2.8.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 204/29


DECIZIA (PESC) 2019/1296 A CONSILIULUI

din 31 iulie 2019

în sprijinul întăririi siguranței și securității biologice în Ucraina, în concordanță cu punerea în aplicare a Rezoluției 1540 (2004) a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite cu privire la neproliferarea armelor de distrugere în masă și a vectorilor acestora

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 28 alineatul (1) și articolul 31 alineatul (1),

având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

întrucât:

(1)

La 12 decembrie 2003, Consiliul European a adoptat Strategia UE împotriva proliferării armelor de distrugere în masă, al cărei capitol II cuprinde o listă a măsurilor destinate combaterii acestei proliferări. Astfel de măsuri trebuie să fie adoptate atât în Uniune, cât și în țări terțe.

(2)

Uniunea pune în aplicare în mod activ respectiva strategie și se asigură că măsurile enumerate în capitolul III al acesteia produc efecte, în special furnizând resurse financiare pentru sprijinirea proiectelor specifice desfășurate de instituții multilaterale, acordând statelor asistență tehnică și expertiză cu privire la o gamă largă de măsuri în materie de neproliferare și promovând rolul Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (CSONU).

(3)

La 28 aprilie 2004, CSONU a adoptat Rezoluția 1540 (2004) [„RCSONU 1540 (2004)”], care a reprezentat primul instrument internațional care a abordat, în mod integrat și global, armele de distrugere în masă, vectorii acestora și materialele conexe. RCSONU 1540 (2004) a stabilit obligații pentru toate statele, iar respectivele obligații au scopul de a împiedica și de a descuraja actorii nestatali să obțină acces la astfel de arme și materiale conexe. CSONU a mai decis ca toate statele să adopte și să pună în aplicare măsuri eficace în vederea instituirii de controale interne menite să prevină proliferarea armelor nucleare, chimice sau biologice, precum și a vectorilor acestora, inclusiv prin instituirea de controale adecvate asupra materialelor conexe.

(4)

La 11 mai 2017, Consiliul a adoptat Decizia (PESC) 2017/809 (1) în sprijinul punerii în aplicare a RCSONU 1540 (2004). Punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a activităților menționate în cadrul Deciziei (PESC) 2017/809 este încredințată Biroului pentru probleme de dezarmare al ONU (UNODA), în cooperare cu organizațiile internaționale regionale relevante și în special cu Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

(5)

La 11 iulie 2017, Consiliul a adoptat Decizia (PESC) 2017/1252 (2) în sprijinul întăririi siguranței și securității chimice în Ucraina, în concordanță cu punerea în aplicare a RCSONU 1540 (2004). Punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a activităților menționate în Decizia (PESC) 2017/1252 este încredințată Secretariatului OSCE.

(6)

Aderarea universală la Convenția privind armele biologice și toxice (BTWC) și la RCSONU 1540 (2004) și punerea în aplicare a acestora se numără printre principalele priorități ale Ucrainei în domeniul neproliferării armelor de distrugere în masă.

(7)

La 21 martie și la 27 iunie 2014, Uniunea și Ucraina au semnat un acord de asociere (3) care prevede, printre altele, armonizarea accelerată a legislației naționale ucrainene cu legislația relevantă a Uniunii, inclusiv în ceea ce privește eliminarea oricăror obstacole din calea punerii în aplicare cuprinzătoare în Ucraina a RCSONU 1540 (2004). Anumite părți ale Acordului de asociere UE-Ucraina se aplică cu titlu provizoriu de la 1 noiembrie 2014. Acordul de asociere UE-Ucraina a intrat în vigoare la 1 septembrie 2017.

(8)

În conformitate cu planul de acțiune al guvernului ucrainean privind punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Ucraina pentru anii 2018-2020, Ucraina s-a angajat să elaboreze și să îmbunătățească reglementările și mecanismele în domeniul siguranței și securității biologice, în conformitate cu obligațiile Ucrainei în temeiul BTWC și al RCSONU 1540 (2004), precum și cu normele și standardele internaționale și în special cu legislația UE relevantă.

(9)

În acest context, Secretariatul OSCE, în strânsă cooperare cu autoritățile competente din Ucraina, a elaborat trei proiecte de propuneri în vederea consolidării siguranței și securității biologice generale în Ucraina.

(10)

Ar trebui ca Secretariatului OSCE să-i fie încredințată sarcina punerii în aplicare, din punct de vedere tehnic, a proiectelor care urmează să fie desfășurate în temeiul prezentei decizii.

(11)

Proiectele ar trebui să fie puse în aplicare în concordanță cu dispozițiile corespunzătoare din planul de acțiune al guvernului ucrainean privind punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Ucraina. Activitățile ar trebui să țină seama de bunele practici relevante și de învățămintele desprinse în timpul punerii în aplicare a Deciziei (PESC) 2017/1252.

(12)

Secretariatul OSCE ar trebui să asigure o cooperare eficientă cu organizațiile și organismele internaționale relevante, cum ar fi Unitatea de sprijin pentru punerea în aplicare a BTWC, Comitetul CSONU instituit în temeiul RCSONU 1540 (2004), Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) și Parteneriatul global împotriva proliferării armelor și a materialelor de distrugere în masă. Secretariatul OSCE ar trebui, de asemenea, să asigure complementaritatea și sinergia proiectelor întreprinse în urma acestei decizii cu proiectele și activitățile relevante trecute și aflate în derulare în Ucraina, sprijinite de anumite state membre ale UE, și cu alte programe sponsorizate de Uniune în acest domeniu, inclusiv Instrumentul care contribuie la stabilitate și pace și centrele de excelență ale UE pentru diminuarea riscurilor chimice, biologice, radiologice și nucleare,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   În scopul promovării păcii și securității și a unui multilateralism eficace la nivel global și regional, Uniunea urmărește următoarele obiective:

consolidarea siguranței și securității biologice în Ucraina prin îmbunătățirea bazei legislative și de reglementare a Ucrainei și a sistemelor sale de sănătate a oamenilor și a animalelor, precum și prin sensibilizarea oamenilor de știință din domeniul științelor vieții;

susținerea unui multilateralism eficace la nivel regional prin sprijinirea acțiunilor OSCE de consolidare a capacităților autorităților competente din Ucraina în domeniul siguranței și securității biologice, în concordanță cu obligațiile care decurg din RCSONU 1540 (2004) și din BTWC.

(2)   Pentru realizarea obiectivelor menționate la alineatul (1), Uniunea întreprinde următoarele proiecte:

armonizarea reglementărilor ucrainene actuale în materie de siguranță și securitate biologică cu standardele internaționale;

stabilirea viabilității sistemului de supraveghere veterinară din Ucraina pentru bolile legate de patogenii deosebit de periculoși („boli legate de EDP”);

campanii de sensibilizare, educație și formare pentru oamenii de știință din domeniul științelor vieții în materie de siguranță și securitate biologică.

În anexă este prevăzută o descriere detaliată a proiectelor menționate anterior.

Articolul 2

(1)   Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate („Înaltul Reprezentant”) este responsabil de punerea în aplicare a prezentei decizii.

(2)   Punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a proiectelor menționate la articolul 1 alineatul (2) este asigurată de Secretariatul OSCE. Aceasta își îndeplinește respectiva atribuție sub controlul Înaltului Reprezentant. În acest scop, Înaltul Reprezentant încheie acordurile necesare cu Secretariatul OSCE.

Articolul 3

(1)   Valoarea de referință financiară pentru punerea în aplicare a proiectelor menționate la articolul 1 alineatul (2) este de 1 913 900 EUR.

(2)   Cheltuielile finanțate din valoarea prevăzută la alineatul (1) sunt gestionate în conformitate cu procedurile și normele aplicabile bugetului general al Uniunii.

(3)   Comisia supraveghează gestionarea corectă a cheltuielilor menționate la alineatul (1). În acest scop, aceasta încheie un acord de finanțare cu Secretariatul OSCE. Respectivul acord prevede obligația Secretariatului OSCE de a asigura vizibilitatea contribuției Uniunii, corespunzătoare importanței contribuției respective.

(4)   Comisia depune eforturile necesare pentru a încheia acordul de finanțare menționat la alineatul (3) cât mai curând posibil după intrarea în vigoare a prezentei decizii. Comisia informează Consiliul cu privire la orice dificultăți care intervin în cursul acestui proces și cu privire la data încheierii acordului de finanțare.

Articolul 4

Înaltul Reprezentant raportează Consiliului cu privire la punerea în aplicare a prezentei decizii și face acest lucru pe baza rapoartelor periodice pregătite de Secretariatul OSCE. Aceste rapoarte stau la baza evaluării efectuate de Consiliu. Comisia furnizează informații cu privire la aspectele financiare ale proiectelor menționate la articolul 1 alineatul (2).

Articolul 5

(1)   Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

(2)   Prezenta decizie expiră la 36 de luni de la data încheierii acordului de finanțare menționat la articolul 3 alineatul (3) sau la șase luni de la data adoptării deciziei dacă în această perioadă nu a fost încheiat niciun acord de finanțare.

Adoptată la Bruxelles, 31 iulie 2019.

Pentru Consiliu

Președintele

T. TUPPURAINEN


(1)  Decizia (PESC) 2017/809 a Consiliului din 11 mai 2017 în sprijinul punerii în aplicare a Rezoluției 1540 (2004) a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite cu privire la neproliferarea armelor de distrugere în masă și a vectorilor acestora (JO L 121, 12.5.2017, p. 39).

(2)  Decizia (PESC) 2017/1252 a Consiliului din 11 iulie 2017 în sprijinul întăririi siguranței și securității chimice în Ucraina, în concordanță cu punerea în aplicare a Rezoluției 1540 (2004) a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite cu privire la neproliferarea armelor de distrugere în masă și a vectorilor acestora (JO L 179, 12.7.2017, p. 8).

(3)  Acord de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte (JO L 161, 29.5.2014, p. 3).


ANEXĂ

Consolidarea siguranței și securității biologice în Ucraina în concordanță cu RCSONU 1540 (2004)

1.   Context

Legislația ucraineană care interzice armele biologice este detaliată și de cuprinzătoare. Cu toate acestea, o parte semnificativă a legislației și a reglementărilor în domeniu nu mai este de actualitate și nu respectă normele și standardele internaționale. Prin urmare, se impun de urgență revizuirea și actualizarea acestora în scopul armonizării cu standardele internaționale respective.

Nu există nicio lege-cadru privind siguranța și securitatea biologică în Ucraina care să evidențieze instituirea unui sistem de siguranță și securitate biologică și funcționarea corespunzătoare a acestuia (de exemplu, care să identifice în mod legal organismul executiv central care se ocupă de siguranța și securitatea biologică și care să îndeplinească funcții de expertiză și de monitorizare). Mai mult, nu există nicio cooperarea cuprinzătoare între toate ministerele, agențiile și organizațiile implicate pentru a preveni situațiile de urgență legate de amenințările biologice și pentru a răspunde la acestea.

De asemenea, nu există mecanisme de control de către stat a respectării cerințelor de securitate biologică în timpul lucrului cu agenți biologici. Nu există niciun registru al actorilor economici și neeconomici care lucrează cu agenți biologici periculoși pe teritoriul Ucrainei. În plus, acești actori care lucrează cu agenți biologici periculoși nu sunt obligați prin lege să dețină autorizațiile relevante. De fapt, eliminarea sistemului de autorizare a dat naștere unei situații în care nu se raportează și nu se controlează respectarea cerințelor de siguranță și securitate biologică în laboratoarele microbiologice al căror număr real este necunoscut. A fost anulat un document normativ care reglementa contabilizarea, transportul, depozitarea și transferul de materiale biologice periculoase. Documentele aplicabile acordă puțină atenție altor aspecte legate de securitatea biologică, cum ar fi verificarea caracterului de încredere al personalului și protecția informațiilor confidențiale.

Ținând seama de ritmul în care cresc producția agricolă, producția biologică, transportul și relațiile comerciale externe în lumea modernă, medicina umană și medicina veterinară se confruntă cu numeroase probleme, asociate în mod specific cu riscul de proliferare a materialelor biologice în principal, bolile infecțioase și parazitare comune în rândul oamenilor și al animalelor.

În zilele noastre, principalele amenințări pentru securitatea biologică și alimentară în Ucraina sunt asociate cu pesta porcină africană, gripa aviară, febra aftoasă și cu agenții patogeni bacterieni rezistenți la mai multe medicamente. Există riscuri focale naturale de apariție a unor focare de antrax, rabie, pestă porcină clasică și tularemie. Asigurarea unei securități biologice și alimentare reprezintă un aspect sensibil care nu poate fi soluționat fără implicarea unor mijloace fiabile de monitorizare, de prognoză și de diagnosticare timpurie a infecțiilor emergente și semnificative din punct de vedere economic în rândul animalelor, inclusiv a infecțiilor zoonotice. Securitatea biologică și alimentară în Ucraina poate fi abordată numai prin integrarea cercetării fundamentale în genetică și biotehnologie moleculară în medicina veterinară și umană și în diagnosticarea veterinară și umană.

Personalul majorității laboratoarelor ucrainene din domeniul științelor vieții este destul de experimentat în manipularea materialelor biologice periculoase. Cu toate acestea, principiile și abordările moderne în materie de siguranță și securitate biologică, tehnicile și practicile moderne și codurile de conduită legate de practicile moderne sunt deosebit de rare în laboratoare. O serie de laboratoare de știință ale vieții posedă un număr moderat de echipamente moderne, însă, din cauza lipsei de pregătire operațională pentru astfel de echipamente, personalul laboratoarelor nu le utilizează sau le utilizează într-un mod necorespunzător. În plus, sistemul actual de formare avansată pentru anumite categorii de oameni de știință din domeniul științelor vieții nu acoperă toate aspectele adecvate ale siguranței și securității biologice. Toți acești factori pot duce la scăderea nivelului de siguranță biologică și de securitate biologică al laboratoarelor în care sunt manipulate materiale biologice periculoase.

Ca urmare a analizei de mai sus, OSCE a pregătit trei proiecte în vederea consolidării siguranței și securității biologice generale în Ucraina. Aceste proiecte au fost puse la punct în cooperare cu autoritățile ucrainene relevante. Toate proiectele ar urma să fie puse în aplicare în concordanță cu dispozițiile corespunzătoare din planul de acțiune al guvernului ucrainean privind punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Ucraina.

Proiectele ar urma să fie puse în aplicare ținând seama totodată de bunele practici relevante și de învățămintele desprinse în timpul punerii în aplicare în curs a Deciziei (PESC) 2017/1252 în sprijinul întăririi siguranței și securității chimice în Ucraina.

2.   Obiectiv

Obiectivul general al prezentei decizii este de a sprijini proiectele OSCE care vizează consolidarea siguranței și securității biologice în Ucraina, în concordanță cu obligațiile Ucrainei în temeiul BTWC și al RCSONU 1540 (2004), precum și în conformitate cu Acordul de asociere UE-Ucraina.

3.   Descrierea proiectelor

3.1.   Armonizarea reglementărilor ucrainene actuale în materie de siguranță și securitate biologică cu standardele internaționale

3.1.1.   Obiectivul proiectului

Îmbunătățirea bazei legislative și de reglementare a Ucrainei în domeniul siguranței și securității biologice, în concordanță cu obligațiile ce decurg din RCSONU 1540 (2004), și anume adoptarea și asigurarea respectării unor legi eficace adecvate care să interzică oricărui actor nestatal să producă, să dobândească, să dețină, să dezvolte, să transporte, să transfere sau să folosească arme biologice și vectori ai acestora, mai ales în scopuri de terorism.

3.1.2.   Descrierea proiectului

Măsurile specifice legate de îmbunătățirile legislative și de reglementare în domeniul siguranței și securității biologice, necesitând o punere în aplicare prioritară și care vor fi sprijinite în mod direct prin acest proiect, includ:

elaborarea și transmiterea către Rada Supremă (Verkhovna Rada) a Ucrainei a proiectului de lege al Ucrainei privind siguranța și securitatea biologică;

elaborarea și adoptarea unei rezoluții a Cabinetului de Miniștri al Ucrainei privind reglementarea aspectelor legate de controlul respectării cerințelor de siguranță și securitate biologică la nivelul instituțiilor și al unităților care lucrează cu microorganisme patogene;

elaborarea și adoptarea conceptului de siguranță și securitate biologică și a planului de acțiune național ucrainian pentru a răspunde la focarele de boli periculoase și deosebit de periculoase, precum și identificarea infrastructurii critice care să asigure un răspuns adecvat la riscurile de apariție a focarelor de boli periculoase și deosebit de periculoase sau la aceste focare;

introducerea unui sistem uniform de siguranță biologică a Ucrainei, precum și a unor planuri de protecție împotriva difuzării accidentale sau deliberate a agenților biologici și pentru depozitarea și transportul adecvate și în condiții de siguranță a acestora, inclusiv securitatea lor internă;

reorganizarea sistemului de sănătate publică și de medicină veterinară pentru a respecta cerințele internaționale.

3.1.3.   Rezultatele preconizate ale proiectului

Îmbunătățirea sistemului ucrainean de siguranță și securitate biologică prin consolidarea cadrului național legislativ și de reglementare în acest domeniu.

Promovarea colaborării între diferite agenții responsabile de siguranța și securitatea biologică.

Asigurarea viabilității sistemului de siguranță și securitate biologică în Ucraina.

3.1.4.   Beneficiarii proiectului

Ministerul Sănătății.

3.2.   Stabilirea viabilității sistemului de supraveghere veterinară din Ucraina pentru bolile legate de EDP

3.2.1.   Obiectivul proiectului

Îmbunătățirea siguranței și securității biologice prin consolidarea sistemului ucrainean de sănătate a oamenilor și a animalelor, în concordanță cu obligațiile ce decurg din RCSONU 1540 (2004), și în special asigurarea respectării unor măsuri eficace de instituire a unor controale interne pentru a preveni proliferarea armelor biologice și a vectorilor acestora, inclusiv prin instituirea unor controale adecvate asupra materialelor conexe.

3.2.2.   Descrierea proiectului

Introducerea unei monitorizări eficace a bolilor la oameni și a bolilor la animale prin înființarea unui centru comun de utilizare pentru secvențierea și caracterizarea genetică a agenților selecționați și dotarea instituțiilor participante cu aparate de reacție polimerazică în lanț-revers transcriptază (RT-PCR).

Instituirea unor măsuri de reacție rapidă în situații de urgență și introducerea diagnosticării rapide a bolilor deosebit de periculoase întâlnite la animale prin dezvoltarea unor instrumente de diagnosticare bazate pe RT-PCR pentru detectarea pe bază de PCR a unor agenți selectați (agenți ai următoarelor boli: gripa aviară, boala de Newcastle, tuberculoza multirezistentă, dermatoza nodulară contagioasă, tularemia, pesta porcină africană, pestă porcină clasică, febra aftoasă, bruceloza, salmonela multirezistentă și antraxul), pe baza unor protocoale interne elaborate în Ucraina.

Dezvoltarea stocării în condiții de siguranță a agenților patogeni, inclusiv a agenților patogeni zoonotici, virali și bacterieni în laboratoare și depozite, prin întocmirea unor dosare de înregistrare pentru ansamblurile bazate pe RT-PCR.

Furnizarea unei politici tehnice unificate în domeniul evaluării conformității pentru laboratoarele de testare, asigurarea încrederii la nivel național și internațional, asigurarea condițiilor pentru recunoașterea reciprocă a performanței și a transparenței și asigurarea sensibilizării și a competenței în domeniul protecției biologice.

Consolidarea capacităților în diagnosticarea moleculară a bolilor legate de EDP.

3.2.3.   Rezultatele preconizate ale proiectului

Consolidarea capacității naționale de supraveghere și prognoză în medicina veterinară.

Dezvoltarea unor instrumente naționale eficace de diagnosticare și supraveghere, bazate pe instrumente RT-PCR și PCR izoterme (C & D, validare și punere în aplicare în laboratoare).

Punerea în aplicare a unei monitorizări eficace a bolilor la animale (inclusiv a bolilor zoonotice).

Crearea unei capacități umane de diagnosticare moleculară a bolilor legate de EDP (cursuri de formare în laborator privind tehnicile PCR).

3.2.4.   Beneficiarii proiectului

Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Siguranța Alimentară și Protecția Consumatorilor.

Beneficiarul asistenței: Centrul Științific Național „Institutul pentru medicină veterinară experimentală și clinică” (Harkov, Ucraina).

3.3   Campanii de sensibilizare, educație și formare pentru oamenii de știință din domeniul științelor vieții în materie de siguranță și securitate biologică

3.3.1.   Obiectivul proiectului

Îmbunătățirea siguranței, securității și eticii biologice în Ucraina prin sensibilizarea oamenilor de știință din domeniul științelor vieții în privința siguranței și securității biologice, în conformitate cu obligațiile ce decurg din RCSONU 1540 (2004), inclusiv asigurarea respectării unor măsuri interne eficace pentru a preveni proliferarea armelor biologice și a vectorilor acestora.

3.3.2.   Descrierea proiectului

Crearea unei echipe de formatori din diferite instituții ucrainene din domeniul științelor vieții, care vor fi în măsură să disemineze cunoștințele moderne despre principiile de siguranță, securitate și etică biologică, bunele practici de laborator și tehnicile și metodele pentru gestionarea riscurilor biologice în laboratoare.

Îmbunătățirea resurselor actuale pentru diseminarea într-o mai mare măsură a cunoștințelor și sensibilizarea în materie de siguranță, securitate și etică biologică în rândul cadrelor didactice, al studenților și al cercetătorilor din domeniul științelor vieții și al altor părți interesate relevante, ținând seama pe deplin de proiectul P633 al Centrului pentru Știință și Tehnologie din Ucraina – „Educație și sensibilizare în Ucraina”.

Asigurarea durabilității capacităților de formare după finalizarea proiectului.

3.3.3.   Rezultatele preconizate ale proiectului

O mai mare sensibilizare a părților interesate de la nivel național și local în domeniul siguranței și securității biologice.

Creșterea capacității oamenilor de știință din domeniul științelor vieții de a manipula în condiții de siguranță materialele biologice periculoase.

Creșterea capacității oamenilor de știință din Ucraina din domeniul științelor vieții de a reduce riscurile unei posibile utilizări necorespunzătoare a materialelor și a echipamentelor în timpul cercetărilor lor, precum și ale utilizării inadecvate a cunoștințelor și a rezultatelor acestora.

Înființarea unei echipe solide de formatori în privința siguranței și securității biologice pentru oamenii de știință din domeniul științelor vieții.

Dotarea cu resurse îmbunătățite și durabile pentru diseminarea la distanță a cunoștințelor în materie de siguranță, securitate și etică biologică.

3.4.   Beneficiarii proiectului

Ministerul Sănătății.

4.   Sprijin administrativ pentru punerea în aplicare a proiectelor

Personalul special desemnat din cadrul Secretariatului OSCE și din biroul coordonatorului de proiecte pentru Ucraina al OSCE va coordona și gestiona punerea în aplicare a activităților de proiect stabilite la secțiunea 3, cu scopul de a se continua dezvoltarea cadrului de colaborare dintre partenerii ucraineni, inclusiv prin elaborarea unor propuneri de proiecte și a unor măsuri la nivel național noi și relevante.

Personalul auxiliar va îndeplini următoarele sarcini:

gestionarea proiectelor în fiecare etapă a ciclului de viață al proiectului;

supravegherea financiară curentă a proiectelor;

furnizarea de expertiză tehnică și juridică, sprijinirea achizițiilor publice de anvergură mai mare, colaborarea cu alte organizații internaționale, asigurarea calității și controlul calității în ceea ce privește rezultatele proiectelor aprobate, precum și raportarea către Uniunea Europeană.

5.   Durata

Durata totală estimată a proiectelor va fi de 36 de luni.

6.   Entitatea de punere în aplicare din punct de vedere tehnic

Punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a prezentei decizii va fi încredințată Centrului de prevenire a conflictelor al Secretariatului OSCE și coordonatorului de proiecte pentru Ucraina al OSCE. OSCE va pune în aplicare activitățile prevăzute în prezenta decizie în cooperare cu alte organizații și agenții internaționale, îndeosebi pentru a asigura sinergii eficace și pentru a evita suprapunerile.

7.   Raportare

Secretariatul OSCE va întocmi rapoarte periodice, precum și rapoarte după încheierea fiecăreia dintre activitățile descrise. Rapoartele finale ar trebui transmise Uniunii Europene cel târziu la șase săptămâni de la încheierea activităților relevante.

8.   Comitetul director

Comitetul director pentru aceste proiecte va fi alcătuit dintr-un reprezentant al Înaltului Reprezentant și un reprezentant al entității de punere în aplicare menționată la secțiunea 6 din prezenta anexă. Comitetul director va revizui periodic punerea în aplicare a prezentei decizii, cel puțin o dată la șase luni, inclusiv prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare.

9.   Costul total estimat al proiectelor și contribuția financiară din partea Uniunii Europene

Costul total al proiectelor se ridică la 1 913 900 EUR.