52009DC0085

Raportul Comisiei către Consiliu Și Parlamentul european - Regiunea Administrativă Specială Macao: Raport anual pentru 2008 /* COM/2009/0085 final */


[pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

Bruxelles, 26.2.2009

COM(2009) 85 final

RAPORTUL COMISIEI CĂTRE CONSILIU Ș I PARLAMENTUL EUROPEAN

Regiunea Administrativă Specială Macao: Raport anual pentru 2008

R APORTUL COMISIEI CĂTRE CONSILIU ȘI PARLAMENTUL EUROPEAN

Regiunea Administrativă Specială Macao: Raport anual pentru 2008

Rezumat

La nouă ani de la retrocedare, aplicarea conceptului „o țară, două sisteme” pentru Macao continuă să fie satisfăcătoare, menținându-se specificul societății din Macao, modul de viață, statul de drept și libertățile fundamentale. În 2008, cooperarea cu UE, susținută de o abordare pragmatică a ambelor părți, a continuat să se aprofundeze. Această cooperare va continua să se consolideze prin intermediul Programului UE de informare a întreprinderilor. Revigorarea remarcabilă a economiei Macao cu începere din 2002, care s-a datorat în special liberalizării și boomului declanșat în sectorul cazinourilor și accesului privilegiat la piețele de pe continent, este în prezent în pericol ca urmare a crizei financiare globale. Guvernul Regiunii Administrative Speciale Macao este conștient de provocările cu care se confruntă în sectorul social, de mediu și administrativ. Aceste provocări conturează agenda privind implicarea sa, împreună cu vecinii din regiunea deltei Râului Perlelor, precum și privind relațiile sale internaționale, mai ales cooperarea cu Uniunea Europeană.

Introducere

Au trecut nouă ani de la data la care Macao a devenit Regiune Administrativă Specială a Republicii Populare Chineze. În 1999, Comisia și-a luat angajamentul de a publica rapoarte anuale cu privire la evoluțiile în Regiunea Administrativă Specială Macao. Prezentul raport se referă la anul 2008.

Reunificarea Macao cu China continentală are la bază principiul „o țară, două sisteme”, înscris în legea fundamentală a Macao, care a fost adoptată de către Congresul Național al Poporului al Republicii Populare Chineze în 1993. Legea fundamentală garantează faptul că sistemul anterior, mediul de afaceri, statul de drept și protecția drepturilor și libertăților fundamentale din Macao vor rămâne neschimbate pe o perioadă de 50 de ani. Acest principiu a continuat să funcționeze bine în Regiunea Administrativă Specială Macao.

Evoluții pe plan politic și economic

Anul 2008 a fost un an dificil pentru Regiunea Administrativă Specială Macao, în ciuda faptului că a beneficiat de o creștere economică de peste 20% în medie în ultimii cinci ani, după liberalizarea regimului jocurilor de noroc. Boomul economic datorat cazinourilor a făcut ca Macao să devină una dintre cele mai bogate locații din Asia. Pentru anul 2007, PIB-ul pe cap de locuitor (36 357 USD) reprezenta mai mult decât dublul valorii din anul 2003 (17 805 USD).

Economia Macao a crescut cu 33% în primul trimestru al anului 2008, în baza unor venituri semnificative provenite din industria jocurilor de noroc, care au reprezentat aproximativ două treimi din PIB. Totuși, creșterea a încetinit la 22% și respectiv 11% în următoarele două trimestre. Investițiile în construcții și echipamente tehnologice au scăzut, de asemenea, mai ales ca o consecință a finalizării treptate a marilor proiecte de construcții. Exporturile de mărfuri au continuat să scadă, datorită diminuării comerțului cu textile, care reprezintă în continuare aproximativ 60% din totalul exporturilor Macao.

Economia Macao a atins un nivel maxim al ocupării forței de muncă, ca urmare a locurilor de muncă create în sectorul jocurilor (rata șomajului a fost de 3,1% în al treilea trimestru al anului 2008). Dar această creștere economică semnificativă a creat presiuni pe piața muncii, mai ales în cazul categoriilor de lucrători calificați. Aceasta a determinat întreprinderile să caute forță de muncă în străinătate pentru satisfacerea nevoilor de personal, ceea ce a dus la un aflux de lucrători nerezidenți. Nivelul inflației s-a menținut foarte ridicat, în jurul a 8-9%, mare parte din an. Prețul proprietăților imobiliare și costurile cu chiria au crescut mai repede decât salariile. Menținerea stabilității prețurilor a devenit o provocare pentru Guvernul Regiunii Administrative Speciale Macao, care a introdus indemnizații și programe sociale, inclusiv reforme în sectorul sănătății și educației, pentru a reduce sarcina categoriilor cu venituri reduse.

După o perioadă de rapidă expansiune, industria cazinourilor din Macao a intrat într-o etapă de ajustare. În aprilie 2008, șeful executivului Macao, Edmund Ho, a anunțat înghețarea licențelor de exploatare a jocurilor de noroc și a noilor resurse funciare pentru dezvoltarea de cazinouri. În prezent, numărul de licențe de exploatare a jocurilor de noroc din Macao este fixat la șase, iar dl Ho a declarat că această limitare se va aplica pentru „o perioadă mai lungă de timp”. Pentru reducerea intensității concurenței din rândul operatorilor de cazinou, Guvernul din Macao a legiferat în august plafonarea nivelului de comisioane acordate intermediarilor în sistem junket operators , care aduc mare parte din activitatea cu clienți mari (estimată a reprezenta aproximativ 70% din totalul veniturilor provenite din jocurile de noroc).

China exercită în continuare o influență puternică asupra dezvoltării economice a Macao, deoarece Regiunea Administrativă Specială depinde în mare măsură de turiștii din China continentală pentru susținerea industriilor jocurilor de noroc și a turismului, pilonii economiei Macao. Dar îngrijorările Beijingului cu privire la creșterea rapidă a Macao a determinat Guvernul Central să întărească treptat, în iunie și ulterior în septembrie 2008, restricțiile privind eliberarea de vize rezidenților din China continentală care doreau să viziteze Macao.

Criza financiară globală a afectat finanțarea noilor cazinouri și dezvoltarea de noi hoteluri în Macao. Unii dintre cei mai mari dezvoltatori de cazinouri din Macao și-au suspendat proiectele noi sau au amânat planurile de investiții din cauza dificultăților de finanțare. Din acest motiv, mii de lucrători și-au pierdut locurile de muncă, fapt ce a avut un impact imediat asupra economiei Macao.

Prin urmare, Macao încearcă să diversifice economia sa, de la industria jocurilor de noroc, către activități legate de organizarea de congrese și de expoziții. Pentru susținerea sectoarelor turismului și a serviciilor de catering, Guvernul Regiunii Administrative Speciale Macao a eliminat în august impozitul la consumul de vin și la toate băuturile alcoolice. De asemenea, a eliminat accizele la carburanți, pentru a reduce presiunea inflaționistă datorată prețurilor la energie.

Macao și China continentală au semnat, în 2003, un acord cadru, cunoscut sub denumirea de „Acordul pentru un parteneriat economic mai strâns” (CEPA), care este similar cu acordul dintre Hong Kong și China continentală. De la punerea sa în aplicare în anul 2004 și până în iunie 2008, de pe urma CEPA au beneficiat 346 de societăți din sectorul serviciilor din Macao. Sectoarele logistică și transporturi au beneficiat cel mai mult de pe urma acestui acord, urmate de sectoarele congrese și expoziții, consultanță în management, construcții și servicii de distribuție. Însă sfera de aplicare a avantajelor în cazul societăților cu activitate în comerțul cu mărfuri a fost limitată.

Macao continuă să joace un rol important în calitate de platformă pentru relațiile internaționale ale Chinei cu Portugalia și cu țările lusofone. În acest context, se observă un interes reînnoit pentru limba și moștenirea Portugaliei. Legăturile mai puternice ale Chinei cu Brazilia și cu țările lusofone din Africa contribuie la aceasta.

Se înregistrează, de asemenea, o creștere a numărului de studenți din China continentală care frecventează instituții de învățământ superior din Macao.

În discursul său anual cu privire la cadrul politic, prezentat la 11 noiembrie 2008, șeful executivului, Edmund Ho, a subliniat faptul că prioritatea sa pentru anul 2009 este asigurarea stabilității economice a Macao, în contextul crizei financiare globale. Șeful executivului a anunțat un plan de investiții în valoare de 10,2 miliarde MOP (1 miliard €) în lucrări publice de infrastructură, inclusiv îmbunătățiri la locațiile de patrimoniu și locuințe sociale. De asemenea, șeful executivului a anunțat o serie de stimulente de ajutorare a rezidenților și a întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv subvenții pentru locuințele noi și pentru facturile gospodăriilor, reducerea impozitelor pe salarii și ajutoare în numerar de până la 5.000 MOP (aproximativ 500 €) pentru rezidenți.

La 22 octombrie 2008, șeful executivului Edmund Ho a prezentat planul de adoptare a legilor referitoare la securitatea națională, în conformitate cu articolul 23 din legea fundamentală. Articolul 23 solicită Regiunii Administrative Speciale Macao să adopte legi proprii prin care „să interzică actele de trădare, secesiune, sedițiune, subminare îndreptate împotriva Guvernului Popular Central sau furtul de secrete și care să interzică organizațiilor sau organismelor politice străine să desfășoare activități politice în regiune și să interzică organizațiilor sau organismelor politice din regiune să stabilească legături cu organizații sau organisme politice străine”. Șeful executivului, Edmund Ho a lansat o consultare publică de 40 de zile pe marginea legii securității naționale, consultare care s-a încheiat la 30 noiembrie 2008, în vederea aprobării legii de către Adunarea Legislativă înainte de încheierea mandatului său la 19 decembrie 2009. Legea securității naționale se referă la șapte infracțiuni, precum actele de trădare, secesiune, sedițiune și subminare îndreptate împotriva Guvernului Central sau furtul de secrete de stat. Comisia Europeană își exprimă speranța că drepturile și libertățile fundamentale înscrise în legea fundamentală nu vor fi diminuate prin legea securității naționale care în prezent urmează cursul procedurii legislative.

Serviciile judiciare și serviciile de punere în aplicare a legii din Macao continuă să înregistreze rezultate bune. Acest lucru a fost demonstrat la 30 ianuarie 2008, atunci când fostul ministru al transporturilor și lucrărilor publice, Ao Man-long, a fost găsit vinovat de luare de mită în valoare de milioane de MOP și de abuz de putere pentru a ajuta dezvoltatorii imobiliari să câștige contracte. A fost condamnat la 27 de ani de închisoare. Șeful executivului a declarat că sentința a fost corectă și că „instanța de judecată a luat hotărârea în conformitate cu prevederile legale”.

De asemenea, în cursul anului 2008 au avut loc mai multe proteste, deși la o scară mult mai mică comparativ cu protestele de la 1 mai 2007, care au devenit violente ca urmare a confruntărilor dintre manifestanți și forțele de poliție. Protestele din 2008 au fost pașnice, manifestanții solicitând guvernului îmbunătățirea nivelului de trai al populației și acordarea de prioritate rezidenților locali în ceea ce privește oportunitățile de locuri de muncă, ca urmare a afluxului de persoane nerezidente în Macao.

Cooperarea UE – Macao

Macao este în continuare un partener semnificativ pentru Uniunea Europeană. Are o importantă moștenire europeană și împărtășește valori similare în domenii precum economie, mediu, educație și cultură. Cadrul pentru dezvoltarea relațiilor UE-Macao este Acordul comercial și de cooperare semnat în 1992 între Comisie și Macao. Reuniunea Comitetului mixt din anul 2008, care are loc anual în baza acestui acord cadru, a fost amânată pentru februarie 2009.

Comerțul bilateral cu mărfuri între UE și Macao a continuat să scadă ca urmare a diminuării importurilor de îmbrăcăminte din Macao, după eliminarea treptată a acordului cu privire la textile și îmbrăcăminte. Pentru primele nouă luni ale anului 2008, importurile din Macao au scăzut cu aproximativ 48%, la 190 milioane €. Exporturile UE în Macao au scăzut de asemenea cu 10,2%, la 131 milioane €.

Comunicarea Comisiei Europene, „Uniunea Europeană, Hong Kong și Macao: posibilități de cooperare pentru perioada 2007-2013”, rămâne cadrul de acțiune orientativ pentru activitățile de cooperare ale UE cu Macao. Documentul stabilește o serie de obiective ambițioase, pentru ca relațiile UE-Macao să progreseze prin aprofundarea și lărgirea cooperării în șapte domenii cheie: comerț și vamă, finanțe, legăturile între popoare, transporturi, mediu, sănătate și securitate alimentară.

Punerea în aplicare a politicii și a măsurilor reglementare de cooperare asupra cărora s-a convenit în aceste șapte sectoare a fost stimulată de lansarea în anul 2008 a „Programului Uniunii Europene de informare a întreprinderilor” pentru Hong Kong și Macao (EUBIP), în baza căruia se vor desfășura evenimente tematice până în anul 2011. EUBIP va fi un mijloc de promovare a unei mai bune înțelegeri, a împărtășirii cunoștințelor și a celor mai bune practici dintre Macao și Uniunea Europeană, cu o serie de activități bilaterale de cooperare în domenii precum comerțul și investițiile, standardele, proprietatea intelectuală, mediul, transporturile și logistica, sănătatea, siguranța alimentară și a produselor. În august 2008, s-a lansat o cerere de propuneri și contractul a fost atribuit unui consorțiu condus de Camera Europeană de Comerț din Hong Kong, cu o participare semnificativă din partea Macao, în principal din partea Institutului de Promovare a Comerțului și a Investițiilor din Macao (IPIM) și a Institutului de Studii Europene din Macao. În decembrie 2008, EUBIP a fost semnat în Macao și se preconizează să fie deplin funcțional la începutul anului 2009.

Mediul constituie un subiect important de preocupare pentru Guvernul Regiunii Administrative Speciale Macao și se va afla în centrul activităților de cooperare din cadrul EUBIP. Autoritățile din Macao își concentrează eforturile pe rezolvarea unor probleme privind nivelul de salinitate a apei, promovarea eficienței energetice și o mai mare sensibilizare a opiniei publice cu privire la protecția mediului. În plus, Macao încearcă să întărească rolul de platformă pentru schimburi în aspectele legate de mediu între regiunea deltei Râului Perlelor și Uniunea Europeană. Comisia a notat că Guvernul Regiunii Administrative Speciale Macao a investit resurse substanțiale în asumarea organizării unui forum internațional și a unei expoziții internaționale dedicate cooperării în domeniul mediului, pentru a promova sensibilizarea la nivel internațional cu privire la protecția mediului și dezvoltarea societății din Macao. Expoziția internațională și forumul internațional de cooperare și mediu din Macao (MIECF) a avut loc în luna aprilie 2008, cu participarea Comisiei Europene alături de statele membre. Un al doilea forum este prevăzut pentru anul 2009.

Cooperarea UE-Macao a înregistrat progrese într-o serie de sectoare. Macao a propus Comisiei ca programul de cooperare UE-Macao din domeniul juridic să intre în a doua fază, ca urmare a finalizării cu succes a primei faze în 2007, pentru a consolida administrația publică, expertiza juridică și judiciară. În ianuarie 2008, au fost inițiate contacte între înalți funcționari ai Comisiei și ministrul de finanțe al Macao, Francis Tam, pentru a analiza mijloacele posibile de cooperare în domeniul impunerii veniturilor din economii. De asemenea, Comisia a contribuit la participarea comună a Uniunii Europene, alături de statele membre, la Târgul internațional din Macao (MIF) din octombrie 2008, pavilionul Uniunii Europene fiind proeminent. Comisia a sprijinit, în egală măsură, catedra Jean Monnet din cadrul Universității Macao, prin participarea la conferința Jean Monnet din luna mai, conferință care a fost încununată de succes.

Perspective de viitor

Anul 2009 va fi un an important pentru Regiunea Administrativă Specială Macao. Acest an va marca aniversarea a zece ani de la retrocedarea Macao către Republica Populară Chineză.

De asemenea, în 2009 sunt prevăzute alegerile pentru Adunarea Legislativă și alegerile pentru șeful executivului. Alegerile vor fi un pas important în cadrul procesului electoral din Macao. Chestiunea sufragiului universal nu reprezintă o controversă în Macao (așa cum a fost în Hong Kong). Spre deosebire de legea fundamentală a Hong Kongului, legea fundamentală a Macao nu prevede că introducerea votului universal este scopul final al evoluției constituționale. Totuși, se prevede posibilitatea de modificare a metodei de alegere a șefului executivului și a membrilor Adunării Legislative. În februarie 2008, ministrul administrației și justiției, Florinda Chan, a propus modificări la legile electorale ale Macao. Aceste modificări se concentrează pe optimizarea procedurilor de înregistrare a alegătorilor și pe combaterea corupției. Nu s-a făcut nicio mențiune referitor la votul universal sau la creșterea numărului de locuri în Adunarea Legislativă alese prin vot direct. Chan a declarat că aceste modificări vor contribui la înlesnirea procesului electoral și a subliniat faptul că dezvoltarea democratică nu înseamnă în mod necesar introducerea mai multor locuri în legislatură alese prin vot. Aceste modificări sunt în conformitate cu declarațiile șefului executivului, Ho, în discursul anual cu privire la cadrul politic pentru 2008 (prezentat în noiembrie 2007), ocazie cu care a subliniat că este imposibil a introduce alegerile directe în 2009 sau imediat după anul 2009. Comisia încurajează Regiunea Administrativă Specială Macao să introducă măsuri care ar duce la un proces electoral mai reprezentativ.

Edmund Ho, primul și singurul șef al executivului Regiunii Administrative Speciale Macao de la retrocedare își va încheia mandatul la sfârșitul anului 2009. Până atunci însă, va avea sarcina dificilă de a menține stabilitatea economică a Macao în contextul crizei financiare globale și de a menține poziția Macao ca centru turistic în Asia.

Rezolvarea provocărilor de mediu precum problemele legate de apă, poluarea aerului și gestionarea deșeurilor, consolidarea cadrului administrativ și juridic, intensificarea schimburilor între popoare și promovarea patrimoniului cultural din Macao sunt domenii în care cooperarea UE cu Macao ar putea fi extinsă în 2009.

Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape evoluțiile de natură instituțională, economică și societală din Macao și va sprijini punerea în aplicare a principiului „o țară, două sisteme”.