52013PC0733

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene privind poziția Consiliului în ceea ce privește adoptarea unui regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind politica comună în domeniul pescuitului /* COM/2013/0733 final - 2011/0195 (COD) */


2011/0195 (COD)

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene privind

poziția Consiliului în ceea ce privește adoptarea unui regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind politica comună în domeniul pescuitului

1.           Istoricul dosarului

Data transmiterii propunerii către Parlamentul European și Consiliu (document COM(2011) 425 final – 2011/0195 COD): || 13 iulie 2011

Data avizului Comitetului Economic și Social European: || 28 martie 2012

Data avizului Comitetului Regiunilor: || 4 mai 2012

Data avizului Parlamentului European în primă lectură: || 6 februarie 2013

Data adoptării poziției Consiliului: || 17 octombrie 2013

2.           Obiectivul propunerii Comisiei

Obiectivul general al propunerii de adoptare a unui nou regulament privind politica comună în domeniul pescuitului constă în a garanta că activitățile din domeniul pescuitului și acvaculturii contribuie la condiții de mediu sustenabile pe termen lung și la disponibilitatea resurselor alimentare.

3.           Observații privind poziția Consiliului

3.1.      Observații generale privind poziția Consiliului:

Comisia este de acord cu poziția Consiliului, întrucât acordul politic de compromis între Parlamentul European și Consiliu păstrează toate elementele esențiale din propunerea inițială a Comisiei. Mai mult, aceasta include 1) o obligație juridică, cu un termen limită de îndeplinire, de a gestiona în mod sustenabil stocurile de pește, 2) o obligație juridică, cu un termen limită de îndeplinire, de a elimina aruncarea înapoi în mare a capturilor, 3) un sistem de regionalizare care să permită luarea de decizii la un nivel cât mai aproape de părțile interesate. Alte modificări, inclusiv cu privire la planurile multianuale, normele privind accesul la ape, instituirea de zone de refacere a stocurilor de pește, alocarea posibilităților de pescuit, gestionarea capacității de pescuit, colectarea de date, dimensiunea externă, controlul și executarea și consultarea și componența consiliilor consultative sunt, de asemenea, acceptabile pentru Comisie.

3.2.      Amendamentele Parlamentului European adoptate în primă lectură:

Parlamentul European a introdus peste 230 de amendamente privind toate secțiunile propunerii Comisiei. Majoritatea acestor amendamente au constat în mai mult de un paragraf al unui articol.

În timpul trilogurilor, toate amendamentele propuse de Parlamentul European au fost revizuite și negociate. Ca urmare, niciun amendament nu a fost pe deplin integrat în poziția Consiliului în primă lectură, cu excepția: amendamentelor 116 (privind măsurile de urgență din statele membre), 118 (evitarea și reducerea la minimum a capturilor nedorite), 137 (sistemul de concesiuni de pescuit transferabile), 243 (grupul de experți privind conformitatea), 196 (contribuția la costurile de control), 200 (privind crearea de noi consilii consultative). Aceste amendamente au fost integrate fără ajustări sau numai cu ajustări minore.

Pentru multe dintre amendamentele aduse de Parlamentul European, poziția Consiliului este formulată în așa fel încât să includă (cel puțin parțial sau în întregime) liniile mari ale respectivelor amendamente. Acest lucru este valabil în special pentru articolul 2 (obiective, amendamentele 60, 61, 235), articolul 3 (principiile bunei guvernanțe, amendamentele 62, 220), articolele 6, 7 și 8 (dispoziții generale cu privire la măsuri de conservare, tipuri de măsuri și instituirea zonelor de refacere a stocurilor de pește, amendamentele 101, 102, 103), măsurile tehnice (amendamentele 104, 295), articolele 9 și 10 (planurile multianuale, amendamentele 105, 106, 107, 108, 239), articolul 11 (măsuri de conservare necesare pentru respectarea obligațiilor care decurg din legislația Uniunii în domeniul mediului, amendamentele 109, 111, 258), articolul 12 (măsuri de urgență ale Comisiei, amendamentul 115), articolul 15 (obligația de debarcare, amendamentul 119), articolele 16 și 17 (posibilitățile de pescuit, amendamentele 120, 227, 264, 293, 301), articolele 20 și 21 (măsuri de conservare ale statelor membre, amendamentele 131-136), articolele 22-24 (privind gestionarea capacității flotei, amendamentele 138, 241, 139, 140, 141), articolul 25 (baza științifică pentru gestionarea pescuitului și consultarea Comitetului științific, tehnic și economic pentru pescuit, amendamentele 142-160, 285), articolele 28-32 (politica externă, amendamentele 161-176, 230), articolul 34 (acvacultura, amendamentele 178-181, 242), articolul 35 (organizarea comună a piețelor, amendamentele 183-188), articolul 44 (consiliile consultative, amendamentele 201, 202), și noile articole 49 și 50 (privind evaluarea și raportarea anuală de către Comisie, amendamentele 209, 210).

La articolul 18 (regionalizarea, amendamentele 121-130) doar câteva dintre elementele cuprinse în modificările aduse de Parlament sunt integrate în poziția Consiliului (Parlamentul a acceptat modelul alternativ al Consiliului, după cum se reflectă în textul Consiliului). Amendamentele aduse articolului 36 (control și executare, amendamentele 189-193, 195, 225 și 226) și articolelor 41 și 42 (privind instrumentele financiare, amendamentele 197, 199, 302) au fost incluse doar parțial în poziția Consiliului.

3.3.      Noi dispoziții introduse de Consiliu și poziția adoptată de Comisie în acest sens:

Consiliul nu a introdus nicio nouă dispoziție față de cele deja introduse de Parlamentul European (zonele de refacere a stocurilor de pește, evitarea capturilor nedorite, criterii transparente pentru statele membre la alocarea cotelor).

Cu toate acestea, Consiliul a extins domeniul regionalizării, de la planurile multianuale și cadrele de măsuri tehnice, la măsuri care țin de obligațiile de mediu, la adoptarea de planuri specifice de aruncare a capturilor înapoi în mare, precum și la alte măsuri de conservare. Comisia consideră acceptabile modelul de regionalizare și domeniul mai larg de aplicare pentru modelul de regionalizare reformulat.

De asemenea, Consiliul a modificat propunerea Comisiei privind gestionarea capacității de pescuit. Deși a fost de acord cu Parlamentul în ceea ce privește eliminarea obligației ca statele membre să introducă un sistem de concesiuni de pescuit transferabile, Consiliul a reintrodus sistemul cu titlu facultativ, statele membre având posibilitatea de a decide cu privire la introducerea de concesiuni de pescuit transferabile. Consiliul și Parlamentul au convenit cu privire la acest sistem facultativ în combinație cu menținerea măsurilor privind capacitatea flotei și cu adăugarea obligației statelor membre de a elabora, dacă este cazul, planuri de acțiune pentru atingerea în timp a unui echilibru între flotele lor și posibilitățile lor de pescuit. Comisia poate accepta acest compromis, deoarece poate fi eficace pentru ajustarea capacității flotelor în combinație cu condițiile financiare introduse în textul convenit, pe care Comisia îl consideră proporțional.

3.4.      Dificultăți întâmpinate la adoptarea poziției în primă lectură și poziția adoptată de Comisie în acest sens:

În timpul finalizării negocierilor, s-a ajuns la un acord referitor la împuternicirea Comisiei prin acte delegate și de punere în aplicare. Comisia consideră acceptabile dispozițiile convenite. În special, modalitățile prevăzute pentru actele delegate/de punere în aplicare în cadrul regionalizării îndeplinesc cerințele instituționale și vor contribui la obținerea unei politici mai eficace.

Cu toate acestea, în ceea ce privește anumite dispoziții instituționale din modelul de regionalizare (articolul 18) și limitarea competențelor Comisiei în cadrul procedurii de comitologie în ceea ce privește articolul 22 (norme de implementare pentru regimul de intrare/ieșire), Comisia constată necesitatea de a face declarații care să clarifice poziția sa.

De asemenea, Comisia consideră că este necesar să facă o declarație cu privire la poziția sa în legătură cu dispozițiile din partea VI (politica externă) și în special de la articolul 28 alineatul (3).

4.           Concluzii

Comisia consideră acceptabilă poziția Consiliului, care este rezultatul negocierilor cu Parlamentul European. Cu toate acestea, Comisia consideră necesar să facă anumite declarații în legătură cu articolul 18 alineatele (1), (3), (7) și (8), partea VI [în special articolul 28 alineatul (3)] și cu articolul 47 alineatul (2) a doua parte (în ceea ce privește articolul 22), după cum urmează.

Referitor la articolul 18

[cu privire la alineatele (1) și (3)] Comisia subliniază faptul că atribuirea de competențe Comisiei de a adopta măsurile care figurează în recomandările comune ale statelor membre prin intermediul unor acte de punere în aplicare sau delegate nu poate afecta puterea discreționară a Comisiei de a adopta astfel de acte.

[cu privire la alineatul (7)] Capacitatea statelor membre care au un interes de gestionare direct de a întocmi recomandări comune nu poate afecta dreptul exclusiv de inițiativă al Comisiei de a înainta propuneri privind politica comună în domeniul pescuitului.

[cu privire la alineatul (8)] Având în vedere articolul 2 alineatul (1) din TFUE, alineatul (8) nu poate fi înțeles în sensul atribuirii în mod automat, în absența unor acte legislative ulterioare ale Uniunii, a unei autorizații care să confere statelor membre competența de a adopta acte legislative cu caracter obligatoriu într-un domeniu care ține exclusiv de competența Uniunii. În cazul în care Comisia consideră că astfel de acte nu sunt compatibile cu obiectivele politicii comune în domeniul pescuitului, statele membre ar trebui să acționeze în conformitate cu principiul cooperării loiale pentru a înlătura eventualele incompatibilități cu dreptul Uniunii.

Referitor la partea VI și, în special, la articolul 28 alineatul (3)

Dispozițiile părții VI privind politica externă nu sunt susceptibile să afecteze validitatea deciziilor Consiliului sau a directivelor de negociere adresate Comisiei de Consiliu în conformitate cu articolul 218 din TFUE sau a acordurilor încheiate cu țări sau organizații terțe în conformitate cu articolul 218 din TFUE.

Referitor la articolul 47 alineatul (2) partea a doua

Comisia subliniază că invocarea în mod sistematic a articolului 5 alineatul (4) al doilea paragraf litera (b) contravine literei și spiritului Regulamentului nr. 182/2011 (JO L 55, 28.2.2011, p.13). Recurgerea la această dispoziție trebuie să răspundă unei nevoi specifice de a se îndepărta de la regula de principiu potrivit căreia, în cazul în care nu este emis niciun aviz, Comisia poate adopta un proiect de act de punere în aplicare. Dat fiind că reprezintă o excepție de la norma generală stabilită la articolul 5 alineatul (4), recurgerea la al doilea paragraf litera (b) nu poate fi considerată pur și simplu drept „putere discreționară” a organului legislativ, ci trebuie interpretată în mod restrictiv și, prin urmare, trebuie justificată.