26.6.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 171/100


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/1084 AL COMISIEI

din 25 iunie 2019

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 142/2011 cu privire la armonizarea listei unităților, instalațiilor și operatorilor autorizați sau înregistrați și la trasabilitatea anumitor subproduse de origine animală și produse derivate

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (1), în special articolul 21 alineatul (5) litera (a), articolul 23 alineatul (3), articolul 41 alineatul (4), articolul 47 alineatul (2) și articolul 48 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei (2) stabilește normele de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1069/2009, inclusiv cerințele privind documentele comerciale și trasabilitatea subproduselor de origine animală și a produselor derivate.

(2)

În temeiul articolului 21 din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, fiecare transport de subproduse de origine animală și de produse derivate trebuie să fie însoțit în timpul transportării de un document comercial întocmit în conformitate cu modelul stabilit în anexa VIII la Regulamentul (UE) nr. 142/2011 și completat de către operator.

(3)

Autoritatea competentă din statul membru de origine trebuie să notifice expedierea subproduselor de origine animală și a produselor derivate care fac obiectul articolului 48 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 autorității competente din statul membru de destinație prin intermediul sistemului informatic veterinar integrat (TRACES) introdus prin Decizia 2004/292/CE a Comisiei (3).

(4)

În scopul efectuării unor controale oficiale eficiente la locul de destinație, operatorii implicați în expedierea transporturilor care fac obiectul articolului 48 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 ar trebui să poată să aleagă locuri de destinație doar din listele unităților și instalațiilor autorizate sau înregistrate care sunt integrate în TRACES și nu din listele operatorilor înregistrați care sunt și ei integrați în TRACES.

(5)

Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 142/2011 ar trebui modificat pentru a include cerințe privind listele armonizate conținând unități și instalații autorizate sau înregistrate și pentru a prevedea faptul că listele armonizate și actualizate sunt introduse în TRACES sau accesibile prin TRACES. Ca atare, ar trebui adăugat un nou articol la capitolul VI din Regulamentul (UE) nr. 142/2011.

(6)

Armonizarea listelor din TRACES sau accesibilitatea acestora prin TRACES poate reprezenta o sarcină administrativă pentru autoritățile competente din statele membre. Prin urmare, autoritățile competente ar trebui să dispună de o perioadă de tranziție adecvată pentru punerea în aplicare a noilor dispoziții.

(7)

Articolul 30 din Regulamentul (UE) nr. 142/2011 nu ar trebui să se aplice în cazul deplasării specifice a subproduselor de origine animală și a produselor derivate între teritoriile Federației Ruse menționate la articolul 29 din regulamentul respectiv și în cazul tranzitului specific prin Croația al subproduselor de origine animală și al produselor derivate provenite din Bosnia și Herțegovina și destinate țărilor terțe menționate la articolul 29a din regulamentul respectiv. Cerințele specifice pentru circulație și tranzit stabilite la articolele menționate anterior prevăd un nivel adecvat de protecție a sănătății publice și animale și, prin urmare, permit o derogare de la includerea în liste a unităților și a instalațiilor de origine în TRACES.

(8)

Prin urmare, articolul 30 din Regulamentul (UE) nr. 142/2011 ar trebui modificat în consecință.

(9)

În temeiul articolului 21 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, operatorii trebuie să asigure faptul că subprodusele de origine animală și produsele derivate sunt însoțite în timpul transportului de un document comercial. Pentru a preveni utilizarea anumitor subproduse de origine animală și produse derivate în lanțul de producție al hranei destinate animalelor de fermă, activitățile comercianților înregistrați responsabili cu organizarea transportului ar trebui să fie clarificate și ar trebui să fie mai transparente în scopul efectuării controalelor oficiale. Modelul documentului comercial care trebuie să însoțească subprodusele de origine animală și produsele derivate menționate anterior ar trebui adaptat pentru a furniza informațiile necesare.

(10)

Anumite subproduse de origine animală și produse derivate menționate la articolul 48 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 fac obiectul procedurilor de direcționare. Operatorii și autoritățile competente ar trebui să asigure faptul că, în cazul în care este necesară depozitarea, aceste subproduse de origine animală sau produse derivate ajung întotdeauna la o unitate de depozitare înregistrată în conformitate cu articolul 23 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, la o unitate sau o instalație autorizată în conformitate cu articolul 24 alineatul (1) din regulamentul respectiv sau ajung la destinația stabilită la articolul 24 alineatul (1) litera (j) punctele (i)-(iv). Prin urmare, este necesar să se adapteze modelul de document comercial la cerințele prevăzute la articolul 48 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009.

(11)

Durata transportului între locul de origine și locul de destinație ar trebui să fie limitată la 15 zile lucrătoare pentru a asigura trasabilitatea transporturilor. În cazul în care un transport nu ajunge la locul de destinație în cursul unei astfel de perioade, toate autoritățile competente implicate trebuie să identifice imediat locul unde se află acel transport.

(12)

Mai multe mărfuri noi fac obiectul comerțului între statele membre. Documentul comercial ar trebui revizuit pentru a include în mod corespunzător aceste noi produse.

(13)

Prin urmare, anexa VIII la Regulamentul (UE) nr. 142/2011 ar trebui să fie modificată în consecință.

(14)

Expedierea în alte state membre a subproduselor de origine animală și a produselor derivate menționate la articolul 48 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 este autorizată în prealabil de către autoritatea competentă a statului membru de destinație în baza unei cereri transmise de către operator. Anexa XVI la Regulamentul (UE) nr. 142/2011 stabilește un format standard pentru autorizarea expedierii de subproduse de origine animală și de produse derivate într-un alt stat membru. Acest format ar trebui modificat pentru a include informații privind destinația autorizată a produselor derivate și utilizatorii autorizați ai subproduselor de origine animală sau ai produselor derivate. Autorizarea respectivelor subproduse de origine animală și produse derivate într-un stat membru nu exclude refuzul unei astfel de expedieri de către autoritățile competente din alte state membre. Formatul standard de autorizare ar trebui introdus în TRACES și conectat electronic la documentul comercial utilizat pentru transportul autorizat de subproduse de origine animală sau de produse derivate, pentru a împiedica generarea documentului comercial fără un formular de cerere completat, aprobat de către autoritatea competentă de la locul de destinație.

(15)

Anexa XVI la Regulamentul (UE) nr. 142/2011 ar trebui modificată în consecință.

(16)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) nr. 142/2011 se modifică după cum urmează:

1.

se introduce următorul articol 20a:

„Articolul 20a

Listele unităților, instalațiilor și operatorilor din statele membre

Autoritatea competentă a unui stat membru asigură faptul că listele actualizate conținând unitățile, instalațiile și operatorii, menționate la articolul 47 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, sunt:

(a)

întocmite în conformitate cu specificațiile tehnice publicate pe site-ul de internet al Comisiei (*1);

(b)

fie introduse în TRACES, fie accesibile prin intermediul TRACES începând cu 31 octombrie 2021, cel târziu.

(*1)  https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/fs-animal-products-app-est-technical_spec_04032012_en.pdf”;"

2.

la articolul 30, se adaugă următorul paragraf:

„Prezentul articol nu se aplică deplasării specifice a transporturilor de subproduse de origine animală provenind din Federația Rusă și având ca destinație Federația Rusă, astfel cum se menționează la articolul 29, și nici deplasării transporturilor de subproduse de origine animală și de produse derivate provenite din Bosnia și Herțegovina și destinate unor țări terțe, astfel cum se menționează la articolul 29a.”;

3.

la articolul 32, alineatul (7) se înlocuiește cu următorul text:

„(7)   Operatorii transmit cererile de autorizare menționate la alineatul (6) în conformitate cu formatul standard prevăzut în anexa XVI capitolul III secțiunea 10 la prezentul regulament prin intermediul TRACES.”;

4.

anexele VIII și XVI se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 25 iunie 2019.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 300, 14.11.2009, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 142/2011 al Comisiei din 25 februarie 2011 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de punere în aplicare a Directivei 97/78/CE a Consiliului în ceea ce privește anumite probe și produse care sunt scutite de la controalele sanitar-veterinare la frontieră în conformitate cu directiva menționată (JO L 54, 26.2.2011, p. 1).

(3)  Decizia 2004/292/CE a Comisiei din 30 martie 2004 privind punerea în aplicare a sistemului TRACES și de modificare a Deciziei 92/486/CEE (JO L 94, 31.3.2004, p. 63).


ANEXĂ

Regulamentul (UE) nr. 142/2011 se modifică după cum urmează:

1.

în anexa VIII capitolul III, punctul 6 se modifică după cum urmează:

(a)

la litera (f), punctele (iv)-(vii) se înlocuiesc cu următorul text:

„(iv)

numele și adresa unității sau a instalației de origine a materialului și numărul ei de autorizare sau de înregistrare atribuit în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 sau, dacă este cazul, în conformitate cu Regulamentele (CE) nr. 852/2004 (1), (CE) nr. 853/2004 (2) sau (CE) nr. 183/2005 (3) ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și natura și metoda de tratare, dacă este cazul;

(v)

numele, adresa și numărul de înregistrare al transportatorului materialului;

(vi)

numele și adresa unității sau a instalației de destinație și numărul de înregistrare sau de autorizare atribuit în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 sau, dacă este cazul, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 852/2004 sau (CE) nr. 183/2005;

(vii)

în cazul transportului în containere, numărul complet de identificare a containerului („codul BIC”) emis în conformitate cu cerințele Biroului internațional pentru containere și transport intermodal (4);

(viii)

în cazul exportului de proteine animale prelucrate și de produse care conțin proteine animale prelucrate astfel cum sunt menționate în anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 999/2001, statul membru de ieșire și punctul de control la frontiera de ieșire menționate în Decizia 2009/821/CE a Comisiei (5).”;

(b)

se adaugă următoarea literă (i):

„(i)

Autoritatea competentă responsabilă de locul de destinație menționat la articolul 48 alineatul (3) al doilea paragraf din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 informează, în termen de 15 zile lucrătoare de la primirea informațiilor menționate la articolul 48 alineatul (3) primul paragraf din regulamentul în cauză, prin intermediul TRACES, autoritatea competentă din statul membru de origine cu privire la sosirea transportului.”;

(c)

modelul de document comercial se înlocuiește cu următorul model:

Document comercial

Pentru transportul în interiorul Uniunii Europene al subproduselor de origine animală și al produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1069/2009

Image 1 Textul imaginii Image 2 Textul imaginii Image 3 Textul imaginii Image 4 Textul imaginii

2.

în anexa XVI capitolul III, secțiunea 10 se înlocuiește cu următorul text:

Secțiunea 10

Formatul standard pentru cererile de anumite autorizări în cadrul schimburilor comerciale din interiorul Uniunii

Operatorii informează autoritatea competentă din statul membru de origine și solicită autorității competente din statul membru de destinație autorizația de expediere a subproduselor de origine animală și a produselor derivate menționate la articolul 48 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009, precum și a uleiului sau a făinii de pește produse din materiale de categoria 3 destinate detoxificării în conformitate cu următorul format din TRACES:

Image 5 Textul imaginii Image 6 Textul imaginii

(1)  Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare (JO L 139, 30.4.2004, p. 1).

(2)  Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală (JO L 139, 30.4.2004, p. 55).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 183/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 ianuarie 2005 de stabilire a cerințelor privind igiena hranei pentru animale (JO L 35, 8.2.2005, p. 1).

(4)  https://www.bic-code.org/identification-number

(5)  Decizia 2009/821/CE a Comisiei din 28 septembrie 2009 de stabilire a unei liste de puncte de control la frontieră, de fixare a anumitor reguli privind controalele efectuate de către experții veterinari ai Comisiei și de determinare a unităților veterinare în cadrul sistemului TRACES (JO L 296, 12.11.2009, p. 1).