9.12.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 317/1


REGULAMENTUL (UE) 2022/2399 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 23 noiembrie 2022

de instituire a mediului aferent ghișeului unic al Uniunii Europene pentru vămi și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolele 33, 114 și 207,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (2),

întrucât:

(1)

Uniunea vamală este esențială pentru Uniunea Europeană, care e unul dintre cele mai mari blocuri comerciale din lume. Uniunea vamală este fundamentală pentru integrarea reușită a Uniunii și pentru buna funcționare a pieței interne, în beneficiul întreprinderilor și al consumatorilor.

(2)

Comerțul internațional al Uniunii se supune atât legislației vamale, cât și legislației din alte domenii în afara celui vamal. Aceasta din urmă este aplicabilă mărfurilor specifice din domenii de politică precum sănătatea și siguranța, mediul, agricultura, pescuitul, patrimoniul cultural și supravegherea pieței. Una dintre principalele sarcini atribuite autorităților vamale în temeiul Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (3) este de a garanta securitatea și siguranța Uniunii și a rezidenților acesteia, precum și protecția mediului, în cooperare strânsă cu alte autorități, dacă este cazul. Lipsa alinierii între formalitățile nevamale ale Uniunii și formalitățile vamale determină obligații de raportare complexe și împovărătoare pentru comercianți, procese de vămuire a mărfurilor ineficiente care conduc la eroare și fraudă și costuri suplimentare pentru operatorii economici. Lipsa interoperabilității sistemelor utilizate de aceste autorități vamale și de alte autorități reprezintă un obstacol major în calea realizării de progrese în ceea ce privește finalizarea pieței unice digitale în domeniul controalelor vamale. Pentru a aborda interoperabilitatea fragmentată dintre autoritățile vamale și autoritățile competente partenere în cadrul gestionării proceselor de vămuire a mărfurilor și pentru a coordona acțiunile în acest domeniu, Comisia și statele membre și-au asumat, de-a lungul anilor, o serie de angajamente de a dezvolta inițiative privind ghișeul unic pentru vămuirea mărfurilor.

(3)

În conformitate cu Decizia nr. 70/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului (4), statele membre și Comisia trebuie să depună eforturi pentru a crea și a aduce în stare de funcționare un cadru pentru serviciile cu interfață unică care să asigure fluxul continuu de date între operatorii economici și autoritățile vamale, între autoritățile vamale și Comisie, între autoritățile vamale și alte administrații sau agenții și între un sistem vamal și altul în întreaga Uniune. Anumite elemente ale respectivei decizii fie au fost înlocuite, fie nu sunt suficient de concrete pentru a încuraja și a stimula progresele ulterioare, în special cu privire la inițiativa privind ghișeul unic. În continuarea acestei inițiative și în conformitate cu raportul final al Comisiei din 21 ianuarie 2015 intitulat „Evaluarea punerii în aplicare a vămii electronice în UE”, Concluziile Consiliului din 17 decembrie 2014 privind vămuirea electronică și punerea în aplicare a ghișeului unic în Uniunea Europeană au aprobat Declarația de la Veneția din 15 octombrie 2014 și au invitat Comisia să prezinte o propunere de revizuire a Deciziei nr. 70/2008/CE.

(4)

La 1 octombrie 2015, Consiliul a adoptat Decizia (UE) 2015/1947 (5) încheind, în numele Uniunii, Acordul privind facilitarea comerțului, care a intrat în vigoare la 22 februarie 2017. Respectivul acord reprezintă cel mai amplu efort de facilitare a comerțului și de reformă vamală în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului. Acordul conține dispoziții care au ca scop îmbunătățirea semnificativă a vămuirii mărfurilor și a cooperării efective dintre autoritățile vamale și alte autorități de reglementare în ceea ce privește facilitarea comerțului și respectarea reglementărilor vamale. În conformitate cu articolul 10 alineatul (4) din acordul respectiv, membrii trebuie să depună toate eforturile pentru a institui sau a menține un ghișeu unic, care să le permită comercianților să transmită autorităților sau organismelor participante documentația și/sau datele cerute pentru importul, exportul sau tranzitul mărfurilor prin intermediul unui punct unic de intrare. Atunci când se consideră oportun și în cazul în care se prevede astfel în legislația Uniunii, alta decât legislația vamală, statele membre ar trebui să aibă, de asemenea, posibilitatea de a le permite comercianților să prezinte documente și/sau cerințe în materie de date pentru mărfurile depozitate temporar prin intermediul punctului unic de intrare respectiv.

(5)

Facilitarea comerțului și siguranța și securitatea privesc toate autoritățile implicate în procesul de vămuire a mărfurilor la frontierele Uniunii. Dezvoltarea rapidă a comerțului internațional și a comerțului electronic a sporit nevoia îmbunătățirii cooperării și coordonării între autoritățile respective. Procesul continuu de digitalizare permite ca această situație să fie abordată mai eficient prin conectarea sistemelor autorităților vamale și ale autorităților competente partenere și prin crearea posibilității unui schimb automatizat integrat, accesibil și sistematic de informații între acestea, cu scopul de a consolida cooperarea în ceea ce privește procedurile vamale. Ca atare, cadrul actual de respectare a reglementărilor este insuficient pentru sprijinirea unei interacțiuni eficace între autoritățile vamale și autoritățile competente partenere, ale căror sisteme și proceduri sunt caracterizate de fragmentare și redundanță. Un proces de vămuire a mărfurilor complet coordonat și eficient necesită un mediu de reglementare raționalizat al Uniunii pentru comerțul internațional, care să ofere beneficii pe termen lung Uniunii și rezidenților săi în toate domeniile de politică, să sprijine eficacitatea și buna funcționare a pieței interne și să garanteze protecția consumatorilor.

(6)

La punerea în aplicare a prezentului regulament ar trebui să se țină seama de Raportul special nr. 4/2021 al Curții de Conturi Europene intitulat „Controalele vamale: armonizarea insuficientă afectează interesele financiare ale UE” și de Concluziile Consiliului din 28 iunie 2021 privind raportul special respectiv, întrucât buna funcționare a pieței interne și a uniunii vamale necesită resurse și personal suficiente.

(7)

Planul de acțiune al UE privind guvernarea electronică 2016-2020, stabilit în Comunicarea Comisiei din 19 aprilie 2016, urmărește sporirea eficienței serviciilor publice prin eliminarea barierelor digitale existente, reducerea sarcinii administrative și îmbunătățirea calității interacțiunilor dintre administrațiile naționale. În special, respectivul plan de acțiune consacră principii precum principiul standardului „digital în mod implicit”, principiul raportării „doar o singură dată” și principiul „caracter transfrontalier implicit”, care vizează facilitarea mobilității în cadrul pieței unice digitale. Acesta consacră, de asemenea, principiul „interoperabilității implicite”, care urmărește să asigure funcționarea fără sincope a serviciilor publice pe piața internă, precum și fiabilitatea datelor cu caracter personal și securitatea informatică.

(8)

În acord cu viziunea prezentată în Planul de acțiune al UE privind guvernarea electronică 2016-2020 și cu eforturile mai ample de simplificare și digitalizare a proceselor de raportare pentru comerțul internațional cu mărfuri, Comisia a elaborat un proiect-pilot voluntar numit „Sistemul de schimb de certificate în cadrul ghișeului unic al Uniunii Europene pentru vămi”. Proiectul respectiv le permite autorităților vamale să verifice în mod automat respectarea unui număr limitat de formalități nevamale, permițând schimbul de informații între sistemele vamale ale statelor membre participante și sistemele nevamale aferente ale Uniunii care gestionează formalități nevamale. Cu toate că proiectul a îmbunătățit procedurile de vămuire, natura voluntară a acestuia îi limitează în mod clar potențialul de a genera beneficii semnificative pentru autoritățile vamale, autoritățile competente partenere și operatorii economici. Beneficiile potențiale ale proiectului sunt limitate, în special din cauza absenței unei viziuni cuprinzătoare asupra tuturor importurilor și exporturilor din Uniune și a faptului că are un efect limitat în reducerea sarcinii administrative pentru operatorii economici.

(9)

Pentru realizarea unui mediu complet digital și a unui proces eficient de vămuire a mărfurilor pentru toate părțile implicate în comerțul internațional, este necesară stabilirea de norme comune pentru un mediu armonizat și integrat aferent ghișeului unic al Uniunii Europene pentru vămi (denumit în continuare „mediul aferent ghișeului unic al UE pentru vămi”). Mediul respectiv ar trebui să includă un set de servicii electronice complet integrate furnizate la nivelul Uniunii și la nivel național, prin care să se faciliteze schimbul de informații și cooperarea digitală între autoritățile vamale și autoritățile competente partenere și să se raționalizeze procesele de vămuire a mărfurilor pentru operatorii economici. Mediul aferent ghișeului unic al UE pentru vămi ar trebui dezvoltat în conformitate cu posibilitățile de identificare și autentificare fiabile oferite de Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (6) și, după caz, în conformitate cu principiul „doar o singură dată”, astfel cum se reiterează în Regulamentul (UE) 2018/1724 al Parlamentului European și al Consiliului (7). Pentru introducerea mediului aferent ghișeului unic al UE pentru vămi este necesară instituirea, pe baza proiectului-pilot, a unui sistem de schimb de certificate, și anume Sistemul electronic de schimb de certificate în cadrul ghișeului unic al Uniunii Europene pentru vămi (EU CSW-CERTEX), care să interconecteze mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi și sistemele nevamale ale Uniunii care gestionează formalități specifice nevamale. Sunt, de asemenea, necesare armonizarea mediilor naționale aferente ghișeului unic pentru vămi, integrarea mediilor respective în mediul aferent ghișeului unic al UE pentru vămi și stabilirea unui set de norme privind cooperarea administrativă digitală în cadrul mediului aferent ghișeului unic al UE pentru vămi.

(10)

Mediul aferent ghișeului unic al UE pentru vămi ar trebui să fie aliniat și interoperabil cât mai mult posibil cu alte sisteme vamale actuale sau viitoare, cum ar fi vămuirea centralizată în temeiul Regulamentului (UE) nr. 952/2013. Acolo unde este cazul, ar trebui căutate sinergii între mediul aferent ghișeului unic european în domeniul maritim instituit prin Regulamentul (UE) 2019/1239 al Parlamentului European și al Consiliului (8) și mediul aferent ghișeului unic al UE pentru vămi.

(11)

Prezentul regulament ar trebui să conducă, în special, la o mai bună protecție a cetățenilor și la reducerea sarcinii administrative a operatorilor economici și a autorităților vamale.

(12)

Este necesar ca mediul aferent ghișeului unic al UE pentru vămi să integreze soluții ridicate de securitate cibernetică pentru a preveni, pe cât posibil, atacurile care ar putea perturba sistemele vamale și nevamale, ar putea afecta securitatea comerțului sau ar putea afecta economia Uniunii. Standardele de securitate cibernetică ar trebui să fie concepute astfel încât să evolueze în același ritm cu cerințele de reglementare privind securitatea rețelelor și a informațiilor. În dezvoltarea, funcționarea și întreținerea mediului aferent ghișeului unic al UE pentru vămi, Comisia și statele membre ar trebui să urmeze orientările corespunzătoare emise de Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) în ceea ce privește securitatea cibernetică.

(13)

Schimbul de informații digitale prin intermediul EU CSW-CERTEX ar trebui să acopere formalitățile nevamale ale Uniunii care sunt prevăzute în legislația Uniunii, alta decât cea vamală, și pe care autoritățile vamale sunt însărcinate să le aplice. Formalitățile nevamale ale Uniunii cuprind toate operațiunile care trebuie efectuate de o persoană fizică, de un operator economic sau de o autoritate competentă parteneră pentru circulația internațională a mărfurilor, inclusiv partea de circulație între statele membre, atunci când este necesar. Respectivele formalități impun obligații diferite pentru importul, exportul sau tranzitul anumitor mărfuri, iar verificarea acestora prin controale vamale este fundamentală pentru funcționarea eficace a mediului aferent ghișeului unic al UE pentru vămi. EU CSW-CERTEX ar trebui să acopere formalitățile digitalizate prevăzute în legislația Uniunii și gestionate de autoritățile competente partenere în sistemele electronice nevamale ale Uniunii, stocând informațiile relevante din toate statele membre necesare pentru vămuirea mărfurilor. Prin urmare, este indicat să se identifice formalitățile nevamale ale Uniunii și sistemele nevamale aferente ale Uniunii care ar trebui să facă obiectul cooperării digitale prin intermediul EU CSW-CERTEX.

În special, definiția sistemelor nevamale ale Uniunii ar trebui să fie amplă și ar trebui să cuprindă diferitele situații și formulări juridice din actele juridice care au permis sau vor permite crearea și utilizarea sistemelor respective. În plus, este, de asemenea, oportun să se specifice datele până la care sistemul nevamal specific al Uniunii care acoperă o formalitate nevamală a Uniunii și mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi ar trebui să fie interconectate cu EU CSW-CERTEX. Respectivele date ar trebui să reflecte datele prevăzute în legislația Uniunii, alta decât cea vamală, pentru îndeplinirea formalităților nevamale specifice ale Uniunii, pentru a permite respectarea legislației prin intermediul mediului aferent ghișeului unic al UE pentru vămi. În special, EU CSW-CERTEX ar trebui să acopere inițial cerințele sanitare și fitosanitare, normele care reglementează importul de produse ecologice, cerințele de mediu în ceea ce privește gazele fluorurate cu efect de seră și substanțele care diminuează stratul de ozon, precum și formalitățile legate de importul de bunuri culturale.

(14)

EU CSW-CERTEX ar trebui să faciliteze schimbul de informații între mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi și sistemele nevamale ale Uniunii. În consecință, atunci când un operator economic depune o declarație vamală sau o declarație de reexport care presupune ca anumite formalități nevamale ale Uniunii să fi fost respectate, ar trebui să fie posibil ca autoritățile vamale și autoritățile competente partenere să își transmită reciproc și să verifice în mod automat și eficace informațiile care sunt necesare pentru procesul de vămuire. Îmbunătățirea cooperării digitale și a coordonării dintre autoritățile vamale și autoritățile competente partenere ar trebui să conducă la procese informatizate mai integrate, mai rapide și mai simple pentru vămuirea mărfurilor și la o mai bună aplicare și respectare a formalităților nevamale ale Uniunii.

(15)

Comisia, în colaborare cu statele membre, ar trebui să dezvolte, să integreze și să opereze EU CSW-CERTEX, inclusiv oferindu-le statelor membre o formare adecvată privind funcționarea și punerea sa în aplicare. Pentru furnizarea de servicii cu interfață unică adecvate, armonizate și standardizate la nivelul Uniunii pentru formalitățile nevamale ale Uniunii, Comisia ar trebui să conecteze fiecare sistem nevamal al Uniunii la EU CSW-CERTEX. Statele membre ar trebui să fie responsabile pentru conectarea propriilor medii naționale aferente ghișeului unic pentru vămi la EU CSW-CERTEX, cu asistență, dacă este necesar, din partea Comisiei.

(16)

Orice prelucrare a datelor cu caracter personal și a datelor fără caracter personal în EU CSW-CERTEX ar trebui să aibă loc în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului (9) („RGPD”) și cu Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului (10) și să nu aducă atingere Regulamentului (UE) 2018/1807 al Parlamentului European și al Consiliului (11) („Regulamentul privind fluxul liber al datelor fără caracter personal”). Aceasta ar trebui să se desfășoare într-un mediu sigur și securizat, care să fie protejat de amenințările cibernetice. În acest scop, ar trebui utilizate măsuri organizatorice și tehnice adecvate în materie de securitate cibernetică, cum ar fi criptarea. În plus, aceasta ar trebui să permită schimbul de informații între mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi și sistemele nevamale ale Uniunii, fără nicio stocare de date cu caracter personal, cu excepția înregistrărilor tehnice necesare pentru identificarea datelor trimise către un anumit sistem. Ar trebui, de asemenea, ca datele să fie convertite, când este necesar, pentru a se permite schimbul de informații între ambele domenii digitale. Infrastructura de tehnologie a informației utilizată pentru conversia datelor ar trebui să fie situată în Uniune.

(17)

În funcție de tipul de formalitate nevamală, informațiile electronice transmise prin intermediul EU CSW-CERTEX ar putea conține diferite categorii de persoane vizate și datele cu caracter personal ale acestora necesare pentru depunerea declarației vamale sau a declarației de reexport sau pentru solicitarea de documente justificative. Declarațiile vamale sau declarațiile de reexport ar putea conține date cu caracter personal ale mai multor categorii de persoane vizate, inclusiv exportatori, importatori, destinatari și actori suplimentari ai lanțului de aprovizionare. Documentele justificative ar putea conține aceleași informații pentru alte categorii de persoane vizate, precum expeditori, exportatori, destinatari, importatori și deținători de licențe. O a treia categorie de persoane vizate ale căror date cu caracter personal ar putea fi prelucrate în EU CSW-CERTEX include personalul autorizat al autorităților vamale, al autorităților competente partenere sau al oricărui alt organism certificat, precum și personalul Comisiei și orice furnizor terț care acționează în numele Comisiei și este implicat în operarea și întreținerea EU CSW-CERTEX.

(18)

În cazul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate de două sau mai multe entități care stabilesc în comun scopul și mijloacele de prelucrare, entitățile respective ar trebui să fie operatori asociați. Întrucât Comisia și autoritățile vamale și autoritățile competente partenere ale statelor membre sunt responsabile pentru funcționarea EU CSW-CERTEX, acestea ar trebui să fie operatori asociați ai prelucrării datelor cu caracter personal în cadrul EU CSW-CERTEX, în conformitate cu Regulamentele (UE) 2016/679 și (UE) 2018/1725.

(19)

Mediul aferent ghișeului unic al UE pentru vămi ar trebui să includă instrumente de funcționare în caz de avarie și ar trebui să fie conceput astfel încât să contribuie la capacitățile de analiză a datelor ale autorităților vamale și să le promoveze, inclusiv prin utilizarea unor instrumente asistate de inteligență artificială pentru detectarea încălcărilor care fac obiectul controalelor vamale sau care sunt investigate de autoritățile vamale, inclusiv în ceea ce privește siguranța și securitatea mărfurilor și protecția intereselor financiare ale Uniunii.

(20)

Digitalizarea sporită a formalităților vamale și a formalităților nevamale ale Uniunii aplicabile comerțului internațional a creat pentru statele membre noi ocazii de a îmbunătăți cooperarea digitală dintre autoritățile vamale și autoritățile competente partenere. În scopul punerii în practică a acestor posibilități și priorități, mai multe state membre au început să elaboreze cadre pentru mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi. Respectivele inițiative diferă în mod semnificativ, în funcție de nivelul arhitecturii tehnologiei informației vamale existente, de priorități și de structurile costurilor. Prin urmare, este necesar să se prevadă obligația statelor membre de a institui și de a opera medii naționale aferente ghișeului unic pentru vămi în ceea ce privește formalitățile nevamale ale Uniunii acoperite de EU CSW-CERTEX, cu un set minim de funcționalități care să permită exploatarea tuturor datelor prezente în sistemele nevamale ale Uniunii utilizate de autoritățile competente partenere. Respectivele medii naționale aferente ghișeului unic ar trebui să constituie componentele naționale ale mediului aferent ghișeului unic al UE pentru vămi, permițând schimbul de informații și cooperarea prin mijloace electronice dintre autoritățile vamale, autoritățile competente partenere și operatorii economici, în vederea asigurării respectării și a aplicării eficiente a legislației vamale și a formalităților nevamale ale Uniunii acoperite de EU CSW-CERTEX.

În conformitate cu acest obiectiv, mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi ar trebui să permită autorităților vamale să verifice în mod automatizat formalitățile cu privire la care datele sunt transmise din sistemul nevamal al Uniunii prin intermediul EU CSW-CERTEX. Mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi ar trebui, de asemenea, să permită autorităților competente partenere să monitorizeze și să controleze cantitățile de mărfuri autorizate (denumită în continuare „gestionarea cantității”) care au fost eliberate de autoritățile vamale în Uniune. În acest scop, informațiile de vămuire necesare ar trebui furnizate către sistemele nevamale ale Uniunii prin intermediul EU CSW-CERTEX. În termeni practici, gestionarea cantității la nivelul Uniunii este necesară pentru a se permite o mai bună aplicare a formalităților nevamale prin monitorizarea automată și consecventă a utilizării de cantități autorizate pentru eliberarea mărfurilor, evitându-se utilizarea excesivă sau manipularea necorespunzătoare a acestora. Conectarea mediilor naționale aferente ghișeului unic pentru vămi la EU CSW-CERTEX ar facilita gestionarea cantității la nivelul Uniunii.

(21)

Pentru a se simplifica în continuare procesele de vămuire a mărfurilor pentru operatorii economici, mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi ar trebui să devină un canal unic care, fără a aduce atingere utilizării altor canale de comunicare existente, ar putea fi utilizat de operatorii economici pentru a comunica cu autoritățile vamale și cu autoritățile competente partenere. Cu toate acestea, mediile respective nu ar trebui nici să limiteze, nici să împiedice orice altă formă de colaborare între autoritățile vamale și autoritățile competente partenere. Formalitățile nevamale ale Uniunii care fac obiectul acestei măsuri suplimentare de facilitare reprezintă un subgrup al formalităților generale acoperite de EU CSW-CERTEX. Comisia ar trebui să identifice formalitățile respective în mod progresiv, prin evaluarea îndeplinirii unui set de criterii relevante pentru facilitarea comerțului, luând în considerare fezabilitatea juridică și tehnică a acestora. În vederea facilitării într-o și mai mare măsură a comerțului și pentru a îmbunătăți eficiența controalelor, ar trebui să fie posibil să se utilizeze mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi ca platformă pentru coordonarea controalelor între autoritățile vamale și autoritățile competente partenere, în conformitate cu articolul 47 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 952/2013.

(22)

Fiecare stat membru ar trebui să desemneze una sau mai multe autorități competente care să acționeze ca operator al operațiunilor de prelucrare a datelor care au loc în propriul mediu național aferent ghișeului unic pentru vămi. Operațiunile respective de prelucrare a datelor ar trebui să fie efectuate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679. Având în vedere că anumite date care provin din mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi urmează să fie transmise în sistemele nevamale ale Uniunii prin intermediul EU CSW-CERTEX, fiecare stat membru ar trebui să aibă obligația de a semnala Comisiei, fără întârzieri nejustificate, cazurile de încălcare a securității datelor cu caracter personal care compromit securitatea, confidențialitatea, disponibilitatea sau integritatea datelor cu caracter personal prelucrate în mediul său național aferent ghișeului unic pentru vămi și transmise prin intermediul EU CSW-CERTEX.

(23)

Un proces de vămuire a mărfurilor complet coordonat necesită proceduri care sprijină cooperarea digitală și schimbul de informații între autoritățile vamale, autoritățile competente partenere și operatorii economici pentru îndeplinirea și aplicarea formalităților nevamale ale Uniunii acoperite de EU CSW-CERTEX. În acest context, interoperabilitatea înseamnă capacitatea de a desfășura astfel de procese fără probleme în sistemele și domeniile vamale și nevamale fără a pierde contextul sau semnificația datelor transmise. Pentru a permite verificarea complet automatizată a formalităților nevamale ale Uniunii, EU CSW-CERTEX ar trebui să asigure interoperabilitatea tehnică, precum și coerența semnificației datelor relevante. Este important să se alinieze terminologia vamală și nevamală, pentru a se asigura că datele și informațiile transmise sunt conservate și înțelese pe parcursul schimburilor dintre sistemele nevamale ale Uniunii și mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi. În plus, pentru a asigura aplicarea armonizată a formalităților nevamale ale Uniunii în întreaga Uniune, EU CSW-CERTEX ar trebui să identifice regimul vamal sau reexportul pentru care documentul justificativ poate fi utilizat pe baza deciziei administrative indicate de autoritatea competentă parteneră în documentul justificativ. Din perspectivă tehnică, EU CSW-CERTEX ar trebui să asigure compatibilitatea datelor vamale și nevamale prin transformarea formatului sau a structurii acestora, când este necesar, fără modificarea conținutului acestora.

(24)

În vederea formalităților nevamale ale Uniunii acoperite, EU CSW-CERTEX ar trebui să îndeplinească mai multe scopuri. Sistemul ar trebui să pună datele relevante la dispoziția autorităților vamale, pentru ca acestea să asigure mai bine respectarea politicilor de reglementare nevamale ale Uniunii prin verificarea automată a formalităților respective. Sistemul ar trebui, de asemenea, să furnizeze datele relevante autorităților competente partenere, pentru ca acestea să monitorizeze și să determine cantitatea rămasă de mărfuri autorizate care nu au fost scoase din evidențe de către autoritățile vamale în procesul de vămuire a altor transporturi. În plus, sistemul ar trebui să sprijine punerea în aplicare a principiului de „ghișeu unic” pentru efectuarea controalelor menționat la articolul 47 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 952/2013, prin facilitarea integrării regimurilor vamale și nevamale ale Uniunii în vederea unui proces complet automatizat de vămuire a mărfurilor.

Anumite acte juridice ale Uniunii necesită transferuri de date între sistemele vamale naționale și sistemul de informații și comunicare prevăzut în actul relevant. Prin urmare, EU CSW-CERTEX ar trebui să permită orice schimb automatizat de date între autoritățile vamale și autoritățile competente partenere, atunci când acest schimb este prevăzut în respectivele acte, fără a limita cooperarea doar la respectivele schimburi de date. În măsura în care dreptul Uniunii nu prevede acest lucru, statele membre definesc aspectul operațional al cooperării dintre autoritățile vamale și cele nevamale la nivel național. Astfel, statele membre pot utiliza toate funcționalitățile EU CSW-CERTEX pentru o îndeplinire complet automatizată a formalităților și pentru orice alt transfer automatizat de date între autoritățile vamale și autoritățile competente partenere relevante prevăzut de legislația Uniunii de instituire a formalităților nevamale ale Uniunii.

(25)

Pentru stabilirea unui canal unic de comunicare cu autoritățile implicate în vămuirea mărfurilor, mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi ar trebui să permită operatorilor economici să prezinte într-un punct unic datele necesare prevăzute în legislația vamală și în legislația Uniunii, alta decât cea vamală, și să primească direct de la respectivul punct răspunsul electronic privind orice informație conexă de la autoritățile implicate. Un astfel de răspuns poate include notificări ale deciziilor vamale. Ar trebui să fie posibilă utilizarea canalului unic de comunicare numai pentru formalitățile nevamale ale Uniunii acoperite de EU CSW-CERTEX și identificate ca fiind adecvate pentru măsuri suplimentare de facilitare.

(26)

Există o suprapunere semnificativă între datele incluse în declarația vamală sau în declarația de reexport și datele incluse în documentele justificative necesare pentru formalitățile nevamale ale Uniunii enumerate în anexă. Pentru a se permite reutilizarea datelor, astfel încât operatorii economici să nu fie nevoiți să furnizeze aceleași date de mai multe ori, sunt necesare reconcilierea și raționalizarea cerințelor de date pentru formalitățile vamale și formalitățile nevamale ale Uniunii acoperite de EU CSW-CERTEX. Prin urmare, Comisia ar trebui să identifice elementele de date incluse atât în declarația vamală sau în declarația de reexport, cât și în documentele justificative necesare pentru formalitățile nevamale ale Uniunii enumerate în anexă (denumit în continuare „setul de date comun”). Comisia ar trebui, de asemenea, să identifice elementele de date impuse numai de legislația Uniunii, alta decât cea vamală (denumit în continuare „set de date al autorității competente partenere”). Setul de date comun, setul de date al autorității competente partenere și setul de date solicitat numai de autoritățile vamale ar trebui să constituie un set de date integrat, care să includă toate informațiile legate de vămuire necesare pentru îndeplinirea formalităților vamale și a formalităților nevamale ale Uniunii acoperite de EU CSW-CERTEX.

(27)

Pentru a se permite îndeplinirea formalităților vamale și nevamale care vizează aceleași circulații de mărfuri, mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi ar trebui, pentru sistemele nevamale obligatorii ale Uniunii sau ar putea, pentru sistemele nevamale voluntare ale Uniunii, să creeze posibilitatea ca operatorii economici să transmită toate datele solicitate de mai multe autorități de reglementare pentru plasarea mărfurilor sub regimuri vamale sau pentru reexportarea lor prin intermediul unui set de date integrat. În funcție de formalitățile nevamale specifice ale Uniunii, ar trebui să fie posibilă transmiterea acestor date la momente diferite și împreună cu declarația vamală sau declarația de reexport depusă înainte de prezentarea preconizată a mărfurilor la autoritățile vamale, în conformitate cu articolul 171 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013. Transmiterea acestor date ar permite realizarea principiului „doar o singură dată”. Mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi ar trebui să utilizeze setul de date integrat pentru a transmite setul de date comun și setul de date al autorității competente partenere către EU CSW-CERTEX, precum și datele comune și specifice solicitate în vamă către autoritățile vamale.

(28)

Pentru transmiterea informațiilor furnizate de operatorii economici prin mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi către toate autoritățile vizate, EU CSW-CERTEX ar trebui să permită schimbul necesar de informații între domeniul vamal și domeniul nevamal. În special, EU CSW-CERTEX ar trebui să primească datele necesare pentru îndeplinirea formalităților nevamale aplicabile ale Uniunii din mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi și să le transmită către sistemul nevamal aferent al Uniunii. Acest schimb ar trebui să permită autorităților competente partenere să revizuiască informațiile transmise către sistemele nevamale aferente ale Uniunii și să își ia deciziile de vămuire, care ar trebui transmise autorităților vamale prin intermediul EU CSW-CERTEX. La rândul lor, autoritățile vamale ar trebui să transmită aceste informații operatorilor economici prin intermediul mediilor naționale aferente ghișeului unic pentru vămi. Numărul de înregistrare și identificare a operatorilor economici (denumit în continuare „numărul EORI”) ar trebui utilizat ca element de identificare pentru partajarea și corelarea încrucișată a informațiilor legate de schimburile respective.

(29)

În conformitate cu articolul 9 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013, fiecărui operator economic angajat în operațiuni vamale îi este atribuit un număr EORI ca element de identificare pentru toate relațiile cu autoritățile vamale din Uniune. Comisia menține un sistem central EORI pentru stocarea și gestionarea datelor referitoare la EORI. Pentru a facilita colaborarea dintre diferitele autorități implicate în procesul de vămuire a mărfurilor, autoritățile competente partenere ar trebui să aibă acces la sistemul EORI pentru a valida numărul EORI pe care îl pot solicita operatorilor economici în contextul formalităților acestora.

(30)

Strânsa cooperare dintre Comisie și statele membre este esențială pentru coordonarea tuturor activităților asociate cu funcționarea eficace a mediului aferent ghișeului unic al UE pentru vămi. Acest lucru va contribui, de asemenea, la reducerea diferențelor de nivel în materie de digitalizare și de pregătire digitală, împiedicând astfel eventualele denaturări. Având în vedere domeniul de aplicare amplu și divers al acestor activități, este necesar ca fiecare stat membru să desemneze o autoritate competentă în calitate de coordonator național. Fără a aduce atingere organizării interne a administrațiilor naționale, coordonatorul național ar trebui să fie punctul de contact al Comisiei și ar trebui să promoveze cooperarea la nivel național, asigurând în același timp interoperabilitatea sistemului. Comisia ar trebui să asigure coordonarea, când este necesar, și să contribuie la asigurarea aplicării eficiente a formalităților nevamale ale Uniunii.

(31)

Dezvoltarea mediului aferent ghișeului unic al UE pentru vămi implică diverse costuri de punere în aplicare. Este important să se repartizeze aceste costuri între Comisie și statele membre în modul cel mai adecvat, în funcție de tipul de servicii furnizate. Comisia ar trebui să suporte costurile legate de dezvoltarea, întreținerea și funcționarea EU CSW-CERTEX, care este componenta centrală a mediului aferent ghișeului unic al UE pentru vămi, precum și costurile legate de asigurarea interfețelor acestuia cu sistemele nevamale ale Uniunii. Statele membre ar trebui să suporte costurile legate de rolul lor în asigurarea interfețelor cu EU CSW-CERTEX și în dezvoltarea, întreținerea și funcționarea mediilor naționale aferente ghișeului unic pentru vămi.

(32)

Este necesară o planificare detaliată pentru integrarea progresivă a diferitelor formalități nevamale ale Uniunii din diverse domenii de politică în EU CSW-CERTEX. În acest scop, Comisia ar trebui să pregătească un program de lucru pentru încorporarea respectivelor formalități în EU CSW-CERTEX și pentru dezvoltarea de conexiuni între sistemele nevamale ale Uniunii care prelucrează respectivele formalități și EU CSW-CERTEX. Principalul obiectiv al programului de lucru ar trebui să fie sprijinirea cerințelor operaționale și a calendarului de punere în aplicare a acestor activități, acordându-se o atenție deosebită evoluțiilor informatice necesare, printre altele, în mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi. Programul de lucru ar trebui revizuit periodic, pentru a se evalua progresele generale înregistrate în ceea ce privește aplicarea prezentului regulament, și ar trebui să fie actualizat cel puțin o dată la trei ani.

(33)

Comisia ar trebui să monitorizeze cu regularitate stadiul de dezvoltare al mediului aferent ghișeului unic al UE pentru vămi și potențialul de a extinde și mai mult utilizarea acestuia. În acest scop, Comisia ar trebui să elaboreze un raport anual privind stadiul punerii în aplicare a mediului aferent ghișeului unic al UE pentru vămi și a mediilor naționale aferente ghișeului unic pentru vămi, cu referire la programul de lucru. În plus, raportul respectiv ar trebui să includă, de asemenea, o prezentare detaliată a formalităților nevamale existente ale Uniunii și a celor incluse în propunerile legislative ale Comisiei, cu scopul de a oferi o imagine de ansamblu clară asupra stadiului digitalizării formalităților la frontieră. În plus, raportul respectiv ar trebui să includă, cel puțin o dată la trei ani, rezultatele monitorizării periodice a funcționării mediului aferent ghișeului unic al UE pentru vămi. Pe lângă monitorizare, Comisia ar trebui, de asemenea, să evalueze performanța EU CSW-CERTEX pentru a asigura aplicarea eficientă a formalităților nevamale ale Uniunii acoperite de EU CSW-CERTEX. Comisia ar trebui să prezinte Parlamentului European și Consiliului rapoarte de evaluare periodice cu privire la funcționarea mediului aferent ghișeului unic al UE pentru vămi. În rapoartele respective ar trebui să se facă bilanțul progreselor înregistrate, să se identifice domeniile în care ar trebui aduse îmbunătățiri și să se propună recomandări pentru viitor în vederea realizării de progrese pe calea îmbunătățirii colaborării digitale dintre autoritățile vamale și autoritățile competente partenere implicate în vămuirea mărfurilor, astfel încât să se asigure simplificarea proceselor pentru operatorii economici și aplicarea eficientă a formalităților nevamale ale Uniunii. Rapoartele respective ar trebui, de asemenea, să țină seama de informațiile relevante furnizate de statele membre cu privire, printre altele, la mediile lor naționale aferente ghișeului unic pentru vămi. Pentru monitorizare și raportare, Comisia ar trebui să organizeze și să întrețină un dialog constant cu statele membre, cu operatorii economici relevanți și cu alte părți vizate.

(34)

Dezvoltarea de noi sisteme informatice și actualizarea sistemelor informatice existente necesită eforturi substanțiale în ceea ce privește investițiile financiare și umane, în special în domeniul IT în sine. Prezentul regulament elimină decalajele dintre autoritățile vamale și autoritățile competente partenere și oferă un cadru pentru colaborarea digitală care trebuie pus în aplicare în întreaga Uniune. Prin urmare, pentru a asigura o planificare adecvată și un calendar corespunzător, statele membre sunt încurajate să efectueze evaluări ale impactului asupra sistemelor, proceselor și planificării lor naționale și să furnizeze Comisiei informațiile necesare, în timp util, în vederea promovării unei mai bune legiferări, în special în ceea ce privește actele delegate și actele de punere în aplicare, în conformitate cu obiectivele Acordului interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare (12).

(35)

În vederea asigurării unei funcționări eficiente și eficace a mediului aferent ghișeului unic al UE pentru vămi, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ar trebui delegată Comisiei în ceea ce privește modificarea listei formalităților nevamale ale Uniunii acoperite de EU CSW-CERTEX în anexă; completarea prezentului regulament prin specificarea elementelor de date care urmează să fie transmise prin intermediul EU CSW-CERTEX; și completarea prezentului regulament prin identificarea setului de date comun împreună cu setul de date al autorității competente partenere pentru fiecare act relevant al Uniunii aplicabil formalităților nevamale ale Uniunii integrate în EU CSW-CERTEX. Atunci când modifică lista formalităților nevamale ale Uniunii acoperite de EU CSW-CERTEX, Comisia ar trebui, de asemenea, să stabilească datele-limită până la care sistemele nevamale aferente ale Uniunii și mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi ar trebui să fie conectate la EU CSW-CERTEX. Datele respective ar trebui stabilite luând în considerare două elemente: în primul rând, datele până la care trebuie îndeplinite anumite obligații din legislația Uniunii, pentru a se asigura că mediul aferent ghișeului unic al UE pentru vămi poate fi utilizat în acest scop și, în al doilea rând, ferestrele de instalare care sunt utilizate în mod obișnuit pentru sistemele vamale.

Statele membre ar putea conecta anumite sisteme nevamale ale Uniunii și mediul național aferent ghișeului unic pentru vămi la EU CSW-CERTEX mai devreme de datele prevăzute în anexă. Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți, și ca respectivele consultări să se desfășoare în conformitate cu principiile stabilite în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare. În special, pentru a se asigura participarea egală la pregătirea actelor delegate, Parlamentul European și Consiliul primesc toate documentele în același timp cu experții din statele membre, iar experții acestor instituții au acces sistematic la reuniunile grupurilor de experți ale Comisiei însărcinate cu pregătirea actelor delegate.

(36)

În vederea asigurării unor condiții uniforme pentru punerea în aplicare a prezentului regulament, ar trebui conferite competențe de executare Comisiei în ceea ce privește stabilirea responsabilităților care le revin operatorilor asociați pentru respectarea obligațiilor prevăzute de Regulamentele (UE) 2016/679 și (UE) 2018/1725; adoptarea unor norme specifice pentru schimbul de informații care se prelucrează prin intermediul EU CSW-CERTEX, inclusiv, dacă este cazul, a oricărei norme specifice de asigurare a protecției datelor cu caracter personal; stabilirea formalităților nevamale ale Uniunii integrate în EU CSW-CERTEX care pot face obiectul unei cooperări digitale suplimentare; adoptarea unor măsuri procedurale pentru schimburile suplimentare de informații prelucrate prin intermediul EU CSW-CERTEX, inclusiv, dacă este cazul, a oricărei norme specifice de reglementare a protecției datelor cu caracter personal și adoptarea unui program de lucru pentru sprijinirea punerii în aplicare a dispozițiilor legate de conectarea sistemelor nevamale relevante ale Uniunii la EU CSW-CERTEX și integrarea formalităților nevamale aferente ale Uniunii. Respectivele competențe ar trebui exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (13).

(37)

Întrucât prezentul regulament instituie un mecanism pentru aplicarea de către autoritățile vamale a formalităților care vizează procesul de vămuire a mărfurilor, este necesară includerea acestuia și a dispozițiilor sale suplimentare și de punere în aplicare în definiția legislației vamale prevăzută la articolul 5 punctul 2 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013. Această abordare este în concordanță cu articolul 3 din regulamentul respectiv, în temeiul căruia autoritățile vamale au sarcina de a garanta securitatea și siguranța Uniunii și a rezidenților acesteia, în cooperare strânsă cu alte autorități, dacă este cazul, facilitând în același timp comerțul. Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 952/2013 ar trebui să fie modificat pentru a include mediul aferent ghișeului unic al UE pentru vămi în lista legislației vamale din cadrul acestuia. Articolul 163 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 prevede că documentele justificative necesare pentru aplicarea dispozițiilor care reglementează regimul vamal relevant sau reexportul trebuie să se afle în posesia declarantului și la dispoziția autorităților vamale în momentul în depunerii declarației vamale sau a declarației de reexport. Întrucât autoritățile vamale vor putea obține prin intermediul EU CSW-CERTEX datele necesare asociate formalităților nevamale ale Uniunii, această obligație ar trebui considerată ca fiind îndeplinită. Prin urmare, pentru a integra mai bine procedurile vamale și nevamale ale Uniunii, permițându-le să funcționeze simultan, articolul 163 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 ar trebui să fie modificat în consecință.

(38)

Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor a fost consultată în conformitate cu articolul 42 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1725 și a emis un aviz la 20 noiembrie 2020.

(39)

Integrarea formalităților nevamale ale Uniunii în EU CSW-CERTEX necesită punerea în aplicare a unei noi infrastructuri de tehnologie a informației pentru stabilirea de conexiuni între mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi și sistemele nevamale ale Uniunii, identificarea datelor schimbate și elaborarea specificațiilor tehnice și funcționale. Termenele necesare pentru avansarea acestor evoluții la nivelul Uniunii și la nivel național ar trebui, prin urmare, să fie luate în considerare pentru aplicarea prezentului regulament. În plus, se preconizează că punerea în aplicare a măsurilor suplimentare de cooperare digitală va dura considerabil mai mult, deoarece necesită identificarea prealabilă a formalităților nevamale ale Uniunii în cauză împreună cu evoluțiile tehnice relevante. Prin urmare, este necesar să se amâne aplicarea anumitor dispoziții ale prezentului regulament.

(40)

Întrucât obiectivul prezentului regulament, și anume îmbunătățirea aplicării cerințelor de reglementare ale Uniunii la frontierele Uniunii și facilitarea comerțului internațional, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre, date fiind natura inerent transnațională a circulației mărfurilor la frontiere și complexitatea acestora, dar, având în vedere amploarea și efectele acțiunii, acesta poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivului respectiv,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Capitolul I

Dispoziții generale

Articolul 1

Obiect

Prezentul regulament instituie un mediu aferent ghișeului unic al Uniunii Europene pentru vămi (denumit în continuare „mediul aferent ghișeului unic al UE pentru vămi”) care oferă un set integrat de servicii electronice interoperabile la nivelul Uniunii și la nivel național prin intermediul Sistemului de schimb de certificate în cadrul ghișeului unic al Uniunii Europene pentru vămi, pentru a sprijini interacțiunea și a îmbunătăți schimbul de informații între mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi și sistemele nevamale ale Uniunii menționate în anexă.

Prezentul regulament stabilește norme pentru mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi și norme privind cooperarea administrativă digitală și schimbul de informații prin intermediul unor seturi de date interoperabile, în cadrul mediului aferent ghișeului unic al UE pentru vămi.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„autorități vamale” înseamnă „autorități vamale”, în sensul definiției de la articolul 5 punctul 1 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013;

2.

„legislație vamală” înseamnă „legislație vamală”, în sensul definiției de la articolul 5 punctul 2 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013;

3.

„operator economic” înseamnă „operator economic”, în sensul definiției de la articolul 5 punctul 5 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013;

4.

„formalități vamale” înseamnă „formalități vamale”, în sensul definiției de la articolul 5 punctul 8 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013;

5.

„declarație vamală” înseamnă „declarație vamală”, în sensul definiției de la articolul 5 punctul 12 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013;

6.

„declarație de reexport” înseamnă „declarație de reexport”, în sensul definiției de la articolul 5 punctul 13 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013;

7.

„declarant” înseamnă „declarant”, în sensul definiției de la articolul 5 punctul 15 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013;

8.

„regim vamal” înseamnă „regim vamal”, în sensul definiției de la articolul 5 punctul 16 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013;

9.

„mediu național aferent ghișeului unic pentru vămi” înseamnă un set de servicii electronice instituit de un stat membru pentru a permite schimbul de informații între sistemele electronice ale autorității sale vamale, ale autorităților competente partenere și ale operatorilor economici;

10.

„autoritate competentă parteneră” înseamnă orice autoritate a unui stat membru, sau Comisia, împuternicită să îndeplinească o funcție desemnată în legătură cu îndeplinirea formalităților nevamale relevante ale Uniunii;

11.

„formalitate nevamală a Uniunii” înseamnă toate operațiunile care trebuie efectuate de un operator economic sau de o autoritate competentă parteneră pentru circulația internațională a mărfurilor, prevăzute în legislația Uniunii, alta decât legislația vamală;

12.

„document justificativ” înseamnă orice document eliberat de o autoritate competentă parteneră sau întocmit de un operator economic sau orice informație furnizată de un operator economic, care este necesar(ă) pentru a certifica îndeplinirea formalităților nevamale ale Uniunii;

13.

„gestionarea cantității” înseamnă activitatea de monitorizare și gestionare a cantității de mărfuri autorizate de autoritățile competente partenere, în conformitate cu legislația Uniunii, alta decât legislația vamală, pe baza informațiilor furnizate de autoritățile vamale;

14.

„sistem nevamal al Uniunii” înseamnă un sistem electronic al Uniunii instituit de legislația Uniunii, menționat în aceasta sau utilizat în scopul realizării obiectivelor legislației Uniunii pentru stocarea informațiilor privind îndeplinirea formalității nevamale aferente a Uniunii;

15.

„număr de înregistrare și de identificare a operatorilor economici (număr EORI)” înseamnă „număr de înregistrare și de identificare a operatorilor economici (număr EORI)”, în sensul definiției de la articolul 1 punctul 18 din Regulamentul delegat (UE) 2015/2446 al Comisiei (14);

16.

„sistem EORI” înseamnă sistemul instituit în scopurile menționate la articolul 9 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013.

Articolul 3

Instituirea mediului aferent ghișeului unic al UE pentru vămi

(1)   Prin prezentul regulament se instituie mediul aferent ghișeului unic al UE pentru vămi. Acesta include:

(a)

Sistemul electronic de schimb de certificate în cadrul ghișeului unic al UE pentru vămi;

(b)

mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi;

(c)

sistemele nevamale ale Uniunii menționate în partea A din anexă, a căror utilizare este obligatorie în temeiul dreptului Uniunii;

(d)

sistemele nevamale ale Uniunii menționate în partea B din anexă, a căror utilizare este voluntară în temeiul dreptului Uniunii.

(2)   Mediul aferent ghișeului unic al UE pentru vămi și componentele sale sunt proiectate, interconectate și operate în conformitate cu dreptul Uniunii privind protecția datelor cu caracter personal, libera circulație a datelor fără caracter personal și securitatea cibernetică, utilizând cele mai adecvate tehnologii, având în vedere caracteristicile specifice ale diferitelor date și sisteme electronice în cauză și scopurile sistemelor respective.

Capitolul II

Sistemul de schimb de certificate în cadrul ghișeului unic al Uniunii Europene pentru vămi

Articolul 4

Instituirea Sistemului electronic de schimb de certificate în cadrul ghișeului unic al Uniunii Europene pentru vămi

Prin prezentul regulament se instituie Sistemul electronic de schimb de certificate în cadrul ghișeului unic al Uniunii Europene pentru vămi (EU CSW-CERTEX) cu scopul de a permite schimbul de informații, după cum se prevede la capitolul IV. EU CSW-CERTEX conectează mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi cu sistemele nevamale ale Uniunii menționate în anexă.

Articolul 5

Rolurile și responsabilitățile EU CSW-CERTEX

(1)   Comisia, în colaborare cu statele membre, dezvoltă, integrează și operează EU CSW-CERTEX.

(2)   Comisia:

(a)

conectează sistemele nevamale ale Uniunii menționate în anexă cu EU CSW-CERTEX până la datele prevăzute în anexă și permite schimbul de informații cu privire la formalitățile nevamale ale Uniunii enumerate în anexă;

(b)

oferă cu promptitudine sfaturi și asistență statelor membre când se conectează la EU CSW-CERTEX, astfel cum se menționează la alineatele (4) și (5).

(3)   În cazul în care oferă cursuri de formare privind EU CSW-CERTEX, aceasta realizează acest lucru în temeiul Regulamentului (UE) 2021/444 al Parlamentului European și al Consiliului (15).

(4)   Statele membre, asistate, dacă este necesar, de Comisie, conectează mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi cu EU CSW-CERTEX până la datele prevăzute în partea A din anexă și permit schimbul de informații cu privire la formalitățile nevamale ale Uniunii enumerate în partea A din anexă.

(5)   Statele membre, asistate, dacă este necesar, de Comisie, pot conecta mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi cu EU CSW-CERTEX și pot permite schimbul de informații cu privire la formalitățile nevamale ale Uniunii enumerate în partea B din anexă.

(6)   Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 21 pentru a modifica partea A din anexă în ceea ce privește formalitățile nevamale ale Uniunii, sistemele nevamale aferente ale acestora, prevăzute în legislația Uniunii, alta decât cea vamală, și data conexiunilor menționate la alineatele (2) și (4) de la prezentul articol.

(7)   Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 21 pentru a modifica partea B din anexă în ceea ce privește:

(a)

formalitățile nevamale ale Uniunii și sistemele nevamale voluntare aferente acestora prevăzute în legislația Uniunii, alta decât legislația vamală, în cazul în care utilizarea EU CSW-CERTEX este prevăzută de legislația respectivă;

(b)

formalități și sisteme nevamale ale Uniunii în temeiul Regulamentului (UE) 2021/821 al Parlamentului European și al Consiliului (16) și al Regulamentelor (CE) nr. 2173/2005 (17) și (CE) nr. 338/97 (18) ale Consiliului; și

(c)

data conectării menționate la alineatul (2) litera (a) de la prezentul articol pentru sistemele nevamale ale Uniunii menționate la literele (a) și (b) de la prezentul alineat.

Articolul 6

Prelucrarea datelor cu caracter personal în EU CSW-CERTEX

(1)   Prelucrarea datelor cu caracter personal poate avea loc în EU CSW-CERTEX numai în următoarele scopuri:

(a)

să permită schimbul de informații între mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi și sistemele nevamale ale Uniunii menționate în anexă în ceea ce privește formalitățile nevamale ale Uniunii enumerate în aceasta;

(b)

să efectueze conversia comercială și tehnică a datelor enumerate la articolul 10 alineatul (2), în cazul în care acest lucru este necesar, pentru a se permite schimbul de informații menționat la litera (a) de la prezentul alineat.

(2)   Prelucrarea datelor cu caracter personal poate avea loc în EU CSW-CERTEX numai în ceea ce privește următoarele categorii de persoane vizate:

(a)

persoanele fizice ale căror date cu caracter personal se regăsesc în declarația vamală sau în declarația de reexport;

(b)

persoanele fizice ale căror date cu caracter personal se regăsesc în documentele justificative sau în orice alt document doveditor suplimentar necesar pentru îndeplinirea formalităților nevamale ale Uniunii enumerate în anexă;

(c)

membrii personalului autorizat al autorităților vamale, al autorităților competente partenere sau al oricăror alte autorități sau organisme autorizate relevante, ale căror date cu caracter personal se regăsesc în oricare dintre documentele menționate la literele (a) și (b);

(d)

personalul Comisiei și furnizorii terți acționând în numele Comisiei care efectuează operațiuni legate de EU CSW-CERTEX și activități de întreținere.

(3)   Prelucrarea datelor cu caracter personal poate avea loc în EU CSW-CERTEX numai în ceea ce privește următoarele categorii de date cu caracter personal:

(a)

numele, adresa, codul de țară și numărul de identificare al persoanelor fizice menționate la alineatul (2) literele (a) și (b), necesare fie în temeiul legislației vamale, fie în temeiul legislației Uniunii, alta decât legislația vamală, pentru îndeplinirea formalităților vamale și a formalităților nevamale ale Uniunii;

(b)

numele și semnătura personalului autorizat care este menționat la alineatul (2) literele (c) și (d).

(4)   Cu excepția înregistrărilor tehnice care indică documentele justificative transmise și fluxul corespunzător unei astfel de transmiteri, EU CSW-CERTEX nu stochează nicio informație transmisă între mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi și sistemele nevamale ale Uniunii.

(5)   Conversia datelor cu caracter personal menționate la alineatul (1) litera (b) se efectuează prin intermediul unei infrastructuri a tehnologiei informației situate în Uniune.

Articolul 7

Operarea în comun a EU CSW-CERTEX

(1)   În ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal în EU CSW-CERTEX, Comisia este un operator asociat în înțelesul articolului 28 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1725, iar autoritățile vamale și autoritățile competente partenere ale statelor membre responsabile cu formalitățile nevamale enumerate în anexă sunt operatori asociați în înțelesul articolului 26 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/679.

(2)   Comisia adoptă acte de punere în aplicare pentru a stabili responsabilitățile care le revin operatorilor asociați astfel încât să respecte obligațiile prevăzute în Regulamentele (UE) 2016/679 și (UE) 2018/1725. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 22 alineatul (2) din prezentul regulament.

(3)   Operatorii asociați:

(a)

lucrează împreună pentru a prelucra în timp util cererile formulate de persoanele vizate;

(b)

își acordă asistență reciprocă în problemele care implică identificarea și tratarea oricărei încălcări a securității datelor legate de prelucrarea în comun;

(c)

își transmit reciproc informațiile relevante necesare pentru informarea persoanelor vizate în temeiul capitolului III secțiunea 2 din Regulamentul (UE) 2016/679 și al capitolului III secțiunea 2 din Regulamentul (UE) 2018/1725;

(d)

garantează și protejează securitatea, integritatea, disponibilitatea și confidențialitatea datelor cu caracter personal prelucrate în comun în temeiul articolului 32 din Regulamentul (UE) 2016/679 și al articolului 33 din Regulamentul (UE) 2018/1725.

Capitolul III

Mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi

Articolul 8

Instituirea mediilor naționale aferente ghișeului unic pentru vămi

(1)   Fiecare stat membru instituie un mediu național aferent ghișeului unic pentru vămi și este responsabil de dezvoltarea, integrarea și funcționarea acestuia.

(2)   Mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi permit schimbul de informații și cooperarea prin mijloace electronice între autoritățile vamale, autoritățile competente partenere și operatorii economici prin EU CSW-CERTEX în vederea respectării și a aplicării eficiente a formalităților vamale și a formalităților nevamale ale Uniunii enumerate în anexă.

(3)   Pentru formalitățile și sistemele nevamale ale Uniunii enumerate în partea A din anexă, mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi asigură următoarele funcționalități:

(a)

un canal unic de comunicare pentru operatorii economici care l-ar putea folosi pentru a îndeplini formalitățile vamale relevante și formalitățile nevamale relevante ale Uniunii care fac obiectul cooperării digitale suplimentare în conformitate cu articolul 12;

(b)

gestionarea cantității aferentă formalităților nevamale ale Uniunii, dacă este cazul; și

(c)

verificarea automată a respectării formalităților nevamale ale Uniunii enumerate în anexă, pe baza datelor primite de autoritățile vamale prin EU CSW-CERTEX de la sistemele nevamale ale Uniunii.

(4)   Pentru fiecare din formalitățile și sistemele nevamale ale Uniunii enumerate în partea B din anexă, dacă este conectat la EU CSW-CERTEX în conformitate cu articolul 5 alineatul (5), mediul național aferent ghișeului unic pentru vămi asigură toate funcționalitățile enumerate la alineatul (3) din prezentul articol.

(5)   Mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi pot fi utilizate ca platformă pentru coordonarea controalelor în conformitate cu articolul 47 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 952/2013.

Articolul 9

Prelucrarea datelor cu caracter personal în cadrul mediilor naționale aferente ghișeului unic pentru vămi

(1)   Prelucrarea datelor cu caracter personal în cadrul mediilor naționale aferente ghișeului unic pentru vămi în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 are loc separat de operațiunile de prelucrare menționate la articolul 6 din prezentul regulament.

(2)   Fiecare stat membru desemnează una sau mai multe autorități competente care să acționeze ca operator al operațiunilor de prelucrare a datelor care au loc în cadrul propriului mediu național aferent ghișeului unic pentru vămi.

(3)   Cu excepția încălcărilor care nu privesc datele transmise cu EU CSW-CERTEX, fiecare stat membru semnalează Comisiei cazurile de încălcare a securității datelor cu caracter personal care compromit securitatea, confidențialitatea, disponibilitatea sau integritatea datelor cu caracter personal prelucrate în cadrul mediului național propriu aferent ghișeului unic pentru vămi.

Capitolul IV

Cooperarea digitală – schimbul de informații și alte norme procedurale

SECȚIUNEA 1

COOPERAREA DIGITALĂ LEGATĂ DE FORMALITĂȚILE NEVAMALE ALE UNIUNII

Articolul 10

Informațiile transmise și prelucrate prin EU CSW-CERTEX și modul lor de folosire

(1)   Pentru fiecare dintre formalitățile nevamale ale Uniunii enumerate în anexă, EU CSW-CERTEX permite schimbul de informații între mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi și sistemele nevamale relevante ale Uniunii în următoarele scopuri:

(a)

punerea datelor relevante la dispoziția autorităților vamale pentru ca acestea să efectueze verificarea automatizată necesară a respectivelor formalități în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 952/2013;

(b)

punerea datelor relevante la dispoziția autorităților competente partenere pentru ca acestea să efectueze gestionarea cantității mărfurilor autorizate în sistemele nevamale ale Uniunii pe baza mărfurilor declarate autorităților vamale și eliberate de respectivele autorități;

(c)

facilitarea și sprijinirea integrării procedurilor între autoritățile vamale și autoritățile competente partenere, pentru îndeplinirea complet automatizată a formalităților necesare pentru a pune mărfurile sub un regim vamal sau pentru a le reexporta, și cooperarea pentru coordonarea controalelor în conformitate cu articolul 47 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 952/2013, fără a se aduce atingere implementării la nivel național a respectivelor proceduri;

(d)

permiterea oricărui alt transfer automatizat de date între autoritățile vamale și autoritățile competente partenere relevante, prevăzut de legislația Uniunii care stabilește formalități nevamale ale Uniunii, fără a împiedica folosirea la nivel național a datelor respective.

(2)   Pentru fiecare dintre formalitățile nevamale ale Uniunii enumerate în anexă, EU CSW-CERTEX prevede următoarele funcții:

(a)

alinierea terminologiei vamale și nevamale, în cazul în care este posibil, și identificarea regimului vamal sau a reexportului pentru care poate fi utilizat documentul justificativ, pe baza deciziei administrative a autorității competente partenere indicate în documentul justificativ; și

(b)

dacă este necesar, convertirea formatului datelor necesare pentru îndeplinirea formalităților nevamale relevante ale Uniunii într-un format compatibil cu declarația vamală sau cu declarația de reexport și invers, fără a modifica conținutul datelor.

(3)   Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 21 pentru a completa prezentul regulament prin specificarea elementelor de date care se transmit prin intermediul EU CSW-CERTEX în conformitate cu alineatul (1) de la prezentul articol.

(4)   Comisia adoptă acte de punere în aplicare pentru a stabili norme specifice pentru schimbul de informații menționat la alineatele (1) și (2) de la prezentul articol, inclusiv, dacă este cazul, orice normă specifică pentru a asigura protecția datelor cu caracter personal. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 22 alineatul (2).

SECȚIUNEA 2

COOPERAREA DIGITALĂ SUPLIMENTARĂ LEGATĂ DE FORMALITĂȚILE NEVAMALE ALE UNIUNII

Articolul 11

Raționalizarea îndeplinirii formalităților vamale și nevamale ale Uniunii

(1)   Pentru formalitățile și sistemele nevamale ale Uniunii enumerate în partea A din anexă, mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi asigură următoarele funcționalități:

(a)

le permit operatorilor economici să prezinte informațiile relevante necesare pentru îndeplinirea formalităților vamale și a formalităților nevamale ale Uniunii aplicabile; și

(b)

le comunică operatorilor economici răspunsul electronic din partea autorităților vamale și a autorităților competente partenere în legătură cu îndeplinirea formalităților vamale și a formalităților nevamale ale Uniunii.

(2)   În cazul formalităților și sistemelor nevamale ale Uniunii enumerate în partea B din anexă, mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi pot oferi funcționalitățile enumerate la alineatul (1). În această situație, se oferă același set de funcționalități ca cele enumerate la alineatul (1).

Articolul 12

Formalitățile nevamale ale Uniunii care fac obiectul unei cooperări digitale suplimentare

(1)   Orice formalitate nevamală a Uniunii enumerată în anexă face obiectul articolului 8 alineatul (3) litera (a) și articolelor 11, 13, 14 și 15, în cazul în care Comisia a stabilit, în conformitate cu alineatul (2) de la prezentul articol, că formalitatea în cauză îndeplinește criteriile stabilite la alineatul respectiv.

(2)   Comisia adoptă acte de punere în aplicare pentru a stabili care dintre formalitățile nevamale ale Uniunii enumerate în anexă îndeplinesc următoarele criterii:

(a)

există un anumit grad de suprapunere între datele care se includ în declarația vamală sau în declarația de reexport și datele care se includ în documentele justificative necesare pentru formalitățile nevamale ale Uniunii enumerate în anexă;

(b)

numărul de documente justificative emise în Uniune pentru formalitatea specifică nu este neglijabil;

(c)

sistemul nevamal al Uniunii corespunzător menționat în anexă poate identifica operatorul economic prin intermediul numărului său EORI;

(d)

legislația aplicabilă a Uniunii, alta decât legislația vamală, permite îndeplinirea respectivei formalități specifice prin intermediul mediilor naționale aferente ghișeului unic pentru vămi în conformitate cu articolul 11.

Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 22 alineatul (2).

Articolul 13

Armonizarea și raționalizarea datelor

(1)   Comisia identifică setul de date comun necesar pentru declarația vamală sau declarația de reexport și pentru documentele justificative necesare pentru formalitățile nevamale ale Uniunii enumerate în anexă (denumit în continuare „setul de date comun”).

(2)   Comisia identifică și elementele de date suplimentare care se supun exclusiv legislației Uniunii, alta decât legislația vamală. Elementele de date suplimentare respective se identifică prin acronimul corespunzător formalității nevamale a Uniunii enumerate în anexă, urmat de sufixul „set de date al autorității competente partenere”.

(3)   Setul de date comun, elementele de date suplimentare menționate la alineatul (2) și setul de date necesar pentru plasarea mărfurilor sub un regim vamal specific sau pentru a le reexporta constituie o declarație integrată, care conține toate datele necesare autorităților vamale și autorităților competente partenere.

(4)   Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 21 pentru a completa prezentul regulament prin identificarea, pe de o parte, a elementelor de date din setul de date comun menționat la alineatul (1) de la prezentul articol și, pe de altă parte, a elementelor de date suplimentare menționate la alineatul (2) de la prezentul articol, cu privire la fiecare dintre actele relevante ale Uniunii aplicabile formalităților nevamale ale Uniunii enumerate în anexă.

Articolul 14

Prezentarea datelor vamale și a datelor nevamale ale Uniunii de către operatorii economici

(1)   În sensul articolului 11 alineatul (1) litera (a), mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi pot permite operatorilor economici să depună un set de date integrat de tipul celor menționate la articolul 13 alineatul (3) care să conțină declarația vamală sau declarația de reexport depusă înainte de prezentarea mărfurilor în conformitate cu articolul 171 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013.

(2)   Setul integrat de date depus în conformitate cu alineatul (1) este considerat a constitui, după caz, declarația vamală sau declarația de reexport și transmiterea datelor solicitate de autoritățile competente partenere pentru formalitățile nevamale ale Uniunii enumerate în anexă.

Articolul 15

Schimbul de informații suplimentare prelucrat prin intermediul EU CSW-CERTEX

(1)   EU CSW-CERTEX permite schimburile de informații necesare între mediile naționale aferente ghișeului unic pentru vămi și sistemele nevamale ale Uniunii în următoarele scopuri:

(a)

transmiterea datelor care au fost identificate ca fiind setul de date comun în temeiul articolului 13 alineatul (1), precum și a elementelor de date suplimentare identificate în temeiul articolului 13 alineatul (2) (denumit în continuare „setul de date al autorității competente partenere”) pentru a permite autorităților competente partenere să își îndeplinească atribuțiile cu privire la formalitățile relevante în conformitate cu legislația Uniunii, alta decât legislația vamală;

(b)

transmiterea către operatorii economici, în scopul articolului 11 alineatul (1) litera (b), a oricărui răspuns de la autoritățile competente partenere introdus în sistemele nevamale relevante ale Uniunii.

(2)   În cazul în care un operator economic este înregistrat la autoritățile vamale în conformitate cu articolul 9 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013, pentru schimbul de informații menționat la alineatul (1) de la prezentul articol se utilizează numărul EORI.

(3)   Comisia adoptă acte de punere în aplicare pentru a stabili măsuri procedurale pentru schimburile de informații menționate la alineatul (1) de la prezentul articol, inclusiv, dacă este cazul, orice normă specifică de reglementare a protecției datelor cu caracter personal. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 22 alineatul (2).

SECȚIUNEA 3

ALTE NORME DE PROCEDURĂ

Articolul 16

Utilizarea sistemului EORI de către autoritățile competente partenere

În cadrul îndeplinirii atribuțiilor care le revin, autoritățile competente partenere au acces la sistemul EORI pentru a valida datele relevante privind operatorii economici stocate în sistemul respectiv.

Articolul 17

Coordonatorii naționali

Fiecare stat membru desemnează un coordonator național pentru mediul aferent ghișeului unic al UE pentru vămi. Coordonatorul național îndeplinește următoarele sarcini pentru a sprijini punerea în aplicare a prezentului regulament:

(a)

acționează ca punct de contact național pentru Comisie cu privire la toate aspectele legate de punerea în aplicare a prezentului regulament;

(b)

promovează și sprijină cooperarea la nivel național dintre autoritățile vamale și autoritățile naționale competente partenere;

(c)

coordonează activitățile asociate cu conectarea mediilor naționale aferente ghișeului unic pentru vămi la EU CSW-CERTEX și furnizarea de informații în conformitate cu articolul 20 alineatul (4).

Capitolul V

Costurile aferente EU CSW-CERTEX, programul de lucru și activitățile de monitorizare și raportare

Articolul 18

Costurile

(1)   Costurile asociate cu dezvoltarea, integrarea și funcționarea EU CSW-CERTEX și a interfețelor acestuia cu sistemele nevamale ale Uniunii sunt suportate din bugetul general al Uniunii.

(2)   Fiecare stat membru suportă costurile legate de dezvoltarea, integrarea și funcționarea propriului mediu național aferent ghișeului unic pentru vămi și de conectarea acestuia cu EU CSW-CERTEX.

Articolul 19

Programul de lucru

Comisia adoptă acte de punere în aplicare pentru a stabili un program de lucru pentru a sprijini punerea în aplicare a prezentului regulament în ceea ce privește conectarea sistemelor nevamale ale Uniunii menționate în anexă cu EU CSW-CERTEX și integrarea formalităților nevamale aferente ale Uniunii. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 22 alineatul (2).

Programul de lucru menționat la primul paragraf se revizuiește și se actualizează periodic, cel puțin o dată la trei ani, pentru a evalua și a îmbunătăți în general punerea în aplicare a prezentului regulament.

Articolul 20

Monitorizarea și raportarea

(1)   Comisia monitorizează cu regularitate funcționarea mediului aferent ghișeului unic al UE pentru vămi, ținând seama, printre altele, de informațiile relevante pentru monitorizare furnizate de statele membre, inclusiv de informațiile privind funcționarea mediilor lor naționale aferente ghișeului unic pentru vămi.

(2)   Comisia evaluează cu regularitate performanța EU CSW-CERTEX. Evaluarea respectivă cuprinde o analiză a eficacității, eficienței, coerenței, relevanței și valorii adăugate pentru Uniune a EU CSW-CERTEX.

(3)   Până la 31 decembrie 2027 și, ulterior, în fiecare an, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind punerea în aplicare a prezentului regulament. Raportul respectiv include:

(a)

o prezentare generală a formalităților nevamale ale Uniunii incluse în legislația Uniunii și în propunerile legislative ale Comisiei;

(b)

o situație detaliată a progreselor înregistrate de fiecare stat membru în punerea în aplicare a prezentului regulament referitoare la mediul său național aferent ghișeului unic pentru vămi; și

(c)

o prezentare detaliată a progreselor globale înregistrate de mediul aferent ghișeului unic al UE pentru vămi în raport cu programul de lucru menționat la articolul 19.

Până la 31 decembrie 2027 și, ulterior, din trei în trei ani, raportul menționat la primul paragraf cuprinde și informații despre monitorizarea și evaluarea efectuate în conformitate cu alineatul (1) și, respectiv, cu alineatul (2), inclusiv despre impactul asupra operatorilor economici și, în special, asupra întreprinderilor mici și mijlocii.

(4)   La cererea Comisiei, statele membre furnizează informațiile privind punerea în aplicare a prezentului regulament care sunt necesare pentru raportul menționat la alineatul (3).

Capitolul VI

Procedurile de adoptare a actelor de punere în aplicare și a actelor delegate, modificarea Regulamentului (UE) nr. 952/2013 și dispozițiile finale

Articolul 21

Exercitarea delegării de competențe

(1)   Competența de a adopta acte delegate este conferită Comisiei în condițiile prevăzute la prezentul articol.

(2)   Competența de a adopta acte delegate menționată la articolul 5 alineatele (6) și (7), la articolul 10 alineatul (3) și la articolul 13 alineatul (4) se conferă Comisiei pe o perioadă nedeterminată de la 12 decembrie 2022 .

(3)   Delegarea de competențe menționată la articolul 5 alineatele (6) și (7), articolul 10 alineatul (3) și articolul 13 alineatul (4) poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificate în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua care urmează datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare.

(4)   Înainte de adoptarea unui act delegat, Comisia consultă experții desemnați de fiecare stat membru în conformitate cu principiile prevăzute în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare.

(5)   De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

(6)   Un act delegat adoptat în temeiul articolului 5 alineatele (6) și (7), al articolului 10 alineatul (3) sau al articolului 13 alineatul (4) intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European și nici Consiliul nu au formulat obiecții în termen de două luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecții. Respectivul termen se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Articolul 22

Procedura comitetului

(1)   Comisia este asistată de Comitetul Codului vamal instituit prin Regulamentul (UE) nr. 952/2013. Respectivul comitet reprezintă un comitet în înțelesul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

(2)   În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

Articolul 23

Modificarea Regulamentului (UE) nr. 952/2013

Regulamentul (UE) nr. 952/2013 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 5 punctul 2 se adaugă următoarea literă:

„(e)

Regulamentul (UE) 2022/2399 al Parlamentului European și al Consiliului (*1) și dispozițiile de completare sau de punere în aplicare a acestuia;

(*1)  Regulamentul (UE) 2022/2399 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 noiembrie 2022 de instituire a mediului aferent ghișeului unic al Uniunii Europene pentru vămi și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 (JO L 317, 9.12.2022, p. 1).”"

2.

La articolul 163 alineatul (1) se adaugă următorul paragraf:

„Documentele justificative pentru formalitățile nevamale aplicabile ale Uniunii enumerate în anexa la Regulamentul (UE) 2022/2399 sunt considerate a se afla în posesia declarantului și la dispoziția autorităților vamale în momentul depunerii declarației vamale, cu condiția ca autoritățile respective să poată obține datele necesare din sistemele nevamale ale Uniunii corespunzătoare prin intermediul Sistemului de schimb de certificate în cadrul ghișeului unic al Uniunii Europene pentru vămi, în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) literele (a) și (c) din regulamentul respectiv.”

Articolul 24

Intrarea în vigoare și aplicarea

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 8 alineatul (3) litera (a), articolul 11, articolul 13 alineatele (1), (2) și (3), articolul 14 și articolul 15 alineatele (1) și (2) se aplică de la 13 decembrie 2031.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Strasbourg, 23 noiembrie 2022.

Pentru Parlamentul European

Președinta

R. METSOLA

Pentru Consiliu

Președintele

M. BEK


(1)  JO C 220, 9.6.2021, p. 62.

(2)  Poziția Parlamentului European din 4 octombrie 2022 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 24 octombrie 2022.

(3)  Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii (JO L 269, 10.10.2013, p. 1).

(4)  Decizia nr. 70/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 ianuarie 2008 privind crearea unui mediu informatizat pentru vamă și comerț (JO L 23, 26.1.2008, p. 21).

(5)  Decizia (UE) 2015/1947 a Consiliului din 1 octombrie 2015 privind încheierea, în numele Uniunii Europene, a Protocolului de modificare a Acordului de la Marrakesh privind constituirea Organizației Mondiale a Comerțului (JO L 284, 30.10.2015, p. 1).

(6)  Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO L 257, 28.8.2014, p. 73).

(7)  Regulamentul (UE) 2018/1724 al Parlamentului European și al Consiliului din 2 octombrie 2018 privind înființarea unui portal digital unic (gateway) pentru a oferi acces la informații, la proceduri și la servicii de asistență și de soluționare a problemelor și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1024/2012 (JO L 295, 21.11.2018, p. 1).

(8)  Regulamentul (UE) 2019/1239 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 de stabilire a unui mediu aferent ghișeului unic european în domeniul maritim și de abrogare a Directivei 2010/65/UE (JO L 198, 25.7.2019, p. 64).

(9)  Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) (JO L 119, 4.5.2016, p. 1).

(10)  Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).

(11)  Regulamentul (UE) 2018/1807 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 noiembrie 2018 privind un cadru pentru libera circulație a datelor fără caracter personal în Uniunea Europeană (JO L 303, 28.11.2018, p. 59).

(12)  JO L 123, 12.5.2016, p. 1.

(13)  Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (JO L 55, 28.2.2011, p. 13).

(14)  Regulamentul delegat (UE) 2015/2446 al Comisiei din 28 iulie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele detaliate ale anumitor dispoziții ale Codului vamal al Uniunii (JO L 343, 29.12.2015, p. 1).

(15)  Regulamentul (UE) 2021/444 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2021 de instituire a Programului „Vamă” pentru cooperare în domeniul vamal și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1294/2013 (JO L 87, 15.3.2021, p. 1).

(16)  Regulamentul (UE) 2021/821 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2021 de instituire a unui regim al Uniunii pentru controlul exporturilor, serviciilor de intermediere, asistenței tehnice, tranzitului și transferului de produse cu dublă utilizare (JO L 206, 11.6.2021, p. 1).

(17)  Regulamentul (CE) nr. 2173/2005 al Consiliului din 20 decembrie 2005 privind instituirea unui regim de licențe FLEGT pentru importurile de lemn în Comunitatea Europeană (JO L 347, 30.12.2005, p. 1).

(18)  Regulamentul (CE) nr. 338/97 al Consiliului din 9 decembrie 1996 privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea (JO L 61, 3.3.1997, p. 1).


ANEXĂ

Partea A

Formalități nevamale ale Uniunii și sisteme nevamale obligatorii ale Uniunii

Formalitate nevamală a Uniunii

Acronim

Sistem nevamal al Uniunii

Legislația relevantă a Uniunii

Data de aplicare

Documentul sanitar comun de intrare pentru animale

DSCI-A

TRACES

Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului (1)

3 martie 2025

Documentul sanitar comun de intrare pentru produse

DSCI-P

TRACES

Regulamentul (UE) 2017/625

3 martie 2025

Documentul sanitar comun de intrare pentru hrană pentru animale și produse alimentare de origine nonanimală

DSCI-D

TRACES

Regulamentul (UE) 2017/625

3 martie 2025

Documentul sanitar comun de intrare pentru plante și produse vegetale

DSCI-PP

TRACES

Regulamentul (UE) 2017/625

3 martie 2025

Certificatul de inspecție

COI

TRACES

Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului (2)

3 martie 2025

Licența pentru substanțele care diminuează stratul de ozon

ODS

Sistemul de acordare de licențe pentru ODS 2

Regulamentul (CE) nr. 1005/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (3)

3 martie 2025

Gazele fluorurate cu efect de seră

GFS

Portalul GFS și Sistemul de acordare de licențe pentru HFC

Regulamentul (UE) nr. 517/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (4)

3 martie 2025

Licența de import pentru bunurile culturale

ICG-L

TRACES

Regulamentul (UE) 2019/880 al Parlamentului European și al Consiliului (5)

3 martie 2025

Declarație a importatorului pentru bunuri culturale

ICG-S

TRACES

Regulamentul (UE) 2019/880

3 martie 2025

Descriere generală a bunurilor culturale

ICG-D

TRACES

Regulamentul (UE) 2019/880

3 martie 2025

Partea B

Formalități nevamale ale Uniunii și sisteme nevamale voluntare ale Uniunii în cazul cărora folosirea EU CSW-CERTEX este prevăzută de legislația Uniunii

Formalitate nevamală a Uniunii

Acronim

Sistem nevamal al Uniunii

Legislația relevantă a Uniunii, alta decât legislația vamală

Data-limită pentru realizarea conectării

Licența de import pentru asigurarea respectării legislației, guvernanță și schimburi comerciale în domeniul forestier

FLEGT

TRACES

Regulamentul (CE) nr. 2173/2005 al Consiliului (6)

3 martie 2025

Regimul Uniunii pentru controlul exporturilor, serviciilor de intermediere, asistenței tehnice, tranzitului și transferului de produse cu dublă utilizare

DuES

Sistemul electronic de acordare a licențelor

Regulamentul (UE) 2021/821 al Parlamentului European și al Consiliului (7)

3 martie 2025

Certificate pentru comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție

CITES

TRACES

Regulamentul (CE) nr. 338/97 al Consiliului (8)

1 octombrie 2025

Sistemul de informare și comunicare pentru supravegherea pieței

ICSMS

ICSMS

Regulamentul (UE) 2019/1020 al Parlamentului European și al Consiliului (9)

16 decembrie 2025


(1)  Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1069/2009, (CE) nr. 1107/2009, (UE) nr. 1151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 și (UE) 2016/2031 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 și (CE) nr. 1099/2009 ale Consiliului și a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE și 2008/120/CE ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 și (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE și 97/78/CE ale Consiliului și a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale) (JO L 95, 7.4.2017, p. 1).

(2)  Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului (JO L 150, 14.6.2018, p. 1).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 1005/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009 privind substanțele care diminuează stratul de ozon (JO L 286, 31.10.2009, p. 1).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 517/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind gazele fluorurate cu efect de seră și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 842/2006 (JO L 150, 20.5.2014, p. 195).

(5)  Regulamentul (UE) 2019/880 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind introducerea și importul bunurilor culturale (JO L 151, 7.6.2019, p. 1).

(6)  Regulamentul (CE) nr. 2173/2005 al Consiliului din 20 decembrie 2005 privind instituirea unui regim de licențe FLEGT pentru importurile de lemn în Comunitatea Europeană (JO L 347, 30.12.2005, p. 1).

(7)  Regulamentul (UE) 2021/821 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2021 de instituire a unui regim al Uniunii pentru controlul exporturilor, serviciilor de intermediere, asistenței tehnice, tranzitului și transferului de produse cu dublă utilizare (JO L 206, 11.6.2021, p. 1).

(8)  Regulamentul (CE) nr. 338/97 al Consiliului din 9 decembrie 1996 privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea (JO L 61, 3.3.1997, p. 1).

(9)  Regulamentul (UE) 2019/1020 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind supravegherea pieței și conformitatea produselor și de modificare a Directivei 2004/42/CE și a Regulamentelor (CE) nr. 765/2008 și (UE) nr. 305/2011 (JO L 169, 25.6.2019, p. 1).