29.9.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 314/49


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/1354 A CONSILIULUI

din 25 septembrie 2020

privind acordarea unui sprijin temporar Republicii Portugheze în temeiul Regulamentului (UE) 2020/672 pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situația de urgență generată de epidemia de COVID-19

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2020/672 al Consiliului din 19 mai 2020 privind instituirea unui instrument european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență (SURE) ca urmare a epidemiei de COVID-19 (1), în special articolul 6 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)

La 11 august 2020, Portugalia a solicitat asistență financiară din partea Uniunii în vederea completării eforturilor sale naționale de contracarare a impactului epidemiei de COVID-19 și pentru a răspunde la consecințele socioeconomice ale epidemiei resimțite de lucrători și de persoanele care desfășoară o activitate independentă.

(2)

Se preconizează că epidemia de COVID-19 și măsurile extraordinare puse în aplicare de Portugalia pentru a limita epidemia și impactul său socioeconomic și asupra sănătății vor avea un impact dramatic asupra finanțelor publice. Conform previziunilor Comisiei din primăvara anului 2020, se preconiza că Portugalia va avea un deficit public și o datorie publică de 6,5 % și, respectiv, 131,6 % din produsul intern brut (PIB) până la sfârșitul anului 2020. Conform previziunilor intermediare ale Comisiei din vara anului 2020, se estimează că PIB-ul Portugaliei va scădea cu 9,8 % în 2020.

(3)

Epidemia de COVID-19 a imobilizat o parte substanțială a forței de muncă din Portugalia. Acest lucru a dus la o creștere neprevăzută și semnificativă a cheltuielilor publice ale Portugaliei în ceea ce privește schemele de șomaj tehnic și măsurile similare, precum și aplicarea de măsuri corespunzătoare legate de sănătate în contextul epidemiei de COVID-19, astfel cum se arată la considerentele 4-17.

(4)

„Legea nr. 7/2009 din 12 februarie”, care este menționată în cererea Portugaliei din 11 august 2020, introduce o măsură de sprijinire a menținerii contractelor de muncă prin întreruperea temporară a activității sau reducerea timpului de lucru normal prevăzut în Codul muncii din Portugalia. Măsura oferă o prestație societăților eligibile pentru a acoperi 70 % din remunerarea salariaților, aceasta ridicându-se la două treimi din salariul lor brut normal. Această corecție la două treimi este supusă unei limite inferioare egale cu salariul minim la nivel național și unei limite superioare egale cu de trei ori salariul minim la nivel național. Societățile eligibile trebuie să își fi suspendat activitatea economică sau să înregistreze pierderi semnificative de venituri.

(5)

„Decretul-lege nr. 10-G/2020 din 26 martie” și „Decretul-lege nr. 27-B/2020 din 19 iunie”, care sunt menționate în cererea Portugaliei din 11 august 2020, au stat la baza introducerii unei serii de măsuri pentru a contracara impactul epidemiei de COVID-19. Acestea includ un nou sprijin special simplificat pentru menținerea contractelor de muncă prin întreruperea temporară a activității sau reducerea timpului de lucru normal. Această măsură este similară cu măsura menționată la considerentul 4, dar are proceduri simplificate pentru a permite un acces mai rapid la fonduri. Măsura oferă o prestație societăților eligibile pentru a acoperi 70 % din remunerarea salariaților, aceasta ridicându-se la două treimi din salariul lor brut normal, precum și o scutire a angajatorilor de la plata contribuțiilor sociale. Această corecție la două treimi este supusă unei limite inferioare egale cu salariul minim la nivel național și unei limite superioare egale cu de trei ori salariul minim la nivel național. Societățile eligibile trebuie să își fi suspendat activitatea economică sau să fi înregistrat pierderi de venituri de cel puțin 40 % în perioada de 30 de zile care precedă cererea de sprijin, în comparație cu aceeași lună a anului precedent sau cu media lunară a celor două luni care precedă perioada respectivă. Măsura a fost prelungită de mai multe ori, inclusiv prin revizuirea calculării remunerației salariaților la patru cincimi din salariul lor brut normal și eliminarea progresivă a scutirii de la plata contribuțiilor sociale pentru societățile beneficiare. Întrucât scutirea de la plata contribuțiilor sociale constituie venituri nepercepute pentru guvern, aceasta poate fi considerată a fi echivalentă cheltuielilor publice, în sensul Regulamentului (UE) 2020/672.

(6)

În cazurile în care societățile se află într-o situație de criză din cauza epidemiei de COVID-19, beneficiază de măsurile menționate la considerentul 4 sau 5 și au un program de formare aprobat de serviciile publice naționale de ocupare a forței de muncă și de formare, în cadrul programelor de formare profesională speciale, angajații și societățile pot beneficia, ca alternativă la reducerea timpului de lucru, de o indemnizație de formare pentru a acoperi veniturile de înlocuire, precum și costurile legate de formare, care trebuie să aibă loc în timpul programului de lucru.

(7)

În plus, autoritățile au introdus o măsură de sprijin special pentru societăți pentru reluarea activității comerciale. Pentru a facilita tranziția către reluarea activității și menținerea locurilor de muncă, societățile ai căror angajați au beneficiat de măsurile menționate la considerentul 4 sau 5 pot primi, pentru fiecare angajat vizat, o prestație egală fie cu salariul minim la nivel național, plătită într-o singură tranșă, fie cu dublul salariului minim la nivel național, plătită eșalonat, pe o perioadă de șase luni. În cazul în care sprijinul este acordat eșalonat, societățile vor beneficia, de asemenea, de o scutire parțială de 50 % din contribuțiile sociale ale angajatorului datorate pentru angajații în cauză.

(8)

În fine, în temeiul „Decretului-lege nr. 27-B/2020 din 19 iunie” și al „Decretului-lege nr. 58-A/2020 din 14 august”, autoritățile au introdus un supliment pentru stabilizarea veniturilor pentru angajații care beneficiază de măsurile menționate la considerentul 4 sau 5. Angajații eligibili sunt cei al căror salariu brut raportat la luna februarie 2020 nu depășea dublul salariului minim la nivel național. Angajații beneficiază de o prestație egală cu diferența dintre salariul brut din februarie 2020 și cel din perioada în care au fost acoperiți de una dintre cele două scheme de sprijin menționate mai sus, cu o limită inferioară de 100 EUR și o limită superioară de 351 EUR.

(9)

„Decretul-lege nr. 10-A/2020 din 13 martie” și „Legea nr. 2/2020 din 31 martie” (2), care sunt menționate în cererea Portugaliei din 11 august 2020, introduc o măsură de sprijin special pentru persoanele care desfășoară o activitate independentă, lucrătorii informali și asociații manageri. Măsura prevede o prestație lunară egală fie cu venitul înregistrat al persoanei vizate, cu o limită superioară de 438,81 EUR în cazul în care venitul este mai mic de 658,21 EUR, fie cu două treimi din venitul înregistrat al persoanei vizate, cu o limită superioară de 438,81 EUR, în cazul în care venitul este mai mare de 658,21 EUR. În perioada cuprinsă între 13 martie și 30 iunie 2020, la valoarea globală a sprijinului lunar s-a aplicat o limită inferioară inițială egală cu 219,41 EUR. Persoanele eligibile sunt persoanele fizice care și-au suspendat activitatea economică sau au înregistrat pierderi de venituri de cel puțin 40 % în perioada de 30 de zile care precedă cererea de sprijin, în comparație cu aceeași lună a anului precedent sau cu media lunară a celor două luni care precedă perioada respectivă.

(10)

„Decretul-lege nr. 10-A/2020 din 13 martie”, care este menționat în cererea Portugaliei din 11 august 2020, introduce o alocație familială pentru angajații care nu pot lucra deoarece sunt nevoiți să aibă grijă de copiii lor mai mici de 12 ani sau de alte persoane aflate în întreținere. Măsura prevede o prestație care acoperă 50 % din remunerația angajaților. În principiu, această remunerație a angajaților este echivalentă cu două treimi din salariul brut normal, cu o limită inferioară egală cu salariul minim la nivel național și o limită superioară egală cu de trei ori salariul minim la nivel național. Această măsură poate fi considerată o măsură similară schemelor de șomaj tehnic, în sensul Regulamentului (UE) 2020/672, deoarece oferă angajaților un sprijin pentru venit care va contribui la acoperirea costurilor de îngrijire a copiilor pe durata închiderii școlilor și îi va ajuta astfel pe părinți să își continue activitatea, evitând punerea în pericol a raportului de muncă.

(11)

„Ordonanța de Guvern nr. 3485-C/2020 din 17 martie”, „Ordonanța de Guvern nr. 4395/2020 din 10 aprilie” și „Ordonanța de Guvern nr. 5897-B/2020 din 28 mai”, care sunt menționate în cererea Portugaliei din 11 august 2020, introduc o măsură de sprijin special pentru menținerea contractelor de muncă ale formatorilor, având în vedere anularea cursurilor de formare profesională. Sprijinul public constă într-o prestație care acoperă salariul formatorilor, chiar și atunci când formarea profesională nu are loc.

(12)

„Rezoluția Consiliului Guvernului Regional al Insulelor Azore nr. 97/2020 din 8 aprilie”, „Rezoluția Consiliului Guvernului Regional al Insulelor Azore nr. 120/2020 din 28 aprilie”, „Rezoluția Consiliului Guvernului Regional al Insulelor Azore nr. 128/2020 din 5 mai”, „Rezoluția Consiliului Guvernului Regional al Insulelor Azore nr. 129/2020 din 5 mai”, „Rezoluția Consiliului Guvernului Regional al Insulelor Azore nr. 195/2020 din 15 iulie”, „Rezoluția Consiliului Guvernului Regional al Insulelor Azore nr. 196/2020 din 15 iulie” și „Rezoluția Consiliului Guvernului Regional al Insulelor Azore nr. 200/2020 din 17 iulie”, care sunt menționate în cererea Portugaliei din 11 august 2020, introduc o serie de măsuri regionale legate de ocuparea forței de muncă în regiunea autonomă Azore. Măsurile specifice, care includ o completare regională la schemele existente la nivel național, și anume șomajul tehnic, sprijinul pentru persoanele care desfășoară o activitate independentă și pentru societăți în vederea reluării activității economice, sunt menite să mențină ocuparea forței de muncă în Azore pe durata epidemiei de COVID-19. Sprijinul acordat în cadrul măsurilor este condiționat de menținerea contractelor de muncă și de menținerea activității comerciale.

(13)

„Rezoluția Guvernului Regional din Madeira nr. 101/2020 din 13 martie” și „Ordonanța nr. 133-B/2020 a Vicepreședintelui Guvernului Regional din Madeira și a Secretariatului regional pentru incluziune socială și cetățenie din 22 aprilie”, care sunt menționate în cererea Portugaliei din 11 august 2020, introduc o serie de măsuri regionale legate de ocuparea forței de muncă în regiunea autonomă Madeira. Măsurile specifice, care includ o completare regională la schemele existente la nivel național, și anume șomajul tehnic, sprijinul pentru persoanele care desfășoară o activitate independentă și pentru societăți în vederea reluării activității economice, sunt menite să mențină ocuparea forței de muncă în Madeira pe durata epidemiei de COVID-19. Sprijinul acordat în cadrul măsurilor este condiționat de menținerea contractelor de muncă și de menținerea activității comerciale.

(14)

„Decretul-lege nr. 10-A/2020 din 13 martie” și „Legea nr. 2/2020 din 31 martie” (3), care sunt menționate în cererea Portugaliei din 11 august 2020, prevăd o indemnizație pentru angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă care sunt împiedicate temporar să își exercite activitatea profesională din cauza izolării profilactice. Acești lucrători au dreptul la o indemnizație egală cu salariul lor de bază. Respectivele acte legislative introduc, de asemenea, o indemnizație de boală ca urmare a contractării COVID-19. În comparație cu sistemul standard de indemnizații de boală din Portugalia, acordarea indemnizației de boală pentru COVID-19 nu este supusă unei perioade de așteptare. Sprijinul public constă într-o prestație egală cu salariul brut.

(15)

„Decretul-lege nr. 10-A/2020 din 13 martie”, care este menționat în cererea Portugaliei din 11 august 2020, permite achiziționarea de echipamente individuale de protecție care urmează să fie utilizate la locul de muncă, în special în spitalele publice, în ministerele de resort, în municipalități și în regiunile autonome Azore și Madeira, ca măsură legată de sănătate. Totodată, respectivul act legislativ introduce și o campanie de igienă școlară menită să asigure revenirea în siguranță la locul de muncă a profesorilor, a altor membri ai personalului și a studenților.

(16)

Autoritățile au introdus testarea pentru COVID-19 a pacienților și a lucrătorilor din spitalele publice, precum și a angajaților din centrele de îngrijire și asistență și din structurile de îngrijire a copiilor. Costul testării este finanțat din bugetul general și, prin urmare, nu are un temei juridic explicit.

(17)

În fine, „Legea nr. 27-A/2020 din 24 iulie”, care este menționată în cererea Portugaliei din 11 august 2020, introduce o compensație specială pentru lucrătorii din cadrul Serviciului Național de Sănătate implicați în combaterea epidemiei de COVID-19. Aceasta constă într-o primă de performanță, plătită o singură dată, corespunzătoare unui cuantum egal cu 50 % din salariul brut normal al angajatului.

(18)

Portugalia îndeplinește condițiile pentru a solicita asistența financiară prevăzută la articolul 3 din Regulamentul (UE) 2020/672. Portugalia a furnizat Comisiei dovezi corespunzătoare conform cărora cheltuielile publice efective și planificate au crescut cu 5 934 462 488 EUR de la 1 februarie 2020 din cauza măsurilor naționale luate pentru contracararea efectelor socioeconomice ale epidemiei de COVID-19. Creșterea legată direct de măsurile de mai sus care sunt scheme de șomaj tehnic sau măsuri similare constituie o creștere neprevăzută și semnificativă, deoarece este legată atât de măsuri noi, cât și de o creștere a cererii pentru măsurile existente, care acoperă împreună o proporție semnificativă a întreprinderilor și a forței de muncă din Portugalia.

(19)

Comisia a consultat Portugalia și a verificat creșterea neprevăzută și semnificativă a cheltuielilor publice efective și planificate legate direct de scheme de șomaj tehnic și de măsuri similare, precum și aplicarea de măsuri corespunzătoare legate de sănătate în contextul epidemiei de COVID-19, menționate în cererea din 11 august 2020, în conformitate cu articolul 6 din Regulamentul (UE) 2020/672.

(20)

Prin urmare, ar trebui acordată asistență financiară pentru a ajuta Portugalia să contracareze efectele socioeconomice ale perturbării economice importante cauzate de epidemia de COVID-19. Comisia ar trebui să adopte decizii privind scadențele, cu privire la valoarea și deblocarea ratelor și a tranșelor în strânsă cooperare cu autoritățile naționale.

(21)

Prezenta decizie ar trebui să nu aducă atingere rezultatelor niciuneia dintre procedurile legate de denaturarea funcționării pieței interne care este posibil să fie întreprinse, în special în temeiul articolelor 107 și 108 din tratat. Aceasta nu prevalează asupra cerinței ca statele membre să notifice Comisiei potențialele ajutoare de stat în temeiul articolului 108 din tratat.

(22)

Portugalia ar trebui să informeze periodic Comisia cu privire la execuția cheltuielilor publice planificate, pentru a-i permite acesteia să evalueze măsura în care statul membru a executat cheltuielile respective.

(23)

Decizia de a acorda asistență financiară a fost luată ținând seama de nevoile existente și preconizate ale Portugaliei, precum și de cererile de asistență financiară în temeiul Regulamentului (UE) 2020/672 deja înaintate sau prevăzute a fi înaintate de alte state membre, aplicând în același timp principiile egalității de tratament, solidarității, proporționalității și transparenței,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Portugalia îndeplinește condițiile stabilite la articolul 3 din Regulamentul (UE) 2020/672.

Articolul 2

(1)   Uniunea pune la dispoziția Portugaliei un împrumut de maximum 5 934 462 488 EUR. Împrumutul are o scadență medie de maximum 15 ani.

(2)   Perioada de disponibilitate a asistenței financiare acordate prin prezenta decizie este de 18 luni începând din prima zi după intrarea în vigoare a prezentei decizii.

(3)   Asistența financiară din partea Uniunii este pusă de Comisie la dispoziția Portugaliei în maximum opt rate. O rată poate fi plătită în una sau mai multe tranșe. Scadențele tranșelor acordate în cadrul primei rate pot fi mai lungi decât scadența medie maximă menționată la alineatul (1). În acest caz, scadențele tranșelor ulterioare se stabilesc astfel încât scadența medie maximă menționată la alineatul (1) să fie respectată odată ce au fost plătite toate ratele.

(4)   Plata primei rate se face sub rezerva intrării în vigoare a acordului de împrumut prevăzut la articolul 8 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2020/672.

(5)   Portugalia suportă costurile de finanțare ale Uniunii menționate la articolul 4 din Regulamentul (UE) 2020/672 pentru fiecare rată, plus orice comisioane, costuri și cheltuieli ale Uniunii care rezultă din orice finanțare aferentă împrumutului acordat în temeiul alineatului (1) de la prezentul articol.

(6)   Comisia decide cu privire la dimensiunea ratelor și la punerea la dispoziție a acestora, precum și cu privire la mărimea tranșelor.

Articolul 3

Portugalia poate finanța următoarele măsuri:

(a)

sprijinirea menținerii contractelor de muncă prin întreruperea temporară a activității sau reducerea timpului de lucru normal, astfel cum se prevede la articolele 298-308 din „Legea nr. 7/2009 din 12 februarie”;

(b)

noul sprijin special simplificat pentru menținerea contractelor de muncă prin întreruperea temporară a activității sau reducerea timpului de lucru normal, în conformitate cu „Decretul-lege nr. 10-G/2020 din 26 martie” și cu articolul 2 din „Decretul-lege nr. 27-B/2020 din 19 iunie”;

(c)

programele de formare profesională speciale pentru menținerea contractelor de muncă prin întreruperea temporară a activității sau reducerea timpului de lucru normal, în conformitate cu articolele 7-9 din „Decretul-lege nr. 10-G/2020 din 26 martie”;

(d)

noul sprijin special acordat societăților pentru reluarea activității comerciale, astfel cum se prevede la articolul 4 alineatele (1)-(7) și (10)-(12) și la articolul 5 din „Decretul-lege nr. 27-B/2020 din 19 iunie”;

(e)

noul supliment pentru stabilizarea veniturilor pentru angajații care beneficiază fie de sprijinul menționat la literele (a), (b) și (c) pentru menținerea contractelor de muncă prin întreruperea temporară a activității sau reducerea timpului de lucru normal prevăzut în Codul muncii din Portugalia, fie de noul sprijin simplificat introdus ca răspuns la pandemia de COVID-19, astfel cum se prevede la articolul 3 din „Decretul-lege nr. 27-B/2020 din 19 iunie” (astfel cum a fost modificat prin „Legea nr. 58-A/2020 din 14 august”);

(f)

noul sprijin special progresiv pentru menținerea contractelor de muncă prin reducerea temporară a timpului de lucru normal, în conformitate cu „Decretul-lege nr. 46-A/2020 din 30 iulie”;

(g)

noul sprijin special pentru persoanele care desfășoară o activitate independentă, lucrătorii informali și asociații manageri, astfel cum se prevede la articolele 26-28 din „Decretul-lege nr. 10-A/2020 din 13 martie” și la articolul 325-G din „Legea nr. 2/2020 din 31 martie”, astfel cum a fost modificată prin articolul 3 din „Legea nr. 27-A/2020 din 24 iulie”;

(h)

alocația familială pentru angajații care nu pot lucra deoarece sunt nevoiți să aibă grijă de copiii lor mai mici de 12 ani sau de alte persoane aflate în întreținere, astfel cum se prevede la articolul 23 din „Decretul-lege nr. 10-A/2020 din 13 martie”;

(i)

sprijinul special pentru menținerea contractelor de muncă ale formatorilor, având în vedere anularea cursurilor de formare profesională, în conformitate cu „Ordonanța de Guvern nr. 3485-C/2020 din 17 martie”, cu „Ordonanța de Guvern nr. 4395/2020 din 10 aprilie” și cu „Ordonanța de Guvern nr. 5897-B/2020 din 28 mai”;

(j)

măsurile regionale legate de ocuparea forței de muncă din regiunea autonomă Azore, astfel cum sunt prevăzute în „Rezoluția Consiliului Guvernului Regional al Insulelor Azore nr. 97/2020 din 8 aprilie”, în „Rezoluția Consiliului Guvernului Regional al Insulelor Azore nr. 120/2020 din 28 aprilie”, în „Rezoluția Consiliului Guvernului Regional al Insulelor Azore nr. 128/2020 din 5 mai”, în „Rezoluția Consiliului Guvernului Regional al Insulelor Azore nr. 129/2020 din 5 mai”, în „Rezoluția Consiliului Guvernului Regional al Insulelor Azore nr. 195/2020 din 15 iulie”, în „Rezoluția Consiliului Guvernului Regional al Insulelor Azore nr. 196/2020 din 15 iulie” și în „Rezoluția Consiliului Guvernului Regional al Insulelor Azore nr. 200/2020 din 17 iulie”;

(k)

măsurile regionale legate de ocuparea forței de muncă din regiunea autonomă Madeira, astfel cum sunt prevăzute în „Rezoluția Guvernului Regional din Madeira nr. 101/2020 din 13 martie” și în „Ordonanța nr. 133-B/2020 a Vicepreședintelui Guvernului Regional din Madeira și a Secretariatului regional pentru incluziune socială și cetățenie din 22 aprilie”;

(l)

indemnizația pentru angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă aflate în izolare profilactică, astfel cum se prevede la articolul 19 din „Decretul-lege nr. 10-A/2020 din 13 martie” și la articolul 325-F din „Legea nr. 2/2020 din 31 martie”, astfel cum a fost modificată prin articolul 3 din „Legea nr. 27-A/2020 din 24 iulie”;

(m)

indemnizația de boală ca urmare a contractării COVID-19, astfel cum se prevede la articolul 20 din „Decretul-lege nr. 10-A/2020 din 13 martie” și la articolul 325-F din „Legea nr. 2/2020 din 31 martie”, astfel cum a fost modificată prin articolul 3 din „Legea nr. 27-A/2020 din 24 iulie”;

(n)

achiziționarea de echipamente individuale de protecție care urmează să fie utilizate la locul de muncă, în special în spitalele publice, în ministerele de resort, în municipalități și în regiunile autonome Azore și Madeira, astfel cum se prevede la articolul 3 din „Decretul-lege nr. 10-A/2020 din 13 martie”;

(o)

campania de igienă școlară prevăzută la articolul 9 din „Decretul-lege nr. 10-A/2020 din 13 martie”;

(p)

testarea pentru COVID-19 a pacienților și a lucrătorilor din spitalele publice, precum și a angajaților din centrele de îngrijire și asistență și din structurile de îngrijire a copiilor;

(q)

noua compensație specială pentru lucrătorii din cadrul Serviciului Național de Sănătate implicați în combaterea epidemiei de COVID-19, astfel cum este prevăzută la articolul 42-A din „Legea nr. 2/2020 din 31 martie”, astfel cum a fost modificată prin articolul 3 din „Legea nr. 27-A/2020 din 24 iulie”.

Articolul 4

Portugalia informează Comisia, până la 30 martie 2021 și, ulterior, la fiecare șase luni, cu privire la execuția cheltuielilor publice planificate, până la execuția lor integrală.

Articolul 5

Prezenta decizie se adresează Republicii Portugheze.

Prezenta decizie intră în vigoare la data notificării destinatarului acesteia.

Articolul 6

Prezenta decizie se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 25 septembrie 2020.

Pentru Consiliu

Președintele

M. ROTH


(1)  JO L 159, 20.5.2020, p. 1.

(2)  Astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 27-A/2020 din 24 iulie 2020.

(3)  Astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 27-A/2020 din 24 iulie 2020.