15.12.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 305/11


Avizul Comitetului Regiunilor privind „Viitorul aeroporturilor europene”

(2007/C 305/03)

COMITETUL REGIUNILOR

formulează următoarele recomandări:

o anumită reglementare este necesară, dar aceasta trebuie să nu fie strictă, ci să intervină acolo unde reglementările naționale par să nu funcționeze (principiul subsidiarității). Caracteristicile esențiale ar trebui să fie transparența procesului de consultare și instituirea unei proceduri de apel europene;

pragul de un milion de pasageri pare arbitrar și, posibil, inutil, deoarece sub incidența regulamentului ar intra astfel 150 de aeroporturi, multe din ele mici aeroporturi regionale, incapabile să facă față birocrației. Prin urmare, directiva ar trebui să se aplice numai acelor aeroporturi care dețin peste 1 % din piața transportului aerian de pasageri a Uniunii Europene;

autoritatea de reglementare independentă națională ar trebui să aibă, de asemenea, competența de a acorda derogări, pentru a include aeroporturi care se află sub prag, dacă se consideră că dețin o cotă semnificativă de piață. Toate testele de piață realizate de autoritățile de reglementare aviatice naționale sunt verificate de Comisia Europeană, pentru a asigura uniformitatea de tratament pe întreg teritoriul Europei [prin urmare, articolul 1.2 din COM(2006) 820 ar trebui modificat];

directiva trebuie să fie neutră în raport cu principiul single-till;

accesul la aeroporturi cu diferite mijloace de transport este o componentă esențială a „capacității” și exploatează într-o mai mare măsură capacitatea existentă a aeroporturilor regionale;

aeroporturile regionale sunt vitale pentru prosperitatea regiunilor și pot juca un rol important în decongestionarea aeroporturilor mari, care funcționează ca noduri aeriene. În plus, acestea pot să deservească sectorul aviației generale și să ofere un număr de servicii potențiale pentru care marile aeroporturi vor avea mai puțin spațiu disponibil în viitor, dată fiind intensificarea traficului comercial.

Texte de referință

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind normele comune de operare a serviciilor de transport aerian din Comunitate

COM(2006) 396 final

Comunicarea Comisiei către Consiliu, Parlamentul European, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor pe tema „Un plan de acțiune pentru capacitatea, eficacitatea și siguranța aeroporturilor din Europa”

COM(2006) 819 final

Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind taxele de aeroport

COM(2006) 820 final

Raportul Comisiei privind aplicarea Directivei 96/67/CE a Consiliului din 15 octombrie 1996

COM(2006) 821 final

Raportor

:

dl Gordon KEYMER, membru al Tandridge District Council, (UK/PPE)

I.   Recomandări politice

I.   Necesitatea de reglementare

1.

Este necesară o anumită reglementare, dar aceasta trebuie să nu fie strictă, ci să intervină acolo unde reglementările naționale par să nu funcționeze (principiul subsidiarității). Caracteristicile esențiale ar trebui să fie transparența procesului de consultare și instituirea unei proceduri de apel europene.

II.   Taxele de aeroport

2.

Pragul de un milion de pasageri pare arbitrar și, posibil, inutil, deoarece sub incidența regulamentului ar intra astfel 150 de aeroporturi, multe din ele mici aeroporturi regionale, incapabile să facă față birocrației. Se recomandă ca autoritățile de reglementare aviatică naționale să realizeze teste de piață, care să fie verificate de Comisia Europeană, pentru a asigura uniformitate de tratament pe întreg teritoriul Europei.

3.

Directiva se aplică numai aeroporturilor care dețin peste 1 % din piața transportului aerian de pasageri a Uniunii Europene.

4.

Autoritatea națională independentă de reglementare are competența de a acorda derogări, fie pe baza unui test care să evalueze barierele la intrarea pe piața transportului aerian, fie în cazul aeroporturilor care dețin o cotă mai mică de 20 % din piețele naționale. De asemenea, aceasta are competența de a include aeroporturi care se află sub valoarea de prag, dacă se consideră că au o putere semnificativă pe piață.

5.

Toate testele de piață care se realizează de autoritățile aviatice naționale sunt verificate de Comisia Europeană, pentru a asigura uniformitatea de tratament pe întreg teritoriul Europei.

6.

Directiva ar trebui să fie neutră în raport cu principiul single-till (sistemul dual-till poate funcționa la fel de bine).

7.

Este necesar ca aeroporturile să poată să opereze la tarife diferențiate, atât pentru a încuraja „liniile aeriene de referință”, cât și pentru a permite dezvoltarea unor terminale low-cost în cadrul aeroportului.

III.   Autoritatea de reglementare

8.

Autoritățile naționale de reglementare trebuie să fie cu adevărat independente, atât din punct de vedere operațional, cât și din punct de vedere financiar.

IV.   Capacitățile

9.

Este necesar, pe de o parte, ca Uniunea Europeană să îmbunătățească folosirea capacităților existente și, pe de altă parte, să investească în noi capacități.

10.

Accesul nerestricționat la aeroporturi cu diferite mijloace de transport este o componentă esențială a „capacității” și exploatează într-o mai mare măsură capacitatea existentă a aeroporturilor regionale, în special, conectarea acestora la centrele urbane și la rețelele de căi ferate de mare viteză, și o rețea mai densă de legături între acestea din urmă, pentru a reduce traficul aerian pe distanță scurtă și gradul de încărcare a aeroporturilor.

11.

Aviația generală joacă un rol important în Europa extinsă, permițând deplasarea rapidă și flexibilă de la un aeroport regional la altul. În consecință, ar trebui asigurată în continuare funcționarea aviației generale.

V.   Serviciile de handling la sol

12.

Directiva din 1996 s-a dovedit benefică în ceea ce privește creșterea eficienței, reducerea costurilor și crearea de locuri de muncă. Ar fi posibilă o mai bună aplicare a directivei existente, dar nu este necesară o nouă reglementare.

VI.   Implicațiile pentru planificare

13.

Recunoscând existența unei corelații între conectivitatea regională și creșterea economică, CoR consideră că aeroporturile regionale sunt vitale pentru prosperitatea regiunilor și că pot avea un rol important în decongestionarea aeroporturilor mari, care funcționează ca noduri aeriene. În plus, acestea pot să deservească sectorul aviației generale și să ofere un număr de servicii potențiale pentru care marile aeroporturi vor avea mai puțin spațiu disponibil în viitor, dată fiind intensificarea traficului comercial.

14.

Autoritățile locale și regionale trebuie să colaboreze altfel cu sectorul aviatic, în special pe termen mai scurt și în mod mai dinamic.

15.

La amenajarea teritoriului la nivel local și regional (locuințe, rețele de transport, planificare urbană etc.), trebuie să se țină seama în mai mare măsură de dezvoltarea viitoare a aeroporturilor.

II.   Recomandările Comitetului Regiunilor

Recomandarea 1

Propunerea Comisiei referitoare la o directivă privind taxele de aeroport [COM(2006)0820]

Textul propus de Comisie

Amendamentul CoR

Principala sarcină și activitate comercială a aeroporturilor este să asigure manipularea aeronavelor, de la aterizare și până la decolare, precum și a pasagerilor și a mărfurilor, pentru a le permite transportatorilor aerieni să-și ofere serviciile de transport aerian. În acest scop, aeroporturile oferă anumite instalații și servicii pentru exploatarea aeronavelor și pentru operațiunile privind pasagerii și mărfurile, ale căror costuri le acoperă prin perceperea taxelor de aeroport.

Principala sarcină și activitate comercială a aeroporturilor este să asigure manipularea aeronavelor, de la aterizare și până la decolare, precum și a pasagerilor și a mărfurilor, pentru a le permite transportatorilor aerieni să-și ofere serviciile de transport aerian. În acest scop, aeroporturile oferă anumite instalații și servicii privind operațiunile aeronavei și operațiunile privind pasagerii și mărfurile, ale căror costuri le acoperă, în general, dar nu neapărat exclusiv, prin perceperea taxelor de aeroport.

Expunere de motive

Directiva ar trebui să fie neutră în raport cu principiul single-till (sistemul dual-till poate funcționa la fel de bine).

Recomandarea 2

Propunerea Comisiei referitoare la o directivă privind taxele de aeroport [COM(2006)0820]

Textul propus de Comisie

Amendamentul CoR

Articolul 1.2

Prezenta directivă se aplică oricărui aeroport situat pe un teritoriu care face obiectul dispozițiilor tratatului, este deschis traficului comercial și al cărui trafic anual depășește 1 milion de pasageri sau 25 000 de tone de marfă.

Articolul 1.2

Prezenta directivă se aplică celor mai mari două zeci de aeroporturi situat e în Uniunea Europeană care fac obiectul dispozițiilor tratatului ș i sunt deschise traficului comercial, al căror trafic anual depă șeș te 1 milion de pasageri sau 25 000 de tone de marfă.

Prezenta directivă se aplică orică rui aeroport situat pe un teritoriu care face obiectul dispozițiilor tratatului, este deschis traficului comercial ș i al cărui trafic anual depă șește 1 % din piaț a comunitară a transportului aerian de pasageri.

Autoritatea naț ională independentă de reg lementare are competenț a de a acorda derogări, fie pe baza unui test care să evalueze barierele la intrarea pe pia ța transportului aerian, fie în cazul aeroporturilor care deț in o cotă mai mică de 2 0 % din piețele naționale. De asemenea, aceasta are competenț a de a include aeroporturi care se află sub valoarea de prag, dacă se consideră că au o putere semnificativă pe pia ț ă.

Toate testele de piaț ă care se realizează de autorită țile aviatice naț ionale sunt verificate de Comisia Europeană, pentru a asigura un tratament uniform pe întreg teritoriul Europei.

Expunere de motive

Directiva, în versiunea sa actuală, va reglementa peste 150 de aeroporturi, dintre care multe nu sunt pregătite să facă față sarcinilor administrative pe care le implică directiva și a căror cotă de piață nu le justifică includerea între aeroporturile reglementate. Orientativ, un aeroport din Uniunea Europeană aflat între primele 20 are peste 10 milioane de pasageri.

Bruxelles, 10 octombrie 2007.

Președintele

Comitetului Regiunilor

Michel DELEBARRE