22.5.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 143/94


Avizul Comitetului Economic și Social European pe tema „Propunerea de decizie a Consiliului privind orientările pentru politicile de ocupare a forței de muncă ale statelor membre”

COM(2011) 813 final – 2011/0390 (CNS)

2012/C 143/18

Raportor: dl Wolfgang GREIF

La 12 decembrie 2011, în conformitate cu articolul 100 alineatul (2) și articolul 304 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Consiliul a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la

Propunerea de decizie a Consiliului privind orientările pentru politicile de ocupare a forței de muncă ale statelor membre

COM(2011) 813 final – 2011/0390 (CNS).

Secțiunea pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și cetățenie, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 25 ianuarie 2012.

În cea de-a 478-a sesiune plenară, care a avut loc la 22 și 23 februarie 2012 (ședința din 22 februarie 2012) Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 111 voturi pentru, 1 vot împotrivă și 3 abțineri.

1.   Solicitări și recomandări

1.1   În cel de-al patrulea an al crizei economice, perspectivele pentru piața forței de muncă continuă să se deterioreze în întreaga Europă. CESE este profund îngrijorat de faptul că obiectivele în materie de ocupare a forței de muncă fixate în cadrul priorității în materie de creștere favorabilă incluziunii a Strategiei Europa 2020 nu vor putea fi probabil atinse în contextul premiselor politice actuale impuse de UE, care prevăd măsuri de austeritate ca soluții de depășire a crizei. Introducerea simultană a unor programe de austeritate în UE riscă să contribuie la cercul vicios al spiralei negative și să deterioreze și mai mult perspectivele de creștere, ceea ce va avea un impact la fel de negativ asupra cererii interne în calitate de ultim sprijin în favoarea redresării economice ca și asupra stabilizării și creării de locuri de muncă.

1.2   În anii următori, Europa se va confrunta cu o situație deosebit de tensionată în ceea ce privește ocuparea forței de muncă. Anumite grupuri de persoane sunt afectate în mod disproporționat: tinerii, lucrătorii cu calificare redusă, șomerii de lungă durată, persoanele provenite din medii de migranți, populația de etnie romă și părinții singuri. Remedierea acestei situații presupune luarea urgentă a unor măsuri bine orientate de investiții la nivel european și național cu un puternic efect asupra gradului de ocupare a forței de muncă, măsuri care trebuie puse în aplicare într-un mod coordonat, pentru a amplifica astfel eficiența lor în domeniul politicii de ocupare a forței de muncă.

1.3   În contextul unor rate de șomaj în continuă creștere în rândul tinerilor și al înregistrării în continuare a unui număr ridicat de șomeri de lungă durată, CESE formulează următoarele recomandări politice privind ocuparea forței de muncă, pentru punerea în aplicare a orientărilor referitoare la ocuparea forței de muncă:

În completarea obiectivului privind o rată de ocupare globală care să fie atinsă la nivelul întregii UE, se recomandă definirea unor obiective europene măsurabile pentru diferite grupuri-țintă, de exemplu pentru șomerii de lungă durată, femei, persoane mai în vârstă și în special pentru tineri (lupta împotriva șomajului, îmbunătățirea situației încadrării în muncă). Transferul general al competențelor în ceea ce privește formularea unor obiective concrete în domeniul politicii de ocupare a forței de muncă spre nivelul statelor membre nu a dat rezultate satisfăcătoare.

În acest context trebuie menționat în mod special un indicator pentru reducerea considerabilă a numărului acelor tineri care nu sunt nici încadrați în muncă și nici nu urmează un program de educație sau formare („NEET - not in employment, education or training).

CESE salută propunerea Comisiei cu privire la o „garanție europeană pentru tineret”, conform căreia statele membre trebuie să asigure tuturor tinerilor un loc de muncă, o formare complementară sau măsuri de activare și de integrare pe piața forței de muncă în termen de patru luni de la părăsirea școlii. Măsurile concrete în acest sens trebuie să fie definite în cadrul planurilor naționale de reformă.

Țările care se confruntă cu o situație deosebit de tensionată în ceea ce privește piața forței de muncă pentru tineri și care trebuie să răspundă în același timp unor obligații privind restricțiile bugetare ar trebui să beneficieze de un acces mai facil la fondurile UE pentru măsurile care corespund acestei „garanții pentru tineret” (de la înlesniri privind utilizarea fondurilor până la suprimarea temporară a cofinanțării de la bugetele naționale).

În ciuda situațiilor bugetare tensionate în statele membre, este nevoie în continuare de fonduri naționale și europene pentru formarea și ocuparea tinerilor și a șomerilor de lungă durată, și de suplimentarea acestora, acolo unde este cazul. În acest sens, ar trebui să se garanteze că noul cadru financiar începând cu 2014 va pune la dispoziție suficiente mijloace din Fondul social european și din alte fonduri UE pentru inițiative în favoarea tinerilor.

În toate statele membre se impune o reexaminare și, după caz, o îmbunătățire a condițiilor de acces la serviciile de asistență pentru tinerii șomeri, precum și pentru șomerii de lungă durată în căutarea unui loc de muncă sau a unei formări profesionale. Se recomandă includerea unor obiective corespunzătoare în programele naționale de reformă.

Cu privire la integrarea tinerilor pe piața forței de muncă, CESE nu recomandă adoptarea unui număr prea mare de soluții instabile și lipsite de perspectivă: în loc să se mizeze pe locuri de muncă precare și contracte de muncă nesigure, vor trebui puse în practică măsuri care să garanteze că munca în baza unor contracte cu durată determinată și locurile de muncă prost plătite și cu protecție socială insuficientă nu vor deveni regula.

CESE recomandă statelor membre să acorde o atenție deosebită creării de piețe intermediare ale forței de muncă favorabile incluziunii, în cadrul cărora fondurile publice ar finanța un număr adecvat de locuri de muncă cu durată determinată, astfel încât șomerii de lungă durată să își mențină obișnuința de a munci și să își îmbunătățească competențele și cunoștințele. Astfel, se va evita creșterea sărăciei persoanelor încadrate în muncă, iar acestor lucrători li se va permite să facă o trecere lină către piața deschisă a forței de muncă, odată ce criza se va fi încheiat.

În ceea ce privește inițiativa Comisiei cu privire la stagii, CESE sprijină crearea unui cadru european de calitate corespunzător, menit să încurajeze crearea de locuri de muncă ce favorizează învățarea, cu contracte obligatorii. Se recomandă examinarea posibilității de preluare a anumitor elemente ale sistemului dual de învățământ și formare profesională, practicat cu succes de mai mult timp în unele din statele membre.

2.   Introducere

2.1   La 21 octombrie 2010, Consiliul UE a luat decizia de a lăsa nemodificate până în 2014 noile orientări privind ocuparea forței de muncă, pentru a pune accentul pe punerea lor în aplicare, actualizările acestora fiind limitate la minimum.

2.2   Cu toate acestea, CESE profită de ocazia oferită de consultarea anuală prevăzută la articolul 148 alineatul (2) din TFUE pentru a reveni la tema punerii în aplicare a orientărilor,

pentru a analiza dacă se pot înregistra progrese în ce privește realizarea obiectivelor stabilite, în contextul tendințelor actuale pe piețele forței de muncă și al premiselor politice de soluționare a crizei, impuse la ora actuală în UE;

pentru a scoate în evidență mai ales situația din ce în ce mai gravă a șomajului în rândul tinerilor și în rândul șomerilor de lungă durată, formulând în acest sens recomandări politice care ar trebui puse urgent în aplicare.

2.3   CESE salută faptul că, în versiunea definitivă a textului orientărilor în 2010, Consiliul a preluat o serie de propuneri ale CESE (1), dar constată în același timp că alte lacune menționate atunci nu au fost luate în considerare. Astfel, CESE reia o serie de observații esențiale prezentate în avizul său, rămase în continuare la fel de relevante. Între altele a fost menționat:

că, în contextul crizei, orientările nu reflectă în mod suficient necesitatea de a considera lupta împotriva șomajului o prioritate absolută;

că noile orientări se caracterizează printr-o diminuare considerabilă a dimensiunii europene, în condițiile în care ele propun numai un număr redus de obiective centrale ale UE, lăsând formularea de obiective în materie de politică de ocupare a forței de muncă în totalitate la latitudinea statelor membre;

că, în completarea obiectivului privind atingerea unei rate globale de ocupare la nivelul UE, ar trebui definite și alte obiective măsurabile pentru diferitele grupuri țintă, precum șomerii de lungă durată, femeile, persoanele în vârstă și tinerii;

că sunt necesare, în plus, și obiective UE cu privire la tratamentul egal al femeilor și bărbaților, lupta împotriva șomajului de lungă durată, condițiile de muncă cu garanții sociale insuficiente, șomajul în rândul tinerilor și sărăcia în rândul copiilor și tinerilor;

că orientările nu conțin niciun fel de indicații concrete cu privire la calitatea locurilor de muncă.

2.4   Avizul de față va examina aceste puncte în contextul tendințelor actuale pe piețele europene ale forței de muncă în această perioadă de criză economică.

3.   O situație a ocupării forței de muncă din ce în ce mai tensionată în contextul crizei

3.1   Criza financiară s-a transformat într-o criză fundamentală a economiei, datoriilor și a societății (2). În mod oficial s-a declarat că redresarea economiei UE s-a oprit. Și perspectivele piețelor forței de muncă continuă să se înrăutățească (3). Consecințele crizei se agravează – nu numai datorită problemelor economice din multe state membre, ci mai ales datorită faptului că marea majoritate a guvernelor a reacționat la așa-numita criză a datoriilor, apărută în urma unei dereglementări masive a piețelor financiare în ultimii ani, printr-o politică de austeritate forțată, încercând astfel să liniștească piețele financiare. În contextul punerii în aplicare a noilor reguli de guvernanță economică în zona euro și dincolo de aceasta, aproape toate statele membre își orientează consolidarea prevăzută în principal către reducerea deficitelor publice, cu intervenții uneori severe în ceea ce privește cheltuielile publice, axate mai ales pe reducerea cheltuielilor sociale și serviciilor de interes public (4). O asemenea politică reduce posibilitățile de pe piața forței de muncă, mai ales pentru cei care aparțin deja unor grupuri defavorizate.

3.2   Ținând cont de acest context, situația în Europa a ocupării forței de muncă va fi deosebit de tensionată în anii următori. În cel de-al patrulea an al crizei financiare și economice, perspectivele privind ocuparea forței de muncă continuă să se înrăutățească. În pofida unor eforturi în favoarea relansării conjuncturii economice, depuse ca un prim răspuns la criză, și în pofida redresării economice în unele state membre, rata șomajului în UE a crescut de la 6,9 % la 9,4 % în intervalul 2008-2011 (5).

3.3   Astfel, în momentul de față există peste 22 de milioane de șomeri la nivelul UE, cu disparități mari între diferitele state membre: în cel de-al doilea trimestru 2011, rata de șomaj a înregistrat valori sub 5,5 % în Austria, Luxemburg și Țările de Jos și peste 14 % în Irlanda, Lituania, Letonia și Grecia, atingând 21 % în Spania. Tinerii sunt și mai afectați de șomaj. În mai multe state – nu doar cele din sudul Europei – situația s-a agravat în mod dramatic în perioada crizei: rata șomajului s-a dublat în Spania, Irlanda și – plecând de la o rată mai scăzută – în Danemarca; în țările baltice, numărul șomerilor s-a triplat. Numai Germania și Luxemburg au înregistrat până în 2010 o scădere a ratei șomajului. În ciuda creșterii numărului de șomeri, în unele țări se semnalează și o creștere a ofertei de locuri de muncă. Evoluția demografică și continuarea mutațiilor structurale vor face ca această situație paradoxală să continue probabil și în anii următori.

Tinerii și lucrătorii cu nivel scăzut de calificare au fost afectați în mod deosebit de creșterea ratei șomajului în timpul crizei, în condițiile în care ambele categorii au înregistrat deja în prealabil valori peste medie.

În cel de-al doilea trimestru 2011, rata șomajului în rândul persoanelor cu un nivel scăzut de educație era de 16,3 %, în timp ce la persoanele cu un nivel mediu respectiv înalt de educație s-a înregistrat o rată de 8,6 % și respectiv 5,3 %.

Rata șomajului a crescut atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor, indiferent de categoria de vârstă, atingând valoarea de 9,4, respectiv 9,5 în al doilea trimestru al anului 2011. În prima fază a crizei, creșterea ratei șomajului a fost mai pronunțată în cazul bărbaților, întrucât sectoarele cele mai afectate au fost cele în care domină lucrătorii de sex masculin (de exemplu industria prelucrătoare și a construcțiilor). A doua fază a crizei a fost marcată de o creștere mai rapidă a ratei șomajului în rândul femeilor, datorită faptului că măsurile de austeritate au afectat mai ales sectoarele în care domină lucrătorii de sex feminin (serviciile, sectorul public).

Lucrătorii imigranți, în rândul cărora rata șomajului depășise media și înainte de criză, sunt afectați în mod disproporțional de creșterea șomajului. Rata șomajului în rândul acestora s-a ridicat la 16,3 % în cel de-al doilea trimestru 2011.

Șomajul de lungă durată (peste 12 luni), care a înregistrat o scădere temporară considerabilă în urma intrării în șomaj a unui număr mare de lucrători, a crescut din nou la nivelul de dinaintea crizei, cu o medie în întreaga UE de 43 % în al doilea trimestru 2011. Țările afectate puternic și timpuriu de criză (Spania, Irlanda, statele baltice) se confruntă cu creșteri masive în comparație cu 2008. În viitorul apropiat, această categorie va crește în mod semnificativ, având în vedere stagnarea cererii de forță de muncă.

3.4   În contextul unei creșteri îngrijorătoare a șomajului în rândul tinerilor deja înainte de începerea crizei, CESE a atras deja atenția asupra faptului că aceasta a devenit una din cele mai preocupante probleme pentru piața europeană a forței de muncă (6). În general, șomajul în rândul tinerilor a crescut în mod dramatic, atingând în prezent o valoare medie la nivelul UE de aproape 21 %. În prezent, peste 5 milioane de tineri (între 15 și 24 de ani) nu dispun de un loc de muncă sau de formare profesională, fapt care are consecințe enorme pe plan personal, social și economic: estimări recente efectuate de Eurofound indică costuri de peste 100 de miliarde de euro pe an în urma excluderii tinerilor de la accesul pe piața forței de muncă (7). În Grecia și Spania, peste 40 % dintre tineri sunt șomeri; în Letonia, Lituania și Slovacia aproape un tânăr din trei.

Temerile cu privire la șomajul în rândul tinerilor sunt confirmate de doi indicatori: rata șomajului (8) și rata NEET, ambele înregistrând creșteri. Indicatorul NEET este deosebit de concludent, furnizând informații despre situația tinerilor cu vârsta între 15 și 24 de ani, care nu au un loc de muncă și nu sunt integrați într-un sistem de învățământ sau de formare („Not in Employment, Education or Training”).

Există diferențe considerabile între state membre: cele mai bune rezultate le înregistrează Danemarca, Țările de Jos, Slovenia și Austria, cu rate sub 7 %; situația Italiei și Bulgariei, cu 19,1 % respectiv 21,8 % este deosebit de dificilă. Media UE-27 a fost de 12,8 % în 2010. Criza pare să fi afectat indicatorul NEET mai ales în Spania, Irlanda, Lituania, Estonia și Letonia.

Tinerii care au părăsit timpuriu școala reprezintă o altă categorie de persoane cu un risc crescut de șomaj datorită nivelului scăzut de pregătire. În ciuda faptului că în timpul crizei, în unele state membre a scăzut numărul celor care părăsesc timpuriu școala (de exemplu în Spania, Portugalia, Estonia, Letonia și Marea Britanie), această rată a continuat în 2010 să depășească cu mult obiectivul de maxim 10 % stabilit de Strategia Europa 2020, ridicându-se la 14,1 % (9). Diferențele între țări sunt mari: Portugalia și Spania depășesc cota de 28 %, Malta se află la aproape 37 %, pe când Slovacia, Republica Cehă și Slovenia înregistrează valori sub 5 % (10).

3.5   Această evoluție a ratelor de șomaj se reflectă de asemenea în rata de ocupare, care a scăzut considerabil în timpul crizei. În al doilea trimestru al anului 2011, media UE în rândul persoanelor aflate între 20 și 64 de ani a ajuns la 68,9 %, de la 70,5 % în aceeași perioadă a anului 2008. Deja în momentul adoptării orientărilor în 2010 a fost evident că va fi nevoie de un deceniu întreg pentru a recupera cele peste 10 milioane de locuri de muncă pierdute de la începutul crizei. De atunci, situația nu s-a ameliorat aproape deloc. În medie, creșterea gradului de ocupare a forței de muncă la nivelul UE între cel de-al doilea trimestru 2010 și aceeași perioadă a anului 2011 a fost minimă; unele state au înregistrat creșteri considerabile din acest punct de vedere (Estonia, Lituania, Letonia și Malta), în timp ce altele s-au confruntat cu scăderi ale gradului de ocupare (Grecia, Bulgaria, Slovenia și România). Per ansamblu, statele membre sunt în continuare departe de atingerea obiectivului esențial din cadrul Strategiei Europa 2020, de a ajunge la o rată de ocupare de 75 % (în rândul persoanelor cu vârsta între 20 și 64 de ani) (11). În timpul crizei economice, tinerii nu au fost numai mult mai afectați de șomaj decât toate celelalte categorii de vârstă, ci s-au confruntat și cu un regres mult mai pronunțat al gradului de ocupare a forței de muncă.

3.6   Tendința de creștere progresivă a numărului de locuri de muncă cu fracțiune de normă a continuat, confirmând astfel evoluția din perioada acoperită de Strategia de la Lisabona. În medie, la nivelul UE, rata de locuri de muncă cu fracțiune de normă a crescut de la 17,6 % în cel de-al doilea trimestru 2008 la 18,8 % în cel de-al doilea trimestru 2011, cu diferențe mari de la o țară la alta.

Femeile care lucrează în regim de fracțiune de normă sunt puternic suprareprezentate, cu o rată medie de 31,6 % în al doilea trimestru 2011, în comparație cu 8,1 % în rândul bărbaților.

Tinerii sunt mult mai puternic afectați de creșterea la nivelul UE a procentajului de locuri de muncă cu fracțiune de normă decât lucrătorii cu vârste medii sau lucrătorii mai în vârstă.

De asemenea, procentajul acestor locuri de muncă a crescut în rândul lucrătorilor cu nivelul cel mai scăzut de educație.

În timpul crizei, ocuparea unui loc de muncă cu fracțiune de normă permite menținerea contactului cu piața forței de muncă și oferă un bun punct de plecare pentru tranziția către munca cu normă întreagă, odată cu încetarea crizei.

În timpul crizei a crescut însă considerabil și numărul de lucrători care ocupă în mod involuntar locuri de muncă cu fracțiune de normă (12). În țările cele mai afectate de criză (țările baltice, Spania, Irlanda), cota lucrătorilor care ocupă involuntar un loc de muncă cu fracțiune de normă a crescut în mod disproporțional în perioada 2008-2010. Îngrijirea copiilor sau a adulților incapabili de muncă reprezintă motivul pentru care numărul femeilor cu locuri de muncă cu fracțiune de normă continuă să fie mare în multe țări.

3.7   Numărul de locuri de muncă cu o perioadă determinată a atins un nivel record de 14,6 % în al doilea trimestru 2007. La această rubrică, datele studiului privind forța de muncă din Uniunea Europeană includ și lucrătorii interimari, exceptând cazurile în care aceștia dispun de un contract de muncă scris pe o durată nelimitată (13). Datorită faptului că lucrătorii temporari și cei interimari au fost puternic afectați de șomaj în timpul crizei, procentajul lor global a scăzut în al doilea trimestru al anului 2009 la o valoare de doar 13,5 %. Recenta creștere la 14,2 % în al doilea trimestru 2011 arată că întreprinderile tind să efectueze angajări în baza unor contracte cu durată limitată sau făcând apel la lucrători interimari. Din acest fapt reies lipsa de încredere a angajatorilor în caracterul de durată al relansării conjuncturale, precum și eforturile pe care aceștia le depun pentru a reacționa într-un mod eficient în fața acestei situații.

Diferențele specifice între țări în ceea ce privește numărul locurilor de muncă cu durată determinată sunt considerabile: în timp ce unele state membre din centrul și estul Europei, de exemplu România, Bulgaria, Lituania și Estonia înregistrează o rată situată sub 5 %, Portugalia, Spania și Polonia prezintă procentaje situate între 23 % și 27 %.

Probabilitatea de a dispune de un loc de muncă temporar este de departe cea mai ridicată în cazul lucrătorilor tineri (între 15 și 24 de ani); în 2010, procentul acestora a fost de 42,2 %. Acest lucru se poate constata aproape în toate statele membre. Într-o anumită măsură a devenit normal ca, în numeroase profesii, primul loc de muncă al unui tânăr să fie unul temporar. Deseori, însă, acest lucru are loc în mod involuntar. Acesta este unul din motivele înrăutățirii dramatice a situației tinerilor pe piața forței de muncă în timpul crizei.

În plus, aproximativ 20 % din persoanele cu un nivel scăzut de calificare au locuri de muncă temporare – cifră care depășește cu mult procentul celor cu calificări medii și înalte (aproximativ 12-13 %).

Numărul celor care dispun în mod involuntar de un loc de muncă temporar a crescut cu aproximativ 2 % în intervalul 2008-2010; acest fenomen poate fi constatat mai ales în Lituania și Irlanda, două din țările cele mai afectate de criză, dar și în Republica Cehă, Danemarca și Marea Britanie.

3.8   Săraci în pofida existenței unui loc de muncă: din datele Eurostat pentru 2009 reiese că atât lucrătorii temporari cât și cei cu fracțiune de normă, dar și tinerii și părinții singuri sunt expuși unui risc crescut de sărăcie în comparație cu lucrătorii cu contracte de muncă pe durată nedeterminată și cu normă întreagă, în ciuda faptului că dispun de un loc de muncă.

În mai multe state membre ale UE, lucrătorii tineri (18-24 ani) sunt expuși unui risc mult mai mare de sărăcie în pofida existenței unui loc de muncă (14), în comparație cu media celor aflați între 25 și 64 de ani.

Acest lucru se aplică în mod similar și părinților singuri, care sunt adesea obligați să ocupe un loc de muncă cu fracțiune de normă, și persoanelor cu un nivel scăzut de calificare: aceste două categorii se confruntă în mod disproporționat cu fenomenul muncii interimare și cu fracțiune de normă, numărul lor depășind media și în cazul locurilor de muncă cu normă întreagă, prost plătite, ceea ce se reflectă într-un număr mai mare de lucrători săraci.

4.   Politica de austeritate în întreaga Europă agravează situația de pe piața forței de muncă și obstrucționează realizarea obiectivelor de ocupare a forței de muncă

4.1   Introducerea simultană a unor programe de austeritate în UE poate accelera cercul vicios al spiralei negative și poate deteriora și mai mult perspectivele de creștere. În contextul în care anumite țări nu acordă suficientă atenție reformelor structurale necesare, reducerea cheltuielilor are un impact negativ asupra cererii interne, care reprezenta un ultim sprijin în favoarea redresării economice, și duce la scăderea veniturilor din impozite și creșterea cheltuielilor sociale. Deficitele bugetare riscă să crească în continuare, ducând din ce în ce mai multe state membre în pragul incapacității de acțiune la nivelul politicii economice. Această cale de consolidare a bugetelor prin intermediul măsurilor de austeritate nu este, prin urmare, îngrijorătoare numai din punct de vedere social, ci subminează în același timp orice posibilitate de relansare economică orientată către viitor. CESE este profund îngrijorat de faptul că aceste măsuri nu permit depășirea crizei și realizarea obiectivelor formulate în strategia UE privind ocuparea forței de muncă.

4.2   Prin urmare, CESE își reiterează solicitarea privind un nou plan european de relansare economică, cu o incidență majoră asupra pieței forței de muncă, în valoare de 2 % din PIB (15). Se recomandă definirea și punerea în aplicare într-o manieră coordonată a unor proiecte de investiție la nivel european, menite să completeze investițiile naționale suplimentare, pentru a potența astfel efectele asupra pieței forței de muncă. Aproximativ 1 % din cheltuielile prevăzute ar trebui să fie dedicate unor investiții cu un efect puternic asupra ocupării forței de muncă, fiind direcționate în mod explicit către măsuri în domeniul pieței forței de muncă, care, în funcție de situația specifică regională din statele membre, poate îmbrăca forme diferite.

4.3   Bugetele publice nu vor putea fi utilizate pentru orice, de la salvarea băncilor și investiții în domeniul inovării și cel social până la sprijinirea întreprinderilor. CESE consideră că orice consolidare bugetară inteligentă implică în mod obligatoriu găsirea unor noi surse de venituri, pe lângă reducerea cheltuielilor, care trebuie efectuată într-o manieră durabilă din punct de vedere social. Trebuie extinsă îndeosebi baza de impozitare a statelor membre. În afară de aceasta, este oportună o regândire generală a sistemelor fiscale, luând în considerare problemele legate de contribuția diferitelor forme de venit și de avere. Acest lucru trebuie să aibă loc în mod concomitent cu creșterea eficienței și relevanței cheltuielilor publice.

4.4   În opinia CESE, măsurile de austeritate nu trebuie să sporească riscul sărăciei și să adâncească și mai mult disparitățile apărute în ultimii ani. În cazul tuturor măsurilor de depășire a crizei trebuie avut în vedere, în orice caz, ca acestea să nu contravină obiectivului de relansare a cererii și a ocupării forței de muncă în timpul crizei și după încheierea acesteia, precum și de atenuare a dificultăților sociale. Statele membre trebuie să țină seama în cadrul acestui demers și de faptul că măsurile de depășire a crizei economice și a îndatorării publice nu trebuie să pericliteze investițiile publice în politica de ocupare a forței de muncă și în învățământul general și cel profesional. CESE solicită evaluări fundamentate ale consecințelor sociale, pentru a examina modul în care poate fi atins obiectivul de a înlătura, până în 2020, riscul de sărăcie și de excluziune socială pentru cel puțin 20 de milioane de persoane.

4.5   Persoanele cele mai afectate de măsurile de austeritate sunt cele care depind de prestații publice, printre care se numără și persoanele cu locuri de muncă precare și alte grupuri defavorizate de pe piața forței de muncă. Persoanele cele mai afectate de șomaj sunt de regulă cele care dispun de un acces dificil și limitat la serviciile de asistență. Prin urmare, este nevoie de sisteme de protecție socială suficiente, eficiente și durabile, cu o atenție deosebită acordată celor mai afectate și defavorizate categorii de persoane de pe piața forței de muncă (tinerii, imigranții, persoanele de etnie romă, persoanele cu handicap, părinții singuri, persoanele cu un nivel scăzut de calificare).

4.6   În ceea ce privește provocările pentru piețele forței de muncă care derivă din îmbătrânirea populației în Europa, CESE și-a exprimat recent punctul de vedere, subliniind că utilizarea maximă a potențialului de ocupare a forței de muncă existent reprezintă de departe strategia cea mai eficientă. Acest obiectiv nu poate fi atins decât printr-o politică de creștere direcționată și o strategie care oferă posibilități de participare. O asemenea politică ar trebui să cuprindă, între altele, crearea unor condiții de muncă adaptate persoanelor în vârstă, dezvoltarea formării profesionale inițiale și continue, crearea de locuri de muncă de calitate și productive, garantarea unor sisteme performante de protecție socială, precum și luarea unor măsuri ample de conciliere a vieții private și profesionale (16). În plus, ar trebui utilizat pe deplin potențialul economic al așa-numitei „economii pentru vârsta a treia” (silver economy).

5.   Solicitări și recomandări pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și șomerilor de lungă durată

5.1   Definirea unor obiective ambițioase ale UE privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor

5.1.1

Orientările existente conțin un indicator de reducere a numărului de tineri care nu au un loc de muncă și nu sunt integrați într-un sistem de învățământ sau de formare („NEET”). Chiar dacă statele membre și-au diversificat măsurile în funcție de particularitățile diferitelor subcategorii NEET, acordând atenție și grupurilor celor mai defavorizate (17), lipsesc în continuare obiective concrete cu privire la combaterea șomajului în rândul tinerilor și la îmbunătățirea situației lor pe piața forței de muncă. CESE solicită din nou ca orientările să reflecte mai clar acest element central, mai ales prin adăugarea unor obiective europene cuantificabile cu privire la ocuparea forței de muncă tinere, în special 1) un obiectiv pentru reducerea semnificativă a șomajului în rândul tinerilor și 2) stabilirea unui termen maxim de patru luni pentru activarea tinerilor în căutarea unui loc de muncă sau de formare. Faptul că responsabilitatea de a defini obiective privind ocuparea în rândul tinerilor revine statelor membre s-a dovedit a fi destul de puțin profitabil, întrucât numai câteva state au formulat obiective corespunzătoare în programele lor naționale de reformă (18).

5.2   Punerea în aplicare coerentă de către statele membre a „garanției pentru tineret” pentru categoria NEET

5.2.1

CESE salută faptul că solicitarea sa ca statele membre să asigure tuturor tinerilor un loc de muncă, o formare complementară sau măsuri de activare și integrare pe piața forței de muncă în termen de patru luni după părăsirea școlii a fost preluată sub forma unei propuneri privind „garanția pentru tineret” din cadrul inițiativei emblematice „Tineretul în mișcare” (19). În acest context, CESE aprobă fără rezerve solicitarea Comisiei, conform căreia statele membre trebuie să identifice în cel mai scurt timp obstacolele existente în acest sens. Măsurile concrete de înlăturare a acestor obstacole trebuie să fie definite în cadrul planurilor naționale de reformă. În acest sens, mai multe state membre vor trebui să treacă la o extindere masivă a ajutoarelor specifice acordate de serviciile de ocupare a forței de muncă, cu o atenție sporită acordată categoriilor defavorizate (mai ales imigranților și persoanelor de etnie romă).

5.2.2

În acest sens, statele membre sunt, de asemenea, invitate să treacă la o punere efectivă în aplicare a priorităților definite în orientările privind ocuparea forței de muncă tinere și să definească țeluri și obiective ambițioase. Acestea ar trebui să cuprindă, între altele, măsuri echilibrate pentru îmbunătățirea flexibilității și securității, încurajarea mobilității forței de muncă, crearea unor sisteme adecvate de protecție socială pentru a asigura tranziția spre piața forței de muncă, dar și favorizarea spiritului antreprenorial și crearea unor condiții-cadru corespunzătoare pentru păstrarea și crearea de locuri de muncă, în special în rândul IMM-urilor.

5.3   Suplimentarea fondurilor UE și facilitarea accesului la acestea pentru a combate șomajul în rândul tinerilor și șomerilor de lungă durată

5.3.1

În vederea reducerii pe termen scurt a ratei șomajului în rândul tinerilor și șomerilor de lungă durată, CESE insistă asupra necesității unor măsuri în domeniul politicii sociale, de educație și de ocupare a forței de muncă, mai ales în condițiile unei situații bugetare tensionate. Așa cum solicită și Comisia în prezent în cadrul inițiativei „Oportunități pentru tineret” (20), este nevoie de ajutor rapid și nebirocratic mai ales în țările cele mai afectate de șomaj în rândul tineretului” (21). Statele membre care se confruntă cu o situație deosebit de tensionată în ceea ce privește ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și șomajul de lungă durată, și care trebuie să răspundă în același timp unor obligații de restricții bugetare ar trebui să beneficieze de un acces mai facil la fondurile UE destinate în special măsurilor care corespund acestei „garanții pentru tineret” și investițiilor pentru crearea de noi locuri de muncă. Este nevoie de abordări și simplificări pragmatice și flexibile în ceea ce privește administrarea utilizării fondurilor, mergând până la suprimarea temporară a cofinanțării de la bugetele naționale în cazul unor finanțări prin FSE sau alte fonduri europene.

5.4   Mijloace adecvate de combatere a șomajului în rândul tinerilor și șomerilor de lungă durată în cadrul noului buget UE

5.4.1

CESE a subliniat deja importanța majoră, în ciuda reevaluării priorităților bugetare care a devenit necesară în toate statele membre UE în urma crizei economice, a continuării alocării unor mijloace naționale și europene pentru educație, formare profesională și ocupare a tinerilor și a șomerilor de lungă durată, și chiar a suplimentării acestora, acolo unde este cazul (22). În acest sens, CESE solicită ca noua programare financiară începând din 2014 să pună la dispoziție mijloace suficiente în cadrul FSE pentru inițiative specifice destinate tinerilor și șomerilor de lungă durată (23). În plus, CESE consideră că trebuie examinate și posibilitățile de a utiliza celelalte fonduri ale UE pentru măsuri de combatere a șomajului în rândul tinerilor și șomerilor de lungă durată.

5.5   Facilitarea accesului tinerilor și șomerilor de lungă durată la serviciile de sprijin în caz de șomaj

5.5.1

Există diferențe considerabile între statele membre ale UE în ceea ce privește accesul la alocațiile de securitate socială și amploarea acestor prestații, și aceasta nu doar pentru tineri. Orientările privind ocuparea forței de muncă invită, pe bună dreptate, statele membre să-și adapteze sistemele de protecție socială pentru a nu permite apariția unor neajunsuri privind protecția socială în condițiile unor piețe ale forței de muncă mai flexibile. Acestea afectează toate categoriile de vârstă deopotrivă. Din punctul de vedere al CESE, accesul foarte limitat al tinerilor la servicii de sprijin în caz de șomaj, constatat în majoritatea statelor membre, rămâne un subiect insuficient dezbătut (24). În timpul crizei, unele țări au îmbunătățit, în anumite condiții, accesul categoriilor defavorizate la alocațiile de șomaj, inclusiv pentru tineri. Aceste măsuri au fost însă limitate în timp sau riscă să fie suprimate în cadrul măsurilor de austeritate prevăzute.

5.5.2

CESE solicită ca toate statele UE să reexamineze și, după caz, să îmbunătățească condițiile de acces la serviciile de sprijin pentru tinerii șomeri, precum și pentru șomerii de lungă durată dispuși să muncească și aflați în căutarea unui loc de muncă sau a unei formări profesionale. Se recomandă și includerea unor obiective corespunzătoare în programele naționale de reformă. Aceasta ar aduce o contribuție importantă la combaterea situației precare în care se află mulți tineri în tranziția lor către piața forței de muncă.

5.6   Combaterea locurilor de muncă precare și a formelor de muncă nereglementate în domeniul uceniciei și al stagiilor

5.6.1

Tinerii între 15 și 24 de ani nu se confruntă numai cu un risc de șomaj de două ori mai crescut decât populația adultă, ci și cu o proporție a contractelor de muncă nesigure (peste 60 % în unele țări) mult mai mare, cu o creștere a numărului de activități de formare și stagii nereglementate (mai ales în țările din sudul Europei (25)) și cu o proporție mai mare a locurilor de muncă sub nivelul calificării. Cu privire la integrarea tinerilor pe piața forței de muncă, CESE nu recomandă adoptarea unui număr prea mare de soluții instabile și lipsite de perspectivă: în loc să se mizeze pe locuri de muncă precare și contracte de muncă nesigure, vor trebui puse în practică măsuri care să garanteze că munca în baza unor contracte cu durată determinată și locurile de muncă prost plătite și cu protecție socială insuficientă nu vor deveni regula în ceea ce îi privește pe tineri.

5.6.2

CESE și-a exprimat punctul de vedere în numeroase avize cu privire la domeniile care necesită adaptări în ceea ce privește formarea și calificarea profesională, între altele pentru a garanta că tinerii urmează o formare pentru care există o cerere pe piața forței de muncă (26). Pentru a remedia diferențele între cerere și ofertă pe piața forței de muncă determinate de calificarea insuficientă, lipsa de mobilitate geografică sau condițiile de salarizare insuficiente (27), instituțiile de învățământ ar trebui să-și adapteze programele școlare și la cerințele pieței forței de muncă, angajatorii ar trebui să-și extindă canalele de recrutare de noi lucrători, iar autoritățile ar trebui să investească în măsuri active și eficiente în favoarea pieței forței de muncă. Și persoanele aflate în curs de formare și calificare profesională au o anumită responsabilitate în ceea ce privește viitoarea lor capacitate de inserție profesională.

5.6.3

În ceea ce privește inițiativa Comisiei cu privire la stagii, CESE sprijină crearea unui cadru european de calitate corespunzător, care ar trebui promovat și în rândul întreprinderilor, menit să încurajeze crearea de locuri de muncă care favorizează învățarea, cu contracte obligatorii pentru ambele părți, inclusiv pentru tinerii dezavantajați din punct de vedere al formării de care dispun. Ar trebui examinate posibilitățile de a prelua și în alte state elemente ale sistemului dual de învățământ și formare profesională, practicat cu succes de mai mult timp în unele din statele membre.

5.7   Principii de bază pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor

5.7.1

CESE propune luarea unor măsuri de combatere a șomajului în rândul tinerilor în concordanță cu următoarele principii de bază: îmbunătățirea capacității de inserție profesională a tinerilor prin reforma sistemului de educație, în vederea corelării mai strânse a capacităților cu necesitățile pieței forței de muncă, cu includerea unor parteneriate între instituțiile de învățământ, economie și partenerii sociali; măsuri active pe piața forței de muncă, inclusiv sporirea sprijinului și acordarea de stimulente pentru acceptarea locurilor de muncă din partea tinerilor; evaluarea impactului legislației privind protecția locurilor de muncă și sprijinirea antreprenoriatului în rândul tinerilor.

5.8   Abordarea problemei șomajului de lungă durată și a pierderii contactului cu piața forței de muncă

5.8.1

Stagnarea continuă a cererii de forță de muncă datorată crizei duce la creșterea șomajului de lungă durată, care are drept consecință dificultăți serioase în materie de integrare pe piața forței de muncă și, prin urmare, creșterea sărăciei în pofida încadrării în muncă. CESE recomandă statelor membre să acorde o atenție deosebită creării unei piețe secundare a forței de muncă, în cadrul căreia fondurile publice să fie utilizate pentru crearea unui număr adecvat de locuri de muncă, astfel încât șomerii de lungă durată să își mențină contactul cu piața forței de muncă și să își îmbunătățească cunoștințele. Astfel, se va evita creșterea sărăciei persoanelor încadrate în muncă, iar acestor lucrători li se va permite să facă o trecere lină către piața deschisă a forței de muncă, odată ce criza se va fi încheiat.

Bruxelles, 22 februarie 2012

Președintele Comitetului Economic și Social European

Staffan NILSSON


(1)  Avizul CESE privind propunerea de decizie a Consiliului privind orientările pentru politicile de ocupare a forței de muncă ale statelor membre – partea a II-a a Orientărilor integrate Europa 2020, raportor: dl GREIF (JO C 21/66 din 21.1.2011).

(2)  CESE și-a exprimat opinia în numeroase avize și cu diferite ocazii cu privire la efectele crizei și pașii necesari pentru depășirea acesteia. În acest sens, merită menționată în special declarația președintelui CESE cu ocazia sesiunii plenare din decembrie 2011 (a se vedea http://www.eesc.europa.eu/resources/docs/di_ces20-2011_di_ro.doc)

(3)  A se vedea previziunile din toamna acestui an pentru perioada 2011-2013 ale Comisiei Europene.

(4)  Cu privire la urmările sociale ale noii guvernanțe economice, a se vedea avizul CESE pe tema „Consecințele sociale ale noii legislații privind guvernanța economică”, raportor: dna Gabriele BISCHOFF (A se vedea pagina 23 din prezentul Jurnal Oficial.).

(5)  Dacă nu este menționat altceva, datele se bazează pe ancheta privind forța de muncă din Uniunea Europeană (http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/labour_market/introduction) și se referă la cel de-al doilea trimestru al anului 2011. Eșantionul de vârstă cuprinde de regulă persoane între 15 și 64 de ani.

(6)  A se vedea capitolul 7 al avizului CESE pe tema „Tineretul în mișcare”, raportor: dl TRANTINA, coraportor: dl MENDOZA CASTRO (JO C 132/55 din 3.5.2011).

(7)  Conform ultimelor estimări ale Eurofound, costurile acestei excluderi a tinerilor de la piața europeană a forței de muncă se cifrează la aproape 100 de miliarde de euro anual.

(8)  Pentru a reduce eventualele distorsiuni datorită cotei ridicate de inactivitate profesională în rândul tinerilor care nu și-au încheiat formarea profesională, se iau în calcul toți tinerii activi.

(9)  http://ec.europa.eu/europe2020/priorities/smart-growth/index_ro.htm

(10)  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/education/introduction

(11)  A se vedea EMCO/28/130911/EN-rev3, p. 27 și următoarele.

(12)  Ocuparea unui loc de muncă cu fracțiune de normă în mod involuntar se definește ca „imposibilitate de a găsi un loc de muncă cu normă întreagă”.

(13)  Se recomandă ca, în viitor, Eurostat să furnizeze date separate pentru lucrătorii temporari și lucrătorii interimari.

(14)  Mai puțin de 60 % din venitul național mediu echivalat.

(15)  A se vedea punctul 3.1 al avizului CESE pe tema „Rezultatele Summitului privind ocuparea forței de muncă”, raportor: dl GREIF (JO C 306/70 din 16.12.2009)

(16)  Avizul CESE „Viitorul pieței forței de muncă din Europa – în căutarea unor soluții eficace pentru problemele legate de evoluția demografică”, raportor: dl GREIF (JO C 318/1 din 29.10.2011).

(17)  “Young People and NEETs in Europe: first findings” – EUROFOUND – EF1172EN http://www.eurofound.europa.eu/pubdocs/2011/72/en/1/EF1172EN.pdf

(18)  Numai patru state (Belgia, Republica Cehă, Bulgaria și Estonia) au definit în 2011 obiective naționale de combatere a șomajului în rândul tinerilor în cadrul programelor lor naționale de reformă.

(19)  „Tineretul în mișcare ” COM(2010) 477, punctul 5.4.

(20)  A se vedea propunerile corespunzătoare ale Comisiei din cadrul Inițiativei privind oportunitățile pentru tineri, COM(2011)933.

(21)  A se vedea orientarea a 7-a, Decizia Consiliului 2010/707/UE.

(22)  A se vedea avizul CESE pe tema „Tineretul în mișcare” (JO 132/55, 3.5.2011), punctul 8 al avizului CESE pe tema „Criza economică, educația și piața forței de muncă”, raportor: dl SOARES (JO C 318/50 din 29.10.2011).

(23)  Astfel, CESE solicită un procentaj de cel puțin 40 % din FSE pentru sprijinirea ocupării forței de muncă și a mobilității profesionale, ceea ce ar permite luarea unui număr mare de măsuri în favoarea unor proiecte dedicate tinerilor. A se vedea în acest sens avizul CESE pe tema „Fondul social european”, (A se vedea pagina 82 din prezentul Jurnal Oficial.), raportor dl Xavier VERBOVEN, coraportor dl Miguel Ángel CABRA DE LUNA, punctele 1.5 și 4.1.2.

(24)  Datele studiului privind forța de muncă (Eurostat) arată că, în UE-27, tinerii (între 15 și 24 de ani) au, în medie, un acces de trei ori mai limitat la alocații de șomaj decât celelalte categorii, fără să se observe vreo ameliorare în acest sens în timpul crizei.

(25)  Această problemă afectează într-o mai mică măsură țările din nordul Europei, cu experiență îndelungată în ceea ce privește relațiile de muncă reglementate între ucenici, instituții de învățământ și formare și angajatori. Același lucru este valabil pentru acele țări care dispun de un sistem bine dezvoltat și consacrat al formării profesionale duale (Germania, Austria).

(26)  A se vedea, între altele, avizul CESE (în curs de elaborare) pe tema „Modernizarea învățământului superior în Europa” (încă nepublicat în JO), avizul CESE pe tema „Ocuparea forței de muncă tinere, calificările profesionale și mobilitatea” (raportoare dna ANDERSEN) (JO C 68/11 6.3.2012), precum și avizul CESE pe tema „Creșterea atractivității programelor postliceale de educație și formare profesională” (JO C 68/1 6.3.2012), raportoare dna Vladimíra DRBALOVÁ.

(27)  A se vedea Inițiativa „Oportunități pentru tineret”,COM(2011) 933.