22.2.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

LI 51/1


REGULAMENTUL (UE) 2019/316 AL COMISIEI

din 21 februarie 2019

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1408/2013 privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis în sectorul agricol

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 108 alineatul (4),

având în vedere Regulamentul (UE) 2015/1588 al Consiliului din 13 iulie 2015 privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene anumitor categorii de ajutoare de stat orizontale (1),

după publicarea unui proiect al prezentului regulament (2),

după consultarea Comitetului consultativ privind ajutoarele de stat,

întrucât:

(1)

Finanțarea din partea statului care îndeplinește criteriile de la articolul 107 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (denumit în continuare „tratatul”) este ajutor de stat și trebuie notificată Comisiei în temeiul articolului 108 alineatul (3) din tratat. Cu toate acestea, în temeiul articolului 109 din tratat, Consiliul poate stabili categoriile de ajutoare care sunt exceptate de la această cerință de notificare. În conformitate cu articolul 108 alineatul (4) din tratat, Comisia poate adopta regulamente în legătură cu aceste categorii de ajutoare de stat. În temeiul Regulamentului (UE) 2015/1588 și în conformitate cu articolul 109 din tratat, Consiliul a decis că ajutoarele de minimis ar putea constitui o astfel de categorie. Pe această bază, se consideră că ajutoarele de minimis, fiind ajutoare acordate unei întreprinderi unice într-o anumită perioadă de timp care nu depășesc o anumită sumă fixă, nu îndeplinesc toate criteriile stabilite la articolul 107 alineatul (1) din tratat și nu fac, prin urmare, obiectul procedurii de notificare. Cu toate acestea, statelor membre ar trebui să li se reamintească faptul că, chiar dacă se consideră că ajutoarele de minimis nu constituie ajutoare de stat, astfel de ajutoare nu ar trebui să implice o încălcare a legislației UE.

(2)

Comisia a adoptat mai multe regulamente care stabilesc norme referitoare la ajutoarele de minimis acordate în sectorul agricol, cel mai recent fiind Regulamentul (UE) nr. 1408/2013 al Comisiei (3).

(3)

Având în vedere experiența dobândită prin aplicarea Regulamentului (UE) nr. 1408/2013 și ținând seama de diversitatea utilizării ajutoarelor de minimis în statele membre, este oportun să se adapteze unele dintre condițiile prevăzute în regulamentul respectiv. Valoarea maximă a ajutoarelor care pot fi acordate unei întreprinderi unice pe o perioadă de 3 ani ar trebui să fie majorată la 20 000 EUR, iar limita națională ar trebui să fie majorată la 1,25 % din producția anuală.

(4)

Ținând seama de necesitatea sporită de a utiliza ajutoare de minimis în unele state membre, este oportun să se permită o majorare suplimentară atât a valorii maxime a ajutorului per întreprindere unică la 25 000 EUR, cât și a limitei naționale la 1,5 % din producția anuală, sub rezerva unor condiții suplimentare necesare pentru garantarea funcționării corespunzătoare a pieței interne. Din experiența acumulată în primii ani de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1408/2013, rezultă că această concentrare a ajutoarelor de minimis într-un anumit sector de produse ar putea duce la o eventuală denaturare a concurenței și a schimburilor comerciale. Prin urmare, condiția prealabilă pentru utilizarea unui plafon individual și a unei limite naționale mai ridicate ar trebui să fie aplicarea unei limite sectoriale care să împiedice statele membre să acorde mai mult de 50 % din valoarea totală cumulată a ajutoarelor de minimis pe durata oricăror 3 exerciții financiare pentru măsuri care aduc beneficii doar unui singur sector specific de produse. Această limită sectorială ar trebui să asigure faptul că orice măsură care face obiectul Regulamentului (UE) nr. 1408/2013 poate fi considerată ca neavând niciun efect asupra schimburilor comerciale dintre statele membre și ca nedenaturând sau neamenințând să denatureze concurența.

(5)

În prezent, este opțional ca statele membre să utilizeze un registru central național pentru a verifica dacă nu se depășește nici plafonul de minimis individual, nici limita națională. Cu toate acestea, utilizarea unui registru central ar deveni necesară în statele membre care optează pentru un plafon individual și o limită națională mai ridicate, având în vedere că limita sectorială, care reprezintă o condiție pentru această opțiune, necesită o monitorizare și mai atentă a ajutoarelor acordate. Prin urmare, pentru astfel de state membre, menținerea unui registru central pentru a ține evidența tuturor ajutoarelor de minimis acordate ar trebui să devină obligatorie, astfel încât să se poată garanta faptul că nu sunt depășite nici plafonul individual, nici limita națională sau sectorială.

(6)

Criteriile de calculare a echivalentului subvenție brută pentru împrumuturi și garanții ar trebui să fie adaptate în conformitate cu plafoanele de minimis majorate.

(7)

În lumina necesității sporite de utilizare a ajutoarelor de minimis și având în vedere faptul că plafoanele actuale sunt nejustificat de restrictive, este necesară modificarea Regulamentului (UE) nr. 1408/2013 înaintea datei de expirare a acestuia, și anume 31 decembrie 2020. Intervalul de timp dintre intrarea în vigoare a prezentului regulament și sfârșitul perioadei de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1408/2013 ar fi foarte scurt. În consecință, din motive de economie procedurală și cu scopul de a asigura continuitatea și securitatea juridică, perioada de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1408/2013 ar trebui extinsă până la 31 decembrie 2027.

(8)

Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 1408/2013 ar trebui modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) nr. 1408/2013 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 2, se adaugă următoarele alineate (3) și (4):

„(3)   În sensul prezentului regulament, «sector de produse» înseamnă un sector enumerat la articolul 1 alineatul (2) literele (a)-(w) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (*1).

(4)   În sensul prezentului regulament, «limită sectorială» înseamnă o valoare maximă cumulată a ajutorului care se aplică măsurilor de ajutor ce aduc beneficii doar unui singur sector de produse, care corespunde unui procent de 50 % din valoarea maximă a ajutoarelor de minimis acordate per stat membru prevăzută în anexa II.”

(*1)  Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 671)."

2.

Articolul 3 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 3

Ajutoare de minimis

(1)   Se consideră că măsurile de ajutor nu îndeplinesc toate criteriile prevăzute la articolul 107 alineatul (1) din tratat și, prin urmare, sunt scutite de obligația de notificare prevăzută la articolul 108 alineatul (3) din tratat, în cazul în care îndeplinesc condițiile prevăzute în prezentul regulament.

(2)   Valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate per stat membru unei întreprinderi unice nu trebuie să depășească 20 000 EUR pe durata oricăror 3 exerciții financiare.

(3)   Valoarea cumulată a ajutoarelor de minimis acordate per stat membru întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectorul producției primare de produse agricole pe durata oricăror 3 exerciții financiare nu trebuie să depășească limita națională stabilită în anexa I.

(3a)   Prin derogare de la alineatele (2) și (3), un stat membru poate decide ca valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi unice să nu depășească 25 000 EUR pe durata oricăror 3 exerciții financiare și ca valoarea totală cumulată a ajutoarelor de minimis acordate pe durata oricăror 3 exerciții financiare să nu depășească limita națională stabilită în anexa II, sub rezerva următoarelor condiții:

(a)

pentru măsurile de ajutor care aduc beneficii doar unui singur sector de produse, valoarea totală cumulată acordată pe durata oricăror 3 exerciții financiare nu depășește limita sectorială definită la articolul 2 alineatul (4);

(b)

statul membru dispune de un registru central național în conformitate cu articolul 6 alineatul (2).

(4)   Ajutoarele de minimis sunt considerate ca fiind acordate în momentul în care dreptul legal de a beneficia de aceste ajutoare este conferit întreprinderii în temeiul legislației naționale aplicabile, indiferent de data la care ajutoarele de minimis se plătesc întreprinderii respective.

(5)   Plafoanele de minimis și limitele naționale și sectoriale menționate la alineatele (2), (3) și (3a) se aplică indiferent de forma ajutoarelor de minimis sau de obiectivul urmărit și indiferent dacă ajutoarele acordate de statul membru sunt finanțate în totalitate sau parțial din resurse provenite din Uniune. Perioada de 3 exerciții financiare se stabilește prin raportare la exercițiile financiare utilizate de întreprinderea din statul membru în cauză.

(6)   În sensul plafoanelor de minimis și al limitelor naționale și sectoriale menționate la alineatele (2), (3) și (3a), ajutoarele se exprimă sub forma unei subvenții în numerar. Toate cifrele utilizate trebuie să exprime valori brute, adică înainte de deducerea impozitelor sau a altor taxe. În cazul în care ajutorul se acordă sub o altă formă decât cea de subvenție, valoarea ajutorului este egală cu echivalentul subvenție brută al acestuia.

Ajutoarele care pot fi plătite în mai multe tranșe se actualizează la valoarea lor din momentul în care sunt acordate. Rata dobânzii care trebuie aplicată la actualizare este rata de actualizare aplicabilă la data acordării ajutoarelor.

(7)   În cazul în care plafoanele de minimis, limitele naționale sau limita sectorială menționate la alineatele (2), (3) și (3a) ar fi depășite prin acordarea de noi ajutoare de minimis, nicio parte a respectivelor ajutoare noi nu poate beneficia de dispozițiile prezentului regulament.

(8)   În cazul fuziunilor sau al achizițiilor, atunci când se stabilește dacă noile ajutoare de minimis acordat noii întreprinderi sau întreprinderii care face achiziția depășesc plafoanele de minimis, limita națională sau limita sectorială relevantă, se iau în considerare toate ajutoarele de minimis anterioare acordate oricăreia dintre întreprinderile care fuzionează. Ajutoarele de minimis acordate legal înainte de fuziune sau achiziție rămân legale.

(9)   În cazul în care o întreprindere se împarte în două sau mai multe întreprinderi separate, ajutoarele de minimis acordate înainte de separare se alocă întreprinderii care a beneficiat de ele, aceasta fiind, în principiu, întreprinderea care preia activitățile pentru care au fost utilizate ajutoarele de minimis. În cazul în care o astfel de alocare nu este posibilă, ajutoarele de minimis se alocă proporțional pe baza valorii contabile a capitalului propriu al noilor întreprinderi la data efectivă a separării.”

3.

Articolul 4 se modifică după cum urmează:

(a)

la alineatul (3), litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

„(b)

pentru măsurile care intră sub incidența articolului 3 alineatul (2), împrumutul este garantat cu garanții reale care acoperă cel puțin 50 % din împrumut, iar împrumutul este fie de 100 000 EUR, pe o perioadă de 5 ani, fie de 50 000 EUR, pe o perioadă de 10 ani, sau, pentru măsurile care intră sub incidența articolului 3 alineatul (3a), fie de 125 000 EUR, pe o perioadă de 5 ani, fie de 62 500 EUR, pe o perioadă de 10 ani; dacă un împrumut este mai mic decât aceste sume și/sau se acordă pentru o perioadă de mai puțin de 5, respectiv 10 ani, echivalentul subvenție brută al împrumutului se calculează ca procentaj corespunzător din plafoanele de minimis prevăzute la articolul 3 alineatul (2) sau (3a); sau”;

(b)

alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:

„(4)   Ajutoarele care constau în injecții de capital sunt considerate ajutoare de minimis transparente numai dacă suma totală a injecției de capital din sectorul public nu depășește plafonul de minimis relevant.”;

(c)

alineatul (5) se înlocuiește cu următorul text:

„(5)   Ajutoarele care constau în măsuri de finanțare prin capital de risc care iau forma unor investiții de capital sau cvasicapital sunt considerate ajutoare de minimis transparente doar în cazul în care capitalul acordat unei întreprinderi unice nu depășește plafonul de minimis relevant.”;

(d)

la alineatul (6), litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

„(b)

pentru măsurile care intră sub incidența articolului 3 alineatul (2), garanția nu depășește 80 % din împrumutul aferent și fie suma garantată este de 150 000 EUR, iar durata garanției este de 5 ani, fie suma garantată este de 75 000 EUR, iar durata garanției este de 10 ani, sau, pentru măsurile care intră sub incidența articolului 3 alineatul (3a), garanția nu depășește 80 % din împrumutul aferent și fie suma garantată este de 187 500 EUR, iar durata garanției este de 5 ani, fie suma garantată este de 93 750 EUR, iar durata garanției este de 10 ani; dacă suma garantată este mai mică decât aceste sume și/sau garanția se acordă pentru o perioadă de mai puțin de 5, respectiv 10 ani, echivalentul subvenție brută al garanției se calculează ca procentaj corespunzător din plafoanele de minimis prevăzute la articolul 3 alineatul (2) sau (3a); sau”.

4.

Articolul 6 se modifică după cum urmează:

(a)

la alineatul (2) se adaugă al doilea paragraf, după cum urmează:

„Atunci când un stat membru acordă ajutoare în conformitate cu articolul 3 alineatul (3a), el dispune de un registru central al ajutoarelor de minimis care conține informații complete privind toate ajutoarele de minimis acordate de orice autoritate din statul membru respectiv. Alineatul (1) încetează să se aplice din momentul în care registrul acoperă o perioadă de 3 exerciții financiare.”;

(b)

alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3)   Un stat membru acordă noi ajutoare de minimis în conformitate cu prezentul regulament doar după ce se asigură că acest lucru nu va duce la creșterea valorii totale a ajutoarelor de minimis acordate întreprinderii respective la un nivel mai mare decât plafoanele naționale și limitele naționale și sectoriale menționate la articolul 3 alineatele (2), (3) și (3a) și că toate condițiile prevăzute în prezentul regulament sunt respectate.”

5.

La articolul 8, al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Acesta se aplică până la 31 decembrie 2027.”

6.

Anexa se înlocuiește cu textul din anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 21 februarie 2019.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 248, 24.9.2015, p. 1.

(2)  JO C 425, 26.11.2018, p. 2.

(3)  Regulamentul (UE) nr. 1408/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis în sectorul agricol (JO L 352, 24.12.2013, p. 9).


ANEXĂ

„ANEXA I

Valorile cumulate maxime ale ajutoarelor de minimis acordate per stat membru întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectorul producției primare de produse agricole, menționate la articolul 3 alineatul (3)

(în EUR)

Stat membru

Valorile maxime ale ajutoarelor de minimis  (1)

Belgia

106 269 708

Bulgaria

53 020 042

Republica Cehă

61 865 750

Danemarca

141 464 625

Germania

732 848 458

Estonia

11 375 375

Irlanda

98 460 375

Grecia

134 272 042

Spania

592 962 542

Franța

932 709 458

Croația

28 920 958

Italia

700 419 125

Cipru

8 934 792

Letonia

16 853 708

Lituania

34 649 958

Luxemburg

5 474 083

Ungaria

99 582 208

Malta

1 603 917

Țările de Jos

352 512 625

Austria

89 745 208

Polonia

295 932 125

Portugalia

87 570 583

România

215 447 583

Slovenia

15 523 667

Slovacia

29 947 167

Finlanda

55 693 958

Suedia

79 184 750

Regatul Unit

394 587 292

ANEXA II

Valorile cumulate maxime ale ajutoarelor de minimis acordate per stat membru întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectorul producției primare de produse agricole, menționate la articolul 3 alineatul (3a)

(în EUR)

Stat membru

Valorile maxime ale ajutoarelor de minimis  (2)

Belgia

127 523 650

Bulgaria

63 624 050

Republica Cehă

74 238 900

Danemarca

169 757 550

Germania

879 418 150

Estonia

13 650 450

Irlanda

118 152 450

Grecia

161 126 450

Spania

711 555 050

Franța

1 119 251 350

Croația

34 705 150

Italia

840 502 950

Cipru

10 721 750

Letonia

20 224 450

Lituania

41 579 950

Luxemburg

6 568 900

Ungaria

119 498 650

Malta

1 924 700

Țările de Jos

423 015 150

Austria

107 694 250

Polonia

355 118 550

Portugalia

105 084 700

România

258 537 100

Slovenia

18 628 400

Slovacia

35 936 600

Finlanda

66 832 750

Suedia

95 021 700

Regatul Unit

473 504 750


(1)  Sumele maxime sunt calculate pe baza mediei celor mai mari trei valori ale producției agricole anuale a fiecărui stat membru în perioada 2012-2017. Metoda de calcul garantează că toate statele membre sunt tratate în mod egal și că niciuna dintre valorile medii naționale nu este mai mică decât valorile maxime stabilite anterior pentru perioada 2014-2020.

(2)  Sumele maxime sunt calculate pe baza mediei celor mai mari trei valori ale producției agricole anuale a fiecărui stat membru în perioada 2012-2017. Metoda de calcul garantează că toate statele membre sunt tratate în mod egal și că niciuna dintre valorile medii naționale nu este mai mică decât valorile maxime stabilite anterior pentru perioada 2014-2020.