1.12.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 402/53


DECIZIA (UE) 2020/1803 A COMISIEI

din 27 noiembrie 2020

de stabilire a criteriilor de acordare a etichetei ecologice a UE pentru produse de hârtie tipărită, produse de papetărie din hârtie și sacoșe din hârtie

[notificată cu numărul C(2020) 8155]

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 66/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind eticheta UE ecologică (1), în special articolul 8 alineatul (2),

după consultarea Comitetului pentru etichetare ecologică al Uniunii Europene,

întrucât:

(1)

În temeiul Regulamentului (CE) nr. 66/2010, eticheta ecologică a UE poate fi acordată produselor care au un impact redus asupra mediului pe durata întregului lor ciclu de viață.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 66/2010 prevede stabilirea unor criterii specifice privind eticheta ecologică a UE, în funcție de categoriile de produse.

(3)

Decizia 2012/481/UE a Comisiei (2) a stabilit criteriile și cerințele aferente de evaluare și verificare pentru categoria de produse „hârtie tipărită”. Perioada de valabilitate a respectivelor criterii și cerințe a fost prelungită până la 31 decembrie 2020 prin Decizia (UE) 2018/1590 a Comisiei (3).

(4)

Decizia 2014/256/UE a Comisiei (4) a stabilit criteriile și cerințele aferente de evaluare și verificare pentru categoria de produse „produse din hârtie prelucrată”. Perioada de valabilitate a respectivelor criterii și cerințe a fost prelungită până la 31 decembrie 2020 prin Decizia (UE) 2017/1525 a Comisiei (5).

(5)

Pentru a reflecta mai bine cele mai bune practici de pe piață pentru aceste categorii de produse și pentru a ține seama de inovațiile apărute între timp, este necesar să se stabilească un nou set de criterii pentru produsele de hârtie tipărită, produsele de papetărie din hârtie și sacoșele din hârtie.

(6)

Raportul privind verificarea adecvării referitoare la eticheta ecologică a UE (6) din 30 iunie 2017, în care s-a evaluat punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 66/2010, a concluzionat că este necesară dezvoltarea unei abordări mai strategice pentru eticheta ecologică a UE, inclusiv gruparea categoriilor de produse strâns legate, după caz.

(7)

În conformitate cu aceste concluzii și după consultarea Comitetului pentru etichetare ecologică al Uniunii Europene, este oportun să se revizuiască criteriile pentru categoria de produse „hârtie tipărită” și „produse din hârtie prelucrată”, ținând seama de succesul actual, de interesul părților interesate în ceea ce privește produsul și de eventualele posibilități viitoare de sporire a utilizării și a cererii pe piață de produse durabile.

(8)

Întrucât cele două categorii de produse „hârtie tipărită” și „produse din hârtie prelucrată” sunt strâns legate și criteriile care le reglementează se vor suprapune, este oportun să se adopte o decizie unică cu o singură anexă pentru ambele categorii de produse.

(9)

Denumirea categoriei de produse ar trebui modificată în „produse de hârtie tipărită, produse de papetărie din hârtie și sacoșe din hârtie” pentru a reflecta mai bine funcționalitatea produsului și pentru a asigura claritatea în ceea ce privește produsele incluse în domeniul de aplicare. Acest lucru ar trebui să sporească vizibilitatea schemelor pentru participanții pe piață și să reducă sarcina administrativă pentru autoritățile naționale.

(10)

În plus, în conformitate cu revizuirea, ar trebui să se aducă anumite modificări definiției categoriei de produse „produse de hârtie tipărită, produse de papetărie din hârtie și sacoșe din hârtie”, în special pentru a face o distincție mai clară între diferitele tipuri de produse.

(11)

Noul Plan de acțiune privind economia circulară pentru o Europă mai curată și mai competitivă (7), adoptat la 11 martie 2020, prevede că cerințele privind sustenabilitatea, posibilitatea de reciclare și conținutul de materiale reciclate vor fi incluse mai sistematic în criteriile de acordare a etichetei ecologice a UE.

(12)

Criteriile revizuite de acordare a etichetei ecologice a UE pentru produse de hârtie tipărită, produse de papetărie din hârtie și sacoșe din hârtie ar trebui să vizeze, în special, utilizarea produselor pe bază de hârtie fabricate într-un mod mai sustenabil și care provin din păduri gestionate în mod durabil sau din materiale reciclate. Noile criterii ar trebui să se bazeze pe o abordare de analiză a ciclului de viață și să urmărească promovarea proceselor de fabricație eficiente din punct de vedere energetic și reducerea emisiilor de compuși organici volatili (COV) care contribuie la oxidarea fotochimică, toxicitatea pentru om, epuizarea resurselor abiotice, eutrofizare, acidifiere și schimbările climatice. Criteriile revizuite ar trebui să limiteze utilizarea substanțelor periculoase, să abordeze emisiile generate în timpul procesului de tipărire, să reducă cantitatea de deșeuri de hârtie generate într-un proces și să sporească posibilitățile de reciclare a produselor, ceea ce contribuie la facilitarea tranziției către o economie mai circulară.

(13)

Noile criterii, precum și cerințele de evaluare și de verificare aferente pentru fiecare categorie de produse ar trebui să rămână valabile până la 31 decembrie 2028, luând în considerare ciclul de inovare pentru cele două categorii de produse.

(14)

Din motive de securitate juridică, Deciziile 2012/481/UE și 2014/256/UE ar trebui abrogate.

(15)

Ar trebui să se acorde o perioadă de tranziție în cazul producătorilor ai căror produse au primit eticheta ecologică a UE pentru produse de hârtie tipărită sau produse din hârtie prelucrată pe baza criteriilor stabilite în Decizia 2012/481/UE, respectiv Decizia 2014/256/UE, astfel încât aceștia să aibă la dispoziție suficient timp pentru a-și adapta produsele în vederea îndeplinirii noilor criterii și cerințe. Pentru o perioadă limitată după adoptarea prezentei decizii, producătorii ar trebui, de asemenea, să poată depune cereri bazate fie pe vechile criterii stabilite prin deciziile sus-menționate, fie pe noile criterii stabilite prin prezenta decizie. Ar trebui să se permită utilizarea timp de 18 luni de la data adoptării prezentei decizii a etichetelor ecologice ale UE acordate în conformitate cu criteriile stabilite într-una din vechile decizii.

(16)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului instituit prin articolul 16 din Regulamentul (CE) nr. 66/2010,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Categoria de produse „produse de hârtie tipărită, produse de papetărie din hârtie și sacoșe din hârtie” cuprinde următoarele produse:

(a)

produse de hârtie tipărită cu un conținut de hârtie, carton sau substraturi pe bază de hârtie de cel puțin 90 % din greutate, cu excepția cărților, a cataloagelor, a pliantelor și a formularelor, care trebuie să aibă un conținut de hârtie, carton sau substraturi pe bază de hârtie de cel puțin 80 % din greutate. Se consideră că inserțiile, copertele și orice parte de hârtie tipărită a produsului final fac parte din produs, cu excepția inserțiilor libere (de exemplu, foile volante, autocolantele care pot fi îndepărtate) care sunt vândute sau furnizate împreună cu produsele de hârtie tipărită. În cazul în care se intenționează plasarea etichetei ecologice a UE pe inserțiile libere, acestea trebuie să îndeplinească cerințele din anexa la prezenta decizie. Inserțiile prinse de produsul de hârtie tipărită (care nu sunt destinate desprinderii de acesta) trebuie să respecte cerințele din anexa la prezenta decizie;

(b)

plicuri constituite în proporție de cel puțin 90 % în greutate din hârtie, carton sau substraturi pe bază de hârtie;

(c)

sacoșe din hârtie, inclusiv hârtie de împachetat, constituite în proporție de 100 % în greutate din hârtie, carton sau substraturi pe bază de hârtie;

(d)

produse de papetărie din hârtie, inclusiv pentru completarea produselor, constituite în proporție de cel puțin 70 % în greutate din hârtie, carton sau substraturi pe bază de hârtie, cu excepția dosarelor suspendabile și dosarelor cu șină metalică cărora nu li se aplică pragul.

(2)   Pentru produsele menționate la alineatul (1) litera (a) constituite în proporție de cel puțin 80 % în greutate din hârtie, carton sau substraturi pe bază de hârtie și pentru produsele menționate la alineatul (1) litera (d), materialul plastic nu trebuie să depășească 10 % în greutate, cu excepția bibliorafturilor cu inele, a caietelor, a agendelor, a jurnalelor și a bibliorafturilor cu mecanism cu levier, la care greutatea materialului plastic nu trebuie să depășească 13 %.

(3)   Greutatea metalului nu trebuie să depășească 30 g pe produs, cu excepția dosarelor suspendabile, a dosarelor cu șină metalică, a bibliorafturilor cu inel și a bibliorafturilor cu mecanism cu levier care au o capacitate de îndosariere de până la 225 de coli, în cazul cărora aceasta poate fi de maximum 75 g și cu excepția bibliorafturilor cu mecanism cu levier care au o capacitate de îndosariere mai mare de 225 de coli, în cazul cărora aceasta poate fi de maximum 170 g.

(4)   Categoria de produse „produse de hârtie tipărită, produse de papetărie din hârtie și sacoșe din hârtie” nu include următoarele produse sau materiale:

(a)

ambalajele și elementele lipite de ambalaje, cum ar fi etichetele (cu excepția sacoșelor din hârtie și a hârtiei de împachetat);

(b)

cartonul ondulat;

(c)

materialele care intră în contact cu produsele alimentare și obiectele destinate să vină în contact cu produsele alimentare care fac obiectul articolului 1 din Regulamentul (CE) nr. 1935/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (8);

(d)

produsele care se încadrează în categoria de produse „hârtie absorbantă și produse din hârtie absorbantă”, astfel cum sunt definite la articolul 2 din Decizia (UE) 2019/70 a Comisiei (9);

(e)

produsele de hârtie tipărită parfumată, produsele de papetărie din hârtie parfumată și sacoșele de hârtie parfumată;

(f)

policlorura de vinil (PVC).

Articolul 2

În sensul prezentei decizii, se aplică următoarele definiții:

1.

„bibliorafturi” înseamnă produse pe bază de hârtie utilizate pentru stocarea documentelor sau a revistelor, constând dintr-o copertă, de obicei din carton, prevăzută cu inele pentru păstrarea împreună a foilor volante, printre acestea numărându-se bibliorafturile cu inele și bibliorafturile cu mecanism cu levier;

2.

„cărți” înseamnă produse din hârtie tipărită cusute sau lipite, cu copertă tare sau moale, care nu includ rapoartele anuale, ziarele, broșurile, revistele și cataloagele publicate periodic;

3.

„produse de îndosariere” înseamnă produsele utilizate pentru organizarea, stocarea și protecția documentelor pe suport de hârtie, inclusiv dosarele suspendabile și bibliorafturile cu mecanism cu levier;

4.

„dosar” înseamnă o cutie sau o copertă pliantă pentru stocarea foilor volante, inclusiv indexuri și separatoare, mape, dosare simple, dosare suspendabile, cutii de carton și dosare tip plic;

5.

„inserție” înseamnă o pagină sau o secțiune suplimentară, tipărită separat de produsul de hârtie tipărită, care fie este plasată între paginile unui produs de hârtie tipărită și poate fi îndepărtată (inserție liberă), fie este legată de paginile unui produs de hârtie tipărită, formând astfel parte integrantă din acesta (inserție fixă), inclusiv reclamele pe mai multe pagini, pliantele, broșurile, cărțile poștale pentru răspuns sau alte materiale promoționale;

6.

„ambalaje” înseamnă toate produsele realizate din orice material, de orice natură, utilizate pentru a conține, a proteja, a manevra, a furniza sau a prezenta bunurile, de la materii prime la bunuri prelucrate, de la producător la utilizator sau consumator;

7.

„sacoșe din hârtie” înseamnă produse pe bază de hârtie utilizate pentru manipularea sau transportul de mărfuri;

8.

„produs de hârtie tipărită” înseamnă un produs care poartă imaginea tipărită care rezultă în urma prelucrării unui material tipărit imprimat pe hârtie, inclusiv finisarea;

9.

„produse de papetărie din hârtie” înseamnă materiale de scris și de îndosariere din hârtie, inclusiv plicurile și materialele de birou;

10.

„hârtie de împachetat” înseamnă o coală sau o rolă de hârtie utilizată pentru ambalarea unor articole precum cadourile și coletele.

Articolul 3

Pentru ca unui produs să i se acorde eticheta ecologică a UE în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 66/2010 pentru categoria de produse „produse de hârtie tipărită, produse de papetărie din hârtie și sacoșe din hârtie”, acesta trebuie să se încadreze în definiția respectivei categorii de produse prevăzută la articolul 1 din prezenta decizie și să respecte criteriile și cerințele de evaluare și verificare aferente stabilite în anexa la prezenta decizie.

Articolul 4

Criteriile de acordare a etichetei ecologice a UE pentru categoria de produse „produse de hârtie tipărită, produse de papetărie din hârtie și sacoșe din hârtie”, precum și cerințele de evaluare și verificare aferente sunt valabile până la 31 decembrie 2028.

Articolul 5

În scopuri administrative, numărul de cod atribuit categoriei de produse „produse de hârtie tipărită, produse de papetărie din hârtie și sacoșe din hârtie” este „053”.

Articolul 6

Deciziile 2012/481/UE și 2014/256/UE se abrogă.

Articolul 7

(1)   Fără a aduce atingere articolului 6, cererile depuse înainte de data adoptării prezentei decizii pentru acordarea etichetei ecologice a UE pentru categoria de produse „hârtie tipărită”, astfel cum este definită în Decizia 2012/481/UE, se evaluează în conformitate cu condițiile stabilite în Decizia 2012/481/UE.

(2)   Fără a aduce atingere articolului 6, cererile depuse înainte de data adoptării prezentei decizii pentru acordarea etichetei ecologice a UE pentru categoria de produse „produse din hârtie prelucrată”, astfel cum este definită în Decizia 2014/256/UE, se evaluează în conformitate cu condițiile stabilite în Decizia 2014/256/UE.

(3)   Cererile de acordare a etichetei ecologice a UE pentru produsele care se încadrează în categoria de produse „produse de hârtie tipărită, produse de papetărie din hârtie și sacoșe din hârtie” depuse la data adoptării sau în termen de două luni de la data adoptării prezentei decizii se pot baza fie pe criteriile stabilite în prezenta decizie, fie pe criteriile stabilite în Decizia 2012/481/UE pentru categoria de produse „hârtie tipărită” sau în Decizia 2014/256/UE pentru categoria de produse „produse din hârtie prelucrată”, după caz. Cererile respective sunt evaluate în conformitate cu criteriile pe baza cărora au fost depuse.

(4)   Licențele pentru eticheta ecologică a UE acordate în baza unei cereri evaluate în conformitate cu criteriile stabilite în Decizia 2012/481/UE sau Decizia 2014/256/UE pot fi utilizate timp de 18 luni de la data adoptării prezentei decizii.

Articolul 8

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 27 noiembrie 2020.

Pentru Comisie

Virginijus SINKEVIČIUS

Membru al Comisiei


(1)  JO L 27, 30.1.2010, p. 1.

(2)  Decizia 2012/481/UE a Comisiei din 16 august 2012 de stabilire a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice a UE pentru hârtia tipărită (JO L 223, 21.8.2012, p. 55).

(3)  Decizia (UE) 2018/1590 a Comisiei din 19 octombrie 2018 de modificare a Deciziilor 2012/481/UE, 2014/391/UE, 2014/763/UE și 2014/893/UE în ceea ce privește perioada de valabilitate a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice a UE pentru anumite produse și a cerințelor de evaluare și de verificare aferente (JO L 264, 23.10.2018, p. 24).

(4)  Decizia 2014/256/UE a Comisiei din 2 mai 2014 de stabilire a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice a UE pentru produsele din hârtie prelucrată (JO L 135, 8.5.2014, p. 24).

(5)  Decizia (UE) 2017/1525 a Comisiei din 4 septembrie 2017 de modificare a Deciziei 2014/256/UE în vederea prelungirii perioadei de valabilitate a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice a UE pentru anumite produse din hârtie prelucrată (JO L 230, 6.9.2017, p. 28).

(6)  Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind revizuirea aplicării Regulamentului (CE) nr. 1221/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2009 cu privire la participarea voluntară a organizațiilor la un sistem comunitar de management de mediu și audit (EMAS) și la Regulamentul (CE) nr. 66/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind eticheta ecologică a UE [COM(2017) 355].

(7)  Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor, Un nou Plan de acțiune privind economia circulară pentru o Europă mai curată și mai competitivă [COM(2020) 98 final)].

(8)  Regulamentul (CE) nr. 1935/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 octombrie 2004 privind materialele și obiectele destinate să vină în contact cu produsele alimentare și de abrogare a Directivelor 80/590/CEE și 89/109/CEE (JO L 338, 13.11.2004, p. 4).

(9)  Decizia (UE) 2019/70 a Comisiei din 11 ianuarie 2019 de stabilire a criteriilor de acordare a etichetei ecologice a UE pentru hârtia grafică și a criteriilor de acordare a etichetei ecologice a UE pentru hârtia absorbantă și produsele din hârtie absorbantă (JO L 15, 17.1.2019, p. 27).


ANEXĂ

Criteriile de acordare a etichetei ecologice a UE pentru produse de hârtie tipărită, produse de papetărie din hârtie și sacoșe din hârtie

CADRU

Scopurile criteriilor

Criteriile de acordare a etichetei ecologice a UE vizează cele mai bune produse de hârtie tipărită, produse de papetărie din hârtie și sacoșe din hârtie de pe piață, din punct de vedere al performanței de mediu. Criteriile se axează pe principalele efecte asupra mediului asociate cu ciclul de viață al acestor produse și promovează aspectele legate de economia circulară.

În special, criteriile au scopul de a promova produse care utilizează un conținut ridicat de fibre durabile sau reciclate, care sunt reciclabile, sunt asociate cu niveluri scăzute de emisii și care pot conține doar o cantitate limitată de substanțe periculoase.

În acest scop, criteriile vizează:

cerința ca substratul de hârtie, inclusiv cartonul, să fie certificat cu eticheta ecologică a UE;

stabilirea unor limite stricte pentru utilizarea substanțelor periculoase;

stabilirea de cerințe pentru a garanta posibilitatea de reciclare a produsului și un sistem adecvat de gestionare a deșeurilor, inclusiv limite privind cantitatea maximă de deșeuri de hârtie produse;

stabilirea de cerințe privind emisiile, în special în ceea ce privește reducerea emisiilor de COV, pentru a contribui la garantarea beneficiilor conexe pentru sănătatea lucrătorilor și pentru reducerea poluării atmosferice locale și regionale;

stabilirea de cerințe privind consumul de energie la locul de producție.

Criteriile de acordare a etichetei ecologice a UE pentru „produse de hârtie tipărită, produse de papetărie din hârtie și sacoșe din hârtie” sunt următoarele:

1.

Substratul;

2.

Substanțele limitate:

2.1.

Restricții privind substanțele care prezintă motive de îngrijorare deosebită (Substances of Very High Concern – SVHC);

2.2.

Restricții privind substanțele clasificate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (1);

2.3.

Produse biocide și substanțe active biocide;

2.4.

Agenți de curățare;

2.5.

Etoxilați de alchilfenol, solvenți halogenați și ftalați;

2.6.

Alte restricții aplicabile cernelurilor tipografice, tonerelor și lacurilor;

2.7.

Recuperarea toluenului de la tipărirea prin rotogravură;

3.

Posibilitatea de reciclare:

3.1.

Posibilitatea de îndepărtare a componentelor din alt material decât hârtia;

3.2.

Posibilitatea de retransformare în pastă de hârtie;

3.3.

Posibilitatea de îndepărtare a adezivilor;

3.4.

Posibilitatea de descernelizare;

4.

Emisiile:

4.1.

Emisii în apă care provin din activitatea de tipărire prin rotogravură;

4.2.

Emisii care provin de la instalații care intră sub incidența Directivei 2010/75/UE a Parlamentului European și a Consiliului (2) sau de la instalații echivalente;

4.3.

Emisii de COV din procesele de tipărire care nu intră sub incidența Directivei 2010/75/UE;

5.

Deșeurile:

5.1.

Sistemul de gestionare a deșeurilor;

5.2.

Hârtie pentru reciclare de la tipografii;

5.3.

Hârtie pentru reciclare care provine de la unitățile de producție de produse de papetărie din hârtie și sacoșe din hârtie;

6.

Consumul de energie;

7.

Formarea;

8.

Adecvarea pentru utilizare;

9.

Informațiile care figurează pe produs;

10.

Informațiile care figurează pe eticheta ecologică a UE.

Criteriile ecologice vizează producția de produse de hârtie tipărită, produse de papetărie din hârtie și sacoșe din hârtie, inclusiv subprocesele constitutive de la producția de hârtie la unitatea (unitățile) și liniile de producție dedicate unde produsele de hârtie tipărită, produsele de papetărie din hârtie și sacoșele din hârtie sunt imprimate și/sau prelucrate. Criteriile ecologice nu se referă la transport și ambalare.

Toate operațiunile de imprimare sau de prelucrare a produselor de hârtie tipărită, produselor de papetărie din hârtie și sacoșelor din hârtie trebuie să îndeplinească cerințele respective. Părțile produsului care sunt imprimate sau prelucrate de un subcontractor trebuie, de asemenea, să îndeplinească cerințele aferente. Cererea trebuie să includă o listă a tuturor imprimeriilor și subcontractorilor implicați în producerea produsului, cu menționarea adreselor acestora.

Se poate depune o cerere pentru o linie de produse de tipul specificat, cum ar fi, de exemplu, o broșură lipită cu 2 până la 30 pagini. În acest caz, eșantionul de produs care reprezintă linia de produse trebuie să îndeplinească criteriile. Eșantionul de produs trebuie analizat cu referire la toate materialele și substanțele chimice utilizate, tipurile de hârtie, numărul maxim de pagini, formatul maxim și toate tipurile posibile de legare. Eticheta ecologică a UE poate fi utilizată pentru toate produsele ulterioare care respectă criteriile definite pentru eșantionul de produs.

Modificările la nivelul furnizorilor, al locurilor și proceselor de producție în ceea ce privește produsele cărora le-a fost acordată eticheta ecologică a UE se notifică organismelor competente, împreună cu informațiile justificative necesare pentru a permite verificarea menținerii conformității cu criteriile. Pentru un tip de produs fabricat în mod recurent sau un tip de produs care va fi fabricat o singură dată, cererea trebuie să vizeze produsul specific.

Evaluare și verificare: Cerințele specifice de evaluare și verificare sunt indicate pentru fiecare criteriu.

În cazul în care solicitantul trebuie să furnizeze declarații, documentație, analize, rapoarte de testare sau alte dovezi pentru a atesta respectarea criteriilor, se înțelege că acestea pot proveni de la solicitant și/sau furnizorul (furnizorii) său (săi) și/sau furnizorii acestora etc., după caz.

Organismele competente recunosc în mod preferențial certificatele eliberate de organismele acreditate conform standardului armonizat relevant pentru laboratoarele de testare și de etalonare, precum și verificările efectuate de organismele acreditate conform standardului armonizat relevant pentru organisme care certifică produse, procese și servicii.

După caz, pot fi folosite alte metode de testare decât cele indicate pentru fiecare criteriu în cazul în care echivalența lor este acceptată de organismul competent care evaluează cererea.

După caz, organismele competente pot solicita documente justificative și pot efectua verificări independente sau inspecții la fața locului pentru a verifica respectarea acestor criterii.

Modificările la nivelul furnizorilor și al locurilor de producție în ceea ce privește produsele cărora le-a fost acordată eticheta ecologică a UE se notifică organismelor competente, împreună cu informațiile justificative necesare pentru a permite verificarea menținerii conformității cu criteriile.

Ca o condiție prealabilă, produsul (produsele) de hârtie tipărită, de papetărie din hârtie și sacoșele din hârtie trebuie să îndeplinească toate cerințele legale aplicabile din țara sau țările în care produsul este introdus pe piață. Solicitantul trebuie să declare că produsul respectă această cerință.

Se aplică următoarele definiții:

1.

„aplicație adezivă” se referă la adezivii prelucrați utilizați în produsele finite din hârtie (aplicată, de regulă, sub formă de pelicule);

2.

„agenți de curățare” înseamnă următoarele: (a) substanțe chimice lichide utilizate pentru spălarea formelor de tipar, atât separate (off-press), cât și integrate (in-press), precum și pentru spălarea preselor tipografice în scopul eliminării cernelurilor tipografice, a prafului de hârtie și a altor produse similare; (b) agenți de curățare pentru mașinile de finisat și de tipărit, precum cei destinați eliminării reziduurilor de adeziv și lac; (c) detergenți pentru cerneluri tipografice utilizați pentru îndepărtarea cernelurilor uscate. Aceștia nu includ agenții de curățare destinați curățării altor părți ale mașinilor de tipărit sau curățării altor mașini decât cele de tipărit și de finisat;

3.

„proces de prelucrare” înseamnă un proces prin care materialul este prelucrat pentru a se obține un produs din hârtie prelucrată. Acest proces poate include un proces de imprimare (operațiuni de pregătire pentru imprimare, imprimare și post-imprimare);

4.

„produs din hârtie prelucrată” înseamnă hârtia, cartonul sau substraturile pe bază de hârtie, imprimate sau neimprimate, utilizate în general pentru a proteja, a manipula sau a depozita articole și/sau însemnări, pentru care procesul de prelucrare este o parte esențială a procesului de producție și care cuprind trei categorii principale de produse: plicurile, sacoșele din hârtie și produsele de papetărie din hârtie;

5.

„flexografie” înseamnă o activitate de tipărire în care se utilizează o formă purtătoare de imagine din cauciuc sau fotopolimeri elastici, ale cărei suprafețe de tipărire sunt deasupra porțiunilor neutre, utilizând cerneluri lichide care se usucă prin evaporare;

6.

„emisii fugitive” înseamnă orice emisie (care nu are loc sub formă de gaze reziduale) de compuși organici volatili în aer, sol și apă, precum și de solvenți din compoziția produselor, cu excepția cazului în care există indicații contrare specificate în partea 2 din anexa VII la Directiva 2010/75/UE;

7.

„solvent organic halogenat” înseamnă un solvent organic care conține cel puțin un atom de brom, clor, fluor sau iod pe moleculă;

8.

„tipărire pe rotativă ofset cu uscare prin încălzire” înseamnă o activitate de tipărire cu hârtie în sul care utilizează o formă purtătoare de imagine în care suprafețele tipăritoare și neutră se află în același plan, unde prin tipărire cu hârtie în sul se înțelege faptul că materialul supus tipăririi este alimentat la mașină de la un sul și nu cu foi izolate;

9.

„laminare” înseamnă lipirea a două sau mai multe materiale flexibile cu scopul de a produce laminate;

10.

„hârtie pentru reciclare” înseamnă fluxul de deșeuri de hârtie generat în timpul producției de produs finit;

11.

„preparate adezive sensibile la presiune” (pressure-sensitive adhesive – PSA): înseamnă adezivi cu moleculele încă mobile pe suprafețele lor care, chiar și după ce se stabilizează, pot produce o aderență suficientă prin presarea peliculelor (straturilor) coezive pe suprafața care urmează să fie lipită;

12.

„rotogravura de editare” înseamnă o activitate de tipărire prin rotogravură utilizată pentru tipărirea hârtiei destinate revistelor, broșurilor, cataloagelor sau altor produse similare, cu ajutorul cernelii pe bază de toluen;

13.

„retransformare în pastă” înseamnă conversia hârtiei înapoi în pulpă;

14.

„tipărire serigrafică în rotativă” înseamnă o activitate de tipărire cu hârtie în sul în care cerneala este transferată pe suprafața de tipărire cu hârtie în sul care urmează să fie tipărită prin introducerea ei într-o formă purtătoare de imagine poroasă, în care suprafața de tipărire este deschisă și porțiunea neutră este etanșată, acest procedeu folosind cerneluri care se usucă doar prin evaporare.

15.

„rotogravură” înseamnă o activitate de tipărire în care se folosește o formă purtătoare de imagine cilindrică în care suprafața de tipărire se află dedesubtul porțiunii neutre și care utilizează cerneluri lichide ce se usucă prin evaporare.

16.

„TCOV” înseamnă carbon organic volatil total, exprimat ca C (în aer).

17.

„tipărire cu hârtie în sul” înseamnă că materialul care urmează să fie tipărit este alimentat în mașină de la un sul și nu cu foi izolate;

18.

„lăcuire” înseamnă o activitate prin care un lac sau un preparat adeziv este aplicat pe un material flexibil pentru sigilarea ulterioară a materialului de ambalaj;

19.

„compus organic volatil” (COV) înseamnă orice compus organic, inclusiv fracțiunea creozotului, care are la 293,15 K o presiune a vaporilor de cel puțin 0,01 kPa sau are o volatilitate corespondentă în condițiile specifice de utilizare.

CRITERIILE DE ACORDARE A ETICHETEI ECOLOGICE A UE

Criteriul 1 – Substrat

Substratul de hârtie, inclusiv cartonul utilizat într-un produs finit, trebuie să poarte eticheta ecologică a UE pentru „hârtie grafică” în conformitate cu anexa I la Decizia (UE) 2019/70 a Comisiei (3).

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o copie a unui certificat valabil de etichetă ecologică a UE, în conformitate cu anexa I la Decizia (UE) 2019/70 a Comisiei, pentru fiecare substrat de hârtie utilizat în produsul (produsele) de hârtie tipărită, de papetărie din hârtie și în sacoșele din hârtie care poartă eticheta ecologică a UE.

Solicitantul trebuie să prezinte descrierea substratului (substraturi) care poartă eticheta ecologică a UE, inclusiv denumirile comerciale și cantitățile de hârtie utilizată. Lista trebuie să includă, de asemenea, denumirile furnizorilor hârtiei utilizate.

Criteriul 2 — Substanțe restricționate

Baza pentru demonstrarea conformității cu fiecare dintre subcriteriile din cadrul criteriului 2 o constituie furnizarea de către solicitant a unei liste cu toate produsele chimice utilizate, împreună cu documentația corespunzătoare (fișa cu date de securitate sau o declarație din partea furnizorului de produse chimice). Ca o condiție minimă, trebuie să se verifice toate substanțele chimice de prelucrare utilizate de solicitant în procesele relevante de tipărire sau de prelucrare.

2.1.   Restricții privind substanțele care prezintă motive de îngrijorare deosebită (Substances of Very High Concern — SVHC)

Toate substanțele chimice componente utilizate în procesul de producție de către solicitant și toate materialele furnizate care fac parte din produsul final trebuie să fie acoperite de declarații de la furnizori, care să declare că acestea nu conțin, în concentrații de peste 0,10 % (greutate/greutate), substanțe care îndeplinesc criteriile menționate la articolul 57 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (4)care au fost identificate în conformitate cu procedura descrisă la articolul 59 din regulamentul respectiv și incluse în lista substanțelor care prezintă motive de îngrijorare deosebită candidate pentru autorizare. Nu se acordă nicio derogare de la această cerință.

Evaluare și verificare: Solicitantul trebuie să prezinte o declarație conform căreia produsul a fost fabricat utilizând substanțe sau materiale furnizate care nu conțin SVHC în concentrații mai mari de 0,10 % (greutate/greutate). Declarația trebuie să fie însoțită de fișe cu date de securitate privind substanțele chimice de prelucrare utilizate sau declarațiile corespunzătoare ale furnizorilor de produse chimice sau materiale.

Lista substanțelor identificate ca fiind substanțe ce prezintă motive de îngrijorare deosebită și incluse în lista substanțelor candidate în conformitate cu articolul 59 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 este disponibilă la adresa:

http://echa.europa.eu/chem_data/authorisation_process/candidate_list_table_en.asp

Trimiterea la listă se face la data depunerii cererii pentru acordarea etichetei ecologice a UE.

2.2.   Restricții privind substanțele clasificate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1272/2008 (5)

Cu excepția cazului în care se prevede o derogare în tabelul 1, produsul și orice articole componente ale acestuia nu trebuie să conțină în concentrații mai mari de 0,10 % (greutate/greutate) substanțe sau amestecuri care sunt clasificate în oricare dintre următoarele clase de pericol, categorii de pericol și coduri asociate frazelor de pericol, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008:

Grupa de pericol 1: categoria 1A sau 1B substanțe cancerigene, mutagene și/sau toxice pentru reproducere (CMR): H340, H350, H350i, H360, H360F, H360D, H360FD, H360Fd, H360Df.

Grupa de pericol 2: categoria 2 CMR: H341, H351, H361, H361f, H361d, H361fd, H362; substanțe din categoria 1 cu toxicitate pentru mediul acvatic: H400, H410; substanțe din categoriile 1 și 2 cu toxicitate acută: H300, H310, H330; substanțe din categoria 1 cu toxicitate prin aspirare: H304; substanțe din categoria 1 cu toxicitate asupra unui organ-țintă specific: H370, H372; substanță din categoria 1 clasificată ca sensibilizantă a pielii: H317 (6).

Grupa de pericol 3: substanțe din categoriile 2, 3 și 4 cu toxicitate pentru mediul acvatic: H411, H412, H413; substanțe din categoria 3 cu toxicitate acută: H301, H311, H331; substanțe din categoria 2 cu toxicitate asupra unui organ-țintă specific: H371, H373.

Utilizarea substanțelor sau a amestecurilor modificate chimic în cursul procesului de producție, astfel încât orice pericol relevant pentru care substanța sau amestecul a fost clasificat(ă) în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1272/2008 să nu mai fie aplicabil, este exceptată de la cerința de mai sus.

Tabelul 1

Derogări de la restricțiile privind substanțele clasificate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1272/2008 și condițiile aplicabile.

Tipul de substanță/amestec

Aplicabilitate

Clasa de pericol, categoria de pericol și codul frazelor de pericol

Condiții de derogare

Uleiuri minerale și distilate

Produse din hârtie tipărite digital, cu termofixare sau cu fixare la rece

Pericol de aspirare, categoria 1, H304

Solicitantul trebuie să demonstreze organismului competent că toate instrucțiunile relevante incluse în fișele cu date de securitate referitoare la manipularea și depozitarea în condiții de siguranță și la controlul adecvat al expunerii și protecția personală sunt puse în practică și să declare că acestea sunt respectate.

Nichel

Componente metalice

Sensibilizarea pielii, categoria 1, H317, carcinogenitate, categoria 2, H351, toxicitate asupra unui organ-țintă specific, expunere repetată, categoria 1, H372

Solicitantul trebuie să furnizeze consumatorului informații cu privire la utilizarea nichelului în acoperirea galvanică cu metale, acoperire cu strat protector sau aliere.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o listă a tuturor substanțelor chimice relevante utilizate în procesul de producție, împreună cu fișa cu date de securitate sau declarația furnizorului de produse chimice, precum și orice declarații relevante de la furnizorii de articole componente.

Se evidențiază toate substanțele chimice care conțin substanțe sau amestecuri cu clasificări restricționate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1272/2008. Rata aproximativă de dozare a produsului chimic, împreună cu concentrația substanței sau a amestecului restricționat în produsul chimic respectiv (astfel cum este prevăzut în fișa cu date de securitate sau în declarația furnizorului) și un factor prezumat de reținere de 100 % se utilizează pentru a estima cantitatea de substanță sau amestec restricționat rămasă în produsul final.

Întrucât mai multe produse sau potențiale produse care utilizează aceleași produse chimice folosite la prelucrare pot fi acoperite de o singură licență, calculul trebuie să fie prezentat numai pentru cel mai defavorabil produs vizat de licența pentru eticheta ecologică a UE (de exemplu, produsul tipărit cel mai dens).

Justificările pentru orice abatere de la factorul de reținere de 100 % (de exemplu, evaporarea solventului) sau pentru modificarea unei substanței chimice sau a unui amestec chimic periculos restricționat trebuie furnizate în scris organismului competent.

Pentru substanțele sau amestecurile restricționate care depășesc 0,10 % (greutate/greutate) din produsul final de hârtie tipărită, de papetărie din hârtie și din categoria sacoșe din hârtie sau de articole componente relevante, trebuie să existe o derogare relevantă și trebuie să se furnizeze dovada conformității cu orice condiții de derogare relevante.

2.3.   Produse biocide și substanțe active biocide

Produsele de hârtie tipărită, de papetărie din hârtie și sacoșele din hârtie nu trebuie tratate cu niciun produs biocid, inclusiv cele de tipul 7 (produse de protecție pentru pelicule) și cele de tipul 9 (produse de protecție pentru fibre, piele, cauciuc și materiale polimerizate).

Sunt permise numai produsele de protecție utilizate în interiorul containerelor (de exemplu, tipul de produs biocid 6: conservanți pentru produse în timpul depozitării) prezente în cerneluri tipografice, emailuri, lacuri și în orice alte preparate utilizate în procesele de producție și în produsele de protecție a lichidelor utilizate în sistemele de răcire și tratare (și anume, produsul biocid care aparține tipului de produs 11), sub rezerva:

aprobării în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (7) pentru utilizările tipului de produs 6 sau pentru tipul de produs 11, după caz; sau a

analizării în așteptarea unei decizii privind aprobarea în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 528/2012, pentru tipul de produs 6 sau pentru tipul de produse 11, după caz.

În cazul în care o substanță activă biocidă care îndeplinește condiția (condițiile) de mai sus primește codul frazei de risc H410 sau H411 (periculos pentru mediul acvatic, pericole cronice, categoria 1 sau 2), utilizarea acesteia este permisă numai în cazul în care potențialul de bioacumulare (logPow coeficient de partiție octanol/apă) este < 3,0 sau, în cazul în care factorul de bioconcentrare (FBC) este ≤ 100.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să declare produsele biocide care au fost utilizate în procesul de producție, să precizeze natura utilizării produsului biocid (și anume tipul de produs 6 sau 11) și să furnizeze copii ale fișelor cu date de securitate și orice alte declarații relevante sau rapoarte de testare ale producătorului produselor biocide.

2.4.   Agenți de curățare

Agenții de curățare utilizați pentru operațiuni de curățare de rutină în procese și/sau subprocese de tipărire:

nu conțin solvenți cu un punct de inflamabilitate < 60 °C în concentrații mai mari de 0,10 % (din greutate);

nu conțin benzen în concentrații mai mari de 0,10 % (din greutate);

nu conțin toluen și xilen în concentrații mai mari de 1,0 % (din greutate);

nu conțin hidrocarburi aromatice (≥ C9) în concentrații mai mari de 0,10 % (din greutate);

nu conțin ingrediente pe bază de hidrocarburi halogenate, terpene, n-hexan, nonilfenoli, N-metil-2-pirolidonă sau 2-butoxietanol în concentrații mai mari de 0,10 % (din greutate).

Aceste restricții nu se aplică agenților de curățare utilizați în preparatele speciale care sunt utilizate doar ocazional, cum ar fi soluțiile pentru îndepărtarea petelor de cerneală uscată și soluțiile de reînnoire generalizată.

Restricția privind toluenul nu se aplică agenților de curățare utilizați în procesele de tipărire prin rotogravură.

Evaluare și verificare : solicitantul trebuie să declare diferiții agenți de curățare utilizați și dacă aceștia sunt utilizați pentru proceduri de curățare de rutină sau pentru proceduri speciale, cum ar fi îndepărtarea cernelii uscate sau reînnoirea generalizată. Se furnizează o fișă cu date de securitate pentru fiecare agent de curățare utilizat. Pentru agenții de curățare utilizați în mod obișnuit, fișele cu date de securitate sunt însoțite de o declarație de conformitate cu restricțiile relevante menționate mai sus de la furnizorul agentului de curățare.

2.5.   Etoxilați de alchilfenol, solvenți halogenați și ftalați

Substanțele sau preparatele enumerate în continuare nu trebuie să fie prezente în concentrații care depășesc 0,10 % (din greutate) în cernelurile, coloranții, tonerele, adezivii sau agenții de curățare utilizați în procesul de tipărire sau în subprocese conexe utilizate pentru fabricarea produsului de hârtie tipărită, produsului de papetărie din hârtie și sacoșei din hârtie:

etoxilați de alchilfenol și derivații lor care pot produce alchil fenoli prin degradare;

solvenți halogenați care, la momentul depunerii cererii, sunt clasificați în oricare dintre clasele de pericol enumerate la punctul 2.2;

ftalați cărora, la momentul depunerii cererii, li s-au atribuit clase de pericol de toxicitate pentru reproducere (categoria 1A, 1B sau 2) și unul sau mai multe dintre următoarele coduri ale frazelor de pericol asociate: H360F, H360D, H360FD, H360Fd, H360Df, H361, H361f, H361d, H361fd sau H362 în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o fișă (fișe) de securitate și o declarație (declarații) de la furnizorul (furnizorii) său (săi) de produse chimice care să demonstreze că în aceste substanțe chimice nu sunt prezenți în cantități care depășesc 0,10 % (în greutate) etoxilați de alchilfenol sau alți derivați de alchilfenol, solvenți halogenați sau ftalați relevanți.

2.6.   Restricții suplimentare aplicate cernelurilor tipografice, tonerelor și lacurilor

Notă

:

în sensul acestui criteriu și cu excepția cazului în care se prevede altfel, restricțiile echivalează cu prezența substanței sau a amestecului periculos în concentrații mai mari de 0,10 % (din greutate) în preparatul de cerneală, toner sau lac.

Următoarele restricții se aplică tuturor substanțelor sau amestecurilor utilizate în cerneluri tipografice, tonere și lacuri destinate utilizării în procesul de tipărire sau în sub-procesele folosite pentru a fabrica produse de hârtie tipărită, produse de papetărie din hârtie și sacoșe din hârtie cu etichetă ecologică a UE:

nu se utilizează substanțe sau amestecuri care se încadrează în clasele de pericol cancerigen, mutagen și/sau toxic pentru reproducere (categoria 1A, 1B sau 2) și cărora li s-a atribuit unul sau mai multe dintre următoarele coduri ale frazelor de pericol: H340, H350, H350i, H360, H360F, H360D, H360FD, H360Fd, H360Df;

nu se utilizează substanțe sau amestecuri care se încadrează în clasele de pericol toxicitate acută (orală, dermică, inhalare) (categoria 1 sau 2) și cărora li s-a atribuit unul sau mai multe dintre următoarele coduri ale frazelor de pericol: H300, H310, H330;

nu se utilizează substanțe sau amestecuri care se încadrează în clasele de pericol toxicitate acută (orală, dermică) (categoria 3) și cărora li s-a atribuit unul sau mai multe dintre următoarele coduri ale frazelor de pericol: H301, H311;

nu se utilizează substanțe sau amestecuri care se încadrează în clasele de pericol toxicitate asupra unui organ-țintă specific (expunere unică sau repetată) (categoria 1) și cărora li s-a atribuit unul sau mai multe dintre următoarele coduri ale frazelor de pericol: H370, H372;

nu se utilizează pigmenți sau aditivi care au la bază antimoniu, arsen, cadmiu, crom (VI), plumb, mercur, seleniu, cobalt sau orice compuși ai acestora și este permisă doar prezența de urme de aceste metale de până la 0,010 % (în greutate) sub formă de impurități.

nu se utilizează coloranți azoici, care prin descompunerea reductivă a uneia sau mai multor grupe azo, pot elibera una sau mai multe amine aromatice enumerate în apendicele 8 din rubrica 43 din anexa XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 (a se vedea lista orientativă din apendicele I la anexa respectivă);

nu se utilizează următorii solvenți: 2-metoxietanol, 2-etoxietanol, 2-metoxietil acetat, 2-etoxietil acetat, 2-nitropropan și metanol;

nu se utilizează următorii plastifianți: naftaline clorurate, parafine clorurate, fosfat de monocrezil, fosfat de tricrezil și fosfat de difenil monocrezil;

nu se utilizează diaminostilben și derivații săi, 2,4-dimetil-6-terț-butilfenol, 4,4’-bis (dimetilamino)benzofenonă (cetona lui Michler) și hexaclorciclohexan.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să furnizeze o listă a tuturor cernelurilor tipografice și a produselor conexe utilizate în producția de produse de hârtie tipărită, produse de papetărie din hârtie și sacoșe din hârtie cu eticheta ecologică a UE, împreună cu o fișă cu date de securitate și o declarație de conformitate cu acest criteriu pentru fiecare cerneală tipografică, toner și lac de la furnizorul/producătorul fiecărui produs.

2.7.   Recuperarea toluenului de la tipărirea prin rotogravură

Orice procese de tipărire prin rotogravură utilizate pentru a fabrica produse de hârtie tipărită, produse de papetărie din hârtie și sacoșe din hârtie cu eticheta ecologică a UE trebuie să dispună de un sistem de recuperare a solvenților și să poată demonstra o eficiență de recuperare a toluenului de cel puțin 97 %.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu acest criteriu, însoțită de o descriere a sistemului de recuperare a solvenților și de un bilanț masic al toluenului care să demonstreze o recuperare de cel puțin 97 % în cel mai recent an calendaristic încheiat. În cazul unei unități de producție noi sau reconstruite, calculele trebuie efectuate pe o perioadă de cel puțin 3 luni de funcționare reprezentativă a instalației.

Criteriul 3 – Posibilitate de reciclare

3.1.   Posibilitatea de îndepărtare a componentelor din alt material decât hârtia

Componentele din alt material decât hârtia ale produsului de papetărie, cum ar fi barele metalice sau capacele din plastic, trebuie să poată fi îndepărtate cu ușurință pentru a se asigura că aceste componente nu vor împiedica procesul de reciclare. Elemente mici din alt material decât hârtia, cum ar fi clame sau ferestrele plicurilor, sunt exceptate de la această cerință.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu acest criteriu, susținută de cel puțin unul dintre următoarele documente: o declarație emisă de un producător sau un proiectant de produse, o societate de colectare a hârtiei, o societate de reciclare sau o organizație echivalentă. Declarația se bazează pe o listă de materiale, altele decât hârtia, utilizate într-un produs.

3.2.   Posibilitatea de retransformare în pastă de hârtie

Produsul trebuie să fie adecvat pentru retransformarea în pastă de hârtie

Auxiliarii hidrofugi nu se utilizează decât în cazul sacoșelor din hârtie și al hârtiei de împachetat, în cazul în care acestea pot fi utilizate numai în cazul în care capacitatea produsului de retransformare în pastă de hârtie poate fi dovedită.

Laminarea, inclusiv pe bază de polietilenă și/sau polipropilenă, se utilizează numai pentru a crește durabilitatea produselor cu o durată de viață de cel puțin un an. Acestea includ cărți, bibliorafturi, dosare, caiete de sarcini, calendare, caiete și agende. Laminarea nu se utilizează în cazul revistelor, sacoșelor din hârtie sau a hârtiei de împachetat. Laminarea dublă nu se utilizează în cazul niciunui produs.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu acest criteriu, susținută de următoarele documente.

În cazul produselor de hârtie tipărită și al produselor de papetărie din hârtie, solicitantul trebuie să declare că nu s-au utilizat auxiliari hidrofugi.

În cazul sacoșelor din hârtie și al hârtiei de împachetat, solicitantul trebuie să prezinte o declarație privind neutilizarea auxiliarilor hidrofugi. În caz contrar, solicitantul trebuie să demonstreze posibilitatea de retransformare în pastă de hârtie a produsului, susținută de rezultatul (rezultatele) raportului (rapoartelor) de testare, în conformitate cu metoda PTS PTS-RH 021, cu sistemul de evaluare ATICELCA 501 sau cu metodele standard echivalente care sunt acceptate de organismul competent ca furnizând date de o calitate științifică echivalentă.

Solicitantul trebuie să prezinte o declarație privind neutilizarea laminării în cazul ziarelor, revistelor, sacoșelor din hârtie, hârtiei de împachetat sau al produselor de papetărie din hârtie. În caz contrar, solicitantul trebuie să furnizeze rezultatul (rezultatele) raportului (rapoartelor) de testare care dovedesc capacitatea de retransformare în pastă de hârtie în conformitate cu metoda PTS PTS-RH 021 sau cu sistemul de evaluare ATICELCA 501 sau cu metodele standard echivalente care sunt acceptate de organismul competent.

Pentru produsele laminate, solicitantul trebuie să prezinte o declarație privind neutilizarea dublei laminări.

În cazul în care o parte a unui produs din hârtie poate fi îndepărtată cu ușurință (de exemplu, bagheta metalică a unui dosar suspendabil sau coperta din plastic ori reutilizabilă a unui caiet de exerciții), testul privind posibilitatea de retransformare în pastă de hârtie poate fi efectuat fără componenta respectivă.

3.3.   Posibilitatea de îndepărtare a adezivilor

Criteriul se aplică produselor de hârtie tipărită, de papetărie din hârtie și sacoșelor din hârtie.

Pentru etichetele adezive care constituie cel puțin 0,50 % g/g din produsul final trebuie să se dovedească respectarea acestei cerințe. Etichetele neadezive sunt exceptate de la îndeplinirea criteriilor.

În absența unor dispoziții contrare, adezivii pot fi utilizați numai în cazul în care posibilitatea lor de îndepărtare poate fi dovedită cu un scor de cel puțin 71 pe scara de evaluare a îndepărtării adezivilor a EPRC.

Preparatele adezive sensibile la presiune se utilizează numai în cazul în care posibilitatea de îndepărtare a acestora poate fi dovedită prin cel puțin un scor pozitiv în conformitate cu scara de evaluare a îndepărtării adezivilor a EPRC.

Adezivii pe bază de apă sunt exceptați de la îndeplinirea acestei cerințe.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu scara de evaluare a separării adezivilor, în conformitate cu orientările Consiliului european pentru reciclarea hârtiei (European Paper Recycling Council – EPRC). Declarația trebuie să fie însoțită de rezultatele testelor privind posibilitatea de îndepărtare a adezivilor, în conformitate cu Metoda 12 a INGEDE sau cu metode standard echivalente care sunt acceptate de organismul competent ca furnizând date de o calitate științifică echivalentă.

Pentru adezivii pe bază de apă, producătorul de adezivi trebuie să furnizeze o declarație privind faptul că adezivul este pe bază pe apă. Se acceptă ca dovadă de conformitate fișa cu date de securitate a adezivului numai dacă aceasta indică faptul că adezivul utilizat în produs este pe bază de apă.

Aplicațiile adezive enumerate în anexa la „Assessment of Printed Product Recyclability, Scorecard for the Removability of Adhesive Applications” (Evaluarea posibilităților de reciclare a produselor tipărite, scara de evaluare pentru capacitatea de îndepărtare a aplicațiilor adezive) sunt considerate ca fiind conforme cu cerințele.

3.4.   Descernelizare

Acest criteriu se aplică în cazul produselor de hârtie tipărită și plicurilor bazate pe hârtie albă.

Trebuie dovedită posibilitatea de descernelizare.

Produsul tipărit este considerat ca fiind conform cu cerința dacă toți parametrii individuali analizați au un scor pozitiv, iar punctajul final este de cel puțin 51 pe scara de descernelizare a EPRC sau o metodă de testare echivalentă. Plicurile sunt exceptate de la efectuarea testului de descernelizare.

Pentru plicuri, tipărirea pe interior se utilizează numai din motive de confidențialitate și în plicuri compuse din hârtie cu un gramaj mai mic de 135 g/m2 sau cu un nivel de opacitate mai mic de 98 %. Suprafața interioară tipărită trebuie să fie mai mică de 80 % din suprafața interioară totală din care se scade suprafața lipită și trebuie să fie tipărită cu nuanțe deschise.

Evaluare și verificare: solicitantul sau producătorul de cerneluri trebuie să furnizeze o declarație de conformitate cu punctajele de descernelizare, în conformitate cu orientările Consiliului european pentru reciclarea hârtiei (EPRC). Declarația trebuie să fie însoțită de rezultatele testelor de descernelizare, în conformitate cu metoda 11 a INGEDE sau cu metode standard echivalente care sunt acceptate de organismul competent ca furnizând date de o calitate științifică echivalentă.

Pentru plicuri, solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu această cerință, însoțită de specificațiile privind greutatea/m2 de hârtie utilizată în conformitate cu standardul UNE-EN ISO 536 sau opacitatea în conformitate cu standardul ISO 2471, culoarea cernelii tipografice și procentul acoperit de orice model de tipărire pe interior.

Tehnologiile de imprimare și combinațiile de materiale enumerate în anexa la „Evaluarea posibilităților de reciclare a produselor tipărite, punctajul de descernelizare” sunt considerate conforme cu cerințele.

Testarea tehnologiilor de imprimare sau a cernelurilor trebuie efectuată pe tipul (tipurile) de hârtie care este (sunt) utilizat(e) într-un produs. Certificatul de testare poate fi utilizat pentru tipăriturile cu aceeași cerneală pe același tip de suport, cu condiția ca acoperirea cu cerneală să fie egală sau mai mică decât pe produsul testat.

Criteriul 4 – Emisii

4.1.   Emisiile în apă provenite din tipărirea prin rotogravură

Cantitatea specifică de Cr și Cu la punctul de deversare nu trebuie să depășească 20 mg per m2 și respectiv 200 mg per m2 de suprafață a cilindrului tipografic utilizat în presă.

Evaluare și verificare: deversările de Cr și Cu trebuie verificate în imprimeriile prin rotogravură, după tratare și imediat înainte de deversare. Cel puțin o dată la 3 luni se colectează un eșantion compozit reprezentativ al deversărilor de Cr și Cu. Trebuie efectuat cel puțin un test analitic anual de către un laborator acreditat, pentru determinarea conținutului de Cr și Cu din eșantionul compozit în conformitate cu EN ISO 11885 sau cu metode standard echivalente care sunt acceptate de organismul competent ca furnizând date de o calitate științifică echivalentă.

Conformitatea cu acest criteriu se evaluează prin împărțirea conținutului de Cr și Cu rezultat în urma testului analitic anual la suprafața cilindrului tipografic utilizată în cursul tipăririi. Suprafața cilindrului tipografic utilizată în cursul tipăririi se calculează înmulțind suprafața cilindrului (egală cu 2πrL, unde r este raza, iar L este lungimea cilindrului) cu numărul de operațiuni de tipărire diferite efectuate în decursul unui an (= numărul de lucrări de tipărire diferite).

4.2.   Emisii care provin de la instalații care intră sub incidența Directivei 2010/75/UE sau de la instalații echivalente (8)

Următoarele cerințe se aplică proceselor de tipărire reglementate de anexele I și VII la Directiva 2010/75/UE sau unor procese de tipărire echivalente din afara UE care respectă specificațiile din anexele I și VII la Directiva 2010/75/UE.

4.2(a)   Emisii de compuși organici volatili (COV) și emisii de crom (VI) provenite din tipărirea publicațiilor prin rotogravură

Emisiile fugitive de COV, astfel cum sunt calculate prin bilanțul masic al solvenților, ar trebui să fie mai mici sau egale cu 2,0 % din cantitatea de solvent utilizată, iar TCOV (9) din gazele reziduale trebuie să fie mai mici sau egale cu 16,0 mg C/Nm3.

Emisiile de Cr(VI) în aer nu trebuie să depășească 15,0 mg/tonă de hârtie. Se instalează echipamente de împrăștiere pentru reducerea emisiilor în aer.

4.2(b)   Emisii de compuși organici volatili (COV) provenite din tipărirea pe rotativă ofset cu uscare prin încălzire

Emisiile totale de COV calculate prin bilanțul masic al solvenților trebuie să fie mai mici sau egale cu 0,03 kg COV pe kg de aport de cerneală; alternativ, emisiile fugitive de COV calculate prin bilanțul masic al solvenților ar trebui să fie mai mici sau egale cu 8 % din cantitatea de solvent utilizată, iar emisiile TCOV din gazele reziduale ar trebui să fie mai mici sau egale cu 12,0 mg C/Nm3.

4.2(c)   Emisii de compuși organici volatili (COV) provenite din flexografie și din tipărirea prin rotogravură a non-publicațiilor

Emisiile totale de COV calculate prin bilanțul masic al solvenților trebuie să fie mai mici sau egale cu 0,24 kg COV pe kg de aport de cerneală; alternativ, emisiile fugitive de COV calculate prin bilanțul masic al solvenților trebuie să fie mai mici sau egale cu 9,6 % din aportul de solvenți și emisiile TCOV din gazele reziduale ar trebui să fie mai mici sau egale cu 16,0 mg C/Nm3.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte calcule detaliate care să ateste conformitatea cu acest criteriu, împreună cu documentația justificativă aferentă.

Pentru emisiile totale sau fugitive de COV, după caz, calculul bilanțului masic al solvenților se bazează pe o perioadă de producție de 12 luni. Bilanțul masic al solvenților este conform definiției prevăzute în partea 7 punctul (2) din anexa VII la Directiva 2010/75/UE. În cazul unei unități de producție noi sau reconstruite, calculele trebuie efectuate pe o perioadă de cel puțin 3 luni de funcționare reprezentativă a instalației.

Solicitantul sau un furnizor de produse chimice trebuie să furnizeze o declarație privind conținutul de COV din cerneluri, agenți de spălare, soluții de umezire sau alte produse chimice corespunzătoare.

Bilanțul masic al solvenților se efectuează anual. O evaluare în scris este efectuată de către un membru al personalului responsabil. La cerere, evaluarea este furnizată organismului competent.

Pentru monitorizarea emisiilor totale TCOV în aer din gazele reziduale, orice coș cu o cantitate TCOV mai mică de 10 kg C/h ar trebui să fie monitorizat cel puțin o dată pe an, în conformitate cu standardul EN 12619 sau un standard echivalent. În cazul unei cantități TCOV mai mici de 0,1 kg C/h (ca medie anuală) sau în cazul unei cantități nereduse și stabile a emisiilor de TCOV sub 0,3 kg C/h, frecvența de monitorizare poate fi redusă la o dată la trei ani sau monitorizarea poate fi înlocuită cu calculul, cu condiția să asigure furnizarea de date de o calitate științifică echivalentă.

Pentru orice coș cu o cantitate TCOV mai mare sau egală cu 10 kg C/h, monitorizarea va fi continuă în conformitate cu standardele EN 15267-1, EN 15267-2, EN 15267-3 și EN 14181. Pentru măsurarea continuă, datele reprezintă media zilnică pe o perioadă de o zi pe baza mediilor valabile pe oră sau la jumătate de oră.

Distrugerea COV din sistemul de reducere a emisiilor (de exemplu, oxidarea termică, absorbția carbonului activ) se determină cu o frecvență de cel puțin o dată la trei ani, prin măsurători combinate ale concentrației de COV din gazele brute și din gazele curate.

Datele de măsurare a gazelor reziduale se înregistrează și se pun la dispoziția organismului competent, la cererea acestuia.

Solicitantul trebuie să furnizeze o descriere a sistemului existent, împreună cu documentația privind controlul și monitorizarea emisiilor de Cr(VI). Documentația include rezultatele testelor referitoare la reducerea emisiilor de Cr(VI) în aer.

4.3.   Emisii de COV din procesele de tipărire care nu intră sub incidența Directivei 2010/75/UE

Următoarele cerințe se aplică proceselor de tipărire care nu sunt reglementate de anexa I sau de partea 2 din anexa VII la Directiva 2010/75/UE sau unor procese de tipărire echivalente din afara UE care nu respectă specificațiile din anexele I și VII la Directiva 2010/75/UE.

Emisiile totale de COV calculate în funcție de bilanțul masic solvenților sunt mai mici sau egale cu:

4,5 kg COV/tonă de hârtie pentru tipărirea ofset pe coli de hârtie;

1,0 kg COV/tonă de hârtie pentru tipărirea digitală;

2,0 kg COV/tonă de hârtie pentru tipărirea pe rotativă ofset cu uscare prin încălzire;

2,5 kg COV/tonă de hârtie pentru tipărirea pe rotativă ofset cu uscare prin răcire;

3,0 kg COV/tonă de hârtie pentru alte unități de rotogravură, flexografie, tipărire serigrafică în rotativă, laminare sau lăcuire.

În mod alternativ, în cazul în care tratamentul emisiilor de gaze reziduale se aplică emisiilor fugitive de COV calculate în funcție de bilanțul masic al solvenților ar trebui să fie mai mici sau egale cu 10 % din cantitatea de solvent utilizată, iar emisiile de COV din gazele reziduale ar trebui să fie mai mici sau egale cu 20 mg C/Nm3.

Solvenții volatili rezultați din procesul de uscare a tipăririi ofset cu uscare prin încălzire, a rotogravurii și a tipăririi prin flexografie se gestionează prin recuperare a solvenților sau tratament termic sau prin orice alt sistem echivalent, și anume substituirea prin utilizarea cernelurilor pe bază de apă.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o descriere a sistemului existent, însoțită de documentație și de rezultatele testelor referitoare la controlul și monitorizarea emisiilor în aer.

Pentru emisiile totale sau fugitive de COV, după caz, bilanțul masic al solvenților se calculează pe o perioadă de producție de 12 luni. Bilanțul masic al solvenților este conform definiției prevăzute în partea 7 punctul (2) din anexa VII la Directiva 2010/75/UE. Pentru alocarea de emisii de COV în masa hârtiei, se calculează toate suprafețele tipărite. În cazul unei unități de producție noi sau reconstruite, calculele trebuie efectuate pe o perioadă de cel puțin 3 luni de funcționare reprezentativă a instalației.

Pentru monitorizarea emisiilor totale TCOV în aer din gazele reziduale, orice coș cu o cantitate TCOV mai mică de 10 kg C/h ar trebui să fie monitorizat cel puțin o dată pe an, în conformitate cu standardul EN 12619 sau un standard echivalent. În cazul unei cantități TCOV mai mici de 0,1 kg C/h (ca medie anuală) sau în cazul unei cantități nereduse și stabile a emisiilor de TCOV sub 0,3 kg C/h, frecvența de monitorizare poate fi redusă la o dată la trei ani sau monitorizarea poate fi înlocuită cu calculul, cu condiția să asigure furnizarea de date de o calitate științifică echivalentă.

Solicitantul sau un furnizor de produse chimice trebuie să furnizeze o declarație privind conținutul de COV din cerneluri, agenții de spălare, soluțiile de umezire sau alte produse chimice corespunzătoare.

Criteriul 5 – Deșeuri

5.1.   Sistemul de gestionare a deșeurilor

Instalația în care este fabricat produsul trebuie să fie echipată cu un sistem de gestionare a deșeurilor care abordează și documentează măsurile luate pentru reducerea cantității de deșeuri solide și lichide, inclusiv deșeuri de hârtie, deșeuri de cerneluri, deșeuri de agenți de curățare și de soluție de umezire, astfel cum sunt definite de autoritățile de reglementare locale sau naționale.

Trebuie să existe documente sau explicații referitoare la sistemul de gestionare a deșeurilor, precum și informații privind cel puțin următoarele proceduri:

manipularea, colectarea, separarea și utilizarea materialelor reciclabile din fluxul de deșeuri;

recuperarea materialelor pentru alte utilizări, precum incinerarea pentru producerea de abur industrial sau de energie termică, sau pentru utilizarea în agricultură;

manipularea, colectarea, separarea și eliminarea deșeurilor periculoase, conform dispozițiilor stabilite de autoritățile de reglementare locale și naționale de resort;

îmbunătățirea continuă a obiectivelor și a țintelor legate de reducerea generării de deșeuri și creșterea ratelor de reutilizare și reciclare.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu acest criteriu, însoțită de descrierea procedurilor adoptate pentru gestionarea deșeurilor. Solicitantul trebuie să prezinte un plan de gestionare a deșeurilor pentru fiecare dintre unitățile de producție în cauză. În cazul subcontractării gestionării deșeurilor, subcontractantul prezintă, de asemenea, o declarație de conformitate cu acest criteriu.

Se va considera că solicitanții înregistrați în cadrul sistemului comunitar de management de mediu și audit (EMAS) și/sau certificați în baza standardului ISO 14001 îndeplinesc acest criteriu dacă:

1.

includerea gestionării deșeurilor este documentată în declarația de mediu EMAS a societății pentru unitatea (unitățile) de producție; sau

2.

includerea gestionării deșeurilor este abordată în mod suficient de certificarea ISO 14001 pentru unitatea (unitățile) de producție.

5.2.   Hârtie pentru reciclare de la imprimerii

Acest criteriu se aplică produselor de hârtie tipărită. Cantitatea „X” de deșeuri din hârtie produsă nu trebuie să depășească valorile raportate în tabelul următor

Metoda de tipărire

Procentajul maxim al deșeurilor din hârtie (%)

Tipărire ofset de coli

23

Tipărire cu fixare la rece, ziare

10

Tipărire cu fixare la rece, formulare

18

Rotativă cu fixare la rece (cu excepția ziarelor)

19

Rotativă cu termofixare

21

Tipărire prin gravură

15

Tipărire prin flexografie

17

Tipărire digitală

10

Serigrafie

23

unde:

X = cantitatea anuală, în tone, de deșeuri de hârtie produse în cursul procesului de tipărire (incluzând procesul de finisare) a produsului de hârtie tipărită etichetat ecologic, împărțită la cantitatea de hârtie, în tone, achiziționată și utilizată anual pentru fabricarea de produse din hârtie tipărită etichetate ecologic.

În cazul în care tipografia efectuează procese de finisare pentru o altă tipografie, cantitatea de deșeuri de hârtie produsă în cursul acestor procese nu se include în calculul valorii X.

În cazul în care procesele de finisare sunt subcontractate altei societăți, cantitatea de deșeuri de hârtie rezultată din activitatea subcontractată se calculează și se declară ca parte a calculului valorii X.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o descriere a calculului cantității de deșeuri de hârtie, însoțită de o declarație din partea contractantului care colectează deșeurile de hârtie de la tipografie. Trebuie prezentate condițiile de subcontractare și calculul cantității de deșeuri din hârtie rezultate din procesele de finisare.

Calculele trebuie efectuate pe o perioadă de producție de 12 luni. În cazul unei instalații de producție noi sau reconstruite, măsurătorile se bazează pe cel puțin 45 de zile consecutive de funcționare stabilă a instalației.

În cazul în care calculul cantității anuale (în tone) de deșeuri de hârtie produse în timpul tipăririi produsului de hârtie tipărită care poartă eticheta ecologică nu este fezabil din punct de vedere tehnic, solicitantul poate furniza calcule privind cantitatea totală de hârtie pentru reciclare produsă anual în imprimerie.

5.3.   Hârtie pentru reciclare de la unitățile de producție de produse de papetărie din hârtie și sacoșe din hârtie

Criteriul se referă la produsele de papetărie din hârtie și produsele din categoria sacoșe din hârtie. Cantitatea „X” de deșeuri din hârtie nu trebuie să depășească:

19 % în cazul plicurilor;

15 % în cazul produselor de papetărie, cu excepția jurnalelor;

20 % în cazul jurnalelor și produselor de papetărie de îndosariere tipărite pe o parte;

30 % în cazul produselor de papetărie de îndosariere tipărite pe ambele părți;

11 % în cazul sacoșelor din hârtie și al hârtiei de împachetat;

unde

X = cantitatea anuală, în tone, de deșeuri de hârtie produsă în timpul procesului de fabricație a produsului de papetărie din hârtie și a sacoșei din hârtie care poartă eticheta ecologică (inclusiv procesele de finisare), împărțită la cantitatea anuală de hârtie, în tone, achiziționată și utilizată pentru producția de produse de papetărie din hârtie și de sacoșe din hârtie cu etichetă ecologică.

În cazul în care tipografia efectuează procese de finisare pentru o altă tipografie, cantitatea de deșeuri de hârtie produsă în cursul acestor procese nu se include în calculul valorii X.

În cazul în care procesele de finisare sunt subcontractate altei societăți, cantitatea de deșeuri de hârtie rezultată din activitatea subcontractată se calculează și se declară ca parte a calculului valorii X.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o descriere a calculului cantității de deșeuri de hârtie, însoțită de o declarație din partea contractantului care colectează deșeurile de hârtie de la tipografie. Trebuie prezentate condițiile de subcontractare și calculul cantității de deșeuri din hârtie rezultate din procesele de finisare.

Calculele trebuie efectuate pe o perioadă de producție de 12 luni. În cazul unei instalații de producție noi sau reconstruite, măsurătorile se bazează pe cel puțin 45 de zile consecutive de funcționare stabilă a instalației.

În cazul în care calculul cantității anuale (în tone) de deșeuri de hârtie produse în timpul fabricării produsului de papetărie din hârtie și a sacoșei din hârtie care poartă eticheta ecologică nu este fezabil din punct de vedere tehnic, solicitantul poate furniza calcule privind cantitatea totală de hârtie pentru reciclare produsă anual în instalație.

Criteriul 6 – Consumul de energie

Unitatea în care este fabricat produsul care poartă eticheta ecologică a UE trebuie să fi instituit un sistem de gestionare a energiei care să abordeze toate echipamentele consumatoare de energie (inclusiv mașini, echipamente de iluminat, de climatizare, de răcire). Sistemul de gestionare a energiei include măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice, precum și informații privind cel puțin următoarele proceduri:

stabilirea și punerea în aplicare a unui plan de colectare a datelor energetice pentru a identifica cifrele-cheie în materie de energie;

analiza consumului de energie care include o listă de sisteme, procese și instalații consumatoare de energie;

identificarea măsurilor pentru o utilizare mai eficientă a energiei;

obiectivele și țintele de îmbunătățire continuă legate de reducerea consumului de energie.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate pentru unitatea de producție, însoțită de o descriere a sistemului de gestionare a energiei.

Se consideră că solicitantul certificat în conformitate cu standardul ISO 50001, EN 16247 sau un standard/sistem echivalent îndeplinește această cerință.

Se consideră că solicitantul înregistrat în cadrul EMAS îndeplinește această cerință în cazul în care includerea gestionării energiei în domeniul de aplicare a EMAS pentru unitatea (unitățile) de producție este documentată în declarația de mediu EMAS.

Se consideră că solicitantul certificat în conformitate cu standardul ISO 14001 îndeplinește acest criteriu în cazul în care includerea planului de gestionare a energiei este abordată în mod suficient prin certificarea ISO 14001 pentru unitatea de producție.

Obiectivele și țintele de îmbunătățire continuă legate de reducerea consumului de energie se aplică anual. O evaluare în scris este efectuată de către un membru al personalului responsabil. La cerere, evaluarea este furnizată organismului competent.

Criteriul 7 – Formare

Întregul personal relevant care participă la funcționarea curentă a unității de producție trebuie să primească informațiile necesare pentru a asigura respectarea și ameliorarea continuă a cerințelor ținând de eticheta ecologică.

Evaluare și verificare : solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu acest criteriu, însoțită de detalii privind tipul de formare de care a beneficiat fiecare membru al personalului, precum și privind conținutul și datele formării. Solicitantul trebuie să prezinte, de asemenea, autorității competente o mostră de material de formare.

Criteriul 8 – Adecvarea pentru utilizare

Produsul trebuie să fie adecvat pentru utilizarea prevăzută.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu acest criteriu, susținută de cel puțin unul dintre următoarele documente:

o scrisoare/un document/o declarație emis(ă) de clienți pentru un anumit produs, care să confirme că produsul a îndeplinit specificațiile acestora și funcționează bine în aplicația prevăzută;

o descriere detaliată a procedurii de soluționare a reclamațiilor consumatorilor;

documentația care demonstrează certificarea calității, în conformitate cu standardul ISO 9001 sau cu un standard echivalent;

documentația care să demonstreze calitatea hârtiei, în conformitate cu standardul EN ISO/IEC 17050-1, care prevede criterii generale pentru declarația furnizorilor de conformitate cu standardele.

Criteriul 9 – Informații care figurează pe produs

Pe sacoșele din hârtie trebuie să figureze următoarele informații:

„Vă rugăm să reutilizați această sacoșă”.

Pe produsul de hârtie tipărită trebuie să figureze următoarele informații:

„Vă rugăm să colectați hârtia folosită, pentru reciclare”.

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate privind acest criteriu, însoțită de o imagine a produsului pe care figurează informațiile solicitate.

Criteriul 10 – Informații care figurează pe eticheta ecologică a UE

În cazul în care se utilizează eticheta facultativă prevăzută cu spațiu pentru text, aceasta trebuie să conțină următoarele trei fraze:

nivel scăzut de emisii de proces în aer și în apă;

produsul este reciclabil;

hârtie cu impact redus asupra mediului.

Solicitantul trebuie să urmeze instrucțiunile privind modul de utilizare corectă a logoului etichetei ecologice a UE prevăzute în Orientările pentru utilizarea logoului etichetei ecologice a UE:

http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/documents/logo_guidelines.pdf

Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu acest criteriu, însoțită de o imagine de înaltă rezoluție a ambalajului produsului care indică în mod clar pe etichetă numărul de înregistrare/licență și, după caz, frazele care pot fi afișate împreună cu eticheta.


(1)  Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor, de modificare și de abrogare a Directivelor 67/548/CEE și 1999/45/CE, precum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1907/2006 (JO L 353, 31.12.2008, p. 1).

(2)  Directiva 2010/75/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2010 privind emisiile industriale (prevenirea și controlul integrat al poluării) (JO L 334, 17.12.2010, p. 17).

(3)  Decizia (UE) 2019/70 a Comisiei din 11 ianuarie 2019 de stabilire a criteriilor de acordare a etichetei ecologice a UE pentru hârtia grafică și a criteriilor de acordare a etichetei ecologice a UE pentru hârtia absorbantă și produsele din hârtie absorbantă [notificată cu numărul C(2019) 3] (JO L 15, 17.1.2019, p. 27).

(4)  Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1488/94 al Comisiei, precum și a Directivei 76/769/CEE a Consiliului și a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE și 2000/21/CE ale Comisiei (JO L 396, 30.12.2006, p. 1).

(5)  Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor, de modificare și de abrogare a Directivelor 67/548/CEE și 1999/45/CE, precum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1907/2006 (JO L 353, 31.12.2008, p. 1).

(6)  Se aplică numai pentru preparatele pentru vopsit comerciale, coloranți, agenți de finisare pentru suprafață și materiale de acoperire utilizate.

(7)  Regulamentul (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2012 privind punerea la dispoziție pe piață și utilizarea produselor biocide (JO L 167, 27.6.2012, p. 1).

(8)  Directiva 2010/75/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2010 privind emisiile industriale (prevenirea și controlul integrat al poluării) (JO L 334, 17.12.2010, p. 17).

(9)  Carbon organic volatil total, exprimat ca C (în aer).