16.6.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 199/6


Publicarea unei cereri de aprobare a unei modificări minore în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012

(2015/C 199/06)

Comisia Europeană a aprobat prezenta modificare minoră în conformitate cu articolul 6 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei din 18 decembrie 2013 (1).

CERERE DE APROBARE A UNEI MODIFICĂRI MINORE

Cerere de aprobare a unei modificări minore în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012  (2)

„CORNISH PASTY”

Nr. UE: UK-PGI-0105-01256 – 12.8.2014

DOP ( ) IGP ( X ) STG ( )

1.   Grupul solicitant și interesul legitim

Denumire:

Cornish Pasty Association

Adresă:

Chapel View Farm

Coombe Lane

Bissoe

Truro

TR4 8RE

REGATUL UNIT

Tel.

+44 1872865101

E-mail:

info@cornishpastyassociation.co.uk

Declarație privind interesul legitim al grupului solicitant:

Asociația Cornish Pasty (denumită în continuare „asociația”) este singura organizație care reprezintă interesele colective ale producătorilor de „Cornish Pasty” original, un produs căruia i s-a acordat statutul de IGP la 11 august 2011. Asociația este solicitantul menționat în caietul de sarcini al IGP. Toți producătorii de pateuri „Cornish Pasty” originale sunt încurajați în mod activ să se alăture. În prezent, asociația are 24 de membri cotizanți, care reprezintă circa 50 % dintre producătorii care au fost identificați și peste 90 % din toate pateurile produse în Cornwall. Scopul asociației, astfel cum se menționează în actul său de constituire, este:

(a)

de a asigura o voce unică și respectată, care să îi reprezinte și să îi susțină pe producătorii și pe comercianții produsului „Cornish Pasty”;

(b)

de a dirija și de a reflecta gândirea din industrie și, dacă este necesar, de a deveni purtătorul de cuvânt al membrilor;

(c)

de a dezvolta și de a pune în aplicare strategiile actuale privind protejarea și administrarea statutului de indicație geografică protejată (IGP) a Uniunii Europene, inclusiv procedurile de reglementare a programului IGP, promovarea produsului „Cornish Pasty” original și orice altă acțiune necesară asociației în conformitate cu domeniile sale de activitate;

(d)

de a coopera strâns cu grupuri de lucru, societăți și alte organizații în beneficiul membrilor.

De la acordarea statutului de IGP, este evident că o serie de probleme minore îngrădesc procesul de audit și conformare, deoarece unii producători prepară pateuri conform unor rețete și metode care variază foarte puțin față de caietul de sarcini, fără vreo diferență semnificativă în ceea ce privește autenticitatea produsului. Opinia asociației este că aceste variații minore nu ar trebui să împiedice aceste produse să respecte regulamentul.

Modificările propuse:

(a)

nu se referă la caracteristicile esențiale ale produsului;

(b)

nu modifică legătura menționată la articolul 7 alineatul (1) litera (f) punctul (i) sau punctul (ii);

(c)

nu includ o schimbare a denumirii sau a unei părți a denumirii produsului;

(d)

nu afectează zona geografică definită; sau

(e)

nu generează restricții suplimentare în ceea ce privește comercializarea produsului sau a materiilor prime.

Modificările propuse sunt destinate, prin urmare, să faciliteze realizarea următoarelor interese ale grupului de producători:

1.

asigurarea faptului că, în domeniul de aplicare a caietului de sarcini, sunt incluse metode moderne de producție a produsului „Cornish Pasty”;

2.

oferirea posibilității ca toți producătorii de pateuri „Cornish Pasty” originale să își comercializeze în mod legitim produsele sub denumirea și logoul IGP;

elaborarea unui caiet de sarcini clar și neechivoc, care să permită un audit eficient bazat pe dovezi și evaluarea respectării cerințelor.

2.   Statul membru sau țara terță

Regatul Unit

3.   Rubrica din caietul de sarcini al produsului care face obiectul modificării (modificărilor)

    Descrierea produsului

    Dovada originii

    Metoda de producție

    Legătura

    Etichetarea

    Altele [a se preciza]

4.   Tipul modificării (modificărilor)

    Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate, care trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 și care nu impune modificarea documentului unic publicat.

    Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate, care trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 și care impune modificarea documentului unic publicat.

    Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate care trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 și pentru care nu a fost publicat un document unic (sau un echivalent al acestuia).

    Modificare a caietului de sarcini al unei STG înregistrate care trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al patrulea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

5.   Modificare (modificări)

Modificarea 1:

Descrierea produsului

Această modificare clarifică ce glazuri pentru aluat pot fi aplicate pe produsul „Cornish Pasty” înainte de coacere.

Motivul modificării:

Formularea din caietul de sarcini existent este ambiguă. Caietul de sarcini inițial era destinat să permită componente din ouă și lapte și glazuri brevetate pe bază de ouă și lapte, precum și ouă și lapte, așa cum sunt utilizate în mod obișnuit, dar s-a dovedit că acest aspect nu a fost definit în mod clar.

Formularea din caietul de sarcini actual:

Aluatul poate fi fraged, rugos sau din foietaj simplu, în funcție de rețeta specială a brutarilor. După umplere, aluatul poate fi marcat în scopul identificării produsului, de exemplu găurit, crestat cu un cuțit sau tăiat într-o anumită formă, și poate fi glazurat cu lapte, ou sau cu ambele, ceea ce îi va conferi o culoare aurie. Învelișul de aluat este savuros și suficient de rezistent pentru a-și păstra forma în timpul proceselor de coacere, răcire și manevrare și servește pentru a împiedica desfacerea sau ruperea.

Se modifică după cum urmează:

Aluatul poate fi fraged, rugos sau din foietaj simplu, în funcție de rețeta specială a brutarilor. După umplere, aluatul poate fi marcat în scopul identificării produsului, de exemplu găurit, crestat cu un cuțit sau tăiat într-o anumită formă, și poate fi glazurat cu o glazură pe bază de componente din lapte, ou sau ambele, ceea ce îi va conferi o culoare aurie. Învelișul de aluat este sărat și suficient de rezistent pentru a-și păstra forma în timpul proceselor de coacere, răcire și manevrare și servește pentru a împiedica desfacerea sau ruperea.

Modificarea 2:

Descrierea produsului

Urmărește să prevadă utilizarea de cantități foarte mici de ingrediente opționale în umplutura pateului fie pentru a adăuga suculență sau sub formă de adjuvanți tehnologici, dar care nu afectează aroma generală a umpluturii pateului „Cornish Pasty”. De asemenea, urmărește să clarifice formularea referitoare la sigilarea pateului.

Motivele modificării:

În timp ce a proteja cu tărie profilul aromatic al pateului „Cornish Pasty” original creat din ingredientele principale este o necesitate, este evident că se utilizează multe variații mici, dintre care multe au fost transmise de la o generație la alta. Acestea creează variații subtile la produsele finite, de care brutarii sunt mândri. Acest lucru este parte din tradiție. Sub nicio formă această cerere de modificare nu este destinată să permită utilizarea unor ingrediente principale diferite de cele stipulate în caietul de sarcini sau a unor ingrediente suplimentare care ar modifica profilul aromatic general al pateului.

Metodele de producție moderne înseamnă și că unii brutari utilizează adjuvanți tehnologici care nu afectează profilul aromatic general al produsului, de exemplu făina de porumb, utilizată pentru a ajuta la introducerea umpluturii. Deși cantitățile sunt foarte mici, caietul de sarcini inițial nu a reflectat acest lucru.

Formularea revizuită reține în mod clar cerința ca umplutura pateului „Cornish Pasty” să nu conțină aditivi artificiali.

Metodele tradiționale de încrețire produc variații de aspect la produsul finit. De exemplu, uneori încrețitura se realizează la un unghi de 45 de grade, iar alteori are forma literei „D” în plan. Pateurilor „Cornish Pasty” li se dă forma literei „D” după introducerea umpluturii, dar procesul de încrețire a marginilor poate avea ca rezultat un produs finit care nu are exact forma literei „D”. Acest proces nu este același ca în cazul presării marginilor împreună pe partea superioară a pateului, care nu este metoda distinctivă asociată pateurilor „Cornish Pasty” și care este destinată să rămână în afara domeniului de aplicare a caietului de sarcini.

Formularea din caietul de sarcini actual:

Ingredientele umpluturii pentru „Cornish Pasty” sunt:

cartofi tăiați felii sau cubulețe;

nap suedez;

ceapă;

(conținutul de legume al pateului trebuie să fie de cel puțin 25 %);

carne de vită tăiată cubulețe sau tocată (conținutul de carne al pateului trebuie să fie de cel puțin 12,5 %);

condimente pentru gust, în special sare și piper.

Pentru umplutură nu trebuie să se utilizeze alte tipuri de carne, legume, de exemplu morcovi, sau aditivi artificiali, iar toate ingredientele umpluturii trebuie să fie negătite în momentul sigilării produsului.

Notă: În mod tradițional, în Cornwall „napul suedez” se referă la „nap”, astfel încât cei doi termeni sunt interșanjabili, dar ingredientul propriu-zis este „napul suedez”. În momentul asamblării produsului „Cornish Pasty”, pateurilor li se dă forma literei „D”, iar marginile pateurilor sunt încrețite, fie manual, fie mecanic, la unul dintre capete, dar niciodată la partea superioară.

Întregul pateu este copt lent pentru a asigura potențarea la maxim a aromelor ingredientelor crude. O altă caracteristică distinctivă a produsului „Cornish Pasty” este aceea că ingredientele care îl compun sunt ușor sesizabile ca aspect, gust și textură, iar contopirea aromelor care provin de la carnea de vită și legumele crude creează un gust plăcut, echilibrat și natural al întregului produs. Aluatul preia, de asemenea, note delicate savuroase.

Pateul „Cornish Pasty” nu trebuie să conțină coloranți artificiali, arome și conservanți. Dimensiunea și greutatea produsului variază de la magazin la magazin, acesta fiind comercializat în diverse puncte de vânzare, cum ar fi măcelării, brutării, supermarketuri, magazine de delicatese și magazine de produse alimentare.

Se modifică după cum urmează:

Ingredientele obligatorii pentru umplutura pateurilor „Cornish Pasty” sunt:

cartofi tăiați felii sau cubulețe;

nap suedez;

ceapă;

(conținutul de legume trebuie să fie de cel puțin 25 % din întregul pateu);

carne de vită tăiată cubulețe sau tocată (conținutul de carne trebuie să fie de cel puțin 12,5 % din întregul pateu);

condimente după gust, în principal sare și piper.

Ingredientele obligatorii pentru umplutură enumerate trebuie să fie negătite în momentul sigilării produsului.

Nu trebuie să se utilizeze pentru umplutură altă carne în afara cărnii de vită și alte legume în afara celor enumerate ca ingrediente obligatorii. Cu toate acestea, cantități mici de ingrediente suplimentare opționale sunt permise pentru a adăuga suculență și aromă pateului sau pentru a ajuta prelucrarea. Acestea trebuie să nu modifice profilul aromatic general creat de ingredientele obligatorii. Volumul combinat al adjuvanților tehnologici și al celorlalte ingrediente suplimentare trebuie să nu depășească, ca greutate totală, 5 % din umplutura din pateul necopt.

Nu trebuie să existe niciun aditiv artificial în umplutura pateului copt.

Notă: În mod tradițional, în Cornwall „napul suedez” este numit „nap”, astfel încât cei doi termeni sunt interșanjabili, dar ingredientul propriu-zis este „napul suedez”.

Pateurile „Cornish Pasty” sunt asamblate sub forma literei „D”, iar marginile pateului sunt încrețite, fie manual, fie mecanic. Încrețirea este procesul tradițional prin care marginile pateului sunt sigilate. Marginea încrețită care rezultă se află pe o parte a pateului și este distinctivă și diferită de sigilarea prin presare simplă pe partea superioară a pateului.

Întregul pateu este copt lent pentru a asigura potențarea la maximum a aromelor ingredientelor crude. O altă caracteristică distinctivă a produsului „Cornish Pasty” este aceea că ingredientele care îl compun sunt ușor sesizabile ca aspect, gust și textură, iar contopirea aromelor care provin de la carnea de vită și legumele crude creează un gust plăcut, echilibrat și natural al întregului produs. Aluatul preia, de asemenea, note delicate savuroase.

Dimensiunea și greutatea produsului variază de la magazin la magazin, acesta fiind comercializat în diverse puncte de vânzare, cum ar fi măcelării, brutării, supermarketuri, magazine de delicatese și magazine de produse alimentare.

Modificarea 3

Dovada originii

Pentru a clarifica metodele de trasabilitate.

Motivul modificării:

Modificarea elimină ambiguitatea și creează o metodă unică prin care originea produsului poate fi urmărită pentru toate dimensiunile și tipurile de producător. De exemplu, marca de sănătate menționată în formularea existentă se aplică numai celor care produc produse ambalate.

Formularea din caietul de sarcini actual:

Registrele ținute de producători și sistemele de trasabilitate existente dovedesc faptul că produsul este obținut în aria indicată. Organismul de control desemnat va organiza inspecții anuale pe lângă fiecare producător, pentru a se asigura că respectă caietul de sarcini al produsului.

Fiecare membru va primi propriul său număr de certificare, eliberat de organismul de control, număr care va trebui să figureze pe ambalaj și pe orice alt material utilizat pentru vânzarea produsului „Cornish Pasty”. Acest număr unic va permite trasabilitatea inversă, până la producător, a fiecărui pateu vândut. În cazul micilor producători, unele dintre produse sunt vândute numai în propriile magazine de vânzare cu amănuntul, în timp ce producătorii mai importanți își vând produsele prin intermediul marilor rețele de distribuție.

Food Standards Agency acordă fiecărui producător o marcă de sănătate care permite, împreună cu utilizarea unui cod al datei de fabricație, trasabilitatea integrală a unui produs, de la punctul de vânzare și lotul de producție până la furnizorul autorizat al fiecărui ingredient care intră în componența produsului.

Cornish Pasty Association va supraveghea utilizarea ștampilei proprii de autentificare, acordate fiecăruia dintre membrii săi. Ștampila va fi utilizată, de asemenea, pe toate ambalajele și materialele utilizate pentru vânzarea produsului.

Se modifică după cum urmează:

Registrele ținute de producători și sistemele de trasabilitate existente dovedesc faptul că produsul este obținut în aria indicată.

Fiecare producător va primi un număr propriu de certificare eliberat de Cornish Pasty Association, care va trebui să figureze pe ambalaj și la punctul de vânzare. Acest număr unic va permite trasabilitatea inversă, până la producător, a fiecărui pateu vândut. Cornish Pasty Association va ține un registru al numerelor de certificare prin intermediul comunicării cu organismele de control desemnate.

Cornish Pasty Association va supraveghea utilizarea ștampilei proprii de autentificare acordate fiecăruia dintre membrii săi.

Modificarea 4:

Metoda de producție

Adăugarea termenului „tocată” pentru a clarifica ingredientele umpluturii și a prezenta o descriere mai concisă a metodei de producție.

Motivul modificărilor:

Modificările reflectă celelalte părți ale caietului de sarcini în mod mai exact și elimină repetițiile inutile.

Formularea actuală:

Bucățile de carne de vită și cartofi, ceapă și nap suedez/nap selectate în mod special se pregătesc prin tăiere în bucăți neprelucrate. Aluatul se prepară și se rulează în forma corespunzătoare.

Ingredientele umpluturii crude se asezonează ușor cu sare și piper și apoi se așează pe foaia de aluat. Aluatul se pliază peste umplutură și se încrețește pentru a căpăta forma literei „D”. Apoi, pateul se glazurează și se coace lent pentru a se elibera aroma din ingredientele crude. Timpul de coacere depinde de dimensiunea produsului, care poate varia.

Pateurile se comercializează într-o varietate largă de magazine de vânzare cu amănuntul, de la marile supermarketuri și până magazinele proprii ale producătorilor.

Se modifică după cum urmează:

Bucățile de carne de vită și cartofi, ceapă și nap suedez/nap selectate în mod special se pregătesc prin tăiere în bucăți neprelucrate sau prin tocare. Aluatul se prepară și se rulează în forma corespunzătoare.

Ingredientele umpluturii crude se condimentează ușor și se așează pe foaia de aluat. Aluatul se pliază peste umplutură pentru a căpăta forma literei „D”. Apoi pateul se încrețește, se glazurează și se coace lent pentru a se elibera aroma din ingredientele crude. Timpul de coacere depinde de dimensiunea produsului, care poate varia.

Modificarea 5:

Altele – Etichetarea

Eliminarea cerinței ca logoul Cornish Pasty Association să fie utilizat pe toate ambalajele.

Motivul modificării:

Formularea inițială dispunea ca toate produsele să poarte logoul Cornish Pasty Association, dispoziție care nu poate fi aplicată, întrucât nu este necesar ca toți producătorii de pateuri „Cornish Pasty” să fie membri ai Cornish Pasty Association, iar logoul este rezervat utilizării de către membri.

Cerința ca simbolul IGP să fie utilizat va rămâne în vigoare, dar nu este nevoie ca aceasta să fie reafirmată în prezentul document, deoarece este acoperită de legislația privind denumirile de produse alimentare protejate.

Formularea actuală:

Simbolul IGP aprobat va fi utilizat la punctul de vânzare sau pe orice ambalaj care conține produsul și logoul care a fost conceput pentru a indica dovada autenticității; acesta va fi susținut de materialul punctului de vânzare.

Se modifică după cum urmează:

(a nu se completa)

Modificarea 6:

Altele – Actualizarea datelor de identificare a organismului de control desemnat

Motivul modificărilor:

Datele de identificare ale organismelor de control existente au fost actualizate. Societatea Connaught Compliance Services Ltd nu mai desfășoară activități comerciale și, prin urmare, a fost eliminată. Adăugarea Consiliului din Cornwall ca organism de control oferă producătorilor flexibilitatea de a alege dintr-o serie mai largă de organisme de control.

Formularea actuală:

Organism de control:

Denumire:

Product Authentication Inspectorate Limited

Adresă:

Rowland House

65 High Street

Worthing

W. Sussex

BN11 1DN

REGATUL UNIT

Tel.

+44 1903237799

Fax

+44 1903204445

E-mail:

paul.wright@thepaigroup.com

Denumire:

Connaught Compliance Services Ltd

Adresă:

Connaught House

Caerphilly Business Park

Caerphilly

CF83 3GG

REGATUL UNIT

Tel.

+44 2920856505

E-mail:

 

Denumire

:

SAI Global

Adresă

:

CP 44

Winterhill House

Snowdon Drive

Milton Keynes

MK6 1AX

REGATUL UNIT

Se modifică după cum urmează:

Organism de control:

Product Authentication Inspectorate Limited

Adresă:

The Inspire

Hornbeam Park

Harrogate

North Yorkshire

HG2 8PA

REGATUL UNIT

Tel.

+44 1423878878

E-mail:

food@thepaigroup.com

Denumire:

SAI Global

Adresă:

42 The Square

Kenilworth

CV8 1EB

REGATUL UNIT

Tel.

+44 1926854111

E-mail:

info.emea@saiglobal.com

Denumire:

Consiliul Cornwall

Adresă:

Serviciul de sănătate publică și protecție

Unitatea 6 Threemilestone Industrial Estate

Truro

Cornwall

TR4 9LD

REGATUL UNIT

Tel.

+44 3001234191

E-mail:

tradingstandards@cornwall.gov.uk

Organismul de control se conformează principiilor standardului EN45011.

DOCUMENT UNIC

CORNISH PASTY

Nr. UE: UK-PGI-0105-01256 – 12.8.2014

DOP ( ) IGP ( X )

1.   Denumirea (denumirile) [a (ale) DOP sau IGP]

„Cornish Pasty”

2.   Statul membru sau țara terță

Regatul Unit

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul de produs (enumerat în anexa XI)

Clasa 2.3. Pâine, produse de patiserie, prăjituri, produse de cofetărie, biscuiți și alte produse de panificație

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

„Cornish Pasty” este un pateu sărat în forma literei „D”, care este umplut cu carne de vită, legume și condimente.

Aluat:

Aluatul poate fi fraged, rugos sau din foietaj simplu, în funcție de rețeta specială a brutarilor. După umplere, aluatul poate fi marcat în scopul identificării produsului, de exemplu găurit, crestat cu un cuțit sau tăiat într-o anumită formă, și poate fi glazurat cu o glazură pe bază de componente din lapte, ou sau ambele, ceea ce îi va conferi o culoare aurie. Învelișul de aluat este sărat și suficient de rezistent pentru a-și păstra forma în timpul proceselor de coacere, răcire și manevrare și servește pentru a împiedica desfacerea sau ruperea.

Umplutura pateului:

Ingredientele obligatorii pentru umplutura pateurilor „Cornish Pasty” sunt:

cartofi tăiați felii sau cubulețe;

nap suedez;

ceapă;

(conținutul de legume trebuie să fie de cel puțin 25 % din întregul pateu);

carne de vită tăiată cubulețe sau tocată (conținutul de carne trebuie să fie de cel puțin 12,5 % din întregul pateu);

condimente după gust, în principal sare și piper.

Ingredientele obligatorii pentru umplutură enumerate trebuie să fie negătite în momentul sigilării produsului.

Nu trebuie să se utilizeze pentru umplutură altă carne în afara cărnii de vită și alte legume în afara celor enumerate ca ingrediente obligatorii. Cu toate acestea, cantități mici de ingrediente suplimentare opționale sunt permise pentru a adăuga suculență și aromă pateului sau pentru a ajuta prelucrarea. Acestea trebuie să nu modifice profilul aromatic general creat de ingredientele obligatorii. Volumul combinat al adjuvanților tehnologici și al celorlalte ingrediente suplimentare trebuie să nu depășească, ca greutate totală, 5 % din umplutura din pateul necopt.

Exemple de ingrediente opționale care sunt permise, cu condiția ca utilizarea acestora să nu împiedice produsul finit să satisfacă toate celelalte cerințe din prezentul caiet de sarcini:

Pentru a adăuga suculență: grăsimi cum ar fi untul, smântâna groasă sau seul de vită.

Pentru a completa aromele umpluturii: ingrediente cum ar fi supă concentrată de vită sau de legume.

Pentru a ajuta prelucrarea: ingrediente cum ar fi făina de porumb, amidonul din cartofi și sulfiți.

Nu trebuie să existe niciun aditiv artificial în umplutura pateului copt.

Notă: În mod tradițional, în Cornwall „napul suedez” este numit „nap”, astfel încât cei doi termeni sunt interșanjabili, dar ingredientul propriu-zis este „napul suedez”.

Pateurile „Cornish Pasty” sunt asamblate sub forma literei „D”, iar marginile pateului sunt încrețite, fie manual, fie mecanic. Încrețirea este procesul tradițional prin care marginile pateului sunt sigilate. Marginea încrețită care rezultă se află pe o parte a pateului și este distinctivă și diferită de sigilarea prin presare simplă pe partea superioară a pateului.

Întregul pateu este copt lent pentru a asigura potențarea la maximum a aromelor ingredientelor crude. O altă caracteristică distinctivă a produsului „Cornish Pasty” este aceea că ingredientele care îl compun sunt ușor sesizabile ca aspect, gust și textură, iar contopirea aromelor care provin de la carnea de vită și legumele crude creează un gust plăcut, echilibrat și natural al întregului produs. Aluatul preia, de asemenea, note delicate savuroase.

Dimensiunea și greutatea produsului variază de la magazin la magazin, acesta fiind comercializat în diverse puncte de vânzare, cum ar fi măcelării, brutării, supermarketuri, magazine de delicatese și magazine de produse alimentare.

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

Fraged, rugos sau din foietaj simplu

Carne de vită

Cartofi

Ceapă

Nap suedez

Condimente

Ingrediente opționale și adjuvanți tehnologici, conform condițiilor prevăzute la punctul 3.2.

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Asamblarea pateurilor înainte de coacere trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată.

Coacerea efectivă nu trebuie să se realizeze neapărat în interiorul ariei geografice delimitate; pateurile a căror pregătire s-a încheiat, dar care nu au fost coapte și/sau pateurile congelate se pot expedia brutăriilor sau altor puncte de vânzare din exteriorul zonei, unde produsele respective pot fi coapte în cuptor în vederea consumului.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. a produsului la care se referă denumirea înregistrată

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

Numărul de identificare unic al producătorului trebuie specificat pe ambalaj (în cazul în care produsul este comercializat preambalat) și expus la punctul de vânzare, dacă produsul nu este ambalat.

4.   Definiție concisă a ariei geografice

Teritoriul administrativ al comitatului Cornwall.

5.   Legătura cu aria geografică

Caracterul climei din Cornwall – umed și moderat – și geografia fizică a comitatului îl fac foarte potrivit atât pentru producția de carne de vită, cât și pentru cultivarea legumelor. Cartofii și napii suedezi/napii au fost și sunt în continuare unele dintre principalele produse horticole ale comitatului Cornwall. Deși nu există obligativitatea ca materiile prime să provină din Cornwall, în practică o mare parte dintre acestea continuă să fie furnizate de fermierii locali, perpetuând astfel relația simbiotică stabilită de mult timp dintre fermierul și brutarul din Cornwall.

În Cornwall, mineritul are o istorie de mai multe secole, această industrie atingând însă dezvoltarea maximă în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Patrimoniul minier al zonei este atât de important, încât, deși industria a dispărut, anumite locații miniere selectate de pe teritoriul Cornwallului au fost declarate patrimoniu al umanității în anul 2006.

Minerii și lucrătorii agricoli luau cu ei la muncă acest produs alimentar transportabil, ușor de consumat, convenabil deoarece corespundea perfect acestui scop. Mărimea și forma îl făceau ușor de transportat (de obicei în buzunar), învelișul de aluat izola conținutul și era destul de rezistent pentru a-și menține integritatea, iar ingredientele sale sănătoase, nutritive furnizau muncitorilor suficiente substanțe hrănitoare pentru lungile zile de trudă. Există numeroase povestiri despre forma pateurilor, cea mai cunoscută fiind aceea că forma literei „D” permitea muncitorilor din minele de cositor să le reîncălzească în subteran și să le mănânce în siguranță. Crusta (marginea ondulată) era folosită ca „toartă”, care era aruncată ulterior din cauza nivelului ridicat de arsenic existent în multe dintre minele de cositor.

Există numeroase dovezi istorice care confirmă importanța produsului „Cornish Pasty” ca parte a patrimoniului culinar al comitatului. Pateul a devenit foarte popular în secolele al XVI-lea și al XVII-lea, dobândindu-și adevărata identitate strâns legată de Cornwall în decursul ultimilor 200 de ani.

Cercetările au arătat că asocierile dintre pateu și Cornwall sunt la fel strânse în prezent ca și în urmă cu 200 de ani, atât în regiune, cât și în afara granițelor acesteia. Faptul că, după dezvoltarea legăturilor feroviare în regiune, turiștii au vizitat comitatul Cornwall a făcut ca produsul „Cornish Pasty” să devină o parte integrantă a experienței vizitatorului. Conform unei cercetări privind atitudinea față de produsele alimentare locale din Cornwall, „Cornish Clotted Cream” (care este deja DOP) și „Cornish Pasty” reprezintă produsele cel mai frecvent încercate de vizitatori. Persoanele intervievate în cadrul studiului respectiv au descris într-un mod grăitor tipul de pateuri pe care le-au consumat în timpul vizitării regiunii ca fiind „pateuri adevărate”, indicând diferențele considerabile dintre „Cornish Pasty” din Cornwall și varietatea generică, fabricată în masă, care în prezent are permisiunea să poarte acest nume. În plus, „Cornish Pasty” și „Cornish Clotted Cream” constituie produsele care prezintă cea mai mare probabilitate de a fi luate acasă de vizitatori, fie prin comandă prin poștă, fie de la punctele de vânzare locale [sursă: „Consumer Attitudes to Cornish Produce” (Atitudinea consumatorilor față de produsele din Cornwall), Ruth Huxley 2002].

„Cornish Pasty” se distinge, ca aspect, prin forma sa de literă „D” și marginea ondulată. Forma acestuia a fost concepută pentru a-l face ușor de transportat (de obicei în buzunar), ceea ce permitea oamenilor care munceau în minele de cositor să le reîncălzească în subteran și să le consume în siguranță. Crusta (marginea ondulată) era folosită ca „toartă”, care era aruncată ulterior din cauza nivelului ridicat de arsenic existent în multe dintre minele de cositor. Învelișul de aluat izola conținutul și era destul de rezistent pentru a-și menține integritatea, iar ingredientele sale sănătoase, nutritive, furnizau muncitorilor suficiente substanțe hrănitoare pentru lungile zile de trudă.

„Cornish Pasty” deține o poziție solidă și de renume în cadrul patrimoniului culinar al comitatului Cornwall despre care s-a scris timp de mai multe secole. Pateul a devenit foarte popular în secolele al XVI-lea și al XVII-lea, dobândindu-și adevărata identitate strâns legată de Cornwall în decursul ultimilor 200 de ani.

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, „Cornish Pasty” a devenit alimentul de bază pentru muncitorii din Cornwall și familiile acestora. Minerii și lucrătorii agricoli luau cu ei la muncă acest produs alimentar transportabil, ușor de consumat, convenabil deoarece corespundea perfect acestui scop.

Mărturii documentare despre „Cornish Pasty” ca produs alimentar tradițional din Cornwall se găsesc în „Agricultural Survey of Cornwall” (Cercetarea agricolă a regiunii Cornwell) realizată de Worgan în 1808. Trimiterile includ mențiunea că „muncitorul punea de obicei puțină carne de vită în pateul său”. În deceniul al șaptelea al secolului al XIX-lea, documentele arată faptul că și copiii care lucrau în mine luau cu ei pateuri ca parte a „crib” sau „croust” (cuvintele din dialectul local pentru gustare sau prânz).

La începutul secolului al XX-lea, „Cornish Pasty” era produs la scară largă pe întregul teritoriu al comitatului ca produs alimentar de bază pentru lucrătorii agricoli și mineri. Există exemple de cărți poștale din perioada regelui Edward, datând aproximativ din 1901-1910, care prezintă „Cornish Pasty”, precum și extrase din cărțile de bucate „Good Things in England” (Bunătăți din Anglia) (1922) și „Cornish Recipes, Ancient and Modern” (Rețete din Cornwall, vechi și noi) (1929), care indică rețete tipice de pateu.

Cercetările au arătat că asocierile dintre pateu și Cornwall sunt la fel strânse în prezent ca și în urmă cu 200 de ani, atât în regiune, cât și în afara granițelor acesteia. Turiștii vizitează Cornwall de la dezvoltarea legăturilor feroviare în regiune, făcând din „Cornish Pasty” o parte integrantă a experienței vizitatorilor.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/386027/cornish-pasty-pgi-amendment-spec.pdf


(1)  JO L 179, 19.6.2014, p. 17.

(2)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.