4.10.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 289/1


Comunicarea Comisiei – Orientări referitoare la punerea în aplicare a Deciziei nr. 377/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind derogarea temporară de la Directiva 2003/87/CE de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității

2013/C 289/01

1.   INTRODUCERE

Pentru a facilita progresele în direcția adoptării unei strategii mondiale de abordare a emisiilor din sectorul aviației în cadrul Organizației Aviației Civile Internaționale, Consiliul și Parlamentul European au hotărât să amâne aplicarea anumitor obligații prevăzute în Directiva 2003/87/CE (1), care a instituit schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), care ar fi trebuit să fie îndeplinite înainte de cea de a 38-a sesiune a Adunării OACI. Decizia nr. 377/2013/UE (2) („Decizia de a opri ceasul”) se referă doar la emisiile produse de sectorul aviației în 2012.

În temeiul articolului 4 din decizie, Comisia a pregătit orientări pentru a asigura o aplicare mai coerentă a deciziei de către autoritățile competente din statele membre, prevenind astfel eventualele abuzuri sau denaturări ale concurenței. La elaborarea orientărilor s-a ținut cont de contribuțiile din partea statelor membre, de discuțiile din cadrul atelierului în materie de punere în aplicare din 18 martie 2013, precum și de observațiile formulate în cursul mai multor reuniuni ale Grupului de lucru nr. 3 al Comitetului privind schimbările climatice și de observațiile scrise primite de la experți din statele membre. Ar trebui menționat că numai Curtea Europeană de Justiție poate oferi o interpretare definitivă a dreptului Uniunii.

2.   SFERA GEOGRAFICĂ A DEROGĂRII

2.1.   Zborurile pentru care obligațiile de conformare rămân neschimbate („zboruri incluse”)

Obligațiile prevăzute în EU ETS se aplică în continuare în cazul următoarelor zboruri (denumite în continuare „zboruri incluse”):

2.1.1.   Zborurile dintre aeroporturile situate în cele 30 de state membre ale SEE

Sfera teritorială a SEE include și următoarele regiuni și teritorii ultraperiferice:

ES

Insulele Canare, Ceuta, Melilla

FI

Insulele Åland

FR

Guyana Franceză, Guadelupa, Martinica, Réunion, Saint-Martin

PT

Azore, Madeira

NO

Jan Mayen

UK

Gibraltar

Aeroportul Basel-Mulhouse-Freiburg (codurile OACI ale aerodromurilor LFSB și LSZM) este situat pe teritoriul francez.

2.1.2.   Zborurile dintre aeroporturile situate în SEE și aeroporturile situate în zone strâns legate care aderă la angajamentul de combatere a schimbărilor climatice

Obligațiile prevăzute în EU ETS se aplică în continuare în cazul zborurilor care leagă aeroporturile din SEE de aeroporturile situate în Elveția, Croația și țările și teritoriile de peste mări ale statelor din SEE (a se vedea lista de mai jos).

În mod similar, obligațiile prevăzute în EU ETS se aplică în continuare în cazul zborurilor care leagă un aeroport din SEE de un aeroport situat în una dintre următoarele țări și teritorii:

Groenlanda

Insulele Feroe

Polinezia Franceză

Saint-Barthélemy

Mayotte

Saint-Pierre și Miquelon

Noua Caledonie

Wallis și Futuna

Aruba

Sint Eustatius

Bonaire

Curaçao

Saba

Sint-Maarten

Svalbard

Anguilla

Jersey

Bermude

Montserrat

Teritoriile Antarctice Britanice

Insulele Pitcairn, Henderson, Ducie și Oeno

Teritoriul Britanic din Oceanul Indian

Sfânta Elena

Insulele Virgine Britanice

Ascension și Tristan da Cunha

Insulele Cayman

Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud

Insulele Falkland

Insulele Turks și Caicos

Domeniul Guernsey

Akrotiri

Insula Man

Dhekelia

Elveția

Croația

Aceleași dispoziții se aplică zborurilor de la și către instalații offshore situate în afara apelor teritoriale, precum platformele de producere ori de explorare a petrolului sau a gazelor.

2.1.3.   Cerințele de conformare integrală pentru zborurile incluse

Toți operatorii aerieni care au operat zboruri incluse în 2010, 2011 sau 2012 trebuie să respecte toate obligațiile de monitorizare, de raportare și de verificare asociate zborurilor respective. Operatorii de aeronave care au operat zboruri incluse în 2012 trebuie să restituie, până la 30 aprilie 2013, certificatele (sau creditele internaționale până la o anumită limită) cu privire la emisiile aferente zborurilor respective.

2.2.   Zboruri care pot beneficia de derogare („zboruri excluse”)

Următoarele zboruri pot beneficia de derogare și, așadar, este posibil să nu fie supuse aplicării obligațiilor de conformare cu EU ETS pentru perioada 2010-2012 (denumite în continuare „zboruri excluse”):

zborurile de la aeroporturile situate în cele 30 de state membre ale SEE (inclusiv regiunile și teritoriile enumerate în secțiunea 2.1.1) către țări terțe;

zborurile dinspre țări terțe către aeroporturile situate în cele 30 de state membre ale SEE (inclusiv regiunile și teritoriile enumerate în secțiunea 2.1.1).

Zborurile din interiorul țărilor și teritoriilor enumerate în secțiunea 2.1.2 și zborurile dintre aceste țări și teritorii și țări terțe nu au fost incluse în domeniul de aplicare inițial al EU ETS și rămân excluse.

2.3.   State fără aeroport

În prezent, următoarele state nu au niciun aeroport:

AN

Andorra

LIE

Liechtenstein

MC

Monaco

SM

San Marino

VA

Vatican

3.   ALOCAREA PENTRU 2012

3.1.   Deschiderea contului

În cazul în care un operator de aeronave și-a exprimat dorința de a deschide un cont de depozit, dar nu a putut face acest lucru înainte de termenul de 30 aprilie 2013, când certificatele trebuie restituite din cauza colectării și/sau a verificării în curs a documentelor, administratorii naționali au prevăzut următoarele posibilități suplimentare:

operatorilor mici de aeronave li s-a notificat posibilitatea de a folosi o împuternicire pentru a deschide contul de depozit [a se vedea articolul 7 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 389/2013 privind registrul (3)];

de comun acord cu operatorul de aeronave în cauză, statele membre au deschis contul de depozit în numele operatorului de aeronave și i-au desemnat temporar pe administratorii naționali ca reprezentanți ai contului în așteptarea aprobării reprezentanților contului desemnați de operatorul de aeronave;

de comun acord cu operatorul de aeronave în cauză, statele membre au deschis contul de depozit fără să acorde acces reprezentanților autorizați și au restituit certificatele în numele operatorului de aeronave.

3.2.   Emiterea certificatelor pentru aviație aferente anului 2012 operatorilor de aeronave

Certificatele pentru aviație pot fi emise operatorilor de aeronave doar dacă a fost deschis un cont de depozit. Contul de depozit este necesar și pentru a putea restitui certificatele. Deși un operator de aeronave poate solicita deschiderea unui cont de depozit după 30 aprilie 2013, acesta nu va putea respecta termenul de 30 aprilie 2013 pentru restituirea certificatelor aferente emisiilor din 2012.

Dacă este deschis un cont după 30 aprilie 2013, statul membru de administrare poate totuși să emită numărul de certificate alocate respectivului operator de aeronave pentru 2012. Cu toate acestea, pentru a garanta menținerea condițiilor de aplicare a derogării, operatorii de aeronave pot primi doar certificate gratuite pentru aviație aferente zborurilor lor incluse. Acestea vor fi certificate pentru aviație pentru perioada a treia (faza III), în conformitate cu articolul 13 din directivă, și vor fi create în acest scop. Comisia va verifica alocările în modul obișnuit.

3.3.   Returnarea certificatelor gratuite pentru aviație aferente anului 2012

Returnarea certificatelor pentru aviație aferente anului 2012 nu este necesară dacă un operator de aeronave decide să respecte integral legislația.

Respectarea condițiilor Deciziei de a opri ceasul presupune ca:

operatorul de aeronave să returneze, în termenul prevăzut, un număr corespunzător de certificate pentru aviație aferente anului 2012 pentru zborurile excluse; sau

operatorul de aeronave să nu fi primit o alocare gratuită de certificate pentru aviație aferente anului 2012 pentru zborurile excluse.

Toate certificatele returnate ar trebui să fie certificate pentru aviație aferente anului 2012. Nu ar trebui returnate certificate pentru aviație aferente anului 2013, certificate generale, CER sau ERU.

Termenul de returnare a fost 27 mai 2013, 30 de zile de la intrarea în vigoare a Deciziei de a opri ceasul sau ziua lucrătoare următoare dacă termenul cade într-o zi nelucrătoare.

3.3.1.   Stabilirea participării

Se consideră că un operator de aeronave este „participant” dacă returnează, în termenul prevăzut, numărul corespunzător de certificate pentru aviație aferente anului 2012 sau dacă nu a primit certificate pentru aviație aferente anului 2012 pentru zborurile sale excluse. Dacă au fost primite certificate pentru aviație aferente anului 2012 și nu au fost returnate, se consideră că operatorii de aeronave în cauză nu participă la derogare.

Răspunsul operatorilor de aeronave la prima scrisoare coordonată ar trebui considerat doar o indicație. Răspunsurile nu ar trebui utilizate pentru a stabili definitiv dacă operatorul de aeronave participă la derogare.

3.3.2.   Anularea certificatelor pentru aviație aferente anului 2012 returnate

Administratorii naționali ar trebui să anuleze toate certificatele pentru aviație aferente anului 2012 returnate.

Administratorii naționali vor trebui să anuleze și eventualele certificate pentru aviație aferente anului 2012 pentru zboruri excluse cărora li se aplică derogarea care au fost create, dar nu au fost distribuite operatorilor de aeronave.

3.3.3.   Publicarea

Pe baza valorilor de referință calculate de Comisie, statele membre au calculat alocarea gratuită a certificatelor pentru aviație până în 2020 și i-au informat pe operatorii de aeronave despre acest lucru. Aceste decizii de alocare au fost publicate în conformitate cu cerințele din Directiva EU ETS.

Statele membre vor trebui să publice returnările de certificate gratuite pentru aviație numai pentru operatorii de aeronave „participanți” la derogare și care au primit o alocare gratuită de certificate pentru zborurile excluse.

În consecință, statele membre care au emis doar alocările aferente zborurilor incluse vor trebui să publice alocarea recalculată pentru 2012. Dacă acest lucru duce la modificarea locului publicării, statele membre ar trebui să informeze Comisia despre noul loc de publicare a deciziilor de alocare și a returnărilor.

4.   MONITORIZAREA, RAPORTAREA ȘI VERIFICAREA EMISIILOR ȘI A RESTITUIRII CERTIFICATELOR DIN 2012

Toți operatorii de aeronave care au operat zboruri incluse în 2012 au trebuit să transmită rapoartele pe 2012 privind emisiile verificate până la 31 martie 2013 (sau orice dată anterioară prevăzută în legislația națională).

Dacă operatorul de aeronave a transmis un raport privind emisiile verificate pentru toate zborurile și apoi devine un operator „participant” cu privire la zborurile sale excluse, autoritatea competentă (prin intermediul administratorului național) actualizează în registru valoarea emisiilor verificate pentru 2012.

Operatorul de aeronave trebuie să restituie, de asemenea, până la 30 aprilie 2013, un număr de certificate egal cu emisiile relevante din 2012. Dacă operatorul de aeronave este „participant”, el ar trebui să restituie doar certificatele aferente zborurilor incluse (până la 30 aprilie 2013) și să returneze certificatele pentru aviație aferente anului 2012 care i-au fost emise pentru zborurile excluse (până la 27 mai 2013). Dacă operatorul de aeronave nu este „participant”, el ar trebui să restituie unitățile pentru toate zborurile incluse și excluse (până la 30 aprilie 2013) și să nu returneze certificatele pentru aviație aferente anului 2012.

4.1.   Operatorii de aeronave „participanți” care au operat doar zboruri excluse în 2012

Pentru a fi considerați „participanți”, operatorii de aeronave care au operat doar zboruri excluse în 2012 trebuie să returneze, în termenul prevăzut, toate eventualele certificate gratuite primite pentru zborurile excluse.

Operatorii de aeronave care au operat doar zboruri excluse în 2012 și care au deschis deja un cont de depozit în registrul Uniunii ar trebui să se asigure că se introduce în registru, până la 31 martie 2013, valoarea emisiilor ca fiind „zero”. Operatorii de aeronave care au operat doar zboruri excluse în 2012 și care nu au deschis deja un cont de depozit în registrul Uniunii nu trebuie să deschidă un cont de depozit pentru ciclul de conformitate 2012.

Statele membre verifică dacă operatorul de aeronave a operat doar zboruri excluse în 2012. Nu este necesar niciun raport privind emisiile.

4.2.   Operatorii de aeronave „participanți” care au operat zboruri excluse și incluse în 2012

Pentru a fi considerați „participanți”, operatorii de aeronave care au operat zboruri excluse și incluse în 2012 trebuie să returneze, în termenul prevăzut, toate eventualele certificate gratuite primite pentru zborurile excluse.

Ei trebuie să aibă un cont de depozit în registrul Uniunii, în cazul în care un astfel de cont nu a fost deja deschis. Ei ar trebui să se asigure că emisiile verificate pentru zborurile incluse sunt introduse în registru până la 31 martie 2013.

Ei au trebuit, de asemenea, să transmită rapoartele privind emisiile verificate până la 31 martie 2013 (sau data anterioară prevăzută în legislația națională) și să restituie un număr de certificate egal cu emisiile din 2012 (zboruri incluse) până la 30 aprilie 2013. Operatorii de aeronave au putut folosi certificate generale, certificate pentru aviație și credite internaționale. Pentru emisiile din 2012, operatorii de aeronave au putut folosi CER și ERU în proporție de până la 15 % din numărul total de certificate pe care trebuie să le restituie.

4.3.   Proceduri simplificate și praguri minime

Având în vedere că Decizia de a opri ceasul amână aplicarea doar în cazul anumitor zboruri, aplicarea procedurilor simplificate pentru emițătorii de talie redusă în conformitate cu punctul 4 din anexa XIV la Decizia 2009/339/CE a Comisiei (4) este posibilă doar dacă sunt îndeplinite condițiile relevante, pe baza zborurilor incluse și excluse (de exemplu, emisiile din 2012 produse de zborurile incluse și excluse trebuie să fie sub 10 000 de tone). Pragul minim calculat în temeiul literei (j) din anexa I la Directiva 2003/87/CE se bazează, de asemenea, pe zborurile incluse și excluse.

4.4.   Introducerea emisiilor verificate în registrul Uniunii

Registrul Uniunii prevede introducerea „emisiilor interne” și a emisiilor „externe”. Această diferențiere nu are nicio legătură cu Decizia de a opri ceasul, ci cu raportarea în conformitate cu Protocolul de la Kyoto. Prin urmare, „emisiile interne” și „alte emisii” trebuie să fie menționate separat în raportul privind emisiile (a se vedea modelul de raport privind emisiile).

„Emisiile interne” înseamnă emisiile generate de zboruri cu plecare și sosire în același stat membru; ele nu sunt legate doar de statul membru de administrare (a se vedea orientările din aplicația registrului).

Obligația de restituire trebuie să se bazeze pe suma celor două rubrici.

4.5.   Utilizarea creditelor internaționale

Registrul Uniunii calculează automat numărul maxim de credite internaționale care pot fi utilizate de un operator de aeronave pe baza introducerii emisiilor verificate. Pentru ciclul de conformitate 2012, limita a fost 15 % din numărul certificatelor pe care trebuie să le restituie un operator.

Creditele nu pot fi restituite înainte ca emisiile verificate pentru anul calendaristic aferent să fie introduse în registru.

În cazul operatorilor de aeronave „participanți”, limita de 15 % se calculează în raport cu emisiile generate doar de zborurile incluse. Prin urmare, statele membre trebuie să verifice dacă cel puțin 85 % dintre unitățile restituite sunt reprezentate de certificate. Dacă un operator de aeronave restituie credite internaționale care depășesc dreptul său, ele nu se iau în considerare în scopul evaluării conformității.

5.   EVALUAREA CONFORMITĂȚII

Evaluarea conformității ar trebui să vizeze doar operatorii de aeronave incluși în EU ETS în 2012. Operatorii de transport aerian comercial care îndeplinesc condițiile pentru scutirea prevăzută la litera (j) din anexa I la directivă nu sunt incluși atât timp cât operează sub unul dintre cele două praguri (5).

Tabelul 1

Evaluarea conformității în cazul operatorilor de aeronave care au operat zboruri incluse și excluse în 2012

Alocarea gratuită pentru 2012

Certificate de aviație pentru zboruri excluse din 2012 restituite

Unități restituite

Starea de conformitate

integrală

da

da, pentru zborurile incluse

nu este necesară aplicarea

integrală

da

nu

este necesară aplicarea pentru zborurile incluse

integrală

nu

numai pentru zborurile incluse

este necesară aplicarea pentru zborurile excluse

integrală

nu

nu

este necesară aplicarea pentru toate zborurile

nu

nu este cazul

da

nu este necesară aplicarea

nu

nu este cazul

nu

este necesară aplicarea pentru zborurile incluse

pentru zborurile incluse

nu este cazul

da

nu este necesară aplicarea

pentru zborurile incluse

nu este cazul

nu

este necesară aplicarea pentru zborurile incluse

Statele membre ar trebui să verifice ambele conturi (contul Uniunii de eliminare a certificatelor în care sunt transferate certificatele restituite și contul de returnare) pentru a stabili dacă este necesară aplicarea cu privire la emisiile din 2012. Numărul de certificate pentru aviație restituite și returnate trebuie să fie cel puțin egal cu numărul care trebuie returnat în conformitate cu Decizia nr. 377/2013/UE. Suma unităților restituite și a certificatelor returnate trebuie să fie egală cu numărul total de unități pe care operatorul de aeronave trebuia să le predea în ceea ce privește emisiile din 2012.

Tabelul 2

Evaluarea conformității în cazul operatorilor de aeronave „participanți”

Emisii generate de zborurile incluse în 2012

Alocarea pentru zborurile excluse de returnat

Certificatele pentru aviație aferente anului 2012 returnate

Unități restituite

Starea de conformitate

200

100

100 EUAA

200 EUA

nu este necesară aplicarea

200

100

200 EUA

100 EUAA

nu este necesară aplicarea

200

100

50 EUAA, 50 EUA

150 EUAA, 50 EUA

nu este necesară aplicarea

6.   EMITEREA CERTIFICATELOR PENTRU AVIAȚIE AFERENTE ANULUI 2013

Emiterea certificatelor pentru aviație aferente anului 2013 nu va avea loc înainte de sfârșitul lunii septembrie, pentru a permite luarea în considerare a progreselor preconizate la cea de a 38-a sesiune a Adunării OACI. Certificatele pentru aviație se distribuie de către statele membre după finalizarea procedurilor necesare și după punerea lor la dispoziție în registrul Uniunii de către Comisia Europeană.

Calendarul emiterii pentru 2013 nu are nicio implicație pentru operatorii de aeronave. Certificatele pentru aviație emise pentru 2013 nu pot fi restituite până la 30 aprilie 2013 pentru a asigura conformitatea cu privire la emisiile din 2012.

7.   NUMĂRUL DE CERTIFICATE PENTRU AVIAȚIE CARE TREBUIE LICITAT ȘI COTELE DE LICITAT

Decizia de a opri ceasul prevede licitarea a 15 % dintre certificatele pentru aviație aferente anului 2012 aflate în circulație. Certificatele pentru aviație aferente anului 2012 returnate sunt anulate și, prin urmare, nu sunt considerate certificate aflate în circulație. Dacă certificatele nu au fost licitate înainte de 1 mai 2013, ele vor fi licitate, în schimb, ca certificate pentru aviație aferente perioadei 2013-2020.

Calendarele de licitare în 2013 a certificatelor pentru aviație vor fi stabilite la o dată ulterioară.


(1)  JO L 275, 25.10.2003, p. 32.

(2)  JO L 113, 25.4.2013, p. 1.

(3)  JO L 122, 3.5.2013, p. 1.

(4)  JO L 103, 23.4.2009, p. 10.

(5)  Anexa I litera (j) scutește zborurile care s-ar încadra în activitatea de aviație efectuate de un operator de transport aerian comercial care efectuează fie mai puțin de 243 de zboruri pe perioadă, timp de trei perioade consecutive de câte patru luni, fie zboruri al căror total de emisii anuale este mai scăzut de 10 000 de tone pe an.