Bruxelles, 15.7.2015

COM(2015) 341 final

2015/0149(COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

de stabilire a unui cadru pentru etichetarea în ceea ce privește eficiența energetică și de abrogare a Directivei 2010/30/UE

(Text cu relevanță pentru SEE)

{SWD(2015) 139 final}
{SWD(2015) 140 final}


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

1.1.Motivele și obiectivele propunerii

La 25 februarie 2015, Comisia a anunțat, în cadrul Strategiei sale cadru pentru o Uniune a energiei robustă și cu o politică în materie de schimbări climatice orientată spre viitor, o revizuire a Directivei privind etichetarea energetică, pentru a exploata mai bine potențialul eficienței energetice de a modera cererea de energie și de a reduce, în felul acesta, dependența energetică a Uniunii Europene.

Etichetarea energetică este favorabilă mediului, întrucât clienții pot obține informații exacte, relevante și comparabile privind eficiența energetică și consumul produselor cu impact energetic oriunde s-ar aflat în Uniune, ceea ce le permite să ia decizii de achiziționare informate, eficiente din punctul de vedere al costurilor și ecologice, ceea ce este bine și pentru ei, întrucât realizează economii, și pentru mediu.

1.2.Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

În octombrie 2014, Consiliul European a stabilit pentru 2030 o țintă indicativă la nivelul UE de cel puțin 27 % pentru îmbunătățirea eficienței energetice, care va fi revizuită până în 2020, obiectivul fiind de 30 % la nivelul UE. Consiliul European a stabilit și o țintă de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40 % până în 2030.

Propunerea actuală vine în prelungirea Strategiei-cadru pentru o Uniune a energiei și are menirea să înlocuiască Directiva 2010/30/UE privind indicarea, prin etichetare și informații standard despre produs, a consumului de energie și de alte resurse al produselor cu impact energetic. Propunerea de față este urmarea evaluării directivei 1 . Regulamentele privind produse specifice adoptate în temeiul directivei rămân în vigoare, dar vor fi revizuite.

Prezenta inițiativă respectă politica Uniunii în materie de energie și de schimbări climatice, actualizând și eficientizând acquis-ul existent în ceea ce privește etichetarea energetică.

1.3.Coerența cu celelalte politici ale Uniunii

Etichetarea în ceea ce privește eficiența energetică îmbunătățește libera circulație a produselor, asigurând faptul că statele membre nu introduc etichete energetice naționale. Acest lucru crește competitivitatea întreprinderilor europene, încurajându-le să inoveze, oferind avantajul primului venit, asigurând o concurență echitabilă cu producătorii din țări terțe printr-o supraveghere sporită a pieței, și permițând creșterea marjelor de profit pentru produsele eficiente energetic, care sunt mai scumpe la achiziționare, dar conduc la economii nete pentru utilizatorii finali pe întreaga lor durată de viață.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

2.1.Temei juridic

Propunerea se bazează pe articolul 194 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, acesta fiind temeiul juridic pentru măsurile din domeniul energiei. Deși ar părea posibilă alegerea ca temei juridic pentru etichetarea în ceea ce privește eficiența energetică a articolului 114 (Directiva din 1992 privind etichetarea energetică 2 a avut, în lipsa unei dispoziții referitoare la energie în tratat, un astfel de temei juridic), există riscul ca acesta să limiteze, neintenționat, competența statelor membre de a legifera cu privire la furnizarea de informații complementare în raport cu eticheta energetică privind produsele cu impact energetic 3 . Etichetarea în ceea ce privește eficiența energetică se limitează la energia și resursele folosite în faza de utilizare a produsului. În sfârșit, având în vedere că tratatul cuprinde un temei juridic specific pentru domeniul energiei, considerăm adecvată utilizarea acestui temei.

2.2.Subsidiaritatea

Instrumentele privind eficiența energetică adoptate la nivelul UE reflectă importanța din ce în ce mai mare a energiei ca provocare politică și economică, precum și strânsa legătură dintre energie și domeniile de politică privind siguranța aprovizionării, schimbările climatice, durabilitatea, mediul înconjurător, piața internă și dezvoltarea economică. Până în prezent, obiectivele privind eficiența energetică nu au putut fi realizate în mod satisfăcător de statele membre singure, fiind necesară acțiunea la nivelul Uniunii pentru a facilita și sprijini dezvoltarea activităților la nivel național.

Este esențială asigurarea unor condiții echitabile pentru producători și dealeri în ceea ce privește informațiile privind consumul de energie furnizate consumatorilor cu privire la un anumit produs oferit spre vânzare pe piața internă a UE în toate țările. Din acest motiv, sunt necesare norme obligatorii din punct de vedere juridic la nivelul întregii UE.

În ceea ce privește supravegherea pieței, aceasta este o activitate pe care o desfășoară autoritățile din statele membre ale Uniunii Europene. Pentru a fi eficace, efortul de supraveghere a pieței trebuie să fie uniform în întreaga Uniune Europeană, altminteri piața internă este subminată, iar investițiile realizate de întreprinderi în proiectarea, fabricarea și vânzarea produselor eficiente energetic sunt descurajate. Crearea unei baze de date cu produsele va ajuta la a face mai eficace activitatea de supraveghere a pieței.

2.3.Proporționalitatea

În conformitate cu principiul proporționalității, modificările propuse nu depășesc ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor stabilite. Modificările aduse de regulament cadrului legislativ existent îi vor îmbunătăți claritatea și fezabilitatea. Furnizorii va trebui să introducă diferite informații în noua bază de date cu produsele, însă este vorba despre informații pe care deja trebuie să le furnizeze, la cerere, autorităților naționale de supraveghere a pieței, așadar sarcina suplimentară este considerată minimă și proporțională în raport cu beneficiile în materie de aplicare a legii și de transparență pe care este de așteptat să le aducă baza de date cu produsele. O discuție mai aprofundată a proporționalității propunerii se găsește la capitolul 8 din evaluarea impactului.

2.4.Alegerea instrumentului

Trecerea propusă de la o directivă la un regulament ține seama de obiectivul general al Comisiei de simplificare a mediului de reglementare în beneficiul statelor membre și al operatorilor economici, precum și de necesitatea asigurării unei aplicări și unei implementări uniforme, în întreaga Uniune, a legislației propuse.

3.REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

3.1.Evaluarea ex-post a legislației în vigoare

Comisia a realizat o evaluare ex post a Directivei privind etichetarea energetică și a unor aspecte specifice ale Directivei privind proiectarea ecologică, într-un document de lucru al serviciilor Comisiei care însoțește prezenta propunere [SWD(2015) 143]. Principalele constatări sunt următoarele:

1.Măsurile de proiectare ecologică și de etichetare energetică în vigoare sunt eficace, în sensul în care generează economii de energie și financiare tangibile și substanțiale 4 .

2.Nu există obstacole în calea circulației produselor cu impact energetic pe piața internă a Uniunii Europene.

3.Beneficiile depășesc costurile, atât pentru întreprinderi, cât și pentru societate în ansamblu 5 . Etichetarea energetică este unul dintre principalele stimulente pentru inovare, alături de cerințele consumatorilor și de poziționarea concurențială. Cu cât sunt mai ambițioase cerințele pentru clasele superioare, cu atât sunt mai stimulate întreprinderile să se diferențieze pozitiv prin produsele lor, ceea ce încurajează inovarea.

4.Majoritatea consumatorilor recunosc și înțeleg eticheta energetică și o folosesc în deciziile lor de achiziționare.

5.Introducerea claselor energetice A+ și mai înalte în temeiul Directivei privind etichetarea energetică din 2010 a redus eficacitatea etichetei energetice în motivarea consumatorilor pentru achiziționarea de produse mai eficiente 6 . De asemenea, unele dintre pictogramele utilizate pentru a reprezenta alți parametri pe etichetă sunt greu de înțeles.

6.Există o tendință actuală de a cumpăra produse de dimensiuni mari, dar care sunt eficiente și de a beneficia astfel de o clasă energetică înaltă; aceste produse au însă un consum total absolut de energie mai mare decât aparatele electrocasnice de același tip de mai mici dimensiuni.

7.Impunerea deficitară a normelor de către autoritățile naționale de supraveghere a piețelor contribuie la nerespectare, reducând economiile de energie preconizate cu un procent estimat la 10 %. A se vedea, de asemenea, secțiunea 3.

8.Măsurătorile au indicat că, pentru anumite produse, nivelul ambițiilor este prea mic comparativ cu ceea ce este deja fezabil tehnic și economic.

9.Deși unele măsuri au luat în considerare impactul asupra mediului și din alte perspective decât cea a energiei, pentru etapa de utilizare, există potențial pentru reducerea în continuare a acestui impact 7 .

10.În ceea ce privește eficiența, procesul legislativ este prea lung (în medie de 49 de luni), ceea ce face ca munca tehnică și de pregătire să fie deja depășită în momentul deciziei politice, în special pentru produsele electronice cu dezvoltare rapidă.

11.Cele două directive sunt complementare, iar punerea lor în aplicare se realizează în bună măsură în mod coerent.

12.Pentru mai multe produse, clasele energetice slabe sunt inexistente, pentru că măsurile de proiectare ecologică au eliminat modelele cu performanțe slabe, iar producătorii au răspuns la progresul tehnologic prin fabricarea de produse tot mai eficiente. Fără posibilitatea comparării cu o scală completă de la A la G, relevanța etichetei pentru consumatori este subminată.

13.Valoarea adăugată de UE provine de la cadrul de reglementare armonizat, care a redus costurile pentru producători și a făcut ca UE să stabilească tendințele în ceea ce privește eforturile de reglementare și de standardizare la nivel internațional.

14.Politica în domeniu continuă să aibă relevanță și din perspectiva atingerii de către UE a obiectivului de eficiență energetică dincolo de 2020. Ea poate contribui și la eficiența utilizării resurselor și la economia circulară.

15.Informarea consumatorilor rămâne o chestiune primordială în epoca digitală. Reglementările privind eficiența energetică au fost adaptate recent, astfel încât eticheta energetică să apară și pe internet.

16.În ceea ce privește contribuția adusă de cerința ca publicitatea să cuprindă o trimitere la clasa energetică [articolul 4 litera (c)], efectul acesteia nu a putut fi cuantificat, însă evaluarea a stabilit că cerința răspundea unei nevoie de informare de pe piață.

17.Cerințele privind achizițiile publice [articolul 9 alineatul (1)] au fost deja evaluate în 2011 și, prin urmare, au fost eliminate din Directiva privind etichetarea energetică și au fost preluate într-o formă modificată de Directiva privind eficiența energetică 8 .

18.Din studiul acoperirii media din ultimii ani, este clar că beneficiile acestei politici nu au fost comunicate suficient.

3.2.Consultări cu părțile interesate

Între 31 august și 30 noiembrie 2013, pe portalul „Vocea ta în Europa” s-a desfășurat o consultare publică. O versiune mai amplă a studiului s-a adresat grupurilor de interese, organismelor guvernamentale și experților, în vreme ce ancheta mai scurtă s-a adresat consumatorilor, precum și producătorilor și comercianților cu amănuntul individuali. La ancheta mai lungă, s-au primit 138 de răspunsuri, dintre care 58 de la producători și grupurile de interese ale acestora, 20 de la organisme guvernamentale, 13 de la grupuri de interese de protecție a mediului și 9 de la grupuri de interese ale consumatorilor. La ancheta mai scurtă, s-au primit 197 de răspunsuri, dintre care 127 de la consumatori, 40 de la comercianți cu amănuntul și 30 de la producători. În februarie 2014, a fost publicată o sinteză detaliată a răspunsurilor și a respondenților 9 .

Au fost organizate trei reuniuni cu părțile interesate: la 27 iunie 2013, la 14 octombrie 2013 și la 18 februarie 2014. Împreună cu ultima reuniune a contractorilor, Comisia a organizat și o întâlnire a părților interesate la 19 februarie 2014 pentru discutarea rezultatelor testelor privind un set preliminar de proiecte de etichete energetice și proiectele de etichete energetice propuse pentru teste în continuare.

3.3.Obținerea și utilizarea expertizei

În pregătirea revizuirii, au fost comandate anume două studii:

un studiu privind evaluarea Directivei privind etichetarea energetică și a unor aspecte specifice ale Directivei privind proiectarea ecologică, finalizat în iunie 2014;

un studiu privind impactul etichetei energetice - și al modificărilor potențiale aduse acesteia - asupra înțelegerii consumatorilor și asupra deciziilor lor de achiziționare, finalizat în octombrie 2014.

Ambele studii au fost publicate pe site-ul Europa al Comisiei 10 .

3.4.Evaluarea impactului

Evaluarea impactului [SWD(2015) 139] însoțește prezenta propunere și este publicată pe site-ul Europa al Comisiei 11 , împreună cu avizul favorabil al Comitetului de analiză a reglementării [SEC(2015) 323], adoptat la 16 iunie 2015.

În urma evaluării menționate, evaluarea impactului examinează atât mai multe probleme legate de directiva actuală, cât și unele probleme specifice legate de Directiva privind proiectarea ecologică. În această etapă, pentru cea de-a doua directivă, evaluarea nu recomandă o modificare legislativă.

Cele două probleme cele mai importante legate de Directiva privind etichetarea energetică sunt eficacitatea redusă a etichetei energetice și nerespectarea normelor din cauza impunerii lor deficitare. A mai fost identificată ca problemă și durata mare a proceselor legislative, care face ca munca pregătitoare tehnică să fie depășită până la finalizarea procesului.

Opțiunea aleasă în final a fost îmbunătățirea cadrului legislativ existent cu privire la etichetarea energetică, impunerea înregistrării produselor etichetate într-o nouă bază de date, îmbunătățirea structurii juridice prin trecerea de la Directiva privind etichetarea energetică actuală la un regulament pe aceeași temă, alinierea acestuia la reglementările privind supravegherea pieței 12 și finanțarea acțiunilor comune de supraveghere a pieței UE.

Prezenta propunere pune în aplicare partea legislativă a opțiunii selectate în cadrul evaluării impactului. Acțiunile nelegislative ulterioare planificate pentru punerea în aplicare a opțiunii sunt schițate în Raportul către Parlamentul European și Consiliu care însoțește prezenta propunere.

3.5.Adecvarea și simplificarea reglementărilor

Impactul pozitiv asupra veniturilor (estimat la 34 miliarde EUR/an în 2030) afectează în același mod întreprinderile mari, IMM-urile și microîntreprinderile. Nu se justifică un regim diferit pentru IMM-uri și microîntreprinderi. Toți comercianții cu amănuntul ar trebui să se supună acelorași reguli, căci etichetele energetice sunt utile pentru consumatori numai dacă toate produsele din toate punctele de vânzare cu amănuntul sunt etichetate. Măsura va afecta puține IMM-uri și nicio întreprindere. Tuturor ar trebuie să li se aplice aceleași reguli pentru a asigura condiții de concurență echitabile pe piața internă și informații coerente și consecvente pentru consumatori. Economiile pentru consumatori sunt estimate la 10-13 miliarde EUR/an în 2030 (în funcție de previziunile privind evoluția viitoare a prețurilor la energie).

Competitivitatea întreprinderilor europene crește dacă acestea sunt încurajate să inoveze, beneficiind astfel de avantajul primului venit, și dacă li se asigură condiții de concurență echitabile cu producătorii din țări terțe printr-o supraveghere sporită a pieței, ceea ce le-ar permite să-și crească marjă de profit pentru produsele eficiente, mai scumpe la achiziționare, dar care conduc la economii nete pentru utilizatorii finali pe întreaga lor durată de viață.

În ceea ce privește costurile administrative, costul total suportat de dealeri pentru a înlocui toate etichetele de pe toate produsele este estimat la 10 milioane EUR pe o perioadă de 10 ani, pentru UE în ansamblu. Pentru producători, costurile sunt estimate la 50 milioane EUR pe o perioadă de 10 ani. Aceasta înseamnă un cost de 2 eurocenți pentru eticheta fiecărui produs vândut. Costurile administrative pentru înregistrarea produselor sunt estimate la 1,5 milioane EUR pe an pentru întreaga industrie, adică circa 0,5 eurocenți pentru fiecare produs vândut. Costul efectiv în urma cerinței de înregistrare a produselor va fi, de fapt, mai mic sau chiar zero, întrucât producătorii nu vor mai avea obligația de a păstra documentația tehnică pentru a o pune la dispoziția autorităților de supraveghere a pieței pe o perioadă de cinci ani de la fabricarea ultimului produs.

Producătorii și dealerii vor putea să treacă apoi aceste costuri administrative consumatorilor, pentru care acestea sunt mai mult decât compensate de economiile de energie a produselor mai eficiente pe care le vor achiziționa ca urmare a regulamentului.

Propunerea este adaptată și pentru internet, având în vedere cp include crearea unei baze de date online cu produsele, ceea ce va simplifica, va accelera și va îmbunătăți transmiterea informațiilor referitoare la produse între producători, comercianții cu amănuntul, autoritățile de supraveghere a pieței și consumatorii finali.

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Prezenta propunere înlocuiește Directiva actuală privind etichetarea energetică și, prin urmare, se estimează că impactul și costurile administrative pentru statele membre vor fi moderate, majoritatea structurilor și normelor necesare existând deja.

Inițiative nu necesită resurse bugetare suplimentare din parte UE. Costurile creării unei baze de date cu produsele (1 5000 000 EUR în 2016 și 150 000 EUR costuri de întreținere în anii următori) și ale realizării unui studiu privind modul cum înțeleg consumatorii etichetele pentru grupe specifice de produse (300 000 EUR pe an începând din 2017) pot fi acoperite prin reprioritizarea bugetului existent dedicat punerii în aplicare a politicii privind eficiența energetică a produselor, care include asistența tehnică și/sau studii de evaluare a aspectelor privind grupe de produse care sunt necesare pentru actele delegate și de sprijinire a standardizării. Bugetul intră sub incidența părților de comercializare și inovare ale provocărilor societale din cadrul programului Orizont 2020.

5.ALTE ELEMENTE

5.1.Mecanisme de monitorizare, evaluare și raportare

Următoarea evaluare a cadrului legislativ privind etichetarea energetică este prevăzută peste opt ani. Ea se va baza pe evaluarea ex post din cadrul studiilor pe produse specifice de revizuire a actelor delegate adoptate în temeiul acestui cadru legislativ și ar trebui să cântărească eficacitatea cadrului în asigurarea liberei circulații a mărfurilor (să răspundă, de exemplu, la întrebarea dacă statele membre s-au abținut de la a propune legi naționale de etichetare energetică a produselor). Ar trebui să se evalueze, de asemenea, reducerea consumului de energie și alte efecte semnificative asupra mediului pe care le au produsele, în special în ceea ce privește îmbunătățirea realizată a ratei de transformare a pieței prin etichetele reclasificate. Îmbunătățirea ratei de supraveghere a pieței și a respectării normelor grație bazei de date cu produsele poate fi evaluată pe baza rapoartelor statelor membre cu privire la supravegherea pieței, în temeiul dispozițiilor regulamentului din domeniu.

5.2.Descriere detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

În cadrul propunerii, au fost reținute principiile și obiectivele de bază din Directiva actuală privind etichetarea energetică, însă propunerea clarifică, consolidează și extinde sfera de aplicare a dispozițiilor existente ale directivei prin:

actualizarea etichetei și permiterea reclasificării;

îmbunătățirea asigurării respectării normelor;

crearea unei baze de date cu produsele supuse obligațiilor de etichetare energetică;

clarificarea obligațiilor diferitelor părți;

îmbunătățirea legăturii dintre etichetarea energetică și standardele de măsurare.

5.2.1.Actualizarea etichetei și permiterea reclasificării

Succesul etichetării energetice în stimularea fabricării de produse tot mai eficiente energetic înseamnă, de asemenea, că eticheta își atinge acum limitele. Pentru multe grupe de produse, majoritatea modelelor se situează acum în clasele energetice de vârf, devenind greu de făcut distincție între modele. Deși clasele de eficiență energetică A+ până la A+++ au fost adăugate abia în 2010, pentru unele grupe de produse, toate modelele se situează deja în aceste clase, nemaiexistând modele în clasele mai joase. Există o nevoie sistematică de „reclasificare” a produselor și de revenire la scala inițială de la A la G pentru produsele cu impact energetic, întrucât studiile sugerează că această scală este cel mai bine înțeleasă de consumatori. Deși directiva actuală permite reclasificarea produselor prin acte delegate specifice, propunerea de față abordează nevoia de reclasificare a etichetelor energetice într-un mod mult mai sistematic. Ea clarifică, de asemenea, obligațiile furnizorilor și ale dealerilor din timpul etapelor de reclasificare și de înlocuire a etichetelor.

Etichetele existente vor fi revizuite de Comisie în termen de cinci ani de la intrarea în vigoare a regulamentului, în vederea reclasificării lor. Grupele de produse tratate cu prioritate vor fi cele în cazul cărora produsele de pe piață sunt concentrate în clasele cel mai înalte. Reclasificarea în sine va avea loc la câțiva ani după revizuire.

Aceasta va necesita o perioadă de tranziție în timpul căreia etichetele vechi (de dinainte de reclasificare) și cele nou reclasificate, pentru aceleași produse, vor coexista în magazine. Pentru a minimiza riscul de confuzie pentru consumatori, a reduce costurile de conformare și a asigura un nivel maxim de securitate juridică pentru furnizori și pentru dealeri, în proiectul de regulament se preconizează următoarea abordare:

1.Se va publica un act delegat pentru eticheta reclasificată; acesta va intra în vigoare 20 de zile mai târziu (cum se întâmplă de obicei). Actul delegat va stabili cerințele energetice, astfel încât niciunul dintre produsele aflate în prezent pe piață să nu intre în clasele energetice de vârf, pentru a încuraja progresul tehnologic și inovarea și pentru a permite recunoașterea unor produse tot mai eficiente. Actul delegat va conține data specifică până la care „vechile”etichete vor trebui înlocuite cu eticheta reclasificată („data de înlocuire”).

2.Pentru o perioadă de șase luni de la intrarea în vigoare a actului delegat, dar înainte de data de înlocuire, furnizorii vor pune eticheta reclasificată în cutia produsului, împreună cu eticheta existentă.

3.La data de înlocuire, dealerii vor trebui să înlocuiască vechea etichetă cu cea nouă pe toate produsele expuse în magazine. Ei vor avea la dispoziție o săptămână pentru a înlocui toate etichetele vechi cu cele noi.

4.Pentru produsele aflate deja în magazin înainte de începutul perioadei de tranziție de 6 luni, dealerii vor trebui să obțină de la furnizori o nouă etichetă (aceasta ar putea fi pusă la dispoziție și online, pentru descărcare, pe site-urile furnizorilor).

5.Statelor membre li se va cere să realizeze campanii promoționale pentru a informa consumatorii cu privire la operațiunea de reclasificare.

Această abordare este menită să reducă pe cât posibil coexistența etichetelor vechi cu cele noi pe produsele de același tip expuse în magazine, pentru a face reclasificarea cât mai practică și, astfel, a spori eficacitatea etichetei, ajutând consumatorii să economisească energie și bani. Abordarea nu presupune o schimbare substanțială comparativ cu sistemul actual în ceea ce privește mecanismul principal de distribuire a etichetei, care s-a dovedit funcțional până în prezent.

5.2.2.Îmbunătățirea asigurării respectării normelor prin crearea unei baze de date cu produsele supuse obligațiilor de etichetare energetică

În ceea ce privește asigurarea respectării normelor, neconformitatea globală de pe piață este estimată la 20 %, ceea ce duce la pierderea a circa 10 % din economiile de energie preconizate. Slaba impunere a normelor este generată (cel puțin parțial) de dificultățile cu care se confruntă autoritățile naționale de supraveghere a pieței în dobândirea la timp a accesului la documentațiile tehnice și este exacerbată de lipsa de claritate a numerelor utilizate pentru același model de produs în diferitele state membre. Înregistrarea produselor în noua bază de date le va permite autorităților de supraveghere a pieței un acces mult mai rapid la informațiile de care au nevoie.

În plus, o bază de date cu produsele va furniza date de piață și informații privind eficiența energetică actualizate, ceea ce va accelera realizarea studiilor pregătitoare/de evaluare și procesul de reglementare subsecvent, scurtând astfel procesul actual de reglementare pentru actele delegate, care este foarte lung.

Din perspectiva Directivei privind etichetarea energetică, o bază de date cu produsele pare foarte necesară, întrucât etichetele energetice sunt dedicate cu precădere aparatelor electrocasnice, în cazul cărora lipsa unei supravegheri suficiente a pieței este mai frecventă, iar numărul modelelor echivalente este mai mare.

Pe lângă abordarea punctelor slabe ale sistemului actual, baza de date ar putea fi utilizată în viitor și pentru noi moduri de distribuire a etichetelor energetice către dealeri, întrucât etichetele energetice și etichetele reclasificate vor fi disponibile în această bază de date. Propunerea actualizează, de asemenea, cerințele directivei în ceea ce privește furnizarea electronică a etichetelor și punerea acestora la dispoziție de către furnizori pe site-urile lor web.

Comparativ cu cerințele actuale adresate furnizorilor cu privire la informațiile despre produse, baza de date de înregistrare a produselor creează o singură obligație nouă, și anume de a înregistra modelul de produs prin încărcarea informațiilor care, conform sistemului actual, trebuie deja puse la dispoziție în temeiul diferitelor acte delegate.

Sarcina administrativă legată de înregistrarea produselor este estimată la 1,5 milioane EUR pe an pentru întreaga industrie, adică circa 0,5 eurocenți pentru fiecare produs vândut. Costul efectiv va fi, de fapt, mai mic sau chiar zero, întrucât furnizorii nu vor mai avea obligația de a păstra documentația tehnică pentru a o pune la dispoziția autorităților de supraveghere a pieței pe o perioadă de cinci ani de la fabricarea ultimului produs. În prezent, autoritățile de supraveghere a pieței trebuie să solicite documentația tehnică de la furnizori, iar dealerii trebuie să contacteze furnizorii pentru a obține etichete dacă, din orice motiv, au nevoie de acestea. Baza de date va face documentația tehnică disponibilă atât pentru supravegherea pieței, cât și pentru dealeri, în mod centralizat.

5.2.3.Clarificarea obligațiilor diferitelor părți

Propunerea regrupează obligațiile respective ale statelor membre, ale furnizorilor și ale dealerilor, pentru a le face mai coerente și mai simple.

Înlocuirea directivei cu un regulament înseamnă o sarcină administrativă redusă pentru statele membre (deși acestea vor trebui să elimine din legislația națională măsurile de transpunere a Directivei 2010/30/UE) și cerințe direct aplicabile pentru furnizori și pentru dealeri, ceea ce va asigura o armonizare completă la nivelul UE.

5.2.4.Îmbunătățirea legăturii dintre etichetarea energetică și standardele de măsurare

Propunerea clarifică faptul că un produs care respectă metodele de măsurare și de calcul prevăzute în standardul relevant armonizat va fi considerat conform cu dispozițiile relevante ale actului delegat aplicabil.

2015/0149 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

de stabilire a unui cadru pentru etichetarea în ceea ce privește eficiența energetică și de abrogare a Directivei 2010/30/UE

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 194 alineatul (2),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ parlamentelor naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 13 ,

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor 14 ,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)Uniunea Europeană este hotărâtă să construiască o Uniune a energiei robustă și cu o politică în materie de schimbări climatice orientată spre viitor. Eficiența energetică este un element crucial al Cadrului de politici privind clima și energia pentru 2030 al Uniunii Europene și este esențială pentru moderarea cererii de energie.

(2)Etichetarea în ceea ce privește eficiența energetică le permite consumatorilor să face alegeri informate în ceea ce privește consumul de energie al produselor și, astfel, promovează inovarea.

(3)Directiva 2010/30/UE a Parlamentului European și a Consiliului 15 a fost evaluată pentru a i se stabili eficacitatea 16 . Evaluarea a identificat nevoia de a actualiza cadrul privind etichetarea energetică pentru a-i îmbunătăți eficacitatea.

(4)Este necesară înlocuirea Directivei 2010/30/UE printr-un regulament care păstrează același domeniu de aplicare, dar care modifică și îmbunătățește unele dispoziții, pentru a le clarifica și a le actualiza conținutul. Regulamentul este instrumentul juridic adecvat, întrucât impune reguli clare și detaliate, care nu permit transpuneri divergente de către diferitele state membre, și asigură astfel un grad înalt de armonizare la nivelul întregii Uniuni. Un cadru legislativ armonizat la nivelul Uniunii mai curând decât la cel al statelor membre reduce costurile pentru producători și asigură astfel condiții de concurență echitabile. Armonizarea la nivelul Uniunii asigură, de asemenea, libera circulație a mărfurilor în interiorul pieței interne.

(5)Moderarea cererii de energie este recunoscută drept o acțiune-cheie de către Strategia europeană pentru securitate energetică 17 . Strategia europeană pentru securitate energetică 18 a evidențiat eficiența energetică ca principiu de bază, precum și necesitatea punerii în acțiune pe deplin a legislației actuale a Uniunii în domeniul energiei. Foaia de parcurs a prevăzut o revizuire a cadrului privind eficiența energetică a produselor în 2015. Prezentul regulament va îmbunătăți cadrul legislativ și de impunere a respectării normelor în ceea ce privește etichetarea energetică.

(7)Îmbunătățirea eficienței produselor cu impact energetic prin alegeri informate ale consumatorilor este benefică pentru economia Uniunii în ansamblu, stimulează inovarea și va contribui la atingerea obiectivelor de eficiență energetică ale Uniunii prevăzute pentru 2020 și 2030. De asemenea, le va permite consumatorilor să facă economii.

(8)Concluziile Consiliului European din 23 și 24 octombrie 2014 au stabilit o țintă indicativă, la nivelul Uniunii, de îmbunătățire cu cel puțin 27 % a eficienței energetice până în 2030 în raport cu previziunile privind consumul de energie în viitor. Acest obiectiv va fi revizuit până în 2020, având în vedere un prag de 30 % la nivelul Uniunii. În cadrul concluziilor, s-a stabilit și un obiectiv obligatoriu la nivelul UE de reducere internă cu cel puțin 40 % a emisiilor de gaze cu efect de seră comparativ cu 1990, inclusiv o reducere cu 30 % a emisiilor în sectoarele neincluse în ETS.

(9)Furnizarea de informații exacte, relevante și comparabile cu privire la consumul specific de energie al produselor cu impact energetic facilitează alegerile consumatorilor în favoarea produselor care consumă mai puțină energie sau alte resurse esențială în faza de utilizare. O etichetă standardizată obligatorie este un mijloc eficace de a le furniza potențialilor consumatori informații comparabile cu privire la consumul specific de energie al produselor cu impact energetic. Ea ar trebui însoțită de o fișă cu informații despre produs. Eticheta ar trebui să fie ușor de recunoscut, simplă și concisă. În acest scop, scala actuală de la verde închis la roșu a etichetei ar trebui păstrată ca bază pentru a informa clienții în legătură cu eficiența energetică a produselor. O clasificare care utilizează litere de la A la G s-a dovedit cea mai eficace pentru clienți. În situațiile în care, din cauza măsurilor luate în temeiul Directivei 2009/125/CE, produsele nu mai pot intra în clasele F sau G, clasele respective nu ar trebui să mai apară pe etichete. În afara cazurilor excepționale, această măsură ar trebui extinsă și la clasele D și E, deși această situație este puțin probabilă având în vedere reclasificarea etichetei atunci când majoritatea produselor vor intra în primele două clase.

(10)Evoluția tehnologiilor digitale permite modalități alternative de a furniza și de a afișa electronic etichetele, de exemplu pe internet, dar și prin intermediul unor afișaje electronice în magazine. Pentru a profita de acest avantaj, regulamentul ar trebui să permită utilizarea etichetelor electronice care să înlocuiască sau să completeze eticheta energetică fizică. În cazurile în care afișarea etichetei energetice nu este fezabilă, de exemplu în cazul vânzărilor la distanță sau în materialele promoționale sau tehnice, clienților potențiali ar trebui să li se furnizeze cel puțin informații privind clasa energetică a produsului.

(11)Producătorii reacționează la eticheta energetică prin crearea de produse tot mai eficiente. Această evoluție tehnologică duce la situația în care produsele se încadrează în majoritate în cele mai înalte clase energetice. O mai bună diferențiere a produselor poate fi necesară pentru a le permite clienților comparații adecvate, ceea ce duce la necesitatea reclasificării etichetei. În ceea ce privește frecvența reclasificărilor, o revizuire o dată la zece ani pare adecvată, ținând seama și de nevoia de a evita încărcarea prea mare a producătorilor. Prin urmare, un regulament ar trebui să indice mecanisme detaliate de reclasificare pentru a maximiza securitatea juridică pentru furnizori și dealeri. O nouă etichetă, reclasificată, ar trebui să „golească” clasele cele mai înalte, pentru a încuraja progresul tehnologic și a permite dezvoltarea și recunoașterea unor produse tot mai eficiente. Iar când se reclasifică etichetele, ar trebui evitate confuziile pentru clienți prin înlocuirea tuturor etichetelor energetice într-un interval cât mai scurt.

(12)În cazul etichetei reclasificate, furnizorii ar trebui să le ofere dealerilor, pe o anumită perioadă, atât eticheta veche, cât și cea nouă. Înlocuirea etichetelor existente pe produsele expuse, inclusiv pe internet, cu etichetele reclasificate ar trebui să aibă loc cât mai rapid după data de înlocuire specificată în actul delegat privind eticheta reclasificată. Dealerii nu ar trebui să afișeze etichetele reclasificate înainte de data de înlocuire.

(13)Este necesar să se prevadă o distribuire clară și proporțională a obligațiilor corespunzătoare rolului fiecărui operator în procesul de aprovizionare și de distribuție. Operatorii economici ar trebui să fie răspunzători pentru îndeplinirea rolurilor care le revin în cadrul lanțului de aprovizionare și ar trebui să ia măsurile corespunzătoare pentru a se asigura că pun la dispoziție pe piață numai produse care respectă dispozițiile prezentului regulament și ale actelor delegate aferente acestuia.

(14)Pentru ca clienții să-și păstreze încrederea în eticheta energetică, nu ar trebui permisă utilizarea unor etichete asemănătoare etichetei energetice pentru produsele cu impact energetic. De asemenea, nu ar trebui permise nici etichete suplimentare, marcaje, simboluri sau inscripționări care ar putea induce în eroare sau crea confuzii clienților în ceea ce privește consumul de energie al produselor.

(15)Pentru a asigura certitudinea juridică, este necesar să se clarifice faptul că normele privind supravegherea pieței Uniunii și controlul produselor care intră pe piața Uniunii prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European și al Consiliului 19 se aplică și produselor cu impact energetic. Ținând seama de principiul liberei circulații a mărfurilor, este imperativ necesar ca autoritățile de supraveghere a pieței din statele membre să coopereze efectiv între ele. Cooperarea în ceea ce privește etichetarea energetică ar trebui consolidată prin sprijin din partea Comisiei.

(16)Pentru a facilita monitorizarea conformității și a furniza date de piață actualizate pentru procesul de reglementare cu privire la revizuirea etichetelor și a fișelor cu informații despre produse, furnizorii ar trebui să pună la dispoziție informațiile referitoare la conformitatea produsului în format electronic, într-o bază de date instituită de Comisie. Informațiile ar trebui să fie disponibile publicului larg, pentru a fi accesibile și clienților și a le permite dealerilor modalități alternative de a obține etichetele. Autoritățile de supraveghere a pieței ar trebui să aibă acces la informațiile din baza de date.

(17)Penalitățile aplicabile pentru încălcarea dispozițiilor prezentului regulament și a actelor delegate adoptate în temeiul său ar trebui să fie eficace, proporționale și disuasive.

(18)Pentru a promova eficiența energetică, atenuarea schimbărilor climatice și protecția mediului, statele membre ar trebui să poate crea stimulente pentru folosirea produselor eficiente energetic. Statele membre sunt libere să hotărască natura unor astfel de măsuri de stimulare. Acestea ar trebui să respecte normele Uniunii privind ajutoarele de stat și nu ar trebui să constituie bariere nejustificate la intrarea pe piață. Prezentul regulament nu aduce atingere rezultatelor niciunei proceduri viitoare în materie de ajutoare de stat care ar putea fi întreprinsă în conformitate cu articolele 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene în legătură cu asemenea măsuri de stimulare.

(19)Consumul de energie și alte informații privind produsele care intră sub incidența cerințelor specifice produselor în temeiul prezentului regulament ar trebui să fie măsurat prin metode fiabile, precise și reproductibile, care să țină seama de măsurătorile și metodele de calcul cele mai moderne unanim recunoscute. Este în interesul funcționării pieței interne să existe standarde care au fost armonizate la nivelul Uniunii. În absența unor standarde publicate în momentul aplicării cerințelor specifice produselor, Comisia ar trebuie să publice în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene măsurătorile și metodele de calcul tradiționale aferente cerințelor respective. După publicarea unui astfel de standard în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, conformitatea cu standardul ar trebui să confere prezumția de conformitate cu metodele de măsurare aferente cerințelor specifice produsului care au fost adoptate în temeiul prezentului regulament.

(20)Comisia ar trebui să ofere un plan de lucru pentru revizuirea etichetelor anumitor produse, inclusiv o listă indicativă a altor produse cu impact energetic pentru care s-ar putea introduce o etichetă energetică. Punere în practică a planului de lucru ar trebui să înceapă cu o analiză tehnică, de mediu și economică a grupelor de produse vizate. Analiza ar trebui să examineze, de asemenea, informațiile suplimentare, inclusiv posibilitatea și costul furnizării către clienți a anumitor informații privind performanța unui produs cu impact energetic, cum ar fi consumul său absolut de energie, durabilitatea sa sau performanța sa de mediu, acțiune coerentă cu obiectivul promovării unei economii circulare. Astfel de informații suplimentare ar trebui să îmbunătățească inteligibilitatea și eficacitatea etichetelor pentru consumatori și nu ar trebui să aibă niciun fel de impact negativ asupra acestora.

(21)Pentru a institui etichete și fișe cu informații despre produse, precum și detaliile operaționale privind baza de date cu produsele, Comisia ar trebui să fie împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Este deosebit de important ca, în timpul lucrărilor pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți și cu consultarea Forumului consultativ.

(22)Prezentul regulament nu ar trebui să aducă atingere obligațiilor statelor membre privind termenele de transpunere în dreptul intern și de aplicare a Directivei 2010/30/UE.

(23)Prin urmare, este necesară abrogarea Directivei 2010/30/UE,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1
Obiectul și domeniul de aplicare

1.Prezentul regulament instituie un cadru privind indicarea, prin etichetare și prin informații standard despre produs, a consumului de energie și de alte resurse al produselor cu impact energetic în faza de utilizare și privind furnizarea de informații suplimentare despre produsele cu impact energetic care să le permită clienților să aleagă produse mai eficiente.

2.Prezentul regulament nu se aplică:

(a)produselor de ocazie;

(b)mijloacelor de transport pentru persoane sau pentru marfă altele decât cele acționate de un motor staționar.

Articolul 2
Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

(2)„client” înseamnă orice persoană fizică sau juridică care achiziționează sau închiriază un produs care intră sub incidența prezentului regulament pentru uz propriu, indiferent dacă acționează sau nu astfel în afara activității sale comerciale, a afacerii, meseriei sau profesiei sale;

(3)„introducere pe piață” înseamnă prima punere la dispoziție a unui produs pe piața Uniunii;

(4)„punere la dispoziție pe piață” înseamnă orice furnizare a unui produs pentru distribuție sau utilizare pe piața Uniunii în cursul unei activități comerciale, contra cost sau gratuit;

(5)„punere în funcțiune” înseamnă prima utilizare a unui produs în scopul prevăzut pa piața Uniunii;

(6)„furnizor” înseamnă producătorul din Uniune, reprezentantul autorizat al unui producător cu sediul în afara Uniunii sau importatorul care introduce pe piața Uniunii produse care intră sub incidența prezentului regulament;

(7)„producător” înseamnă orice persoană fizică sau juridică care produce un produs cu impact energetic sau dispune proiectarea sau fabricarea unui astfel de produs și îl comercializează sub numele său sau sub marca sa;

(8)„reprezentant autorizat” înseamnă orice persoană fizică sau juridică cu sediul în Uniune care a primit un mandat scris din partea producătorului pentru a acționa în numele acestuia în legătură cu sarcini specifice;

(9)„importator” înseamnă orice persoană fizică sau juridică cu sediul în Uniune, care introduce pe piața Uniunii un produs cu impact energetic dintr-o țară terță;

(10)„dealer” înseamnă un vânzător cu amănuntul sau o altă persoană care vinde, închiriază, oferă spre cumpărare în rate sau expune produse clienților;

(11)„vânzare la distanță” înseamnă vânzarea, închirierea sau vânzarea în rate pe baza unui catalog de vânzări prin corespondență, prin internet, prin telemarketing sau prin orice alte metode prin care utilizatorul final potențial nu poate să vadă produsele expuse;

(12)„produs cu impact energetic” înseamnă orice bun, sistem sau serviciu cu impact asupra consumului de energie în timpul utilizării care este introdus pe piață și pus în funcțiune în Uniune, inclusiv piesele care urmează să fie încorporate în produse cu impact energetic introduse pe piață și puse în funcțiune;

(13)„standard armonizat” înseamnă un standard european conform definiției de la articolul 2 punctul (1) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 20 ;

(14)„etichetă” înseamnă o diagramă grafică ce include o clasificare care utilizează literele de la A la G, în șapte culori diferite de la verde închis la roșu, pentru a indica consumul de energie;

(15)„model” înseamnă o versiune a unui produs în cazul căruia toate unitățile au aceleași caracteristici tehnice relevante pentru etichetă și pentru fișa cu informații despre produs, precum și același identificator de model;

(16)„identificator de model” înseamnă codul, de obicei alfanumeric, prin care se distinge un model specific de produs de alte modele cu aceeași marcă comercială sau denumire a furnizorului;

(17)„model echivalent” înseamnă un model introdus pe piață de același furnizor, cu aceeași etichetă și cu aceleași informații despre produs ca și alt model, dar cu un identificator de model diferit;

(18)„fișă cu informații despre produs” înseamnă un tabel standard cu informații referitoare la un produs;

(19)„reclasificare” înseamnă o acțiune periodică menită să facă mai stricte cerințele pentru încadrarea într-o anumită clasă energetică de pe eticheta unui anumit produs, care, în cazul etichetelor existente, poate implica eliminarea anumitor clase energetice;

(20)„etichetă reclasificată” înseamnă o etichetă pentru un anumit produs care a fost supusă unei acțiuni de reclasificare;

(21)„informații suplimentare” înseamnă informații privind performanța funcțională și de mediu a unui produs cu impact energetic, cum ar fi consumul absolut de energie sau durabilitatea, bazate pe date care sunt măsurabile de către autoritățile de supraveghere a pieței, sunt lipsite de ambiguitate și nu au niciun efect negativ semnificativ asupra inteligibilității și eficacității etichetei în ansamblu pentru clienți.

Articolul 3
Obligațiile furnizorilor și ale dealerilor

1.Furnizorii trebuie să respecte următoarele cerințe:

(a)să asigure că pe produsele introduse pe piață figurează, gratuit, etichete exacte și fișe cu informații despre produs în conformitate cu prezentul regulament și cu actele delegate relevante;

(b)să elibereze gratuit și prompt etichetele, la solicitarea dealerilor;

(c)să asigure exactitatea etichetelor și a fișelor cu informații despre produs pe care le eliberează și să elaboreze o documentație tehnică suficientă pentru a permite evaluarea acurateții;

(d)înainte de introducerea unui model de produs pe piață, să înscrie în baza de date pentru produse, instituită în conformitate cu articolul 8, informațiile detaliate din anexa I.

2.Dealerii trebuie să respecte următoarele cerințe:

(a)să afișeze în mod vizibil eticheta oferită de furnizor sau pusă la dispoziție în alt mod pentru un produs vizat de un act delegat;

(a)în cazul în care nu dispun de o etichetă sau de o etichetă reclasificată:

(i)să solicite o etichetă sau etichetă reclasificată de la furnizor;

(ii)să imprime eticheta din baza de date de produse instituită în conformitate cu articolul 8, dacă respectiva funcție este disponibilă pentru produsul în cauză sau

(iii)să imprime o etichetă sau etichetă reclasificată de pe site-ul web al furnizorului, dacă funcția respectivă este disponibilă pentru produsul în cauză;

(b)să pună la dispoziția clienților fișa cu informații despre produs.

3.Furnizorii și dealerii trebuie să respecte următoarele cerințe:

(a)să facă trimitere la clasa de eficiență energetică a produsului în materialele publicitare și în materialele tehnice promoționale pentru un anumit model de produse în conformitate cu actul delegat relevant;

(a)să coopereze cu autoritățile de supraveghere a pieței și să ia măsuri prompte pentru a remedia orice situație de neconformitate cu cerințele, prevăzute în prezentul regulament și în actele delegate, care intră în responsabilitatea lor, din proprie inițiativă sau atunci când acest lucru este solicitat de către autoritățile de supraveghere a pieței;

(b)în ceea ce privește produsele vizate de prezentul regulament, să nu afișeze alte etichete, marcaje, simboluri sau inscripții care nu respectă cerințele prezentului regulament și ale actelor delegate relevante, dacă există probabilitatea inducerii în eroare a utilizatorilor finali sau a creării de confuzii în rândul acestora în ceea ce privește consumul de energie sau de alte resurse în timpul utilizării;

(c)pentru produsele care nu fac obiectul prezentului regulament, să nu furnizeze și să nu afișeze etichete care imită eticheta astfel cum este definită în prezentul regulament.

Articolul 4
Obligațiile statelor membre

1.Statele membre nu pot să interzică, să limiteze sau să împiedice introducerea pe piață sau punerea în funcțiune, pe teritoriile lor, a produselor cu impact energetic care intră sub incidența prezentului regulament și a actelor delegate aplicabile.

2.Statele membre iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că furnizorii și dealerii respectă obligațiile și cerințele prezentului regulament și ale actelor delegate aplicabile.

3.În cazul în care statele membre prevăd măsuri de stimulare pentru un produs cu impact energetic vizat de prezentul regulament, ele trebuie să vizeze clasa de eficiență energetică cu cea mai bună performanță stabilită în actul delegat aplicabil.

4.Statele membre se asigură că introducerea etichetelor, inclusiv a etichetelor reclasificate și a fișei cu informații despre produs, este însoțită de campanii de informare educaționale și promoționale, menite să promoveze eficiența energetică și utilizarea mai responsabilă a energiei de către consumatori, dacă este cazul în cooperare cu dealeri.

5.Statele membre stabilesc norme privind sancțiunile și mecanismele de impunere a aplicării legii în cazul încălcării dispozițiilor prezentului regulament și a actelor sale delegate și iau toate măsurile necesare pentru a asigura implementarea acestora. Sancțiunile respective trebuie să fie eficace, proporționale și disuasive. Statele membre notifică aceste dispoziții Comisiei până la data aplicării prezentului regulament și o informează fără întârziere cu privire la orice modificare ulterioară a acestora.

Articolul 5

Supravegherea pieței Uniunii și controlul produselor energetice care intră pe piața Uniunii

1.Articolele 16-29 din Regulamentul (CE) nr. 765/2008 se aplică produselor cu impact energetic reglementate de prezentul regulament și de actele sale delegate.

2.Comisia sprijină cooperarea și schimbul de informații privind supravegherea pieței pentru etichetarea energetică a produselor între autoritățile naționale ale statelor membre responsabile cu supravegherea pieței sau controalele la frontierele externe și între aceste autorități și Comisie.

Articolul 6

Procedura de salvgardare la nivelul Uniunii

1.În cazul în care autoritățile de supraveghere a pieței dintr-un stat membru au motive suficiente să creadă că un produs cu impact energetic vizat de un act delegat în temeiul prezentului regulament prezintă un risc pentru aspecte referitoare la protecția interesului public care intră sub incidența prezentului regulament, ele fac o evaluare cu privire la produsul cu impact energetic în cauză, acoperind toate cerințele prevăzute în prezentul regulament și în actele delegate aplicabile. Furnizorul trebuie să coopereze, dacă este necesar, cu autoritățile de supraveghere a pieței în acest sens.

2.În cazul în care, pe parcursul acelei evaluări, autoritățile de supraveghere a pieței constată că produsul cu impact energetic nu este conform cerințelor stabilite în prezentul regulament și în actele delegate aplicabile, ele solicită de îndată furnizorului să ia toate măsurile corective adecvate pentru a aduce produsul cu impact energetic în conformitate cu acele cerințe, pentru a retrage produsul cu impact energetic de pe piață sau pentru a-l rechema în decursul unei perioade rezonabile, proporțională cu natura riscului, pe care o stabilesc acestea. Articolul 21 din Regulamentul (CE) nr. 765/2008 se aplică măsurilor menționate în prezentul alineat.

3.În cazul în care autoritățile de supraveghere a pieței consideră că neconformitatea nu se limitează la teritoriul lor național, ele informează Comisia și celelalte state membre cu privire la rezultatele evaluării și la acțiunile pe care le-au impus furnizorului.

4.Furnizorul se asigură că se iau toate măsurile corective adecvate pentru toate produsele cu impact energetic vizate pe care le-a pus la dispoziție pe piață în cadrul Uniunii.

5.În cazul în care furnizorul relevant nu întreprinde acțiunile corective adecvate în termenul menționat la alineatul (2), autoritățile de supraveghere a pieței iau toate măsurile provizorii corespunzătoare pentru a interzice sau a restrânge punerea la dispoziție a produsului cu impact energetic pe piața națională sau pentru a retrage sau a rechema produsul cu impact energetic de pe piață. Autoritățile de supraveghere a pieței informează Comisia și celelalte state membre fără întârziere cu privire la astfel de măsuri.

6.Informațiile menționate la alineatul (5) furnizează toate detaliile disponibile, în special cu privire la datele necesare pentru a identifica produsul cu impact energetic neconform, originea produsului cu impact energetic, natura neconformității invocate, natura și durata măsurilor naționale luate, precum și punctul de vedere al furnizorului relevant. În special, autoritățile de supraveghere a pieței precizează dacă neconformitatea se datorează fie neîndeplinirii de către produsul cu impact energetic a cerințelor cu privire la aspectele de protecție a interesului public stabilite în prezentul regulament, fie unor deficiențe ale standardele armonizate menționate la articolul 9, care conferă o prezumție de conformitate.

7.Statele membre, altele decât statul membru care a inițiat procedura, informează imediat Comisia și celelalte state membre cu privire la măsurile adoptate și la orice alte informații suplimentare de care dispun referitoare la neconformitatea produsului cu impact energetic în cauză, precum și, în caz de dezacord cu măsura națională notificată, cu privire la obiecțiile lor.

8.În cazul în care, în termen de 60 de zile de la primirea informațiilor menționate la alineatul (5), niciun stat membru și nici Comisia nu ridică vreo obiecție cu privire la o măsură provizorie luată de un stat membru, măsura respectivă este considerată justificată.

9.Statele membre se asigură că se iau măsurile restrictive adecvate, cum ar fi retragerea de pe piață a produsului cu impact energetic, în ceea ce privește produsul cu impact energetic respectiv, fără întârziere.

10.În cazul în care, la finalizarea procedurii prevăzute la alineatele (4) și (5), se ridică obiecții împotriva unei măsuri adoptate de un stat membru sau în cazul în care Comisia consideră că o măsură națională este contrară legislației Uniunii, Comisia inițiază fără întârziere consultări cu statele membre și cu furnizorul și evaluează măsura națională. Pe baza rezultatelor evaluării respective, Comisia decide dacă măsura națională este justificată sau nu.

11.Comisia adresează decizia sa tuturor statelor membre și o comunică de îndată acestora și furnizorului.

12.În cazul în care măsura națională este considerată justificată, toate statele membre iau măsurile necesare pentru a garanta că produsul cu impact energetic neconform este retras de pe piețele lor și informează Comisia în consecință. În cazul în care măsura națională este considerată nejustificată, statul membru în cauză retrage măsura.

13.Atunci când măsura națională este considerată justificată și neconformitatea produsului cu impact energetic este atribuită unor deficiențe ale standardelor armonizate menționate la alineatul (6), Comisia aplică procedura prevăzută la articolul 11 din Regulamentul (UE) nr. 1025/2012.

Articolul 7
Etichete și reclasificare

1.Comisia poate, prin intermediul unor acte delegate adoptate în temeiul articolelor 12 și 13, să introducă etichete sau să le reclasifice pe cele existente.

2.În cazul în care, pentru un anumit grup de produse, niciun model care aparține claselor energetice D, E, F sau G nu mai este autorizat pentru a fi introdus pe piață din cauza unei măsuri de punere în aplicare adoptate în temeiul Directivei 2009/125/CE, clasa sau clasele în cauză nu mai pot fi indicate pe etichetă.

3.Comisia se asigură că, atunci când se introduce sau se reclasifică o etichetă, cerințele sunt prezentate în așa fel încât nu se preconizează ca vreun produs să se încadreze în clasele energetice A sau B în momentul introducerii etichetei, astfel încât perioada de timp estimată după care majoritatea modelelor se pot încadra în clasele respective trebuie să fie de cel puțin zece ani.

4.Etichetele trebuie să fie reclasificate periodic.

5.Atunci când eticheta este reclasificată:

(a)furnizorii pun la dispoziția dealerilor atât eticheta actuală, cât și pe cea reclasificată timp de șase luni înainte de data prevăzută la litera (b).

(a)dealerii înlocuiesc actualele etichete de pe produsele scoase la vânzare inclusiv pe internet cu etichete reclasificate în termen de o săptămână de la data stabilită în acest scop în actul delegat aplicabil. Dealerii nu afișează etichetele reclasificate înainte de data respectivă.

6.Etichetele introduse prin acte delegate adoptate în conformitate cu articolul 10 din Directiva 2010/30/UE înainte de data aplicării prezentului regulament sunt considerate ca fiind etichete în sensul prezentului regulament. Etichetele existente vor fi revizuite de Comisie în termen de cinci ani de la intrarea în vigoare a prezentului regulament, în vederea reclasificării lor.

Articolul 8
Baza de date cu produse

Comisia creează și întreține o bază de date care să cuprindă informațiile prevăzute în anexa I. Informațiile enumerate la punctul 1 din anexa I se pun la dispoziția publicului.

Articolul 9
Standarde armonizate

După adoptarea unui act delegat în temeiul prezentului regulament care stabilește cerințe de etichetare specifice adoptate în conformitate cu articolul 13 din prezentul regulament, Comisia, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 21 , publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene trimiterile la standardele armonizate relevante care îndeplinesc cerințele de măsurare și de calcul ale actului delegat .

În cazul în care aceste standarde armonizate sunt aplicate în cursul evaluării conformității unui produs, se consideră că acest produs este conform cu cerințele de măsurare și de calcul din actul delegat.

Articolul 10
Consultare

Comisia se asigură că, în desfășurarea activităților ce îi revin în temeiul prezentului regulament, respectă, pentru fiecare act delegat, o participare echilibrată a reprezentanților statelor membre și a părților interesate care au legătură cu grupa de produse în cauză, cum sunt sectorul de producție, inclusiv IMM-urile și industria meșteșugărească, sindicatele, comercianții, detailiști, importatorii, grupurile de protecție a mediului și organizațiile de consumatori. În acest scop, Comisia înființează un forum consultativ în cadrul căruia părțile să se poată întruni. Acest forum consultativ poate fi combinat cu forumul consultativ menționat la articolul 18 din Directiva 2009/125/CE.

După caz, înainte de adoptarea actelor delegate, Comisia testează formatul și conținutul etichetelor pentru anumite grupe de produse împreună cu consumatorii, pentru a se asigura că aceștia înțeleg clar etichetele.

Articolul 11
Planul de lucru

Comisia stabilește, în urma consultării forumului consultativ menționat la articolul 10, un plan de lucru care este pus la dispoziția publicului. Planul de lucru stabilește o listă orientativă de grupe de produse care sunt considerate prioritare pentru adoptarea actelor delegate. Planul de lucru stabilește, de asemenea, planuri pentru revizuirea și reclasificarea etichetelor de produse sau grupe de produse. Planul de lucru poate fi modificat periodic de Comisie în urma consultării forumului consultativ. Planul de lucru poate fi combinat cu planul de lucru prevăzut la articolul 16 din Directiva 2009/125/CE.

Articolul 12
Acte delegate

1.Comisia este împuternicită să adopte acte delegate referitoare la cerințe detaliate privind etichetele pentru grupe specifice de produse cu impact energetic (denumite în continuare „grupe specifice de produse”), în conformitate cu articolul 13.

2.Actele delegate specifică grupele de produse care îndeplinesc următoarele criterii:

(a)în conformitate cu cele mai recente cifre disponibile și ținând seama de cantitățile introduse pe piața Uniunii, grupa de produse trebuie să aibă un potențial semnificativ de economisire de energie și, după caz, de alte resurse;

(a)grupele de produse cu funcționalitate echivalentă diferă semnificativ în ceea ce privește nivelurile de performanță relevante;

(a)nu există niciun impact negativ semnificativ în ceea ce privește prețul de cumpărare și costurile legate de ciclul de viață al produsului;

3.Actele delegate referitoare la anumite grupe de produse trebuie să precizeze, în special:

(a)definiția grupei specifice de produse care se încadrează în definiția „produsului cu impact energetic” prevăzută la articolul 2 alineatul (11) care urmează să fie reglementat;

(b)formatul și conținutul etichetei inclusiv o scală care să redea consumul de energie în clasele A-G, având, pe cât posibil, caracteristici uniforme din punctul de vedere al designului pentru toate grupele de produse și fiind în orice caz clar vizibilă și lizibilă;

(c)după caz, utilizarea altor resurse și informații suplimentare privind produsele cu impact energetic, caz în care eticheta trebuie să evidențieze eficiența energetică a produsului;

(d)locurile în care se afișează eticheta (lipită pe produs, imprimată pe ambalaj, furnizată în format electronic, afișată online etc.);

(e)după caz, mijloacele electronice pentru etichetarea produselor;

(f)modalitatea în care eticheta și informațiile tehnice sunt furnizate în cazul vânzării la distanță;

(g)conținutul și, dacă este cazul, formatul, precum și alte detalii privind documentația tehnică și fișa cu informații despre produs;

(h)că, atunci când se verifică respectarea acestor cerințe, se aplică numai toleranțele de verificare stabilite în actul sau actele delegate;

(i)obligațiile impuse furnizorilor și dealerilor în ceea ce privește baza de date cu produse;

(j)indicații specifice privind includerea în anunțurile publicitare și în materialele tehnice promoționale a clasei energetice, inclusiv cerințele pentru ca aceasta să fie lizibilă și vizibilă;

(k)procedurile de evaluare a conformității și metodele de măsurare și de calcul utilizate pentru a se determina informațiile de pe etichetă și din fișa cu informații despre produs;

(l)dacă pentru aparatele electrocasnice mai mari este necesar un nivel superior de eficiență energetică pentru a atinge o anumită clasă energetică;

(m)formatul oricăror referințe suplimentare de pe etichetă, care să permită consumatorilor să aibă acces prin mijloace electronice la informații mai detaliate privind performanța produsului inclusă în fișa cu informații despre produs;

(n)dacă și în ce fel clasele energetice care descriu consumul de energie al produsului în faza de utilizare ar trebui să fie afișate pe contoare inteligente sau pe afișajul interactiv al produsului;

(o)data evaluării și a eventualei revizuiri a actului delegat.

În ceea ce privește conținutul etichetei menționat la litera (b) din primul paragraf, diviziunile A-G ale clasificării corespund unor economii semnificative de energie și de costuri din perspectiva clientului.

În ceea ce privește formatul de referință menționat la litera (m) de la primul paragraf, trimiterile respective pot lua forma unei adrese de internet, a unui cod de răspuns rapid (QR), a unui link către etichetele online sau a oricărui alt mijloc adecvat.

Introducerea unei etichete pentru ca un produs să fie reglementat de un act delegat nu va avea un impact negativ semnificativ asupra funcționalității produsului din perspectiva utilizatorului.

Comisia este împuternicită să adopte acte delegate privind detaliile operaționale referitoare la baza de date cu produse, inclusiv orice obligații pentru furnizori și dealeri, în conformitate cu articolul 13.

Articolul 13
Exercitarea delegării de competențe

1.Competența de a adopta acte delegate este conferită Comisiei în condițiile prevăzute în prezentul articol.

2.Delegarea de competențe menționată la articolele 7 și 12 este conferită Comisiei pentru o perioadă de timp nedeterminată, începând de la data aplicării prezentului regulament.

3.Delegarea de competențe menționată la articolele 7 și 12 poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificate în prezentul regulament. Decizia produce efecte din ziua care urmează datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare.

4.De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

5.Un act delegat adoptat în temeiul articolelor 7 și 12 intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European, nici Consiliul nu au formulat obiecții în termen de două luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu, sau în cazul în care, înainte de expirarea termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia cu privire la faptul că nu vor formula obiecții. Respectivul termen poate fi prelungit cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Articolul 14
Evaluare

În termen maximum de opt ani de data intrării în vigoare, Comisia evaluează aplicarea prezentului regulament și transmite un raport în acest sens Parlamentului European și Consiliului. Raportul evaluează cât a fost de eficace prezentul regulament în a le permite consumatorilor să aleagă produse mai eficiente, ținând seama și de impactul acestuia asupra întreprinderilor.

Articolul 15
Abrogare

Directiva 2010/30/UE se abrogă de la 1 ianuarie 2017.

Trimiterile la Directiva 2010/30/UE se înțeleg ca trimiteri la prezenta directivă și se citesc în conformitate cu tabelul de corespondență din anexa II.

Articolul 16
Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2017.

Cu toate acestea, articolul 3 alineatul 1 litera (d) se aplică de la 1 ianuarie 2019.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European    Pentru Consiliu

Președintele    Președintele

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

1.1.Denumirea propunerii/inițiativei

1.2.Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB

1.3.Tipul propunerii/inițiativei

1.4.Obiectiv(e)

1.5.Motivele propunerii/inițiativei

1.6.Durata și impactul financiar

1.7.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e)

2.MĂSURI DE GESTIONARE

2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare

2.2.Sistemul de gestiune și de control

2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

3.2.Impactul estimat asupra cheltuielilor 

3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

3.2.2.Impactul estimat asupra creditelor operaționale

3.2.3.Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

3.2.4.Compatibilitatea cu actualul cadru financiar multianual

3.2.5.Contribuția terților

3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

1.1.Denumirea propunerii/inițiativei

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui cadru pentru etichetarea eficienței energetice și de abrogare a Directivei 2010/30/UE

1.2.Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB 22  

Titlul 32 — Energie

32 04 Orizont 2020 — Cercetare și inovare legate de energie

1.3.Tipul propunerii/inițiativei

Propunerea/inițiativa se referă la prelungirea unei acțiuni existente 

1.4.Obiectiv(e)

1.4.1.Obiectiv(e) strategic(e) multianual(e) al(e) Comisiei vizat(e) de propunere/inițiativă

Uniunea energetică

1.4.2.Obiectiv(e) specific(e) și activitatea (activitățile) ABM/ABB în cauză

Obiectivul specific

Promovarea moderării cererii de energie.

Activitatea (activitățile) ABM/ABB în cauză

ABB 2: Activități de cercetare și inovare în domeniul energiei

1.4.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

Rezultatul preconizat al prezentei inițiative este de a îmbunătăți cadrul etichetării energetice în Uniune, care în prezent nu este optimă din punctul de vedere al eficacității pentru consumatori, al conformității și al nivelului de ambiție.

Prezenta propunere va consolida protecția consumatorilor și a altor utilizatori de produse cu impact energetic prin intermediul unor etichete energetice mai eficiente și al asigurării respectării normelor.

Propunerea va avea un impact asupra operatorilor economici care vor trebui să continue să furnizeze și să afișeze etichetele energetice și să transmită informații în scopul supravegherii pieței, aceasta din urmă prin intermediul unor canale diferite.

Propunerea va avea un impact asupra autorităților naționale care vor fi mai bine pregătite pentru acțiunile de supraveghere a pieței.

1.4.4.Indicatori de rezultat și de impact

Proporția produselor având clasa A, B etc. pe eticheta energetică

Proporția produselor neconforme identificate în urma acțiunilor de supraveghere a pieței

1.5.Motivele propunerii/inițiativei

1.5.1.Cerință (cerințe) de îndeplinit pe termen scurt sau lung

Obiectivul general al acestei inițiative este de a asigura funcționarea pieței interne prin libera circulație a mărfurilor care asigură un nivel înalt de protecție a mediului și a consumatorilor.

1.5.2.Valoarea adăugată a implicării UE

Obiectivul de a reduce efectele negative asupra mediului ale produselor, în special în cazul consumului de energie, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre, deoarece acest lucru ar duce la prevederi și proceduri naționale divergente (avându-se totuși în vedere obiective similare) care ar genera costuri inutile pentru industrie (și, în cele din urmă, pentru consumatori) și ar constitui obstacole în calea liberei circulații a mărfurilor pe teritoriul UE. Doar prin norme armonizate la nivelul UE privind etichetarea energetică și prin măsurătorile și testările care stau la baza acestei etichetări se poate garanta faptul că același model al unui produs are aceeași clasă energetică publicată în întreaga UE.

În absența legislației UE, este probabil ca toate statele membre să introducă etichete energetice pentru anumite grupe de produse, din motive de protecție a consumatorilor, și să realizeze economii de energie. Acțiunea la nivelul UE este singura modalitate de a garanta că etichetele pentru produsele introduse pe piață sunt egale în toate statele membre, asigurându-se astfel buna funcționare a pieței interne, bazată pe articolul 26 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

1.5.3.Învățăminte desprinse din experiențe anterioare similare

Deși UE a realizat piața unică pentru etichetarea energetică, etichetele trebuie actualizate, deoarece datorită progresului tehnologic multe dintre modele vor atinge cele mai înalte clase, ceea ce nu va mai permite nicio diferențiere pentru consumatori. În procesul de revizuire a directivei privind etichetarea energetică din 2010, adăugarea claselor A +, A + + și A + + + la clasele de etichetare de la A la G intenționa să abordeze această chestiune. Analiza a arătat că aceste clase sunt mai puțin eficace pentru consumatori decât clasificarea originală A-G. Prin urmare, prezenta propunere abordează această problemă, revenind la eticheta A-G și reclasificând-o periodic.

Autoritățile de supraveghere a pieței verifică respectarea cerințelor de etichetare energetică. Cu toate acestea, nerespectarea duce la o pierdere de aproximativ 10 % din economiile de energie preconizate (și din economiile de costuri pentru consumatori). Propunerea Comisiei pentru un nou regulament privind supravegherea pieței [COM(2013)75] viza abordarea acestor probleme pentru armonizarea legislației UE privind produsele. Autoritățile de supraveghere a pieței în materie de etichetare energetică se confruntă însă cu probleme care nu sunt soluționate de această propunere: accesul în timp util la documentația tehnică, probleme de identificare și informațiile de contact ale producătorilor străini, și niciun sistem central pentru a identifica modelele echivalente care ar fi putut să fie fost deja supuse unui control efectuat de către alte autorități de supraveghere a pieței. De asemenea, determinarea cerințelor pentru clasa de etichetare adecvată pentru fiecare grupă de produse a fost dificilă pentru Comisie, din cauza lipsei de date publice recente cu privire la performanța energetică a produselor. În cazul mai multor produse, pragurile pentru noile clase A +, A + + și A + + + au fost stabilite la un nivel mai puțin ambițios decât ar fi trebuit să fie, în retrospectivă, ceea ce conduce la necesitatea efectuării unei revizuiri mai devreme decât se avea în vedere. În scopul de a evita revizuirile și reclasificarea frecvente ale clasificării energetice, este esențial să se poată recurge la date actualizate. Prezenta propunere abordează aceste probleme prin instituirea unei baze de date cu produse, în care producătorii înregistrează datele referitoare la performanță și conformitate într-un loc central, accesibil autorităților de supraveghere a pieței și Comisiei.

1.5.4.Compatibilitatea și posibila sinergie cu alte instrumente corespunzătoare

Prezenta inițiativă este coerentă cu Directiva 2009/125/CE privind proiectarea ecologică, care stabilește cerințe minime pentru produsele cu impact energetic, unele dintre acestea purtând, de asemenea, o etichetă energetică. În special, această inițiativă asigură un program de lucru comun și un proces de consultare a părților interesate pentru munca la reglementările specifice tipurilor de produse.

Inițiativa este coerentă cu Regulamentul (CE) nr. 765/2008 privind supravegherea pieței, în special prin aceea că elimină suprapunerea dispozițiilor din legislația privind etichetarea energetică, care sunt deja incluse în regulamentul privind supravegherea pieței, pentru toată legislația UE de armonizare.

Înregistrarea produsului în baza de date propusă permite realizarea unor sinergii cu alte texte legislative UE de armonizare, pentru care acest tip de baze de date este stabilit sau va putea fi stabilit în viitor (în special Directiva 2014/53/UE privind armonizarea legislațiilor statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio).

1.6.Durata și impactul financiar

Propunere/inițiativă pe durată nedeterminată

Punere în aplicare cu o perioadă de creștere în intensitate cu începere din 07/2016

urmată de o perioadă de funcționare în regim de croazieră.

1.7.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e) 23  

Gestiune directă asigurată de către Comisie

prin intermediul serviciilor sale, inclusiv al personalului din delegațiile Uniunii;

Observații

Această inițiativă nu necesită resurse bugetare suplimentare. Baza de date propusă pentru înregistrarea produselor cu impact energetic (buget estimativ de 1 500 000 EUR în 2016 și de 150 000 EUR pe an pentru întreținere în următorii ani) va fi finanțată prin reprioritizarea resurselor prevăzute pentru implementarea politicii privind eficiența energetică a produselor, în contextul introducerii pe piață și al inovării în cadrul provocărilor societale din programul Orizont 2020 (anterior în programul „Energie inteligentă pentru Europa”). Aceste resurse se ridică la 2 500 000 EUR în anul 2015 pentru toate politicile din domeniul eficienței energetice a produselor (proiectarea ecologică, etichetarea energetică, eticheta „Energy Star” și etichetarea pneurilor). Aproximativ 700 000 EUR din totalul resurselor se referă la asistența tehnică și la studiile referitoare la etichetarea energetică (în special studiile pregătitoare care furnizează baza pentru reglementarea unor noi grupe de produse sau revizuirea regulamentelor), estimându-se că în anii următori această sumă își va menține necesitatea. Ca urmare a acestei propuneri, este necesară o sumă suplimentară de 300 000 EUR/an începând din 2017 pentru studiile privind înțelegerea de către consumatori a etichetelor pentru anumite grupe de produse, astfel cum se propune în prezentul regulament. Marja care rămâne din resursele globale combinate pentru politica în domeniul eficienței energetice a produselor este deci suficientă pentru a acoperi costurile de înregistrare în baza de date. Disponibilitatea datelor în baza de date cu produse va însemna reducerea costurilor pentru studiile pregătitoare pentru proiectarea ecologică la produsele care sunt acoperite și de etichetarea energetică, deoarece în aceste studii trebuie culese mai puține date.

Impactul bugetar se încadrează în pachetul prevăzut în PB 2016 și în programarea financiară pentru perioada 2017-2020 la linia bugetară 32 04 03 01.

Secțiunea 3.2.2 prezintă cifrele menționate mai sus în context multianual.

2.MĂSURI DE GESTIONARE

2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare

Forumul consultativ va constitui o platformă de discuții cu privire la aplicarea adecvată a regulamentului propus.

O dispoziție finală propune, de asemenea, efectuarea de către Comisie a unei evaluări și elaborarea unui raport cu privire la punerea în aplicare a regulamentului în termen de opt ani de la data intrării sale în vigoare. Acesta ar trebui să identifice eventualele probleme și deficiențe ale regulamentului și ar putea constitui punctul de plecare pentru alte acțiuni, inclusiv o posibilă propunere de modificare a acestuia.

2.2.Sistemul de gestiune și de control

2.2.1.Riscul (riscurile) identificat(e)

Crearea unei baze de date pentru înregistrarea produselor cu un buget estimativ de 1 500 000 EUR (și costuri de întreținere de 150 000 EUR pe an).

Riscurile legate de funcționarea bazei de date cu produsese referă, în principal, la problemele legate de tehnologia informației, cum ar fi eventuale defecțiuni ale sistemului și probleme de confidențialitate.

2.2.2.Informații privind sistemul de control intern instituit

Metodele de control preconizate sunt prevăzute în Regulamentul financiar și în normele de aplicare.

2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

Nicio măsură specifică, în afară de prevederile din Regulamentului financiar

3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

Linii bugetare existente

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrica din cadrul financiar multianual

Linia bugetară

Tipul cheltuielilor

Contribuție

Număr[Rubrica..................................…]

Def./Nedif 24 .

Țări AELS 25

Țări candidate 26

Țări terțe

În sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

1a Competitivitate pentru creștere și locuri de muncă

32 04 03 01

Orizont 2020 — Cercetare și inovare legate de energie, provocări societale — realizarea tranziției către un sistem energetic fiabil, durabil și competitiv

Dif

DA

NU

DA

NU

5 Administrație

32 01 01 CHELTUIELI ADMINISTRATIVE ÎN DOMENIUL DE POLITICĂ „OCUPAREA FORȚEI DE MUNCĂ, AFACERI SOCIALE ȘI INCLUZIUNE”

Cheltuieli cu funcționarii și agenții temporari în domeniul de politică „Energie”

Nedif.

NU

NU

NU

NU

5 Administrație

32 01 02 CHELTUIELI ADMINISTRATIVE ÎN DOMENIUL DE POLITICĂ „OCUPAREA FORȚEI DE MUNCĂ, AFACERI SOCIALE ȘI INCLUZIUNE”

Personal extern și alte cheltuieli de gestiune în sprijinul domeniului de politică „Energie”

Nedif.

NU

NU

NU

NU

Noile linii bugetare solicitate

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrica din cadrul financiar multianual

Linia bugetară

Tipul cheltuielilor

Contribuție

Număr[Rubrica..................................…]

Dif./Nedif.

Țări AELS

Țări candidate

Țări terțe

În sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

3.2.Impactul estimat asupra cheltuielilor

3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

milioane EUR (cu trei zecimale)

Rubrica din cadrul financiar
multianual

Număr

1a Competitivitate pentru creștere economică și ocuparea forței de muncă

DG: ENER

2016

2017

2018

2019

2020

TOTAL

•Credite operaționale

Credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul anumitor programe 27  

32 04 03 01

Provocările societale: trecerea la un sistem energetic fiabil, durabil și competitiv

(3)

2,200

1,150

1,150

1,150

1,150

Propunere pe durată nelimitată

TOTAL credite
pentru DG ENER

Angajamente

=1+1a +3

2,200

1,150

1,150

1,150

1,150

Propunere pe durată nelimitată

Plăți

=2+2a

+3

2,200

1,150

1,150

1,150

1,150

Propunere pe durată nelimitată






TOTAL credite operaționale

Angajamente

(4)

Plăți

(5)

TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul anumitor programe

(6)

2,200

1,150

1,150

1,150

1,150

TOTAL credite în cadrul RUBRICII 1a 

din cadrul financiar multianual

Angajamente

=4+ 6

2,200

1,150

1,150

1,150

1,150

Plăți

=5+ 6

2,200

1,150

1,150

1,150

1,150





Rubrica din cadrul financiar
multianual

5

„Cheltuieli administrative”

milioane EUR (cu trei zecimale)

2016

2017

2018

2019

2020

TOTAL

DG: ENER

Resurse umane

0,417

0,417

0,417

0,417

0,417

2,085

Alte cheltuieli administrative

0,066

0,066

0,066

0,066

0,066

0,330

TOTAL DG ENER

Credite

0,483

0,483

0,483

0,483

0,483

2,415

TOTAL credite în cadrul RUBRICII 5
din cadrul financiar multianual 

(Total angajamente = Total plăți)

0,483

0,483

0,483

0,483

0,483

2,415

milioane EUR (cu trei zecimale)

2016

2017

2018

2019

2020

TOTAL

TOTAL credite în cadrul RUBRICILOR 1-5
din cadrul financiar multianual 

Angajamente

2,683

1,633

1,633

1,633

1,633

9,215

Plăți

2,683

1,633

1,683

1,633

1,633

9,215

3.2.2.Impactul estimat asupra creditelor operaționale

Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos:

Credite de angajament în milioane EUR (cu trei zecimale)

A se indica obiectivele și realizările

2016

2017

2018

2019

2020

TOTAL

REALIZĂRI

Tip 28

Costuri medii

Nu

Costuri

Nu

Costuri

Nu

Costuri

Nu

Costuri

Nu

Costuri

Nu

Costuri

Nu

Costuri

Nr. total

Costuri totale

OBIECTIV SPECIFIC: Promovarea moderării cererii de energie.

Furnizarea bazei de date pentru înregistrarea produselor cu impact energetic

1

1,500

1

1,500

Întreținerea bazei de date pentru înregistrarea produselor cu impact energetic

1

0,150

1

0,150

1

0,150

1

0,150

Propunere pe durată nelimitată

Asistență tehnică și/sau studii care să evalueze aspecte legate de grupe de produse necesare pentru acte delegate și asistență pentru standardizare

1

0,700

1

1,000

1

1,000

1

1,000

1

1,000

Propunere pe durată nelimitată

COSTURI TOTALE

2,20

1,150

1,150

1,150

1,150

Propunere pe durată nelimitată

3.2.3.Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

3.2.3.1Sinteză

Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos:

milioane EUR (cu trei zecimale)

2016

2017

2018

2019

2020

TOTAL

RUBRICA 5din cadrul financiar multianual

Resurse umane

0,417

0,417

0,417

0,417

0,417

2,085

Alte cheltuieli administrative

0,066

0,066

0,066

0,066

0,066

0,330

Subtotal RUBRICA 5din cadrul financiar multianual

0,483

0,483

0,483

0,483

0,483

2,415

Subtotal în afara RUBRICII 5 29 din cadrul financiar multianual

Resurse umane

Alte cheltuieli administrative

Subtotal
în afara RUBRICII 5din cadrul financiar multianual

TOTAL

0,483

0,483

0,483

0,483

0,483

2,415

Necesarul de credite în materie de resurse umane și alte cheltuieli administrative va fi acoperit de creditele DG-ului care sunt deja alocate pentru gestionarea acțiunii și/sau realocate intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.

3.2.3.2Necesarul de resurse umane estimat

Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

Estimări în echivalent normă întreagă

2016

2017

2018

2019

2020

•Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)

32 01 01 01 (la sediu și în birourile de reprezentare ale Comisiei)

3

3

3

3

3

XX 01 01 02 (în delegații)

XX 01 05 01 (cercetare indirectă)

10 01 05 01 (cercetare directă)

Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI) 30

32 01 02 01 (AC, END, INT din „pachetul global”)

0,3

0,3

0,3

0,3

0,3

XX 01 02 02 (AC, AL, END, INT și JED în delegații)

XX 01 04 yy  31

- la sediu

- în delegații

XX 01 05 02 (AC, END, INT - cercetare indirectă)

10 01 05 02 (AC, END, INT - cercetare directă)

Alte linii bugetare (a se preciza)

TOTAL

Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau realocate intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.

Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

Funcționari și personal temporar

Administratori:

0,3 ENI ca șef de echipă (team leader)

2,7 ENI ca funcționari responsabili pentru regulament, pentru actele delegate specifice și pentru sprijinul acordat coordonării aplicării normelor de către autoritățile de supraveghere a pieței

Asistenți:

0,3 ENI ca asistență la procedurile legislative și comunicare

Personal extern

0,3 ENI ca secretar al echipei și responsabil pentru logistică

3.2.4.Compatibilitatea cu actualul cadru financiar multianual

Propunerea/inițiativa este compatibilă cu cadrul financiar multianual existent.

3.2.5.Contribuția terților

Propunerea/inițiativa nu prevede cofinanțare din partea terților.

3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

(1) COM(2015) 143.
(2) Directiva 92/75/CE a Consiliului.
(3) De exemplu, legea franceză privind protecția consumatorilor în ceea ce privește disponibilitatea pieselor de schimb.
(4) Se estimează că punerea în aplicare a celor două directive a dus la economii de 175 Mtep de energie primară pe an până în 2020 (circa 15 % din aceste economii se datorează măsurilor de etichetare energetică, ținând seama de faptul că aproximativ jumătate dintre grupele de produse sunt acoperite doar de măsurile de proiectare ecologică). Aceasta reprezintă o economie de circa 19% față de consumul de energie obișnuit pentru produsele respective. Cele două politici vor asigura realizarea a aproape jumătate din obiectivul de eficiență energetică de 20 % propus pentru anul 2020. Dependența de importurile de energie s-ar reduce cu 23% pentru gazul natural și respectiv cu 37 % pentru cărbune. În total, se estimează că măsurile actuale legate de proiectarea ecologică și de etichetarea energetică îi vor ajuta pe consumatorii finali ai produselor să economisească 100 de miliarde EUR pe an în 2020, grație unor facturi de utilități reduse.
(5) În vreme ce costurile legate de îndeplinirea cerințelor și de etichetare le vor reveni în prima etapă producătorilor, ele le vor fi trecute apoi consumatorilor finali (gospodării și alte întreprinderi), care beneficiază de economiile financiare rezultate din economiile de energie, care depășesc cu mult costurile directe de achiziționare. Nu sunt disponibile date detaliate pentru UE în ansamblu. Pentru Regatul Unit, raportul cost-beneficiu a fost estimat la 3,8.
(6) Modificarea designului cu adăugarea de plusuri pentru a indica clase de eficiență mai înalte decât clasa A este mai puțin eficace în a motiva cumpărătorii să achiziționeze produse mai eficiente energetic decât scala inițială, de la A la G. Deși studiile efectuate în rândul consumatorilor arată că noua scală de pe etichete este inteligibilă pentru consumatori, aceasta le-a redus dorința de a plăti mai mult pentru produse mai eficiente, pentru că sunt mai puțin motivați de diferența dintre A+ și A+++ decât de diferența dintre C și A. Mai multe detalii în studiul London Economics & Ipsos Mori, A study on the impact of the energy label – and of potential changes to it – on consumer understanding and on purchase decisions, 2014 (Studiu privind impactul etichetei energetice - și al modificărilor potențiale aduse acesteia - asupra înțelegerii consumatorilor și asupra deciziilor lor de achiziționare, 2014).
(7) De exemplu, pentru aspecte legate de potențialul de reutilizare, reciclare și recuperare, de conținutul reciclat și de utilizarea principalelor materiale și a substanțelor periculoase, precum și de durabilitate.
(8) Directiva 2012/27/UE, JO L 315, 14.11.2012, p.1.
(9) https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/documents/Background_document_II_-_Survey_results.pdf
(10) http://ec.europa.eu/energy/en/studies?field_associated_topic_tid=45
(11) http://ec.europa.eu/smart-regulation/impact/ia_carried_out/cia_2015_en.htm
(12) În special cu Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a cerințelor de acreditare și de supraveghere a pieței în ceea ce privește comercializarea produselor și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 339/93.
(13) JO C, , p. .
(14) JO C, , p. .
(15) JO L 153, 18.6.2010, p. 1.
(16) COM(2015) 143.
(17) COM/2014/330.
(18) COM(2015) 80 final.
(19) JO L 218, 13.8.2008, p. 30.
(20) Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind standardizarea europeană (JO L 316, 14.11.2012, p. 12).
(21) JO L 316, 14.11.2012, p12
(22) ABM (activity based management): gestiune pe activități; ABB (Activity Based Budgeting): întocmirea bugetului pe activități.
(23) Explicațiile privind modurile de gestiune, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: http://ec.europa.eu/budget/index_en.cfm
(24) Dif. = credite diferențiate / Nedif. = credite nediferențiate.
(25) AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.
(26) Țările candidate și, după caz, țările potențial candidate din Balcanii de Vest.
(27) Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
(28) Realizările se referă la produsele și serviciile care vor fi furnizate (de ex.: numărul de schimburi de studenți finanțate, numărul de km de străzi construiți etc.).
(29) Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
(30) AC = agent contractual; AL = agent local; END= expert național detașat; INT = personal pus la dispoziție de agenți de muncă temporară; JED = expert tânăr în delegații.
(31) Subplafonul pentru personal extern acoperit din creditele operaționale (fostele linii „BA”).

Bruxelles, 15.7.2015

COM(2015) 341 final

ANEXE

la

propunerea de

Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unui cadru pentru etichetarea în ceea ce privește eficiența energetică și de abrogare a Directivei 2010/30/UE

{SWD(2015) 139 final}
{SWD(2015) 140 final}


ANEXA I
Informații care trebuie incluse în baza de date cu produsele

1.Informații despre produse disponibile public:

(a)numele sau marca comercială a producătorului sau a furnizorului;

(b)identificatorul (identificatorii) de model, inclusiv ai tuturor modelelor echivalente;

(c)eticheta în format electronic;

(d)clasa (clasele) energetică (energetice) și alți parametri care apar pe etichetă;

(e)fișa cu informații despre produs în format electronic.

2.Informații privind conformitatea, disponibile doar autorităților de supraveghere a pieței din statele membre și Comisiei:

(a)documentația tehnică specificată în actul delegat aplicabil;

(b)raportul de test sau dovezile tehnice similare ale conformității cu toate cerințele care trebuie evaluate în temeiul actului delegat aplicabil;

(c)numele și adresa furnizorului;

(d)detaliile de contact ale unui reprezentant al furnizorului.

ANEXA II
Tabel de corespondență

Directiva 2010/30/UE

Prezentul regulament

Articolul 1 alineatul (1)

Articolul 1 alineatul (1)

Articolul 1 alineatul (2)

Articolul 1 alineatul (3) literele (a) și (b)

Articolul 1 alineatul (2) literele (a) și (b)

Articolul 1 alineatul (3) litera (c)

Articolul 2

Articolul 2

Articolul 2 litera (a)

Articolul 2 alineatul (11)

Articolul 2 litera (b)

Articolul 2 alineatul (17)

Articolul 2 litera (c)

Articolul 2 litera (d)

Articolul 2 litera (e)

Articolul 2 litera (f)

Articolul 2 litera (g)

Articolul 2 alineatul (9)

Articolul 2 litera (h)

Articolul 2 alineatul (5)

Articolul 2 litera (i)

Articolul 2 alineatul (2)

Articolul 2 litera (j)

Articolul 2 alineatul (4)

Articolul 2 litera (k)

Articolul 3

Articolul 4

Articolul 3 alineatul (1) litera (a)

Articolul 4 alineatul (2)

Articolul 3 alineatul (1) litera (b)

Articolul 3 alineatul (3) litera (c)

Articolul 3 alineatul (1) litera (c)

Articolul 4 alineatul (4)

Articolul 3 alineatul (1) litera (d)

Articolul 5 alineatul (2)

Articolul 3 alineatul (2)

Articolul 3 alineatul (3)

Articolul 3 alineatul (4)

Articolul 4 litera (a)

Articolul 4 litera (b)

Articolul 3 alineatul (3) litera (b) și articolul 6

Articolul 5 alineatul (1)

Articolul 3 alineatul (2)

Articolul 4 litera (c)

Articolul 3 alineatul (3) litera (a)

Articolul 4 litera (d)

Articolul 3 alineatul (3) litera (a)

Articolul 5

Articolul 5 litera (a)

Articolul 5 litera (b) punctele (i), (ii), (iii) și (iv)

Articolul 5 litera (c)

Articolul 5 litera (d)

Articolul 5 litera (d) al doilea paragraf

Articolul 5 litera (e)

Articolul 5 litera (f)

Articolul 5 litera (g)

Articolul 5 litera (h)

Articolul 6

Articolul 6 litera (a)

Articolul 6 litera (b)

Articolul 7

Articolul 8 alineatul (1)

Articolul 8 alineatul (2)

Articolul 9 alineatul (1)

Articolul 9 alineatul (2)

Articolul 9 alineatul (3)

Articolul 9 alineatul (4)

Articolul 10 alineatul (1)

Articolul 10 alineatul (1) al doilea paragraf

Articolul 10 alineatul (1) al treilea paragraf

Articolul 10 alineatul (1) al patrulea paragraf

Articolul 10 alineatul (2) litera (a)

Articolul 10 alineatul (2) litera (b)

Articolul 3 alineatele (1) și (3)

Articolul 3 alineatul (1) litera (a)

Articolul 3 alineatul (1) litera (d) și anexa I

Articolul 3 alineatul (1) litera (d)

Articolul 3 alineatul (1) litera (a)

Articolul 3 alineatul (1) litera (b)

Articolul 3 alineatul (1) litera (a)

Articolul 3 alineatul (1) litera (a)

Articolul 3 alineatele (2) și (3)

Articolul 3 alineatul (2) litera (a)

Articolul 3 alineatul (2) litera (a)

Articolul 12 alineatul (3) literele (d) și (f)

Articolul 4 alineatul (1)

Abrogat de Directiva 2012/27/UE

Abrogat de Directiva 2012/27/UE

Articolul 4 alineatul (3)

Articolul 12

Articolul 12 alineatul (2)

Articolul 12 alineatul (3) litera (c)

Articolul 12 alineatul (2) litera (a)

Articolul 12 alineatul (2) litera (b)

Articolul 10 alineatul (2) litera (c)

Articolul 10 alineatul (3) litera (a)

Articolul 10 alineatul (3) litera (b)

Articolul 10 alineatul (3) litera (c)

Articolul 10 alineatul (3) litera (d)

Articolul 10 alineatul (4) litera (a)

Articolul 10 alineatul (4) litera (b)

Articolul 10 alineatul (4) litera (c)

Articolul 10 alineatul (4) litera (d)

Articolul 10 alineatul (4) litera (d) al doilea paragraf

Articolul 10 alineatul (4) litera (d) al treilea paragraf

Articolul 10 alineatul (4) litera (d) al patrulea paragraf

Articolul 10 alineatul (4) litera (d) al cincilea paragraf

Articolul 10 alineatul (4) litera (e)

Articolul 10 alineatul (4) litera (f)

Articolul 10 alineatul (4) litera (g)

Articolul 10 alineatul (4) litera (h)

Articolul 10 alineatul (4) litera (i)

Articolul 10 alineatul (4) litera (j)

Articolul 11 alineatul (1)

Articolul 11 alineatul (2)

Articolul 11 alineatul (3)

Articolul 12 alineatul (1)

Articolul 12 alineatul (2)

Articolul 12 alineatul (3)

Articolul 13

Articolul 14

Articolul 15

Articolul 16

Articolul 17

Articolul 18

Articolul 19

Articolul 10

Articolul 12 alineatul (3) litera (a)

Articolul 12 alineatul (3) litera (k)

Articolul 12 alineatul (3) litera (g)

Articolul 12 alineatul (3) litera (b)

Articolul 12 alineatul (3) litera (b)

Articolul 7 alineatul (3)

Articolul 7

Articolul 12 alineatul (3) litera (d)

Articolul 12 alineatul (3) litera (g)

Articolul 12 alineatul (3) litera (j)

Articolul 7 alineatul (3)

Articolul 12 alineatul (3) litera (h)

Articolul 12 alineatul (3) litera (o)

Articolul 13 alineatul (2)

Articolul 13 alineatul (4)

Articolul 13 alineatul (1)

Articolul 13 alineatul (3)

Articolul 13 alineatul (3)

Articolul 13 alineatul (5)

Articolul 14

Articolul 4 alineatul (5)

Articolul 15

Articolul 16

Articolul 16

Anexa I

-

Anexa I

Anexa II

Anexa II