28.2.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 60/1


DECIZIA (PESC) 2022/338 A CONSILIULUI

din 28 februarie 2022

privind o măsură de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace în vederea furnizării de echipamente militare și de platforme concepute pentru a aplica o forță letală către forțele armate ucrainene

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 28 alineatul (1) și articolul 41 alineatul (2),

având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

întrucât:

(1)

În conformitate cu Decizia (PESC) 2021/509 (1) a Consiliului, a fost instituit Instrumentul european pentru pace (IEP) pentru finanțarea de către statele membre a acțiunilor Uniunii în cadrul politicii externe și de securitate comune (PESC) în vederea menținerii păcii, a prevenirii conflictelor și a consolidării securității internaționale în conformitate cu articolul 21 alineatul (2) litera (c) din tratat. În special, în conformitate cu articolul 1 alineatul (2) litera (b) punctul (i) din Decizia (PESC) 2021/509, IEP poate finanța acțiuni de consolidare a capacităților statelor terțe și ale organizațiilor regionale și internaționale legate de chestiuni militare și de apărare.

(2)

Aprofundarea dialogului și a cooperării în domeniul securității și al apărării este unul dintre principalele obiective ale Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte (2). Cooperarea consolidată în domeniul politicii de securitate și apărare comune (PSAC) și alinierea la PESC între UE și Ucraina au reprezentat unele dintre rezultatele summitului UE-Ucraina din 2020, care au fost consolidate suplimentar la summitul UE-Ucraina din 2021.

(3)

Forțele armate ucrainene sunt implicate într-un conflict care durează de șapte ani, pe parcursul cărora s-au înregistrat în continuu victime și decese din rândul civililor. Conflictul a escaladat în mod dramatic în februarie 2022 din cauza unei invazii neprovocate a forțelor armate ale Federației Ruse.

(4)

Având în vedere deteriorarea situației de la începutul anului 2022, statele membre au început să ofere asistență forțelor armate ucrainene. Asistența respectivă ar trebui să fie eligibilă pentru finanțare în cadrul IEP.

(5)

La 25 februarie 2022, Guvernul Ucrainei a adresat Uniunii o cerere de asistență urgentă sub formă de furnizare de echipamente militare.

(6)

Măsurile de asistență urmează să fie puse în aplicare luând în considerare principiile și cerințele prevăzute în Decizia (PESC) 2021/509, în special în concordanță cu Poziția comună 2008/944/PESC a Consiliului (3) și în conformitate cu normele de execuție a veniturilor și cheltuielilor finanțate în cadrul IEP.

(7)

Consiliul își reafirmă hotărârea de a proteja, promova și respecta drepturile omului, libertățile fundamentale și principiile democratice și de a consolida statul de drept și buna guvernanță în concordanță cu Carta Organizației Națiunilor Unite, cu Declarația Universală a Drepturilor Omului și cu dreptul internațional, în special cu dreptul internațional al drepturilor omului și cu dreptul internațional umanitar,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Instituire, obiective, domeniu de aplicare și durată

(1)   Se instituie o măsură de asistență în beneficiul Ucrainei (denumită în continuare „beneficiarul”), care urmează să fie finanțată în cadrul Instrumentului european pentru pace (IEP) (denumită în continuare „măsura de asistență”).

(2)   Obiectivul măsurii de asistență este de a contribui la consolidarea capabilităților și a rezilienței forțelor armate ucrainene pentru a apăra integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și pentru a proteja populația civilă împotriva agresiunii militare în curs.

(3)   Pentru atingerea obiectivului prevăzut la alineatul (2), măsura de asistență finanțează furnizarea de echipamente militare și de platforme concepute pentru a aplica o forță letală către forțele armate ucrainene.

(4)   Durata măsurii de asistență este de 24 de luni de la adoptarea prezentei decizii.

Articolul 2

Dispoziții financiare

(1)   Valoarea de referință financiară destinată acoperirii cheltuielilor referitoare la măsura de asistență este de 450 000 000 EUR.

(2)   Toate cheltuielile sunt gestionate în conformitate cu normele de execuție a veniturilor și cheltuielilor finanțate în cadrul IEP.

(3)   În conformitate cu articolul 29 alineatul (5) din Decizia (PESC) 2021/509, administratorul pentru măsuri de asistență poate solicita, în urma adoptării prezentei decizii, contribuții de până la 450 000 000 EUR. Fondurile solicitate de administratorul pentru măsuri de asistență sunt utilizate numai pentru a plăti cheltuielile în cadrul limitelor autorizate de comitetul instituit prin Decizia (PESC) 2021/509 în bugetul rectificativ pentru 2022 corespunzător măsurii de asistență.

(4)   Cheltuielile legate de punerea în aplicare a măsurii de asistență sunt eligibile începând cu 1 ianuarie 2022 și până la o dată care urmează să fie stabilită de Consiliu.

Articolul 3

Acorduri cu beneficiarul

(1)   Înaltul Reprezentant încheie cu beneficiarul acordurile necesare pentru a asigura respectarea dreptului internațional, în special a dreptului internațional al drepturilor omului și a dreptului internațional umanitar, precum și a articolului 62 alineatul (2) din Decizia (PESC) 2021/509 ca condiție pentru acordarea de sprijin în cadrul măsurii de asistență.

(2)   Acordurile menționate la alineatul (1) includ dispoziții cu privire la suspendarea și încetarea sprijinului acordat în temeiul măsurii de asistență în cazul în care beneficiarul este găsit vinovat de încălcarea obligațiilor menționate la alineatul (1).

Articolul 4

Punere în aplicare

(1)   Înaltul Reprezentant este responsabil de punerea în aplicare a prezentei decizii în conformitate cu Decizia (PESC) 2021/509 și cu normele de execuție a veniturilor și cheltuielilor finanțate în cadrul IEP, în concordanță cu cadrul metodologic integrat pentru evaluarea și identificarea măsurilor și controalelor necesare pentru măsurile de asistență din cadrul IEP.

(2)   Comitetul instituit prin Decizia (PESC) 2021/509 definește în mod mai detaliat tipul și volumul sprijinului care urmează să fie finanțat în cadrul măsurii de asistență, luând în considerare prioritățile recomandate de Statul-Major al Uniunii Europene pentru a răspunde nevoilor forțelor armate ucrainene.

(3)   Administratorul pentru măsurile de asistență, pe baza informațiilor primite de la actorul (actorii) de implementare, raportează comitetului instituit prin Decizia (PESC) 2021/509 cu privire la livrarea de echipamente, inclusiv cantități, tipuri și orice alte informații relevante, în vederea monitorizării și a unor măsuri ulterioare.

(4)   Punerea în aplicare a activității menționate la articolul 1 alineatul (3) poate fi efectuată de:

(a)

Ministerul Apărării al Belgiei;

(b)

Ministerul Apărării al Bulgariei;

(c)

Ministerul Apărării al Croației;

(d)

Ministerul Apărării al Ciprului;

(e)

Ministerul Apărării al Cehiei;

(f)

Ministerul Apărării al Danemarcei;

(g)

Centrul estonian pentru investiții în apărare (ECDI) în numele Ministerului Apărării al Estoniei;

(h)

Ministerul Apărării al Finlandei;

(i)

Ministerul Apărării al Franței;

(j)

Ministerul Apărării al Germaniei;

(k)

Ministerul Apărării al Greciei;

(l)

Ministerul Apărării al Ungariei;

(m)

Ministerul Apărării al Italiei;

(n)

Centrul de stat pentru logistică și achiziții publice în domeniul apărării din Letonia;

(o)

Ministerul Apărării al Lituaniei;

(p)

Direcția Apărare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Europene al Luxemburgului;

(q)

Ministerul Apărării al Țărilor de Jos;

(r)

Ministerul Apărării al Poloniei;

(s)

Ministerul Apărării al Portugaliei;

(t)

Ministerul Apărării al României;

(u)

Ministerul Apărării al Republicii Slovace;

(v)

Ministerul Apărării al Sloveniei;

(w)

Ministerul Apărării al Spaniei;

(x)

Ministerul Apărării al Suediei/Forțele Armate Suedeze.

Articolul 5

Sprijin din partea statelor membre

Statele membre permit tranzitul echipamentelor militare, inclusiv al personalului însoțitor, pe teritoriul lor, inclusiv prin spațiul lor aerian.

Articolul 6

Monitorizare, control și evaluare

(1)   Înaltul Reprezentant asigură monitorizarea respectării de către beneficiar a obligațiilor stabilite în conformitate cu articolul 3. Această monitorizare asigură cunoașterea contextului și a riscurilor de încălcare a obligațiilor stabilite în conformitate cu articolul 3, inclusiv a încălcărilor dreptului internațional al drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar de către unități ale forțelor armate ucrainene sprijinite în cadrul măsurii de asistență.

(2)   Controlul echipamentelor după expediere se organizează în concordanță cu cadrul metodologic integrat pentru evaluarea și identificarea măsurilor și controalelor necesare pentru măsurile de asistență în cadrul IEP.

Articolul 7

Raportare

Pe parcursul perioadei de punere în aplicare, Înaltul Reprezentant prezintă COPS rapoarte semestriale privind punerea în aplicare a măsurii de asistență în conformitate cu articolul 63 din Decizia (PESC) 2021/509.

Articolul 8

Suspendare și încetare

COPS poate decide să suspende integral sau parțial punerea în aplicare a măsurii de asistență în conformitate cu articolul 64 din Decizia (PESC) 2021/509.

COPS poate recomanda, de asemenea, încetarea măsurii de asistență de către Consiliu.

Articolul 9

Intrare în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Aceasta se aplică de la 1 ianuarie 2022.

Adoptată la Bruxelles, 28 februarie 2022.

Pentru Consiliu

Președintele

J.-Y. LE DRIAN


(1)  Decizia (PESC) 2021/509 a Consiliului din 22 martie 2021 de instituire a Instrumentului european pentru pace și de abrogare a Deciziei (PESC) 2015/528 (JO L 102, 24.3.2021, p. 14).

(2)  JO L 161, 29.5.2014, p. 3.

(3)  Poziția comună 2008/944/PESC a Consiliului din 8 decembrie 2008 de definire a normelor comune care reglementează controlul exporturilor de tehnologie și echipament militar (JO L 335, 13.12.2008, p. 99).