52009PC0083




[pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

Bruxelles, 26.2.2009

COM(2009) 83 final

2009/0035 (COD)

EXPUNERE DE MOTIVE

Propunere de

DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN Ș I A CONSILIULUI

de modificare, în ceea ce prive ș te microentită ț ile, a Directivei 78/660CEE privind conturile anuale ale anumitor forme de societă ț i comerciale

{SEC(2009) 206}{SEC(2009) 207}

(Text cu relevan ț ă pentru SEE)

EXPUNERE DE MOTIVE

1. CONTEXTUL PROPUNERII

1.1. Obiectivele propunerii

Obiectivul prezentei propuneri de modificare a Directivei 78/660/CEE privind conturile anuale ale anumitor forme de societăți comerciale (a patra directivă privind dreptul societăților comerciale)[1] este de a simplifica mediul de afaceri și în special obligațiile de raportare financiară ale microentităților în vederea îmbunătățirii competitivității și a eliberării potențialului lor de creștere. Schimbările ar trebui să conducă la reducerea sarcinii administrative, menținând în același timp un nivel adecvat de protecție și de informare a părților interesate și ar trebui să permită adaptarea obligațiilor de raportare ale microentităților la nevoile reale ale utilizatorilor și ale celor care le întocmesc.

1.2. Contextul general

Consiliul European din 8 - 9 martie 2007 a subliniat că reducerea sarcinii administrative este importantă pentru impulsionarea economiei europene, având în vedere în special avantajele potențiale create astfel pentru IMM-uri. Consiliul a subliniat că este nevoie de un efort comun susținut din partea UE și a statelor membre pentru reducerea sarcinii administrative în cadrul Uniunii Europene[2]. La reuniunea din martie 2008, Consiliul European a solicitat Comisiei să identifice noi propuneri legislative pentru reducerea accelerată a sarcinilor administrative[3]. Contabilitatea și auditul au fost identificate ca două principale domenii în care sarcina administrativă a întreprinderilor europene poate fi redusă.

Ca urmare a crizei financiare, Comisia a publicat un „plan european de redresare economică”, menit să restabilească încrederea consumatorilor și a mediului de afaceri. Planul european de redresare economică promite reducerea sarcinii administrative a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) și a microentităților printre altele prin „anularea obligației de pregătire de către microîntreprinderi a conturilor anuale”[4].

În plus Parlamentul European încurajează „Comisia să continue activitățile de simplificare a dreptului societăților comerciale, a contabilității si auditării …, în special a patra si a șaptea directivă privind dreptul societăților comerciale”[5] și invită în mod explicit Comisia să înainteze o propunere legislativă care să permită statelor membre scutirea întreprinderilor locale și regionale de la aplicarea directivelor contabile[6].

A patra directivă privind dreptul societăților comerciale a fost adoptată în 1978 cu scopul de a crea un set armonizat de obligații de raportare externă pentru toate societățile cu răspundere limitată din UE. Adoptată în 1983, cea de-a șaptea directivă privind dreptul societăților comerciale a adăugat un nou set comun de obligații referitoare la situațiile financiare consolidate. A patra și a șaptea directivă privind dreptul societăților comerciale (directivele contabile) reprezintă baza acquis-ului contabil. Directivele contabile au fost modificate de mai multe ori în ultimi 30 de ani. Ca urmare a adoptării Regulamentului (CE) nr. 1606/2002 privind aplicarea standardelor internaționale de contabilitate (Regulamentul IAS)[7], companiile cotate la bursă (și cele cu datorii cotate) trebuie să prezinte conturi IFRS și, prin urmare, sunt scutite de majoritatea cerințelor din a patra și a șaptea directivă privind dreptul societăților comerciale. Aceste directive continuă însă să stea la baza contabilității IMM-urilor în UE[8].

Directivele contabile au condus la un mediu îmbunătățit de raportare financiară în UE. Fiecare adăugire ulterioară la directivele contabile a creat însă noi obligații și, în timp ce fiecare obligație adăugată a fost justificată în felul său, este important acum să se examineze dacă nu cumva obligațiile mai puțin utile ar trebui eliminate sau înlocuite.

Recomandarea Comisiei 2003/361/CE[9] definește întreprinderile mici și mijlocii și microîntreprinderile. Consultările cu statele membre au indicat însă că pragurile pentru microîntreprinderi cuprinse în recomandarea respectivă ar putea fi prea mari pentru nevoile contabile. Propunerea prezentată sugerează că ar putea fi introdusă în cadrul legislativ UE[10] o nouă categorie, cea a microentităților, reprezentând cea mai mică categorie de întreprinderi. Sunt considerate microentități societățile care la data întocmirii bilanțului nu depășesc limitele a două dintre următoarele criterii: totalul bilanțului de 500 000 EUR, cifră de afaceri netă de 1 000 000 EUR și/sau un număr mediu de 10 angajați în cursul exercițiului financiar. În momentul de față microentitățile sunt supuse acelorași reguli ca și întreprinderile mai mari, dar de-a lungul timpului s-a constatat că regulile de raportare extensivă aplicate acestora nu sunt proporționale cu nevoile lor contabile specifice, creează un cost suplimentar și pot împiedica utilizarea eficientă a capitalului în scopuri productive.

Modificările propuse reprezintă o schimbare precisă a celei de-a patra directive privind dreptul societăților comerciale[11] și ar trebui să conducă pe termen scurt la simplificarea substanțială a legislației. Prezenta propunere face parte din programul continuu de simplificare al Comisiei, una dintre prioritățile principale din programul pentru o mai bună legiferare.

În plus, prezenta propunere trebuie privită și ca parte a unei revizuiri la scară mai largă a celei de-a patra și a celei de-a șaptea directive privind dreptul societăților comerciale, revizuire prevăzută în programul legislativ de lucru al Comisiei pentru al treilea trimestru al anului 2009. Comisia va lansa în curând o consultare publică, în contextul acestei modernizări/modificări a cadrului contabil al UE.

2. REZULTATELE CONSULTăRILOR CU PăRțILE INTERESATE șI EVALUAREA IMPACTULUI

2.1. Consultarea părților interesate

Serviciile Comisiei au întreprins cercetări pentru a stabili care ar fi cele mai oneroase obligații din directivele contabile[12]. Primele constatări au indicat că s-ar putea opera o serie de modificări pentru simplificarea acestora.

Aceste idei și sugestii inițiale au fost discutate cu statele membre în cadrul Comitetului de reglementare contabilă (ARC) pe parcursul mai multor întâlniri care au avut loc începând din decembrie 2006. În urma acestor discuții, în iulie 2007, Comisia a publicat o comunicare[13] în care identifica modificările/schimbările care s-ar putea aduce directivelor contabile. Serviciile Comisiei au identificat o serie de opțiuni de politică care trebuie studiate și a propus, printre altele, introducerea în a patra directivă privind dreptul societăților comerciale a unei noi categorii de așa-numite „microentități”, care ar putea în mod opțional fi scoase de către statele membre de sub incidența acesteia. Majoritatea părților interesate care au răspuns consultării publice s-au declarat în favoarea scutirii microentităților de obligațiile din directivele contabile, deoarece acest lucru ar reprezenta o reducere majoră a sarcinilor administrative a acestor întreprinderi și ar încuraja crearea de noi întreprinderi.

Grupul la nivel înalt privind sarcina administrativă, constituit din părți interesate independente (grupul la nivel înalt)[14] a discutat modalitățile de reducere a sarcinii în domeniul dreptului societăților comerciale și al contabilității, ajungând la concluzia că o serie de obligații derivând din directivele contabile nu sunt necesare. Prin urmare, în raportul său[15], grupul la nivel înalt se arată în favoarea opțiunii care permite statelor membre să scutească microentitățile de obligațiile identificate ca nefiind necesare.

2.2. Evaluarea impactului

Serviciile Comisiei au prezentat Comitetului de evaluare a impactului o evaluare a impactului acestei propuneri, care a fost aprobată la 28 ianuarie 2009. Observațiile făcute de comitet au fost luate în considerare.

Evaluarea impactului ajunge la concluzia că se preconizează ca scoaterea propusă a microentităților de sub incidența celei de-a patra directive privind dreptul societăților comerciale să aibă un impact pozitiv asupra reducerii sarcinilor administrative de raportare ale microîntreprinderilor, creând oportunitatea furnizării de informații mai pertinente și mai clare pentru principalii utilizatori, creditori, precum și pentru administratori, neavând în același timp un impact negativ semnificativ asupra informațiilor pentru terți, asupra protecției creditorilor și a comerțului transfrontalier. În același timp, va exista un impact asupra disponibilității datelor statistice în anumite state membre, ceea ce va conduce la schimbări ale modului de colectare al acestora. Acest lucru poate fi contrabalansat, de exemplu, prin efectuarea de anchete statistice suplimentare. Propunerea va avea drept rezultat și o reducere a informațiilor publice. În ceea ce privește microentitățile, rolul situațiilor financiare publicate este însă limitat unul dintre motive fiind faptul că angajații unor asemenea întreprinderi sunt de obicei în contact direct cu conducerea și asociatul (asociații) microîntreprinderilor. În ceea ce privește publicul larg, interesul pentru informații referitoare la microentități este în general foarte scăzut[16].

2.3. Monitorizare și evaluare

Prezenta propunere trebuie privită în conexiune cu alte măsuri de simplificare referitoare la a patra și a șaptea directivă privind dreptul societăților comerciale, iar impactul și evaluarea lor trebuie realizată împreună. Comisia va monitoriza implementarea măsurilor împreună cu statele membre și va organiza ateliere legate de acest aspect. Evaluarea efectelor și a modului de funcționare a exceptării microentităților va cuprinde o evaluare a obiectivelor-cheie privitoare la o mai bună adaptare a normelor contabile la nevoile utilizatorilor rapoartelor financiare și ale celor care le întocmesc.

O revizuire generală a celei de-a patra și a celei de-a șaptea directive privind dreptul societăților comerciale, prevăzută în al treilea trimestru al anului 2009, va trata mai amănunțit problema monitorizării.

3. ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

3.1. Temeiul juridic

Articolul 44 alineatul (1) din Tratatul de instituire a Comunității Europene[17].

3.2. Principiul subsidiarității și proporționalității

Propunerea nu intră în sfera competenței exclusive a Comunității. Este necesară o acțiune la nivel comunitar având în vedere că obligațiile de raportare financiară derivă dintr-o directivă UE. Pentru a permite statelor membre să scutească microentitățile de aceste obligații, trebuie schimbată a patra directivă privind dreptul societăților comerciale. O acțiune la nivelul UE este, prin urmare, justificată. Modificările propuse sunt proporționale cu obiectivul eliminării sarcinilor administrative inutile pentru microentități.

Propunerea se înscrie în abordarea comunitară, bazată pe principii, a regulamentelor contabile din UE. Totodată, directivele contabile reprezintă o „armonizare minimă”[18]. Se respectă astfel principiul proporționalității și se permite statelor membre o anumită flexibilitate în ceea ce privește modul în care își ating obiectivele, reducând la minimum sarcina financiară și administrativă a microentităților. Prin urmare, în momentul implementării prezentei directive, statele membre trebuie să analizeze și să țină cont și de legislația națională; pot fi necesare măsuri suplimentare de simplificare la nivel național. Trebuie, de asemenea, precizat în acest context că Comisia este conștientă de faptul că verificarea și monitorizarea măsurii în care criteriile pentru microentități sunt îndeplinite sau nu de către întreprinderile scoase de sub incidența celei de-a patra directive privind dreptul societăților comerciale rămâne la latitudinea statelor membre. Statele membre trebuie să aibă la dispoziție informațiile pertinente necesare (date statistice, sociale etc.). Comisia a ales în mod deliberat această opțiune, în spiritul principiului subsidiarității.

3.3. Alegerea instrumentului

Instrumentul propus modifică directive existente și este, prin urmare, o directivă.

4. SIMPLIFICARE

Ca urmare a comunicării „O mai bună reglementare pentru creștere și locuri de muncă în UE”[19], Comisia a lansat, în octombrie 2005, o nouă etapă de simplificare a legislației UE în vigoare prin elaborarea unui program continuu[20] care acoperea inițial anii 2005-2008. În ianuarie 2009 Comisia a prezentat a treia revizuire strategică privind o mai bună legiferare în Uniunea Europeană și a actualizat programul continuu de simplificare[21]. Adoptarea prezentei propuneri de către Comisie este prevăzută în respectivul program continuu de simplificare pentru anul 2009[22] , ca parte a revizuirii directivelor contabile pentru a ține seama de interesele micilor întreprinderi și a reduce sarcina administrativă. Pregătirea acestei propuneri generale necesită mai mult timp. Comisia consideră, așadar, că sunt necesare măsuri pe termen scurt pentru reducerea sarcinii microentităților în sinergie cu planul european de redresare economică. Se propun avantaje semnificative de pe urma simplificării.

Conform estimărilor de care dispune Comisia, în UE există aproximativ 5,3 milioane de microentități care îndeplinesc cel puțin două din criteriile din definiție[23]. Îndeplinirea obligațiilor de raportare din directivele contabile impune fiecărei întreprinderi un cost mediu de 1 558 EUR. Se estimează că, chiar și în lipsa vreunei obligații legale de raportare, întreprinderile ar cheltui totuși aproximativ 25% din suma respectivă pentru nevoile de informare ale administratorilor și terților. Prin urmare, restul de 75%, adică 1 169 EUR, reprezintă suma aproximativă a sarcinii contabile a acestor întreprinderi. Această cifră reprezintă o sarcină contabilă totală de 6,3 miliarde de EUR. Așadar, în scenariul simplificării maxime, în care toate statele membre exceptează microîntreprinderile și nu impun obligații suplimentare, cea mai ridicată estimare a economiilor potențiale rezultate este de 6,3 miliarde de EUR (putând oscila între 5,9 și 6,9 miliarde de EUR).

5. EXP licarea propunerii

Comisia sugerează introducerea posibilității ca statele membre să scoată microentitățile de sub incidența celei de-a patra directive privind dreptul societăților comerciale, scutindu-le astfel de obligația întocmirii de conturi anuale. În consecință, Comisia propune adăugarea unui nou articol, 1a, la ce-a de-a patra directivă privind dreptul societăților comerciale, care să extindă posibilitatea statelor membre de a scoate microentitățile de sub incidența celei de-a patra directive privind dreptul societăților comerciale.

Trebuie însă reamintit că întreprinderile, inclusiv microentitățile, țin evidența vânzărilor și a tranzacțiilor pentru propriile lor nevoi administrative și pentru raportările fiscale. Directiva va permite statelor membre să alinieze raportarea financiară la aceste alte nevoi de raportare pentru evitarea sarcinii administrative inutile. Microentitățile pot întocmi conturi anuale, pot să le auditeze și să le trimită la registrul național pe bază voluntară.

6. IMPLICAțIILE BUGETARE

Nu există implicații pentru bugetul comunitar.

2009/0035 (COD)

Propunere de

DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

de modificare, în ceea ce privește microentitățile, a Directivei 78/660CEE privind conturile anuale ale anumitor forme de societăți comerciale

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 44 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei[24],

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European[25],

hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat,

întrucât:

(1) Consiliul european din 8 și 9 martie 2007 a subliniat în concluziile sale că reducerea sarcinii administrative este importantă pentru impulsionarea economiei europene și că este necesar un efort comun susținut pentru reducerea sarcinii administrative în UE.

(2) Contabilitatea a fost identificată ca unul dintre domeniile-cheie în care se impune reducerea sarcinilor administrative ce revin întreprinderilor din comunitate.

(3) În Comunicarea privind simplificarea mediului de afaceri pentru societăți în domeniul dreptului societăților comerciale, al contabilității și al auditului[26] Comisia a identificat un număr de posibile modificări ale celei de-a patra directive 78/660/CEE a Consiliului din 25 iulie 1978, în temeiul articolului 54 alineatul (3) litera (g) din tratat, privind conturile anuale ale anumitor forme de societăți comerciale[27], inclusiv posibilitatea statelor membre de a scuti microentitățile de obligația de întocmire a conturilor anuale în conformitate cu directiva respectivă.

(4) Recomandarea Comisiei 2003/361/CE[28] definește întreprinderile mici și mijlocii și microîntreprinderile. Consultările cu statele membre au indicat însă că pragurile pentru microîntreprinderi din recomandarea respectivă ar putea fi prea mari pentru nevoile contabile. Prin urmare, trebuie introdus un subgrup de microîntreprinderi, așa-numitele microentități, pentru a acoperi întreprinderile cu praguri ale totalului bilanțului și ale cifrei de afaceri mai mici decât cele stabilite pentru microîntreprinderi.

(5) În majoritatea cazurilor, microentitățile își desfășoară activitatea la nivel local și regional, au activitate transfrontalieră scăzută sau inexistentă și resurse limitate pentru a respecta obligațiile legale împovărătoare. În plus, microentitățile sunt importante pentru crearea de noi locuri de muncă, încurajarea cercetării și dezvoltării și dezvoltarea de noi activități economice.

(6) Microentitățile sunt însă supuse acelorași obligații de raportare ca și întreprinderile mai mari. Aceste obligații le impun o sarcină care nu se potrivește cu mărimea lor și, prin urmare disproporționată pentru întreprinderile mai mici raportat la întreprinderile mai mari. Este necesar așadar ca microentitățile să poată fi scutite de obligația de a întocmi situații financiare anuale, chiar dacă aceste situații furnizau informații în scopuri statistice.

(7) În avizul său din 10 iulie 2008, Grupul la nivel înalt privind sarcina administrativă al părților interesate independente a cerut introducerea rapidă a posibilității ca statele membre să scutească microîntreprinderile de obligația de a întocmi conturi anuale în conformitate cu Directiva 78/660/CEE.

(8) În rezoluția sa din 18 decembrie 2008 referitoare la cerințele în materie de contabilitate ale întreprinderilor mici și mijlocii și în special ale microîntreprinderilor[29], Parlamentul European a invitat Comisia să prezinte o propunere legislativă care să permită statelor membre să scoată microentitățile de sub incidența Directivei 78/660/CEE.

(9) Având în vedere faptul că obiectivul prezentei directive, respectiv acela de a reduce sarcina administrativă a microentităților, nu poate fi atins în mod satisfăcător de statele membre și, în consecință, datorită dimensiunii sale europene, poate fi mai bine realizat la nivel comunitar, Comunitatea poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității, prevăzut la articolul 5 din tratat. În conformitate cu principiul proporționalității, prevăzut la articolul respectiv, prezenta directivă nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor respective.

(10) Prin urmare, Directiva 78/660/CEE trebuie modificată în consecință,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1 Modificări ale Directivei 78/660/CEE

În Directiva 78/660/CEE, se introduce următorul articol 1a:

„Articolul 1a

1. Statele membre pot excepta de la obligațiile prevăzute în prezenta directive societățile care la data întocmirii bilanțului nu depășesc limitele a două din următoarele trei criterii:

(a) totalul bilanțului: 500.000 EUR;

(b) cifra de afaceri netă: 1 000 000 EUR;

(c) numărul mediu de angajați în cursul exercițiului financiar: 10.

2. În cazul în care, la data întocmirii bilanțului, o întreprindere depășește în două exerciții financiare consecutive limitele a două din cele trei criterii enunțate la alineatul (1), respectiva întreprindere nu mai poate beneficia de scutirea menționată la alineatul respectiv.

În cazul în care, la data întocmirii bilanțului, o întreprindere a încetat să mai depășească limitele a două din cele trei criterii enunțate la alineatul (1), aceasta poate beneficia de scutirea menționată la același alineat, cu condiția ca limitele să nu fi fost depășite în două exerciții financiare consecutive.

3. În cazul statelor membre care nu au trecut la moneda euro, valoarea în moneda națională echivalentă valorilor menționate la alineatul (1) se obține prin aplicarea ratei de schimb publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la data intrării în vigoare a oricărei directive care stabilește respectivele valori.

4. Totalul bilanțului menționat la alineatul 1 litera (a) cuprinde fie activele menționate la articolul 9 la literele A – E de la „Activ”, fie activele menționate la articolul 10 literele A - E.

Articolul 2 Transpunere

1. Statele membre pun în aplicare actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive dacă și când decid să utilizeze opțiunea prevăzută la articolul 1a din Directiva 78/660/CEE. Statele membre comunică de îndată Comisiei textele acestor acte, precum și un tabel de corespondență între respectivele acte și prezenta directivă.

Atunci când statele membre adoptă aceste acte, ele conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

2. Statele membre comunică Comisiei textele principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

Articolul 3 Intrarea în vigoare

Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

Articolul 4 Destinatari

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European Pentru Consiliu

Președintele Președintele

[1] JO L 222, 14.8.1978, p. 11.

[2] Concluziile președinției Consiliului European de la Bruxelles – documentul 7224/07, concluzia 24.

[3] Concluziile președinției Consiliului European de la Bruxelles – documentul 7652/08, concluzia 9.

[4] Comunicarea Comisiei către Consiliul European Un plan european de redresare economică COM (2008) 800, 26.11.2008, punctul 4, disponibil pe site-ul Comisiei: http://ec.europa.eu/commission_barroso/president/pdf/Comm_20081126.pdf

[5] Raport privind Standardele internaționale de raportare financiară (IFRS) și administrarea/guvernarea Consiliului pentru standarde internaționale de contabilitate (IASB) [2006/2248(INI)], PE, Comisia pentru afaceri economice și monetare, raportor: Alexander Radwan, A6-0032/2008, 5.2.2008, p. 10.

[6] Rezoluția Parlamentului European din 18 decembrie 2008 referitoare la cerințele în materie de contabilitate ale întreprinderilor mici și mijlocii și în special ale microîntreprinderilor , P6_TA(2008)0635.

[7] Regulamentul (CE) nr. 1606/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 iulie 2002 privind aplicarea standardelor internaționale de contabilitate (JO L 243, 11.9.2002, p. 1).

[8] O directivă separată stabilește obligațiile de auditare a conturilor anuale (Directiva 2006/43/CE privind auditul legal al conturilor anuale și al conturilor consolidate - JO L 157, 9.6.2006, p. 87).

[9] JO L 124, 20.5.2003, p. 36.

[10] Acest nou grup de entități își are originea în Comunicarea Comisiei din iulie 2007 (Comunicarea Comisiei privind simplificarea mediului de afaceri pentru societăți în domeniul dreptului societăților comerciale, al contabilității și al auditului - COM (2007) 394, 10.7.2007. Textul este disponibil pe site-ul web al Comisiei: http://ec.europa.eu/internal_market/company/simplification/index_en.htm)

[11] Nu este necesară modificarea textului celei de-a șaptea directive privind dreptul societăților comerciale întrucât textul actual oferă statelor membre posibilitatea scutirii de obligația de a întocmi situații financiare consolidate a societățile care trebuie consolidate și care împreună nu depășesc limitele unei întreprinderi mijlocii definită în a patra directivă privind dreptul societăților comerciale [articolul 6 alineatul (1) din a șaptea directivă privind dreptul societăților comerciale].

[12] Inclusiv studiul realizat de Ramboll Management la cererea Comisiei: Study on administrative costs of the EU Company Law Acquis , iulie 2007, disponibil pe site-ul web al Comisiei: http://ec.europa.eu/internal_market/company/docs/simplification/final_report_company_law_administrative_costs_en.pdf

[13] Comunicarea Comisiei privind simplificarea mediului de afaceri pentru societăți în domeniul dreptului societăților comerciale, al contabilității și al auditului - COM(2007) 394, 10.7.2007. Textul este disponibil pe site-ul web al Comisiei: http://ec.europa.eu/internal_market/company/simplification/index_en.htm

[14] Pentru amănunte privind grupul la nivel înalt privind sarcina administrativă al părților interesate independente, a se vedea site-ul Comisiei: http://ec.europa.eu/enterprise/regulation/better_regulation/high_level_group_is_en_version.htm

[15] Raportul grupului la nivel înalt:

http://ec.europa.eu/enterprise/admin-burdens-reduction/docs/080710_hlg_op_comp_law_final.pdf

[16] Evaluarea impactului descrie mai multe opțiuni de politică pe care Comisia le-a avut în vedere: Opțiunea 0 consistă în nemodificarea celei de-a patra directive privind dreptul societăților comerciale. Opțiunea 1 încurajează statele membre să utilizeze toate opțiunile existente în momentul de față în cea de-a patra directive privind dreptul societăților comerciale. Opțiunea 2 prevede scoaterea obligatorie a microîntreprinderilor de sub incidența celei de-a patra directive privind dreptul societăților comerciale. Opțiunea 3 prevede posibilitatea statelor membre de a scoate micro-întreprinderile de sub incidența celei de-a patra directive privind dreptul societăților comerciale. Opțiunea 4 ar fi un regim contabil simplificat pentru microîntreprinderi, iar opțiunea 5 prevede modificarea celei de-a patra directive privind dreptul societăților comerciale fără introducerea noii categorii de microîntreprinderi.

În urma comparării tuturor opțiunilor menționate mai sus, evaluarea impactului ajunge la concluzia că prevederea unei posibilități ca statele membre să scoată microîntreprinderile de sub incidența celei de-a patra directive privind dreptul societăților comerciale (opțiunea 3 de mai sus) oferă cea mai mare reducere a sarcinilor și, de asemenea, poate fi implementată în cel mai scurt timp fiind prin urmare alternativa cea mai potrivită pentru reducerea sarcinii administrative a micilor întreprinderi și alinierea obligațiilor de raportare la nevoile utilizatorilor și ale celor care întocmesc situațiile financiare.

[17] JO C 325, 24.12.2002, p. 35.

[18] Statele membre pot introduce obligații mai mari la nivel național. Directivele conțin deja un mare număr de opțiuni pentru IMM-uri, dar multe dintre acestea nu au fost preluate de statele membre.

[19] COM(2005) 97, 16.3.2005.

[20] COM(2005) 535, 25.10.2005.

[21] COM(2009) 17, 28.1.2009.

[22] Fiind prevăzut și în cadrul planificării ordinii de zi a Comisiei, cu numărul de referință 2009/MARKT/051.

[23] Totalul balanței de 500 000 EUR, cifră de afaceri netă de 1 000 000 și/sau număr mediu de 10 angajați în cursul exercițiului financiar.

[24] JO C […] […], p. […].

[25] JO C […] […], p. […].

[26] COM(2007) 394.

[27] JO L 222, 14.8.1978, p. 11.

[28] JO L 124, 20.5.2003, p. 36.

[29] JO C […] […], p. […].