 000 de persoane până la data celui de al doilea raport. Acest obiectiv nu a fost îndeplinit. Doar 208 persoane în plus au fost transferate în timpul perioadei de raportare și doar câteva state membre și state asociate au făcut eforturi în vederea efectuării de transferuri. Respectarea obligațiilor de transfer rămâne, așadar, o prioritate pentru a atenua presiunea care există asupra Greciei și Italiei.

În ceea ce privește relocarea, din numărul convenit de 22 504 de persoane, au fost relocate până în acest moment 5 677 de persoane. În scurta perioadă care s-a scurs de la data la care a început să se aplice acordul menționat în Declarația UE-Turcia, și anume 4 aprilie 7 , 79 de persoane au fost relocate din Turcia în UE în baza mecanismului „unu la unu”. Odată cu introducerea acestui mecanism, necesitatea de a accelera și intensifica eforturile în vederea relocării a devenit și mai clară.

Cel de al doilea raport privind transferul și relocarea prezintă situația actuală și evaluează acțiunile întreprinse în perioada 16 martie – 11 aprilie 2016 (perioada de referință) pentru a se respecta recomandările referitoare la accelerarea aplicării mecanismelor de transfer și de relocare. Comisia va continua să raporteze lunar progresele înregistrate cu privire la îndeplinirea angajamentelor în materie de transfer și relocare.

2Transfer

2.1Acțiuni întreprinse de statele membre de transfer

În perioada 16 martie – 11 aprilie 2016, doar 208 persoane în plus au fost transferate, 46 dintre acestea din Grecia (către Estonia, Portugalia și Finlanda) și 162 din Italia (către Portugalia, Franța, Finlanda și România), numărul total al persoanelor transferate ajungând la 1 145 (615 din Grecia și 530 din Italia).

Se preconizează că, până la data de 16 aprilie, 42 de persoane vor fi transferate din Grecia către Finlanda, Letonia, România și Bulgaria 8 , iar 42 de persoane din Italia către România și Finlanda 9 . Irlanda, Estonia, Luxemburg și Republica Cehă au acceptat recent cereri de transfer din partea Greciei, urmând ca zborurile de transfer să fie organizate în scurt timp 10 . În plus, un număr mare de cereri de transfer din partea Greciei sunt prelucrate în prezent de Franța, Țările de Jos și Portugalia, iar transferurile urmează să se realizeze până la sfârșitul lunii aprilie 11 .

Acțiuni vizând numărul limitat de angajamente: șapte state membre (Belgia, Franța, Estonia, Letonia, Lituania, Malta și România) au declarat că sunt în măsură să asigure transferul rapid al unui număr de 793 de solicitanți de protecție internațională („angajamentele oficiale”). Numărul total al angajamentelor oficiale din partea statelor membre de transfer se ridică la 4 516 (1 573 de angajamente față de Italia și 2 943 față de Grecia), reprezentând 2,82 % din totalul angajamentelor necesare. Austria, 12 Croația, Ungaria și Slovacia nu și-au asumat încă niciun angajament. Republica Cehă, Polonia și Slovenia nu și-au îndeplinit încă angajamentele. Acordul bilateral 13 dintre Norvegia și Italia a fost încheiat la 22 martie, iar acordul bilateral dintre Italia și Elveția a fost încheiat la 24 februarie. Italia a transmis deja Elveției primele cereri de transfer. Norvegia și Elveția s-au angajat să transfere fiecare un număr de 900 de solicitanți de azil din Italia. Acordurile dintre Norvegia și Grecia și dintre Elveția și Grecia sunt în curs de finalizare.

Acțiuni pentru reducerea timpului de răspuns la cererile de transfer: majoritatea statelor membre răspund prea greu la cererile de transfer. Luxemburg, Franța, Finlanda și Portugalia depun eforturi considerabile pentru a-și îmbunătăți timpul de răspuns, inclusiv în privința autorizării de securitate, în vederea atingerii obiectivului de două săptămâni stabilit de către Comisie în Primul raport privind transferul și relocarea. Toate statele membre ar trebui să se asigure că îndeplinesc obiectivul de două săptămâni.

Acțiuni vizând provocările legate de transferul solicitanților vulnerabili, inclusiv al minorilor neînsoțiți: un număr de 250 de minori au fost transferați (234 din Grecia și 16 din Italia) începând cu data punerii în aplicare a mecanismului de transfer, dintre care 4 erau minori neînsoțiți și au fost transferați către Finlanda 14 . Alți 10 minori neînsoțiți vor fi transferați către Finlanda la data de 11 aprilie. Belgia a dat curs solicitării Comisiei de a primi mai mulți minori neînsoțiți și a propus 10 locuri pentru această categorie de solicitanți vulnerabili, în cadrul primului său angajament față de Grecia vizând transferul a 100 de solicitanți.

Acțiuni pentru favorizarea acceptării mecanismului în rândul migranților și pentru consolidarea încrederii acestora în mecanism, precum și pentru evitarea retragerilor: 14 state membre (Belgia, Cipru, Franța, Finlanda, Germania, Irlanda, Lituania, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Spania și Suedia) și Elveția au oferit migranților informații înainte de plecare.

Acțiuni pentru consolidarea capacității EASO de a sprijini Italia și Grecia: Cererile specifice de experți publicate de EASO în lunile ianuarie, februarie și martie, pentru misiuni în Italia, au primit numeroase răspunsuri și toți experții desemnați au fost trimiși în misiuni. Cererile specifice publicate la 10 decembrie, 4 martie și 9 martie, pentru mobilizarea în Grecia a unui număr de cel puțin 30, 39 și, respectiv, 57 de experți, au permis mobilizarea a 40, 30 și, respectiv, 26 de experți. În prezent, 34 de persoane desfășoară misiuni în Grecia pentru EASO, în cadrul procesului de transfer. EASO a publicat, la 6 aprilie, o nouă cerere pentru 42 de experți, pentru activități în perioada cuprinsă între jumătatea lunii aprilie - jumătatea lunii iunie 15 .

2.2Acțiuni întreprinse de Grecia și Italia, inclusiv în legătură cu principalele puncte din foaia de parcurs

Grecia

Acțiuni pentru ca hotspoturile să devină pe deplin operaționale: toate hotspoturile sunt operaționale la momentul de față, cu excepția celui de pe insula Kos. Natura activităților desfășurate într-un hotspot s-a modificat în mod semnificativ de la adoptarea Declarației UE-Turcia, iar în prezent, furnizarea de informații, în cadrul hotspotului, cu privire la mecanismul de transfer a fost suspendată pentru migranții care au sosit după data de 20 martie.

Acțiuni pentru îmbunătățirea capacității de înregistrare a Serviciului elen pentru azil: la data de 3 aprilie, Grecia a adoptat o lege care, printre altele, transpune Directiva privind procedurile de azil (reformată) 16 . Legea întărește mandatul serviciului pentru azil și al autorității de apel și consolidează temeiul juridic pentru funcționarea acestora. În virtutea acestei legi, serviciul de primire inițială devine serviciul de primire și verificare. De asemenea, se stabilesc noi autorități pentru gestionarea fondurilor UE relevante și pentru punerea în aplicare a programelor naționale. Legea include și dispoziții menite să faciliteze aplicarea procedurii de inadmisibilitate pentru solicitanții de azil care sosesc din Turcia și permite posibilitatea de a beneficia de asistență din partea experților și interpreților din cadrul EASO pe parcursul procedurii naționale de azil.

Acțiuni pentru îmbunătățirea coordonării: protocolul de transfer care vizează clarificarea responsabilităților și a termenelor pentru diferitele etape ale procesului de transfer a fost discutat cu toți partenerii relevanți și a fost modificat pentru a se ține cont și de situația în continuă schimbare din Grecia. Protocolul revizuit ar trebui să fie adoptat în cursul săptămânii începând cu 11 aprilie.

Acțiuni pentru îmbunătățirea capacităților de primire în Grecia: capacitatea totală de primire în Grecia este în prezent de 41 360 de locuri. Prin sistemul său de închiriere 17 , UNHCR va oferi locuri de primire suplimentare în tabere, apartamente și hoteluri, în încercarea de a asigura mai multe locuri pentru solicitanții de transfer și de a spori gradul de centralizare al acestora. UNHCR a demarat deja lucrările de construcție a unei tabere pentru solicitanții vizați de procedura de transfer, în Lagadikia, lângă Salonic. Tabăra, a cărei finalizare este prevăzută în săptămâna începând cu 11 aprilie, va avea o capacitate de 1 400 de locuri și se estimează că va facilita în mod semnificativ procesul de transfer în zona orașului Salonic. La acest moment, UNHCR și autoritățile elene poartă discuții cu privire la furnizarea unor terenuri suplimentare pentru construirea, în special în regiunea Attica, a unor tabere destinate solicitanților care urmează să fie transferați.

Acțiuni vizând provocările legate de transferul solicitanților vulnerabili, inclusiv al minorilor neînsoțiți: ONG-urile sprijină procurorul general, punând la dispoziție avocați care se angajează să ofere servicii de reprezentare juridică minorilor neînsoțiți din insule. Părțile interesate relevante poartă discuții cu privire la oferirea unor servicii similare în zonele din Atena și Salonic.

Italia

Acțiuni pentru ca hotspoturile să devină pe deplin operaționale: Italia a furnizat Comisiei Europene, la 31 martie 2016, o foaie de parcurs revizuită. În prezent, hotspoturile din Pozzallo, Lampedusa, Trapani și Taranto sunt operaționale. În foaia de parcurs revizuită, Italia a indicat că se vor deschide hotspoturi suplimentare în perioada imediat următoare. Acest fapt este esențial pentru a asigura buna gestionare a perioadelor în care se înregistrează cele mai multe debarcări, cel mai probabil în timpul verii. Mai mult, sunt în curs de finalizare activitățile de înființare a unui hotspot mobil. De asemenea, autoritățile italiene au adoptat procedurile standard de operare pentru hotspoturi.

Acțiuni pentru îmbunătățirea coordonării: noul sediu al Grupului operativ regional al UE (EURTF) din Catania a fost finalizat, iar operațiunile au fost transferate către acest sediu. Inaugurarea oficială a noului sediu EURTF este planificată pentru 29 aprilie.

Acțiuni pentru îmbunătățirea capacităților de primire și de prelucrare a cererilor în Italia: autoritățile italiene au prezentat noul plan de primire/de urgență pentru lunile de vară. Totalul capacității de primire italiene este de 111 081 de locuri în întreaga țară, fiind planificată o nouă consolidare a capacității primului nivel de primire, prin asigurarea unui număr de 3 498 de locuri suplimentare până la sfârșitul anului, precum și a capacității celui de al doilea nivel de primire, prin asigurarea unui număr de 10 000 de locuri suplimentare. În perioada 1 ianuarie - 26 februarie 2016, numărul cererilor de protecție internațională a ajuns la 14 754, iar cel al deciziilor aferente la 14 139, înregistrându-se astfel o creștere cu 37,53 % și, respectiv, cu 145,72 % în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent.

Acțiuni vizând provocările legate de transferul solicitanților vulnerabili și al minorilor neînsoțiți: au avut loc reuniuni cu Ministerul Justiției și cu Ministerul Internelor cu privire la procedurile pentru transferul minorilor neînsoțiți, însă nicio procedură finală nu a fost stabilită până în momentul de față.

2.3Acțiuni întreprinse de Comisie și de agențiile UE 

Comisia Europeană

La data de 17 martie, Comisia a organizat cel de al 5-lea Forum privind relocarea și transferul, împreună cu statele membre, EASO, OIM și UNHCR, pentru a prezenta și a discuta provocările și recomandările identificate în Primul raport privind transferul și relocarea. Comisia continuă să organizeze reuniuni periodice, cel puțin o dată pe lună, cu ofițeri de legătură din Italia și Grecia, pentru a accelera procesul de transfer.

EASO

Acțiuni pentru accelerarea procesului de transfer: în cadrul eforturilor EASO de sprijinire a Serviciului elen pentru azil, EASO a lansat un proiect-pilot privind înregistrarea, în primă fază în Atena, la 15 martie 2016, iar ulterior în Salonic, la 21 martie 2016, prin care experți EASO acordă asistență Serviciului elen pentru azil în legătură cu înregistrarea cazurilor de transfer. Proiectul-pilot a fost lansat într-o a treia localitate, Alexandropouli, la data de 6 aprilie 2016. În plus, EASO poartă în prezent discuții cu autoritățile elene cu privire la punerea în aplicare a unui proces de înregistrare prealabilă în scopul de a înlesni accesul solicitantului de azil eligibil pentru transfer la programul de transfer. La rândul său, UNHCR poartă discuții cu Serviciul elen pentru azil cu privire la furnizarea unor servicii similare.

În Italia, EASO pune la dispoziție și unități mobile și a organizat o primă întâlnire cu reprezentanți ai societății civile, în Sicilia, la 15 și 16 martie 2016, pentru a asigura o mai bună coordonare cu organizațiile societății civile.

Acțiuni pentru favorizarea acceptării mecanismului în rândul migranților și pentru consolidarea încrederii acestora în mecanism, precum și pentru evitarea retragerilor: EASO a pus în aplicare totodată o bună parte din recomandările incluse în Primul raport privind transferul și relocarea în ceea ce privește activitățile de comunicare. EASO a creat o pagină Facebook consacrată programului de transfer al UE, în limbile engleză și arabă, menită să funcționeze ca o platformă de informare pentru persoanele interesate de transfer și să promoveze povești de succes. Pe lângă broșura actuală care oferă informații generale privind transferul, EASO a elaborat două alte broșuri, una pentru persoanele care urmează să fie transferate din Grecia, iar cealaltă pentru persoanele care urmează să fie transferate din Italia. EASO a pregătit, de asemenea,un pachet care conține materiale informative cu caracter general și produse de primă necesitate, pentru solicitanții care urmează să fie transferați din Grecia și Italia. În plus, EASO pregătește la acest moment un dosar cu informații privind transferul destinat copiilor și o aplicație pentru telefonul mobil, iar conținutul acestora reflectă informațiile din broșurile informative create pentru solicitanții din Grecia și Italia. EASO finalizează în prezent un instrument care să permită evaluarea interesului superior al copilului înaintea transferului și colaborează cu autoritățile italiene și elene pentru a adapta instrumentul la contextul național.

3Relocarea

Conform informațiilor primite din partea statelor participante, până la data de 11 aprilie 2016, în cadrul mecanismului de relocare din 20 iulie 2015 18 au fost relocate 5 677 de persoane către 15 state de relocare (Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Islanda, Irlanda, Italia, Liechtenstein, Țările de Jos, Norvegia, Elveția și Regatul Unit). Majoritatea statelor participante la program au indicat că eforturile de relocare au vizat în principal, dar nu exclusiv, cetățeni sirieni din Iordania, Liban și Turcia.

Deși în Concluziile din 20 iulie 2015 statele membre au convenit asupra unui număr destul de mare de regiuni prioritare pentru relocare, se preconizează că în urma Declarației UE-Turcia din 18 martie 2016 19 , Turcia va beneficia de cea mai mare parte din cele aproximativ 16 800 de locuri de relocare disponibile în cadrul mecanismului.

După cum s-a comunicat în Declarația UE-Turcia din 18 martie 2016, se instituie un mecanism pentru a înlocui căile neregulamentare și periculoase utilizate de migranți pentru a trece din Turcia în insulele grecești cu o modalitate legală de relocare a migranților din Turcia în UE. UE și Turcia au convenit că pentru fiecare resortisant sirian care este readmis de Turcia după ce a ajuns în mod neregulamentar în insulele grecești, un altul va fi relocat din Turcia în UE. Mecanismul „unu la unu” urmărește să pună capăt fluxurilor neregulamentare de migranți care traversează Marea Egee în condiții periculoase și să instituie, în schimb, un proces de relocare organizat și legal.

Începând cu 4 aprilie 2016, data la care a început să se aplice mecanismul „unu la unu”, 37 de sirieni au fost relocați în Germania, 11 în Finlanda și 31 în Țările de Jos.

Comisia a colaborat cu statele membre și cu autoritățile turce pentru elaborarea unor proceduri standard accelerate de operare în vederea aplicării acțiunilor referitoare la relocare din cadrul mecanismului „unu la unu” convenit cu Turcia. EASO și UNHCR au colaborat îndeaproape pe tot parcursul procedurii. Procedurile standard de operare urmează să fie aprobate definitiv de către UE și Turcia în perioada imediat următoare.

Oferirea unui număr de 54 000 de locuri din cadrul mecanismului de transfer pentru a asigura căi legale de intrare în UE

La 21 martie 2016, Comisia a prezentat o propunere 20 menită să asigure locuri suplimentare pentru relocare sau alte modalități de admisie legală din Turcia, prin modificarea Deciziei (UE) 2015/1601 a Consiliului din 22 septembrie cu privire la transferul solicitanților de protecție internațională din Italia și Grecia.

Prin această modificare se propune ca cele 54 000 de locuri prevăzute inițial pentru transfer să fie utilizate în scopul admiterii în UE a unor resortisanți sirieni din Turcia prin mecanismul relocării, prin cel al admisiei umanitare sau prin alte căi legale, cum ar fi vizele umanitare, bursele de studii, mecanismele de reîntregire a familiei etc. Cele 54 000 de locuri puse la dispoziție pentru admisie legală constituie rezerva încă nealocată pentru transfer în temeiul actualei decizii a Consiliului. Numărul solicitanților care urmează să fie transferați pe teritoriul statelor membre ar putea fi diminuat, prin deducerea numărului resortisanților sirieni care au fost admiși în mod legal din Turcia pe teritoriul acestora în cadrul mecanismelor de relocare naționale sau multilaterale. Aceste cifre s-ar adăuga angajamentelor îndeplinite în temeiul Concluziilor din 20 iulie 2015 privind relocarea. Negocierile privind modificarea propusă au început în cadrul Consiliului și se dorește finalizarea acestora cât mai curând posibil.

Către un sistem structurat de relocare la nivelul UE

La 6 aprilie, Comisia a organizat cel de al 6-lea Forum privind relocarea și transferul pentru a consulta statele membre, statele asociate la sistemul Dublin, precum și UNHCR și OIM în legătură cu o viitoare propunere privind un sistem structurat de relocare la nivelul UE, care a fost anunțată în Comunicarea Comisiei adoptată în aceeași zi 21 .

Discuțiile s-au axat pe necesitatea de a identifica elementele care ar putea face parte dintr-un viitor cadru de relocare aplicat la nivelul UE, pe procedurile comune și acordurile colective care ar putea fi avute în vedere, pe modalitățile prin care se poate asigura o repartizare echitabilă a responsabilităților în materie de relocare între statele membre, pe necesitatea de a se intensifica eforturile de relocare ale UE în ansamblu, precum și pe rolul unor actori, precum UNHCR, OIM și EASO.

Conferința UNHCR referitoare la împărțirea responsabilităților la nivel mondial prin crearea de căi de admisie pentru refugiații sirieni

Comisarul Avramopoulos a participat la reuniunea la nivel înalt referitoare la împărțirea responsabilităților la nivel mondial prin crearea de căi de admisie pentru refugiații sirieni, care a fost organizată de UNHCR la 30 martie. Cu această ocazie, Comisia a reafirmat angajamentul UE de a contribui la eforturile internaționale de soluționare a crizelor la nivel mondial generate de strămutări, încurajând, în același timp, membrii comunității internaționale să își intensifice eforturile în acest domeniu.

După cum a anunțat UNHCR, conferința a avut un succes moderat, participanții angajându-se să ofere, în total, un număr estimat de 185 000 de locuri pentru relocare și pentru alte modalități de admisie a refugiaților sirieni, înregistrându-se o creștere față de cele aproximativ 178 000 de locuri asumate înainte de conferință. În acest sens, evenimentul este considerat drept o realizare importantă înainte de reuniunea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU din septembrie 2016, consacrată fluxurilor mari de refugiați și de migranți, la finalul căreia se preconizează obținerea unor noi contribuții concrete și semnificative din partea țărilor de relocare.

4Perspective

Pe baza celor mai recente informații disponibile, între 35 000 și 40 000 de persoane din Grecia ar fi eligibile pentru transfer, în timp ce numărul migranților care sosesc în Italia este în creștere. Statele membre de transfer trebuie să îndeplinească în totalitate obligațiile care le revin în temeiul deciziilor adoptate de Consiliu în materie de transfer, pentru a atenua presiunea care există asupra statelor membre din prima linie. Prin urmare, Comisia îndeamnă statele membre de transfer să își intensifice în mod semnificativ eforturile pentru a răspunde situației umanitare urgente din Grecia și pentru a preveni deteriorarea situației din Italia.

În concluziile sale, Consiliul European a adresat în mod sistematic îndemnul de a se accelera procesul de transfer. Îndemnurile șefilor de stat sau de guvern trebuie să fie însoțite de acțiuni ferme din partea serviciilor naționale de resort care acționează la fața locului.

După cum a estimat Comisia în primul său raport privind transferul și relocarea, cel puțin 6 000 de transferuri ar trebui să fie finalizate până la data de 16 aprilie, și 20 000 până la data de 16 mai. Comisia continuă să considere că acest obiectiv poate fi atins dacă toate părțile implicate, în special statele membre de transfer, se arată dispuse să facă eforturile necesare pentru a asigura reușita transferurilor și să acționeze împreună cu promptitudine.

Comisia va continua să monitorizeze punerea în aplicare a recomandărilor și a obiectivelor din primul raport privind transferul și relocarea și își rezervă dreptul de a lua măsuri în cazul în care statele membre nu își îndeplinesc obligațiile.

În paralel, statele membre trebuie să își respecte angajamentele privind relocarea. Este necesar, îndeosebi, să se ofere sprijin în timp util pentru punerea în aplicare a acordului UE-Turcia. La data de 20 aprilie, Comisia va prezenta un raport referitor la punerea în aplicare a acordului menționat, inclusiv la eforturile de relocare care au fost depuse în conformitate cu dispozițiile acestuia.

(1)

COM(2016) 165 final.

(2)

Sursa: Frontex, conform datelor comunicate de Grecia în cadrul raportării zilnice privind situația din Balcanii de Vest.

(3)

Sursa: Frontex.

(4)

UNHCR lucrează în prezent la o estimare mai precisă. Conform informațiilor disponibile pe portalul său de date, aproximativ 65 % dintre persoanele care au sosit în Grecia de la începutul anului 2016 sunt resortisanți sirieni și irakieni. Prin urmare, până la primirea unor date oficiale, se folosește acest procent pentru a furniza o estimare generală a numărului de persoane eligibile pentru transfer dintre cele care au rămas blocate. http://data.unhcr.org/mediterranean/country.php?id=83 .

(5)

Numărul sosirilor în Italia (nu numai în hotspoturi, ci pe întreg teritoriul țării) pentru perioada menționată (intervalul analizat: 16.3 – 9.4.2016), conform datelor obținute în baza aplicației de raportare în cadrul operațiunilor comune (Joint Operations Reporting Application - JORA) în contextul operațiunii comune Triton 2016 (incidente acceptate în mod definitiv de la data de 11.4.2016). .

(6)

  http://www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2016/03/18-eu-turkey-statement/ .

(7)

SN 38/16, 18.03.2016

(8)

5 persoane către Finlanda, 15 către Letonia, 20 către România și 2 către Bulgaria.

(9)

29 de persoane către România și 13 către Finlanda. De asemenea, primul transfer din Italia către Letonia (8 persoane) este planificat pentru data de 18 aprilie.

(10)

Irlanda a acceptat 26 de cereri de transfer din partea Greciei, Estonia 15, Luxemburg 37 și Republica Cehă 7.

(11)

110-120 de transferuri către Franța (transferurile a 123 de persoane sunt planificate pentru 19-20 aprilie), 96 către Țările de Jos și 229 către Portugalia.

(12)

Austria beneficiază de o suspendare temporară a transferului unui număr de solicitanți reprezentând cel mult 30 % din numărul de alocat Austriei în temeiul Deciziei (UE) 2015/1601 a Consiliului. Prin urmare, Austria beneficiază, timp de un an, de suspendarea transferului a 1 065 de persoane. Cu toate acestea, Austria ar trebui să asigure transferul numărului rămas de solicitanți (și să își asume angajamente în acest sens).

(13)

Articolul 11 din Decizia Consiliului prevede: „Cu sprijinul Comisiei, se pot încheia acorduri bilaterale între Italia și, respectiv, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, precum și între Grecia și, respectiv, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, privind transferul solicitanților de pe teritoriul Italiei și al Greciei pe teritoriul unuia dintre aceste state. Elementele principale ale prezentei decizii, în special cele referitoare la procedura de transfer și la drepturile și obligațiile solicitanților, sunt luate în considerare în mod corespunzător în cadrul acordurilor respective.”

(14)

Nu sunt disponibile informații cu privire la o altă categorie de solicitanți vulnerabili.

(15)

La 5 octombrie 2015, EASO a publicat o cerere generală pentru 374 de experți și a primit doar 201 oferte de ocupare a acestor posturi. Cererile specifice au fost lansate în continuarea acestei cereri generale și stabilesc cerințe specifice privind profilul experților și perioade determinate ale misiunilor. Cea mai recentă cerere de experți (400 de experți, număr care a fost modificat ulterior la 472) este o cerere specială publicată în urma Concluziilor Consiliului European din 17 și 18 martie pentru a asigura numărul necesar de experți care să îndeplinească sarcinile în materie de admisibilitate ce decurg din Declarația UE-Turcia.

(16)

Directiva 2013/32/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 privind procedurile comune de acordare și retragere a protecției internaționale, JO L 180, 29.6.2013, p. 60.

(17)

Capacitatea actuală a sistemului de închiriere al UNCHR este de 3 600 de locuri.

(18)

 Documentul 11130/15 al Consiliului, „Concluziile reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, privind relocarea prin sisteme multilaterale și naționale a 20 000 de persoane care au în mod clar nevoie de protecție internațională”.

(19)

  http://www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2016/03/18-eu-turkey-statement/ .

(20)

COM(2016) 171 final.

(21)

COM(2016) 197 final.


Strasbourg, 12.4.2016

COM(2016) 222 final

ANEXĂ

la

RAPORTUL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

Al doilea raport privind transferul și relocarea


Anexa 1: Transferuri din Grecia până la data de 11 aprilie 2016

Stat membru

Angajamente oficiale 1

Transferuri efective

Angajament conform prevederilor legale ale deciziilor Consiliului

Austria 2

1 491

Belgia

100

2 415

Bulgaria

160

2

831

Croația

594

Cipru

65

6

181

Republica Cehă

20

1 655

Estonia

38

7

204

Finlanda

170

111

1 299

Franța

970

242

12 599

Germania

40

37

17 209

Ungaria

988

Islanda

Irlanda

40

10

240

Letonia

56

6

295

Liechtenstein

Lituania

80

6

420

Luxemburg

70

30

309

Malta

24

6

78

Țările de Jos

150

48

3 797

Norvegia

Polonia

65

4 321

Portugalia

330

89

1 778

România

385

15

2 572

Slovacia

652

Slovenia

30

349

Spania

150

6 647

Suedia 3

2 378

Elveția

TOTAL

2 943

615

63 302

(1)

Transmise prin intermediul DubliNet în temeiul articolului 5 alineatul (2) din decizia Consiliului.

(2)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/408 a Consiliului din 10 martie 2016 privind suspendarea temporară a transferului a 30 % din numărul de solicitanți care i-a fost alocat Austriei în temeiul Deciziei (UE) 2015/1601 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și al Greciei.

(3)

     Propunere a Comisiei de suspendare integrală, timp de un an, a obligațiilor ce îi revin Suediei în temeiul deciziilor privind transferul [COM(2015) 677 final]. Aceasta este încă dezbătută de Consiliu și Parlament.


Strasbourg, 12.4.2016

COM(2016) 222 final

ANEXĂ

la

RAPORTUL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

Al doilea raport privind transferul și relocarea


Anexa 2: Transferuri din Italia până la data de 11 aprilie 2016

Stat membru

Angajamente oficiale 1

Transferuri efective

Angajament conform prevederilor legale ale deciziilor Consiliului

Austria 2

462

Belgia

30

24

1 397

Bulgaria

90

471

Croația

374

Cipru

15

139

Republica Cehă

10

1 036

Estonia

8

125

Finlanda

150

135

779

Franța

200

137

7 115

Germania

10

20

10 327

Ungaria

306

Islanda

Irlanda

20

360

Letonia

20

186

Liechtenstein

Lituania

30

251

Luxemburg

30

248

Malta

17

15

53

Țările de Jos

50

50

2 150

Norvegia

Polonia

35

1 861

Portugalia

388

92

1 173

România

330

1 608

Slovacia

250

Slovenia

10

218

Spania

50

18

2 676

Suedia 3

50

39

1 388

Elveția

30

TOTAL

1 573

530

34 953

(1)

Transmise prin intermediul DubliNet în temeiul articolului 5 alineatul (2) din decizia Consiliului.

(2)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/408 a Consiliului din 10 martie 2016 privind suspendarea temporară a transferului a 30 % din numărul de solicitanți care i-a fost alocat Austriei în temeiul Deciziei (UE) 2015/1601 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și al Greciei.

(3)

     Propunere a Comisiei de suspendare integrală, timp de un an, a obligațiilor ce îi revin Suediei în temeiul deciziilor privind transferul [COM(2015) 677 final]. Aceasta este încă dezbătută de Consiliu și Parlament.


Strasbourg, 12.4.2016

COM(2016) 222 final

ANEXĂ

la

RAPORTUL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

Al doilea raport privind transferul și relocarea


Anexa 3: Situația privind relocarea la data de 11 aprilie 2016, în temeiul Concluziilor din 20 iulie 2015
și al mecanismului „unu la unu” agreat cu Turcia (pus în aplicare începând cu data de 4 aprilie 2016)

Stat membru/stat asociat

Angajamente asumate în cadrul mecanismului din 20 iulie 2015

Numărul total de relocări efectuate în cadrul mecanismului din 20 iulie 2015 și al mecanismului „unu la unu” agreat cu Turcia

Țara terță din care s-a realizat relocarea

Austria

1 900

1 395 1

Liban: 779; Iordania: 442; Turcia: 173; Irak: 1

Belgia

1 100

212

Liban: 204; Iordania: 4; Turcia: 4

Bulgaria

50

0

Croația

150

0

Cipru

69

0

Republica Cehă

400

52

Liban: 32; Iordania: 20

Danemarca

1 000

481

Liban, Uganda

Estonia

20

0

Finlanda

293 2

74 3

Liban; Turcia: 11 în cadrul mecanismului „unu la unu” (program național)

Franța

2 375 4

72 5

Iordania, Liban

Germania

1 600

37

Turcia: 37 în cadrul mecanismului „unu la unu”

Grecia

354

0

Ungaria

0

0

Islanda

50

48

Liban

Irlanda

520

258

Liban

Italia

1 989

96 6

Liban

Letonia

50

0

Liechtenstein

20

20

Turcia

Lituania

70

0

Luxemburg

30

0

Malta

14

0

Țările de Jos

1 000

332

Liban: 216; Iordania: 2; Turcia: 36 (dintre care 31 în cadrul mecanismului „unu la unu”); Maroc: 1; Etiopia: 8; Kenya 69

Norvegia

3 500

323 7

Iordania, Liban, Turcia

Polonia

900

0

Portugalia

191

0 8

România

80

0

Slovacia

100 9

0

Slovenia

20

0

Spania

1 449

0

Stat membru/stat asociat

Angajamente asumate în cadrul mecanismului din 20 iulie 2015

Numărul total de relocări efectuate până la 8 aprilie în cadrul mecanismului din 20 iulie 2015

Țara terță din care s-a realizat relocarea

Suedia

491

0 10

Elveția

519

413

Liban: 349

Siria (resortisanți irakieni și locuitori ai teritoriilor palestiniene): 64

Regatul Unit

2 200

1 864 11

Iordania, Liban, Turcia, Egipt, Irak și alte țări în funcție de nevoile umanitare.

TOTAL

22 504

5 677

(un număr total de 79 de persoane au fost relocate din Turcia în cadrul mecanismului „unu la unu”, 68 dintre acestea fiind relocate prin intermediul mecanismului din 20 iulie 2015)

(1)

     Acest număr include toate cazurile de reîntregire a familiei și de relocare din cadrul Programului austriac de admisie umanitară.

(2)

  Acest număr reprezintă o parte din cota națională de relocări a Finlandei pentru 2016, care este de 750 de persoane. 

(3)

     Numărul total de 74 de persoane nu îi include pe cei 11 sirieni relocați din Turcia în cadrul mecanismului „unu la unu”, relocare realizată prin intermediul programului național finlandez.

(4)

     Acest număr se adaugă la cota națională și la angajamentele anterioare ale Franței.

(5)

     Franța a selectat deja 477 de persoane care să fie relocate din Iordania și Liban, iar 72 dintre acestea au fost relocate până la această dată.

(6)

     Un număr suplimentar de 181 de sirieni urmează să sosească din Liban în luna aprilie.

(7)

     Norvegia a acceptat deja relocarea a 1 500 de persoane, dar nu s-au realizat încă toate relocările.

(8)

     Portugalia a acceptat deja relocarea a 12 persoane din Turcia, dar acestea nu au fost încă relocate.

(9)

     Acest număr se adaugă la cei 149 de asirieni relocați din Irak în cadrul unui program național, independent de mecanismul din 20 iulie.

(10)

     Suedia a relocat 1 900 de persoane în 2015 în cadrul programului său național, independent de mecanismul din 20 iulie.

(11)

     În cadrul mecanismelor actuale de relocare pentru 2015 ale Regatului Unit.