30.4.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 100/144


Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea modificată de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru folosirea de către lucrători a echipamentului de lucru la locul de muncă

COM(2008) 111 final – 2006/0214 (COD)

2009/C 100/26

La 4 iunie 2008, în conformitate cu articolul 262 din Tratatul de instituire a Comunității Europene, Consiliul Uniunii Europene a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social cu privire la

Propunerea modificată de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru folosirea de către lucrători a echipamentului de lucru la locul de muncă

Secțiunea pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și cetățenie, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 11 septembrie 2008. Raportor unic: dl VERBOVEN.

În cea de-a 448-a sesiune plenară, care a avut loc la 22 și 23 octombrie 2008 (ședința din 22 octombrie 2008), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 102 voturi pentru, 0 voturi împotrivă și 4 abțineri.

1.   Concluzii și recomandări

1.1.   Comitetul aprobă, în esență, propunerea examinată, solicită Comisiei să aibă în vedere cele două rezerve formulate și să modifice textul considerentelor în consecință și dorește ca propunerea să fie rapid aprobată de Parlament și Consiliu (1).

2.   Expunere de motive

2.1.   Rezumatul propunerii Comisiei

2.1.1.   Obiectul prezentei propuneri este codificarea Directivei 89/655/CEE a Consiliului din 30 noiembrie 1989 privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentului de lucru la locul de muncă. Noua directivă va înlocui diferitele acte pe care le încorporează (2); conform Comisiei, noua directivă păstrează în întregime conținutul acestora și se limitează la a le regrupa și la a le aduce numai modificările formale inerente procesului de codificare.

2.2.   Observații

2.2.1.   Respectarea normelor de sănătate și securitate la utilizarea echipamentelor de lucru constituie un aspect important al măsurilor de prevenire. Din 1989, aceste norme fac obiectul unei armonizări minime. Directiva din 30 noiembrie 1989 a fost modificată de mai multe ori, pentru a include un număr semnificativ de situații de lucru (în principal munca la înălțime) și pentru a integra o abordare extinsă a sănătății la locul de muncă, făcând trimitere la principiile de ergonomie. Adoptarea Directivei 2007/30/CE a modificat, în același timp, modul în care statele membre redactează rapoartele naționale privind aplicarea legislației comunitare în materie de sănătate și securitate. Diferitele revizuiri pot da naștere unor dificultăți pentru destinatarii acestei legislații.

2.2.2.   O codificare nu ar trebui să ducă la nicio modificare de substanță, nici cu privire la articolele directivelor și nici la anexele și considerentele acestora. Aceste diferite tipuri de dispoziții din cadrul unei directive constituie un ansamblu coerent și interdependent. Deși considerentele nu conțin, prin ele însele, dispoziții cu caracter obligatoriu, acestea facilitează interpretarea dispozițiilor obligatorii, permițând astfel statelor membre să dispună de criterii pentru o aplicare coerentă. Comitetul, după examinarea propunerii, este de părere că textul examinat respectă acest principiu fundamental în codificarea articolelor și anexelor, dar că se îndepărtează de acesta în ceea ce privește considerentele:

Comitetul constată faptul că nu au fost incluse în codificare considerentele (7), (8), (9), (10) și (11) din Directiva 2001/45/CE și nici considerentul (9) din Directiva 89/655/CE;

în special, considerentele (10) și (11) din Directiva 2001/45/CE atrăgeau atenția asupra formării specifice necesare a lucrătorilor care trebuie să utilizeze echipamentele pentru lucrări la înălțime. Comitetul dorește ca propunerea de codificare să includă o astfel de recomandare în cadrul considerentelor sale;

Comitetul consideră că prezenta propunere ar trebui înaintată spre consultare Comitetului consultativ pentru securitate, igienă și protecția sănătății la locul de muncă, în temeiul Deciziei 2003/C 218/01 a Consiliului din 22 iulie 2003. Această consultare ar trebui menționată în cadrul considerentelor directivei, în conformitate cu practica urmată până în prezent. Timpul scurs de la începerea codificării demonstrează suficient faptul că o consultare a Comitetului consultativ s-ar fi putut desfășura fără dificultăți speciale.

2.2.3.   Sub rezerva observațiilor menționate anterior, Comitetul consideră că propunerea Comisiei constă în unificarea rațională a dispozițiilor în vigoare, clarificându-le, și nu pune probleme de fond.

2.2.4.   Comitetul aprobă, în esență, propunerea examinată, solicită Comisiei să aibă în vedere rezervele formulate și să modifice textul considerentelor în consecință și dorește ca propunerea să fie rapid aprobată de Parlament și Consiliu.

Bruxelles, 22 octombrie 2008.

Președintele

Comitetului Economic și Social European

Mario SEPI


(1)  A se vedea și Avizul CESE din 15.2.2007 privind propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor de lucru la locul de muncă [a doua directivă specială în sensul articolului 16 alineatul (1) din Directiva 89/391/CEE] (versiune codificată). Raportor: dl Verboven (JO C 97, 28 aprilie 2007).

(2)  Directiva 89/655/CEE a Consiliului, Directiva 95/63/CE a Consiliului, Directiva 2001/45/CE a Parlamentului European și a Consiliului și Directiva 2007/30/CE a Parlamentului European și a Consiliului.