22.12.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 433/76


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/2183 A COMISIEI

din 21 decembrie 2020

privind anumite măsuri de protecție în relație cu raportarea infecțiilor cu SARS-CoV-2 la nurci și alte animale din familia Mustelidae și la câinii enoți

[notificată cu numărul C(2020) 9531]

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 89/662/CEE a Consiliului din 11 decembrie 1989 privind controlul veterinar în cadrul schimburilor intracomunitare în vederea realizării pieței interne (1), în special articolul 9 alineatul (4),

având în vedere Directiva 90/425/CEE a Consiliului din 26 iunie 1990 privind controalele veterinare și zootehnice aplicabile în schimburile din cadrul Uniunii cu anumite animale vii și produse în vederea realizării pieței interne (2), în special articolul 10 alineatul (4),

întrucât:

(1)

În 2020 au fost raportate cazuri de infecții cu virusul SARS-CoV-2 la nurci și s-a stabilit că pot apărea transmiteri de la oameni la nurci și de la nurci la oameni. Infecțiile cu SARS-CoV-2 la nurci au fost raportate în anumite state membre și țări terțe. În plus, un stat membru a raportat cazuri umane de COVID-19 cauzate de variante de virus SARS-CoV-2 asociate nurcilor. Studii ale Centrelor de Prevenire și Control al Bolilor, din decembrie 2020, indică faptul că și câinii enoți (Nyctereutes procyonoides) sunt susceptibili la SARS-CoV-2.

(2)

La 12 noiembrie 2020, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a publicat o evaluare rapidă a riscurilor privind detectarea unor noi variante de virus SARS-CoV-2 asociate nurcilor.

(3)

Evaluarea rapidă a riscurilor efectuată de ECDC a concluzionat că nivelul general de risc pentru sănătatea umană determinat de variantele de SARS-CoV-2 asociate nurcilor poate fi stabilit ca variind de la mic pentru populația generală până la foarte mare pentru persoanele vulnerabile din punct de vedere medical cu expunere profesională. Evaluarea rapidă a riscurilor a indicat, de asemenea, că sunt necesare investigații suplimentare pentru a evalua dacă variantele de SARS-CoV-2 asociate nurcilor pot avea un impact asupra riscului de reinfectare, pot reduce eficacitatea vaccinurilor sau a tratamentelor.

(4)

Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) a emis, la 12 noiembrie 2020, o declarație privind relația dintre COVID-19 și nurci, indicând faptul că riscul ca animalele susceptibile, cum ar fi nurca, să devină un rezervor de SARS-CoV-2 generează preocupări la nivel mondial, deoarece orice transmitere la oameni ar putea avea implicații asupra sănătății publice.

(5)

Câinii enoți sunt considerați susceptibili la infectarea cu SARS-CoV-2, iar OIE a solicitat țărilor să monitorizeze animalele susceptibile pentru infecția cu SARS-CoV-2, cum ar fi nurcile și câinii enoți, adoptând o abordare de tip „O singură sănătate”.

(6)

În conformitate cu Directiva 2003/99/CE a Parlamentului European și a Consiliului (3), statele membre trebuie să asigure colectarea datelor privind apariția zoonozelor și a agenților zoonotici.

(7)

În conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Directiva 90/425/CEE, fiecare stat membru trebuie să informeze imediat celelalte state membre și Comisia cu privire la focarele epidemice de pe teritoriul său, cu privire la orice zoonoze, boli sau alte cauze care ar putea constitui un pericol grav pentru animale sau pentru sănătatea umană.

(8)

În conformitate cu articolul 9 alineatul (1) din Directiva 89/662/CEE, fiecare stat membru trebuie să informeze imediat celelalte state membre și Comisia cu privire la focarele epidemice de pe teritoriul său, cu privire la orice zoonoze, boli sau alte cauze care ar putea constitui un pericol grav pentru animale sau pentru sănătatea umană.

(9)

În plus față de aceste cerințe de notificare imediată, pentru a permite o evaluare a riscurilor în cadrul abordării „O singură sănătate” și pentru a identifica și fundamenta opțiunile posibile de gestionare a riscurilor care decurg din circulația variantelor de SARS-CoV-2 asociate nurcilor la animale din familia Mustelidae și la câinii enoți este necesar să se stabilească un sistem de raportare eficace și armonizat, care să permită schimbul tuturor informațiilor relevante, fără întârziere.

(10)

Având în vedere urgența evaluării riscului determinat de situația epidemiologică din Uniune în ceea ce privește apariția SARS-CoV-2 la nurci și la alte animale din familia Mustelidae și la câinii enoți, este necesar ca statele membre să transmită Comisiei rapoarte regulate privind apariția infecției respective la animalele deținute sau sălbatice din familia Mustelidae și la câinii enoți. Pentru a asigura o comunicare adecvată a riscurilor în cadrul Uniunii, Comisia trebuie să transmită statelor membre un rezumat al informațiilor colectate. Este oportun să se stabilească modelul de raport în prezenta decizie, care să structureze datele în funcție de focar și de speciile susceptibile la virusul SARS-CoV-2. Prezenta decizie trebuie să intre în vigoare cât mai curând posibil în cadrul juridic stabilit prin Directiva 90/425/CEE și prin Directiva 89/662/CEE. Datele colectate și transmise fac obiectul Regulamentului (UE) nr. 2016/679 (4) al Parlamentului European și al Consiliului.

(11)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt în conformitate cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Statele membre transmit Comisiei un raport în termen de trei zile de la prima confirmare pe teritoriul lor a infectării nurcilor și a altor animale din familia Mustelidae și a câinilor enoți (Nyctereutes procyonoides) cu SARS-CoV-2.

(2)   În cazul apariției altor cazuri sau a unor focare de infecții noi cu SARS-CoV-2 la animalele menționate la alineatul (1) după prima confirmare menționată la alineatul (1), statele membre transmit săptămânal un raport de monitorizare. Statele membre transmit, de asemenea, raportul de monitorizare atunci când există actualizări relevante privind epidemiologia bolii și implicațiile sale zoonotice.

(3)   Rapoartele menționate la alineatele (1) și (2) includ, pentru fiecare caz sau focar de infecție, informațiile indicate în anexa la prezenta decizie.

(4)   Rapoartele menționate la alineatele (1) și (2) se comunică într-un format electronic care urmează să fie stabilit de Comisie în cadrul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale.

Articolul 2

(1)   Comisia informează statele membre, în cadrul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale, cu privire la rapoartele transmise de statele membre în conformitate cu articolul 1.

(2)   Comisia publică pe site-ul ei, exclusiv cu titlu informativ, un rezumat actualizat al informațiilor conținute în rapoartele prezentate de statele membre în conformitate cu articolul 1.

Articolul 3

Prezenta decizie se aplică până la 20 aprilie 2021.

Articolul 4

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 21 decembrie 2020.

Pentru Comisie

Stella KYRIAKIDES

Membru al Comisiei


(1)  JO L 395, 30.12.1989, p. 13.

(2)  JO L 224, 18.8.1990, p. 29.

(3)  Directiva 2003/99/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 noiembrie 2003 privind monitorizarea zoonozelor și a agenților zoonotici, de modificare a Deciziei 90/424/CEE a Consiliului și de abrogare a Directivei 92/117/CEE a Consiliului (JO L 325, 12.12.2003, p. 31).

(4)  Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (JO L 119, 4.5.2016, p. 1).


ANEXĂ

Informații care trebuie incluse în rapoartele menționate la articolul 1 în legătură cu apariția cazurilor de infecție cu SARS-CoV-2 la nurci și la alte animale din familia Mustelidae și la cânii enoți („specii susceptibile”)

1.   

Data raportării:

2.   

Stat membru.

3.   

Tipul de raport (primul raport de confirmare/raport săptămânal de monitorizare).

4.   

Numărul total de focare/cazuri în statul membru incluse în raport.

5.   

Pentru fiecare focar/caz, furnizați:

(a)

numărul de ordine al fiecărui focar/caz din statul membru;

(b)

regiunea și localizarea geografică aproximativă a unității sau a altui loc unde au fost ținute sau localizate animalele;

(c)

data suspiciunii;

(d)

data confirmării;

(e)

metoda (metodele) de diagnosticare;

(f)

data estimării introducerii virusului în unitate sau în locul respectiv;

(g)

posibila sursă a virusului;

(h)

măsurile de control aplicate [detalii (1)];

(i)

numărul de animale susceptibile din unitate sau din locul respectiv (per specie susceptibilă);

(j)

numărul de animale afectate clinic sau subclinic în unitate sau la locul respectiv (per specie susceptibilă; în cazul în care nu este disponibilă o cifră exactă, furnizați o estimare);

(k)

morbiditatea: Numărul de animale (per specie susceptibilă) afectate clinic, cu semne asemănătoare cu COVID-19, în unitate sau la locul respectiv în raport cu numărul de animale susceptibile, cu o descriere sumară a semnelor clinice (în cazul în care nu este disponibilă o cifră exactă, furnizați o estimare);

(l)

mortalitatea: Numărul de animale (per specie susceptibilă) decedate în unitate sau la locul respectiv (în cazul în care nu este disponibilă o cifră exactă, furnizați o estimare).

6.   

Date privind epidemiologia moleculară, mutațiile semnificative.

7.   

Date relevante privind cazurile la om din statul membru care sunt în relație directă cu focarele/cazurile la animalele menționate la articolul 1 alineatul (1) și alineatul (2).

8.   

Alte informații relevante.


(1)  Măsurile de împiedicare a răspândirii țară; supravegherea în interiorul zonei de izolare sau de protecție; trasabilitatea; carantină; eliminarea oficială a carcaselor, a subproduselor și a deșeurilor; eliminare; controlul rezervoarelor de faună sălbatică; zonare; dezinfectare; vaccinarea permisă (dacă există un vaccin); niciun tratament al animalelor afectate și alte măsuri relevante.