8.7.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 218/1


DECIZIA (PESC) 2020/979 A CONSILIULUI

din 7 iulie 2020

de sprijinire a dezvoltării unui sistem recunoscut la nivel internațional pentru validarea gestionării armelor și muniției în conformitate cu standarde internaționale deschise

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 28 alineatul (1) și articolul 31 alineatul (1),

având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

întrucât:

(1)

La 19 noiembrie 2018, Consiliul a adoptat Strategia UE împotriva armelor de foc, a armelor de calibru mic și a armamentului ușor (SALW) ilicite și a muniției aferente, intitulată „Securizarea armelor, protecția cetățenilor” („Strategia UE privind SALW”). Scopul Strategiei UE privind SALW este de a direcționa acțiunea europeană integrată, colectivă și coordonată în vederea preîntâmpinării și a reducerii achiziției ilicite de SALW și de muniție aferentă de către teroriști, infractori și alte persoane neautorizate, precum și de a promova tragerea la răspundere și comportamentul responsabil în ceea ce privește comerțul legal cu arme.

(2)

Strategia UE privind SALW observă că un nivel scăzut de securitate a stocurilor de armament este un factor cheie care permite deturnarea armelor și muniției de pe piețele legale către piețele ilicite. Uniunea și statele sale membre se angajează să ajute alte țări să își îmbunătățească gestionarea și securitatea stocurilor deținute de stat prin consolidarea cadrelor legislative și administrative naționale și prin consolidarea instituțiilor care reglementează furnizarea legală de SALW și muniție pentru forțele de apărare și de securitate, precum și gestionarea stocurilor.

(3)

Biroul pentru probleme de dezarmare al Organizației Națiunilor Unite (UNODA) a dezvoltat standarde și bune practici pentru gestionarea armelor de calibru mic și a munițiilor: Orientările tehnice internaționale privind muniția (IATG) și Compendiul modular de implementare a controlului armelor de calibru mic (MOSAIC), cunoscute anterior sub denumirea de Standardele internaționale pentru controlul armelor de calibru mic (ISACS). Prin Strategia privind SALW, Uniunea se angajează să promoveze și să pună în aplicare standarde și bune practici.

(4)

La 30 iunie 2018, cea de a treia Conferință a Organizației Națiunilor Unite de evaluare a progreselor realizate în ceea ce privește punerea în aplicare a Programului de acțiune al ONU împotriva armelor de calibru mic și a armamentului ușor ilicite a adoptat un document final în care statele și-au reînnoit angajamentul de a preîntâmpina și de a combate deturnarea armelor de calibru mic și a armamentului ușor. Statele au reafirmat că urmează să intensifice eforturile naționale pentru a asigura gestionarea sigură, securizată și eficace a stocurilor de arme de calibru mic și armament ușor deținute de forțele armate și de forțele de securitate guvernamentale, în special în situațiile de conflict și post-conflict. De asemenea, statele au confirmat aplicarea standardelor internaționale relevante în ceea ce privește consolidarea punerii în aplicare a Programului de acțiune al ONU.

(5)

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a ONU afirmă că lupta împotriva comerțului ilicit cu arme de calibru mic și armament ușor este necesară pentru realizarea a numeroase obiective de dezvoltare durabilă, inclusiv a celor privind pacea, justiția și instituțiile solide, reducerea sărăciei, creșterea economică, sănătatea, egalitatea de gen și orașele sigure. Prin urmare, în cadrul obiectivului de dezvoltare durabilă 16.4, toate statele s-au angajat să reducă în mod semnificativ fluxurile financiare ilicite și fluxurile de arme ilicite.

(6)

În Agenda pentru dezarmare intitulată „Asigurarea viitorului nostru comun” (1), care a fost prezentată la 24 mai 2018, secretarul general al ONU a solicitat abordarea problemei acumulării excesive de arme convenționale și a comerțului ilicit cu acestea și sprijinirea abordărilor la nivel de țară privind armele de calibru mic. Uniunea a decis să sprijine acțiunea nr. 22 din agendă: „Securizarea stocurilor excesive și a celor gestionate necorespunzător”.

(7)

Centrul internațional pentru deminare umanitară din Geneva (GICHD) contribuie la dezvoltarea, revizuirea și promovarea Standardelor internaționale privind acțiunea de luptă împotriva minelor și, prin intermediul echipei sale consultative pentru gestionarea muniției (AMAT), la dezvoltarea, revizuirea și diseminarea Orientărilor tehnice internaționale privind muniția (IATG). AMAT face parte din GICHD. AMAT a fost creată ca urmare a unei inițiative comune a GICHD și a UNODA ca răspuns la nevoia urgentă de sprijin acordat statelor în ceea ce privește gestionarea sigură, securizată și eficace a muniției, în conformitate cu IATG.

(8)

La 4 decembrie 2017, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția 72/55 privind problemele care derivă din acumularea de stocuri excedentare de muniții convenționale. Respectiva rezoluție sprijină inițiativele la nivel internațional, regional și național care clarifică îmbunătățirea gestionării durabile a muniției, inclusiv prin punerea în aplicare a IATG.

(9)

Uniunea și statele sale membre sunt principalii donatori în ceea ce privește acordarea de asistență pentru controlul armelor de calibru mic și dezvoltarea capacităților, în general, și în ceea ce privește securitatea fizică și gestionarea stocurilor, în special. Deși există diverse standarde și orientări la nivel internațional pentru gestionarea stocurilor, nu există o metodologie standardizată și recunoscută la nivel internațional pentru efectuarea unor evaluări și a unei validări independente a conformității cu aceste standarde. În consecință, este dificil de cuantificat impactul asistenței Uniunii asupra securității stocurilor de arme.

(10)

O metodologie recunoscută la nivel internațional pentru validarea independentă a conformității cu standardele internaționale de gestionare a armelor va face cuantificabil impactul asistenței Uniunii acordate țărilor terțe în ceea ce privește gestionarea stocurilor de arme; aceasta va sprijini, de asemenea, evaluarea riscurilor în contextul controlului exporturilor de arme și al acordării de asistență militară.

(11)

Prin urmare, Uniunea ar trebui să sprijine un proiect de stabilire a fezabilității dezvoltării unui sistem voluntar recunoscut la nivel internațional pentru validarea gestionării armelor și muniției pe bază de standarde internaționale deschise,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   În vederea punerii în aplicare a Strategiei UE împotriva armelor de foc, a armelor de calibru mic și a armamentului ușor și a muniției aferente ilicite intitulată „Asigurarea securității armelor, protejarea cetățenilor” (denumită în continuare „strategia UE privind SALW”) și în vederea promovării păcii și securității, Uniunea sprijină un proiect care să analizeze posibilitatea instituirii unui sistem recunoscut la nivel internațional pentru validarea politicilor și practicilor de gestionare în condiții de siguranță și securitate a SALW și a muniției

Proiectul are două etape, „etapa I” și „etapa a II-a”.

În cursul etapei I, în primul an de implementare, se efectuează un studiu de fezabilitate pentru dezvoltarea unui sistem recunoscut la nivel internațional de validare a gestionării armelor și a muniției (SVGAM) în vederea examinării opțiunilor pentru o metodologie și instrumente adecvate de evaluare a riscurilor și a calității.

Sub rezerva alineatului (2), în cursul etapei a II-a, pe baza rezultatelor studiului de fezabilitate din etapa I, se dezvoltă un concept pentru crearea unui SVGAM.

O descriere a proiectului este prezentată în anexă.

(2)   Consiliul decide pe baza rezultatelor studiului de fezabilitate care rezultă din etapa I a proiectului dacă etapa a II-a a proiectului va mai fi implementată.

Articolul 2

(1)   Înaltul reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate („Înaltul Reprezentant”) este responsabil de punerea în aplicare a prezentei decizii.

(2)   Punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a proiectului menționat la articolul 1 se realizează de către Centrul internațional pentru deminare umanitară din Geneva (GICHD) și de către agenția sa specializată, echipa consultativă pentru gestionarea muniției (AMAT).

(3)   GICHD își îndeplinește atribuțiile sub responsabilitatea Înaltului Reprezentant. În acest scop, Înaltul Reprezentant încheie acordurile necesare împreună cu GICHD.

Articolul 3

(1)   Valoarea de referință financiară pentru implementarea proiectului finanțat de Uniune, menționat la articolul 1, este de 1 642 109 EUR.

(2)   Suma destinată să acopere etapa I a proiectului este de 821 872 EUR. Suma rămasă, de 820 237 EUR, se utilizează în cazul în care Consiliul decide să implementeze etapa a II‐a a proiectului.

(3)   Cheltuielile finanțate din valoarea de referință prevăzută la alineatul (1) sunt gestionate în conformitate cu procedurile și normele aplicabile bugetului general al Uniunii.

(4)   Comisia supraveghează gestionarea corectă a cheltuielilor menționate la alineatul (1). În acest scop, aceasta încheie acordul de finanțare necesar cu GICHD. Acordul de finanțare prevede că GICHD trebuie să asigure vizibilitatea contribuției Uniunii într-un mod corespunzător în raport cu valoarea acesteia.

(5)   Comisia depune eforturile necesare pentru a încheia acordul de finanțare menționat la alineatul (4) cât mai curând posibil după intrarea în vigoare a prezentei decizii. Comisia informează Consiliul cu privire la eventualele dificultăți survenite în decursul respectivului proces și cu privire la data încheierii acordului de finanțare.

Articolul 4

(1)   Înaltul Reprezentant raportează Consiliului cu privire la punerea în aplicare a prezentei decizii, pe baza unor rapoarte descriptive periodice întocmite din șase în șase luni de GICHD. Rapoartele respective stau la baza evaluării care urmează să fie realizată de Consiliu.

(2)   Comisia raportează cu privire la aspectele financiare ale proiectului menționat la articolul 1.

Articolul 5

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Prezenta decizie expiră după 14 luni de la data încheierii acordului de finanțare menționat la articolul 3 alineatul (4), cu excepția cazului în care Consiliul decide să prelungească aplicarea deciziei pentru a permite implementarea etapei a II-a a proiectului sau, în situația în care nu s-a încheiat niciun acord în perioada respectivă, după șase luni de la data intrării sale în vigoare.

Adoptată la Bruxelles, 7 iulie 2020.

Pentru Consiliu

Președintele

M. ROTH


(1)  https://www.un.org/disarmament/publications/more/securing-our-common-future/


ANEXĂ

PROIECT DE DEZVOLTARE A UNUI SISTEM RECUNOSCUT LA NIVEL INTERNAȚIONAL PENTRU VALIDAREA GESTIONĂRII ARMELOR ȘI MUNIȚIEI PE BAZĂ DE STANDARDE INTERNAȚIONALE DESCHISE

1.   Justificare pentru sprijinul PESC

Prezentul proiect urmărește să asigure sporirea securității și a siguranței stocurilor de arme de calibru mic și de armament ușor (SALW) și de muniție prin dezvoltarea unui sistem recunoscut la nivel internațional care să permită o validare/certificare independentă a modului în care statele respectă standarde internaționale deschise, în mod voluntar, demonstrând capacitatea acestora de a combate și de a preveni deturnarea și exploziile accidentale.

Deturnarea și proliferarea ilicită a SALW și a muniției alimentează criminalitatea, terorismul, violența armată și instabilitatea, subminând dezvoltarea durabilă, buna guvernanță, ordinea publică, precum și accesul la educație, asistență medicală, justiție și alte drepturi civile. În plus, SALW ilicite pot fi utilizate pentru a comite sau a facilita acte grave de violență bazată pe gen. Deturnarea și proliferarea ilicită a SALW și a muniției pot submina pacea și securitatea, destabilizând state și societăți și, în final, regiuni întregi. Astfel, acestea subminează progresele în direcția atingerii obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD), în special a ODD 16 (pace, justiție și instituții puternice), dar și a ODD 5 (egalitatea de gen) și a ODD 11 (orașe și comunități durabile).

Gestionarea sigură, securizată și durabilă a stocurilor naționale de SALW și de muniție este esențială pentru reducerea proliferării ilicite. O gestionare ineficientă a stocurilor reprezintă un factor-cheie care permite deturnarea armelor și a muniției de pe piețele legale către piețele ilegale. Gestionarea stocurilor este îndeosebi precară în statele afectate de conflicte violente sau în cele în care instituțiile și structurile de guvernanță sunt slabe. În astfel de contexte, asigurarea unei gestionări sigure, securizate și durabile a stocurilor promovează asumarea răspunderii și responsabilitatea autorităților naționale în ceea ce privește prevenirea deturnării SALW și a muniției, ceea ce, la rândul său, contribuie la consolidarea stabilității, a dezvoltării și a bunei guvernanțe.

Uniunea și statele sale membre au oferit asistență țărilor terțe în vederea îmbunătățirii gestionării și a securității stocurilor naționale prin consolidarea cadrelor legislative și administrative naționale și a instituțiilor care reglementează furnizarea legală de SALW și de muniție pentru forțele de apărare și de securitate și gestionarea unor astfel de stocuri. Impactul acestei asistențe este însă dificil de cuantificat. În prezent, nu există niciun mecanism internațional care să le permită țărilor terțe să demonstreze respectarea cerințelor de reglementare și a standardelor tehnice și de gestionare. Acest lucru poate reprezenta o problemă pentru statele care au investit în îmbunătățirea politicilor și a practicilor lor de gestionare a SALW și a muniției dar care nu reușesc să obțină încrederea partenerilor internaționali din cauza existenței în trecut a unor cazuri de deturnare a stocurilor și a unor situații în care gestionarea și securitatea acestora a fost deficitară.

Deși există diverse standarde, orientări și bune practici la nivel internațional pentru gestionarea și securitatea stocurilor, nu există o metodologie standardizată și recunoscută la nivel internațional pentru efectuarea unor evaluări și a unei validări independente a conformității cu aceste standarde. În multe sectoare – atât industriale, cât și guvernamentale – pentru a demonstra calitatea, siguranța și securitatea produselor și a serviciilor și conformitatea cu normele internaționale, este necesară o anumită formă de garanție care implică o certificare sau o validare. Eliberarea certificatelor al căror regim este reglementat de Organizația Internațională de Standardizare (ISO) sunt un exemplu bine-cunoscut. Aceeași metodă poate fi aplicată în ceea ce privește gestionarea sigură și securizată a stocurilor de SALW și de muniție.

Un sistem de certificare sau de validare ar permite unui stat care a investit în gestionarea și securitatea stocurilor să demonstreze în mod voluntar că sistemul său de gestionare a SALW și a muniției (și anume, politicile și practicile sale) respectă standardele recunoscute la nivel internațional. Certificarea voluntară a politicilor și a practicilor naționale ar indica faptul că riscurile de explozie accidentală și de deturnare au fost luate în considerare și atenuate deoarece punerea în aplicare a standardelor internaționale deschise care a fost verificată în mod independent. În plus, această garanție ar inspira încredere în comunitățile locale, precum și în rândul partenerilor regionali și internaționali, în capacitatea statului de a-și reglementa și gestiona în mod eficient stocurile, fără a fi necesară divulgarea de informații referitoare la natura și mărimea stocului său de SALW și de muniție. Certificarea ar putea, de asemenea, să stea la baza evaluărilor privind riscul de deturnare efectuate de statele furnizoare de arme în contextul controlului exporturilor de arme (precum cele menționate la articolul 11 din Tratatul privind comerțul cu arme (TCA) și la criteriul 7 din cadrul Poziției comune 2008/944/PESC a Consiliului (1)).

În plus, în ceea ce privește cooperarea și asistența în domeniul controlului SALW și al muniției, validarea și certificarea pot oferi orientări cu privire la deciziile referitoare la programe și pot sta la baza evaluării impactului activităților de asistență din trecut.

Acest proiect este, de asemenea, relevant în contextul lucrărilor în curs ale Grupului de experți guvernamentali (GGE) care examinează problemele rezultate din acumularea de stocuri excedentare de muniții convenționale, ca răspuns la adoptarea, în decembrie 2017, a Rezoluției 72/55 a Adunării Generale a ONU.

2.   Introducere

Prezentul proiect va studia fezabilitatea creării unui sistem de validare/certificare recunoscut la nivel internațional pentru politicile și practicile de gestionare a SALW și a muniției. Riscul de deturnare a SALW și a muniției către actori neautorizați este prezent de-a lungul întregului lanț de aprovizionare: de la momentul producerii până la cel al transferului (export, tranzit și import), trecând prin etapa stocării (depozitare și utilizare), precum și până la momentul eliminării (transfer și distrugere). Stocurile de muniție prezintă, de asemenea, un risc de explozii accidentale, în special în contextul depozitării, dar potențial și în alte etape ale lanțului de aprovizionare a stocurilor. Soluționarea acestor provocări este o responsabilitate a statelor și necesită o abordare cuprinzătoare care să privească întregul ciclu de viață în conformitate cu normele și cu măsurile naționale și internaționale incluzând, dar fără a se limita la acestea, Orientările tehnice internaționale privind muniția (IATG), Compendiul modular de implementare a controlului armelor de calibru mic (MOSAIC), bunele practici elaborate de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și Publicația aliaților privind depozitarea și transportul muniției a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO-AASTP).

Obiectivul principal al prezentului proiect este de a sprijini crearea unor politici și practici sigure, securizate și durabile de gestionare a SALW și a muniției în țările în care au existat în trecut cazuri de deturnare și de explozii accidentale. În mod specific, proiectul va genera și va analiza opțiuni pentru o validare/certificare recunoscută la nivel internațional a politicilor și practicilor pentru gestionarea sigură și securizată a SALW și a muniției pe parcursul întregului lanț de aprovizionare. Proiectul va sprijini dezvoltarea unui sistem care să le permită statelor să demonstreze în mod voluntar, prin intermediul unei evaluări independente, că aceste aspecte au fost luate în considerare și că practicile și politicile lor în materie de gestionare a armelor sunt conforme cu standardele internaționale deschise.

Prezentul proiect sprijină punerea în aplicare a Strategiei UE împotriva armelor de foc, a armelor de calibru mic și a armamentului ușor ilicite și a muniției aferente („Strategia UE privind SALW”). Scopul său este de a consolida capacitatea statelor beneficiare în vederea punerii în aplicare a PdA al ONU, a Instrumentului internațional de urmărire, a TCA, a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă [în special a obiectivelor 16 (ținta 16.4), 5 și 11] și a Agendei pentru dezarmare a secretarului general al ONU (2018, acțiunea 22: Dezarmarea care salvează vieți). Implementarea proiectului va spori transparența și asumarea răspunderii în ceea ce privește guvernanța și gestionarea armelor și muniției convenționale, în conformitate cu bunele practici internaționale, printre care se numără IATG, MOSAIC, orientările OSCE și NATO-AASTP. Proiectul va ține seama, de asemenea, de constatările Biroului pentru probleme de dezarmare al ONU și de eforturile depuse în vederea unei gestionării a armelor și muniției care să ia în considerare dimensiunea de gen.

3.   Scopul și principalele obiective ale proiectului

Obiectivul general al prezentului proiect este sporirea globală a securității și a siguranței stocurilor de SALW și de muniție prin dezvoltarea unui sistem recunoscut la nivel internațional care să permită o validare/certificare independentă a respectării standardelor internaționale deschise privind gestionarea stocurilor naționale de arme de calibru mic și de muniție.

Rezultatul scontat al proiectului urmează să fie folosit de țările terțe (state care nu sunt membre ale UE) care au întâmpinat dificultăți în ceea ce privește gestionarea sigură și securizată a armelor și a muniției, ceea ce a avut ca rezultat deturnarea de arme și explozii accidentale.

Pentru a facilita lectura, prezenta propunere se va referi la sisteme recunoscute la nivel internațional pentru validarea gestionării armelor și a muniției în conformitate cu standardele internaționale deschise drept Sistemele de validare a gestionării armelor și a muniției sau SVGAM.

Pentru atingerea acestui obiectiv, proiectul are următoarele obiective principale:

(a)

realizarea unui studiu de fezabilitate privind opțiunile de dezvoltare a unui sistem de validare a gestionării armelor și a muniției , prin elaborarea unei metodologii și a unor instrumente adecvate de evaluare a riscurilor și a calității;

(b)

pe baza rezultatelor obținute în ceea ce privește obiectivul (a), elaborarea unui concept și a unei căi de urmat în vederea creării unui sistem recunoscut la nivel internațional de validare a gestionării armelor și a muniției , cu scopul de a preveni deturnarea și exploziile accidentale ale stocurilor de arme și de muniție.

4.   Descrierea proiectului

Date fiind incertitudinile privind călătoriile internaționale în contextul pandemiei de COVID‐19 și din dorința de a reduce deplasările cu avionul în contextul schimbărilor climatice, în măsura în care acest lucru este posibil și fezabil, entitatea responsabilă de implementare va avea în vedere opțiuni privind organizarea de reuniuni care să nu necesite deplasarea (pe calea aerului).

Etapa I: Evaluarea fezabilității unui sistem recunoscut la nivel internațional de validare a gestionării armelor și a muniției (SVGAM)

4.1.   Consolidarea proiectului

Obiectiv: elaborarea planului general de implementare a proiectului – în colaborare cu SEAE și cu partenerii –, stabilirea domeniului de aplicare al studiului de fezabilitate, inclusiv a metodologiei și a interviurilor cu principalele părți interesate, constituirea grupului de experți care va furniza sprijin și va revizui studiul de fezabilitate și va desfășura acțiuni de sensibilizare cu privire la proiect.

Activități: activitățile specifice desfășurate în vederea obținerii acestor rezultate și realizate în cursul primelor două luni ale proiectului includ:

1.

Elaborarea planului proiectului (anul 1, luna 1): consultări cu echipa centrală a proiectului pentru a finaliza planificarea/calendarul proiectului și a defini responsabilitățile, domeniul de aplicare și metodologia studiului de fezabilitate.

2.

Constituirea grupului de experți (anul 1, luna 1): identificarea experților relevanți (maximum 10 persoane) și invitarea acestora să se alăture grupului de experți. Grupul de experți va fi constituit din practicieni (cu experiență cu privire la gestionarea armelor, efectuarea de evaluări naționale privind gestionarea armelor și a muniției, acreditare și certificare, controlul armelor, producerea de SALW și de muniție). Acesta va oferi un sprijin constant și evaluări de specialitate privind studiul de fezabilitate și elaborarea ulterioară a metodologiei de validare. Echipa de proiect va lua măsurile necesare pentru a se asigura că se ține seama de considerațiile legate de gen și de diversitate în ceea ce privește componența grupului de experți.

3.

Atelierul de introducere (anul 1, luna 2): organizarea unui atelier de o zi la Geneva care va reuni 20 de părți interesate principale (inclusiv echipa centrală a proiectului, persoane desemnate de UE/SEAE, grupul de experți și reprezentanți ai partenerilor) pentru a prezenta domeniul de aplicare și metodologia studiului de fezabilitate și a lansa proiectul. Atelierul va fi conceput și se va desfășura ținând seama în mod corespunzător de considerațiile legate de gen și de diversitate.

Rezultate: elaborarea unui plan al proiectului, obținerea unui acord cu privire la domeniul de aplicare al proiectului, constituirea grupului de experți, creșterea gradului de sensibilizare cu privire la proiect, elaborarea unui raport de sinteză privind atelierul de introducere.

4.2.   Analiza preliminară

Obiectiv: efectuarea unei analize preliminare pentru se ajunge la o înțelegere mai aprofundată a necesității dezvoltării unui SVGAM. Acesta va fi primul obiectiv de etapă al proiectului. În cazul în care nu survine nicio opoziție insurmontabilă în cursul acestei evaluări, proiectul va continua cu realizarea studiului de fezabilitate complet.

Activități: activitățile specifice realizate în cursul primelor cinci luni ale proiectului includ:

1.

Studiul documentar (anul 1, lunile 2-5): colectarea și trecerea în revistă a literaturii relevante, a instrumentelor, a orientărilor, a procedurilor și a standardelor deschise referitoare la gestionarea stocurilor de arme și de muniție și realizarea unei imagini de ansamblu a mecanismelor internaționale relevante de validare și de certificare.

2.

Interviurile cu principalele părți interesate (anul 1, lunile 2-5): elaborarea unei metodologii pentru interviurile cu principalele părți interesate și utilizarea acestei metodologii pentru a intervieva practicienii din domeniile de politică relevante, în vederea înțelegerii necesității dezvoltării unui SVGAM și a cererii în acest sens. Efectuarea de interviuri cu principalele părți interesate prin intermediul mijloacelor de telecomunicație și în persoană la Viena, Bruxelles și New York, precum și în marja reuniunilor/conferințelor relevante (de exemplu, simpozionul MSAG, reuniunile statelor din cadrul PdA al ONU, Adunarea Generală a ONU, Conferința statelor părți la TCA și diverse reuniuni regionale). Interviurile cu principalele părți interesate vor fi alese ținând seama în mod corespunzător de considerațiile legate de gen și de diversitate.

3.

Raportul preliminar (anul 1, lunile 4 și 5): pe baza studiului documentar și a interviurilor cu principalele părți interesate, va fi redactat un raport care va explica necesitatea creării unui SVGAM. Raportul va indica în mod clar dacă se impune continuarea efectuării studiului de fezabilitate și, în caz afirmativ, va schița domeniul de aplicare al acestuia.

Rezultate: studiul documentar, metodologia privind interviurile cu principalele părți interesate și analiza acestora, un document de informare cu privire la dezvoltarea unui SVGAM.

4.3.   Studiul de fezabilitate

Obiectiv: evaluarea fezabilității și a opțiunilor pentru dezvoltarea unui SVGAM, prin elaborarea unor metodologii și instrumente adecvate de evaluare a riscurilor și a calității. Studiul de fezabilitate va avea la bază următoarele șapte întrebări legate de crearea unui SVGAM:

Sistemul este fezabil din punct de vedere tehnic și operațional?

Sistemul este fezabil din punct de vedere juridic?

Sistemul este fezabil din punct de vedere economic/comercial?

Sistemul este fezabil din punct de vedere politic?

Sistemul este fezabil din punctul de vedere al securității militare?

Sistemul este fezabil din punctul de vedere al siguranței și securității comunității?

Sistemul este fezabil într-un termen rezonabil?

Activități: activitățile specifice care urmează să fie desfășurate în vederea obținerii acestui rezultat și realizate în cursul primelor douăsprezece luni ale proiectului includ:

1.

Atelierele de experți (anul 1, lunile 5-11): vor fi organizate trei ateliere, care vor reuni cei până la zece membri ai grupului de experți pentru a discuta și elabora studiul de fezabilitate. Primele două ateliere se vor desfășura virtual, iar al treilea atelier va fi un eveniment de două zile care va avea loc la Geneva. Primul atelier va fi consacrat discutării constatărilor cuprinse în raportul preliminar și definirii structurii studiului de fezabilitate. Al doilea atelier va fi consacrat analizării aspectelor tehnice și operaționale ale instituirii unui SVGAM. Prima zi a celui de-al treilea atelier se va axa pe aspectele juridice și economice ale unui astfel de sistem, precum și pe calendarul sistemului, iar a doua zi a celui de-al treilea atelier va trece în revistă studiul de fezabilitate în ansamblu. Atelierele vor fi concepute și se vor desfășura ținând seama de considerațiile legate de gen și de diversitate.

2.

Rapoartele atelierelor de experți (anul 1, lunile 5-11): la finalul fiecărui atelier, se va redacta un raport privind atelierul și se va transmite participanților din cadrul grupului de experți și SEAE. Rapoartele vor rezuma principalele discuții, evidențiind punctele de convergență și cele de divergență.

3.

Raportul de fezabilitate (anul 1, lunile 11 și 12): un raport care prezintă opțiunile pentru dezvoltarea unui SVGAM, prin elaborarea unor metodologii instrumente adecvate de evaluare a riscurilor și a calității.

Rezultate: ateliere de experți și rapoarte ale acestora, precum și un raport de fezabilitate care să prezinte opțiunile pentru un sistem internațional de validare/certificare în ceea ce privește gestionarea stocurilor de arme și de muniție.

4.4.   Reuniuni anuale privind validarea/certificarea stocurilor de arme și de muniție

Obiectiv: sensibilizarea cu privire la proiect, prezentarea progreselor înregistrate în cadrul proiectului și schimbul de experiență între statele membre ale Uniunii și parteneri cu privire la metodologiile și sistemele de validare/certificare existente la nivel internațional.

Activități: până la două reuniuni de o zi (organizate la sfârșitul primului și, respectiv, al celui de al doilea an al proiectului). Reuniunile vor avea loc la Bruxelles și vor permite întâlnirea părților interesate, inclusiv a reprezentanților statelor membre ale Uniunii și a reprezentanților SEAE și ai Comisiei, cu partenerii relevanți, pentru a crește gradul de sensibilizare cu privire la proiect și a prezenta studiul de fezabilitate (la sfârșitul etapei I) și metodologia și instrumentele de evaluare a riscurilor și a calității (la sfârșitul etapei a II-a).

Prima reuniune anuală va reprezenta cel de al doilea obiectiv de etapă al proiectului.

Rezultate: schimbul de informații între părțile interesate cu privire la măsurile de prevenire și de combatere a deturnării; raportul reuniunii.

Consiliul va examina studiul de fezabilitate realizat în etapa I și va decide dacă proiectul va fi continuat și dacă va fi implementată etapa a II-a. Proiectul se va încheia după 14 luni, cu excepția cazului în care Consiliul decide să îl prelungească pentru a permite implementarea etapei a II-a. Data de încheiere a fost stabilită după 14 luni, în loc de 12 luni, pentru a da timp suficient Consiliului să examineze rezultatele studiului de fezabilitate.

Etapa a II-a: Elaborarea unui plan pentru instituirea unui sistem de validare a gestionării armelor și a muniției (SVGAM)

4.5.   Elaborarea unei metodologii, a unor instrumente și a unor resurse de validare/certificare

Obiectiv: cea mai mare parte a etapei a II-a va fi consacrată elaborării unui concept și a unui plan de dezvoltare pentru instituirea a unui SVGAM.

Nota 1: Implementarea etapei a II-a va depinde de o nouă decizie a Consiliului de prelungire a proiectului pe baza rezultatelor studiului de fezabilitate (etapa I).

Activități: activitățile specifice desfășurate în vederea obținerii acestor rezultate și realizate în cursul celui de al doilea an al proiectului includ:

Etapa a II-a Planul proiectului (anul 2, luna 1): consultări cu echipa centrală a proiectului pentru a finaliza planificarea/calendarul etapei a II-a, responsabilitățile, cooperarea, domeniul de aplicare al asistenței tehnice (de exemplu, ateliere regionale și vizite de evaluare/validare a proiectului-pilot pentru testarea metodologiei).

Etapa a II-a Atelierul de planificare (anul 2, luna 2): organizarea unui atelier de o zi la Geneva care va reuni 20 de părți interesate principale (inclusiv echipa centrală a proiectului, reprezentanți ai organismelor internaționale de standardizare, reprezentanți ai organismelor de certificare, persoane desemnate de UE/SEAE, grupul de experți și reprezentanți ai partenerilor) pentru a conveni asupra domeniului de aplicare și a conținutului SVGAM.

Atelierele de experți pentru elaborarea metodologiei (anul 2, lunile 3-8): vor fi organizate trei ateliere, care vor reuni grupul de experți și experți în certificarea și acreditarea standardelor internaționale pentru a discuta și elabora un plan de dezvoltare pentru crearea unui SVGAM. Două ateliere se vor desfășura virtual, iar al treilea atelier va fi un eveniment de o zi care va avea loc la Geneva.

Atelier de validare (anul 2, luna 9): un atelier de validare de o zi la Geneva care va reuni 20 de participanți și va oferi ocazia pentru echipa de proiect, grupul de experți și experți în certificarea și acreditarea standardelor internaționale să prezinte planul de dezvoltare pentru un SVGAM. Acest atelier nu numai că ar contribui la sensibilizarea cu privire la beneficiile și la modalitățile unui SVGAM, ci ar oferi, de asemenea, oportunitatea de a identifica măsurile concrete care trebuie luate pentru a asigura dezvoltarea și punerea în aplicare a SVGAM. Atelierul va fi conceput și se va desfășura ținând seama în mod corespunzător de considerațiile legate de gen și de diversitate.

Finalizarea planului de dezvoltare pentru un SVGAM și identificarea etapelor următoare (anul 2, lunile 10-12): modificarea planului pe baza feedbackului primit în urma atelierului de validare și publicarea planului de dezvoltare.

Rezultate: stabilirea unui plan pentru dezvoltarea unui SVGAM.

5.   Monitorizarea și evaluarea proiectului

Obiectiv: furnizarea unei evaluări la jumătatea perioadei și finale a activităților proiectului pentru a se asigura că proiectul și-a atins obiectivele și că cheltuielile proiectului se încadrează în bugetul convenit.

Activități: proiectul va include atât monitorizarea internă, cât și evaluarea externă.

Consiliul va fi informat periodic cu privire la progresele înregistrate în implementarea proiectului.

Monitorizarea internă: pe baza sistemului de gestionare bazat pe rezultate aplicat în cadrul AMAT și sprijinită de echipa centrală a proiectului.

Evaluarea externă: în colaborare cu Consiliul, recrutarea unei echipe de evaluare externe (și anume consultanți independenți care nu lucrează pentru GICHD sau Uniune în perioada implementării proiectului), care va efectua o evaluare la jumătatea perioadei și o evaluare finală a proiectului.

Evaluarea la jumătatea perioadei și evaluarea finală vor avea loc la Bruxelles, imediat după reuniunile anuale, dacă este posibil (a se vedea punctul 4.4). Evaluarea la jumătatea perioadei va fi un atelier de două zile, care va reuni SEAE, reprezentanți ai statelor membre ale Uniunii și parteneri. Evenimentul de evaluare finală va fi o reuniune de două zile, la care vor participa SEAE, reprezentanți ai statelor membre ale Uniunii, precum și reprezentanți din partea partenerilor.

Proiectul va include un audit financiar în conformitate cu cerințele Uniunii.

Rezultate: raportul de evaluare a impactului proiectului, audit financiar.

6.   Agenții de implementare și parteneriate

GICHD, prin intermediul AMAT, este principala agenție de implementare a proiectului. În mod specific, AMAT va conduce studiul de fezabilitate (etapa I) și va colabora cu partenerii relevanți pentru a dezvolta conceptul pentru o metodologie și instrumente de evaluare (etapa a II-a).

Propunerile de parteneri suplimentari, a căror implicare ar fi de natură structurală pentru implementarea proiectului, vor fi înaintate CONOP spre aprobare. Acestea fiind spuse, printre potențialii parteneri se numără Small Arms Survey (SAS), Conflict Armament Research (CAR) și Golden West Humanitarian Foundation (GWHF). Sub conducerea AMAT, SAS și CAR vor pune la dispoziția proiectului cunoștințele considerabile și expertiza instituțiilor lor cu privire la toate aspectele legate de deturnare, gestionarea lanțului de aprovizionare și controlul exporturilor (TCA și Poziția comună 2008/944/PESC a Consiliului). GWHF se va angaja să sprijine resursele interne ale AMAT cu asistență tehnică pentru elaborarea și implementarea criteriilor de evaluare/validare.

Pentru a se asigura că rezultatele proiectelor sunt de cea mai înaltă calitate, se va încerca încheierea de parteneriate operaționale cu organizațiile specializate în evaluarea riscurilor și a capacităților și în efectuarea de analize referitoare la gestionarea muniției și armamentului, inclusiv reprezentanți ai organizațiilor militare, inclusiv Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și Grupul multinațional privind armele de calibru mic și munițiile (MSAG), precum și organizații specializate în dezvoltarea certificării standardelor de management și a acreditării asociate. AMAT va face legătura, de asemenea, cu proiectele în curs de desfășurare finanțate de Uniune privind controlul SALW și securitatea fizică și gestionarea stocurilor (PSSM), cum ar fi SEESAC, iTrace și PSSM Sahel în vederea schimbului de experiență și de lecții învățate.

7.   Durata și etapele următoare posibile

Durata preconizată a proiectului este de 24 de luni. Decizia inițială a Consiliului va expira după 14 luni, și astfel proiectul se va încheia după 14 luni cu excepția cazului în care Consiliul decide să prelungească proiectul. Activitățile din etapa I a proiectului ar trebui finalizate în primul an de implementare. Consiliul va fi invitat să decidă cu privire la prelungirea proiectului înainte de expirarea deciziei inițiale.

8.   Vizibilitatea UE

GICHD/AMAT li se va solicita să ia toate măsurile corespunzătoare pentru a face public faptul că acest proiect a fost finanțat de Uniune, în concordanță cu Cerințele de comunicare și vizibilitate pentru acțiunile externe ale UE – 2018, publicat de Comisia Europeană. De asemenea, sprijinul Uniunii va fi evidențiat în invitațiile și în alte documente puse la dispoziția participanților la diversele evenimente. GICHD/AMAT vor asigura faptul că Uniunea va fi reprezentată, atunci când va fi posibil, în cadrul evenimentelor care beneficiază de sprijin în temeiul prezentei decizii.


(1)  Poziția comună 2008/944/PESC a Consiliului din 8 decembrie 2008 de definire a normelor comune care reglementează controlul exporturilor de tehnologie și echipament militar (JO L 335, 13.12.2008, p. 99).