24.4.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 130/7


REGULAMENTUL (UE) 2020/559 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 23 aprilie 2020

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 223/2014 în ceea ce privește introducerea unor măsuri specifice pentru abordarea epidemiei de COVID-19

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 175 alineatul (3),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

după consultarea Comitetului Economic și Social European,

după consultarea Comitetului Regiunilor,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (1),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) nr. 223/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (2) stabilește normele aplicabile Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (denumit în continuare „fondul”).

(2)

Statele membre sunt afectate de epidemia de COVID-19 într-un mod fără precedent. Criza generează riscuri mai mari pentru cei mai vulnerabili, cum ar fi cele mai defavorizate persoane, în special prin perturbarea sprijinului oferit de fond.

(3)

Pentru a oferi un răspuns imediat la impactul crizei asupra celor mai defavorizate persoane, cheltuielile aferente operațiunilor de sprijinire a capacităților de răspuns la situații de criză pentru abordarea epidemiei de COVID-19 ar trebui să fie eligibile de la 1 februarie 2020.

(4)

Pentru a reduce sarcina suportată de bugetele publice pentru a răspunde la epidemia de COVID‐19, statelor membre ar trebui să li se acorde, în mod excepțional, posibilitatea de a solicita o rată de cofinanțare de 100 % care să fie aplicată pentru anul contabil 2020‐2021 în conformitate cu creditele bugetare și sub rezerva existenței sumelor necesare. Pe baza unei evaluări a aplicării respectivei rate de cofinanțare excepționale, Comisia poate propune prelungirea măsurii.

(5)

Pentru a garanta faptul că cele mai defavorizate persoane pot beneficia în continuare de asistență prin intermediul fondului într-un mediu sigur, este necesar să se prevadă suficientă flexibilitate pentru ca statele membre să își adapteze schemele de sprijin la contextul actual în baza consultărilor cu organizațiile partenere, inclusiv prin autorizarea unor sisteme alternative de furnizare, cum ar fi prin intermediul bonurilor sau al cardurilor în format electronic sau în alt format, și permițând statelor membre să modifice anumite elemente ale programului operațional fără a fi necesară adoptarea unei decizii de către Comisie. Pentru a asigura asistența în siguranță a celor mai vulnerabile persoane, ar trebui să fie posibilă, de asemenea, furnizarea către organizațiile partenere a materialelor și echipamentelor de protecție necesare din afara bugetului de asistență tehnică.

(6)

Este oportun să se stabilească norme specifice pentru determinarea costurilor eligibile suportate de beneficiari în cazul în care operațiunile sunt întârziate, suspendate sau nu sunt implementate integral ca urmare a epidemiei de COVID-19.

(7)

Pentru a le permite statelor membre să se concentreze asupra introducerii de măsuri de răspuns la epidemia de COVID-19 și să evite întreruperea furnizării sprijinului pentru cele mai defavorizate persoane din cauza riscurilor de contaminare, este oportun să se prevadă măsuri specifice care să reducă sarcina administrativă suportată de autorități și să se ofere flexibilitate în ceea ce privește respectarea anumitor cerințe legislative, în special a celor referitoare la monitorizare, control și audit.

(8)

Întrucât obiectivul prezentului regulament, și anume de a introduce măsuri specifice pentru a asigura implementarea eficientă a fondului pe durata epidemiei de COVID-19, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre, dar, având în vedere amploarea și efectele acțiunii, acesta poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE). În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivului respectiv.

(9)

Având în vedere caracterul urgent al sprijinului necesar, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

(10)

Având în vedere urgența impusă de circumstanțele excepționale cauzate de epidemia de COVID‐19, criza de sănătate publică rezultată și consecințele sale sociale și economice, s-a considerat adecvat să se prevadă o excepție de la termenul de opt săptămâni menționat la articolul 4 din Protocolul nr. 1 privind rolul parlamentelor naționale în Uniunea Europeană, anexat la TUE, la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și la Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice.

(11)

Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 223/2014 ar trebui modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) nr. 223/2014 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 9 alineatul (4), primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„(4)   Alineatele (1), (2) și (3) nu se aplică în vederea modificării elementelor unui program operațional care intră sub incidența subsecțiunilor 3.5 și 3.6 și, respectiv, a secțiunii 4 din modelele pentru programul operațional prevăzute în anexa I sau a elementelor prevăzute la articolul 7 alineatul (2) literele (a)-(e) și (g), în cazul în care acestea sunt modificate ca urmare a răspunsului la situația de criză cauzată de epidemia de COVID-19.”

2.

La articolul 13 alineatul (1), se adaugă următorul paragraf:

„Prin derogare de la primul paragraf, termenul pentru transmiterea raportului anual de implementare pentru anul 2019 este 30 septembrie 2020.”

3.

La articolul 20, se introduce următorul alineat:

„(1a)   Prin derogare de la alineatul (1), la solicitarea unui stat membru, se poate aplica o rată de cofinanțare de 100 % cheltuielilor publice declarate în cererile de plată în cursul anului contabil care începe la 1 iulie 2020 și se încheie la 30 iunie 2021.

Cererile de modificare a ratei de cofinanțare se depun în conformitate cu procedura de modificare a programelor operaționale prevăzută la articolul 9 și sunt însoțite de un program revizuit. Rata de cofinanțare de 100 % se aplică numai dacă modificarea relevantă a programului operațional este aprobată de Comisie înainte de depunerea cererii finale de plată intermediară în conformitate cu articolul 45 alineatul (2).

Înainte de a depune prima cerere de plată pentru anul contabil care începe la 1 iulie 2021, statele membre notifică tabelul menționat în secțiunea 5.1 din modelele pentru programul operațional prevăzute în anexa I, confirmând rata de cofinanțare care a fost aplicabilă în cursul anului contabil care se încheie la 30 iunie 2020.”

4.

La articolul 22 alineatul (4), se adaugă următorul paragraf:

„Prin derogare de la primul paragraf, cheltuielile aferente operațiunilor de sprijinire a capacității de răspuns la situații de criză pentru abordarea epidemiei de COVID-19 sunt eligibile de la 1 februarie 2020.”

5.

La articolul 23, se introduce următorul alineat:

„(4a)   Alimentele și/sau asistența materială de bază pot fi furnizate celor mai defavorizate persoane fie direct, fie indirect, cum ar fi prin intermediul bonurilor sau al cardurilor, în format electronic sau în alt format, cu condiția ca astfel de bonuri, carduri sau alte instrumente să poată fi folosite numai pentru achiziționarea alimentelor și/sau a asistenței materiale de bază.”

6.

La articolul 26, alineatul (2) se modifică după cum urmează:

(a)

litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)

costurile achiziționării de alimente și/sau de asistență materială de bază și costurile achiziționării de materiale și echipamente individuale de protecție pentru organizațiile partenere;”;

(b)

litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c)

costurile administrative, de pregătire, de transport și de depozitare suportate de organizațiile partenere, la o rată fixă de 5 % din costurile menționate la litera (a); sau 5 % din valoarea produselor alimentare desfăcute în conformitate cu articolul 16 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013;”.

7.

Se introduc următoarele articole:

Articolul 26a

Eligibilitatea cheltuielilor pentru operațiunile sprijinite în cadrul unui PO I pe perioada suspendării acestora ca urmare a epidemiei de COVID-19

Întârzierile în furnizarea de alimente și/sau de asistență materială de bază ca urmare a epidemiei de COVID-19 nu determină o reducere a costurilor eligibile suportate de organismul de achiziție sau de organizațiile partenere în conformitate cu articolul 26 alineatul (2). Astfel de costuri pot fi declarate Comisiei integral în conformitate cu articolul 26 alineatul (2) înainte de furnizarea alimentelor și/sau a asistenței materiale de bază către cele mai defavorizate persoane, cu condiția ca furnizarea să se reia după terminarea crizei asociate epidemiei de COVID-19.

În cazul în care alimentele sunt alterate din cauza suspendării furnizării ca urmare a epidemiei de COVID-19, costurile prevăzute la articolul 26 alineatul (2) litera (a) nu se reduc.

Articolul 26b

Eligibilitatea cheltuielilor pentru operațiunile sprijinite în cadrul unui PO II sau al asistenței tehnice pe perioada suspendării acestora ca urmare a epidemiei de COVID19

(1)   În cazul în care implementarea operațiunilor este suspendată ca urmare a epidemiei de COVID‐19, un stat membru poate considera cheltuielile din perioada suspendării drept cheltuieli eligibile chiar și în cazul în care nu sunt prestate servicii, dacă sunt îndeplinite toate condițiile următoare:

(a)

implementarea operațiunii este suspendată după 31 ianuarie 2020;

(b)

suspendarea operațiunii este cauzată de epidemia de COVID‐19;

(c)

cheltuielile au fost angajate și plătite;

(d)

cheltuielile constituie un cost real pentru beneficiar și nu pot fi recuperate sau compensate; în ceea ce privește recuperările și compensațiile care nu se furnizează de statul membru, statul membru poate considera această condiție îndeplinită pe baza unei declarații a beneficiarului; recuperările și compensațiile se deduc din cheltuieli;

(e)

cheltuielile sunt limitate la perioada suspendării operațiunii.

(2)   Pentru operațiunile în cazul cărora costurile se rambursează beneficiarului pe baza unor opțiuni simplificate în materie de costuri, iar implementarea acțiunilor care constituie baza rambursării este suspendată ca urmare a epidemiei de COVID-19, statul membru în cauză poate rambursa costurile beneficiarului pe baza realizărilor planificate pentru perioada suspendării, chiar și în cazul în care nu sunt implementate acțiuni, dacă sunt îndeplinite toate condițiile următoare:

(a)

implementarea acțiunilor este suspendată după 31 ianuarie 2020;

(b)

suspendarea acțiunilor este cauzată de epidemia de COVID‐19;

(c)

opțiunile simplificate în materie de costuri corespund unui cost real suportat de beneficiar, care se demonstrează de acesta, și nu pot fi recuperate sau compensate; în ceea ce privește recuperările și compensațiile care nu se furnizează de statul membru, statul membru poate considera această condiție îndeplinită pe baza unei declarații a beneficiarului; recuperările și compensațiile se deduc din suma corespunzătoare opțiunii simplificate în materie de costuri;

(d)

rambursarea costurilor către beneficiar este limitată la perioada suspendării acțiunilor.

Pentru operațiunile menționate la primul paragraf din prezentul alineat, statul membru poate efectua rambursări către beneficiar și pe baza costurilor menționate la articolul 25 alineatul (1) litera (a), sub rezerva îndeplinirii condițiilor prevăzute la alineatul (1) din prezentul articol.

În cazul în care un stat membru efectuează rambursări către beneficiar pe baza primului și a celui de al doilea paragraf, acesta trebuie să se asigure că orice cheltuială este rambursată o singură dată.

Articolul 26c

Eligibilitatea cheltuielilor pentru operațiunile sprijinite în cadrul unui PO II sau al asistenței tehnice care nu sunt integral implementate ca urmare a epidemiei de COVID19

(1)   Un stat membru poate considera cheltuielile pentru operațiunile care nu sunt implementate integral ca urmare a epidemiei de COVID-19 drept cheltuieli eligibile, dacă sunt îndeplinite toate condițiile următoare:

(a)

implementarea operațiunii încetează după 31 ianuarie 2020;

(b)

încetarea implementării operațiunii este cauzată de epidemia de COVID‐19;

(c)

cheltuielile anterioare încetării implementării operațiunii au fost angajate de beneficiar și plătite.

(2)   Pentru operațiunile în cazul cărora costurile se rambursează beneficiarului pe baza unor opțiuni simplificate în materie de costuri, un stat membru poate considera cheltuielile pentru operațiunile care nu sunt implementate integral ca urmare a epidemiei de COVID-19 drept cheltuieli eligibile, dacă sunt îndeplinite toate condițiile următoare:

(a)

implementarea operațiunii încetează după 31 ianuarie 2020;

(b)

încetarea implementării operațiunii este cauzată de epidemia de COVID-19;

(c)

acțiunile vizate de opțiunile simplificate în materie de costuri au fost finalizate cel puțin parțial înainte de încetarea implementării operațiunii.

Pentru operațiunile menționate la primul paragraf din prezentul alineat, statul membru poate efectua rambursări către beneficiar și pe baza costurilor menționate la articolul 25 alineatul (1) litera (a), sub rezerva îndeplinirii condițiilor prevăzute la alineatul (1) din prezentul articol.

În cazul în care un stat membru efectuează rambursări către beneficiar pe baza atât a primului cât și a celui de al doilea paragraf, acesta trebuie să se asigure că orice cheltuială este rambursată o singură dată.”

8.

La articolul 30 se introduce următorul alineat:

„(1a)   Pe baza unei analize a riscurilor potențiale, statele membre pot stabili cerințe mai puțin stricte în materie de control și de evidențe de auditare în ceea ce privește distribuirea de alimente și/sau de asistență materială de bază celor mai defavorizate persoane pe durata epidemiei de COVID-19.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 23 aprilie 2020.

Pentru Parlamentul European

Președintele

D.M. SASSOLI

Pentru Consiliu

Președintele

G. GRLIĆ RADMAN


(1)  Poziția Parlamentului European din 17 aprilie 2020 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 22 aprilie 2020.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 223/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 privind Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (JO L 72, 12.3.2014, p. 1).