2.7.2011   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 193/22


Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

2011/C 193/11

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

FIȘĂ-REZUMAT

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„BÉA DU ROUSSILLON”

NR. CE: FR-PDO-0005-0548-30.03.2006

DOP ( X ) IGP ( )

Această fișă-rezumat prezintă, cu titlu informativ, principalele elemente ale caietului de sarcini al produsului.

1.   Autoritatea competentă din statul membru:

Denumire:

Institut national de l’origine et de la qualité (INAO)

Adresă:

51 rue d’Anjou

75008 Paris

FRANCE

Tel.

+33 153898000

Fax

+33 142255797

E-mail:

info@inao.gouv.fr

2.   Grup:

Denumire:

Syndicat de défense de la pomme de terre primeur du Roussillon

Adresă:

Marché de Gros

66200 Elne

FRANCE

Tel.

+33 468359768

Fax

+33 468228695

E-mail:

Componență:

Producători/prelucrători ( X ) Alte categorii ( )

3.   Tip de produs:

Clasa 1.6.

Fructe, legume și cereale în stare proaspătă sau prelucrate

4.   Caiet de sarcini:

[rezumatul cerințelor prevăzute la articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]:

4.1.   Denumire:

„Béa du Roussillon”

4.2.   Descriere:

„Béa du Roussillon” este un cartof timpuriu, adică recoltat înainte de a ajunge la maturitate completă, comercializat în stare proaspătă.

Acesta provine exclusiv din soiul Béa.

Cartoful „Béa du Roussillon” are o formă ovală, alungită, plată și regulată. Coaja, strălucitoare și netedă, de culoare galben-deschis, este subțire, de aceea cartoful pare a nu avea coajă, deși nu este curățat de coajă. Culoarea pulpei este galben-deschis. Din punct de vedere gustativ, produsul are un miros intens de legume timpurii. La degustare acesta se caracterizează printr-o savoare ușor dulceagă și arome intense de legume timpurii (anghinare, mazăre, bob). Pulpa are o textură fondantă.

Dimensiunile cartofului „Béa du Roussillon” sunt cuprinse între 17 și 65 mm, iar nivelul de substanță uscată este de maximum 20 % în momentul ambalării.

Cartofii sunt comercializați sub denumirea de origine „Béa du Roussillon” începând cu data de 1 mai până la data de 31 iulie din anul recoltării.

4.3.   Aria geografică:

Cartofii sunt preîncolțiți, cultivați, spălați, sortați și ambalați în aria geografică de producție, care cuprinde teritoriul următoarelor comune din câmpia Roussillon (departamentul Pyrénées Orientales): Alénya, Argelès-sur-Mer, Baho, Bompas, Canet, Corneilla-la-Rivière, Elne, Latour-Bas-Elne, Le Soler, Ortaffa, Palau-del-Vidre, Perpignan, Pezilla-la-Rivière, Pia, Saint-Cyprien, Saint-Estève, Sainte-Marie, Saleilles, Théza, Torreilles, Villelongue-de-la-Salanque, Villeneuve-de-la-Rivière.

Aria geografică se caracterizează în special printr-un climat mediteraneean specific, prin localizarea pe terase aluvionare recente, de vârstă cuaternară, pe subsol filtrant, precum și prin peisaje artificiale deosebite.

Cartofii sunt recoltați în aria geografică de producție, pe o suprafață delimitată în parcele sau părți de parcelă, astfel cum a fost aprobată de Comitetul național al produselor agroalimentare din cadrul Institut National de l'Origine et de la Qualité (Institutul național al originii și calității), în ședința din 19 mai 2005.

Aceasta reprezintă o suprafață de 5 500 de hectare în cele 22 de comune din aria geografică a denumirii de origine „Béa du Roussillon”.

Aria parcelată delimitată astfel este indicată în planurile cadastrale depuse la primăriile comunelor respective.

4.4.   Dovada originii:

Cartofii „Béa du Roussillon” sunt urmăriți și controlați de pe parcelă până la produsul final.

Sunt identificați toți operatorii (producători și unități de spălare, sortare și ambalare), precum și mijloacele de producție ale acestora care intervin în condițiile de producție a cartofilor cu denumire de origine. Operatorii trebuie să depună o declarație de identificare înaintea datei de 1 noiembrie a primului an în care se revendică denumirea. Trasabilitatea produsului este asigurată prin introducerea unor registre (contabilitatea materialelor, registrul culturii) și a unor declarații care trasează totalitatea mișcărilor produsului și a operațiunilor efectuate.

Operatorii care nu doresc să își dedice, integral sau parțial, mijloacele de producție pentru denumirea de origine controlată trebuie să depună o declarație din care să reiasă că nu au intenția de a dedica mijloacele de producție în cauză pentru denumirea de origine, care trebuie trimisă grupului înaintea datei de 1 mai din anul plantării.

Fiecare producător depune anual, la sfârșitul campaniei de recoltare, o declarație de recoltare, trimisă grupului înaintea datei de 31 august din anul recoltării. În cazul operatorilor care efectuează activități de colectare, de sortare și de ambalare, se trimite grupului o declarație recapitulativă de comercializare înainte de data de 31 august din anul recoltării.

Întreaga procedură este completată de un examen analitic și organoleptic, efectuat prin sondaj, care permite asigurarea calității și a specificității produsului. Examenul se efectuează pe loturi de cartofi noi ambalați sau pregătiți pentru a fi ambalați.

4.5.   Metodă de obținere:

Toate operațiunile care privesc producția, spălarea, sortarea și ambalarea trebuie să fie realizate în cadrul ariei geografice definite.

Tehnicile de cultivare, precum și operațiunile de spălare, sortare și ambalare trebuie să contribuie la obținerea și la conservarea caracterului timpuriu al cartofilor, constând în aspectul unui cartof fără coajă, deși nu este curățat de coajă.

Cartofii de sămânță certificați, din soiul Béa, sunt puși la pregerminare în lădițe perforate, în sere sau solare-tunel luminoase și aerisite, începând de la sfârșitul lunii decembrie-începutul lunii ianuarie, pentru o perioadă de 4 până la 12 săptămâni.

Plantarea se face pe creasta lăsată de plug, pe un sol curat sau acoperit cu paie, și trebuie să aibă loc între 25 ianuarie și 20 aprilie. Tuberculii se pun manual în pământ.

Densitatea de plantare este cuprinsă între 60 000 și 78 000 de tuberculi pe hectar pentru cartofii de sămânță cu dimensiunea cuprinsă între 28 și 35 mm. În acest caz, distanța dintre rânduri este cuprinsă între 70 și 80 cm, iar distanța pe rând este cuprinsă între 17 și 20 cm.

Densitatea de plantare este cuprinsă între 42 000 și 53 000 plante pe hectar pentru cartofii de sămânță a căror dimensiune depășește 35 mm. În acest caz, distanța dintre rânduri este cuprinsă între 70 și 80 cm, iar distanța pe rând este cuprinsă între 25 și 32 cm.

Cultivarea în seră sau solar este interzisă. Sunt permise numai acoperirile temporare împotriva gerului și vântului.

Irigarea pe rigole, prin aspersiune sau localizată, este permisă din momentul când plantele au răsărit în proporție de 100 % până în a opta zi înainte de recoltare. În cazul unui sol prea uscat, se poate face o irigare în ajunul sau chiar în ziua recoltării.

Este interzisă fertilizarea minerală sau organică prin aspersiune.

Este permisă erbicidarea (cu doze înjumătățite în cazul solurilor acoperite cu paie).

Durata ciclului de producție este de maximum 100 de zile. Înlăturarea vrejurilor este interzisă. Este permisă doar distrugerea vrejurilor în ziua recoltării. Recoltarea unei parcele începe în momentul în care 70 % din tuberculi au o dimensiune cuprinsă între 28 și 55 mm. Recoltarea se realizează manual sau cu ajutorul mașinilor de recoltat care îndeplinesc criterii bine definite în scopul conservării integrității cartofilor, în special al reducerii riscului de lovire și cădere. Cartofii se așază manual în lăzi cu o capacitate maximă de 30 kg și se livrează chiar în ziua recoltării către unitățile de colectare, spălare, sortare și ambalare.

Randamentul maxim autorizat este de 30 de tone net pe hectar.

Spălarea, sortarea și ambalarea trebuie să aibă loc în aria de producție a cartofului „Béa du Roussillon” în vederea conservării calității și a caracteristicilor acestei legume proaspete și fragile, sensibilă în special la șocuri și la lumină (arsuri de soare, înverzire rapidă). Astfel, mai ales pentru conservarea aspectului cartofului „Béa du Roussillon” care pare a nu avea coajă, deși nu este curățat de coajă, ambalarea acestuia se efectuează în primele 24 de ore după recoltare. Aceasta presupune realizarea operațiunilor prealabile de spălare și sortare, de asemenea, într-un interval de timp limitat. Este interzisă spălarea tuberculilor la marginea parcelei. Realizarea operațiunilor de spălare, sortare și ambalare face apel la meșteșuguri locale, care se traduc prin utilizarea unor mașini adaptate (spălare, sortare și ambalare) acestui tip de producție; acestea au drept scop evitarea oricărui șoc asupra produsului. Astfel, pe parcursul întregului proces, tuberculii nu trebuie să cadă de la înălțimi mai mari de 50 cm. Pentru orice cădere de la o înălțime mai mare de 30 de centimetri, cartofii sunt însoțiți de o apărătoare sau cad pe un covor moale.

La sfârșitul operațiunilor de sortare, tuberculii de „Béa du Roussillon” prezintă următoarele caracteristici:

întregi, adică lipsiți de orice ablație sau lovire care să aibă ca efect alterarea integrității acestora;

sănătoși;

tari;

fără creneluri sau crăpături formate în timpul creșterii;

curați, practic fără corpuri străine vizibile, în special pământ aderent;

fără stricăciuni produse de căldură sau de îngheț;

fără colorație verde;

fără defecte interne grave;

fără umiditate externă anormală;

fără niciun fel de miros și/sau gust străin.

În afară de contribuția la conservarea calității și a caracteristicilor produsului, realizarea operațiunilor de ambalare în aria geografică consolidează asigurarea trasabilității produsului.

Ambalarea: cartofii „Béa du Roussillon” trebuie să fie ambalați în ambalaje rigide de maximum 15 kilograme. Pe de altă parte, controlul produsului este facilitat de crearea, pe fiecare ambalaj, a unui mecanism care își pierde integritatea în momentul punerii în vânzare către consumatorul final. Cartofii sunt ambalați în funcție de următoarele dimensiuni:

17-28 mm, tuberculii care pot fi comercializați sub denumirea „grenaille”;

28-65 mm.

Comercializare: cartofii cu denumirea de origine „Béa du Roussillon” sunt puși în vânzare de la 1 mai până la 31 iulie inclusiv în anul recoltării.

4.6.   Legătură:

Datorită sistemelor de irigare introduse de vizigoți, defrișării și asanării iazurilor realizate de mauri, grădinile s-au dezvoltat foarte devreme în Roussillon.

Introdus în secolul al XVIII-lea, cartoful acoperea o suprafață de 500 ha încă din anul 1855.

Într-o regiune propice plantelor timpurii, datorită climatului mediteraneean semiarid, soiul Béa s-a impus încă de la înscrierea în catalog, în anul 1954. În prezent, acest bazin este singurul (din toate cele trei țări, Franța, Italia și Spania) care propune acest soi timpuriu.

Solurile utilizate pentru cultivarea cartofului „Béa du Roussillon” sunt ușor de identificat. Acestea sunt soluri aluvionare de suprafață, pe terase pietroase. Sunt puțin evoluate, profunde, permeabile, argiloase sau nisipoase, foarte suple și drenante. Nu conțin pietre sau straturi cu pietriș, ceea ce permite o dezvoltare armonioasă a tuberculilor.

Asociate condițiilor climatice, solurile conferă cartofilor „Béa du Roussillon” caracteristicile vizuale deosebite: alungiți, plați, netezi, de culoare galben-deschis și lucioși. S-a stabilit cu precizie că în soluri cu o structură diferită, caracteristicile sunt foarte diferite (cartofi rugoși, mai rotunzi).

Cartofii „Béa du Roussillon” beneficiază de o climă strict mediteraneeană, semiaridă, cu un anotimp uscat foarte bine evidențiat. Temperatura medie oscilează între 15 și 16 °C, cu veri foarte calde și, în medie, cu 2 530 de ore însorite pe an. Precipitațiile sunt, în general, slabe, între 550 și 650 mm, dar cu variații mari în funcție de an și, deseori, cu un caracter de vijelie.

Cu un grad de însorire unic, o iarnă blândă și o vară caldă, dar temperată datorită apropierii mării, acest ansamblu de condiții naturale permite o creștere armonioasă a plantelor, propice unei dezvoltări uniforme a tuberculilor.

Tramontana care suflă o zi din trei în Roussillon, deseori cu putere, ar fi putut reprezenta un handicap, dar, dimpotrivă, aceasta are un efect benefic asupra culturii, limitând, prin efectul său, dezvoltarea unor boli criptogamice nefaste formei și caracterului uniform al cartofilor „Béa du Roussillon”. În plus, priceperea oamenilor a știut să limiteze impactul tramontanei: pentru a combate efectele directe (ruperea tulpinilor), densitatea plantelor este mai mare pentru a induce un efect de masă, iar parcelele sunt foarte fragmentate de gardurile vii plantate în vederea protecției împotriva vântului. În fapt, mugurii sunt foarte fragili în prima fază a creșterii, chiar dacă acest soi se comportă mai bine la vânt, având tulpini groase și frunze mai rezistente la frecare, odată ce plantele sunt bine fixate în sol.

Peisajul care rezultă este foarte deosebit, cu parcele mici, garduri vii înalte și un circuit vechi de canale de aducție a apei și de evacuare. Acest peisaj, fără a fi fix, evoluează foarte puțin și cu multe precauții. Destructurarea sa atrage după sine abandonarea cultivării cartofilor „Béa du Roussillon”.

În ceea ce privește tehnica cultivării, pregerminația constituie o fază esențială în conservarea și dezvoltarea a numeroși muguri, plantarea se face manual, cu o densitate determinată de numărul de muguri. Densitatea este crescută în scopul de a combate efectele vântului. Irigațiile, practicate încă pe brazdă, cedează locul aspersiunii, mai economice în privința consumului de apă.

De asemenea, priceperea producătorilor se manifestă și în momentul recoltării: producătorii au inventat mașini de recoltat adaptate fragilității soiului Béa, care iau cartoful într-un pat de pământ, spre deosebire de mașinile clasice, al căror scop este să elimine cât mai mult pământ posibil, fără să acorde atenție protejării tuberculului.

Astfel, acești tuberculi fragili din cauza cojii foarte subțiri sunt protejați de șocuri. Mașinile de recoltat lucrează într-un ritm foarte lent și necesită o mână de lucru semnificativă, fiecare tubercul fiind așezat în lădiță manual.

La fel se procedează și în cazul operațiunilor de spălare, sortare și ambalare, când tuberculul este ferit de șocuri, fiind însoțit de jgheaburi sau de apărători din plastic sau din cauciuc atunci când cade de la o înălțime redusă, și ambalat nu în tradiționalii saci sau plase, ci în ambalaje rigide care nu pot depăși greutatea de 15 kg, fiind astfel conservată integritatea tuberculilor.

Caracteristicile analitice, vizuale și gustative ale cartofilor „Béa du Roussillon” sunt legate de regiunea de producție și de priceperea producătorilor. Astfel, analizele senzoriale realizate între 1995 și 2004 au demonstrat clar faptul că, pe de o parte, caracteristicile speciale ale cartofilor „Béa du Roussillon” rămân neschimbate de-a lungul anilor și, pe de altă parte, că acest soi de cartofi, produși în altă parte, nu posedă aceleași caracteristici. Din punct de vedere vizual, aceștia sunt mai groși, mai rotunjiți, cu aspect rugos și de culoare galben mai închis. Aromele de legume timpurii sunt absente sau mult mai puțin intense, în schimb domină gustul și mirosul de afumat și de ars.

Conținutul maxim de substanță uscată al cartofilor „Béa du Roussillon” poate părea relativ crescut în raport cu cel din alte bazine de producție, însă aceasta se explică prin mai mulți factori: mai întâi, clima mediteraneeană cu puține precipitații, cu însorire puternică (în special primăvara, în perioada de creștere a tuberculului, și vara, în perioada de maturare), cu alternarea ploilor (episoade ploioase tipice, deseori importante primăvara) urmate de perioade de însorire puternică, cu temperaturi ridicate, și, în al doilea rând, durata ciclului. Pe măsură ce se avansează în anotimp, precum și în cazul unor cicluri apropiate de 100 de zile, conținutul de substanță uscată crește, apropiindu-se de 20 %, fără a altera calitatea produsului.

Dimpotrivă, peste acest prag, coaja devine mai densă, iar cartoful își pierde caracterul timpuriu. Analizele senzoriale au evidențiat faptul că specificitățile produsului „Béa du Roussillon” sunt păstrate și constante la un conținut al substanței uscate mai mic de 20 % (în special în ceea ce privește textura fondantă și aromele de legume timpurii).

Toate aceste componente, reunind solurile, clima și priceperea oamenilor a contribuit la notorietatea cartofilor „Béa du Roussillon”. Această notorietate este recunoscută atât la nivelul specialiștilor, cât și al consumatorilor. Cartofii „Béa du Roussillon” sunt așteptați pe piață și, încă de la apariție, au întâietate față de alte soiuri timpurii propuse la nivel local.

Astfel, începând cu anul 1955 și chiar în prezent, numeroase articole din presa locală, regională și națională fac trimitere la acest produs tipic, strâns legat de regiunea sa de producție.

4.7.   Organism de control:

Denumire:

Institut national de l’origine et de la qualité (INAO)

Adresă:

51 rue d’Anjou

75008 Paris

FRANCE

Tel.

+33 153898000

Fax

+33 142255797

E-mail:

info@inao.gouv.fr

Denumire:

DGCCRF

Adresă:

59 boulevard Vincent Auriol

75703 Paris Cedex 13

FRANCE

Tel.

+33 144871717

Fax

+33 144973037

E-mail:

4.8.   Etichetare:

În afara mențiunilor obligatorii prevăzute de normele referitoare la etichetarea și la prezentarea produselor alimentare, pe eticheta fiecărui ambalaj de cartofi timpurii care beneficiază de denumirea de origine „Béa du Roussillon” trebuie să figureze următoarele indicații:

denumirea de origine „Béa du Roussillon” înscrisă cu caractere de dimensiune cel puțin egală cu cea a celor mai mari caractere care apar pe etichetă;

începând cu data înregistrării UE, mențiunea „denumire de origine protejată” sau „DOP”;

începând cu data înregistrării UE, logoul UE pentru DOP.


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.