22.3.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 81/69


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2019/361 AL COMISIEI

din 13 decembrie 2018

de modificare a Regulamentului delegat (UE) nr. 151/2013 în ceea ce privește accesul la datele din registrele centrale de tranzacții

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (1), în special articolul 81 alineatul (5),

întrucât:

(1)

Articolul 32 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2015/2365 al Parlamentului European și al Consiliului (2) a modificat articolul 81 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, adăugând o serie de entități pe lista celor cărora registrele centrale de tranzacții trebuie să le prezinte informații cu privire la instrumentele financiare derivate, astfel încât entitățile respective să își poată exercita responsabilitățile și mandatele. Prin urmare, entitățile respective ar trebui să fie incluse și în Regulamentul delegat (UE) nr. 151/2013 al Comisiei (3), precizându-se informațiile și nivelul de acces la detaliile instrumentelor financiare derivate care trebuie prezentate. Este, așadar, esențial ca registrele centrale de tranzacții să fie în măsură să identifice corect contrapărțile și tranzacțiile avute în vedere. Accesul acordat de către registrele centrale de tranzacții ar trebui să includă accesul la detaliile datelor legate de tranzacții în ceea ce privește instrumentele financiare derivate încheiate de o contraparte, indiferent dacă aceasta este o întreprindere-mamă sau o filială a altei întreprinderi, cu condiția ca accesul solicitat să vizeze informații necesare entității relevante în vederea exercitării responsabilităților și a mandatelor sale.

(2)

Multe dintre entitățile menționate la articolul 81 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 au mai multe responsabilități și mandate diferite. Pentru a se evita ca registrele centrale de tranzacții să verifice în mod continuu pentru care mandate și necesități specifice entitățile solicită acces și pentru a se evita sarcini administrative nejustificate pentru registrele respective, este adecvat ca acestea să acorde fiecărei entități un acces unic care să acopere responsabilitățile și mandatele fiecărei entități.

(3)

Accesul entităților enumerate la articolul 81 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 la toate detaliile instrumentelor financiare derivate, inclusiv detaliile instrumentelor financiare derivate care nu au fost acceptate de registrul central de tranzacții și detaliile în urma reconcilierii instrumentelor financiare derivate menționate la articolul 19 din Regulamentul delegat (UE) nr. 150/2013 al Comisiei (4), este extrem de important pentru a garanta că aceste entități își pot îndeplini responsabilitățile și mandatele.

(4)

Anumite entități menționate la articolul 81 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 au responsabilitatea de a monitoriza riscurile sistemice pentru stabilitatea financiară. Pentru a-și exercita corect atribuțiile, este necesar ca entitățile respective să aibă acces la un număr cât mai mare de participanți de pe piață și locuri de tranzacționare și la detaliile datelor privind instrumentele financiare derivate, cât mai complete și granulare, disponibile pentru aria de responsabilitate care, în funcție de entitatea respectivă, poate viza un stat membru, zona euro sau Uniunea.

(5)

Având în vedere legăturile dintre instrumentele financiare derivate și politica monetară, un membru al Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC), astfel cum se menționează la articolul 81 alineatul (3) litera (g) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, ar trebui să aibă acces la datele legate de poziții pentru instrumentele financiare derivate denominate în moneda emisă de către membrul SEBC respectiv. Datele legate de poziții ar trebui să includă date privind instrumentele financiare derivate, agregate în funcție de criterii, inclusiv instrumentul suport, produsul și scadența pentru contrapărțile individuale.

(6)

Autoritatea Bancară Europeană (ABE), Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) și Comitetul european pentru risc sistemic (CERS) fac parte din Sistemul european de supraveghere financiară și, în contextul stabilității financiare și al riscului sistemic, au mandate și responsabilități similare cu cele ale Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA). Prin urmare, este important ca aceste autorități să aibă, ca și ESMA, acces la toate datele legate de tranzacțiile în ceea ce privește instrumente financiare derivate.

(7)

Regulamentul (UE) nr. 1024/2013 al Consiliului (5) a instituit mecanismul unic de supraveghere (MUS). Registrele centrale de tranzacții ar trebui, așadar, să asigure faptul că Banca Centrală Europeană (BCE) are acces la toate datele legate de tranzacții în ceea ce privește instrumente financiare derivate încheiate de contrapărțile care fac obiectul supravegherii BCE în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1024/2013, în cadrul mecanismului unic de supraveghere.

(8)

În temeiul Directivei 2014/59/UE a Parlamentului European și a Consiliului (6), urmează să le fie acordate autorităților de rezoluție mijloace efective pentru a preveni contagiunea în cazul entităților menționate la articolul 1 alineatul (1) din directiva respectivă. Prin urmare, fiecare autoritate de rezoluție ar trebui să aibă acces la datele legate de tranzacții în ceea ce privește instrumentele financiare derivate raportate de entitățile respective.

(9)

În temeiul Regulamentului (UE) nr. 806/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (7), Comitetul Unic de Rezoluție (SRB) este responsabil pentru aplicarea efectivă și uniformă a mecanismului unic de rezoluție, inter alia, prin elaborarea planurilor de rezoluție pentru entitățile menționate la articolul 2 din regulamentul respectiv. Pentru a facilita elaborarea planurilor de rezoluție de către Comitetul Unic de Rezoluție, registrele centrale de tranzacții ar trebui să acorde acestuia acces la datele legate de tranzacții în ceea ce privește instrumentele financiare derivate încheiate de contrapărțile care fac obiectul Regulamentului (UE) nr. 806/2014.

(10)

Pentru ca autoritățile menționate la articolul 81 alineatul (3) literele (o) și (p) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 să poată să își exercite responsabilitățile și mandatele, ar trebui să aibă acces la datele raportate de contrapărțile care intră în sfera responsabilităților și mandatelor lor.

(11)

Prezentul regulament se bazează pe proiectele de standarde tehnice de reglementare transmise de ESMA Comisiei Europene.

(12)

Înainte de a prezenta proiectul de standarde tehnice de reglementare care stă la baza prezentului regulament, ESMA a consultat autoritățile relevante și membrii SEBC. De asemenea, ESMA a efectuat consultări publice, a analizat costurile și beneficiile potențiale aferente și a solicitat avizul Grupului părților interesate din domeniul bancar, înființat în conformitate cu articolul 37 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (8).

(13)

Prin urmare, Regulamentul delegat (UE) nr. 151/2013 ar trebui modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Articolul 2 din Regulamentul delegat (UE) nr. 151/2013 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 2

Accesul la detaliile instrumentelor financiare derivate în conformitate cu responsabilitățile și mandatul fiecărei autorități în cauză

(1)   Registrele centrale de tranzacții asigură faptul că detaliile datelor legate de tranzacții în ceea ce privește instrumentele financiare derivate puse la dispoziția entităților menționate la articolul 81 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, în conformitate cu prezentul articol alineatele (3)-(17), includ următoarele date:

(a)

rapoartele privind instrumentele financiare derivate transmise în conformitate cu tabelele 1 și 2 din anexa la Regulamentul delegat (UE) nr. 148/2013 (*1), inclusiv cele mai recente stadii ale tranzacționării instrumentelor financiare derivate care nu au ajuns la scadență sau care nu au fost incluse în rapoarte cu tipurile de acțiune „error” (eroare), „early termination” (încetare anticipată), „compression” (comprimare) și „position component” (componentă a poziției) prevăzute în câmpul 93 al tabelului 2 din anexa la Regulamentul delegat (UE) nr. 148/2013;

(b)

informațiile detaliate relevante din rapoartele privind instrumentele financiare derivate respinse de registrele centrale de tranzacții, inclusiv rapoartele privind instrumentele financiare derivate respinse în ziua lucrătoare anterioară și motivele pentru care au fost respinse;

(c)

stadiul de reconciliere al tuturor instrumentelor financiare derivate raportate pentru care registrele centrale de tranzacții au efectuat procesul de reconciliere în conformitate cu articolul 19 din Regulamentul delegat (UE) nr. 150/2013.

(2)   Registrele centrale de tranzacții pun la dispoziția entităților cu mai multe responsabilități sau mandate conform articolului 81 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 un punct de acces unic la instrumentele financiare derivate aflate în sfera responsabilităților și a mandatelor respective.

(3)   Registrele centrale de tranzacții acordă ESMA acces la toate datele legate de tranzacții în ceea ce privește instrumentele financiare derivate pentru ca aceasta să își exercite competențele în conformitate cu responsabilitățile și mandatele deținute.

(4)   Registrele centrale de tranzacții acordă Autorității Bancare Europene (ABE), Autorității Europene de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) și Comitetului european pentru risc sistemic (CERS) acces la toate datele legate de tranzacții în ceea ce privește instrumentele financiare derivate.

(5)   Registrele centrale de tranzacții acordă Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) acces la toate datele legate de tranzacții în ceea ce privește instrumentele financiare derivate atunci când instrumentul suport este energia.

(6)   Registrele centrale de tranzacții acordă autorităților care supraveghează locurile de tranzacționare acces la toate datele legate de tranzacții în ceea ce privește instrumentele financiare derivate executate în locurile de tranzacționare respective.

(7)   Registrele centrale de tranzacții acordă autorităților de supraveghere desemnate în temeiul articolului 4 din Directiva 2004/25/CE acces la toate datele legate de tranzacții în ceea ce privește instrumentele financiare derivate atunci când instrumentul suport este un titlu de valoare emis de o societate comercială care îndeplinește una sau mai multe dintre condițiile următoare:

(a)

este admisă la tranzacționare într-o piață reglementată din statul membru al autorităților respective, iar ofertele publice de cumpărare pentru titlurile de valoare ale societății respective intră în sfera responsabilităților și a mandatelor de supraveghere ale autorităților menționate;

(b)

are sediul social sau central în statul membru al autorităților respective, iar ofertele publice de cumpărare pentru titlurile de valoare ale societății respective intră în sfera responsabilităților și a mandatelor de supraveghere ale autorităților menționate;

(c)

este un ofertant, în sensul articolului 2 alineatul (1) litera (c) din Directiva 2004/25/CE, pentru societățile menționate la literele (a) și (b), iar contraprestația include titluri de valoare.

(8)   Registrele centrale de tranzacții acordă autorităților menționate la articolul 81 alineatul (3) litera (j) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 acces la toate datele legate de tranzacții în ceea ce privește instrumentele financiare derivate pentru piețele, contractele, instrumentele suport, indicii de referință și contrapărțile care sunt în sfera responsabilităților și a mandatelor de supraveghere ale autorităților respective.

(9)   Registrele centrale de tranzacții acordă membrilor SEBC al căror stat membru are drept monedă euro acces la:

(a)

toate datele legate de tranzacții în ceea ce privește instrumentele financiare derivate atunci când entitatea de referință a instrumentului financiar derivat este stabilită în statul membru al membrului SEBC sau într-un stat membru a cărui monedă este euro și intră în sfera de competențe a respectivului membru conform responsabilităților și mandatelor de supraveghere ale acestuia sau atunci când obligația de referință este o datorie suverană a statului membru al respectivului membru al SEBC sau a unui stat membru a cărui monedă este euro;

(b)

datele legate de poziții în cazul contractelor derivate denominate în euro.

(10)   Registrele centrale de tranzacții acordă autorităților menționate la articolul 81 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 care monitorizează riscurile sistemice pentru stabilitatea financiară și ale căror state membre au drept monedă euro acces la toate datele legate de tranzacții în ceea ce privește instrumentele financiare derivate încheiate în locuri de tranzacționare sau de către CPC și contrapărți care intră în sfera responsabilităților și a mandatelor autorităților respective în timpul monitorizării riscurilor sistemice pentru stabilitatea financiară în zona euro.

(11)   Registrele centrale de tranzacții acordă membrilor SEBC al căror stat membru nu are drept monedă euro acces la:

(a)

toate datele la nivel de tranzacție în ceea ce privește instrumentele financiare derivate atunci când entitatea de referință a instrumentului financiar derivat este stabilită în statul membru al membrului SEBC și intră în sfera de competențe a respectivului membru conform responsabilităților și mandatelor de supraveghere ale acestuia sau atunci când obligația de referință este o datorie suverană a statului membru al respectivului membru al SEBC;

(b)

datele legate de poziții în cazul contractelor derivate denominate în moneda emisă de membrul respectiv al SEBC.

(12)   Registrele centrale de tranzacții acordă autorităților menționate la articolul 81 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 care monitorizează riscurile sistemice pentru stabilitatea financiară și ale căror state membre nu au drept monedă euro acces la toate datele legate de tranzacții în ceea ce privește instrumentele financiare derivate încheiate în locuri de tranzacționare sau de către CPC și contrapărți care intră în sfera responsabilităților și a mandatelor autorităților respective în timpul monitorizării riscurilor sistemice pentru stabilitatea financiară în statele membre care nu au drept monedă euro.

(13)   Atunci când BCE își exercită atribuțiile în cadrul mecanismului unic de supraveghere în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1024/2013, registrele centrale de tranzacții acordă BCE acces la toate datele legate de tranzacții în ceea ce privește instrumentele financiare derivate încheiate de contrapărțile care fac obiectul supravegherii BCE în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1024/2013 al Consiliului (*2), în cadrul mecanismului unic de supraveghere.

(14)   Registrele centrale de tranzacții acordă autorităților competente menționate la articolul 81 alineatul (3) literele (o) și (p) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 acces la toate datele legate de tranzacții în ceea ce privește instrumentele financiare derivate încheiate de toate contrapărțile care intră în sfera responsabilităților și a mandatelor autorităților respective.

(15)   Registrele centrale de tranzacții acordă autorităților de rezoluție menționate la articolul 81 alineatul (3) litera (m) din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 acces la toate datele legate de tranzacții în ceea ce privește instrumentele financiare derivate încheiate de contrapărțile care intră în sfera responsabilităților și a mandatelor autorităților respective.

(16)   Registrele centrale de tranzacții acordă SRB acces la toate datele legate de tranzacții în ceea ce privește instrumentele financiare derivate încheiate de contrapărțile care intră în domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) nr. 806/2014.

(17)   Registrele centrale de tranzacții acordă autorităților care supraveghează o contraparte centrală (CPC), precum și, dacă este cazul, membrilor relevanți ai Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) care supraveghează CPC în cauză acces la toate datele legate de tranzacții în ceea ce privește instrumentele financiare derivate compensate de către respectiva CPC.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 13 decembrie 2018.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 201, 27.7.2012, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE) 2015/2365 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind transparența operațiunilor de finanțare prin instrumente financiare și transparența reutilizării și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 337, 23.12.2015, p. 1).

(3)  Regulamentul delegat (UE) nr. 151/2013 al Comisiei din 19 decembrie 2012 de completare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții, în ceea ce privește standarde tehnice de reglementare care să precizeze datele care urmează să fie publicate și puse la dispoziție de registrele centrale de tranzacții și standarde operaționale pentru agregarea, compararea și accesarea datelor (JO L 52, 23.2.2013, p. 33).

(4)  Regulamentul delegat (UE) nr. 150/2013 al Comisiei din 19 decembrie 2012 de completare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții în ceea ce privește standarde tehnice de reglementare în care se precizează detaliile cererii de înregistrare ca registru central de tranzacții (JO L 52, 23.2.2013, p. 25).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 1024/2013 al Consiliului din 15 octombrie 2013 de conferire a unor atribuții specifice Băncii Centrale Europene în ceea ce privește politicile legate de supravegherea prudențială a instituțiilor de credit (JO L 287, 29.10.2013, p. 63).

(6)  Directiva 2014/59/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 de instituire a unui cadru pentru redresarea și rezoluția instituțiilor de credit și a firmelor de investiții și de modificare a Directivei 82/891/CEE a Consiliului și a Directivelor 2001/24/CE, 2002/47/CE, 2004/25/CE, 2005/56/CE, 2007/36/CE, 2011/35/UE, 2012/30/UE și 2013/36/UE ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Regulamentelor (UE) nr. 1093/2010 și (UE) nr. 648/2012 ale Parlamentului European și ale Consiliului (JO L 173, 12.6.2014, p. 190).

(7)  Regulamentul (UE) nr. 806/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 iulie 2014 de stabilire a unor norme uniforme și a unei proceduri uniforme de rezoluție a instituțiilor de credit și a anumitor firme de investiții în cadrul unui mecanism unic de rezoluție și al unui fond unic de rezoluție și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010 (JO L 225, 30.7.2014, p. 1).

(8)  Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 84).