52013PC0155

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 577/98 al Consiliului privind organizarea unei anchete prin sondaj asupra forței de muncă din Comunitate /* COM/2013/0155 final - 2013/0084 (COD) */


EXPUNERE DE MOTIVE

1.           CONTEXTUL PROPUNERII

Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) face distincție între competențele delegate Comisiei de a adopta acte fără caracter legislativ și cu domeniu de aplicare general, care completează sau modifică anumite elemente neesențiale ale unui anumit act legislativ, astfel cum prevede articolul 290 alineatul (1) din TFUE (acte delegate), și competențele conferite Comisiei de a adopta condiții unitare de punere în aplicare a actelor obligatorii din punct de vedere juridic ale Uniunii, astfel cum prevede articolul 291 alineatul (2) din TFUE (acte de punere în aplicare).

Comisia și-a luat angajamentul[1], în temeiul Regulamentului (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie[2], să revizuiască actele legislative care conțin trimiteri la procedura de reglementare cu control, ținând cont de criteriile stabilite în Tratat.

Obiectivul general constă în eliminarea din toate instrumentele legislative, până la încheierea celei de-a șaptea legislaturi a Parlamentului (iunie 2014), a tuturor dispozițiilor referitoare la procedura de reglementare cu control.

În contextul alinierii Regulamentului (CE) nr. 577/98 al Consiliului din 9 martie 1998 privind organizarea unei anchete prin sondaj asupra forței de muncă din Comunitate[3] la noile norme din TFUE, competențele conferite în prezent Comisiei prin regulamentul respectiv au fost reclasificate.

Ancheta asupra forței de muncă (AFM) este cea mai extinsă anchetă realizată în rândul gospodăriilor din Europa. Rezultatele pe care le produce cu privire la ocuparea forței de muncă, șomaj și persoanele din afara pieței muncii constituie coloana vertebrală a sistemului de informații statistice privind piețele muncii din Uniunea Europeană. În special, AFM furnizează indicatorii pentru trei dintre obiectivele principale ale strategiei Europa 2020.

Institutele naționale de statistică sunt responsabile cu selectarea eșantionului, pregătirea chestionarelor, desfășurarea interviurilor directe în cadrul gospodăriilor și transmiterea rezultatelor către Eurostat, în conformitate cu sistemul de codare comun.

În fiecare an, AFM principal este completat cu un așa-numit modul ad hoc. În timp ce partea principală a anchetei prezintă același interes la nivel național și la nivel european, modulele ad hoc, care se schimbă de la un an la altul, servesc în mod predominant inițiativelor strategice europene, printre care Strategia europeană privind ocuparea forței de muncă, inițiativa emblematică Tineretul în mișcare, Strategia pentru egalitatea între femei și bărbați, Agenda europeană privind integrarea și Pachetul privind ocuparea forței de muncă.

Deoarece producția sustenabilă de date de calitate ridicată în cadrul modulelor ad hoc este deosebit de importantă pentru factorii de decizie din UE, se propune să se includă în regulament o dispoziție privind finanțarea.

2.           REZULTATE ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Au fost consultați directorii de statistici sociale și Comitetul Sistemului Statistic European.

Nu a fost necesară efectuarea unei analize de impact.

3.           ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

Obiectivele prezentei propuneri sunt:

(i) să modifice Regulamentul (CE) nr. 577/98 și să-l alinieze la noul context instituțional. În special, scopul constă în identificarea competențelor Comisiei și în stabilirea procedurii corespunzătoare pentru adoptarea de măsuri pe baza acestor competențe.

Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 290 din TFUE pentru a completa sau a modifica anumite elemente neesențiale ale Regulamentului (CE) nr. 577/98. În special, Comisia poate adopta, prin intermediul unor acte delegate, conținutul modulelor ad hoc, definițiile și orice ajustare a listei de variabile ale anchetei, necesară ca urmare a evoluției tehnicilor și conceptelor. În plus, Comisia poate adopta, prin intermediul unor acte delegate, lista variabilelor structurale, inclusiv dimensiunea minimă a eșantionului și periodicitatea colectării informațiilor. Comisia trebuie să se asigure că aceste acte delegate nu implică sarcini administrative suplimentare semnificative pentru statele membre și pentru unitățile respondente.

Se conferă Comisiei competențe de executare cu scopul de a asigura condiții uniforme în ceea ce privește transmiterea informațiilor statistice, în special prin adoptarea normelor privind regulile de control, codificarea variabilelor și lista principiilor pentru formularea de întrebări privind situația ocupării locurilor de muncă, în conformitate cu procedura de examinare prevăzută la articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

(ii) să permită Comisiei să prevadă o contribuție financiară. Această propunere este făcută ținând cont de importanța pe care modulele ad hoc ale anchetei asupra forței de muncă o au în susținerea politicilor Uniunii. Această contribuție a Uniunii la finanțarea punerii în aplicare a modulelor respective este propusă în cadrul procedurilor de acordare a granturilor, fără cereri de propuneri. Granturile sunt acordate institutelor naționale de statistică și altor autorități naționale menționate la articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene[4]. Pentru a permite simplificarea semnificativă a procedurilor administrative și reducerea substanțială a riscului de eroare în ceea ce privește gestionarea granturilor, se poate propune utilizarea de sume forfetare, în conformitate cu articolul 124 alineatul (1) din Regulamentul financiar.

· Temeiul juridic

Articolul 338 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

· Alegerea instrumentului

Regulament al Parlamentului European și al Consiliului.

4.           IMPLICAȚIILE BUGETARE

Implicațiile bugetare sunt prezentate în declarația financiară.

· Spațiul Economic European

Actul propus se referă la un subiect de interes pentru Spațiul Economic European și trebuie, prin urmare, extins la acesta.

2013/0084 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 577/98 al Consiliului privind organizarea unei anchete prin sondaj asupra forței de muncă din Comunitate

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 338 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)       Ca urmare a intrării în vigoare a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), competențele conferite Comisiei trebuie să fie puse în concordanță cu articolele 290 și 291 din TFUE.

(2)       Comisia și-a luat angajamentul[5], în temeiul Regulamentului (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie[6], să revizuiască actele legislative care conțin în prezent trimiteri la procedura de reglementare cu control, ținând cont de criteriile stabilite în Tratat.

(3)       Comisia trebuie să aibă competența de a adopta acte delegate în conformitate cu articolul 290 din TFUE pentru a completa sau a modifica anumite elemente neesențiale ale anumitor acte legislative, în special pentru a ține cont de evoluțiile economice, sociale și tehnice. Comisia trebuie să se asigure că aceste acte delegate nu implică sarcini administrative suplimentare semnificative pentru statele membre sau pentru unitățile respondente.

(4)       Regulamentul (CE) nr. 577/98 al Consiliului din 9 martie 1998 privind organizarea unei anchete prin sondaj asupra forței de muncă din Comunitate[7] conține trimiteri la procedura de reglementare cu control și, prin urmare, trebuie revizuit în lumina criteriilor stabilite în tratat.

(5)       Comisia trebuie să aibă competența de a adopta acte delegate în conformitate cu articolul 290 din TFUE pentru a completa sau a modifica anumite elemente neesențiale ale Regulamentului (CE) nr. 577/98 în ceea ce privește conținutul modulelor ad hoc, definițiile și orice ajustare a listei de variabile ale anchetei, necesară ca urmare a evoluției tehnicilor și conceptelor. În plus, Comisia trebuie să fie împuternicită să adopte acte delegate pentru a adopta lista variabilelor structurale, inclusiv dimensiunea minimă a eșantionului și periodicitatea colectării informațiilor.

(6)       Este deosebit de important ca, pe parcursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți. Atunci când pregătește și elaborează acte delegate, Comisia trebuie să asigure transmiterea simultană, promptă și adecvată a documentelor relevante către Parlamentul European și către Consiliu.

(7)       În vederea asigurării unor condiții uniforme pentru punerea în aplicare a prezentului regulament, Comisiei trebuie să îi fie conferite competențe de executare. Respectivele competențe trebuie exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

(8)       Având în vedere importanța pe care modulele ad hoc ale anchetei asupra forței de muncă o au în susținerea politicilor Uniunii, se propune o contribuție a Uniunii la finanțarea punerii în aplicare a modulelor respective prin intermediul procedurilor de acordare a granturilor, fără cereri de propuneri. Granturile vor fi acordate institutelor naționale de statistică și altor autorități naționale menționate la articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene[8]. Granturile prevăzute pentru efectuarea anchetelor asupra forței de muncă pot lua forma unor sume forfetare. În acest context, utilizarea unor sume forfetare trebuie să fie principala modalitate de simplificare a gestionării granturilor.

(9)       Prin derogare de la articolul 126 alineatul (3) litera (e) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii[9], având în vedere sarcina administrativă crescută legată de informațiile suplimentare care trebuie colectate pentru Ancheta asupra forței de muncă (AFM va contribui la asigurarea indicatorilor pentru trei dintre obiectivele principale ale strategiei Europa 2020), este necesar să se cofinanțeze costurile legate de salariile personalului administrațiilor naționale, chiar și în cazul în care autoritatea publică în cauză ar fi realizat și fără grantul din partea UE acțiunea astfel susținută.

(10)     În conformitate cu principiul proporționalității, este necesar și oportun, în vederea îndeplinirii obiectivului de bază de punere în concordanță a competențelor conferite Comisiei cu articolele 290 și 291 din TFUE, să se stabilească norme cu privire la această punere în concordanță în Regulamentul (CE) nr. 577/98. Prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivului în cauză, în conformitate cu articolul 5 alineatul (4) din Tratatul privind Uniunea Europeană.

(11)     În scopul asigurării certitudinii juridice, este necesar ca procedurile pentru adoptarea măsurilor care au fost inițiate, însă nu au fost finalizate înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament, să nu fie afectate de prezentul regulament.

(12)     Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 577/98 trebuie modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CE) nr. 577/98 se modifică după cum urmează:

(1)        Articolul 4 se modifică după cum urmează:

(a) alineatele (2) și (3) se înlocuiesc cu următorul text:

„2.        Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 7c în ceea ce privește definițiile și orice ajustare a listei de variabile ale anchetei, necesară ca urmare a evoluției tehnicilor și conceptelor.

Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 7c în ceea ce privește o listă de variabile (denumită în continuare „variabile structurale”), inclusiv dimensiunea minimă a eșantionului și periodicitatea colectării informațiilor, dintre caracteristicile specificate la alineatul (1), care trebuie colectate doar ca medii anuale raportate la 52 de săptămâni, și nu ca medii trimestriale.

3.         Comisia stabilește, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, adoptarea normelor privind regulile de control, codificarea variabilelor și lista principiilor pentru formularea de întrebări privind situația ocupării locurilor de muncă. Actele respective de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 8 alineatul (2).”

(b) alineatul (4) se elimină.

(2)        Se inserează următoarele articole 7a, 7b și 7c:

„Articolul 7a Module ad hoc

1.         Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 7c în ceea ce privește un set suplimentar de variabile (denumit în continuare „modul ad hoc”) pentru a completa informațiile descrise la articolul 4 alineatul (1), inclusiv subiectul, perioada de referință, dimensiunea eșantionului (egală sau mai mică decât dimensiunea eșantionului stabilită în conformitate cu articolul 3), precum și termenul pentru transmiterea rezultatelor (care poate fi altul decât termenul prevăzut la articolul 6).

2.         Lista detaliată a informațiilor care trebuie colectate în cadrul unui modul ad hoc se stabilește cu cel puțin 12 luni înainte de începerea perioadei de referință pentru modulul respectiv. Mărimea unui modul ad hoc este limitată la 11 variabile.

Articolul 7b Dispoziție privind finanțarea

Uniunea poate acorda sprijin financiar institutelor naționale de statistică și altor autorități naționale menționate ca beneficiari desemnați la articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 223/2009, pentru punerea în aplicare a modulelor ad hoc menționate la articolul 7a, în conformitate cu articolul X din Regulamentul (UE) nr. XX/XX al Parlamentului European și al Consiliului privind un program al Uniunii Europene pentru schimbări sociale și inovare socială, [COM (2011) 609 final][10].

Articolul 7c Exercitarea competențelor delegate

1.         Competența de a adopta acte delegate i se conferă Comisiei sub rezerva condițiilor prevăzute în prezentul articol.

2.         Atunci când exercită competențele delegate în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) și articolul 7a, Comisia se asigură că actele delegate nu creează o sarcină administrativă suplimentară semnificativă pentru statele membre și pentru respondenți.

3.         Competența de a adopta acte delegate menționată la articolul 4 alineatul (2) și la articolul 7a se conferă Comisiei pe o perioadă nedeterminată, începând cu (Oficiul pentru publicații: vă rugăm să introduceți data exactă a intrării în vigoare a regulamentului de modificare).

4.         Delegarea competenței menționată la articolul 4 alineatul (2) și la articolul 7a poate fi oricând revocată de Parlamentul European sau de Consiliu.

O decizie de revocare pune capăt delegării competențelor specificate în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua care urmează datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere valabilității actelor delegate care sunt deja în vigoare.

5.         Imediat ce adoptă un act delegat, Comisia notifică simultan Parlamentului European și Consiliului acest lucru.

6.         Un act delegat adoptat în temeiul articolului 4 alineatul (2) și al articolului 7a intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European și nici Consiliul nu au formulat obiecțiuni în termen de două luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu, sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecțiuni. Perioada respectivă se prelungește cu două luni, la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.”

(3)        Articolul 8 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 8

Comitetul

1.         Comisia este asistată de Comitetul Sistemului Statistic European instituit prin Regulamentul (CE) nr. 223/2009. Acesta este un comitet în sensul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

2.         Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.”

Articolul 2

Prezentul regulament nu afectează procedurile pentru adoptarea măsurilor prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 577/98 care au fost inițiate, însă nu a fost finalizate înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European                      Pentru Consiliu

Președintele                                                 

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1.           CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

              1.1.    Denumirea propunerii/inițiativei

              1.2.    Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB

              1.3.    Tipul propunerii/inițiativei

              1.4.    Obiective

              1.5.    Motivul (motivele) propunerii/inițiativei

              1.6.    Durata acțiunii și impactul financiar al acesteia

              1.7.    Modul (modurile) de gestionare preconizate

2.           MĂSURI DE GESTIONARE

              2.1.    Dispoziții în materie de monitorizare și raportare

              2.2.    Sistemul de gestionare și control

              2.3.    Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

3.           IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

              3.1.    Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

              3.2.    Impactul estimat asupra cheltuielilor

              3.2.1. Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

              3.2.2. Impactul estimat asupra creditelor operaționale

              3.2.3. Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

              3.2.4. Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual

              3.2.5. Participarea terților la finanțare

              3.3.    Impactul estimat asupra veniturilor

              FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1.           CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

1.1.        Denumirea propunerii/inițiativei

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 577/98 al Consiliului privind organizarea unei anchete prin sondaj asupra forței de muncă din Comunitate

1.2.        Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB[11]

3403 – Producerea de informații statistice

1.3.        Tipul propunerii/inițiativei

¨ Propunere/inițiativă care se referă la o acțiune nouă

¨ Propunere/inițiativă care se referă la o acțiune nouă ca urmare a unui proiect-pilot/a unei acțiuni pregătitoare[12]

X Propunerea/inițiativa se referă la continuarea unei acțiuni existente

¨ Propunere/inițiativă care se referă la o acțiune reorientată către o acțiune nouă

1.4.        Obiective

1.4.1.     Obiectiv(e) strategic(e) multianual(e) al(e) Comisiei vizat(e) de propunere/inițiativă

Programul statistic comunitar 2008 - 2012, Titlul VIII „Ocuparea forței de muncă”.

Regulamentul (UE) nr. 99/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013 privind programul statistic european pentru perioada 2013-2017[13], secțiunea 3.2 „Europa cetățenilor”.

1.4.2.     Obiectiv(e) specific(e) și activitatea (activitățile) ABM/ABB în cauză

Obiectivul specific nr.

Obiectiv specific 1-elaborarea datelor

Activitatea (activitățile) ABM/ABB în cauză

3403 – Producerea de informații statistice

1.4.3.     Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

A se preciza efectele pe care propunerea/inițiativa ar trebui să le aibă asupra beneficiarilor vizați/grupurilor vizate.

Colectarea de informații statistice privind teme specifice legate de piața muncii și relevante pentru inițiativele politice ale UE (o temă diferită în fiecare an, la propunerea factorilor de decizie; de exemplu, în 2010 s-au cules date privind armonizarea vieții profesionale cu viața de familie, în 2011 privind situația persoanelor cu dizabilități pe piața forței de muncă, iar în 2012 privind tranziția de la viața profesională la pensionare).

Având în vedere posibilitatea de a combina aceste informații cu variabilele colectate în mod regulat în cadrul părții principale a anchetei asupra forței de muncă (AFM), inițiativa va furniza elemente statistice comparabile pentru formularea și evaluarea inițiativelor specifice ale UE legate de piața forței de muncă.

1.4.4.     Indicatori privind rezultatele și impactul

A se preciza indicatorii care permit monitorizarea punerii în aplicare a propunerii/inițiativei.

Comisia (Eurostat) definește orientări comune ale sistemului statistic european pentru punerea în aplicare a modulelor ad hoc ale anchetei asupra forței de muncă. Calitatea datelor statistice va fi asigurată prin controale specifice ale dimensiunii minime a eșantionului.

1.5.        Motivul (motivele) propunerii/inițiativei

1.5.1.     Cerință (e) de îndeplinit pe termen scurt sau lung

Publicarea de indicatori comparabili privind tema specifică a modulului (diferită la de la un an la altul).

Publicații speciale de prezentare a rezultatelor.

Microdate difuzate comunității științifice.

1.5.2.     Valoarea adăugată a implicării UE

Comparabilitatea rezultatelor la nivelul UE în ceea ce privește inițiative specifice ale UE, care este necesară pentru elaborarea politicilor.

1.5.3.     Învățăminte desprinse din experiențele anterioare similare

Doar un act juridic însoțit de un sprijin financiar din partea Uniunii poate asigura participarea tuturor statelor membre, lucru esențial pentru utilitatea datelor în scopul elaborării politicilor.

1.5.4.     Coerența și posibila sinergie cu alte instrumente relevante

Fiind vorba de un modul conectat la ancheta privind forța de muncă, datele furnizate de modul vor fi în concordanță cu cele ale AFM și vor putea fi exploatate simultan cu acestea, ceea ce va conduce la îmbunătățirea rezultatelor.

1.6.        Durata acțiunii și impactul financiar al acesteia

¨ Propunere/inițiativă cu durată limitată

– ¨  Propunere/inițiativă în vigoare de la [ZZ/LL] AAAA până la [ZZ/LL] AAAA

– ¨  Impact financiar din AAAA până în AAAA

X Propunere/inițiativă cu durată nelimitată

– punere în aplicare cu o perioadă de creștere în intensitate din AAAA până în AAAA,

– va fi urmată de perioada de funcționare în regim de croazieră.

1.7.        Modul (modurile) de gestionare avute în vedere[14]

X Gestionare directă centralizată de către Comisie

¨ Gestionare centralizată indirectă, cu delegarea sarcinilor de execuție:

– ¨  agențiilor executive

– ¨  organismelor instituite de Comunități[15]

– ¨  organismelor publice naționale/organismelor cu misiune de serviciu public

– ¨  persoanelor cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în temeiul titlului V din Tratatul privind Uniunea Europeană, identificate în actul de bază relevant în sensul articolului 49 din Regulamentul financiar

¨ Gestionare partajată cu state membre

¨ Gestionare descentralizată împreună cu țări terțe

¨ Gestionare în comun cu organizații internaționale (de precizat)

Dacă se indică mai multe moduri de gestionare, se furnizează detalii suplimentare în secțiunea „Observații“.

Observații

Colectarea datelor va fi cofinanțată de UE, prin intermediul unor granturi acordate institutelor naționale de statistică (toate acestea fiind organisme publice) care pot lua forma unor sume forfetare în conformitate cu Regulamentul financiar.

2.           MĂSURI DE GESTIONARE

2.1.        Dispoziții în materie de monitorizare și raportare

A se preciza frecvența și condițiile aferente acestor dispoziții.

Sunt instituite rapoarte detaliate regulate privind punerea în aplicare a calității, în conformitate cu normele specifice ale Eurostat.

Beneficiarii granturilor trebuie să transmită datele colectate și raportul privind calitatea corespunzător.

2.2.        Sistemul de gestionare și control

2.2.1.     Riscul (riscurile) identificat(e)

Mod de gestionare directă = riscuri inerente limitate la gestionarea granturilor.

2.2.2.     Metoda (metodele) de control preconizată (preconizate)

Utilizarea unei forme simplificate de granturi poate reduce riscul de erori.

2.3.        Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

A se preciza măsurile de prevenire și de protecție existente sau preconizate.

Toți potențialii beneficiari de granturi sunt organisme publice (institutele naționale de statistică). Este vorba de granturi fără cereri de propuneri. Sunt instituite controale care țin cont de aceste proceduri specifice de acordare a granturilor și implică o analiză ex-ante și ex-post a gestionării granturilor.

Utilizarea sumelor forfetare, în conformitate cu articolul 124 alineatul (1) din Regulamentul financiar, reduce semnificativ riscul de erori legate de gestionarea granturilor și permite o simplificare administrativă semnificativă.

3.           IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

3.1.        Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

· Linii bugetare de cheltuieli existente

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrica din cadrul financiar multianual || Linia bugetară || Tipul cheltuielilor || Contribuție

Numărul [Descriere ………………………...……….] || Dif./Nedif. ([16]) || țări AELS[17] || țări candidate[18] || țări terțe || în sensul articolului 18 alineatul (1) litera (aa) din Regulamentul financiar

|| [XX.YY.YY.YY] || Dif./ Nedif. || DA/NU || DA/NU || DA/NU || DA/NU

· Noile linii bugetare a căror creare se solicită

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrica din cadrul financiar multianual || Linia bugetară || Tipul cheltuielilor || Contribuție

RUBRICA 1: Creștere inteligentă și favorabilă incluziunii || Dif./Nedif. || țări AELS || țări candidate || țări terțe || în sensul articolului 18 alineatul (1) litera (aa) din Regulamentul financiar

1a || 04 03 02 01 XX PROGRESS — sprijinirea dezvoltării, punerii în aplicare, monitorizării și evaluării politicii sociale și de ocupare a forței de muncă, precum și a legislației privind condițiile de lucru în Uniune || CD || DA || DA || NU || NU

3.2.        Impactul estimat asupra cheltuielilor

3.2.1.     Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

Milioane EUR (cu 3 zecimale)

Rubrica din cadrul financiar multianual: || Numărul || RUBRICA 1: Creștere inteligentă și favorabilă incluziunii

DG EMPL || || || Anul N[19] 2014 || Anul N+1 2015 || Anul N+2 2016 || Anul N+3 2017 || Anul N+4 2018 || Anul N+5 2019 || Anul N+6 2020 || TOTAL

Ÿ Credite operaționale || || || || || || || ||

Numărul liniei bugetare || Angajamente || (1) || 2 || 2 || 2 || 2 || 2 || 2 || 2 || 14

Plăți || (2) || 0,8 || 0,8 || 2 || 2 || 2 || 2 || 2 || 11,6

Numărul liniei bugetare || Angajamente || (1a) || || || || || || || ||

Plăți || (2a) || || || || || || || ||

Credite cu caracter administrativ finanțate  din bugetul pentru programe specifice[20] || || || || || || || ||

Numărul liniei bugetare 29.010405 || || (3) || 0,047 || 0,047 || 0,047 || 0,047 || 0,047 || 0,047 || 0,047 || 0,329

TOTAL credite pentru DG EMPL || Angajamente || =1+1a +3 || 2,047 || 2,047 || 2,047 || 2,047 || 2,047 || 2,047 || 2,047 || 14,329

Plăți || =2+2a +3 || 0,847 || 0,847 || 2,047 || 2,047 || 2,047 || 2,047 || 2,047 || 11,929

Notă: Acest calcul presupune o prefinanțare de 40% în anul N și o plată finală de 60% în anul N+2.

Rubrica din cadrul financiar multianual: || 5 ||  Cheltuieli administrative

Milioane EUR (cu 3 zecimale)

|| || || Anul N 2014 || Anul N+1 2015 || Anul N+2 2016 || Anul N+3 2017 || Anul N+4 2018 || Anul N+5 2019 || Anul N+6 2020 || TOTAL

DG ESTAT ||

Ÿ Resurse umane || 0,223 || 0,223 || 0,223 || 0,223 || 0,223 || 0,223 || 0,223 || 1,559

Ÿ Alte cheltuieli administrative || || || || || || || ||

TOTAL DG ESTAT || Credite || || || || || || || ||

TOTAL credite în cadrul RUBRICII 5 din cadrul financiar multianual || (Total angajamente = Total plăți) || || || || || || || ||

Milioane EUR (cu 3 zecimale)

|| || || Anul N 2014 || Anul N+1 2015 || Anul N+2 2016 || Anul N+3 2017 || Anul N+4 2018 || Anul N+5 2019 || Anul N+6 2020 || TOTAL

TOTAL credite în cadrul RUBRICILOR 1 – 5 din cadrul financiar multianual || Angajamente || 2,270 || 2,270 || 2,270 || 2,270 || 2,270 || 2,270 || 2,270 || 15,890

Plăți || 1,070 || 1,070 || 2,270 || 2,270 || 2,270 || 2,270 || 2,270 || 13,490

3.2.2.     Impactul estimat asupra creditelor operaționale

– ¨  Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite operaționale

– X  Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos:

Credite de angajament în milioane EUR (cu 3 zecimale)

Obiective și realizări ò || || || Anul N 2014 || Anul N+1 2015 || Anul N+2 2016 || Anul N+3 2017 || Anul N+4 2018 || Anul N+5 2019 || Anul N+6 2020 || TOTAL

REALIZĂRI

Tipul realizării[21] || Costul mediu al realizării || Numărul realizărilor || Costul || Numărul realizărilor || Costul || Numărul realizărilor || Costul || Numărul realizărilor || Costul || Numărul realizărilor || Costul || Numărul realizărilor || Costul || Numărul realizărilor || Costul || Număr total de realizări || Cost total

OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 1[22] || Furnizarea de statistici de calitate în domenii-cheie ale politicii sociale

Numărul înregistrărilor || Microdatele anchetei || 3,4 EUR/înregistrare || 580 905 || 2 || 580 905 || 2 || 580 905 || 2 || 580 905 || 2 || 580 905 || 2 || 580 905 || 2 || 580 905 || 2 || 4 066 336 || 14

Subtotal pentru obiectivul specific nr. 1 || 580905 || 2 || 580 905 || 2 || 580 905 || 2 || 580 905 || 2 || 580 905 || 2 || 580 905 || 2 || 580 905 || 2 || 4 066 336 || 14

COSTURI TOTALE || 580905 || 2 || 580 905 || 2 || 580 905 || 2 || 580 905 || 2 || 580 905 || 2 || 580 905 || 2 || 580 905 || 2 || 4 066 336 || 14

3.2.3.     Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

3.2.3.1.  Sinteză

– ¨  Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite administrative

– X  Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite administrative, conform explicațiilor de mai jos:

Milioane EUR (cu 3 zecimale)

|| Anul N 2014 || Anul N+1 2015 || Anul N+2 2016 || Anul N+3 2017 || Anul N+4 2018 || Anul N+5 2019 || Anul N+6 2020 || TOTAL

RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual || || || || || || || ||

Resurse umane || 0,223 || 0,223 || 0,223 || 0,223 || 0,223 || 0,223 || 0,223 || 1,559

Alte cheltuieli administrative || || || || || || || ||

Subtotal RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual || || || || || || || ||

În afara RUBRICII 5[23] din cadrul financiar multianual || || || || || || || ||

Resurse umane || 0,047 || 0,047 || 0,047 || 0,047 || 0,047 || 0,047 || 0,047 || 0,328

Alte cheltuieli cu caracter administrativ || || || || || || || ||

Subtotal în afara RUBRICII 5 din cadrul financiar multianual || || || || || || || ||

TOTAL || 0,270 || 0,270 || 0,270 || 0,270 || 0,270 || 0,270 || 0,270 || 1,887

3.2.3.2.  Necesarul de resurse umane estimat

– ¨  Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane

– X  Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

Estimarea trebuie exprimată în echivalent normă întreagă (sau cel mult cu o zecimală)

|| Anul N 2014 || Anul N+1 2015 || Anul N+2 2016 || Anul N+3 2017 || Anul N+4 2018 || Anul N+5 2019 || Anul N+6 2020

Ÿ Posturi din schema de personal (posturi de funcționari și de agenți temporari)

29 01 01 01 (la sediu și în birourile de reprezentare ale Comisiei) || 1,7 || 1,7 || 1,7 || 1,7 || 1,7 || 1,7 || 1,7

XX 01 01 02 (în delegații) || || || || || || ||

XX 01 05 01 (cercetare indirectă) || || || || || || ||

10 01 05 01 (cercetare directă) || || || || || || ||

Ÿ Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI)[24]

29 01 02 01 (AC, INT, END din „pachetul global”) || || || || || || ||

XX 01 02 02 (AC, INT, JED, AL și END în delegații) || || || || || || ||

29 01 04 05 [25] || - la sediu[26] || 0,6 || 0,6 || 0,6 || 0,6 || 0,6 || 0,6 || 0,6

- în delegații || || || || || || ||

XX 01 05 02 (AC, INT, END — Cercetare indirectă) || || || || || || ||

10 01 05 02 (AC, INT, END — Cercetare directă) || || || || || || ||

Alte linii bugetare (a se preciza) || || || || || || ||

TOTAL || 2,3 || 2,3 || 2,3 || 2,3 || 2,3 || 2,3 || 2,3

XX este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză.

Necesarul de resurse umane va fi acoperit de efectivele de personal ale DG-ului alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau redistribuite intern în cadrul DG-ului respectiv, completate, dacă este necesar, cu resursele suplimentare ce ar putea fi acordate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și ținând seama de constrângerile bugetare.

Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

Funcționari și agenți temporari || Funcționarii îndeplinesc următoarele sarcini: - activitate metodologică pentru definirea corespunzătoare a anchetei - activitate IT pentru primirea, validarea și prelucrarea datelor - analiza datelor, difuzarea datelor și asistență pentru utilizatori

Personal extern || Funcționarii END îndeplinesc următoarele sarcini: - activitate metodologică pentru definirea corespunzătoare a anchetei

3.2.4.     Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual

– X  Propunerea/inițiativa este compatibilă cu cadrul financiar multianual actual.

– ¨  Propunerea/inițiativa necesită o reprogramare a rubricii corespunzătoare din cadrul financiar multianual.

Nu se aplică

– ¨  Propunerea/inițiativa necesită recurgerea la instrumentul de flexibilitate sau revizuirea cadrului financiar multianual[27].

Nu se aplică

3.2.5.     Participarea terților la finanțare

– Propunerea/inițiativa nu prevede cofinanțare din partea terților

X Propunerea/inițiativa prevede cofinanțare, estimată în cele ce urmează:

Credite de angajament în milioane EUR (cu 3 zecimale)

|| Anul N 2014 || Anul N+1 2015 || Anul N+2 2016 || Anul N+3 2017 || Anul N+4 2018 || Anul N+5 2019 || Anul N+6 2020 || Total

A se preciza organismul care asigură cofinanțarea || 0,86 || 0,86 || 0,86 || 0,86 || 0,86 || 0,86 || 0,86 || 6,02

TOTAL credite cofinanțate || 0,86 || 0,86 || 0,86 || 0,86 || 0,86 || 0,86 || 0,86 || 6,02

Notă: aceste sume sunt estimate pe baza costurilor din trecut, când s-au finanțat 70% din costuri cu 2 milioane de euro. Aceasta înseamnă că a fost necesară o participare de 0,86 milioane de euro din partea unor terțe părți. Caracterul non-profit este asigurat prin calcularea ex-ante a sumelor forfetare pentru fiecare beneficiar (adică fiecare stat membru). Impactul estimat asupra veniturilor

– X  Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

– ¨  Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:

– ¨         asupra resurselor proprii

– ¨         asupra veniturilor diverse

Milioane EUR (cu 3 zecimale)

Linia bugetară pentru venituri: || Credite disponibile pentru exercițiul bugetar în curs || Impactul propunerii/inițiativei[28]

Anul N || Anul N+1 || Anul N+2 || Anul N+3 || … a se introduce numărul de coloane necesare pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

Articolul …………. || || || || || || || ||

Pentru diversele venituri alocate, a se preciza linia bugetară (liniile bugetare) de cheltuieli afectată (afectate).

Nu se aplică

A se preciza metoda de calcul a impactului asupra veniturilor.

Nu se aplică

[1]               JO L 55, 28.2.2011, p. 19.

[2]               JO L 55, 28.2.2011, p. 13.

[3]               JO L 77, 14.3.1998, p. 3.

[4]               JO L 87, 31.3.2009, p. 164.

[5]               JO L 55, 28.2.2011, p. 19.

[6]               JO L 55, 28.2.2011, p. 13.

[7]               JO L 77, 14.3.1998, p. 3.

[8]               JO L 87, 31.3.2009, p. 164.

[9]               JO L 298, 26.10.2012, p. 1.

[10]             Nepublicat încă în Jurnalul Oficial.

[11]             ABM (Activity Based Management): Gestionarea pe activități – ABB (Activity-Based Budgeting): Stabilirea bugetului pe activități.

[12]             Astfel cum sunt menționate la articolul 49 alineatul (6) litera (a) sau (b) din Regulamentul financiar.

[13]             JO L 39, 9.2.2013, p. 12.

[14]             Explicațiile privind modurile de gestionare, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html

[15]             Astfel cum sunt menționate la articolul 185 din Regulamentul financiar.

[16]             Dif. = credite diferențiate / Nedif. = credite nediferențiate.

[17]             AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.

[18]             Țările candidate și, după caz, țările potențial candidate din Balcanii Occidentali.

[19]             Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei.

[20]             Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.

[21]             Realizările se referă la produsele și serviciile care vor fi furnizate (de ex.: numărul de schimburi de studenți finanțate, numărul de km de drumuri construiți etc.).

[22]             Conform descrierii din secțiunea 1.4.2. „Obiectiv(e) specific(e)…”.

[23]             Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.

[24]             AC = agent contractual; INT= personal interimar („Intérimaire”); JED = „Jeune Expert en Délégation” (expert tânăr în delegații); AL = agent local; END = expert național detașat.

[25]             Sub plafonul pentru personal extern din credite operaționale (fostele linii „BA”).

[26]             În principal pentru fonduri structurale, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și Fondul european pentru pescuit (FEP).

[27]             A se vedea punctele 19 și 24 din Acordul interinstituțional.

[28]             În ceea ce privește resursele proprii tradiționale (taxe vamale, cotizații pentru zahăr), sumele indicate trebuie să fie sume nete, și anume sume brute după deducerea a 25 % pentru costuri de colectare.