12.4.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 103/31


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/599 A COMISIEI

din 11 aprilie 2019

de modificare a anexei la Decizia 2007/453/CE în ceea ce privește statutul privind ESB al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și al teritoriilor dependente ale Coroanei Britanice

[notificată cu numărul C(2019) 2830]

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2001 de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă (1), în special articolul 5 alineatul (2) al treilea paragraf,

întrucât:

(1)

La 29 martie 2017, Regatul Unit a transmis notificarea intenției sale de a se retrage din Uniune în temeiul articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE). La 22 martie 2019, Consiliul European a adoptat, de comun acord cu Regatul Unit, Decizia (UE) 2019/476 (2) privind prelungirea termenului în temeiul articolului 50 alineatul (3) din TUE. În conformitate cu această decizie, în cazul în care Acordul privind retragerea nu este aprobat de Camera Comunelor până cel târziu la 29 martie 2019, termenul prevăzut la articolul 50 alineatul (3) din TUE se prelungește până la 12 aprilie 2019. Întrucât Acordul privind retragerea nu a fost aprobat până la 29 martie 2019, legislația Uniunii va înceta să se aplice în cazul și pe teritoriul Regatului Unit de la data de 13 aprilie 2019 (denumită în continuare „data retragerii”).

(2)

Regulamentul (CE) nr. 999/2001 prevede că statele membre, țările terțe sau regiunile acestora trebuie clasificate în funcție de statutul lor privind encefalopatia spongiformă bovină (ESB) în una dintre următoarele trei categorii: cu risc neglijabil de ESB, cu risc controlat de ESB și cu risc nedeterminat de ESB.

(3)

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a transmis Comisiei o cerere de stabilire a statutului său privind ESB, precizând că aceasta vizează, de asemenea, teritoriile dependente ale Coroanei Britanice. Cererea respectivă a fost însoțită de informațiile relevante pentru această țară și pentru teritoriile dependente ale Coroanei Britanice cu privire la criteriile și la factorii potențiali de risc prevăzuți în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 999/2001.

(4)

Scoția este în prezent clasificată în categoria de risc neglijabil, însă un nou caz de ESB a fost confirmat în această regiune a Regatului Unit la 18 octombrie 2018. Prin urmare, Scoția nu mai respectă cerințele stabilite în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 în ceea ce privește categoria de risc neglijabil. Prin urmare, Scoția ar trebui clasificată în categoria de risc controlat.

(5)

În privința statutului său privind ESB, Irlanda de Nord poate fi considerată ca prezentând un risc neglijabil, în timp ce restul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și teritoriile dependente ale Coroanei Britanice pot fi considerate ca prezentând un risc controlat de ESB.

(6)

Prin urmare, luând în considerare informațiile specifice menționate anterior și pentru a se evita orice perturbare inutilă a schimburilor comerciale după data retragerii, Irlanda de Nord ar trebui inclusă în lista regiunilor țărilor terțe prevăzută la punctul A din anexa la Decizia 2007/453/CE a Comisiei (3), iar restul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și teritoriile dependente ale Coroanei Britanice ar trebui incluse la punctul B din anexa respectivă, referitoare la clasificarea țărilor sau a regiunilor în funcție de statutul lor privind ESB. Prin urmare, anexa la respectiva decizie ar trebui modificată în consecință.

(7)

Prezenta decizie ar trebui să se aplice de la 13 aprilie 2019. Prezenta decizie nu ar trebui însă să se aplice în cazul în care legislația Uniunii continuă să se aplice la data respectivă în cazul și pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

(8)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Anexa la Decizia 2007/453/CE se modifică în conformitate cu anexa la prezenta decizie.

Articolul 2

Prezenta decizie se aplică de la 13 aprilie 2019.

Cu toate acestea, regulamentul nu se aplică în cazul în care legislația Uniunii continuă să se aplice la data respectivă în cazul și pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Articolul 3

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 11 aprilie 2019.

Pentru Comisie

Jyrki KATAINEN

Vicepreședinte


(1)  JO L 147, 31.5.2001, p. 1.

(2)  Decizia (UE) 2019/476 a Consiliului European adoptată de comun acord cu Regatul Unit din 22 martie 2019 privind prelungirea termenului în temeiul articolului 50 alineatul (3) din TUE (JO L 80 I, 22.3.2019, p. 1).

(3)  Decizia 2007/453/CE a Comisiei din 29 iunie 2007 de stabilire a statutului privind ESB al unui stat membru, al țărilor terțe sau al uneia dintre regiunile acestora în funcție de riscul de contaminare cu ESB (JO L 172, 30.6.2007, p. 84).


ANEXĂ

Anexa la Decizia 2007/453/CE se înlocuiește cu următorul text:

„ANEXĂ

LISTA ȚĂRILOR SAU A REGIUNILOR

A.   Țări sau regiuni cu risc neglijabil de ESB

State membre

Belgia

Bulgaria

Cehia

Danemarca

Germania

Estonia

Croația

Italia

Cipru

Letonia

Lituania

Luxemburg

Ungaria

Malta

Țările de Jos

Austria

Polonia

Portugalia

România

Slovenia

Slovacia

Spania

Finlanda

Suedia

Țări membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb

Islanda

Liechtenstein

Norvegia

Elveția

Țări terțe

Argentina

Australia

Brazilia

Chile

Columbia

Costa Rica

India

Israel

Japonia

Namibia

Noua Zeelandă

Panama

Paraguay

Peru

Singapore

Statele Unite

Uruguay

Regiuni din țări terțe

Irlanda de Nord

B.   Țări sau regiuni cu risc controlat de ESB

State membre

Irlanda

Grecia

Franța

Țări terțe

Canada

Guernsey

Insula Man

Jersey

Mexic

Nicaragua

Coreea de Sud

Taiwan

Regatul Unit, cu excepția regiunii Irlanda de Nord

C.   Țări sau regiuni cu risc nedeterminat de ESB

Țările sau regiunile nemenționate la punctul A sau la punctul B.