1.2.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 34/18


REGULAMENTUL (UE) 2021/101 AL CONSILIULUI

din 25 ianuarie 2021

de instituire a programului de asistență pentru dezafectarea nucleară a centralei nucleare Ignalina din Lituania și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1369/2013

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Actul de aderare din 2003, în special articolul 56 și articolul 3 din Protocolul nr. 4 anexat la acesta,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)

În conformitate cu Protocolul nr. 4 privind centrala nucleară Ignalina din Lituania (1) (denumit în continuare „Protocolul nr. 4”) anexat la Actul privind condițiile de aderare a Republicii Cehe, a Republicii Estonia, a Republicii Cipru, a Republicii Letonia, a Republicii Lituania, a Republicii Ungare, a Republicii Malta, a Republicii Polone, a Republicii Slovenia și a Republicii Slovace și adaptările tratatelor pe care se întemeiază Uniunea Europeană (2) (denumit în continuare „Actul de aderare”), Lituania s-a angajat să închidă unitățile 1 și 2 ale centralei nucleare Ignalina până la 31 decembrie 2004 și, respectiv, până la 31 decembrie 2009, precum și să dezafecteze ulterior aceste unități.

(2)

În conformitate cu obligațiile care îi revin în temeiul Actului de aderare și beneficiind de asistență din partea Uniunii, Lituania a închis cele două unități în termenele prevăzute și a înregistrat progrese semnificative în direcția dezafectării lor. Sunt necesare lucrări suplimentare pentru a continua reducerea nivelului de risc radiologic. Pe baza estimărilor disponibile, sunt necesare resurse financiare suplimentare în acest scop după anul 2020.

(3)

Activitățile care fac obiectul prezentului regulament ar trebui să fie conforme cu dreptul Uniunii și dreptul intern aplicabil. Dezafectarea centralei nucleare Ignalina ar trebui efectuată în conformitate cu legislația Uniunii în domeniul securității nucleare, și anume Directiva 2009/71/Euratom a Consiliului (3), și în domeniul gestionării deșeurilor, și anume Directiva 2011/70/Euratom a Consiliului (4). În temeiul articolului 4 alineatul (1) și al articolului 7 alineatul (1) din Directiva 2011/70/Euratom, responsabilitatea finală pentru gestionarea în condiții de siguranță a combustibilului uzat și a deșeurilor radioactive generate revine statelor membre.

(4)

Închiderea prematură și ulterior dezafectarea centralei nucleare Ignalina, care are două reactoare de tip RBMK de 1 500 MW moștenite de la Uniunea Sovietică, au fost situații fără precedent, reprezentând pentru Lituania o sarcină financiară excepțională, disproporționată în raport cu dimensiunea și cu forța economică a țării. Protocolul nr. 4 a prevăzut că furnizarea asistenței financiare din partea Uniunii în sprijinul eforturilor Lituaniei de dezafectare a centralei nucleare Ignalina și pentru a face față consecințelor închiderii și dezafectării acesteia va continua fără întrerupere și va fi prelungită dincolo de anul 2006, pe perioada următoarelor perspective financiare.

(5)

Prezentul regulament stabilește un pachet financiar pentru întreaga durată a programului de asistență pentru dezafectarea nucleară a centralei nucleare Ignalina din Lituania (denumit în continuare „programul”), pachet financiar care reprezintă principala valoare de referință în înțelesul punctului 17 din Acordul interinstituțional din 2 decembrie 2013 dintre Parlamentul European, Consiliu și Comisie privind disciplina bugetară, cooperarea în chestiuni bugetare și buna gestiune financiară (5), pentru Parlamentul European și pentru Consiliu pe durata procedurii bugetare anuale.

(6)

Programul ar trebui să fie instituit pentru o perioadă de șapte ani, pentru a alinia durata acestuia la cea a cadrului financiar multianual stabilit în Regulamentul (UE, Euratom) 2020/2093 al Consiliului (6).

(7)

Programului i se aplică Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului (7) (denumit în continuare „Regulamentul financiar”). Regulamentul financiar prevede normele privind execuția bugetului Uniunii, inclusiv normele privind granturile, premiile, achizițiile, gestiunea indirectă, instrumentele financiare, garanțiile bugetare, asistența financiară și rambursările către experții externi.

(8)

În conformitate cu Regulamentul financiar, cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (8) și cu Regulamentele (CE, Euratom) nr. 2988/95 (9), (Euratom, CE) nr. 2185/96 (10) și (UE) 2017/1939 (11) ale Consiliului, interesele financiare ale Uniunii trebuie să fie protejate prin măsuri proporționale, inclusiv prin măsuri referitoare la prevenirea, depistarea, corectarea și investigarea neregulilor, inclusiv a fraudei, recuperarea fondurilor pierdute, plătite în mod necuvenit sau incorect utilizate și, dacă este cazul, prin impunerea de sancțiuni administrative. În special, în conformitate cu Regulamentele (Euratom, CE) nr. 2185/96 și (UE, Euratom) nr. 883/2013, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) are competența de a desfășura investigații administrative, inclusiv verificări și inspecții la fața locului, pentru a stabili dacă a avut loc o fraudă, un act de corupție sau orice altă activitate ilegală care afectează interesele financiare ale Uniunii.

În conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/1939, Parchetul European (EPPO) este împuternicit să investigheze și să urmărească penal infracțiunile care afectează interesele financiare ale Uniunii, astfel cum sunt prevăzute în Directiva (UE) 2017/1371 a Parlamentului European și a Consiliului (12). În conformitate cu Regulamentul financiar, orice persoană sau entitate care primește fonduri din partea Uniunii trebuie să coopereze pe deplin pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii, să acorde drepturile necesare și să permită accesul necesar reprezentanților Comisiei, ai OLAF, ai Curții de Conturi și, în ceea ce privește statele membre care participă la forma de cooperare consolidată în temeiul Regulamentului (UE) 2017/1939, ai EPPO și să se asigure că orice terț implicat în execuția fondurilor din partea Uniunii acordă drepturi echivalente.

(9)

Prezentul regulament nu aduce atingere rezultatului unor eventuale proceduri viitoare privind ajutoarele de stat, care ar putea fi inițiate în conformitate cu articolele 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

(10)

Finanțarea în temeiul prezentului regulament ar trebui să vizeze prioritar activitățile care implementează obiectivele în materie de securitate ale dezafectării.

(11)

Programul ar trebui să implice, de asemenea, crearea de cunoștințe și schimbul de experiență. Cunoștințele și experiența dobândite, precum și lecțiile învățate în cadrul programului în ceea ce privește procesul de dezafectare nucleară ar trebui să fie diseminate în Uniune, în coordonare și în sinergie cu celelalte programe relevante ale Uniunii pentru activitățile de dezafectare din Bulgaria, din Slovacia și de la instalațiile nucleare ale Comisiei din amplasamentele Centrului Comun de Cercetare (JRC), întrucât astfel de măsuri aduc cea mai mare valoare adăugată a UE și contribuie la securitatea lucrătorilor și a publicului larg, precum și la protecția mediului. Domeniul de aplicare, procedura și aspectele economice ale cooperării ar trebui să fie detaliate în programul de lucru multianual și ar putea face, de asemenea, obiectul unor acorduri între statele membre și/sau cu Comisia.

(12)

JRC ar trebui să faciliteze diseminarea cunoștințelor în rândul diferitelor părți interesate din Uniune într-un mod coordonat, de exemplu prin efectuarea de analize de piață, examinări și evaluări ale nevoilor de cunoștințe în Uniune, prin identificarea direcțiilor potențiale de cooperare, a părților interesate și a domeniilor în care cunoștințele create pe parcursul implementării programului ar aduce cea mai mare valoare adăugată, precum și prin elaborarea de formate pentru schimbul de cunoștințe. Diseminarea cunoștințelor create ar trebui finanțată de JRC. Orice stat membru ar trebui să poată iniția dezvoltarea de legături și schimburi în vederea diseminării cunoștințelor.

(13)

Dezafectarea centralei nucleare Ignalina ar trebui să se realizeze prin recurgerea la cele mai bune competențe tehnice disponibile și cu respectarea naturii și a specificațiilor tehnologice ale instalațiilor care urmează a fi dezafectate, pentru a se asigura securitatea și cea mai mare eficiență posibilă, ținând seama în acest fel de bunele practici la nivel internațional.

(14)

Lituania și Comisia ar trebui să asigure monitorizarea și controlul eficace ale evoluției procesului de dezafectare, astfel încât finanțarea alocată în temeiul prezentului regulament să genereze o valoare adăugată maximă a UE, cu toate că responsabilitatea finală pentru dezafectare revine Lituaniei. Acest lucru include măsurarea eficace a progreselor și a performanței și aplicarea de măsuri de remediere acolo unde este necesar. În acest scop, ar trebui instituit un comitet cu funcții de monitorizare și informare, care să fie coprezidat de câte un reprezentant din partea Comisiei și din partea Lituaniei.

(15)

În temeiul punctelor 22 și 23 din Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare (13), programul ar trebui să fie evaluat pe baza informațiilor colectate în conformitate cu cerințele de monitorizare specifice, evitându-se totodată o sarcină administrativă excesivă, mai ales asupra statelor membre, precum și reglementarea excesivă. Cerințele respective ar trebui să includă, după caz, indicatori cuantificabili, ca bază pentru evaluarea efectelor programului la fața locului.

(16)

Ar trebui ca valoarea creditelor alocate programului, precum și perioada de programare să poată fi revizuite pe baza rezultatelor raportului intermediar de evaluare.

(17)

Activitățile cofinanțate în temeiul prezentului regulament ar trebui identificate în limitele stabilite în planul de dezafectare prezentat de Lituania în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1369/2013 al Consiliului (14). Acest plan definește domeniul de aplicare al programului, precum și stadiul final și termenul-limită pentru dezafectare. De asemenea, planul cuprinde activitățile de dezafectare, calendarul aferent, costurile și resursele umane necesare. Atunci când este cazul, Lituania ar trebui să transmită Comisiei versiuni actualizate ale planului de dezafectare, pentru a fi luate în considerare în cursul elaborării programelor de lucru.

(18)

Activitățile din cadrul programului ar trebui derulate cu un efort financiar comun al Uniunii și al Lituaniei. Ar trebui stabilit un prag maxim al cofinanțării din partea Uniunii, în concordanță cu practica de cofinanțare instituită în cadrul programelor precedente. Luând în considerare practica unor programe comparabile ale Uniunii și consolidarea economiei lituaniene, de la demararea programului și până la sfârșitul implementării activităților finanțate în temeiul prezentului regulament, rata de cofinanțare din partea Uniunii ar trebui să fie de 86 % din costurile eligibile. Restul finanțării ar trebui asigurat de Lituania și din alte surse decât bugetul Uniunii, de exemplu de către instituții financiare internaționale și alți donatori.

(19)

Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 1369/2013 ar trebui abrogat.

(20)

S-a ținut cont în mod corespunzător de Raportul special nr. 22/2016 al Curții de Conturi intitulat „Programele de asistență ale UE pentru dezafectare nucleară din Lituania, Bulgaria și Slovacia: s-au realizat unele progrese în raport cu situația din 2011, dar se prefigurează o serie de dificultăți importante în viitor”, precum și de recomandările formulate în cadrul acestuia și de răspunsul Comisiei.

(21)

S-a luat notă de rezoluția legislativă a Parlamentului European din 17 ianuarie 2019 referitoare la propunerea de regulament al Consiliului de instituire a programului de asistență pentru dezafectare nucleară a centralei nucleare Ignalina din Lituania (programul Ignalina) și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1369/2013.

(22)

Programul se încadrează în domeniul de aplicare al programului național lituanian de punere în aplicare a politicii de gestionare a combustibilului uzat și a deșeurilor radioactive instituit în temeiul Directivei 2011/70/Euratom.

(23)

În vederea asigurării unor condiții uniforme pentru punerea în aplicare a prezentului regulament, ar trebui conferite competențe de executare Comisiei. Respectivele competențe ar trebui exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (15).

(24)

Prezentului regulament i se aplică normele financiare orizontale adoptate de Parlamentul European și de Consiliu în temeiul articolului 322 din TFUE. Aceste norme sunt prevăzute în Regulamentul financiar și prevăd în special procedura de stabilire și execuție a bugetului prin granturi, achiziții, premii și execuție indirectă, prevăzând de asemenea verificarea responsabilităților actorilor financiari. Normele adoptate în temeiul articolului 322 din TFUE vizează, de asemenea, regimul general de condiționalitate pentru protecția bugetului Uniunii.

(25)

Metodele de execuție și formele de finanțare din partea Uniunii prevăzute de prezentul regulament ar trebui alese pe baza capacității lor de a atinge obiectivele specifice ale activităților și de a obține rezultate, luându-se în considerare, în special, costurile controalelor, sarcina administrativă și riscul preconizat de neconformitate. Ar trebui avută în vedere, de asemenea, utilizarea de sume forfetare, de rate forfetare și de costuri unitare, precum și o finanțare nelegată de costuri, după cum se prevede la articolul 125 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul financiar,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

CAPITOLUL I

DISPOZIȚII GENERALE

Articolul 1

Obiect și domeniu de aplicare

(1)   Prezentul regulament instituie programul de asistență pentru dezafectarea nucleară a centralei nucleare Ignalina din Lituania (denumit în continuare „programul”) pentru perioada 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2027.

(2)   Prezentul regulament stabilește obiectivele programului, bugetul acestuia pentru perioada 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2027, metodele de execuție și formele de finanțare din partea Uniunii.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„dezafectare” înseamnă măsurile administrative și tehnice luate în conformitate cu dreptul intern care permit eliminarea parțială sau totală a controalelor de reglementare asupra unei instalații nucleare și care urmăresc să asigure protecția populației și a mediului pe termen lung, inclusiv reducerea nivelurilor de radionuclizi reziduali din materialele și din amplasamentul instalației nucleare;

2.

„plan de dezafectare” înseamnă un document care conține informații detaliate cu privire la procesul de dezafectare avut în vedere și care cuprinde următoarele: strategia de dezafectare aleasă; calendarul, tipul și etapizarea activităților de dezafectare; strategia de gestionare a deșeurilor aplicată, inclusiv eliberarea de sub controalele de reglementare; stadiul final propus; depozitarea și eliminarea deșeurilor rezultate în urma dezafectării; termenele pentru dezafectare; estimările de costuri pentru finalizarea procesului de dezafectare; și obiectivele, rezultatele așteptate, obiectivele intermediare, datele-țintă, precum și indicatorii cheie de performanță corespunzători, inclusiv, după caz, indicatorii bazați pe valoarea dobândită. Planul de dezafectare este elaborat de titularul de autorizație al instalației nucleare și se reflectă în programele de lucru multianuale ale programului.

Articolul 3

Obiectivele programului

(1)   Obiectivul general al programului este de a acorda asistență Lituaniei pentru realizarea dezafectării centralei nucleare Ignalina, punându-se un accent special pe gestionarea problemelor de securitate aferente, precum și, în același timp, de a crea cunoștințe referitoare la procesul de dezafectare nucleară și la gestionarea deșeurilor radioactive rezultate în urma activităților de dezafectare.

(2)   Obiectivul specific al programului este de a realiza demontarea și decontaminarea echipamentelor și chesoanelor reactoarelor centralei nucleare Ignalina în conformitate cu planul de dezafectare, inclusiv gestionarea deșeurilor radioactive rezultate în urma activităților de dezafectare, precum și continuarea gestionării în condiții de siguranță a deșeurilor rezultate în urma dezafectării și a celor moștenite.

(3)   În anexa I figurează o descriere detaliată a obiectivelor specifice ale programului. Comisia poate modifica anexa I, prin acte de punere în aplicare, în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 13 alineatul (2).

Articolul 4

Bugetul programului

(1)   Pachetul financiar pentru implementarea programului pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2021 și 31 decembrie 2027 este de 552 000 000 EUR în prețuri curente.

(2)   Cuantumul menționat la alineatul (1) poate acoperi, în afara activităților descrise în anexa I, cheltuieli legate de asistența tehnică și administrativă pentru implementarea programului, cum ar fi activități de pregătire, monitorizare, control, audit și evaluare, inclusiv sisteme corporative de tehnologie a informației. Aceste cheltuieli trebuie consemnate.

(3)   Angajamentele bugetare privind activitățile care se desfășoară pe parcursul mai multor exerciții financiare pot fi repartizate în tranșe anuale pe mai multe exerciții.

Articolul 5

Diseminarea cunoștințelor

(1)   Cunoștințele create în cadrul procesului de implementare a programului se diseminează la nivelul Uniunii.

(2)   Activitățile destinate realizării activității menționate la alineatul (1) sunt finanțate în cadrul programului JRC de dezafectare și de gestionare a deșeurilor, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 5 din Regulamentul (Euratom) 2021/100 (16). JRC coordonează structurarea cunoștințelor și diseminarea lor către statele membre.

(3)   Procesul de diseminare a cunoștințelor este inclus și definit în programul de lucru menționat la articolul 9.

Articolul 6

Metode de implementare și forme de finanțare din partea Uniunii

(1)   Programul se implementează prin gestiune directă în conformitate cu Regulamentul financiar sau prin gestiune indirectă cu entitățile enumerate la articolul 62 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul financiar.

(2)   Finanțarea din partea Uniunii în cadrul programului poate fi furnizată sub orice formă prevăzută în Regulamentul financiar.

CAPITOLUL II

ELIGIBILITATE

Articolul 7

Activități eligibile

Numai activitățile de implementare a obiectivelor prevăzute la articolul 3 sunt eligibile pentru finanțare din partea Uniunii.

Articolul 8

Rate de cofinanțare

Se depun toate eforturile pentru a continua practica cofinanțării stabilită în cadrul asistenței pentru preaderare și al asistenței furnizate pe perioada programelor financiare multianuale anterioare pentru eforturile de dezafectare depuse de Lituania, precum și pentru a atrage cofinanțarea din alte surse, după caz.

Rata maximă globală de cofinanțare din partea Uniunii, aplicabilă în cadrul programului, este de 86 %. Restul cofinanțării se asigură de către Lituania, precum și din alte surse decât bugetul Uniunii. Activitățile necesare pentru diseminarea cunoștințelor menționate la articolul 5 sunt finanțate în proporție de 100 % de către Uniune.

CAPITOLUL III

PROGRAMARE, MONITORIZARE, EVALUARE ȘI CONTROL

Articolul 9

Programul de lucru

(1)   Programul se implementează printr-un program de lucru multianual menționat la articolul 110 din Regulamentul financiar. Programul de lucru multianual se adoptă în conformitate cu procedura menționată la articolul 13 alineatul (2).

(2)   Programul de lucru multianual menționată la alineatul (1) reflectă planul de dezafectare care servește drept bază de referință pentru monitorizarea și evaluarea programului.

(3)   Programul de lucru multianual menționat la alineatul (1) descrie situația actuală, obiectivele, rezultatele preconizate, indicatorii de performanță aferenți și calendarul de utilizare a fondurilor și definește detaliile pentru diseminarea cunoștințelor.

Articolul 10

Raportare și monitorizare

(1)   În anexa II sunt prevăzuți indicatorii pentru raportarea progreselor înregistrate de program în direcția realizării obiectivelor stabilite la articolul 3.

(2)   Sistemul de raportare cu privire la performanță asigură faptul că datele pentru monitorizarea implementării și a rezultatelor programului sunt colectate în mod eficient, eficace și la timp. În acest scop, destinatarilor fondurilor din partea Uniunii și, după caz, statelor membre li se impun cerințe de raportare proporționale cu costurile totale și cu riscurile aferente programului.

(3)   La sfârșitul fiecărui an, Comisia întocmește un raport intermediar privind implementarea activităților desfășurate în anii precedenți, incluzând rata activităților rezultate din procedurile de ofertare, și îl prezintă Parlamentului European și Consiliului.

Articolul 11

Evaluare

(1)   Evaluările se efectuează în timp util pentru a putea contribui la procesul de luare a deciziilor.

(2)   Evaluarea intermediară a programului se realizează imediat ce sunt disponibile suficiente informații cu privire la implementarea acestuia, dar nu mai târziu de patru ani de la începerea perioadei menționate la articolul 1 alineatul (1). Evaluarea intermediară abordează de asemenea domeniile în care se pot aduce modificări programului de lucru multianual menționat la articolul 9.

(3)   La finalul implementării programului, dar nu mai târziu de cinci ani de la sfârșitul perioadei indicate la articolul 1 alineatul (1), Comisia efectuează o evaluare finală a programului.

(4)   Comisia comunică Parlamentului European și Consiliului concluziile evaluărilor, împreună cu observațiile sale.

Articolul 12

Audituri

Auditurile cu privire la utilizarea contribuției Uniunii și a celei naționale, efectuate de persoane sau entități, inclusiv de alte persoane sau entități decât cele mandatate de instituțiile sau organismele Uniunii, constituie baza asigurării globale în înțelesul articolului 127 din Regulamentul financiar.

Articolul 13

Procedura comitetului

(1)   Comisia este asistată de un comitet. Comitetul respectiv este un comitet în înțelesul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

(2)   În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

În cazul în care avizul comitetului urmează să fie obținut prin procedură scrisă, respectiva procedură se încheie fără rezultat atunci când, în termenul stabilit pentru emiterea avizului, președintele comitetului decide în acest sens sau o majoritate simplă a membrilor comitetului solicită acest lucru.

CAPITOLUL IV

DISPOZIȚII TRANZITORII ȘI FINALE

Articolul 14

Informare, comunicare și publicitate

(1)   Destinatarii fondurilor din partea Uniunii recunosc originea fondurilor respective și asigură vizibilitatea fondurilor din partea Uniunii, în special cu ocazia promovării acțiunilor și a rezultatelor acestora, prin oferirea de informații specifice coerente, concrete și proporționale unor categorii de public diverse, care includ mass-media și publicul larg.

(2)   Comisia pune în aplicare acțiuni de informare și comunicare privind programul, activitățile întreprinse în temeiul programului și rezultatele obținute.

(3)   Resursele financiare alocate programului contribuie, de asemenea, la comunicarea instituțională a priorităților politice ale Uniunii, în măsura în care respectivele priorități sunt legate de obiectivele menționate la articolul 3.

Articolul 15

Abrogare

Regulamentul (UE) nr. 1369/2013 se abrogă.

Articolul 16

Dispoziții tranzitorii

(1)   Prezentul regulament nu aduce atingere continuării sau modificării activităților inițiate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1369/2013, care continuă să se aplice acțiunilor respective până la încheierea acestora.

(2)   Pachetul financiar aferent programului poate acoperi, de asemenea, cheltuielile de asistență tehnică și administrativă necesare pentru a asigura tranziția între program și măsurile adoptate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1369/2013.

(3)   În cazul în care este necesar, pentru a acoperi cheltuielile prevăzute la articolul 4 alineatul (2), se pot înregistra credite în bugetul Uniunii ulterior anului 2027, astfel încât să se permită gestionarea activităților nefinalizate până la 31 decembrie 2027.

Articolul 17

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2021.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 25 ianuarie 2021.

Pentru Consiliu

Președintele

J. BORRELL FONTELLES


(1)  JO L 236, 23.9.2003, p. 944.

(2)  JO L 236, 23.9.2003, p. 33.

(3)  Directiva 2009/71/Euratom a Consiliului din 25 iunie 2009 de instituire a unui cadru comunitar pentru securitatea nucleară a instalațiilor nucleare (JO L 172, 2.7.2009, p. 18).

(4)  Directiva 2011/70/Euratom a Consiliului din 19 iulie 2011 de instituire a unui cadru comunitar pentru gestionarea responsabilă și în condiții de siguranță a combustibilului uzat și a deșeurilor radioactive (JO L 199, 2.8.2011, p. 48).

(5)  JO C 373, 20.12.2013, p. 1.

(6)  Regulamentul (UE, Euratom) 2020/2093 al Consiliului din 17 decembrie 2020 de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027 (JO L 433 I, 22.12.2020, p. 11).

(7)  Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1).

(8)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 septembrie 2013 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (Euratom) nr. 1074/1999 al Consiliului (JO L 248, 18.9.2013, p. 1).

(9)  Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 al Consiliului din 18 decembrie 1995 privind protecția intereselor financiare ale Comunităților Europene (JO L 312, 23.12.1995, p. 1).

(10)  Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele și inspecțiile la fața locului efectuate de Comisie în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităților Europene împotriva fraudei și a altor abateri (JO L 292, 15.11.1996, p. 2).

(11)  Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO) (JO L 283, 31.10.2017, p. 1).

(12)  Directiva (UE) 2017/1371 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal (JO L 198, 28.7.2017, p. 29).

(13)  JO L 123, 12.5.2016, p. 1.

(14)  Regulamentul (UE) nr. 1369/2013 al Consiliului din 13 decembrie 2013 privind sprijinul din partea Uniunii acordat programelor de asistență pentru dezafectare nucleară din Lituania și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1990/2006 (JO L 346, 20.12.2013, p. 7).

(15)  Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (JO L 55, 28.2.2011, p. 13).

(16)  Regulamentul (Euratom) 2021/100 al Consiliului din 25 ianuarie 2021 de instituire a unui program financiar specific pentru dezafectarea instalațiilor nucleare și gestionarea deșeurilor radioactive și de abrogare a Regulamentului (Euratom) nr. 1368/2013 (a se vedea pagina 3 din prezentul Jurnal Oficial).


ANEXA I

Descrierea detaliată a obiectivelor programului

1.

Obiectivul general al programului este de a acorda asistență Lituaniei pentru realizarea dezafectării centralei nucleare Ignalina, cu un accent specific pe gestionarea problemelor de securitate aferente. După ce se finalizează îndepărtarea ansamblurilor de combustibil uzat din clădirile reactoarelor, următoarele probleme de securitate majore care trebuie abordate în cadrul programului sunt demontarea zonelor active ale reactoarelor și continuarea gestionării în condiții de siguranță a deșeurilor rezultate în urma dezafectării și a celor moștenite.

2.

În perioada de finanțare care începe din 2021, programul va sprijini activități incluse în planul de dezafectare prezentat de Lituania în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1369/2013, în special următoarele:

(a)

demontarea și decontaminarea echipamentelor și a zonei superioare și a celei inferioare ale chesoanelor reactoarelor în conformitate cu planul de dezafectare. Progresele înregistrate în direcția atingerii acestui obiectiv trebuie măsurate prin cantitatea și tipul de materiale îndepărtate, precum și prin valoarea dobândită;

(b)

planificarea procesului de demontare și de decontaminare a zonelor centrale ale chesoanelor reactoarelor (moderatorii din grafit). Progresele înregistrate în direcția atingerii acestui obiectiv trebuie măsurate prin valoarea dobândită. Acest obiectiv trebuie realizat înainte de 2027, când se vor acorda autorizațiile necesare pentru realizarea efectivă a demontării și a decontaminării, prevăzute a avea loc după 2027;

(c)

gestionarea în condiții de siguranță a deșeurilor rezultate în urma dezafectării și a celor moștenite, până în etapa depozitării intermediare sau a eliminării (în funcție de categoria de deșeuri), precum și, acolo unde este necesar, finalizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor. Acest obiectiv trebuie realizat în conformitate cu planul de dezafectare. Progresele înregistrate în direcția atingerii acestui obiectiv trebuie măsurate prin cantitatea și tipul de deșeuri depozitate sau eliminate în condiții de siguranță, precum și prin valoarea dobândită;

(d)

implementarea programului de demolare a clădirilor. Progresele înregistrate în direcția atingerii acestui obiectiv trebuie măsurate prin numărul de clădiri demolate, precum și prin valoarea dobândită;

(e)

obținerea licenței de dezafectare odată ce unitățile 1 și 2 ale centralei nucleare Ignalina sunt golite de combustibil;

(f)

reducerea riscurilor radiologice. Progresele înregistrate în direcția atingerii acestui obiectiv trebuie măsurate prin intermediul evaluărilor privind securitatea activităților și a instalației, identificând modalitățile în care ar putea avea loc expuneri și estimând probabilitățile și amploarea acestor expuneri potențiale.

3.

Planul de dezafectare a centralei nucleare Ignalina a stabilit structura repartizării sarcinilor de lucru din cadrul programului (structura ierarhică de defalcare a activităților și proiectelor pentru dezafectarea centralei nucleare Ignalina). Primul nivel al acestei structuri constă în următoarele șase elemente:

(a)

P.0 „Organizarea activităților întreprinderii”;

(b)

P.1 „Pregătirea pentru dezafectare”;

(c)

P.2 „Demontarea/demolarea instalației și reabilitarea amplasamentului”;

(d)

P.3 „Manipularea combustibilului nuclear uzat”;

(e)

P.4 „Manipularea deșeurilor”;

(f)

P.5 „Programul postexploatare”.

Punctul P.0 „Organizarea activităților întreprinderii” se referă la managementul întreprinderii, la supraveghere și asigurarea calității, la monitorizarea radiațiilor și monitorizarea de mediu, la securitatea fizică, la consultanța în inginerie și sprijinul juridic pentru activitățile întreprinderii, precum și la comunicarea publică.

Punctul P.1 „Pregătirea pentru dezafectare” se referă la asigurarea unor condiții preliminare pentru dezafectare (cum ar fi inventarierea și caracterizarea radiologică a echipamentelor), modificarea infrastructurii, instalarea de echipamente și construirea de instalații, izolarea sistemelor și echipamentelor și decontaminarea sistemelor, echipamentelor și instalațiilor utilizate în cadrul procesului.

Punctul P.2 „Demontarea/demolarea instalației și reabilitarea amplasamentului” cuprinde demontarea reactoarelor, demontarea echipamentelor/sistemelor utilizate în cadrul procesului, pretratarea deșeurilor, demolarea instalațiilor și reabilitarea amplasamentului.

Punctul P.3 „Manipularea combustibilului nuclear uzat” se referă la manipularea și depozitarea combustibilului nuclear uzat.

Punctul P.4 „Manipularea deșeurilor” se referă la tratarea, condiționarea, depozitarea și eliminarea deșeurilor cu un nivel foarte scăzut, scăzut sau intermediar de radioactivitate, rezultate din activitățile operaționale și de dezafectare.

Punctul P.5 „Programul postexploatare” se referă la exploatarea și întreținerea instalațiilor, la resursele energetice, la alimentarea cu apă, la canalizare și la purificarea apei.

4.

Principalele probleme de securitate în perioada de finanțare 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2027 sunt abordate prin intermediul activităților de la punctele P.1, P.2 și P.4. În special, demontarea zonelor active ale reactoarelor este inclusă la punctul P.2. Problemele mai puțin complexe sunt abordate la punctul P.3, iar punctele P.0 și P.5 acoperă activitățile auxiliare dezafectării.

5.

În consecință, la pregătirea programului de lucru multianual, Comisia, în strânsă cooperare cu Lituania, va avea în vedere distribuirea cuantumurilor disponibile în conformitate cu prioritățile identificate în tabelul 1, fără a aduce atingere articolului 8.

Tabelul 1

#

Punct

Prioritate

P.0

Organizarea activităților întreprinderii

II

P.1

Pregătirea pentru dezafectare

I

P.2

Demontarea/demolarea instalației și reabilitarea amplasamentului

I

P.3

Manipularea combustibilului nuclear uzat

II

P.4

Manipularea deșeurilor

I

P.5

Programul postexploatare

III

6.

Cunoștințele și experiența dobândite, precum și lecțiile învățate în cadrul programului cu privire la procesul de dezafectare sunt diseminate în rândul părților interesate din Uniune, sporind astfel valoarea adăugată a UE pentru program. Aceste activități pot include:

dezvoltarea de legături și schimburi între părțile interesate din Uniune, inclusiv a celor inițiate de statele membre;

consemnarea cunoștințelor explicite și punerea lor la dispoziție prin transferuri multilaterale de cunoștințe privind aspecte de guvernanță în materie de dezafectare și de gestionare a deșeurilor, bunele practici manageriale, problemele de natură tehnologică și procesele de dezafectare, atât la nivel operațional, cât și la nivel organizațional, cu scopul de a dezvolta potențiale sinergii la nivelul UE.

Aceste activități sunt finanțate de Uniune în proporție de 100 % din costurile eligibile.

Progresele înregistrate în ceea ce privește aceste activități trebuie raportate de JRC și măsurate pe baza indicatorilor specificați în programul său de lucru multianual.

7.

Eliminarea combustibilului uzat și a deșeurilor radioactive într-un depozit geologic de adâncime și pregătirea acestuia sunt excluse din pachetul financiar prevăzut la articolul 4 alineatul (1).


ANEXA II

Indicatorii pentru raportarea progreselor înregistrate în cadrul programului în direcția atingerii obiectivelor stabilite la articolul 3

1.

Gestionarea deșeurilor radioactive:

cantitatea și tipul de deșeuri depozitate sau eliminate în condiții de siguranță, cu obiective anuale în funcție de tip, respectând obiectivele intermediare ale programului.

2.

Demontarea și decontaminarea:

cantitatea și tipul de materiale îndepărtate, cu obiective anuale în funcție de tip, respectând obiectivele intermediare ale programului.