11.5.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 136/16


Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

2012/C 136/11

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de modificare în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

CERERE DE MODIFICARE

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

CERERE DE MODIFICARE ÎN TEMEIUL ARTICOLULUI 9

„CIPOLLA ROSSA DI TROPEA CALABRIA”

NR. CE: IT-PGI-0105-0369-28.09.2011

IGP ( X ) DOP ( )

1.   Rubrica din caietul de sarcini care face obiectul modificării:

Denumirea produsului

Descrierea produsului

Aria geografică

Dovada originii

Metoda de obținere

Legătura

Etichetarea

Cerințele naționale

Altele (Actualizări legislative)

2.   Tipul modificării:

Modificare a documentului unic sau a fișei-rezumat

Modificare a caietului de sarcini al DOP sau al IGP înregistrate pentru care nu s-a publicat niciun document unic și nicio fișă-rezumat

Modificare a caietului de sarcini care nu generează nicio modificare a documentului unic publicat [articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

Modificare temporară a caietului de sarcini ca urmare a adoptării unor măsuri sanitare sau fitosanitare obligatorii de către autoritățile publice [articolul 9 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

3.   Modificare (modificări):

3.1.   Metoda de obținere:

La articolul 5 alineatele (6) și (7), textul următor:

„După recoltare, bulbii de cipollotti trebuie să fie curățați de învelișul exterior încărcat cu pământ; tulpinile trebuie tăiate la 40 cm; bulbii sunt legați în fascicule și așezați în cutii.

În cazul cepei destinate consumului în stare proaspătă (cipolla da consumo fresco), bulbii sunt curățați de învelișul exterior, iar tulpinile de peste 60 cm sunt tăiate; bulbii sunt apoi legați în fascicule de 5-8 kg și așezați în cutii de diferite dimensiuni.”

se înlocuiește cu următorul text:

„După recoltare, bulbii de ceapă trebuie să fie curățați de învelișul exterior încărcat cu pământ; tulpinile trebuie tăiate la 30-60 cm; bulbii trebuie legați în mănunchiuri și așezați în cutii.

În cazul cepei destinate consumului în stare proaspătă (cipolla da consumo fresco), bulbii sunt curățați de învelișul exterior, iar tulpinile sunt tăiate la 35-60 cm. Cepele sunt apoi legate în mănunchiuri de 1,5-6 kg și așezate în cutii sau lădițe.”

La articolul 9 alineatul (2), textul următor:

„Pentru comercializarea cepelor cu IGP «Cipolla Rossa di Tropea Calabria», acestea trebuie condiționate după cum urmează:

cepele sunt legate în mănunchiuri și așezate în cutii de carton, de plastic sau în lădițe de lemn, pregătite pentru vânzare;

cipolla da consumo fresco se adună în legături de 5-8 kg și se așează în cutii de diferite dimensiuni.”

se înlocuiește cu următorul text:

„Pentru comercializarea cepelor cu IGP «Cipolla Rossa di Tropea Calabria», acestea trebuie condiționate după cum urmează:

cepele trebuie legate în mănunchiuri și așezate în cutii de carton, de plastic sau în lădițe de lemn, pregătite pentru vânzare;

cipolla da consumo fresco se adună în legături de 1,5-6 kg și se așează în cutii sau lădițe.”

Dispozițiile referitoare la pregătirea produsului pentru ambalare au fost modificate pentru a permite folosirea mai multor dimensiuni de ambalaje și pentru a se respecta noile cerințe privind ambalarea.

La articolul 9 alineatul (4), textul următor:

„Numărul minim de cepe necesar pentru a forma o împletitură, indiferent de dimensiunea cepelor, este de șase, iar numărul de cepe și greutatea trebuie să fie uniforme pentru fiecare tip de ambalaj.”

se înlocuiește cu următorul text:

„Numărul minim de cepe necesar pentru a forma o împletitură, indiferent de dimensiunea cepelor, este șase.”

Astfel se acordă o mai mare libertate negustorilor locali la împletirea legăturilor, în ceea ce privește atât numărul, cât și dimensiunea cepelor.

La articolul 9 alineatul (7), textul următor:

„La comercializare, cipollotti și cipolle da consumo fresco în legături, precum și cipolla da serbo în împletituri, trebuie să poarte o etichetă adezivă cu logoul și cu marca pentru a permite identificarea clară a produsului.”

se înlocuiește cu următorul text:

„La comercializare, cipollotti și cipolla da serbo în împletituri trebuie să poarte o etichetă adezivă sau similară, cu logoul Uniunii și cu marca produsului, iar cipolle da consumo fresco, așezate în cutii sau lădițe, trebuie să poarte eticheta completă, cu denumirea companiei, cu logoul Uniunii, cu marca și tipul produsului, pentru a asigura trasabilitatea și pentru a facilita recunoașterea clară a produsului.”

În cazul „Cipolla Rossa di Tropea Calabria” de tip cipolle da consumo fresco condiționate sub formă de legături, se prevede aplicarea, la nivelul fiecărei legături, a unei etichete pe care să figureze denumirea companiei, logoul Uniunii, marca și tipul produsului. Astfel, fiecare legătură va avea o etichetă care să conțină toate informațiile care îi sunt necesare consumatorului pentru a identifica produsul.

3.2.   Actualizări legislative:

Se actualizează trimiterile la Regulamentul (CEE) nr. 2081/92 din caietul de sarcini al produsului.

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„CIPOLLA ROSSA DI TROPEA CALABRIA”

NR. CE: IT-PGI-0105-0369-28.09.2011

IGP ( X ) DOP ( )

1.   Denumire:

„Cipolla Rossa di Tropea Calabria”

2.   Statul membru sau țara terță:

Italia

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar:

3.1.   Tip de produs:

Clasa 1.6.

Fructe, legume și cereale proaspete sau prelucrate

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1:

Indicația geografică protejată (IGP) „Cipolla Rossa di Tropea Calabria” desemnează bulbii din specia Allium Cepa, care face parte exclusiv din următoarele ecotipuri autohtone și care se caracterizează prin forma sa deosebită și prin formarea timpurie a bulbilor, ca efect al fotoperioadei:

„Tondo Piatta” sau cultura timpurie;

„Mezza Campana” sau cultura semitimpurie;

„Allungata” sau cultura târzie.

Se disting trei tipuri de produs:

 

„Cipollotto”:

culoare: alb-rozaliu–violaceu;

gust: dulce și plăcut;

dimensiune: a se vedea standardele fixate prin normele comunitare.

 

„Cipolla da consumo fresco” (ceapă destinată consumului în stare proaspătă):

culoare: alb-roșiatic–violaceu;

gust: dulce și plăcut;

dimensiune: a se vedea standardele fixate prin normele comunitare.

 

„Cipolla da serbo” (ceapă pentru conservare):

culoare: alb-violaceu;

gust: dulce și crocant;

dimensiune: a se vedea standardele fixate prin normele comunitare.

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate):

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală):

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să aibă loc în aria geografică delimitată:

Toate etapele de producție, de la semănarea la recoltarea „Cipolla Rossa di Tropea Calabria” trebuie să se desfășoare în aria geografică de producție.

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.:

După recoltare, bulbii de „Cipolla Rossa di Tropea Calabria” sunt prelucrați după cum urmează:

După recoltare, bulbii de cipollotti trebuie să fie curățați de învelișul exterior încărcat cu pământ; tulpinile trebuie tăiate la 30-60 cm; bulbii sunt prinși în legături și așezați în cutii.

În cazul cepei destinate consumului în stare proaspătă (cipolla da consumo fresco), bulbii sunt curățați de învelișul exterior, iar tulpinile tăiate la 35-60 cm. Cepele sunt apoi prinse în legături de 1,5-6 kg și așezate în cutii sau în lăzi.

În ceea ce privește ceapa pentru conservare (cipolla da serbo), bulbii sunt înșirați direct pe pământ, apoi acoperiți cu frunze și lăsați la uscat timp de 8-15 zile, până ce devin mai compacți, mai rezistenți și de un roșu mai aprins. Odată deshidratați, bulbii pot fi fie decoletați, adică separați de tulpina aeriană, fie destinați producției de împletituri, caz în care tulpina rămâne intactă. Numărul minim de cepe necesar pentru a forma o împletitură, indiferent de dimensiunea cepelor, este de șase. Cepele se ambalează în săculețe sau cutii, cu o greutate variabilă de maximum 25 kg.

Operațiunile de condiționare trebuie să aibă loc în aria de producție, cu respectarea metodelor tradiționale și a obiceiurilor locale, în vederea garantării trasabilității și controlului și a păstrării calității produsului.

3.7.   Norme specifice privind etichetarea:

Pe ambalaje trebuie indicată mențiunea „Cipolla Rossa di Tropea Calabria IGP”, cu un corp de literă dublu ca dimensiune față de restul textului, însoțită de specificația tipului de ceapă (cipolloto, cipolla da consumo fresco sau cipolla da serbo) și de marcă.

La comercializare, cipollotti și cipolla da serbo în mănunchiuri împletite trebuie să poarte o etichetă adezivă sau similară, cu logoul Uniunii și cu marca produsului, iar cipolle da consumo fresco, așezate în cutii sau lădițe, trebuie să poarte eticheta completă, cu denumirea companiei, cu logoul Uniunii, cu marca și tipul produsului, pentru a asigura trasabilitatea și pentru a facilita recunoașterea clară a produsului.

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice:

Aria de producție a „Cipolla Rossa di Tropea Calabria IGP” cuprinde terenuri adecvate pentru acest tip de cultură, situate, integral sau parțial, pe teritoriul administrativ al următoarelor comune din regiunea Calabria:

(a)   provincia Cosenza: o parte din comunele Fiumefreddo, Longobardi, Serra d'Aiello, Belmonte, Amantea;

(b)   provincia Catanzaro: o parte din comunele Nocera Terinese, Falerna, Gizzeria, Lamezia Terme, Curinga;

(c)   provincia Vibo Valentia: o parte din comunele Pizzo, Vibo Valentia, Briatico, Parghelia, Zambrone, Zaccanopoli, Zungri, Drapia, Tropea, Ricadi, Spilinga, Joppolo, Nicotera.

5.   Legătura cu aria geografică:

5.1.   Specificitatea ariei geografice:

„Cipolla Rossa di Tropea Calabria” se cultivă pe terenuri mixte, nisipoase sau cu tendințe nisipoase, argiloase sau calcaroase, de origine aluvionară, situate de-a lungul zonei de coastă sau de-a lungul râurilor și pâraielor, care, în ciuda pietrișului, nu limitează dezvoltarea și creșterea bulbului. Terenurile de coastă sunt propice culturilor de ceapă timpurie destinată consumului în stare proaspătă, în timp ce terenurile continentale, formate din soluri argiloase, sunt mai potrivite pentru cultura cepei târzii destinate conservării. Ca și în trecut, ceapa roșie este și astăzi prezentă atât în grădinile familiale, cât și în culturile extinse, și este parte integrantă din peisajul rural, din alimentația și specificul culinar local, precum și din rețetele tradiționale.

Caracteristicile pedoclimatice ale teritoriului de referință permit obținerea unui produs unic, de înaltă calitate, cunoscut în întreaga lume.

5.2.   Specificitatea produsului:

„Cipolla Rossa di Tropea Calabria” este cunoscută pentru caracteristicile sale calitative și organoleptice precum frăgezimea, dulceața și digerabilitatea. Aceste caracteristici permit degustarea „Cipolla Rossa di Tropea Calabria” și în stare crudă, în cantități cu siguranță mai mari decât cele permise de o ceapă obișnuită.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):

Cererea de recunoaștere a „Cipolla Rossa di Tropea Calabria” IGP este justificată de reputația și notorietatea produsului, create îndeosebi datorită diverselor inițiative de promovare, după cum o demonstrează sursele istorice și bibliografice. Diverse surse istorice și bibliografice menționează prima apariție a cepei în bazinul mediteraneean și în Calabria, mai întâi la fenicieni, iar apoi la greci. Foarte apreciată în timpul Evului Mediu și al Renașterii, considerată un produs principal al alimentației și al economiei locale, ceapa era comercializată fie prin troc la fața locului, fie vândută și exportată pe mare în Tunisia, Algeria și Grecia. Numeroase scrieri ale călătorilor sosiți în Calabria între anii 1700 și 1800 care vizitaseră coasta tireniană vorbesc despre „Cipolla rossa” (ceapa roșie) obișnuită. Ceapa a fost dintotdeauna prezentă în alimentația agricultorilor și în producțiile locale; în anul 1905, cu ocazia unei călătorii în Calabria în decursul căreia a vizitat Tropea, doctorul Albert a fost impresionat de sărăcia țăranilor care nu mâncau decât ceapă. În primii ani ai secolului XX, ceapa din Tropea din micile grădini și culturi familiale începe să fie cultivată la scară largă; în anul 1929, construirea apeductului din Valle Ruffa permite irigarea acestor culturi și, prin urmare, creșterea recoltelor și ameliorarea calității produsului. Ceapa a devenit mai răspândită în timpul dinastiei de Bourbon, ajungând pe piețele din nordul Europei și devenind un produs căutat și deosebit de apreciat, după cum se afirmă în publicația Studi sulla Calabria – 1901 (Studii despre Calabria – 1901), publicație care face referire, de asemenea, la forma bulbului și la ceapa roșie alungită din Calabria. Primele statistici organizate privind cultura cepei în Calabria au fost incluse în Enciclopedia agraria Reda (1936-1939). Caracteristicile merceologice unice care au condus la notorietatea produsului la nivel național și, în special, valoarea istorică și culturală a zonei – considerată și astăzi vie și prezentă în practicile culturale și culinare, în expresiile idiomatice cotidiene și în manifestările folclorice – explică de ce acest produs a făcut deseori obiectul imitațiilor și al contrafacerilor utilizării neautorizate a denumirii sale.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini:

Actuala administrație a lansat procedura națională de opoziție, publicând propunerea de modificare a IGP „Cipolla Rossa di Tropea Calabria” în Monitorul Oficial al Republicii Italiene nr. 185 din 10 august 2011.

Textul consolidat al caietului de sarcini poate fi consultat la următoarea adresă web:

http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

sau

accesând direct pagina de internet a Ministero delle politiche agricole alimentari e forestali (Ministerul Politicilor Agricole, Alimentare și Silvice) (http://www.politicheagricole.it), făcând clic pe „Qualità e sicurezza” (în partea superioară dreaptă a ecranului) și apoi pe „Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE”.


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.