52014PC0724

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI privind indicii armonizați ai prețurilor de consum și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95 /* COM/2014/0724 final - 2014/0346 (COD) */


EXPUNERE DE MOTIVE

1.           CONTEXTUL PROPUNERII

Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană solicită armonizarea parametrilor de măsurare a inflației în UE pentru a se garanta buna funcționare a Uniunii Europene și în special pentru a pune în aplicare o politică monetară eficace.

Indici armonizați ai prețurilor de consum sunt esențiali pentru evaluarea și măsurarea:

· convergenței, în ceea ce privește stabilitatea prețurilor în cadrul UE, și

· rezultatele politicii monetare din zona euro, în ceea ce privește atingerea obiectivului de stabilitate a prețurilor.

Parametri armonizați de măsurare a inflației sunt, de asemenea, folosiți pentru a evalua competitivitatea la nivel național în cadrul procedurii Comisiei privind dezechilibrele macroeconomice.

În acest scop, indicii prețurilor de consum trebuie să fie comparabili între toate țările și între toate categoriile de produse. Ei trebuie să fie suficient de detaliați și să poată fi produși într-un interval de timp rezonabil. Cifrele inflației calculate pe baza indicilor prețurilor de consum trebuie să constituie o bază obiectivă și nepărtinitoare pentru procesul de luare a deciziilor.

În plus, indici ai prețurilor de consum comparabili și fiabili reprezintă, împreună cu alte surse, un aport valoros pentru deflatarea unor valori economice precum salariile, chiriile, ratele dobânzii și datele din conturile naționale. Aceste serii de timp estimate din punct de vedere al volumului arată evoluția unui anumit fenomen economic fără impactul inflației și sunt un aport esențial pentru deciziile politice și economice.

În octombrie 1995, a fost elaborat și adoptat un regulament al Consiliului privind indicii armonizați ai prețurilor de consum (IAPC), acesta fiind urmat de 20 de regulamente de punere în aplicare în cursul următorilor 17 ani.

Normele standardizate care asigură o comparabilitate maximă rămân importante pentru principalii utilizatori ai IAPC, în special pentru Comisie și pentru Banca Centrală Europeană, însă anumiți parametri s-au modificat de la adoptarea cadrului inițial:

· Dezvoltarea sistemului statistic european (SSE) a condus la un grad mult mai ridicat de acceptare a necesității unei abordări armonizate a multor aspecte metodologice referitoare la indicii prețurilor de consum.

· Aspectele tehnice legate de colectarea datelor și de elaborarea indicilor s-au schimbat radical din pricina ritmului rapid al progreselor tehnologice înregistrate în ultimii ani. Sisteme puternice de tehnologie a informației fac posibilă adoptarea unor metode care nu ar fi fost luate în considerare cu numai două decenii în urmă: apariția datelor scanate revoluționează practicile de colectare a datelor, iar utilizarea de diverse surse de prețuri disponibile prin internet este în continuă evoluție.

· Tratatul de la Lisabona a stabilit o nouă structură în materie de comitologie, introducând actele delegate și actele de punere în aplicare. Acest fapt trebuie să se reflecte în cadrul juridic.

Toate aceste diverse modificări impun reformularea legislației privind IAPC, în vederea modernizării și raționalizării cadrului juridic și a adaptării acestuia la nevoile de astăzi, atât cele reale, cât și cele potențiale. Revizuirea Regulamentului IAPC oferă părților interesate posibilitatea de a reflecta cu privire la normele și recomandările existente, de a le raționaliza și de a se concentra asupra unor aspecte specifice în funcție de relevanța lor actuală și de interesele diverselor tipuri de utilizatori.

Multe domenii de politică în care UE joacă un rol activ necesită informații privind evenimentele și evoluțiile care afectează indicii prețurilor de consum, astfel încât să poată fi elaborate obiectivele operaționale și evaluate progresele înregistrate. Legislația UE prevede și faptul că Eurostat trebuie să furnizeze deflatori de cea mai înaltă calitate posibilă, pentru care IAPC reprezintă un aport important. Indicii trebuie să fie oportuni, exacți, compleți, coerenți și comparabili la nivelul UE și între diferitele grupuri de produse. Aceste cerințe pot fi îndeplinite doar prin modernizarea legislației europene privind IAPC.

Propunerea de regulament privind IAPC consacră principiile Codului de bune practici al statisticilor europene referitoare la angajamentul privind calitatea, o metodologie solidă, rentabilitate, relevanță, acuratețe și fiabilitate, coerență și comparabilitate.

2.           REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Proiectul de regulament IAPC a fost discutat în cadrul grupurilor de experți formate atât din producători de statistici, în special institutele naționale de statistică, cât și din utilizatori ai statisticilor, inclusiv Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și băncile centrale naționale. A fost consultat Comitetul Sistemului Statistic European.

Nu a fost considerată necesară o evaluare a impactului.

3.           ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

Obiectivul prezentei propuneri este de a stabili un cadru juridic comun pentru producerea de indici armonizați de către statele membre, care implică colectarea, elaborarea, procesarea și transmiterea de indici ai prețurilor de consum armonizați. Aceștia sunt necesari pentru producerea sistematică de date privind parametrii de măsurare a inflației în Uniunea Europeană.

Prezenta propunere simplifică și clarifică cerințele pentru elaborarea acestor indici. Mai precis, propunerea:

· prevede un nou cadru general care va fi aplicat unor categorii bine definite de grupe de produse;

· stabilește un domeniu de aplicare clar și bine definit;

· menține anumite măsuri specifice în domenii specifice, cum ar fi sănătatea, educația, protecția socială și asigurările;

· abordează posibilele diferențe de interpretare și dificultățile întâmpinate de furnizorii de date în aplicarea normelor;

· asigură tratarea în același mod a grupurilor similare de produse în întreaga Uniune;

· elimină dispozițiile care au devenit redundante; și

· clarifică dispozițiile care au condus la interpretări eronate în trecut.

În cazul în care sunt necesare specificări suplimentare sau condiții uniforme de punere în aplicare, regulamentul prevede posibilitatea de a adopta acte delegate sau acte de punere în aplicare în conformitate cu articolele 290 și 291 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

În special, în vederea asigurării comparabilității depline între indicii prețurilor de consum, sunt necesare condiții uniforme pentru:

· defalcarea IAPC în funcție de clasificarea europeană a consumului individual pe destinații (ECOICOP);

· metodologia utilizată în producerea de indici armonizați;

· semnificația și utilizarea unităților statistice;

· ponderile utilizate pentru calcularea indicilor armonizați și metadatele privind ponderile;

· calendarul anual pentru transmiterea indicilor armonizați și a subindicilor;

· standardele privind schimbul de date și de metadate;

· condițiile privind revizuirea datelor;

· informații de bază și metodele care trebuie utilizate, pe baza evaluării studiilor pilot, și

· cerințele privind asigurarea calității tehnice referitoare la conținutul rapoartelor anuale privind calitatea, termenul limită pentru transmiterea acestor rapoarte către Eurostat și structura inventarului.

În conformitate cu articolul 291 din TFUE, propunerea de regulament conferă, prin urmare, Comisiei competențe de punere în aplicare.

În conformitate cu articolul 290 din TFUE, propunerea de regulament deleagă Comisiei competența de a adopta acte fără caracter legislativ și cu domeniu de aplicare general, care completează sau modifică elemente neesențiale ale regulamentului. Acest fapt va permite Comisiei:

· să asigure comparabilitatea la nivel internațional a clasificării consumului individual în funcție de destinație (COICOP) utilizată pentru defalcarea IAPC;

· să stabilească un prag sub care nu există nicio obligație de a transmite subindicii indicilor armonizați și

· să stabilească o listă a subindicilor pe care statele membre nu sunt obligate să îi producă.

Comisia ar trebui să se asigure că aceste acte delegate nu impun sarcini administrative suplimentare considerabile pentru statele membre.

Propunerea de revizuire a regulamentului privind IAPC urmărește crearea unei măsuri legislative unice care să acopere toate condițiile uniforme. În prezent, există 20 de regulamente de punere în aplicare diferite. În temeiul noului regulament, acestea ar urma să fie combinate într-unul singur, care ar oferi părților interesate și statelor membre o mai mare claritate și ar face mai ușoară și mai eficace administrarea. Simplificarea cerințelor și punerea lor în aplicare în acest mod este unul dintre principalele obiective ale strategiei propuse pentru un nou cadru juridic pentru IAPC.

4.           IMPLICAȚIILE BUGETARE

Nu există implicații pentru bugetul UE.

2014/0346 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

privind indicii armonizați ai prețurilor de consum și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2494/95

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 338 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Băncii Centrale Europene[1],

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)       Indicii armonizați ai prețurilor de consum (IAPC) sunt concepuți pentru a măsura inflația în mod armonizat în toate statele membre. Comisia și Banca Centrală Europeană folosesc IAPC pentru evaluarea stabilității prețurilor în statele membre în conformitate cu articolul 140 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (denumit în continuare „tratatul”).

(2)       Sistemul European al Băncilor Centrale (SEBC) folosește IAPC drept indice pentru măsurarea îndeplinirii obiectivului SEBC privind stabilitatea prețurilor, în temeiul articolului 127 alineatul (1) din tratat, care este deosebit de relevant pentru definirea și punerea în aplicare a politicii monetare a Uniunii în temeiul articolului 127 alineatul (2) din tratat.

(3)       Regulamentul (CE) nr. 2494/95 al Consiliului[2] a stabilit un cadru comun pentru construirea indicilor armonizați ai prețurilor de consum. Acest cadru juridic trebuie să fie adaptat la nevoile actuale și în funcție de progresele tehnice.

(4)       Prezentul regulament ține seama de programul Comisiei privind o mai bună legiferare și, în special, de Comunicarea Comisiei privind reglementarea inteligentă în Uniunea Europeană[3]. În domeniul statistic, Comisia a stabilit ca prioritară simplificarea și îmbunătățirea mediului de reglementare în materie de statistici[4].

(5)       IAPC ar trebui defalcați în funcție de categoriile clasificării europene a consumului individual pe destinații (ECOICOP). Această clasificare ar trebui să garanteze faptul că toate statisticile europene referitoare la consumul privat sunt coerente și comparabile. Clasificarea ECOICOP ar trebui, de asemenea, să fie în concordanță cu UN COICOP, care reprezintă standardul internațional pentru clasificarea consumului individual pe destinații și, prin urmare, ar trebui să fie actualizată în funcție de modificările aduse UN COICOP.

(6)       IAPC obișnuiți se bazează pe prețurile observate, care includ și impozitele pe produse. Prin urmare, inflația este afectată de schimbările survenite la nivelul ratelor de impozitare a produselor. Pentru analiza inflației, precum și pentru evaluarea convergenței în statele membre, este necesar să se colecteze și informații privind impactul avut asupra inflației de modificările în materie de impozitare. În acest scop, IAPC ar trebui să fie calculați, în plus, pe baza prețurilor cu o rată constantă de impozitare.

(7)       Stabilirea indicilor prețurilor pentru locuințe și în special pentru locuințele ocupate de proprietari (indicii OOH) reprezintă un pas important în vederea îmbunătățirii relevanței și comparabilității IAPC. Indicii prețurilor pentru locuințe reprezintă o bază necesară pentru elaborarea indicilor OOH. În plus, indicii prețurilor pentru locuințe reprezintă, de asemenea, indicatori importanți, de sine stătători.

(8)       Perioada de referință pentru indicii prețurilor ar trebui să fie actualizată la intervale regulate. Ar trebui stabilite norme privind perioadele de referință comune ale indicelui pentru indicii armonizați, precum și subindicii lor integrați la momente diferite în timp, pentru a se garanta faptul că indicii care rezultă sunt comparabili și relevanți.

(9)       Pentru a consolida armonizarea progresivă a indicilor prețurilor de consum, ar trebui lansate studii pilot pentru a evalua fezabilitatea utilizării de informații de bază suplimentare sau aplicarea de noi abordări metodologice.

(10)     Ar trebui oferite, în cadrul unui manual metodologic, orientări privind diferitele etape ale producerii de indici armonizați de înaltă calitate, cu scopul de a ajuta statele membre să producă indici comparabili ai prețurilor de consum. Manualul metodologic ar trebui să fie elaborat de Comisie (Eurostat) în strânsă cooperare cu statele membre în cadrul Sistemului Statistic European și ar trebui să fie actualizat în mod regulat. În inventarul IAPC anual menționat la articolul 9 alineatul (2) litera (b) din prezentul regulament, statele membre ar trebui să informeze Comisia (Eurostat) cu privire la eventualele divergențe dintre metodele statistice utilizate și cele recomandate în manualul metodologic.

(11)     Comisia (Eurostat) ar trebui să verifice sursele și metodele utilizate de statele membre pentru calcularea indicilor armonizați și ar trebui să monitorizeze punerea în aplicare a cadrului juridic de către statele membre. În acest scop, Comisia (Eurostat) ar trebui să mențină un dialog periodic cu autoritățile statistice ale statelor membre.

(12)     Informațiile de fond constituie un element esențial pentru a evalua dacă indicii armonizați detaliați furnizați de statele membre sunt suficient de comparabili. În plus, transparența metodelor de elaborare și a practicilor utilizate în statele membre ajută toate părțile interesate să înțeleagă indicii armonizați și să îmbunătățească, în continuare, calitatea acestora. Ar trebui, prin urmare, să fie stabilit un set de reguli pentru raportarea metadatelor armonizate.

(13)     Pentru a asigura calitatea indicilor armonizați, metadate și date confidențiale ar trebui să fie schimbate între Comisie (Eurostat), băncile centrale naționale și Banca Centrală Europeană în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului[5].

(14)     Întrucât obiectivul prezentului regulament, și anume crearea unor standarde statistice comune, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre, ci poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, Uniunea poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este definit la articolul menționat, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea acestui obiectiv.

(15)     Pentru a asigura comparabilitatea la nivel internațional a clasificării consumului individual pe destinații utilizată pentru defalcarea IAPC și pentru a asigura adaptarea la modificările suferite de UN COICOP, pentru a stabili un prag sub care nu există obligația de a transmite subindicii indicilor armonizați și pentru a stabili o listă a subindicilor care nu trebuie să fie produși de statele membre, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ar trebui să fie delegată Comisiei în ceea ce privește indicii armonizați. Este deosebit de important ca, în timpul lucrărilor pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți. Atunci când pregătește și elaborează acte delegate, Comisia trebuie să asigure transmiterea simultană, promptă și adecvată a documentelor relevante către Parlamentul European și către Consiliu.

(16)     În vederea asigurării comparabilității depline între indicii prețurilor de consum, sunt necesare condiții uniforme pentru defalcarea IAPC în funcție de categoriile ECOICOP, pentru metodologia aplicată în producerea de indici armonizați, pentru informațiile furnizate de unitățile statistice, pentru furnizarea de ponderi și de metadate privind ponderile, pentru stabilirea unui calendar anual de transmitere a indicilor și a subindicilor armonizați, pentru standardele privind schimbul de date și de metadate, pentru condițiile uniforme de revizuire, pentru îmbunătățirea informațiilor de bază sau a metodelor bazate pe evaluarea studiilor pilot și pentru cerințele referitoare la asigurarea calității tehnice privind conținutul rapoartelor anuale de calitate, termenul limită pentru transmiterea raportului către Comisie (Eurostat) și structura inventarului. Pentru a asigura astfel de condiții uniforme de punere în aplicare a prezentului regulament, ar trebui să se confere Comisiei competențe de executare. Aceste competențe ar trebui să fie exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului[6].

(17)     În adoptarea măsurilor de punere în aplicare și a actelor delegate în conformitate cu prezentul regulament, Comisia ar trebui să țină seama în cea mai mare măsură de rentabilitate.

(18)     În contextul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 223/2009, Comitetul Sistemului Statistic European a fost invitat să furnizeze orientări profesionale.

(19)     Regulamentul (CE) nr. 2494/95 ar trebui abrogat,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1 Obiect

Prezentul regulament stabilește un cadru comun pentru dezvoltarea, producerea și difuzarea indicilor armonizați ai prețurilor de consum (IAPC) și ai prețurilor locuințelor (IPL) la nivelul Uniunii, la nivel național și la nivel subnațional.

Articolul 2 Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

(a) „elaborarea de statistici” înseamnă activitățile care vizează stabilirea și ameliorarea metodelor, standardelor și procedurilor statistice utilizate în producerea și difuzarea statisticilor, cu scopul de a concepe noi măsuri statistice și noi indicatori;

(b) „producerea de statistici” înseamnă toate etapele de elaborare a statisticilor, inclusiv colectarea, stocarea, prelucrarea și analiza statisticilor;

(c) „difuzarea de statistici” înseamnă activitatea de punere la dispoziția utilizatorilor a statisticilor, a analizelor statistice și a informațiilor neconfidențiale;

(d) „produse” înseamnă bunuri și servicii, conform definiției din anexa A punctul 3.01 la Regulamentul (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European și al Consiliului[7] (denumit în continuare „SEC 2010”);

(e) „prețuri de consum” înseamnă prețurile de achiziție plătite de către gospodăriile populației pentru a achiziționa produse individuale prin tranzacții monetare;

(f) „preț de achiziție” înseamnă prețul plătit efectiv de cumpărător pentru produse, inclusiv orice taxe, mai puțin subvențiile pe produse, după deducerea reducerilor acordate pentru achiziții en gros sau ca urmare a reducerii prețurilor în comparație cu prețurile sau taxele standard, excluzând dobânda sau costurile serviciilor adăugate în baza unor aranjamente de credit și orice costuri suplimentare eventuale suportate ca urmare a incapacității de plată în termenul specificat la momentul achiziției;

(g) „indici armonizați ai prețurilor de consum (IAPC)” înseamnă indici comparabili ai prețurilor de consum produși de fiecare stat membru;

(h) „indici armonizați ai prețurilor de consum la o valoare constantă a ratelor de impozitare (IAPC-CT)” înseamnă indici care măsoară modificările prețurilor de consum dintr-o perioadă de timp fără impactul variațiilor ratelor de impozitare a produselor înregistrate pe parcursul aceleiași perioade;

(i) „prețuri administrate” înseamnă prețurile care fie sunt stabilite direct, fie sunt influențate într-o măsură semnificativă de către guvern;

(j) „indicele prețurilor locuințelor ocupate de proprietar (indicele OOH)” înseamnă un indice care măsoară variațiile prețurilor tranzacțiilor cu locuințe noi în sectorul gospodăriilor populației, precum și ale altor produse și servicii achiziționate de gospodării în calitatea lor de locatari proprietari;

(k) „indicele prețurilor locuințelor (IPL)” este un indice care măsoară variațiile prețurilor tranzacțiilor de locuințe achiziționate de către gospodăriile populației;

(l) „subindice al IAPC” înseamnă un indice de preț pentru oricare dintre categoriile clasificării europene a consumului individual pe destinații (denumită în continuare „ECOICOP”), astfel cum s-a stabilit în anexă;

(m) „indici armonizați” sunt indicii IAPC, IAPC-CT, OOH și IPL;

(n) „indicele Laspeyres” este un indice al prețurilor de forma

unde P este indicele relativ al nivelurilor prețurilor în două perioade, Q reprezintă cantitățile consumate, t0 este perioada de referință, iar tn este perioada pentru care este calculat indicele;

(o) „indice de tip Laspeyres” înseamnă un indice care măsoară variațiile prețurilor medii pe baza cheltuielilor neschimbate față de perioada de referință, și anume menținând constant tiparul de consum al gospodăriilor începând cu perioada de referință.

(p) „perioada de referință a indicelui” este perioada pentru care indicele este fixat la 100 de puncte;

(q) „informații de bază” cu referire la IAPC și IAPC-CT înseamnă date care acoperă

– toate prețurile de achiziție ale produselor care trebuie să fie luate în considerare pentru a calcula subindicii IAPC în conformitate cu dispozițiile prezentului regulament,

– toate caracteristicile care determină prețul produsului și orice alte caracteristici care sunt relevante pentru destinația de consum în cauză,

– informațiile privind impozitele și accizele percepute,

– informațiile care indică dacă un preț este administrat în întregime sau parțial, și

– toate ponderile care reflectă nivelul și structura consumului produselor în cauză.

(r) „informații de bază” cu referire la indicii OOH și IPL înseamnă date care acoperă

– toate prețurile tranzacțiilor de locuințe achiziționate de către gospodării care trebuie să fie luate în considerare la calcularea indicilor IPL în conformitate cu prezentul regulament,

– toate caracteristicile care determină prețul locuinței sau alte caracteristici relevante.

(s) „gospodărie” înseamnă o gospodărie a populației, astfel cum este definită în anexa A punctul 2.119 literele (a) și (b) din SEC 2010, indiferent de naționalitate sau de statutul de rezidență;

(t) „teritoriul economic al statului membru” înseamnă teritoriul definit în anexa A punctul 2.05 din SEC 2010, cu excepția faptului că enclavele extrateritoriale situate în interiorul granițelor țării sunt incluse, iar enclavele teritoriale situate în restul lumii sunt excluse;

(u) „cheltuielile monetare pentru consumul final al gospodăriilor” reprezintă acea parte din cheltuielile pentru consumul final efectuate de:

– gospodării,

– în cadrul tranzacțiilor monetare și

– pe teritoriul economic al statului membru,

– pentru produse care sunt utilizate pentru a satisface direct nevoile sau dorințele individuale, astfel cum sunt definite în anexa A punctul 3.101 din SEC 2010,

– într-una din, sau în ambele perioade de timp care fac obiectul comparației;

(v) „modificare semnificativă a metodei de producție” înseamnă o modificare care este estimată să afecteze rata de creștere anuală a unui anumit indice armonizat sau o parte a acesteia, în orice perioadă, cu peste:

– 0,1 puncte procentuale, în cazul IAPC corespunzător tuturor tipurilor de articole sau în cazul OOH sau IPL,

– 0,3; 0,4; 0,5 sau 0,6 puncte procentuale pentru orice diviziune, grupă, clasă sau, respectiv, subclasă (5 cifre) din cadrul ECOICOP.

Articolul 3 Elaborarea indicilor armonizați

1.           Statele membre furnizează Comisiei (Eurostat) toți indicii armonizați, conform specificațiilor de la articolul 2 litera (m).

2.           Indicii armonizați se calculează utilizând o formulă de tip Laspeyres.

3.           IAPC și IAPC-CT se bazează pe variațiile prețurilor și pe ponderile produselor incluse în cheltuielile monetare pentru consumul final al gospodăriilor.

4.           IAPC nu acoperă operațiunile între gospodăriile populației, cu excepția chiriilor plătite de către chiriași proprietarilor privați, în cazul în care aceștia din urmă acționează în calitate de producători pe piață de servicii achiziționate de gospodării (chiriași).

5.           Subindicii IAPC sunt elaborați pentru categoriile din cadrul ECOICOP. Trebuie adoptate, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, condiții uniforme pentru defalcarea IAPC în funcție de categoriile din cadrul ECOICOP. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare prevăzută la articolul 11 alineatul (2).

Articolul 4 Comparabilitatea indicilor armonizați

1.           Pentru ca indicii IAPC sau OOH să fie considerați comparabili, orice diferență între țări la toate nivelurile de detaliere trebuie să reflecte doar diferențele legate de variația prețurilor sau de modelele de cheltuieli.

2.           Orice subindici ai indicilor armonizați care se abat de la conceptele sau metodele din prezentul regulament sunt considerați comparabili în cazul în care duc la un indice care se estimează că prezintă, în mod sistematic, o diferență:

(a) mai mică sau egală cu 0,1 la sută în medie de la un an la altul, față de un indice calculat pe baza unei abordări metodologice din prezentul regulament, în cazul IAPC;

(b) mai mică sau egală cu 1 la sută în medie de la un an la altul, față de un indice calculat pe baza unei abordări metodologice din prezentul regulament, în cazul OOH și IPL.

În cazul în care un astfel de calcul nu este posibil, consecințele utilizării unei metodologii care se abate de la conceptele sau metodele din prezentul regulament trebuie să fie stabilite în detaliu.

3.           Se conferă Comisiei competența de a adopta acte delegate în conformitate cu articolul 10 în vederea modificării anexei, în scopul de a asigura comparabilitatea indicilor armonizați la nivel internațional.

4.           În vederea asigurării unor condiții uniforme, metodologia adecvată pentru producerea de indici armonizați comparabili este definită prin intermediul unor acte de punere în aplicare. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare prevăzută la articolul 11 alineatul (2).

Articolul 5 Cerințe în materie de date

1.           Statele membre colectează informații de bază reprezentative pentru țara lor pentru indicii armonizați și subindicii lor.

2.           Aceste informații se obțin de la unitățile statistice definite în Regulamentul (CEE) nr. 696/93 al Consiliului[8].

3.           Unitățile statistice care oferă informații privind produsele incluse în cheltuielile monetare pentru consumul final al gospodăriilor trebuie să coopereze în scopul colectării sau al furnizării informațiilor de bază solicitate. Unitățile statistice furnizează informații exacte și complete, inclusiv în format electronic, dacă este cazul. La cererea organismelor naționale responsabile cu elaborarea statisticilor oficiale, unitățile statistice furnizează informații în format electronic (precum, de exemplu, datele scanate) și la nivelul de detaliu necesar pentru a produce indici armonizați și a evalua respectarea cerințelor în materie de comparabilitate și calitate a indicilor armonizați. Condiții uniforme pentru furnizarea unor astfel de informații sunt stabilite prin intermediul actelor de punere în aplicare. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare prevăzută la articolul 11 alineatul (2).

4.           Indicii armonizați și subindicii lor se bazează pe perioada de referință comună a indicelui din 2015. Această bazare produce efecte începând cu indicele pentru luna ianuarie 2016.

5.           Indicii armonizați și subindicii lor se rebazează pe o nouă perioadă de referință comună a indicelui în cazul unei modificări metodologice majore a indicilor armonizați sau la fiecare 10 ani, începând cu 2015. Rebazarea pe noua perioadă de referință comună a indicelui produce efecte începând cu indicele pentru luna ianuarie a următorului an calendaristic. Se conferă Comisiei competența de a adopta acte delegate în conformitate cu articolul 10 în scopul de a stabili norme detaliate privind rebazarea indicilor armonizați ca urmare a unor modificări metodologice majore.

6.           Pentru a nu impune statelor membre o sarcină inutilă și în măsura în care subindicii indicilor armonizați sunt semnificativi numai dacă depășesc un anumit prag, se conferă Comisiei competența de a adopta acte delegate în conformitate cu articolul 10 pentru a stabili un prag sub care nu există obligația de a transmite subindicii respectivi.

7.           Se conferă Comisiei competența de a adopta acte delegate în conformitate cu articolul 10 pentru a stabili o listă a subindicilor ECOICOP care nu este nevoie să fie produși de statele membre, fie pentru că nu se referă la consumul privat, fie pentru că gradul de armonizare metodologică nu este suficient.

Articolul 6 Frecvența

1.           Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) IAPC, IAPC-CT și subindicii lor la intervale lunare, inclusiv subindicii care sunt produși la intervale mai lungi.

2.           Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) indicii OOH și IPL la intervale trimestriale. Ei pot fi transmiși la intervale lunare, în mod facultativ.

3.           Statele membre nu sunt obligate să producă subindici la intervale lunare sau trimestriale în cazul în care colectarea datelor cu o frecvență mai redusă îndeplinește cerințele în materie de comparabilitate prevăzute la articolul 4. Statele membre informează Comisia (Eurostat) cu privire la categoriile ECOICOP și OOH pentru care intenționează să colecteze date la intervale mai puțin frecvente decât lunar sau, respectiv, trimestrial.

4.           În fiecare an, statele membre revizuiesc și actualizează ponderile subindicilor pentru indicii armonizați. Condiții uniforme pentru transmiterea ponderilor și a metadatelor privind ponderile sunt stabilite prin intermediul actelor de punere în aplicare. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare prevăzută la articolul 11 alineatul (2).

Articolul 7 Termene limită, standarde de raportare și revizuiri

1.           Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) indicii armonizați și toți subindicii cel târziu la 20 de zile calendaristice de la sfârșitul lunii de referință pentru seriile lunare și la 85 de zile calendaristice de la încheierea trimestrului de referință pentru seriile trimestriale.

2.           Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) datele și metadatele cerute prin prezentul regulament în conformitate cu standardele de raportare a datelor și metadatelor.

3.           Subindicii indicilor armonizați care au fost deja publicați pot fi revizuiți.

4.           Stabilirea unui calendar anual pentru transmiterea indicilor armonizați și a subindicilor menționați la alineatul (1), standardele privind raportarea datelor și a metadatelor menționate la alineatul (2) și condițiile uniforme de revizuire menționate la alineatul (3) vor fi precizate în detaliu prin intermediul unor acte de punere în aplicare. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare prevăzută la articolul 11 alineatul (2).

Articolul 8 Studii pilot

1.           Ori de câte ori sunt necesare informații de bază îmbunătățite pentru elaborarea de indici armonizați, sau atunci când necesitatea îmbunătățirii comparabilității indicilor este identificată prin metodele menționate la articolul 4 alineatul (2), Comisia (Eurostat) poate lansa studii pilot, care se efectuează pe bază de voluntariat de către statele membre.

2.           Aceste studii pilot evaluează fezabilitatea obținerii unor informații de bază îmbunătățite sau a adoptării unor noi abordări metodologice.

3.           Rezultatele studiilor pilot sunt evaluate de către Comisie (Eurostat) în strânsă cooperare cu statele membre și cu utilizatorii principali de indici armonizați, ținând seama de avantajele oferite de îmbunătățirea informațiilor privind prețurile în ceea ce privește costurile suplimentare generate de colectare și de elaborare.

4.           Pe baza evaluării studiilor pilot, informațiile de bază îmbunătățite sau metodele îmbunătățite sunt introduse prin intermediul unor acte de punere în aplicare. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare prevăzută la articolul 11 alineatul (2).

Articolul 9 Asigurarea calității

1.           Statele membre se asigură de calitatea indicilor armonizați transmiși. În sensul prezentului regulament, se aplică criteriile standard în materie de calitate care sunt prevăzute la articolul 12 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 223/2009.

2.           Statele membre transmit Comisiei (Eurostat):

(a) un raport standard de calitate anual referitor la criteriile de calitate prevăzute la articolul 12 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 223/2009;

(b) un inventar anual conținând detalii cu privire la sursele de date, definițiile și metodele utilizate, inclusiv detalii privind eventualele divergențe dintre metodele statistice utilizate și cele recomandate în manualul metodologic; și

(c) informații conexe suplimentare la nivelul de detaliere necesar pentru a evalua respectarea cerințelor în materie de comparabilitate și calitatea indicilor armonizați, dacă acestea sunt solicitate de către Comisie (Eurostat).

3.           În cazul în care un stat membru intenționează să introducă o modificare semnificativă a metodelor de producere a indicilor armonizați sau a unei părți a acestora, statul membru în cauză informează Comisia (Eurostat) cel târziu cu trei luni înainte ca această modificare să intre în vigoare. Statele membre furnizează Comisiei (Eurostat) o cuantificare a impactului modificării respective.

4.           Cerințele de asigurare a calității tehnice privind conținutul raportului standard de calitate anual, termenul limită pentru transmiterea raportului către Comisie (Eurostat) și structura inventarului sunt stabilite prin intermediul unor acte de punere în aplicare. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare prevăzută la articolul 11 alineatul (2).

Articolul 10 Exercitarea competențelor delegate

1.           Competența de a adopta acte delegate este conferită Comisiei în condițiile prevăzute la prezentul articol.

2.           Delegarea de competențe menționată la articolul 4 alineatul (3) și la articolul 5 alineatele (5) - (7) se conferă pentru o perioadă de timp nedeterminată.

3.           Delegarea de competențe menționată la articolul 4 alineatul (3) și la articolul 5 alineatele (5) - (7) poate fi revocată în orice moment de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificată în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare.

4.           De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

5.           Un act delegat adoptat în temeiul articolului 4 alineatul (4) și al articolului 5 alineatele (5) - (7) intră în vigoare doar dacă atât Parlamentul European, cât și Consiliul nu au formulat nicio obiecție în termen de două luni de la notificarea actului respectiv Parlamentului European și Consiliului sau dacă, înainte de expirarea acestui termen, atât Parlamentul European, cât și Consiliul au informat Comisia că nu au obiecții. Perioada menționată se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Articolul 11 Comitetul

1.           Comisia este asistată de Comitetul Sistemului Statistic European instituit prin Regulamentul (CE) nr. 223/2009. Acesta este un comitet în sensul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

2.           În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

Articolul 12 Abrogări

1.           Fără a aduce atingere alineatului (2), statele membre continuă să furnizeze indicii armonizați în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2494/95 până la transmiterile de date referitoare la 2015.

2.           Regulamentul (CE) nr. 2494/95 se abrogă cu efect de la 1 ianuarie 2016. Trimiterile la regulamentul abrogat se consideră trimiteri la prezentul regulament.

Articolul 13 Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Acesta produce efecte pentru prima dată pentru datele referitoare la ianuarie 2016.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European                       Pentru Consiliu

Președintele                                                  Președintele

[1]               JO C […].

[2]               Regulamentul (CE) nr. 2494/95 al Consiliului din 23 octombrie 1995 privind indicii armonizați ai prețurilor de consum (JO L 257, 27.10.1995, p. 1.).

[3]               Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor, „Reglementarea inteligentă în Uniunea Europeană”, COM(2010) 543.

[4]               Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind „metoda de producere a statisticilor UE: o viziune pentru decada următoare”, COM(2009) 404 final.

[5]               Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene (JO L 87, 31.3.2009, p. 164).

[6]               Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (JO L 55, 28.2.2011, p. 13).

[7]               Regulamentul (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 mai 2013 privind Sistemul european de conturi naționale și regionale din Uniunea Europeană (JO L 174, 26.6.2013, p. 1).

[8]               Regulamentul (CEE) nr. 696/93 al Consiliului din 15 martie 1993 privind unitățile statistice pentru observarea și analizarea sistemului de producție comunitar (JO L 76, 30.3.1993, p. 1).

ANEXĂ

Clasificarea europeană a consumului individual pe destinații (ECOICOP)

01                    ALIMENTE ȘI BĂUTURI NEALCOOLICE

01.1                 Alimente

01.1.1              Pâine și cereale

01.1.1.1           Orez

01.1.1.2           Făină și alte cereale

01.1.1.3           Pâine

01.1.1.4           Alte produse de panificație

01.1.1.5           Pizza și tarte sărate de tip quiche

01.1.1.6           Produse din paste și cușcuș

01.1.1.7           Cereale pentru micul dejun

01.1.1.8           Alte produse pe bază de cereale

01.1.2              Carne

01.1.2.1           Carne de vită și mânzat

01.1.2.2           Carne de porc

01.1.2.3           Carne de miel și de capră

01.1.2.4           Carne de pasăre

01.1.2.5           Alte cărnuri

01.1.2.6           Organe comestibile

01.1.2.7           Carne uscată, sărată sau afumată

01.1.2.8           Alte preparate din carne

01.1.3              Pește și fructe de mare

01.1.3.1           Pește proaspăt sau refrigerat

01.1.3.2           Pește congelat

01.1.3.3           Fructe de mare proaspete sau refrigerate

01.1.3.4           Fructe de mare congelate

01.1.3.5           Pește și fructe de mare uscate, sărate sau afumate

01.1.3.6           Alte preparate din pește și fructe de mare conservate sau prelucrate

01.1.4              Lapte, brânză și ouă

01.1.4.1           Lapte integral proaspăt

01.1.4.2           Lapte degresat proaspăt

01.1.4.3           Lapte conservat

01.1.4.4           Iaurt

01.1.4.5           Brânză și caș

01.1.4.6           Alte produse lactate

01.1.4.7           Ouă

01.1.5              Uleiuri și grăsimi

01.1.5.1           Unt

01.1.5.2           Margarină și alte grăsimi vegetale

01.1.5.3           Ulei de măsline

01.1.5.4           Alte uleiuri comestibile

01.1.5.5           Alte grăsimi comestibile de origine animală

01.1.6              Fructe

01.1.6.1           Fructe proaspete sau refrigerate

01.1.6.2           Fructe congelate

01.1.6.3           Fructe și nuci uscate

01.1.6.4           Fructe conservate și produse pe bază de fructe

01.1.7              Legume

01.1.7.1           Legume proaspete sau refrigerate, altele decât cartofi și alți tuberculi

01.1.7.2           Legume congelate, altele decât cartofi și alți tuberculi

01.1.7.3           Legume uscate, alte legume conservate sau prelucrate

01.1.7.4           Cartofi

01.1.7.5           Chipsuri

01.1.7.6           Alți tuberculi și produse din legume cu tuberculi

01.1.8              Zahăr, gem, dulceață, miere, ciocolată și produse de cofetărie

01.1.8.1           Zahăr

01.1.8.2           Gemuri, dulcețuri și miere

01.1.8.3           Ciocolată

01.1.8.4           Produse de cofetărie

01.1.8.5           Înghețată și produse similare

01.1.8.6           Înlocuitori artificiali de zahăr

01.1.9              Produse alimentare n.c.a.

01.1.9.1           Sosuri, condimente

01.1.9.2           Sare, condimente și ierburi aromatice

01.1.9.3           Alimente pentru sugari

01.1.9.4           Mâncăruri preparate

01.1.9.9           Alte produse alimentare n.c.a.

01.2                 Băuturi nealcoolice

01.2.1              Cafea, ceai și cacao

01.2.1.1           Cafea

01.2.1.2           Ceai

01.2.1.3           Cacao și praf de ciocolată

01.2.2              Ape minerale, băuturi răcoritoare, sucuri de fructe și de legume

01.2.2.1           Ape minerale sau de izvor

01.2.2.2           Băuturi răcoritoare

01.2.2.3           Sucuri de fructe și de legume

02                    BĂUTURI ALCOOLICE, TUTUN ȘI NARCOTICE

02.1                 Băuturi alcoolice

02.1.1              Băuturi spirtoase

02.1.1.1           Băuturi spirtoase și lichioruri

02.1.1.2           Băuturi răcoritoare alcoolice

02.1.2              Vinuri

02.1.2.1           Vinuri din struguri

02.1.2.2           Vinuri din alte fructe

02.1.2.3           Vinuri îmbogățite cu alcool

02.1.2.4           Băuturi pe bază de vin

02.1.3              Bere

02.1.3.1           Bere de tip lager

02.1.3.2           Altă bere cu alcool

02.1.3.3           Bere cu conținut scăzut de alcool și fără alcool

02.1.3.4           Băuturi pe bază de bere

02.2                 Tutun

02.2.0              Tutun

02.2.0.1           Țigări

02.2.0.2           Țigări de foi

02.2.0.3           Alte produse din tutun

02.3                 Narcotice

02.3.0              Narcotice

02.3.0.0           Narcotice

03                    ÎMBRĂCĂMINTE ȘI ÎNCĂLȚĂMINTE

03.1                 Îmbrăcăminte

03.1.1              Materiale pentru confecții

03.1.1.0           Materiale pentru confecții

03.1.2              Articole de îmbrăcăminte

03.1.2.1           Îmbrăcăminte pentru bărbați

03.1.2.2           Îmbrăcăminte pentru femei

03.1.2.3           Articole de îmbrăcăminte pentru sugari (de la 0 la 2 ani) și pentru copii (de la 3 la 13 ani)

03.1.3              Alte articole și accesorii de îmbrăcăminte

03.1.3.1           Alte articole de îmbrăcăminte

03.1.3.2           Accesorii de îmbrăcăminte

03.1.4              Curățarea, repararea și închirierea articolelor de îmbrăcăminte

03.1.4.1           Curățarea articolelor de îmbrăcăminte

03.1.4.2           Repararea și închirierea articolelor de îmbrăcăminte

03.2                 Încălțăminte

03.2.1              Pantofi și alte tipuri de încălțăminte

03.2.1.1           Încălțăminte pentru bărbați

03.2.1.2           Încălțăminte pentru femei

03.2.1.3           Încălțăminte pentru sugari și pentru copii

03.2.2              Repararea și închirierea articolelor de încălțăminte

03.2.2.0           Repararea și închirierea articolelor de încălțăminte

04                    LOCUINȚĂ, APĂ, ELECTRICITATE, GAZ ȘI ALȚI COMBUSTIBILI

04.1                 Chirii efective pentru locuință

04.1.1              Chirii efective plătite de chiriași

04.1.1.0           Chirii efective plătite de chiriași

04.1.2              Alte chirii efective

04.1.2.1           Chirii efective plătite de chiriași pentru reședințe secundare

04.1.2.2           Chirii pentru garaje și alte chirii plătite de chiriași

04.2                 Chirii imputate pentru locuință

04.2.1              Chirii imputate pentru locatarii proprietari

04.2.1.0           Chirii imputate pentru locatarii proprietari

04.2.2              Alte chirii imputate

04.2.2.0           Alte chirii imputate

04.3                 Întreținerea și repararea locuinței

04.3.1              Materiale pentru întreținerea și repararea locuinței

04.3.1.0           Materiale pentru întreținerea și repararea locuinței

04.3.2              Servicii pentru întreținerea și repararea locuinței

04.3.2.1           Servicii de instalatori

04.3.2.2           Servicii de electricieni

04.3.2.3           Servicii de întreținere pentru sisteme de încălzire

04.3.2.4           Servicii de zugravi

04.3.2.5           Servicii de tâmplari

04.3.2.9           Alte servicii pentru întreținerea și repararea locuinței

04.4                 Alimentarea cu apă și alte servicii aferente locuinței

04.4.1              Alimentare cu apă

04.4.1.0           Alimentare cu apă

04.4.2              Colectarea deșeurilor

04.4.2.0           Colectarea deșeurilor

04.4.3              Colectarea apelor uzate

04.4.3.0           Colectarea apelor uzate

04.4.4              Alte servicii legate de locuință n.c.a.

04.4.4.1           Cheltuieli de întreținere în imobilele colective

04.4.4.2           Servicii de securitate

04.4.4.9           Alte servicii legate de locuință

04.5                 Electricitate, gaz și alți combustibili

04.5.1              Electricitate

04.5.1.0           Electricitate

04.5.2              Gaz

04.5.2.1           Gaze naturale și gaz de iluminat

04.5.2.2           Hidrocarburi lichefiate (butan, propan etc.).

04.5.3              Combustibili lichizi

04.5.3.0           Combustibili lichizi

04.5.4              Combustibili solizi

04.5.4.1           Cărbune

04.5.4.9           Alți combustibili solizi

04.5.5              Energie termică

04.5.5.0           Energie termică

05                    MOBILIER, ECHIPAMENTE MENAJERE ȘI ÎNTREȚINEREA CURENTĂ A LOCUINȚEI

05.1                 Mobilă, articole de mobilier, covoare și alte acoperitoare de podele

05.1.1              Mobilă și articole de mobilier

05.1.1.1           Mobilier de uz casnic

05.1.1.2           Mobilier de grădină

05.1.1.3           Echipamente de iluminat

05.1.1.9           Alte mobile și articole de mobilier

05.1.2              Covoare și alte acoperitoare de podele

05.1.2.1           Carpete și covoare

05.1.2.2           Alte acoperitoare de podele

05.1.2.3           Servicii de montare a mochetelor și a acoperitoarelor de podele

05.1.3              Repararea mobilei, a articolelor de mobilier și a acoperitoarelor de podele

05.1.3.0           Repararea mobilei, a articolelor de mobilier și a acoperitoarelor de podele

05.2                 Materiale textile pentru gospodărie

05.2.0              Materiale textile pentru gospodărie

05.2.0.1           Țesături pentru mobilă și perdele

05.2.0.2           Lenjerie de pat

05.2.0.3           Lenjerie de masă și lenjerie de baie

05.2.0.4           Repararea materialelor textile pentru gospodărie

05.2.0.9           Alte materiale textile pentru gospodărie

05.3                 Aparate de uz casnic

05.3.1              Aparate de uz casnic mari, electrice sau nu

05.3.1.1           Frigidere, congelatoare și combine frigorifice

05.3.1.2           Mașini de spălat rufe, mașini de uscat rufe, mașini de spălat vase

05.3.1.3           Mașini de gătit

05.3.1.4           Aparate de încălzire, aparate de climatizare

05.3.1.5           Echipament de curățare

05.3.1.9           Alte aparate de uz casnic de dimensiuni mari

05.3.2              Aparate de uz casnic mici, electrice

05.3.2.1           Aparate de prelucrare a alimentelor

05.3.2.2           Aparate pentru prepararea cafelei sau a ceaiului și aparate similare

05.3.2.3           Fiare de călcat

05.3.2.4           Prăjitoare de pâine și grătare

05.3.2.9           Alte aparate de uz casnic mici, electrice

05.3.3              Repararea aparatelor de uz casnic

05.3.3.0           Repararea aparatelor de uz casnic

05.4                 Sticlărie, veselă și ustensile de menaj

05.4.0              Sticlărie, veselă și ustensile de menaj

05.4.0.1           Articole de sticlă, de cristal, de ceramică și de porțelan

05.4.0.2           Tacâmuri, articole din metal comun și argintărie

05.4.0.3           Ustensile și articole neelectrice de bucătărie

05.4.0.4           Repararea sticlăriei, veselei și ustensilelor de menaj

05.5                 Unelte și echipamente pentru casă și grădină

05.5.1              Unelte și echipamente de dimensiuni mari

05.5.1.1           Unelte și echipamente motorizate de dimensiuni mari

05.5.1.2           Repararea, leasingul și închirierea de unelte și echipamente de dimensiuni mari

05.5.2              Unelte de dimensiuni mici și accesorii diverse

05.5.2.1           Unelte nemotorizate, de dimensiuni mici

05.5.2.2           Accesorii diverse de unelte de dimensiuni mici

05.5.2.3           Repararea de unelte nemotorizate de dimensiuni mici și accesorii diverse

05.6                 Bunuri și servicii pentru întreținerea curentă a locuinței

05.6.1              Articole de menaj de folosință limitată

05.6.1.1           Produse de curățare și de întreținere

05.6.1.2           Alte articole casnice de dimensiuni mici, de folosință limitată

05.6.2              Servicii domestice și alte servicii pentru locuință

05.6.2.1           Servicii domestice prestate de personal remunerat

05.6.2.2           Servicii de curățenie

05.6.2.3           Închirierea de mobile și articole de mobilier

05.6.2.9           Alte servicii domestice și servicii pentru locuință

06                    SĂNĂTATE

06.1                 Produse, aparate și echipament medical

06.1.1              Produse farmaceutice

06.1.1.0           Produse farmaceutice

06.1.2              Alte produse medicale

06.1.2.1           Teste de sarcină și dispozitive contraceptive mecanice

06.1.2.9           Alte produse medicale n.c.a.

06.1.3              Aparate și echipamente terapeutice

06.1.3.1           Ochelari de vedere și lentile de contact

06.1.3.2           Aparate auditive

06.1.3.3           Repararea aparatelor și echipamentelor terapeutice

06.1.3.9           Alte aparate și echipamente terapeutice

06.2                 Servicii medicale ambulatorii

06.2.1              Servicii medicale

06.2.1.1           Servicii de medicină generală

06.2.1.2           Servicii de medicină de specialitate

06.2.2              Servicii stomatologice

06.2.2.0           Servicii stomatologice

06.2.3              Servicii paramedicale

06.2.3.1           Servicii de analize medicale furnizate de laboratoare și centre de radiologie

06.2.3.2           Băi termale, terapie prin gimnastică corectivă, servicii de ambulanță și închiriere de echipamente terapeutice

06.2.3.9           Alte servicii paramedicale

06.3                 Servicii spitalicești

06.3.0              Servicii spitalicești

06.3.0.0           Servicii spitalicești

07                    TRANSPORT

07.1                 Achiziționarea de vehicule

07.1.1              Autovehicule

07.1.1.1           Autovehicule noi

07.1.1.2           Autovehicule de ocazie

07.1.2              Motociclete

07.1.2.0           Motociclete

07.1.3              Biciclete

07.1.3.0           Biciclete

07.1.4              Vehicule cu tracțiune animală

07.1.4.0           Vehicule cu tracțiune animală

07.2                 Utilizarea vehiculelor personale

07.2.1              Piese de schimb și accesorii pentru vehiculele personale

07.2.1.1           Anvelope

07.2.1.2           Piese de schimb pentru vehiculele personale

07.2.1.3           Accesorii pentru vehiculele personale

07.2.2              Carburanți și lubrifianți pentru vehiculele personale

07.2.2.1           Motorină

07.2.2.2           Benzină

07.2.2.3           Alți combustibili pentru vehiculele personale

07.2.2.4           Lubrifianți

07.2.3              Întreținerea și repararea vehiculelor personale

07.2.3.0           Întreținerea și repararea vehiculelor personale

07.2.4              Alte servicii pentru vehiculele personale

07.2.4.1           Închirierea de garaje, spații de parcare și vehicule personale

07.2.4.2           Taxe rutiere și parcometre

07.2.4.3           Cursuri de conducere auto, teste, permise și inspecții tehnice auto

07.3                 Servicii de transport

07.3.1              Transport feroviar de călători

07.3.1.1           Transport de călători cu trenul

07.3.1.2           Transport de călători cu metroul și cu tramvaiul

07.3.2              Transport rutier de călători

07.3.2.1           Transport de călători cu autobuzul și cu autocarul

07.3.2.2           Transport de călători cu taxiul și cu autovehicule cu șofer închiriate

07.3.3              Transport aerian de călători

07.3.3.1           Zboruri naționale

07.3.3.2           Zboruri internaționale

07.3.4              Transport maritim și pe căi navigabile interioare de călători

07.3.4.1           Transport maritim de călători

07.3.4.2           Transport de călători pe căi navigabile interioare

07.3.5              Transport de călători combinat

07.3.5.0           Transport de călători combinat

07.3.6              Alte servicii de transport contra cost

07.3.6.1           Transport cu funicularul, cabina și telefericul

07.3.6.2           Servicii de mutare și depozitare

07.3.6.9           Alte servicii de transport contra cost n.c.a.

08                    COMUNICAȚII

08.1                 Servicii poștale

08.1.0              Servicii poștale

08.1.0.1           Servicii de manipulare a corespondenței

08.1.0.9           Alte servicii poștale

08.2                 Echipamente de telefon și telefax

08.2.0              Echipamente de telefon și telefax

08.2.0.1           Echipamente de telefon fix

08.2.0.2           Echipamente de telefon mobil

08.2.0.3           Alte echipamente de telefon și telefax

08.2.0.4           Repararea echipamentelor de telefon și telefax

08.3                 Servicii de telefon și telefax

08.3.0              Servicii de telefon și telefax

08.3.0.1           Servicii de telefon cu fir

08.3.0.2           Servicii de telefon fără fir

08.3.0.3           Servicii de furnizare de acces la Internet

08.3.0.4           Pachete de servicii de telecomunicații

08.3.0.5           Alte servicii de transmitere a informației

09                    RECREERE ȘI CULTURĂ

09.1                 Echipamente audiovizuale, fotografice și informatice

09.1.1              Aparate de recepționare, înregistrare și reproducere a sunetului și a imaginii

09.1.1.1           Aparate de recepționare, înregistrare și reproducere a sunetului

09.1.1.2           Aparate de recepționare, înregistrare și reproducere a sunetului și a imaginii

09.1.1.3           Dispozitive portabile de reproducere a sunetului și a imaginii

09.1.1.9           Alte aparate de recepționare, înregistrare și reproducere a sunetului și a imaginii

09.1.2              Echipamente fotografice și cinematografice și instrumente optice

09.1.2.1           Camere video și aparate fotografice

09.1.2.2           Accesorii pentru echipamente fotografice și cinematografice

09.1.2.3           Instrumente optice

09.1.3              Echipamente informatice

09.1.3.1           Calculatoare personale

09.1.3.2           Accesorii pentru echipamente informatice

09.1.3.3           Software

09.1.3.4           Calculatoare și alte echipamente informatice

09.1.4              Suporturi de înregistrare

09.1.4.1           Suporturi de înregistrare preînregistrate

09.1.4.2           Suporturi de înregistrare neînregistrate

09.1.4.9           Alte suporturi de înregistrare

09.1.5              Repararea echipamentelor audiovizuale, fotografice și informatice

09.1.5.0           Repararea echipamentelor audiovizuale, fotografice și informatice

09.2                 Alte bunuri de folosință îndelungată de mari dimensiuni pentru recreere și cultură

09.2.1              Bunuri de folosință îndelungată de mari dimensiuni pentru activități recreative de exterior

09.2.1.1           Rulote și autorulote

09.2.1.2           Avioane, aeronave ultraușoare, planoare, deltaplane și baloane cu aer cald

09.2.1.3           Bărci, motoare suspendate și echiparea bărcilor

09.2.1.4           Cai, ponei și accesorii

09.2.1.5           Obiecte de mari dimensiuni pentru sport și recreere

09.2.2              Instrumente muzicale și bunuri de folosință îndelungată de mari dimensiuni pentru activități recreative de interior

09.2.2.1           Instrumente muzicale

09.2.2.2           Bunuri de folosință îndelungată de mari dimensiuni pentru activități recreative de interior

09.2.3              Întreținerea și repararea altor bunuri de folosință îndelungată de mari dimensiuni pentru activități recreative și culturale

09.2.3.0           Întreținerea și repararea altor bunuri de folosință îndelungată de mari dimensiuni pentru activități recreative și culturale

09.3                 Alte articole și echipamente pentru activități recreative, grădini și animale de companie

09.3.1              Jocuri, jucării și hobby-uri

09.3.1.1           Jocuri și hobby-uri

09.3.1.2           Jucării și articole festive

09.3.2              Echipamente de sport, de camping și de recreere în aer liber

09.3.2.1           Echipamente de sport

09.3.2              Echipamente de camping și de recreere în aer liber

09.3.2              Repararea echipamentelor de sport, de camping și de recreere în aer liber

09.3.3              Grădini, plante și flori

09.3.3.1           Produse pentru grădinărit

09.3.3.2           Plante și flori

09.3.4              Animale de companie și produse conexe

09.3.4.1           Achiziționarea de animale de companie

09.3.4.2           Produse pentru animalele de companie

09.3.5              Servicii veterinare și alte servicii pentru animalele de companie

09.3.5.0           Servicii veterinare și alte servicii pentru animalele de companie

09.4                 Servicii recreative și culturale

09.4.1              Servicii recreative și sportive

09.4.1.1           Servicii recreative și sportive - în calitate de spectator

09.4.1.2           Servicii recreative și sportive - în calitate de participant

09.4.2              Servicii culturale

09.4.2.1           Cinematografe, teatre, concerte

09.4.2.2           Muzee, biblioteci, grădini zoologice

09.4.2.3           Taxe de licență pentru televiziune și radio, abonamente TV și radio

09.4.2.4           Închiriere de echipamente și accesorii culturale

09.4.2.5           Servicii fotografice

09.4.2.9           Alte servicii culturale

09.4.3              Jocuri de noroc

09.4.3.0           Jocuri de noroc

09.5                 Ziare, cărți și papetărie

09.5.1              Cărți

09.5.1.1           Cărți de ficțiune

09.5.1.2           Cărți cu conținut educativ

09.5.1.3           Alte cărți de non-ficțiune

09.5.1.4           Servicii de legare și descărcare de cărți în format electronic

09.5.2              Ziare și publicații periodice

09.5.2.1           Ziare

09.5.2.2           Reviste și publicații periodice

09.5.3              Diverse materiale tipărite

09.5.3.0           Diverse materiale tipărite

09.5.4              Papetărie și materiale pentru desen

09.5.4.1           Produse din hârtie

09.5.4.9           Alte produse de papetărie și materiale pentru desen

09.6                 Pachete de servicii pentru vacanță

09.6.0              Pachete de servicii pentru vacanță

09.6.0.1           Pachete de servicii pentru vacanță pe teritoriul național

09.6.0.2           Pachete de servicii pentru vacanță în străinătate

10                    ÎNVĂȚĂMÂNT

10.1                 Învățământ preșcolar și primar

10.1.0              Învățământ preșcolar și primar

10.1.0.1           Învățământ preșcolar (ISCED-97 nivelul 0)

10.1.0.2           Învățământ primar (ISCED-97 nivelul 1)

10.2                 Învățământ secundar

10.2.0              Învățământ secundar

10.2.0.0           Învățământ secundar

10.3                 Învățământ postliceal neuniversitar

10.3.0              Învățământ postliceal neuniversitar

10.3.0.0           Învățământ postliceal neuniversitar (ISCED-97 nivelul 4)

10.4                 Învățământ terțiar

10.4.0              Învățământ terțiar

10.4.0.0           Învățământ terțiar

10.5                 Învățământ neîncadrat în niciun nivel de studii

10.5.0              Învățământ neîncadrat în nici un nivel de studii

10.5.0.0           Învățământ neîncadrat în nici un nivel de studii

11                    RESTAURANTE ȘI HOTELURI

11.1                 Servicii de alimentație publică

11.1.1              Restaurante, cafenele și alte localuri similare

11.1.1.1           Restaurante, cafenele și discoteci

11.1.1.2           Servicii de restaurație rapidă și de mâncăruri preparate la pachet

11.1.2              Cantine

11.1.2.0           Cantine

11.2                 Servicii de cazare

11.2.0              Servicii de cazare

11.2.0.1           Hoteluri, moteluri, hanuri și servicii de cazare similare

11.2.0.2           Centre de vacanță, campinguri, hosteluri și servicii de cazare asemănătoare

11.2.0.3           Servicii de cazare în alte unități

12                    DIVERSE BUNURI ȘI SERVICII

12.1                 Îngrijire personală

12.1.1              Saloane de coafură, frizerie și estetică corporală

12.1.1.1           Servicii de frizerie pentru bărbați și copii

12.1.1.2           Servicii de coafură pentru femei

12.1.1.3           Tratamente de estetică corporală

12.1.2              Aparate electrice pentru îngrijirea personală

12.1.2.1           Aparate electrice pentru îngrijirea personală

12.1.2.2           Repararea aparatelor electrice pentru îngrijirea personală

12.1.3              Alte aparate, articole și produse pentru îngrijirea personală

12.1.3.1           Aparate neelectrice

12.1.3.2           Articole pentru igiena și bunăstarea personală, produse ezoterice și produse de înfrumusețare

12.2                 Prostituție

12.2.0              Prostituție

12.2.0.0           Prostituție

12.3                 Efecte personale n.c.a.

12.3.1              Bijuterii și ceasuri

12.3.1.1           Bijuterii

12.3.1.2           Ceasuri

12.3.1.3           Repararea bijuteriilor și ceasurilor

12.3.2              Alte efecte personale

12.3.2.1           Articole de voiaj

12.3.2.2           Articole pentru sugari

12.3.2.3           Repararea altor efecte personale

12.3.2.9           Alte efecte personale n.c.a.

12.4                 Protecție socială

12.4.0              Protecție socială

12.4.0.1           Servicii de îngrijire a copiilor

12.4.0.2           Aziluri de bătrâni și cămine pentru persoane cu dizabilități

12.4.0.3           Servicii pentru menținerea persoanelor la domiciliu

12.4.0.4           Consultanță

12.5                 Asigurări

12.5.1              Asigurări de viață

12.5.1.0           Asigurări de viață

12.5.2              Asigurări legate de locuință

12.5.2.0           Asigurări legate de locuință

12.5.3              Asigurări legate de sănătate

12.5.3.1           Asigurări publice legate de sănătate

12.5.3.2           Asigurări private legate de sănătate

12.5.4              Asigurări legate de transport

12.5.4.1           Asigurări auto

12.5.4.2           Asigurări de călătorie

12.5.5              Alte asigurări

12.5.5.0           Alte asigurări

12.6                 Servicii financiare n.c.a.

12.6.1              SIFIM

12.6.1.0           SIFIM

12.6.2              Alte servicii financiare n.c.a.

12.6.2.1           Taxe aplicate de bănci și oficii poștale

12.6.2.2           Taxe și comisioane pentru servicii percepute de brokeri, consultanți de investiții

12.7                 Alte servicii n.c.a.

12.7.0              Alte servicii n.c.a.

12.7.0.1           Taxe administrative

12.7.0.2           Servicii juridice și de contabilitate

12.7.0.3           Servicii de pompe funebre

12.7.0.4           Alte taxe și servicii