31.3.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 98/30


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/466 AL COMISIEI

din 30 martie 2020

privind măsurile temporare de limitare a riscurilor pentru sănătatea umană, a animalelor și a plantelor și pentru bunăstarea animalelor în timpul anumitor perturbări grave ale sistemelor de control ale statelor membre determinate de boala cauzată de noul coronavirus (COVID-19)

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1069/2009, (CE) nr. 1107/2009, (UE) nr. 1151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 și (UE) 2016/2031 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 și (CE) nr. 1099/2009 ale Consiliului și a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE și 2008/120/CE ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 și (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE și 97/78/CE ale Consiliului și a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale) (1), în special articolul 141 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) 2017/625 stabilește norme privind, printre altele, efectuarea controalelor oficiale și a altor activități oficiale de către autoritățile competente ale statelor membre. De asemenea, el abilitează Comisia să adopte, prin intermediul unui act de punere în aplicare, măsurile temporare adecvate necesare pentru a limita riscurile, printre altele, pentru sănătatea umană, a animalelor și a plantelor și pentru bunăstarea animalelor, în cazul în care dispune de dovezi privind o perturbare gravă a sistemului de control al vreunui stat membru.

(2)

Criza actuală determinată de boala cauzată de noul coronavirus (COVID-19) reprezintă o provocare excepțională și fără precedent pentru capacitatea statelor membre de a efectua controale oficiale și alte activități oficiale în deplină conformitate cu legislația UE.

(3)

În ale sale „Orientări privind măsurile de gestionare a frontierelor în vederea protejării sănătății și a asigurării disponibilității mărfurilor și serviciilor esențiale” (2), Comisia a evidențiat faptul că, în situația actuală, buna funcționare a pieței unice nu ar trebui să fie afectată. În plus, este necesar ca statele membre să continue să asigure circulația mărfurilor.

(4)

În conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625, statele membre sunt obligate să instituie un sistem de control, compus din autorități competente desemnate să efectueze controale oficiale și alte activități oficiale. În particular, în conformitate cu articolul 5 alineatul (1) litera (e) din respectivul regulament, autoritățile competente trebuie să dispună sau să aibă acces la un număr suficient de persoane cu calificări și experiență corespunzătoare, astfel încât controalele oficiale și alte activități oficiale să poată fi efectuate efectiv și în mod eficient.

(5)

În timpul crizei actuale determinate de COVID-19, statele membre au instituit restricții semnificative de circulație pentru populațiile lor, pentru a proteja sănătatea umană.

(6)

Câteva state membre au informat Comisia că, din cauza restricțiilor de circulație, capacitatea lor de a desfășura personal adecvat pentru controale oficiale și pentru alte activități oficiale, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625, este grav afectată.

(7)

Câteva state membre au informat Comisia în mod specific cu privire la dificultățile întâmpinate în efectuarea controalelor oficiale și a altor activități oficiale care necesită prezența fizică a personalului de control. În particular, apar dificultăți în ceea ce privește examenul clinic al animalelor, anumite controale vizând produsele de origine animală, plantele și produsele vegetale și produsele alimentare și hrana de origine neanimală destinată animalelor, precum și în ceea ce privește testarea eșantioanelor în laboratoarele oficiale desemnate de statele membre.

(8)

În conformitate cu legislația UE care reglementează comerțul cu animale vii și cu materiale germinative pe piața unică, în special Directivele 64/432/CEE (3), 88/407/CEE (4), 89/556/CEE (5), 90/429/CEE (6), 91/68/CEE (7), 92/65/CEE (8), 2006/88/CE (9), 2009/156/CE (10) și 2009/158/CE (11) ale Consiliului, transporturile de animale și de materiale germinative trebuie să fie însoțite de originalele certificatelor de sănătate animală pe tot parcursul circulației lor între statele membre.

(9)

În plus, o serie de state membre au informat Comisia că în prezent nu pot fi efectuate, în conformitate cu legislația UE, controale oficiale și alte activități oficiale care să aibă drept rezultat semnarea și emiterea de certificate oficiale și de atestate oficiale originale pe suport de hârtie, care ar trebui să însoțească transporturile de animale și de materiale germinative transportate între statele membre sau care intră în Uniune.

(10)

Prin urmare, este necesar ca o alternativă la prezentarea certificatelor și atestatelor oficiale originale pe suport de hârtie să fie autorizată temporar, ținând seama de utilizarea de către utilizatorii înregistrați ai Sistemului de control al comerțului și de expertiză (TRACES), astfel cum se menționează în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1715 al Comisiei (12), și de incapacitatea tehnică actuală a TRACES de a emite certificate electronice în conformitate cu regulamentul de punere în aplicare respectiv. Este necesar ca această alternativă să nu aducă atingere obligației operatorilor în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625 de a prezenta documentele originale, atunci când acest fapt este fezabil din punct de vedere tehnic.

(11)

Având în vedere aceste circumstanțe specifice, sunt necesare măsuri pentru a se evita riscurile grave pentru sănătatea personalului autorităților competente, fără a periclita prevenirea riscurilor pentru sănătatea oamenilor, a animalelor și a plantelor determinate de animale, plante și produsele provenite de la acestea și fără a periclita prevenirea riscurilor pentru bunăstarea animalelor. În același timp, este necesar să se asigure buna funcționare a pieței unice, pe baza legislației Uniunii privind lanțul agroalimentar.

(12)

Prin urmare, este necesar ca statele membre care se confruntă cu dificultăți grave în aplicare propriilor sisteme de control existente să poată aplica măsurile temporare prevăzute în prezentul regulament, în măsura în care este necesar pentru a gestiona perturbările grave ale sistemelor lor de control. Este necesar ca statele membre să ia toate măsurile care se impun pentru a remedia cât mai curând posibil perturbările grave din sistemele lor de control.

(13)

Este necesar ca statele membre care aplică măsurile temporare prevăzute în prezentul regulament să informeze în acest sens Comisia și celelalte state membre, precum și cu privire la măsurile luate pentru a remedia dificultățile cu care se confruntă în efectuarea controalelor oficiale și a altor activități oficiale în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625.

(14)

Este necesar ca prezentul regulament să fie aplicat timp de două luni, pentru a facilita planificarea și efectuarea controalelor oficiale și a altor activități oficiale în timpul crizei determinate de COVID-19. Având în vedere informațiile primite de la câteva state membre care sugerează necesitatea ca măsurile temporare să fie prevăzute imediat, este necesar ca prezentul regulament să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării sale.

(15)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Prezentul regulament stabilește măsurile temporare necesare pentru a limita riscurile generalizate pentru sănătatea umană, a animalelor și a plantelor și pentru bunăstarea animalelor, pentru a contracara perturbările grave ale funcționării sistemelor de control ale statelor membre în contextul crizei determinate de COVID-19.

Articolul 2

Statele membre care doresc să aplice măsurile temporare prevăzute în prezentul regulament informează în acest sens Comisia și celelalte state membre, precum și cu privire la măsurile luate pentru a remedia dificultățile cu care se confruntă în efectuarea controalelor oficiale și a altor activități oficiale în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625.

Articolul 3

Controalele oficiale și alte activități oficiale pot fi, în mod excepțional, efectuate de una sau mai multe persoane fizice autorizate în mod specific de către autoritatea competentă pe baza calificărilor, a formării profesionale și a experienței lor practice, care să fie în contact cu autoritatea competentă prin orice mijloace de comunicare disponibile și care să urmeze instrucțiunile autorității competente pentru efectuarea unor astfel de controale oficiale și alte activități oficiale. Aceste persoane trebuie să acționeze imparțial și să fie libere de orice conflict de interese în ceea ce privește controalele oficiale și alte activități oficiale pe care le efectuează.

Articolul 4

Controalele oficiale și alte activități oficiale vizând certificatele și atestatele oficiale pot fi efectuate, în mod excepțional, prin intermediul unui control oficial efectuat pe baza unei copii electronice a originalului acestor certificate sau atestări sau pe baza unui format electronic al certificatului sau al atestării care să fie întocmit și transmis în TRACES, cu condiția ca persoana responsabilă de prezentarea certificatului sau a atestatului oficial să prezinte autorității competente o declarație care să menționeze faptul că originalul certificatului sau al atestatului oficial va fi transmis de îndată ce este posibil din punct de vedere tehnic. Atunci când efectuează astfel de controale oficiale și de alte activități oficiale, autoritatea competentă ia în considerare riscul de neconformitate a animalelor și a produselor în cauză și antecedentele operatorilor în ceea ce privește rezultatele controalelor oficiale efectuate asupra lor și conformitatea lor cu normele menționate la articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2017/625.

Articolul 5

În mod excepțional, controalele oficiale și alte activități oficiale pot fi efectuate:

(a)

în cazul analizelor, testelor sau diagnosticărilor care sunt efectuate de către laboratoarele oficiale, de către orice laborator desemnat în acest scop de către autoritatea competentă cu titlu temporar;

(b)

în cazul reuniunilor fizice cu operatorii și cu personalul acestora în contextul metodelor și al tehnicilor de control oficial menționate la articolul 14 din Regulamentul (UE) 2017/625, prin intermediul mijloacelor disponibile de comunicare la distanță.

Articolul 6

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică până la 1 iunie 2020.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 30 martie 2020.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 95, 7.4.2017, p. 1.

(2)  C(2020) 1753 final din 16 martie 2020.

(3)  Directiva 64/432/CEE a Consiliului din 26 iunie 1964 privind problemele de inspecție veterinară care afectează schimburile intracomunitare cu bovine și porcine (JO 121, 29.7.1964, p. 1977/64).

(4)  Directiva 88/407/CEE a Consiliului din 14 iunie 1988 de stabilire a cerințelor de sănătate animală aplicabile în schimburile intracomunitare și la importul de material seminal de animale domestice din specia bovină (JO L 194, 22.7.1988, p. 10).

(5)  Directiva 89/556/CEE a Consiliului din 25 septembrie 1989 de stabilire a condițiilor de sănătate animală care reglementează schimburile intracomunitare și importurile de embrioni de animale domestice din specia bovină provenind din țări terțe (JO L 302, 19.10.1989, p. 1).

(6)  Directiva 90/429/CEE a Consiliului din 26 iunie 1990 de stabilire a cerințelor de sănătate animală care se aplică schimburilor intracomunitare și importurilor de material seminal de animale domestice din specia porcină (JO L 224, 18.8.1990, p. 62).

(7)  Directiva 91/68/CEE a Consiliului din 28 ianuarie 1991 privind condițiile de sănătate animală care reglementează schimburile intracomunitare de ovine și caprine (JO L 46, 19.2.1991, p. 19).

(8)  Directiva 92/65/CEE a Consiliului din 13 iulie 1992 de definire a cerințelor de sănătate animală care reglementează schimburile și importurile în Comunitate de animale, material seminal, ovule și embrioni care nu se supun, în ceea ce privește cerințele de sănătate animală, reglementărilor comunitare speciale prevăzute la punctul I din anexa A la Directiva 90/425/CEE (JO L 268, 14.9.1992, p. 54).

(9)  Directiva 2006/88/CE a Consiliului din 24 octombrie 2006 privind cerințele de sănătate animală pentru animale și produse de acvacultură și privind prevenirea și controlul anumitor boli la animalele de acvacultură (JO L 328, 24.11.2006, p. 14).

(10)  Directiva 2009/156/CE a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind condițiile de sănătate animală care reglementează circulația și importul de ecvidee provenind din țări terțe (JO L 192, 23.7.2010, p. 1).

(11)  Directiva 2009/158/CE a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind condițiile de sănătate animală care reglementează comerțul intracomunitar și importurile din țări terțe de păsări de curte și de ouă pentru incubație (JO L 343, 22.12.2009, p. 74).

(12)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1715 al Comisiei din 30 septembrie 2019 de stabilire a normelor privind funcționarea sistemului de gestionare a informațiilor pentru controalele oficiale și a componentelor sistemice ale acestuia (Regulamentul IMSOC) (JO L 261, 14.10.2019, p. 37).