13.5.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 124/32


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/724 AL COMISIEI

din 10 mai 2019

de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 686/2012 în ceea ce privește numirea statelor membre raportoare și a statelor membre coraportoare pentru substanțele active glifosat, lambda-cihalotrin, imazamox și pendimetalin și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 844/2012 în ceea ce privește posibilitatea ca un grup de state membre să își asume împreună rolul de stat membru raportor

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare și de abrogare a Directivelor 79/117/CEE și 91/414/CEE ale Consiliului (1), în special articolul 19,

întrucât:

(1)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 686/2012 (2) al Comisiei alocă evaluarea unei substanțe active, în scopul procedurii de reînnoire, unui stat membru raportor și unui stat membru coraportor. Întrucât evaluările substanțelor active glifosat, imazamox și pendimetalin nu au fost încă alocate unui stat membru raportor sau unui stat membru coraportor, iar autorizațiile acestora expiră între 1 ianuarie 2022 și 31 decembrie 2024, este necesară lansarea acestor alocări.

(2)

Respectiva alocare ar trebui efectuată în așa fel încât să se ajungă la un echilibru în ceea ce privește repartizarea responsabilităților și a activităților între statele membre.

(3)

În cazuri excepționale, volumul de muncă și complexitatea preconizate în legătură cu evaluarea unei substanțe active specifice poate depăși capacitățile unui singur stat membru raportor sprijinit de un singur stat membru coraportor. În aceste cazuri, poate fi oportună o repartizare mai largă a volumului de muncă și punerea în comun a expertizei mai multor state membre, prin desemnarea unui grup de state membre care să acționeze împreună în calitate de stat membru raportor. Prin urmare, ar trebui clarificat faptul că este posibil ca rolul de stat membru raportor să poată fi preluat împreună de un grup de state membre. În acest caz, nu este necesară și numirea unui stat membru coraportor. În mod corespunzător, atunci când mai multe state membre îndeplinesc împreună rolul de stat membru raportor, ele trebuie să convină asupra modalităților de organizare a muncii. În acest context, evaluarea substanței active glifosat ar trebui alocată unui grup de state membre care să acționeze împreună în calitate de stat membru raportor.

(4)

Pentru imazamox, evaluarea ar trebui alocată Greciei în calitate de stat membru raportor și Italiei ca stat membru coraportor.

(5)

Pentru pendimetalin, evaluarea ar trebui alocată Suediei în calitate de stat membru raportor și Țărilor de Jos ca stat membru coraportor.

(6)

În acord cu statele membre în cauză, se consideră, de asemenea, necesar să se modifice statul membru coraportor pentru substanța activă lambda-cihalotrin, respectând echilibrul în ceea ce privește distribuția responsabilităților și a activităților între statele membre. Evaluarea în scopul procedurii de reînnoire pentru lambda-cihalotrin ar trebui alocată Greciei în calitate de stat membru raportor, în vreme ce alocarea rolului de coraportor Franței rămâne neschimbată.

(7)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 844/2012 (3) prevede punerea în aplicare a procedurii de reînnoire pentru substanțele active astfel cum se prevede în Regulamentul (CE) nr. 1107/2009.

(8)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 844/2012 prevede gestionarea cererilor și a dosarelor suplimentare depuse ulterior și evaluarea acestora de către un stat membru ca stat membru raportor, cu sprijinul unui stat membru care acționează în calitate de stat membru coraportor. Cu toate acestea, modalitățile procedurale ar trebui clarificate pentru cazurile excepționale menționate mai sus, în care evaluarea este alocată unui grup de state membre care acționează împreună în calitate de stat membru raportor, în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 686/2012. Un astfel de grup trebuie să își asume în comun rolul atribuit statului membru raportor prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 844/2012.

(9)

Pentru procedura de reînnoire, trebuie clarificate posibilitățile de a solicita redevențe și taxe în conformitate cu articolul 74 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009.

(10)

Prin urmare, Regulamentele de punere în aplicare (UE) nr. 686/2012 și (UE) nr. 844/2012 trebuie modificate în consecință.

(11)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Modificarea Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 686/2012

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 686/2012 se modifică după cum urmează:

1.

Articolul 1 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 1

În sensul procedurii de reînnoire, evaluarea fiecărei substanțe active prevăzute în prima coloană din anexă se alocă fie unui stat membru raportor, astfel cum se prevede în coloana a doua din anexa respectivă, și unui stat membru coraportor, astfel cum se prevede în coloana a treia din anexa respectivă, fie unui grup de state membre care acționează împreună în calitate de stat membru raportor, astfel cum se prevede în coloana a patra din anexa respectivă, după caz. În cea de-al doilea caz, nu se mai numește și un coraportor.”

2.

Anexa se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Modificarea Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 844/2012

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 844/2012 se modifică după cum urmează:

1.

Alineatul (1) al articolului 1 se modifică după cum urmează:

(a)

primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Fără a aduce atingere dispozițiilor celui de al patrulea paragraf, o cerere de reînnoire a unei aprobări pentru o substanță activă se depune de către un producător al substanței active către statul membru raportor, astfel cum se prevede în coloana a doua din anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 686/2012 al Comisiei (*1), și către statul membru coraportor, astfel cum se prevede în coloana a treia din anexa respectivă, sau către fiecare dintre statele membre dintr-un grup de state membre care acționează împreună în calitate de stat membru raportor, astfel cum se prevede în coloana a patra din anexa respectivă, cel târziu cu trei ani înainte de expirarea aprobării.

(*1)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 686/2012 al Comisiei din 26 iulie 2012 de alocare către statele membre, în sensul procedurii de reînnoire, a evaluării substanțelor active (JO L 200, 27.7.2012, p. 5).”;"

(b)

se adaugă următoarele paragrafe patru, cinci și șase:

„În cazul în care un grup de state membre își asumă împreună rolul de stat membru raportor, astfel cum se prevede în a patra coloană din anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 686/2012, nu se mai numește și un stat membru coraportor. În acest caz, toate referirile la «statul membru raportor» din prezentul regulament se interpretează ca referiri la «grupul de state membre care acționează împreună în calitate de stat membru raportor».

Înainte de expirarea termenului de depunere a cererii, statele membre care acționează împreună în calitate de stat membru raportor convin asupra repartizării tuturor sarcinilor și volumului de muncă.

Statele membre care fac parte din grupul de state membre care acționează împreună în calitate de stat membru raportor fac eforturi să ajungă la un consens în timpul evaluării.”

2.

La articolul 11 alineatul (2), litera (h) se înlocuiește cu următorul text:

„(h)

punctele asupra cărora statul membru coraportor nu a fost de acord cu evaluarea statului membru raportor, după caz, sau, dacă este cazul, punctele asupra cărora nu există un acord între statele membre care formează un grup de state membre care acționează împreună în calitate de stat membru raportor.”

3.

Se introduce articolul 13a, cu următorul text:

„Articolul 13a

Redevențe și taxe

Statele membre pot solicita plata unor redevențe și a unor taxe în conformitate cu articolul 74 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 pentru recuperarea costurilor asociate oricărei activități pe care o desfășoară în cadrul domeniului de aplicare al prezentului regulament.”

Articolul 3

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 10 mai 2019.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 309, 24.11.2009, p. 1.

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 686/2012 al Comisiei din 26 iulie 2012 de alocare către statele membre, în sensul procedurii de reînnoire, a evaluării substanțelor active (JO L 200, 27.7.2012, p. 5).

(3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 844/2012 al Comisiei din 18 septembrie 2012 de stabilire a dispozițiilor necesare pentru punerea în aplicare a procedurii de reînnoire pentru substanțele active, prevăzută în Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare (JO L 252, 19.9.2012, p. 26).


ANEXĂ

Anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 686/2012 se modifică după cum urmează:

1.

în partea B, se adaugă o a patra coloană, cu titlul următor:

„Grup de state membre care acționează împreună în calitate de stat membru raportor (în ordinea alfabetică din limba națională)”;

2.

partea C se modifică după cum urmează:

(a)

se adaugă o a patra coloană, cu titlul următor: „Grup de state membre care acționează împreună în calitate de stat membru raportor (în ordinea alfabetică din limba națională)”;

(b)

după rubrica referitoare la Geraniol, se introduce următoarea rubrică:

Substanță activă

Stat membru raportor

Stat membru coraportor

Grup de state membre care acționează împreună în calitate de stat membru raportor (în ordinea alfabetică din limba națională)

„Glifosat

 

 

FR, HU, NL, SE”

(c)

după rubrica referitoare la Helicoverpa armigera virusul poliedrozei nucleare (HearNPV), se introduce următoarea rubrică:

Substanță activă

Stat membru raportor

Stat membru coraportor

Grup de state membre care acționează împreună în calitate de stat membru raportor (în ordinea alfabetică din limba națională)

„Imazamox

EL

IT”

 

(d)

rubrica referitoare la substanța activă lambda-cihalotrin se înlocuiește cu următorul text:

Substanță activă

Stat membru raportor

Stat membru coraportor

Grup de state membre care acționează împreună în calitate de stat membru raportor (în ordinea alfabetică din limba națională)

„Lambda-cihalotrin

EL

FR”

 

(e)

după rubrica referitoare la Paecilomyces fumosoroseus tulpina Fe9901, se introduce următoarea rubrică:

Substanță activă

Stat membru raportor

Stat membru coraportor

Grup de state membre care acționează împreună în calitate de stat membru raportor (în ordinea alfabetică din limba națională)

„Pendimetalin

SE

NL”