26.6.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 204/1


REGULAMENTUL (UE) 2020/872 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 24 iunie 2020

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 în ceea ce privește o măsură specifică de acordare a unui sprijin temporar cu caracter excepțional în cadrul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) ca răspuns la epidemia de COVID-19

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 42 și articolul 43 alineatul (2),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (2),

întrucât:

(1)

Fermierii și întreprinderile rurale au fost afectați într-un mod fără precedent de consecințele epidemiei de COVID-19. Restricțiile extinse de circulație instituite în statele membre, precum și închiderea obligatorie a magazinelor, a piețelor în aer liber, a restaurantelor și a altor unități ospitaliere au creat perturbări economice în sectorul agricol și comunitățile rurale și au condus la probleme legate de lichidități și de fluxul de numerar pentru fermieri și pentru micile întreprinderi care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării, comercializării sau dezvoltării de produse agricole. Acest fapt a creat o situație excepțională care trebuie să fie abordată.

(2)

Pentru a răspunde impactului crizei rezultate în urma epidemiei de COVID-19 (denumită în continuare „criza”), o nouă măsură temporară cu caracter excepțional ar trebui adoptată pentru a aborda problemele de lichidități care pun în pericol continuitatea activităților agricole și a micilor întreprinderi care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării, comercializării sau dezvoltării de produse agricole.

(3)

Măsura respectivă ar trebui să permită statelor membre să recurgă la fondurile disponibile în temeiul programelor lor de dezvoltare rurală existente, pentru a sprijini fermierii și întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) care au fost afectați în mod deosebit de criză. Sprijinul, care are scopul de a asigura competitivitatea agrocomercială și viabilitatea exploatațiilor agricole, ar trebui să fie acordat pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii, în scopul de a concentra optim resursele disponibile în direcția beneficiarilor celor mai afectați de criză. În cazul fermierilor, astfel de criterii pot include sectoarele de producție, tipurile de agricultură, structurile agricole, tipurile de comercializare a produselor agricole provenite din ferme și numărul de lucrători sezonieri angajați; în cazul IMM-urilor, astfel de criterii pot include tipurile de sectoare, tipurile de activități, tipurile de regiuni și alte constrângeri specifice.

(4)

Având în vedere caracterul urgent și excepțional al măsurii respective, ar trebui stabilită o plată unică și un termen limită pentru aplicarea măsurii, reamintindu-se în același timp principiul conform căruia plățile efectuate de Comisie urmează să se realizeze în conformitate cu creditele bugetare și sub rezerva finanțării disponibile.

(5)

Pentru a acorda un sprijin mai mare celor mai grav afectați fermieri sau IMM-uri, este oportun să se permită statelor membre să ajusteze nivelul sumelor forfetare pentru anumite categorii de beneficiari eligibili, pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii.

(6)

Pentru a asigura finanțarea adecvată a noii măsuri, fără a pune în pericol alte obiective ale programelor de dezvoltare rurală, astfel cum a fost stabilit prin Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (3), ar trebui stabilită o cotă maximă din contribuția Uniunii la respectiva măsură.

(7)

Întrucât obiectivul prezentului regulament, și anume de a reacționa la efectele crizei prin introducerea unei măsuri specifice de acordare a unui sprijin temporar cu caracter excepțional în cadrul FEADR, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de statele membre, dar, având în vedere amploarea și efectele acțiunii propuse, acesta poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE). În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea acestui obiectiv.

(8)

Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 ar trebui să fie modificat în consecință.

(9)

Având în vedere necesitatea de a aborda urgent criza, s-a considerat adecvat să se prevadă o excepție de la perioada de opt săptămâni prevăzută la articolul 4 din Protocolul nr. 1 privind rolul parlamentelor naționale în Uniunea Europeană, anexat la TUE, la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și la Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice.

(10)

Dat fiind caracterul urgent al situației legate de criză, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 se modifică după cum urmează:

1.

Se introduce următorul articol:

Articolul 39b

Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19

(1)   Sprijinul acordat în cadrul acestei măsuri oferă asistență de urgență fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19, cu scopul de a le permite să-și continue activitatea, sub rezerva condițiilor prevăzute în prezentul articol.

(2)   Se acordă sprijin fermierilor, precum și IMM-urilor care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării, comercializării sau dezvoltării produselor agricole prevăzute în anexa I la TFUE sau a bumbacului, cu excepția produselor pescărești. Rezultatul procesului de producție poate fi un produs care nu face obiectul anexei respective.

(3)   Statele membre direcționează sprijinul către beneficiarii cei mai afectați de criza COVID-19, prin stabilirea, pe baza dovezilor disponibile, a condițiilor de eligibilitate și, atunci când statele membre în cauză consideră adecvat, a unor criterii de selecție, care trebuie să fie obiective și nediscriminatorii.

(4)   Sprijinul ia forma unei sume forfetare care urmează să fie plătită până la 30 iunie 2021, pe baza cererilor de sprijin aprobate de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020. Rambursarea ulterioară de către Comisie se efectuează în conformitate cu creditele bugetare și sub rezerva finanțării disponibile. Nivelul plăților poate fi diferențiat pe categorii de beneficiari, în conformitate cu criterii obiective și nediscriminatorii.

(5)   Cuantumul maxim al sprijinului nu depășește 7 000 EUR per fermier și 50 000 EUR per IMM.

(6)   Atunci când acordă sprijin în temeiul prezentului articol, statele membre iau în considerare sprijinul acordat prin alte instrumente de sprijin naționale sau ale Uniunii sau scheme private pentru a răspunde impactului crizei COVID-19.”

2.

La articolul 49, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Autoritatea statului membru responsabilă cu selecția operațiunilor se asigură că operațiunile, cu excepția celor care fac obiectul articolului 18 alineatul (1) litera (b), al articolului 24 alineatul (1) litera (d), al articolelor 28-31, 33, 34 și 36-39b, sunt selectate în conformitate cu criteriile de selecție menționate la alineatul (1) de la prezentul articol și potrivit unei proceduri transparente și bine documentate.”

3.

La articolul 59, se introduce următorul alineat:

„(6a)   Sprijinul din FEADR acordat în temeiul articolului 39b nu depășește 2 % din totalul contribuției FEADR la programul de dezvoltare rurală.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 24 iunie 2020.

Pentru Parlamentul European

Președintele

D. M. SASSOLI

Pentru Consiliu

Președintele

N. BRNJAC


(1)  Avizul din 11 iunie 2020 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

(2)  Poziția Parlamentului European din 19 iunie 2020 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și decizia Consiliului din 24 iunie 2020.

(3)  Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 487).