26.2.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 69/12


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/361 A COMISIEI

din 22 februarie 2021

de stabilire a unor măsuri de urgență pentru circulația între statele membre și intrarea în Uniune a transporturilor de salamandre, în raport cu infecția cu Batrachochytrium salamandrivorans

[notificată cu numărul C(2021) 1018]

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor („Legea privind sănătatea animală”) (1), în special teza introductivă și articolul 259 alineatul (1) litera (a) și articolul 261 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Batrachochytrium salamandrivorans (Bsal) este o ciupercă patogenă a salamandrei care afectează populațiile de salamandre captive și sălbatice și care poate provoca o rată semnificativă a morbidității și a mortalității în cazul acestor populații. Bsal este letală pentru anumite specii de salamandre, în timp ce alte specii sunt total sau parțial rezistente la aceasta, dar pot purta Bsal pe piele și pot acționa ca un rezervor și o sursă de infecție pentru alte specii de salamandre sau ca o sursă de contaminare pentru mediul acestora.

(2)

Infecția cu Bsal a fost observată în Belgia, Germania, Țările de Jos, Regatul Unit și Spania, atât la populațiile de salamandre captive, cât și la cele sălbatice, potrivit datelor colectate în contextul proiectului european „Atenuarea unei noi boli infecțioase la salamandre pentru a contracara pierderea biodiversității europene” (2) (Mitigating a new infectious disease in salamanders to counteract the loss of European biodiversity) și ulterior acestuia. Se consideră că Bsal provine din Asia de Est, unde este larg răspândită, fiind endemică cel puțin în Japonia, Thailanda și Vietnam. În același timp, există un deficit de informații cu privire la gradul său de răspândire în alte părți ale Uniunii și la nivel mondial. Schimburile comerciale cu salamandre infectate sau purtătoare contribuie la răspândirea Bsal, iar boala reprezintă un risc important pentru biodiversitate în zonele pe care le colonizează.

(3)

Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/320 (3), modificată prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/1998 (4), stabilește măsuri de protecție a sănătății animale pentru comerțul în interiorul Uniunii cu transporturi de salamandre și introducerea unor astfel de transporturi în Uniune. Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/320 a fost adoptată pe baza unui aviz științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară din 25 octombrie 2017 (5) (denumit în continuare „avizul EFSA”) și a asistenței științifice și tehnice a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară din 21 februarie 2017 (6) (denumită în continuare „asistența științifică și tehnică a EFSA”). Decizia menționată se aplică până la 20 aprilie 2021.

(4)

Avizul EFSA și asistența tehnică a EFSA, precum și publicații științifice mai recente (7) au evidențiat, de asemenea, existența multor lacune și incertitudini în ceea ce privește stadiul cunoștințelor legate de numeroase aspecte ale naturii Bsal. Standardele comerciale internaționale ale Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) nu sunt încă pe deplin elaborate în ceea ce privește metodele de diagnosticare a Bsal și nu au fost revizuite în ceea ce privește recomandările pentru comerțul internațional cu salamandre.

(5)

Bsal este inclusă pe lista din anexa II la Regulamentul (UE) 2016/429 și, prin urmare, se încadrează în definiția unei boli listate în sensul Regulamentului (UE) 2016/429. Bsal se încadrează, de asemenea, în definiția unei boli de categoria D, astfel cum este prevăzută în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/1882 al Comisiei (8) pentru animalele din ordinul Caudata, care include salamandrele. Cu toate acestea, normele Uniunii privind circulația în interiorul Uniunii și intrarea în Uniune a transporturilor de animale terestre și de animale acvatice prevăzute în actele delegate și în actele de punere în aplicare ale Comisiei adoptate în temeiul Regulamentului (UE) 2016/429 nu se aplică ordinului Caudata, întrucât Caudata se încadrează la definiția „altor animale” din regulamentul menționat. Având în vedere lipsa actuală de cunoștințe în ceea ce privește multe aspecte ale naturii Bsal, precum și absența unor orientări și recomandări adecvate la nivel internațional în ceea ce privește comerțul cu aceste animale, nu s-au adoptat încă acte delegate și acte de punere în aplicare ale Comisiei pentru Caudata, deși acestea au fost adoptate pentru animalele terestre și acvatice.

(6)

Comisia a analizat, împreună cu autoritățile competente din statele membre, situația sănătății animale în ceea ce privește Bsal în Uniune și măsurile de protecție a sănătății animale prevăzute în Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/320. Întrucât măsurile prevăzute în Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/320 au fost considerate adecvate, statele membre nu au luat nicio măsură comercială suplimentară pentru combaterea Bsal. Deși focarele de Bsal par a fi limitate în prezent la anumite regiuni din anumite state membre, răspândirea în continuare a Bsal prin comerțul în interiorul Uniunii reprezintă un risc semnificativ.

(7)

În consecință, este oportun să se adopte măsuri de urgență la nivelul Uniunii pentru a preveni răspândirea Bsal și pentru a evita perturbări nejustificate ale comerțului cu salamandre. Ținând seama de eficacitatea măsurilor prevăzute în Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/320, este oportun să se adopte măsuri similare privind circulația în interiorul Uniunii și intrarea în Uniune a transporturilor de salamandre începând cu 21 aprilie 2021, pentru o perioadă limitată de timp, până la adoptarea mai multor măsuri permanente de sănătate animală, astfel cum este cazul pentru bolile care afectează animalele terestre și acvatice.

(8)

Este posibil ca Bsal să fie transmisă între specii de salamandre originare din regiuni diferite, iar contaminarea încrucișată poate avea loc în diverse unități conduse de operatori care efectuează activități de păstrare și schimb de salamandre. Acest lucru crește riscul transmiterii Bsal de către salamandrele comercializate, indiferent de statutul sanitar de la locul lor de origine și de situația lor sanitară din mediul natural. Prin urmare, transporturile de salamandre destinate circulației între statele membre sau introducerii în Uniune trebuie să facă obiectul unor măsuri de atenuare a riscului respectiv. Cu toate acestea, măsurile nu trebuie să se aplice circulației necomerciale a salamandrelor de companie, întrucât această circulație necomercială face obiectul normelor prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 576/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (9). Circulația necomercială menționată se referă și se limitează la animalele aflate în grija proprietarilor sau a persoanelor autorizate și care îi însoțesc pe aceștia și nu implică transferul de proprietate. Prin urmare, circulația necomercială a salamandrelor de companie reprezintă un risc neglijabil de răspândire a Bsal fie la salamandrele comercializate, fie la salamandrele care trăiesc în mediul sălbatic.

(9)

Salamandrele care fac obiectul schimburilor exclusiv între unități izolate aprobate de autoritatea competentă în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/429 nu trebuie să fie supuse carantinei sau testării, deoarece măsurile de biosecuritate instituite în unitățile izolate respective sunt adecvate pentru atenuarea riscului de răspândire a Bsal.

(10)

transporturile de salamandre care au intrat în Uniune și au fost deja plasate în carantină și supuse unor teste cu rezultate negative sau care au primit un tratament satisfăcător în Uniune, într-o unitate adecvată după intrarea în Uniune, nu trebuie să facă obiectul unei carantine repetate sau al unor teste repetate, dacă se intenționează să fie deplasate într-un alt stat membru, cu condiția ca acestea să fi fost izolate de salamandrele cu o stare de sănătate diferită.

(11)

Există o lipsă de informații referitoare la capacitățile tehnice ale serviciilor și ale laboratoarelor veterinare din lume de a efectua teste pentru Bsal, în timp ce diverse organisme din Uniunea Europeană sunt printre primele care înregistrează progrese privind diagnosticarea și tratarea Bsal. Prin urmare, este oportun ca transporturile de salamandre care intră în Uniune să fie plasate în carantină într-o unitate adecvată și să fie testate și tratate după intrarea lor în Uniune.

(12)

Țările terțe și teritoriile aprobate pentru emiterea certificatelor de sănătate animală în scopul intrării în Uniune a transporturilor de salamandre trebuie să fie limitate la cele care sunt membre ale OIE și care sunt astfel obligate să respecte standardele internaționale pentru eliberarea certificatelor de sănătate animală.

(13)

Tratamentele trebuie să fie specificate și să fie în conformitate cu protocoalele descrise deja în literatura științifică evaluată inter pares, astfel cum s-a subliniat în asistența științifică și tehnică a EFSA, sau cu protocoale comparabile.

(14)

Transporturile de salamandre trebuie să fie autorizate să intre în Uniune numai de către autoritatea competentă de la postul de control la frontieră prin care se realizează intrarea în Uniune, dacă autoritatea respectivă primește o atestare din partea persoanei fizice sau juridice responsabile de unitatea de destinație, prin care se confirmă că transporturile vor fi acceptate.

(15)

Măsurile de urgență prevăzute de prezenta decizie trebuie să se aplice de la data aplicării Regulamentului (UE) 2016/429 și trebuie să fie revizuite ținând seama de gravitatea situației epidemiologice ca urmare a noilor evoluții și a raportării anuale de către autoritățile competente ale statelor membre.

(16)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Obiect și domeniu de aplicare

Prezenta decizie stabilește măsuri de urgență pentru circulația transporturilor de salamandre între statele membre și intrarea în Uniune (10) a unor astfel de transporturi.

Prezenta decizie nu se aplică circulației necomerciale a salamandrelor de companie.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentei decizii, se aplică următoarele definiții:

(a)

„salamandre” înseamnă toți amfibienii din ordinul Caudata;

(b)

„Bsal” înseamnă o infecție cu Batrachochytrium salamandrivorans (Kingdom Fungi, Phylum Chytridiomycota, ordinul Rhizophydiales);

(c)

„unitate adecvată” înseamnă locul:

(i)

unde salamandrele sunt ținute în carantină înainte de a fi expediate în alt stat membru sau după intrarea lor în Uniune unde sunt destinate pieței interne; și

(ii)

care este înregistrat de autoritatea competentă înainte de data începerii oricărei perioade de carantină;

(d)

„test de diagnostic adecvat” înseamnă un test cantitativ în timp real RT-PCR care utilizează primeri STerF și STerR specifici unei specii pentru a amplifica un fragment de ADN de Bsal lung de 119 nucleotide.

Articolul 3

Cerințe de sănătate animală pentru circulația transporturilor de salamandre între statele membre

Statele membre interzic expedierea de transporturi de salamandre către alte state membre, cu excepția cazului în care astfel de transporturi îndeplinesc următoarele cerințe de sănătate animală:

(a)

salamandrele trebuie să provină dintr-o populație:

(i)

în care nu au existat mortalități cu cauze nedeterminate;

(ii)

în care nu a existat niciun caz mortal cauzat de Bsal;

(iii)

care nu prezintă niciun semn clinic de Bsal, în special, leziuni și ulcerații cutanate;

(b)

salamandrele nu trebuie să prezinte semne clinice sau simptome de Bsal; în special, ele nu trebuie să prezinte leziuni sau ulcerații cutanate la momentul examinării de către medicul veterinar oficial; această examinare trebuie să fie efectuată cu 48 de ore înainte de expedierea transportului către statul membru de destinație;

(c)

transportul trebuie să constea în salamandre care îndeplinesc cel puțin unul dintre următoarele seturi de cerințe:

(i)

acestea trebuie să fi fost plasate în carantină într-o unitate adecvată timp de cel puțin șase săptămâni imediat anterioare datei de emitere a certificatului de sănătate animală în conformitate cu modelul prevăzut în partea A din anexa I; iar probele recoltate cu tampon cutanat de la salamandrele din transport trebuie să fi fost testate în vederea depistării Bsal, cu rezultate negative, în cursul celei de a cincea săptămâni de carantină prin intermediul testului de diagnostic adecvat, în conformitate cu dimensiunile eșantioanelor stabilite la punctul 1 litera (a) din anexa III; fie

(ii)

salamandrele trebuie să fi fost tratate împotriva Bsal într-un mod satisfăcător pentru autoritatea competentă, în conformitate cu tabelul de referință prevăzut la punctul 1 litera (b) din anexa III; fie

(iii)

ele trebuie să provină dintr-o unitate izolată și să fie destinate unei alte unități izolate; fie

(iv)

ele trebuie să fi intrat în Uniune dintr-o țară terță, să fi fost plasate în carantină într-o unitate de destinație adecvată în conformitate cu articolul 6 și să fi fost izolate de alte salamandre între sfârșitul respectivei perioade de carantină și emiterea certificatului de sănătate animală menționat la litera (d);

(d)

transporturile trebuie să fie însoțite de un certificat de sănătate animală întocmit în conformitate cu modelul de certificat de sănătate animală indicat în partea A din anexa I.

Articolul 4

Cerințe de sănătate animală pentru intrarea în Uniune a transporturilor de salamandre

Autoritatea competentă de la postul de control la frontieră prin care se realizează intrarea în Uniune autorizează intrarea în Uniune a transporturilor de salamandre din țări terțe și teritorii, prezentate în scopul controalelor oficiale, astfel cum se prevede la articolul 47 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2017/625 (11) al Parlamentului European și al Consiliului, numai în cazul în care rezultatul acestor controale oficiale la postul de control la frontieră este favorabil, iar transporturile respective respectă următoarele cerințe:

(a)

trebuie să provină dintr-o țară terță sau dintr-un teritoriu de origine care este membru al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE);

(b)

salamandrele din transport nu trebuie să prezinte semne clinice de Bsal; în special, ele nu trebuie să prezinte leziuni sau ulcerații cutanate la momentul examinării clinice de către medicul veterinar oficial în vederea emiterii certificatului de sănătate animală menționat la litera (d); iar această examinare clinică trebuie să fi fost efectuată cu 48 de ore înainte de momentul încărcării în vederea expedierii transportului către Uniune;

(c)

înainte de a emite certificatul de sănătate animală menționat la litera (d), unitatea epidemiologică cuprinzând salamandrele din transport trebuie să fi fost izolată de alte salamandre, cel târziu în momentul examinării clinice în vederea emiterii certificatului de sănătate animală menționat la litera (d) și trebuie să nu fi fost în contact cu alte salamandre începând cu acel moment;

(d)

acestea trebuie să fie însoțite de un certificat de sănătate animală întocmit în conformitate cu modelul de certificat de sănătate animală indicat în partea B din anexa I.

Articolul 5

Atestarea acceptării referitoare la unitatea de destinație

Statele membre se asigură că, în cazul în care transporturile de salamandre sunt destinate pieței interne, operatorul responsabil de transport trebuie să furnizeze o atestare scrisă în una dintre limbile oficiale ale statului membru al postului de control la frontieră, semnată de persoana fizică sau juridică responsabilă pentru o unitate de destinație adecvată sau pentru o unitate izolată, în care se menționează următoarele:

(a)

numele, adresa și numărul de înregistrare al unității de destinație sau numărul de autorizare în cazul unei unități izolate;

(b)

în cazul unei unități de destinație adecvate, faptul că respectă condițiile minime stabilite în anexa II;

(c)

faptul că transportul de salamandre va fi acceptat pentru carantină la unitatea de destinație sau la unitatea izolată.

Articolul 6

Norme privind carantina pentru transporturile de salamandre care au intrat în Uniune sau într-o unitate de destinație adecvată

Statele membre se asigură că:

(a)

operatorul păstrează transportul de salamandre în carantină în unitatea de destinație adecvată, până în momentul în care medicul veterinar oficial aprobă ieșirea acestuia din unitatea respectivă;

(b)

un medic veterinar oficial inspectează condițiile de carantină din unitatea de destinație adecvată pentru fiecare transport de salamandre, efectuând inclusiv o examinare a înregistrărilor privind mortalitatea și o inspecție clinică a salamandrelor, în cursul căreia verifică, în special, existența unor leziuni și ulcerații cutanate;

(c)

medicul veterinar oficial efectuează examinarea, eșantionarea, testarea și procedurile de tratament pentru Bsal în conformitate cu procedurile menționate la punctele 1 și 2 din anexa III;

(d)

medicul veterinar oficial aprobă ieșirea transportului de salamandre din unitatea respectivă numai prin intermediul unei autorizații scrise:

(i)

în cazul testării, astfel cum se prevede la punctul 1 litera (a) din anexa III, cu condiția să se fi scurs cel puțin șase săptămâni de la data de începere a perioadei de carantină și nu înainte de primirea rezultatelor negative ale testării, dacă această dată este ulterioară celei dintâi; sau

(ii)

în cazul tratamentului menționat la punctul 1 litera (b) din anexa III, numai după încheierea cu rezultate satisfăcătoare a tratamentului respectiv.

Articolul 7

Măsuri de luat în eventualitatea unui focar de Bsal într-o unitate de destinație adecvată

(1)   Autoritatea competentă se asigură că, în cazul în care există un focar de Bsal într-o unitate epidemiologică, unitatea de destinație adecvată ia următoarele măsuri:

(a)

toate salamandrele din aceeași unitate epidemiologică sunt:

(i)

fie tratate împotriva Bsal într-un mod considerat satisfăcător de către autoritatea competentă, în conformitate cu punctul 3 din anexa III; fie

(ii)

ucise și eliminate ca subproduse de origine animală menționate la articolul 8 litera (a) punctul (iii) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (12) în conformitate cu articolul 12 al acestuia;

(b)

după finalizarea măsurilor menționate la litera (a), spațiul unității de destinație adecvate unde a fost păstrată unitatea epidemiologică este curățat și dezinfectat într-un mod considerat satisfăcător de către autoritatea competentă.

(2)   Autoritatea competentă poate solicita testarea salamandrelor tratate pentru a verifica eficacitatea tratamentului menționat la alineatul (1) litera (a) punctul (i) și poate solicita tratamente repetate, după caz, pentru a preveni răspândirea Bsal.

Articolul 8

Cerințe privind raportarea anuală

Cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, statele membre care au manipulat transporturi de salamandre în cursul anului precedent transmit Comisiei următoarele informații cu privire la anul precedent, diferențiind informațiile referitoare la circulația acestor transporturi între statele membre de cele referitoare la intrarea în Uniune a acestor transporturi de salamandre în ceea ce privește:

(a)

numărul de unități epidemiologice având un focar de Bsal;

(b)

numărul de unități epidemiologice tratate fără un focar de Bsal;

(c)

orice alte informații suplimentare pe care le consideră relevante privind testarea, tratarea sau manipularea transporturilor de salamandre și punerea în aplicare a prezentei decizii.

Articolul 9

Aplicabilitate

Prezenta decizie se aplică de la 21 aprilie 2021 până la 31 decembrie 2022.

Articolul 10

Destinatari

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 22 februarie 2021.

Pentru Comisie

Stella KYRIAKIDES

Membru al Comisiei


(1)  JO L 84, 31.3.2016, p. 1.

(2)  http://bsaleurope.com/european-distribution/

(3)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/320 a Comisiei din 28 februarie 2018 privind anumite măsuri de protecție a sănătății animale aplicabile comerțului cu salamandre în interiorul Uniunii și introducerii în Uniune de astfel de animale în legătură cu ciuperca Batrachochytrium salamandrivorans (JO L 62, 5.3.2018, p. 18).

(4)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/1998 din 28 noiembrie 2019 a Comisiei de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2018/320 în ceea ce privește perioada de aplicare a măsurilor de protecție a sănătății animale pentru salamandre în legătură cu ciuperca Batrachochytrium salamandrivorans (JO L 310, 2.12.2019, p. 35).

(5)  EFSA Journal 2017;15(11):5071.

(6)  EFSA Journal 2017;15(2):4739.

(7)  http://bsaleurope.com/scientific-publications/.

(8)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/1882 al Comisiei din 3 decembrie 2018 privind aplicarea anumitor norme de prevenire și control al bolilor în cazul categoriilor de boli listate și de stabilire a unei liste a speciilor și a grupurilor de specii care prezintă un risc considerabil de răspândire a bolilor listate respective (JO L 308, 4.12.2018, p. 21).

(9)  Regulamentul (UE) nr. 576/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 iunie 2013 privind circulația necomercială a animalelor de companie și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 998/2003 (JO L 178, 28.6.2013, p. 1).

(10)  În conformitate cu Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, în special cu articolul 5 alineatul (4) din Protocolul privind Irlanda/Irlanda de Nord, în coroborare cu anexa 2 la respectivul protocol, în sensul prezentei decizii, referirile la „Uniune” includ Regatul Unit în ceea ce privește Irlanda de Nord.

(11)  Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1069/2009, (CE) nr. 1107/2009, (UE) nr. 1151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 și (UE) 2016/2031 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 și (CE) nr. 1099/2009 ale Consiliului și a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE și 2008/120/CE ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 și (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE și 97/78/CE ale Consiliului și a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale) (JO L 95, 7.4.2017, p. 1).

(12)  Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (JO L 300, 14.11.2009, p. 1).


ANEXA I

PARTEA A

MODEL DE CERTIFICAT DE SĂNĂTATE ANIMALĂ

pentru circulația salamandrelor între statele membre

Image 1

Image 2

Image 3

PARTEA B

MODEL DE CERTIFICAT DE SĂNĂTATE ANIMALĂ

pentru intrarea în Uniune a salamandrelor

Image 4

Image 5


ANEXA II

CONDIȚII MINIME PENTRU UNITĂȚILE DE DESTINAȚIE ADECVATE

1.

Unitatea de destinație adecvată:

(a)

dispune de un sistem care asigură o supraveghere corespunzătoare a salamandrelor;

(b)

se află sub controlul autorității competente;

(c)

este curățată și dezinfectată în conformitate cu instrucțiunile autorității competente.

2.

Operatorul din unitatea adecvată se asigură că:

(a)

se efectuează curățarea și dezinfectarea rezervoarelor, a lăzilor, a echipamentelor, a mijloacelor de transport sau a altor vectori neanimați utilizați pentru transportul salamandrelor, cu excepția cazului în care acestea sunt distruse, astfel încât să se prevină răspândirea Bsal;

(b)

deșeurile și apele reziduale sunt colectate în mod regulat, stocate și ulterior tratate, astfel încât să se prevină răspândirea Bsal;

(c)

carcasele de salamandre plasate în carantină, care mor, sunt analizate într-un laborator indicat de autoritatea competentă;

(d)

testele și tratamentele necesare în ceea ce privește salamandrele sunt efectuate în consultare cu autoritatea competentă și sub supravegherea acesteia.

3.

Operatorul din unitățile de destinație adecvate informează autoritatea competentă cu privire la toate bolile și cazurile mortale survenite în rândul salamandrelor în perioada carantinei.

4.

Operatorul din unitățile de destinație adecvate păstrează o înregistrare a următoarelor informații:

(a)

data, numărul și speciile de salamandre care intră și ies din unitatea de destinație adecvată, în cazul fiecărui transport;

(b)

copiile certificatelor de sănătate animală și documentele sanitare comune de intrare care însoțesc transportul de salamandre;

(c)

toate cazurile de boală și numărul de decese zilnice;

(d)

datele la care au fost efectuate testele și rezultatele acestora;

(e)

tipurile și datele tratamentelor și numărul salamandrelor care fac obiectul acestora.


ANEXA III

PROCEDURI DE EXAMINARE, DE EȘANTIONARE, DE TESTARE ȘI DE TRATAMENT PENTRU BSAL

1.

În timpul carantinei, salamandrele sunt supuse următoarelor proceduri:

(a)

trebuie să se examineze probele recoltate cu tampon cutanat de la salamandrele plasate în carantină, sub supravegherea autorității competente, prin intermediul testului de diagnostic adecvat, în cursul celei de a cincea săptămâni după intrarea salamandrelor în unitatea adecvată, în conformitate cu dimensiunile eșantioanelor prevăzute în tabelul de referință, cu excepția cazului în care operatorul optează pentru tratament în conformitate cu litera (b).

Tabel de referință (1):

Dimensiunea unității epidemiologice

62 sau mai puțin

186

200

250

300

350

400

450

Dimensiunea eșantionului

toate

96

98

102

106

108

110

111

(b)

dacă operatorul optează pentru unul dintre tratamentele enumerate la punctul (3), toate salamandrele din transport trebuie tratate de operator împotriva Bsal sub supravegherea medicului veterinar oficial într-un mod considerat satisfăcător de către autoritatea competentă;

(c)

în cazurile menționate la litera (b), medicul veterinar oficial poate solicita analiza unui eșantion reprezentativ al unității epidemiologice prin intermediul testului de diagnostic adecvat înainte de tratament, pentru a monitoriza prezența Bsal sau, după tratament, pentru a verifica absența Bsal. În acest caz, se pot pune în comun probe recoltate cu tampon cutanat de la cel mult patru animale;

(d)

probele recoltate cu tampon cutanat de la toate salamandrele moarte sau bolnave clinic, în special de la cele cu leziuni cutanate, trebuie examinate sub supravegherea medicului veterinar oficial prin intermediul testului de diagnostic adecvat la momentul în care acestea prezintă leziuni sau alte semne clinice sau la momentul decesului, oricare dintre acestea survine mai întâi;

(e)

toate salamandrele care mor în unitatea adecvată trebuie să fie supuse unei examinări post-mortem sub supravegherea medicului veterinar oficial, în special pentru a verifica dacă există semne de Bsal și, în măsura în care este posibil, pentru a confirma sau pentru a exclude Bsal drept cauză a decesului.

2.

Toate testele asupra probelor recoltate și toate examinările post-mortem din timpul carantinei trebuie să fie efectuate în laboratoarele indicate de autoritatea competentă.

3.

Următoarele tratamente sunt considerate satisfăcătoare:

(a)

menținerea salamandrelor la o temperatură de cel puțin 25 °C timp de cel puțin 12 zile;

(b)

menținerea salamandrelor la o temperatură de cel puțin 20 °C timp de cel puțin 10 zile, în combinație cu un tratament care constă în băi prin submersiune cu polimixină E (2 000 UI/ml) timp de 10 minute de două ori pe zi, urmate de aplicarea de voriconazol prin pulverizare (12,5 μg/ml);

(c)

orice alt tratament care dă rezultate comparabile în ceea ce privește eliminarea Bsal, astfel cum se menționează într-un articol publicat într-o revistă științifică și evaluat inter pares.


(1)  Date bazate pe ipoteza unei prevalențe de 3 % a Bsal în unitatea epidemiologică și garantând detectarea acesteia cu un nivel de încredere de 95 %, sensibilitatea testului de diagnostic adecvat fiind calculată la 80 %.