27.10.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 256/86


Avizul Comitetului Economic și Social European privind „Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile privind produsele de uz fitosanitar”

COM(2006) 778 final — 2006/0258 (COD)

(2007/C 256/16)

La 16 mai 2007, în conformitate cu articolul 285 alineatul (1) din Tratatul de instituire a Comunității Europene, Consiliul a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social cu privire la propunerea sus-menționată.

Secțiunea pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 8 iunie 2007. Raportor: dl van Oorschot.

În cea de-a 437-a sesiune plenară, care a avut loc la 11 și 12 iulie 2007 (ședința din 11 iulie), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 138 voturi pentru, 1 vot împotrivă și 3 abțineri.

1.   Sinteza concluziilor și recomandărilor CESE

1.1

CESE întâmpină cu satisfacție regulamentul privind statisticile privind produsele de uz fitosanitar, acesta fiind un instrument ce permite aprecierea progreselor statelor membre în îndeplinirea obiectivelor directivei-cadru (1) privind utilizarea durabilă a pesticidelor.

1.2

CESE regretă faptul că regulamentul privind statisticile nu acoperă decât utilizarea profesională a produselor de uz fitosanitar în agricultură și nu include aspectul utilizării potențial poluante pe suprafețe dure a acestora.

1.3

CESE atrage atenția asupra faptului că, în momentul asocierii datelor privind utilizarea cu cele privind nivelul maxim de reziduuri de pesticide, nu numai cantitatea de substanțe utilizate și suprafața de cultură tratată sunt importante, ci și datele privind randamentul culturilor. Pentru a asigura asocierea datelor privind utilizările cu statisticile comunitare existente în domeniul culturilor și, în special, cu cele privind randamentul acestora, trebuie menționate explicit în regulament aceste statistici privind culturile.

2.   Propunerea Comisiei

2.1

Obiectivul regulamentului propus este de a crea un cadru pentru realizarea statisticilor comunitare privind introducerea pe piață și utilizarea produselor de uz fitosanitar, prin impunerea pentru toate statele membre a obligației de a întocmi în mod regulat statistici detaliate. În vederea asigurării compatibilității acestor statistici între statele membre și la nivel comunitar, regulamentul definește o acoperire statistică limitată la utilizarea profesională în agricultură și stabilește reguli armonizate pentru colectarea și compilarea datelor.

2.2

Aceste statistici vor fi fundamentale în vederea estimării riscurilor pentru sănătatea umană și pentru mediu pe care le prezintă utilizarea produselor de uz fitosanitar, precum și pentru aprecierea progreselor realizate în îndeplinirea obiectivelor directivei-cadru privind utilizarea durabilă a pesticidelor.

2.3

Beneficiile acestui regulament trebuie analizate în spiritul directivei-cadru generale. Obiectivul general al aplicării măsurilor directivei-cadru este de a obține îmbunătățiri în domeniul mediului și al sănătății sau alte efecte benefice pentru societate, cum ar fi reducerea costurilor externe provocate de utilizarea produselor de uz fitosanitar prin intermediul unei utilizări mai durabile a pesticidelor. Evaluarea progreselor realizate nu se poate baza decât pe date fiabile și indicatori pertinenți. Se preconizează o serie de beneficii directe la nivel național și comunitar ale regulamentului în cauză prin intermediul unei mai bune cunoașteri a utilizării pesticidelor, cum ar fi crearea unor sisteme de monitorizare îmbunătățite și a unor politici mai bine orientate și mai eficiente. De asemenea, disponibilitatea statisticilor oficiale pe teritoriul Europei va conferi o mai mare transparență pieței, ar trebui să ducă la creșterea competitivității industriei pesticidelor.

3.   Cadrul juridic existent

3.1

Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 februarie 2005 privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrana de origine vegetală și animală pentru animale și de modificare a Directivei 91/414/CEE a Consiliului.

3.2

Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare, în special anexa 1, partea A, punctul 9, care instituie obligația pentru operatorii din sectorul alimentar care produc sau recoltează produse vegetale de a ține evidențe cu privire la orice utilizare a produselor de uz fitosanitar și a biocidelor.

3.3

Directiva 2000/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2000 de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei.

3.4

Directiva 91/414/CEE a Consiliului din 15 iulie 1991 privind introducerea pe piață a produselor de uz fitosanitar, aflată în curs de revizuire.

4.   Sinteza propunerii Comisiei

4.1

Regulamentul propus instaurează un cadru juridic și stabilește norme armonizate pentru colectarea și difuzarea datelor statistice privind introducerea pe piață și utilizarea produselor de uz fitosanitar. Stabilește, în special, o serie de norme pentru statele membre:

privind frecvența colectării datelor (o dată pe an pentru introducerea pe piață și o dată la cinci ani pentru utilizare);

privind modalitatea de colectare a datelor, fie prin anchete reprezentative, prin metodologii de estimare statistică bazate pe modele sau pe avize de expertiză, prin obligația de a declara impusă operatorilor din lanțul de distribuție a produselor de uz fitosanitar, prin obligația de a declara impusă utilizatorilor profesionali, prin surse administrative, fie prin combinarea acestor diverse mijloace;

privind modalitățile de transmitere a informațiilor către Comisie.

4.2

Regulamentul atribuie Comisiei sarcina de a adapta unele aspecte tehnice și de a identifica criteriile de evaluare a calității și formatul de transmitere a datelor.

5.   Observații generale

5.1

CESE întâmpină cu satisfacție regulamentul privind statisticile privind produsele de uz fitosanitar, acesta fiind un instrument ce permite aprecierea progreselor statelor membre în îndeplinirea obiectivelor directivei-cadru privind utilizarea durabilă a pesticidelor.

6.   Observații specifice

6.1   Utilizarea profesională neagricolă

6.1.1

Datele furnizate de industria olandeză a apei potabile arată că, în peste 50 % din cazuri, nerespectarea normelor în materie de apă potabilă se datorează utilizării neagricole a produselor de uz fitosanitar pe suprafețe dure.

6.1.2

Regulamentul privind statisticile permite estimarea în linii generale a utilizărilor neagricole, prin scăderea din cantitatea totală dintr-un produs introdusă pe piață într-un an a cantității totale din același produs utilizate în scopuri profesionale în agricultură.

6.1.3

CESE consideră că această calculare indirectă a utilizării neagricole a produselor de uz fitosanitar este prea imprecisă pentru a putea permite o evaluare corectă a politicii ce decurge din directiva-cadru.

6.1.4

Așadar, Comitetul insistă ca regulamentul privind statisticile să fie utilizat nu numai la colectarea datelor privind utilizările profesionale a produselor de uz fitosanitar în agricultură, ci și la colectarea datelor privind utilizarea acestora în scopuri profesionale în sectorul silviculturii, privind utilizarea profesională a acestora pe suprafețe dure, precum și privind utilizarea neprofesională a acestora.

6.2   Regulamente privind statisticile și datele referitoare la nivelul maxim de reziduuri de pesticide

6.2.1

CESE atrage atenția asupra faptului că, în momentul asocierii datelor privind utilizările cu cele privind nivelul maxim de reziduuri de pesticide, cantitatea de produse utilizate și suprafața de cultură tratată nu reprezintă singurele date relevante, ci și datele privind randamentul culturilor. Aceeași cantitate de produs repartizată pe o suprafață egală produce, în cazul unui randament scăzut, o diminuare a eficienței ecologice și sporește riscurile de depășire a nivelului maxim de reziduuri de pesticide.

6.2.2

În anexa II la propunere este menționat Regulamentul (CEE) nr. 571/88 al Consiliului privind organizarea anchetelor comunitare referitoare la exploatațiile agricole. Obiectivul vizat este utilizarea aceleiași clasificări a culturilor în cadrul anchetelor referitoare la structura exploatațiilor și al colectării de date privind utilizarea produselor de uz fitosanitar. Aceasta va permite asocierea eficientă a statisticilor referitoare la utilizarea acestor produse cu cele referitoare la randamentul culturilor.

6.2.3

CESE admite faptul că trimiterea la Regulamentul nr. 571/88 oferă posibilitatea asocierii datelor privind utilizarea produselor de uz fitosanitar cu cele privind randamentul culturilor respective. În vederea asigurării utilizării în fapt a acestei posibilități, este importantă menționarea explicită în regulament a faptului că statisticile privind culturile — și în special cele privind randamentul culturilor respective — trebuie utilizate la analizarea datelor referitoare la utilizarea produselor.

Bruxelles, 11 iulie 2007

Președintele

Comitetului Economic și Social European

Dimitris DIMITRIADIS


(1)  COM(2006) 373 final „Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a unui cadru de acțiune comunitară pentru o utilizare durabilă a pesticidelor”.