9.8.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 204/119


Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de directivă a Consiliului de modificare a unor dispoziții din Directiva 2006/112/CE din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată

COM(2007) 677 final

(2008/C 204/24)

La 22 noiembrie 2007, în conformitate cu articolul 93 din Tratatul de instituire a Comunității Europene, Consiliul a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la

Propunerea de directivă a Consiliului de modificare a unor dispoziții din Directiva 2006/112/CE din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată.

Secțiunea pentru uniunea economică și monetară și coeziune economică și socială, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 20 februarie 2008. Raportor unic: dl Burani.

În cea de-a 443-a sesiune plenară, care a avut loc la 12 și 13 martie 2008 (ședința din 12 martie), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 123 voturi pentru, 1 vot împotrivă și 6 abțineri.

1.   Context

1.1

În 2007 a intrat în vigoare directiva privind TVA (1), care a reunit într-un singur text dispozițiile privind TVA adoptate și modificate de-a lungul anilor. Punerea sa în aplicare a scos la iveală unele dificultăți practice sau aspecte problematice care au făcut obiectul unor observații sau propuneri venite din partea întreprinderilor și a unor state membre. În urma examinării acestora, Comisia a hotărât să prezinte propunerile de modificare ce fac obiectul propunerii în discuție.

1.2

Modificările sunt de diverse tipuri și se referă la aspecte diferite. Din dorința de a evita complicațiile de ordin birocratic și procedural, Comisia a hotărât — în mod just, în opinia CESE — să le reunească într-o singură propunere.

2.   Sinteza propunerii

2.1

Unele modificări se referă la sectorul energiei, al cărui regim fiscal a fost stabilit inițial printr-o directivă din 2003 (2) și transpus ulterior în directiva privind TVA: datorită termenilor tehnici utilizați, domeniul său de aplicare s-a dovedit a fi prea restrâns și rupt de realitățile economice. De exemplu, printre „produsele energetice” supuse accizelor erau incluse gazele naturale livrate prin intermediul unui gazoduct sau al unei nave de transport de gaze naturale, și energia electrică sau agenții de termoficare sau de refrigerare livrați prin intermediul rețelelor de termoficare sau de refrigerare (așa-numita distribuție la distanță). Comisia propune ca aceste produse să fie scutite de TVA.

2.2

Referitor la sursele de energie sus-menționate, propunerea prevede aplicarea taxei în statul destinatar al prestării de servicii privind furnizarea accesului. Este, de asemenea, prevăzută o simplificare a procedurilor ce permit aplicarea de către statele membre a unei taxe reduse de TVA.

2.3

Cât privește derogările, în urma aderării, Bulgaria și România au fost autorizate să aplice o scutire de la plata taxei pentru întreprinderile mici și, în continuare, să scutească de TVA transportul internațional de persoane. Nu se schimbă nimic în această privință: atâta doar că s-a considerat utilă includerea acestor derogări în textul directivei privind TVA, așa cum s-a întâmplat și cu celelalte state membre.

2.4

Referitor la dreptul de deducere, propunerea introduce sau, mai bine zis, clarifică un principiu evident și în spiritul filosofiei TVA: dacă există bunuri imobile cu utilizare mixtă incluse în patrimoniul întreprinderii, exercitarea inițială a acestui drept de deducere este limitată la proporția de utilizare efectivă în scopuri profesionale. Este prevăzut și un sistem de rectificare care să țină seama de variațiile în timp ale proporției de utilizare în scopuri profesionale și non-profesionale a acestor bunuri imobile.

3.   Observații și concluzii

3.1

Propunerile de la punctele 2.3 și 2.4 nu reclamă observații în mod special: în primul caz este vorba doar despre regularizarea unei omisiuni precedente iar în al doilea caz, de precizarea — necesară, deși de domeniul evidenței — a unui principiu de fond cunoscut și aplicat pe scară largă.

3.2

Referitor la punctele 2.1 și 2.2, CESE consideră întemeiată propunerea care vizează adaptarea legislației la realitățile economice și aplicarea unui regim fiscal identic pentru diferitele surse de energie.

3.3

În concluzie, CESE se declară de acord cu propunerea Comisiei.

Bruxelles, 12 martie 2008

Președintele

Comitetului Economic și Social European

Dimitris DIMITRIADIS


(1)  Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată.

(2)  Directiva 2003/92/CE a Consiliului din 7 octombrie 2003.