9.12.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 317/111


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/2098 A COMISIEI

din 28 noiembrie 2019

privind cerințele de sănătate animală cu titlu temporar pentru transporturile de produse de origine animală destinate consumului uman originare din Uniune care sunt reexpediate în Uniune după ce li s-a refuzat intrarea într-o țară terță

[notificată cu numărul C(2019) 8092]

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2002/99/CE a Consiliului din 16 decembrie 2002 de stabilire a standardelor de sănătate animală care reglementează producția, transformarea, distribuția și introducerea produselor de origine animală destinate consumului uman (1), în special articolul 8 punctul 5 a treia liniuță,

întrucât:

(1)

Directiva 2002/99/CE stabilește normele generale de sănătate animală care reglementează introducerea în Uniune a produselor de origine animală destinate consumului uman originare din țări terțe. În special, aceasta prevede adoptarea de către Comisie a unor norme privind anumite tipuri de introducere a produselor respective. Normele de sănătate animală prevăzute de directiva menționată nu aduc atingere normelor de control veterinar prevăzute de Directiva 97/78/CE a Consiliului și sunt aplicate în paralel cu acestea (2).

(2)

Directiva 97/78/CE stabilește normele care reglementează organizarea controalelor veterinare pentru transporturile de produse de origine animală introduse în Uniune din țări terțe, inclusiv pentru produsele care intră în domeniul de aplicare al Directivei 2002/99/CE. Articolul 15 din Directiva 97/78/CE prevede că statele membre trebuie să autorizeze reimportarea unor astfel de produse în cazul în care acestea au fost refuzate de către o țară terță, cu respectarea anumitor condiții. Aceste condiții includ cerințele de certificare și sunt destinate să protejeze sănătatea publică și animală.

(3)

Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului (3) a abrogat Directiva 97/78/CE cu efect de la 14 decembrie 2019. Regulamentul respectiv a instituit un nou cadru juridic pentru controalele oficiale și pentru alte activități oficiale în vederea verificării aplicării corecte a legislației Uniunii privind lanțul agroalimentar. Regulamentul stabilește norme privind, printre altele, controalele oficiale ale transporturilor de produse de origine animală care intră în Uniune, inclusiv ale celor de produse alimentare. În plus, Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului (4) a abrogat Directiva 2002/99/CE, cu efect de la 21 aprilie 2021. Regulamentul (UE) 2016/429 stabilește norme pentru prevenirea bolilor animalelor, inclusiv norme privind intrarea în Uniune a produselor de origine animală. Normele prevăzute în aceste două regulamente sunt aplicate în paralel, dar, în timp ce normele prevăzute în Regulamentul (UE) 2017/625 sunt de natură orizontală, cele prevăzute în Regulamentul (UE) 2016/429 sunt mai specifice fiecărui sector, întrucât privesc sănătatea animală.

(4)

În prezent au fost stabilite norme de completare prin Regulamentul delegat (UE) 2019/2074 al Comisiei (5) în temeiul Regulamentului (UE) 2017/625 pentru efectuarea controalelor oficiale asupra transporturilor de animale și de bunuri originare din Uniune și care se întorc în Uniune după ce li s-a refuzat intrarea într-o țară terță. Aceste norme de completare au scopul de a verifica conformitatea transporturilor de produse reexpediate cu cerințele de sănătate animală, printre altele, și fac trimitere la cerințele respective, astfel cum sunt prevăzute în normele Uniunii în materie de sănătate animală. Regulamentul delegat respectiv se aplică de la 14 decembrie 2019, în conformitate cu data de la care se aplică Regulamentul (UE) 2017/625.

(5)

În prezent, actele Comisiei de punere în aplicare a Directivei 2002/99/CE nu prevăd cerințe specifice de sănătate animală pentru reintroducerea în Uniune a produselor de origine animală care au fost exportate din Uniune și cărora li s-a refuzat intrarea într-o țară terță. Prin urmare, cerințele de sănătate animală specifice reintroducerii în Uniune a transporturilor de produse de origine animală destinate consumului uman care au fost exportate din Uniune și cărora li s-a refuzat intrarea în țări terțe ar trebui să fie stabilite pentru a oferi securitate juridică în ceea ce privește cerințele de sănătate animală aplicabile acestor transporturi și pentru a atenua riscurile potențiale pentru sănătatea animală după 14 decembrie 2019, în urma abrogării Directivei 97/78/CE.

(6)

În special, descărcarea, depozitarea și reîncărcarea acestor produse în țări terțe nu ar trebui să conducă la riscuri de răspândire și introducere în Uniune a agenților patogeni ai anumitor boli ale animalelor enumerate în anexa I la Directiva 2002/99/CE.

(7)

Pe lângă documentele originale eliberate de autoritatea competentă din statul membru exportator, ar trebui să se permită, de asemenea, verificarea provenienței transporturilor de produse de origine animală pe baza echivalentului electronic al certificatului oficial original depus în sistemul de gestionare a informațiilor pentru controalele oficiale menționate la articolul 131 din Regulamentul (UE) 2017/625 (IMSOC) și stabilit prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1715 al Comisiei (6).

(8)

Un transport de produse de origine animală destinate consumului uman care a fost reexpediat în Uniune după ce i s-a refuzat intrarea într-o țară terță ar trebui să poată fi transportat către un loc de destinație din Uniune, și anume la adresa la care autoritatea competentă de la locul de destinație din Uniune a acceptat să îl recepționeze.

(9)

Este necesar să se asigure faptul că transporturile de produse de origine animală destinate consumului uman care au fost reexpediate în Uniune după ce li s-a refuzat intrarea într-o țară terță sosesc la locul lor de destinație din Uniune. Prin urmare, cerințele procedurale prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2019/1666 al Comisiei (7) ar trebui să se aplice monitorizării transportării și a sosirii unor astfel de transporturi, de la punctul de control la frontieră de sosire în Uniune, până la unitatea de la locul de destinație.

(10)

Cerințele de sănătate animală stabilite în prezenta decizie de punere în aplicare ar trebui să se aplice până la 21 aprilie 2021, deoarece Regulamentul (UE) 2016/429 și Regulamentul delegat al Comisiei privind normele de sănătate animală pentru introducerea în Uniune și circulația și manipularea după introducerea în Uniune a anumitor animale, materiale germinative și produse de origine animală din țări sau teritorii terțe se aplică de la data respectivă.

(11)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Autoritatea competentă de la postul de inspecție la frontieră autorizează introducerea în Uniune a transporturilor de produse de origine animală definite la articolul 2 punctul 4 din Directiva 2002/99/CE a Consiliului, originare din Uniune care sunt reexpediate în Uniune după ce li s-a refuzat intrarea într-o țară terță, dacă sunt îndeplinite următoarele cerințe:

(a)

transportul este însoțit de certificatul sau de documentul original eliberat de autoritatea competentă din statul membru de export ori de echivalentul electronic al acestuia transmis în sistemul de gestionare a informațiilor pentru controalele oficiale menționat la articolul 131 din Regulamentul (UE) 2017/625 (IMSOC) și instituit prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1715 sau de o copie certificată a acestuia;

(b)

transportul este însoțit de o declarație din partea autorității competente de la locul de destinație din Uniune, prin care se confirmă că aceasta acceptă să primească transportul și care indică locul de destinație pentru reexpedierea transportului în Uniune;

(c)

transportul este însoțit de unul dintre următoarele documente care indică motivul refuzului intrării în țara terță și, după caz, locul și data descărcării, depozitării și reîncărcării în țara terță, precum și următoarele informații:

(i)

în cazul containerelor sau al ambalajelor cu un sigiliu original intact, o declarație a operatorului responsabil pentru transport care confirmă că transportul a avut loc în condiții adecvate tipului de produse de origine animală, iar conținutul transportului nu a fost modificat în timpul reexpedierii sau

(ii)

o declarație oficială a autorității competente sau a altei autorități publice din țara terță care confirmă că au fost respectate cerințele de la litera (d);

(d)

dacă produsele de origine animală au fost descărcate într-o țară terță, autoritatea competentă sau altă autoritate publică din țara terță a confirmat că:

(i)

produsele de origine animală nu au fost supuse altor manipulări decât descărcarea, depozitarea și reîncărcarea în țara terță;

(ii)

au fost puse în aplicare măsuri eficiente pentru a evita în timpul descărcării, depozitării și reîncărcării în țara terță contaminarea produselor de origine animală cu agenți patogeni care cauzează boli transmisibile ale animalelor enumerate în anexa I la Directiva 2002/99/CE;

(iii)

locul de descărcare, de depozitare și de reîncărcare în țara terță nu a făcut obiectul restricțiilor privind circulația animalelor ca urmare a bolilor transmisibile ale animalelor enumerate în anexa I la Directiva 2002/99/CE în timpul descărcării, depozitării și reîncărcării în țara terță.

(2)   Prin derogare de la alineatul (1) litera (a), în cazul în care documentele menționate în dispoziția respectivă nu au fost eliberate de autoritatea competentă din statul membru de export, originea transportului trebuie să fie autentificată într-un alt mod, pe baza unor dovezi documentate prezentate de către operatorul responsabil pentru transport.

(3)   Autoritatea competentă de la postul de inspecție la frontieră monitorizează transportul și sosirea la locul de destinație a transportului de produse de origine animală în conformitate cu articolele 2 și 3 din Regulamentul delegat (UE) 2019/1666 al Comisiei.

Articolul 2

Prezenta decizie se aplică de la 14 decembrie 2019 până la 21 aprilie 2021.

Articolul 3

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 28 noiembrie 2019.

Pentru Comisie

Vytenis ANDRIUKAITIS

Membru al Comisiei


(1)  JO L 18, 23.1.2003, p. 11.

(2)  Directiva 97/78/CE a Consiliului din 18 decembrie 1997 de stabilire a principiilor de bază ale organizării controalelor veterinare pentru produsele care provin din țări terțe și sunt introduse în Comunitate (JO L 24, 30.1.1998, p. 9).

(3)  Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1069/2009, (CE) nr. 1107/2009, (UE) nr. 1151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 și (UE) 2016/2031 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 și (CE) nr. 1099/2009 ale Consiliului și a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE și 2008/120/CE ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 și (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE și 97/78/CE ale Consiliului și a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale) (JO L 95, 7.4.2017, p. 1).

(4)  Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor (Legea privind sănătatea animală) (JO L 84, 31.3.2016, p. 1).

(5)  Regulamentul delegat (UE) 2019/2074 al Comisiei din 23 septembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele privind controalele oficiale specifice aplicabile transporturilor de anumite animale și mărfuri originare din Uniune care sunt reexpediate în Uniune după ce li s-a refuzat intrarea într-o țară terță (JO L 316, 6.12.2019, p. 6).

(6)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1715 al Comisiei din 30 septembrie 2019 de stabilire a normelor privind funcționarea sistemului de gestionare a informațiilor pentru controalele oficiale și a componentelor sistemice ale acestuia („Regulamentul IMSOC”) (JO L 261, 14.10.2019, p. 37).

(7)  Regulamentul delegat (UE) 2019/1666 al Comisiei din 24 iunie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Comisiei cu privire la condițiile de monitorizare a transportului și a sosirii transporturilor de anumite mărfuri de la punctul de control la sosirea la frontieră la unitatea de la locul de destinație din Uniune (JO L 255, 4.10.2019, p. 1).