2.12.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 430/24


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/2119 AL COMISIEI

din 1 decembrie 2021

de stabilire a unor norme detaliate privind anumite registre și declarații solicitate de la operatori și grupuri de operatori și privind mijloacele tehnice pentru eliberarea de certificate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2021/1378 al Comisiei în ceea ce privește eliberarea certificatului pentru operatori, grupuri de operatori și exportatori din țări terțe

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului (1), în special articolul 35 alineatul (10), articolul 39 alineatul (2) literele (a) și (b) și articolul 45 alineatul (4),

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 35 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) 2018/848, certificatul furnizat de autoritățile competente sau, dacă este cazul, de autoritățile de control sau de organismele de control operatorilor sau grupurilor de operatori se eliberează, ori de câte ori este posibil, în format electronic. Odată cu dezvoltarea și implementarea completă a Sistemului electronic de control al comerțului și de expertiză (TRACES) menționat la articolul 2 punctul 36 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1715 al Comisiei (2), toate autoritățile competente, autoritățile de control și organismele de control din Uniune vor putea elibera certificate în format electronic începând cu 1 ianuarie 2023. Din acest motiv, este necesar să se prevadă că certificatul menționat la articolul 35 din Regulamentul (UE) 2018/848 trebuie să fie eliberat în format electronic, utilizând sistemul TRACES începând cu 1 ianuarie 2023.

(2)

Regulamentul (UE) 2018/848 impune operatorilor și grupurilor de operatori să țină registre pentru a demonstra că respectă regulamentul respectiv. La articolul 9 alineatul (10) litera (c) și la articolul 34 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2018/848, precum și în anexele II și III la regulamentul respectiv sunt stabilite anumite cerințe minime și detalii referitoare la ținerea unor registre.

(3)

În conformitate cu normele de producție generale din Regulamentul (UE) 2018/848, trebuie instituite măsuri de precauție și preventive, dacă este cazul, în fiecare etapă a producției, pregătirii și distribuției. Din acest motiv, controalele oficiale relevante includ, în special, verificarea aplicării unor astfel de măsuri de către operatori și grupuri de operatori. Deși aplicarea unora dintre aceste măsuri poate fi verificată prin inspecții fizice la fața locului, pentru alte măsuri sunt necesare registre prin care să se demonstreze aplicarea lor. Prin urmare, operatorii și grupurile de operatori trebuie să țină registrele în cauză care să le permită să furnizeze dovezi la nevoie. De exemplu, se pot furniza dovezi ale unor măsuri luate pentru a se evita contaminarea cu produse și substanțe neautorizate și amestecarea cu produse neecologice păstrând probe despre curățarea instalațiilor, a echipamentelor și a vehiculelor de transport și probe referitoare la formare.

(4)

Și documentele contabile sunt relevante în scopuri de trasabilitate și bilanț masic și, în consecință, pentru evaluarea respectării Regulamentului (UE) 2018/848. Controalele vizând trasabilitatea și bilanțul masic, realizate în temeiul Regulamentului delegat (UE) 2021/771 al Comisiei (3), au în vedere informații specifice care trebuie justificate prin documente corespunzătoare. Operatorii și grupurile de operatori trebuie să păstreze aceste documente pentru a furniza dovezi despre conformitatea activităților lor.

(5)

În conformitate cu articolul 38 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2018/848, trebuie să se realizeze controale oficiale în special pe baza probabilității nerespectării. În acest scop, autoritățile competente sau, dacă este cazul, autoritățile de control sau organismele de control au nevoie de informații relevante. În consecință, articolul 39 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) 2018/848 impune operatorilor și grupurilor de operatori să efectueze toate declarațiile și alte comunicări care sunt necesare în vederea controalelor oficiale. De asemenea, articolul 39 alineatul (1) litera (d) punctul (i) din regulamentul menționat impune, printre altele, o descriere completă a unităților lor ecologice sau în conversie și a activităților lor.

(6)

În scopul de a se asigura că controalele oficiale pot fi planificate în mod corespunzător, este necesar să se specifice informațiile care trebuie incluse în declarațiile respective și în alte comunicări, în special informații privind activitățile subcontractate și anumite detalii referitoare la unitățile de producție și la alte localuri, instalații și unități utilizate pentru activitățile operatorilor și ale grupurilor de operatori, precum și previziunile de producție planificate.

(7)

În conformitate cu articolul 1 primul paragraf și al doilea paragraf litera (a) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1378 al Comisiei (4), care se aplică de la 1 ianuarie 2022, autoritățile de control și organismele de control recunoscute în conformitate cu articolul 46 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/848 trebuie să le furnizeze operatorilor, grupurilor de operatori și exportatorilor din țări terțe care au făcut obiectul controalelor menționate la articolul 45 alineatul (1) litera (b) punctul (i) din regulamentul respectiv un certificat, care va fi eliberat în format electronic utilizând sistemul TRACES. Întrucât utilizarea sistemului TRACES nu va fi posibilă înainte de 1 ianuarie 2023, este necesar să se amâne obligația de a utiliza sistemul TRACES și în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1378.

(8)

Prin urmare, este necesar ca Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1378 să fie modificat în consecință.

(9)

Din motive de claritate și de securitate juridică, prezentul regulament trebuie să se aplice de la data aplicării Regulamentului (UE) 2018/848. Cu toate acestea, dispoziția referitoare la utilizarea sistemului TRACES trebuie să se aplice de la 1 ianuarie 2023.

(10)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru producția ecologică,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Eliberarea certificatului menționat la articolul 35 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/848 în format electronic

Certificatul menționat la articolul 35 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/848 se eliberează după cum urmează:

(a)

în conformitate cu modelul prevăzut în anexa VI la Regulamentul (UE) 2018/848;

(b)

în format electronic, utilizând Sistemul electronic de control al comerțului și de expertiză (TRACES) menționat la articolul 2 punctul 36 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1715.

Articolul 2

Registrele ce trebuie păstrate de operatori și de grupurile de operatori

(1)   Operatorii și grupurile de operatori păstrează toate documentele necesare, inclusiv evidența operativă și financiară, care vor permite autorităților competente ori, dacă este cazul, autorităților de control sau organismelor de control să realizeze, în special, următoarele controale:

(a)

controale vizând măsurile de precauție și preventive luate în conformitate cu articolul 9 alineatul (6) și cu articolul 28 din Regulamentul (UE) 2018/848;

(b)

controlul privind trasabilitatea, în conformitate cu articolul 1 alineatul (4) din Regulamentul delegat (UE) 2021/771;

(c)

controlul vizând bilanțul masic, în conformitate cu articolul 1 alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) 2021/771.

(2)   Documentele care trebuie păstrate în vederea controalelor menționate la alineatul (1) litera (a) trebuie să includă îndeosebi documente care să confirme că operatorul sau grupul de operatori a luat măsuri proporționale și adecvate pentru:

(a)

a preveni apariția dăunătorilor și a bolilor;

(b)

a se evita contaminarea cu produse și substanțe care nu sunt autorizate spre a fi folosite la producția ecologică în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/848 și amestecarea cu produse neecologice.

Articolul 3

Declarații și alte comunicări necesare pentru controale oficiale

Operatorii și grupurile de operatori includ următoarele informații în declarațiile sau comunicările pe care le efectuează în temeiul articolului 39 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) 2018/848 adresate autorității competente, autorității de control sau organismului de control care efectuează controale oficiale:

(a)

care dintre activitățile vizate de certificatul menționat la articolul 35 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/848 sunt subcontractate;

(b)

adresa sau geolocalizarea unităților de producție ecologică, în conversie și neecologică, zona de culegere a plantelor spontane sau a algelor și adresa sau geolocalizarea altor localuri și unități utilizate pentru activitățile lor;

(c)

în cazul exploatațiilor împărțite în diferite unități de producție în conformitate cu articolul 9 alineatul (7) din Regulamentul (UE) 2018/848, descrierea și adresa sau geolocalizarea unităților de producție neecologică;

(d)

previziunile lor de producție planificate.

Declarațiile și comunicările respective se actualizează atunci când este cazul.

Articolul 4

Modificarea Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2021/1378

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1378 se modifică după cum urmează:

1.

la articolul 1 al doilea paragraf, litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)

se eliberează după cum urmează:

(i)

conform modelului prevăzut în anexa I la prezentul regulament;

(ii)

în format electronic, utilizând Sistemul electronic de control al comerțului și de expertiză (TRACES) menționat la articolul 2 punctul 36 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1715 al Comisiei (*1);

(*1)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1715 al Comisiei din 30 septembrie 2019 de stabilire a normelor privind funcționarea sistemului de gestionare a informațiilor pentru controalele oficiale și a componentelor sistemice ale acestuia (Regulamentul IMSOC) (JO L 261, 14.10.2019, p. 37).”;"

2.

la articolul 3 se adaugă al treilea paragraf, după cum urmează:

„Articolul 1 al doilea paragraf litera (a) punctul (ii) se aplică de la 1 ianuarie 2023.”

Articolul 5

Intrare în vigoare și aplicare

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2022.

Articolul 1 litera (b) se aplică de la 1 ianuarie 2023.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 1 decembrie 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 150, 14.6.2018, p. 1.

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1715 al Comisiei din 30 septembrie 2019 de stabilire a normelor privind funcționarea sistemului de gestionare a informațiilor pentru controalele oficiale și a componentelor sistemice ale acestuia („Regulamentul IMSOC”) (JO L 261, 14.10.2019, p. 37).

(3)  Regulamentul delegat (UE) 2021/771 al Comisiei din 21 ianuarie 2021 de completare a Regulamentului (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului prin stabilirea unor criterii și condiții specifice pentru verificările documentelor contabile în cadrul controalelor oficiale privind producția ecologică și pentru controalele oficiale asupra grupurilor de operatori (JO L 165, 11.5.2021, p. 25).

(4)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1378 al Comisiei din 19 august 2021 de stabilire a anumitor norme privind certificatul eliberat operatorilor, grupurilor de operatori și exportatorilor din țări terțe implicați în importurile de produse ecologice și în conversie în Uniune și de stabilire a listei autorităților de control și a organismelor de control recunoscute în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 297, 20.8.2021, p. 24).