20.2.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 48/41


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/294 A COMISIEI

din 18 februarie 2019

de stabilire a listei țărilor terțe și teritoriilor autorizate pentru importurile în Uniune de câini, pisici și dihori domestici și modelul pentru certificatul de sănătate animală necesar pentru astfel de importuri

[notificată cu numărul C(2019) 1059]

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 92/65/CEE a Consiliului din 13 iulie 1992 de definire a cerințelor de sănătate animală care reglementează schimburile și importurile în Comunitate de animale, material seminal, ovule și embrioni care nu se supun, în ceea ce privește cerințele de sănătate animală, reglementărilor comunitare speciale prevăzute la punctul I din anexa A la Directiva 90/425/CEE (1), în special teza introductivă și articolul 17 alineatul (2) primul paragraf litera (b), articolul 17 alineatul (3) litera (a) și articolul 19,

întrucât:

(1)

Directiva 92/65/CEE stabilește cerințele de sănătate animală care reglementează schimburile comerciale și importurile în Uniune de anumite animale. În conformitate cu directiva, condițiile de import pentru câini, pisici și dihori domestici trebuie să fie cel puțin echivalente cu condițiile relevante prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 576/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (2).

(2)

Regulamentul (UE) nr. 576/2013 prevede că, în cazul în care numărul de câini, pisici sau dihori domestici transportați în scopuri necomerciale în timpul unei singure deplasări este mai mare de cinci, animalele de companie respective trebuie să respecte cerințele de sănătate animală stabilite în Directiva 92/65/CEE pentru speciile în cauză, cu excepția anumitor categorii de animale pentru care este prevăzută o derogare la articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 576/2013 în anumite condiții.

(3)

Directiva 92/65/CEE prevede că pisicile, câinii și dihorii domestici pot fi importați în Uniune doar dintr-o țară terță care se află pe o listă elaborată în conformitate cu procedura menționată în directiva respectivă. De asemenea, astfel de animale trebuie însoțite de un certificat de sănătate care să corespundă unui model elaborat în conformitate cu procedura menționată în directiva respectivă.

(4)

Decizia de punere în aplicare 2013/519/UE a Comisiei (3) stabilește modelul comun pentru certificatul de sănătate animală necesar pentru importurile în Uniune de câini, pisici și dihori domestici și prevede că țările terțe sau teritoriile din care provin și oricare dintre țările terțe sau teritoriile pe care le tranzitează trebuie să fie enumerate în anexa I la Decizia 2004/211/CE a Comisiei (4), în partea 1 a anexei II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010 al Comisiei (5) sau în anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 577/2013 al Comisiei (6).

(5)

Întrucât Decizia 2004/211/CE a fost abrogată și înlocuită prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/659 (7) al Comisiei la 1 octombrie 2018, este necesar să se facă trimitere la lista țărilor terțe și a părților din teritoriile țărilor terțe pentru introducerea în Uniune a transporturilor de ecvidee și de material seminal, ovule și embrioni de ecvidee, stabilită în anexa I la regulamentul respectiv. Cu toate acestea, ar trebui clarificat faptul că importul de câini, pisici și dihori domestici din țările terțe enumerate în anexa respectivă ar trebui autorizat numai în cazul în care țara terță în cauză figurează în listă fără indicarea unei limite temporale în coloana 16 din anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/659.

(6)

Prezenta decizie ar trebui, prin urmare, să prevadă că importurile de câini, pisici sau dihori domestici în Uniune sunt autorizate doar din țările terțe și teritoriile enumerate în partea 1 a anexei II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010, în anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 577/2013 sau enumerate fără limită temporală în anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/659.

(7)

Regulamentul (UE) nr. 576/2013 prevede că pisicile, câinii și dihorii domestici nu trebuie deplasați într-un stat membru dintr-un teritoriu sau dintr-o țară terță altul (alta) decât cele enumerate în anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 577/2013, cu excepția cazului în care aceștia au fost supuși unui test de titrare a anticorpilor antirabici care respectă cerințele de valabilitate stabilite în anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 576/2013.

(8)

Respectivele cerințe includ obligația de a efectua testul respectiv într-un laborator autorizat în conformitate cu Decizia 2000/258/CE a Consiliului (8), care prevede că Agence française de sécurité sanitaire des aliments (AFSSA) din Nancy, Franța (integrată de la 1 iulie 2010 în cadrul Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail, ANSES) trebuie să evalueze laboratoarele statelor membre și ale țărilor terțe în vederea autorizării acestora pentru a efectua teste serologice de control al eficacității vaccinurilor antirabice la câini, pisici și dihori domestici.

(9)

Modelul comun pentru certificatul de sănătate animală necesar pentru importurile în Uniune de câini, pisici și dihori domestici stabilit în partea 1 a anexei la Decizia de punere în aplicare 2013/519/UE este, de asemenea, aplicabil importurilor de câini, pisici și dihori domestici destinați organismelor, institutelor și centrelor aprobate în conformitate cu Directiva 92/65/CEE. Întrucât este posibil ca aceste animale să nu fi fost vaccinate contra rabiei, prezenta decizie ar trebui, prin urmare, să prevadă că importurile în Uniune de câini, pisici sau dihori domestici destinate organismelor, institutelor sau centrelor desemnate în conformitate cu Directiva 92/65/CEE sunt autorizate doar din teritoriile și țările terțe enumerate în anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 577/2013.

(10)

Directiva 96/93/CE a Consiliului (9) stabilește normele care trebuie respectate pentru eliberarea certificatelor necesare în temeiul legislației veterinare pentru a împiedica certificarea înșelătoare sau frauduloasă. Este necesar să se garanteze aplicarea unor norme și principii cel puțin echivalente cu cele prevăzute în directiva respectivă de către medicii veterinari oficiali din țările terțe, atunci când eliberează certificate de sănătate.

(11)

În plus, ca urmare a revizuirii obligatorii a Regulamentului delegat (UE) nr. 1152/2011 al Comisiei (10), Comisia a adoptat Regulamentul delegat (UE) 2018/772 (11), care prevede, printre altele, normele privind clasificarea pe categorii a statelor membre sau a părților din teritoriile acestora, în vederea stabilirii eligibilității lor pentru aplicarea măsurilor sanitare preventive pentru controlul infecției cu Echinococcus multilocularis la câini. Regulamentul respectiv a abrogat Regulamentul delegat (UE) nr. 1152/2011, cu efect de la 1 iulie 2018.

Lista statelor membre care respectă normele privind clasificarea pe categorii prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2018/772 pentru întregul lor teritoriu sau pentru părți ale acestuia este stabilită în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/878 al Comisiei (12). Prin urmare, este adecvat ca, în modelul de certificat de sănătate animală, trimiterile la Regulamentul delegat (UE) nr. 1152/2011 să fie înlocuite cu trimiteri la Regulamentul delegat (UE) 2018/772 și la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/878.

(12)

Prezenta decizie ar trebui să stabilească, prin urmare, noua listă de țări terțe și teritorii din care sunt autorizate importuri de câini, pisici și dihori domestici în Uniune și un model comun de certificat de sănătate animală pentru importurile în Uniune de astfel de animale. Prin urmare, Decizia 2013/519/UE ar trebui abrogată.

(13)

Pentru a se evita întreruperea importurilor în Uniune a transporturilor de câini, pisici sau dihori domestici, este necesar să se prevadă o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2019, pentru a se permite, în anumite condiții, utilizarea modelelor de certificate de sănătate animală eliberate în conformitate cu normele Uniunii aplicabile înainte de data punerii în aplicare a prezentei decizii.

(14)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Lista teritoriilor sau a țărilor terțe din care este autorizat importul de câini, pisici sau dihori domestici în conformitate cu Directiva 92/65/CEE

(1)   Transporturile de câini, pisici sau dihori domestici care fac obiectul dispozițiilor din Directiva 92/65/CEE se importă în Uniune doar cu condiția ca țările terțe sau teritoriile din care provin și oricare dintre țările terțe sau teritoriile pe care le tranzitează să fie incluse în una dintre listele prevăzute în:

(a)

partea 1 a anexei II la Regulamentul (UE) nr. 206/2010;

(b)

anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 577/2013;

(c)

anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/659, cu excepția țărilor terțe pentru care este indicată o limită temporală în coloana 16 a tabelului din anexa respectivă.

(2)   Prin derogare de la alineatul (1), transporturile de câini, pisici sau dihori domestici destinate organismelor, institutelor și centrelor desemnate în conformitate cu Directiva 92/65/CEE se importă în Uniune doar cu condiția ca țările terțe sau teritoriile din care provin și oricare dintre țările terțe sau teritoriile pe care le tranzitează să fie incluse în lista menționată la alineatul (1) litera (b).

Articolul 2

Certificat de sănătate animală pentru importuri din teritorii sau țări terțe

Statele membre autorizează numai importurile de câini, pisici sau dihori domestici care respectă următoarele condiții:

(a)

sunt însoțite de un certificat de sănătate animală întocmit în conformitate cu modelul corespunzător prezentat în partea 1 a anexei și completat și semnat de un medic veterinar oficial conform notelor explicative din partea 2 a anexei;

(b)

sunt conforme cu cerințele certificatului de sănătate animală menționate la litera (a) în ceea ce privește teritoriile sau țările terțe din care provin și oricare dintre țările terțe sau teritoriile pe care le tranzitează, astfel cum se menționează la articolul 1 alineatul (1) literele (a), (b) și (c).

Articolul 3

Abrogare

Decizia de punere în aplicare 2013/519/UE se abrogă.

Trimiterile la Decizia de punere în aplicare 2013/519/UE se interpretează ca trimiteri la prezenta decizie.

Articolul 4

Dispoziții tranzitorii

Pentru o perioadă de tranziție de până la 31 decembrie 2019, statele membre autorizează importurile în Uniune de câini, pisici și dihori domestici care sunt însoțite de un certificat de sănătate eliberat până la 30 noiembrie 2019 cel târziu, în conformitate cu modelul stabilit în partea 1 a anexei la Decizia de punere în aplicare 2013/519/UE.

Articolul 5

Aplicabilitate

Prezenta decizie se aplică de la 1 iulie 2019.

Articolul 6

Destinatari

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 18 februarie 2019.

Pentru Comisie

Vytenis ANDRIUKAITIS

Membru al Comisiei


(1)  JO L 268, 14.9.1992, p. 54.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 576/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 iunie 2013 privind circulația necomercială a animalelor de companie și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 998/2003 (JO L 178, 28.6.2013, p. 1).

(3)  Decizia de punere în aplicare 2013/519/UE a Comisiei din 21 octombrie 2013 de stabilire a listei țărilor terțe și teritoriilor autorizate pentru importurile de câini, pisici și dihori domestici și modelul pentru certificatul de sănătate animală necesar pentru astfel de importuri (JO L 281, 23.10.2013, p. 20).

(4)  Decizia 2004/211/CE a Comisiei din 6 ianuarie 2004 de elaborare a listei țărilor terțe și a părților din teritoriile acestor țări din care statele membre autorizează importurile de ecvidee vii și de material seminal, de ovule și embrioni din specia ecvină și de modificare a Deciziilor 93/195/CEE și 94/63/CE (JO L 73, 11.3.2004, p. 1).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 206/2010 al Comisiei din 12 martie 2010 de stabilire a unor liste de țări terțe, teritorii sau părți ale acestora autorizate să introducă în Uniunea Europeană anumite animale și carne proaspătă, precum și a cerințelor de certificare sanitar-veterinară (JO L 73, 20.3.2010, p. 1).

(6)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 577/2013 al Comisiei din 28 iunie 2013 privind modelele de documente de identificare pentru circulația necomercială a câinilor, pisicilor și dihorilor domestici, stabilirea de liste de teritorii și țări terțe și cerințele referitoare la format, punere în pagină și limbă ale declarațiilor care atestă respectarea anumitor condiții prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 576/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 178, 28.6.2013, p. 109).

(7)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/659 al Comisiei din 12 aprilie 2018 privind condițiile de introducere în Uniune a ecvideelor vii și a materialului seminal, a ovulelor și a embrionilor de ecvidee (JO L 110, 30.4.2018, p. 1).

(8)  Decizia 2000/258/CE a Consiliului din 20 martie 2000 privind desemnarea unui institut specific responsabil cu stabilirea criteriilor necesare pentru standardizarea testelor serologice de control al eficacității vaccinurilor antirabice (JO L 79, 30.3.2000, p. 40).

(9)  Directiva 96/93/CE a Consiliului din 17 decembrie 1996 privind certificarea animalelor și a produselor animaliere (JO L 13, 16.1.1997, p. 28).

(10)  Regulamentul delegat (UE) nr. 1152/2011 al Comisiei din 14 iulie 2011 de completare a Regulamentului (CE) nr. 998/2003 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește măsurile sanitare preventive pentru controlul infecției cu Echinococcus multilocularis la câini (JO L 296, 15.11.2011, p. 6).

(11)  Regulamentul delegat (UE) 2018/772 al Comisiei din 21 noiembrie 2017 de completare a Regulamentului (UE) nr. 576/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește măsurile sanitare preventive pentru controlul infecției cu Echinococcus multilocularis la câini, precum și de abrogare a Regulamentului delegat (UE) nr. 1152/2011 (JO L 130, 28.5.2018, p. 1).

(12)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/878 al Comisiei din 18 iunie 2018 de adoptare a listei statelor membre sau a părților din teritoriile statelor membre care respectă normele pentru clasificarea pe categorii stabilite la articolul 2 alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) 2018/772 privind aplicarea unor măsuri sanitare preventive pentru controlul infecției cu Echinococcus multilocularis la câini (JO L 155, 19.6.2018, p. 1).


ANEXĂ

PARTEA 1

Model de certificat de sănătate animală pentru importurile de câini, pisici și dihori domestici în Uniune

Image 1 Textul imaginii Image 2 Textul imaginii Image 3 Textul imaginii Image 4 Textul imaginii Image 5 Textul imaginii

PARTEA 2

Note explicative pentru completarea certificatului de sănătate animală

(a)

În cazul în care certificatul prevede că anumite mențiuni se păstrează după caz, mențiunile care nu sunt relevante pot fi tăiate de către medicul veterinar oficial, acesta marcându-le cu inițialele și ștampila sa, sau pot fi eliminate complet din certificat.

(b)

Originalul fiecărui certificat este compus dintr-o singură foaie de hârtie sau, în cazul în care nu este suficient, trebuie prezentat astfel încât toate foile de hârtie necesare să facă parte dintr-un tot unitar și indivizibil.

(c)

Certificatul se întocmește în cel puțin una dintre limbile oficiale ale statului membru în care se situează punctul de control la frontiera de intrare a transportului în Uniune și ale statului membru de destinație. Cu toate acestea, statele membre în cauză pot să autorizeze elaborarea certificatului în limba sau limbile oficiale ale unui alt stat membru, certificatul fiind însoțit, dacă este necesar, de o traducere oficială.

(d)

În cazul în care se anexează la certificat foi de hârtie sau documente justificative suplimentare, din motive care țin de identificarea diferitelor elemente ale transportului (tabelul de la punctul I.28 din modelul de certificat de sănătate animală), aceste foi de hârtie sau documente se consideră, de asemenea, ca făcând parte din originalul certificatului prin aplicarea, pe fiecare pagină, a semnăturii și a ștampilei medicului veterinar oficial.

(e)

În cazul în care certificatul, inclusiv foile sau documentele suplimentare menționate la litera (d), se compune din mai multe pagini, fiecare pagină se numerotează în partea de jos (numărul paginii din numărul total de pagini) și este prevăzută, în partea de sus, cu numărul de referință al certificatului atribuit de autoritatea competentă.

(f)

Originalul certificatului trebuie să fie completat și semnat de un medic veterinar oficial din cadrul teritoriului exportator sau al țării terțe exportatoare. Autoritatea competentă din teritoriul exportator sau din țara terță exportatoare asigură respectarea unor norme și principii de certificare echivalente cu cele stabilite în Directiva 96/93/CE.

(g)

Culoarea semnăturii va fi diferită de cea a textului tipărit. Această cerință se aplică, de asemenea, ștampilelor, cu excepția timbrului sec și a filigranului.

(h)

Numărul de referință al certificatului menționat la rubricile I.2 și II.a este emis de către autoritatea competentă din teritoriul sau țara terță exportatoare.