52013JC0029

Propunere comună de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 204/2011 privind măsuri restrictive având în vedere situația din Libia /* JOIN/2013/029 final - 2013/0430 (NLE) */


EXPUNERE DE MOTIVE

(1) La 2 martie 2011, Consiliul a adoptat Regulamentul (UE) nr. 204/2011 privind măsuri restrictive având în vedere situația din Libia pentru a pune în aplicare măsurile prevăzute în Decizia 2011/137/PESC din 28 februarie 2011.

(2) Este necesar să se modifice clauza de neacceptare a niciunui tip de cerere și clauza de neimputare în conformitate cu formularea din Orientările adoptate de Consiliu la 15 iunie 2012 privind punerea în aplicare și evaluarea măsurilor restrictive (sancțiunilor) în cadrul politicii externe și de securitate comune a UE.

(3) Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și Comisia Europeană propun modificarea în consecință a Regulamentului (UE) nr. 204/2011.

2013/0430 (NLE)

Propunere comună de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 204/2011 privind măsuri restrictive având în vedere situația din Libia

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 215,

având în vedere Decizia 2011/137/PESC a Consiliului din 28 februarie 2011 privind măsuri restrictive având în vedere situația din Libia[1],

având în vedere propunerea comună a Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și a Comisiei Europene,

întrucât:

(1)       Regulamentul (UE) nr. 204/2011 al Consiliului din 2 martie 2011 privind măsuri restrictive având în vedere situația din Libia[2] pune în aplicare măsurile prevăzute de Decizia 2011/137/PESC.

(2)       Este necesar să se modifice clauza de neacceptare a niciunui tip de cerere și clauza de neimputare în conformitate cu formularea din Orientările adoptate de Consiliu la 15 iunie 2012 privind punerea în aplicare și evaluarea măsurilor restrictive (sancțiunilor) în cadrul politicii externe și de securitate comune a UE.

(3)       Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 204/2011 ar trebui modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) nr. 204/2011 se modifică după cum urmează:

(1) Articolul 11 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 11

1.           Înghețarea fondurilor și a resurselor economice sau refuzul de a pune la dispoziție fonduri sau resurse economice, efectuate cu bună-credință, pe motiv că o astfel de acțiune este în conformitate cu prezentul regulament, nu angajează în niciun fel răspunderea din partea persoanei fizice sau juridice, a entității sau a organismului în cauză, ori a directorilor sau a angajaților acestora, cu excepția cazului în care se dovedește că fondurile și resursele economice au fost înghețate sau reținute din neglijență.

2.           Acțiunile desfășurate de persoane fizice sau juridice, de entități sau de organisme nu angajează în niciun fel răspunderea acestora, în cazul în care acestea nu au știut și nu au avut niciun motiv întemeiat să suspecteze că acțiunile lor ar încălca măsurile prevăzute în prezentul regulament.”

(2) Articolul 12 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 12

1.           Nu se dă curs niciunei cereri în legătură cu orice contract sau tranzacție a cărei executare a fost afectată, direct sau indirect, în totalitate sau parțial, de măsurile impuse de prezentul regulament, inclusiv cererilor de despăgubire sau oricăror alte cereri de acest tip, cum ar fi cererea de compensare sau cererea în temeiul unei garanții, mai ales unei cereri de prelungire sau de plată a unei obligațiuni, a unei garanții sau a unei despăgubiri, în special a unei garanții financiare sau a unei despăgubiri financiare, indiferent de forma acesteia, dacă sunt prezentate de:

(a) persoanele, entitățile sau organismele desemnate, enumerate în anexa II sau în anexa III;

(b) orice altă persoană, entitate sau organism libian, inclusiv guvernul libian;

(c) orice persoană, entitate sau organism care acționează prin intermediul sau în numele uneia dintre persoanele, entitățile sau organismele menționate la literele (a) sau (b).

2.           În cadrul oricărei proceduri care urmărește să dea curs unei cereri, sarcina de a dovedi că satisfacerea cererii nu este interzisă în temeiul alineatului (1) incumbă persoanei care urmărește să se dea curs respectivei cereri.

3.           Prezentul articol nu aduce atingere dreptului persoanelor, entităților și organismelor menționate la alineatul (1) de a beneficia de controlul judiciar al legalității neexecutării obligațiilor contractuale, în conformitate cu prezentul regulament.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

                                                                       Pentru Consiliu

                                                                       Președintele

[1]               JO L 58, 3.3.2011, p. 1.

[2]               JO L 58, 3.3.2011, p. 1.