16.2.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 44/50


Avizul Comitetului Economic și Social European privind „Propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind selectarea și autorizarea sistemelor care furnizează servicii mobile prin satelit”

COM(2007) 480 final — 2007/0174 (COD)

(2008/C 44/13)

La 7 septembrie 2007, în conformitate cu articolul 95 din Tratatul de instituire a Comunității Europene, Consiliul a decis să consulte Comitetul Economic și Social cu privire la propunerea sus-menționată.

La 25 septembrie 2007, Biroul Comitetului a însărcinat Secțiunea pentru transporturi, energie, infrastructură și societatea informațională cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă.

Având în vedere caracterul urgent al lucrărilor, Comitetul Economic și Social European l-a numit pe dl Opran raportor general la cea de-a 439-a sesiune plenară din 24 și 25 octombrie 2007 (ședința din 25 octombrie) și a adoptat prezentul aviz cu 119 voturi pentru, 0 voturi împotrivă și 3 abțineri.

1.   Concluzii

1.1

CESE se declară de acord cu propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind selectarea și autorizarea sistemelor care furnizează servicii mobile prin satelit și recomandă adoptarea și intrarea în vigoare imediată a acesteia.

1.2

CESE susține cu tărie obiectivul prioritar al propunerii de decizie, astfel cum este formulat în titlul 1 articolul 1 alineatul (1), de instituire a unei proceduri unice, coordonate la nivel comunitar, pentru selectarea și autorizarea de către statele membre a sistemelor de comunicații mobile prin satelit.

1.3

CESE consideră că necesitatea adoptării imediate a acestei decizii este impusă de:

a.

capacitatea naturală a sistemelor de comunicații prin satelit de a acoperi regiuni mari din Europa și din mai multe state membre simultan;

b.

numărul relativ limitat de frecvențe radio puse la dispoziție pentru acest tip de comunicații;

c.

soluțiile divergente în materie de selectare și autorizare în vigoare în prezent la nivel național în statele membre;

d.

eficiența redusă la ora actuală a utilizării spectrului radio disponibil.

1.4

CESE subliniază că realizarea și utilizarea sistemelor de comunicații prin satelit constituie, prin însuși domeniul pe care îl acoperă, inițiative majore care asigură extinderea industriei spațiale europene și dezvoltarea de aplicații specifice în domeniul comunicațiilor, în mod cu totul coerent cu Strategia Lisabona de promovare a dezvoltării durabile, inclusiv prin contribuția directă la crearea de noi locuri de muncă în condițiile unei competitivități sporite.

1.5

CESE remarcă cu plăcere faptul că UE deține resurse tehnice semnificative în acest domeniu, ceea ce vine în sprijinul propunerii în discuție: trei dintre cei mai mari operatori de sisteme de sateliți la nivel mondial sunt europeni, iar comunicațiile prin satelit aduc 40 % din veniturile curente ale sectorului spațial european.

1.6

CESE salută consensul obținut de Comisie în promovarea acestei propuneri, care a întrunit încă din faza de proiect sprijinul tuturor părților interesate consultate: industria de sateliți, operatorii de rețele de telecomunicații, Agenția Spațială Europeană și autoritățile de reglementare naționale din statele membre.

1.7

În același timp, CESE remarcă faptul că, în forma sa finală actuală, decizia conciliază în mod echitabil opiniile divergente exprimate în timpul consultărilor, referitoare la metodele și criteriile de selecție, necesitatea creșterii flexibilității la nivel național în ceea ce privește durata perioadei de obținere a autorizației și a perioadei de valabilitate a acesteia și coordonarea mai strânsă a procedurilor naționale de autorizare.

1.8

CESE recomandă adoptarea deciziei în forma propusă, ținând seama de faptul că, în ceea ce privește metodologia de aplicare a prevederilor privind selectarea și autorizarea, trebuie stabilite reglementări pentru protejarea intereselor individuale ale cetățeanului și excluderea posibilităților de supraveghere a vieții private a utilizatorilor prin intermediul echipamentelor terminale ale sistemelor satelitare.

2.   Introducere

2.1

Elaborarea și introducerea unui sistem pan-european de comunicații folosind tehnologiile satelitare reprezintă o bază alternativă și inovatoare pentru diferitele tipuri de servicii de telecomunicații și radiodifuziune/multidifuziune, indiferent de poziționarea utilizatorilor finali, precum și de acces la rețele internet/intranet de mare viteză, servicii multimedia mobile, de protecție civilă, de gestionare a crizelor de tip nemilitar (dezastre naturale sau umane), de asigurare a securității și ordinii interne, aplicații de tip „fleet management”, asistență medicală la distanță etc.

2.2

Sistemul este astfel conceput încât să contribuie la dezvoltarea pieței interne, la sporirea competitivității prin creșterea disponibilității serviciilor pan-europene, la încurajarea de investiții eficiente, în special prin introducerea unor servicii inovatoare pentru asigurarea furnizării de capacitate de comunicații zonelor terestre periferice și spațiului maritim.

2.3

În mod special în cazul sistemelor pan-europene, este necesară crearea unei proceduri comunitare de selectare a operatorilor de sisteme mobile de comunicații prin satelit, precum și instituirea unor dispoziții referitoare la autorizarea coordonată la nivel național a operatorilor selectați. Armonizarea criteriilor de selecție pentru sistemele mobile de comunicații prin satelit permite aplicarea unei politici unitare la nivel european în acest domeniu. Selectarea de către diferitele state membre a unor operatori de sisteme mobile de comunicații diferiți, care utilizează sateliți diferiți, poate avea drept consecință generarea de câmpuri perturbatoare complexe din cauza interferențelor sau chiar punerea în pericol a bunei funcționări a sistemului în ansamblu, în cazul în care operatorului îi sunt alocate frecvențe radio diferite în state membre diferite. Aceste pericole potențiale constituie motivul pentru care, în vederea asigurării coerenței modului de abordare a autorizării în diferitele state membre, dispozițiile privind alocarea sincronizată a spectrului radio și condițiile armonizate de autorizare trebuie stabilite la nivel comunitar, fără a se aduce însă atingere condițiilor naționale specifice compatibile cu dreptul comunitar.

2.4

Constituind un element important al pieței interne comunitare, comunicațiile prin satelit depășesc granițele naționale și se pretează reglementării prin norme internaționale, având în vedere și importanta lor contribuție la îndeplinirea unor obiective ale UE privind extinderea arealului geografic acoperit de spectrul radio de bandă largă.

3.   Propunerea Parlamentului European și a Consiliului

3.1

Propunerea de decizie, având ca temei juridic articolul 95 din Tratatul CE, stabilește cadrul legal necesar pentru selectarea și autorizarea serviciilor de comunicații mobile prin satelit. Această selecție trebuie să se desfășoare în conformitate cu obiectivele generale și cu procedura de selecție competitivă descrise în propunere și implică intervenția Comisiei, asistată de Comitetul pentru comunicații. Autorizarea (acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio) operatorilor selectați se face la nivel național, sub rezerva existenței unui set minim de condiții armonizate stabilite prin propunerea de decizie.

4.   Observații generale

4.1

Comisia propune ca punerea în aplicare a deciziei să se efectueze în urma evaluării următoarelor aspecte:

operatorii de sisteme mobile de comunicații prin satelit să fie selectați printr-o procedură comunitară;

operatorii selectați ai sistemelor mobile de comunicații prin satelit să fie autorizați de către statele membre;

operatorii selectați ai componentelor terestre complementare pentru sistemele mobile de comunicații prin satelit să fie autorizați de către statele membre.

4.2

CESE estimează că selectarea și autorizarea primilor 2-3 operatori de sisteme de comunicații prin sateliți, furnizori de servicii pan-europene în banda de frecvență de 2 GHz, va fi finalizată la sfârșitul anului 2008-începutul anului 2009.

4.3

CESE apreciază că termenul limită de punere în funcțiune a serviciilor pan-europene destinate clienților individuali și comerciali, respectiv a serviciilor mobile prin satelit, oferind inclusiv acces la internet de mare viteză, servicii multimedia mobile, de protecție civilă, de securitate internă și de apărare, nu trebuie să depășească primul trimestru al anului 2011.

4.4

CESE consideră că finalizarea punerii în aplicare și intrarea în fază operațională a sistemelor europene de poziționare globală ar trebui tratată ca o prioritate absolută de către Comisie.

4.4.1

Referitor la acest subiect major, Comitetul constată cu regret că programele europene de navigație prin satelit GALILEO și EGNOS prezintă o întârziere de cinci ani față de calendarul stabilit inițial și se confruntă cu numeroase dificultăți și solicită Comisiei găsirea unor soluții de deblocare a situației actuale.

4.4.2

Activitățile economice moderne se bazează din ce în ce mai mult pe datele de poziționare în conexiune cu utilizarea unei baze de timp de înaltă acuratețe.

4.4.3

Comitetul subliniază faptul că finalizarea sistemului de sateliți GALILEO va contribui în mod decisiv la punerea în aplicare a unui mare număr de politici comunitare în domenii foarte variate, cum ar fi: gestionarea transporturilor, transportul de mărfuri periculoase, serviciile de urgență, navigația pe mare și pe căile navigabile interioare, transportul aerian, protecția civilă și misiunile umanitare, agricultura, pescuitul și monitorizarea mediului; problemele privind apărarea și securitatea internă și serviciile financiar-bancare, cu asigurarea securității tranzacțiilor.

5.   Observații specifice

5.1

În propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind selectarea și autorizarea sistemelor care furnizează servicii mobile prin satelit, titlul I („Obiectiv, domeniu de aplicare și definiții”), titlul II („Procedura de selectare”) și titlul III („Autorizarea”), se înaintează spre dezbatere procedurile și activitățile necesare îndeplinirii scopului proiectului.

5.2

CESE recomandă adoptarea deciziei în forma propusă, cu observația că trebuie stabilite, în același timp, proceduri referitoare la alocarea primară a spectrului de frecvențe utilizat de serviciile mobile prin satelit în regiunile geografice în care coexistă diferite sisteme de comunicații generatoare de interferențe perturbatoare.

5.3

CESE consideră că îndeplinirea obiectivelor propuse spre adoptare, astfel cum sunt formulate în articolul 1 alineatul (1), este puternic facilitată de Decizia 2007/98/CE a Comisiei din 14 februarie 2007 privind utilizarea armonizată a spectrului radio pentru benzile de frecvență de 2 Ghz în vederea punerii în aplicare a sistemelor care furnizează servicii mobile prin satelit. Din acest punct de vedere, prevederea deciziei că „începând cu 1 iulie 2007, statele membre […] pun aceste benzi de frecvență la dispoziția sistemelor care furnizează servicii mobile prin satelit” trebuie completată cu specificarea procedurilor ce urmează a fi utilizate în activitățile de monitorizare și de evaluare a transpunerii în practică a acestei măsuri.

Bruxelles, 25 octombrie 2007.

Președintele

Comitetului Economic și Social European

Dimitris DIMITRIADIS