21.12.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 327/8


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2018/2034 AL COMISIEI

din 18 octombrie 2018

de stabilire a unui plan privind aruncarea capturilor înapoi în mare pentru anumite activități de pescuit de specii demersale în apele de nord-vest pentru perioada 2019-2021

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind politica comună în domeniul pescuitului, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1954/2003 și (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2371/2002 și (CE) nr. 639/2004 ale Consiliului și a Deciziei 2004/585/CE a Consiliului (1), în special articolul 15 alineatul (6) și articolul 18 alineatele (1) și (3),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 are ca obiectiv eliminarea treptată a practicii aruncării capturilor înapoi în mare în cadrul tuturor activităților de pescuit din Uniune prin introducerea unei obligații de debarcare pentru capturile de specii care fac obiectul unor limite de captură.

(2)

În vederea punerii în aplicare a obligației de debarcare, articolul 15 alineatul (6) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 împuternicește Comisia să adopte planuri privind aruncarea capturilor înapoi în mare prin intermediul unui act delegat pentru o perioadă inițială de maximum trei ani care poate fi reînnoită pentru încă o perioadă totală de trei ani, pe baza recomandărilor comune elaborate de statele membre în urma consultării consiliilor consultative relevante.

(3)

Regulamentul delegat (UE) 2015/2438 al Comisiei (2) a stabilit un plan privind aruncarea capturilor înapoi în mare pentru anumite activități de pescuit de specii demersale din apele de nord-vest pentru perioada 2016-2018, în urma unei recomandări comune prezentate Comisiei de către Belgia, Spania, Franța, Irlanda, Țările de Jos și Regatul Unit. Acest regulament a fost abrogat și înlocuit de Regulamentul delegat (UE) 2016/2375 al Comisiei (3).

(4)

Regulamentul delegat (UE) 2016/2375 a stabilit un plan privind aruncarea capturilor înapoi în mare pentru anumite activități de pescuit de specii demersale din apele de nord-vest pentru perioada 2017-2018, în urma unei recomandări comune prezentate de către Belgia, Spania, Franța, Irlanda, Țările de Jos și Regatul Unit. Acest regulament a fost abrogat și înlocuit de Regulamentul delegat (UE) 2018/46 al Comisiei (4).

(5)

Regulamentul delegat (UE) 2018/46 al Comisiei a stabilit un plan privind aruncarea capturilor înapoi în mare pentru anumite activități de pescuit de specii demersale din apele de nord-vest pentru anul 2018, în urma unei recomandări comune prezentate de către Belgia, Spania, Franța, Irlanda, Țările de Jos și Regatul Unit.

(6)

Belgia, Spania, Franța, Irlanda, Țările de Jos și Regatul Unit au un interes direct în ceea ce privește gestionarea pescuitului în apele de nord-vest. După consultarea Consiliului consultativ pentru apele de nord-vest și a Consiliului consultativ pentru stocuri pelagice, aceste state membre au prezentat Comisiei, la 31 mai 2018, o nouă recomandare comună referitoare la un plan privind aruncarea capturilor înapoi în mare pentru anumite activități de pescuit de specii demersale din apele de nord-vest pentru perioada 2019-2021. Recomandarea comună a fost modificată la 30 august 2018.

(7)

Organismele științifice relevante au oferit contribuții științifice, care au fost analizate de Comitetul științific, tehnic și economic pentru pescuit (CSTEP) (5). La 11 septembrie 2018, a avut loc o reuniune a unui grup de experți, la care au participat reprezentanți din cele 28 de state membre, din cadrul Comisiei și din cadrul Parlamentului European în calitate de observator, cu ocazia căreia au fost discutate măsurile în cauză. Pentru anumite stocuri, precum cambula de Baltica, CSTEP a identificat posibilitatea ca ratele de supraviețuire ale indivizilor din această specie să nu fie la fel de robuste ca cele ale altor specii. Cu toate acestea, Comisia a luat în considerare impactul relativ al acestei excepții asupra stocului total, în comparație cu calculele făcute în funcție de indivizi, și a ponderat rezultatul în raport cu nevoia de a continua activitatea de pescuit în vederea asigurării colectării datelor pentru a răspunde observațiilor făcute de CSTEP. În cazurile în care volumul relativ al peștilor morți aruncați înapoi în mare este oarecum redus, Comisia consideră că acordarea excepțiilor cu titlu temporar constituie o abordare pragmatică și prudentă în ceea ce privește gestionarea pescuitului, cu mențiunea că, dacă nu s-ar face acest lucru, nu ar fi posibilă colectarea unor date indispensabile pentru gestionarea corectă și informată a capturilor aruncate înapoi în mare în vederea intrării depline în vigoare a obligației de debarcare.

(8)

Regulamentul delegat (UE) 2018/46 include o excepție de la obligația de debarcare, legată de capacitatea de supraviețuire, după cum se menționează la articolul 15 alineatul (4) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, pentru langustina capturată cu vârșe, capcane sau coșuri în subzonele ICES 6 și 7, pe baza dovezilor științifice care indică ratele de supraviețuire. Aceste dovezi au fost evaluate în anii anteriori, iar CSTEP a concluzionat (6) că excepția este justificată. Noua recomandare comună propune aplicarea în continuare a excepției. Având în vedere că circumstanțele nu s-au schimbat, această excepție ar trebui, prin urmare, să fie continuată în planul privind aruncarea capturilor înapoi în mare pentru perioada 2019-2021.

(9)

Regulamentul delegat (UE) 2018/46 include o excepție legată de capacitatea de supraviețuire pentru limba-de-mare comună sub dimensiunea minimă de referință pentru conservare (DMRC) capturată cu unelte de pescuit cu traule cu panouri de 80-99 mm în diviziunea ICES 7d în limita a șase mile marine de coastă și în afara zonelor de creștere identificate, pe bază de dovezi științifice care demonstrează rata de supraviețuire a capturilor aruncate înapoi în mare. Aceste dovezi au fost evaluate în anii anteriori, iar CSTEP a concluzionat (7) că dovezile sunt suficiente. Noua recomandare comună propune aplicarea în continuare a excepției. CSTEP a indicat că nu au fost furnizate noi informații privind localizarea zonelor de creștere (8). Întrucât în prezent nu există zone de creștere identificate, excepția poate fi inclusă în noul plan privind aruncarea capturilor înapoi în mare pentru anii 2019-2021, însă statele membre ar trebui să transmită informațiile relevante de îndată ce aceste zone sunt identificate.

(10)

Noua recomandare comună sugerează o excepție legată de capacitatea de supraviețuire pentru langustina capturată cu ajutorul traulelor de fund cu dimensiunea ochiului de plasă egală sau mai mare de 100 mm și pentru langustina capturată cu traule de fund cu dimensiunea ochiului de plasă de 70-99 mm în combinație cu unelte de pescuit selective (pescuit TRI și TR2) în subzona ICES 7. Statele membre au furnizat dovezi științifice pentru a ilustra ratele de supraviețuire ale capturilor de langustină aruncate înapoi în mare în cadrul activității de pescuit respective. Dovezile au fost prezentate CSTEP, care a concluzionat că studiul privind rata de supraviețuire realizat cu traulul Seltra a furnizat suficiente date, însă efectul general asupra pescuitului extensiv de langustină efectuat cu alte unelte de pescuit este în continuare dificil de evaluat. CSTEP a subliniat faptul că, presupunând că în cazul tuturor uneltelor de pescuit se aplică o rată relativ ridicată de supraviețuire, în cadrul activității de pescuit respective se aplică implicit o rată redusă a capturilor aruncate înapoi în mare. Prin urmare, această excepție ar trebui să fie inclusă în noul plan privind aruncarea capturilor înapoi în mare pentru anii 2019-2021.

(11)

Noua recomandare comună sugerează o excepție legată de capacitatea de supraviețuire pentru langustina capturată în diviziunea ICES 6a, în limita a douăsprezece mile marine de coastă, utilizându-se traule cu panouri cu dimensiunea ochiului de plasă de 80-110 mm în combinație cu unelte de pescuit selective. Statele membre au furnizat dovezi științifice pentru a ilustra ratele de supraviețuire ale capturilor de langustină aruncate înapoi în mare în cadrul activității de pescuit respective. Dovezile au fost prezentate CSTEP, care a concluzionat că studiul privind capacitatea de supraviețuire este solid și indică o rată de supraviețuire relativ ridicată. Prin urmare, această excepție ar trebui să fie inclusă în noul plan privind aruncarea capturilor înapoi în mare pentru anii 2019-2021.

(12)

Pentru speciile de vulpi-de-mare capturate cu orice tip de unelte în subzonele ICES 6 și 7, nu sunt disponibile date științifice detaliate privind ratele de supraviețuire pentru toate segmentele și combinațiile de flote care beneficiază de excepție. Cu toate acestea, cu câteva excepții, ratele de supraviețuire sunt considerate a fi, în general, solide, însă este nevoie de mai multe detalii. Pentru ca aceste date să poată fi colectate, pescuitul ar trebui să continue și, ca atare, Comisia consideră că excepția ar trebui să fie acordată, însă statele membre ar trebui să aibă obligația de a prezenta date relevante care să permită CSTEP să evalueze din toate punctele de vedere justificarea excepției și Comisiei să efectueze o examinare. Statele membre care au un interes direct de gestionare ar trebui să prezinte, cât mai curând posibil, înainte de data de 31 mai a fiecărui an: (a) o foaie de parcurs elaborată cu scopul de a spori capacitatea de supraviețuire și de a completa datele lipsă identificate de CSTEP, care să fie evaluată anual de către CSTEP; și (b) rapoarte anuale cu privire la progresele înregistrate și la eventualele modificări sau adaptări aduse programelor de sporire a capacității de supraviețuire.

(13)

Atunci când au fost analizate ratele de supraviețuire pentru diferitele specii de vulpi-de-mare, s-a constatat că Leucoraja naevus prezenta o rată de supraviețuire considerabil mai mică decât alte specii, cunoștințele științifice legate de această specie fiind mai puțin solide. Cu toate acestea, excluderea acestei specii de la acordarea excepției ar împiedica pescuitul și implicit continuitatea și precizia în colectarea datelor. Prin urmare, Comisia consideră că această excepție ar trebui acordată doar pentru un an și că ar trebui elaborate urgent noi studii și măsuri îmbunătățite legate de capacitatea de supraviețuire care să fie prezentate CSTEP în vederea evaluării cât mai curând posibil înainte de 31 mai 2019.

(14)

Noua recomandare comună propune excepții legate de capacitatea de supraviețuire pentru cambula de Baltica capturată cu setci cu sirec sau traule cu panouri în diviziunile ICES 7d, 7e, 7f și 7 g. Statele membre au furnizat dovezi științifice pentru a ilustra ratele de supraviețuire ale capturilor de cambulă de Baltica în cadrul activității de pescuit respective. Dovezile au fost prezentate CSTEP, care a concluzionat că studiul privind capacitatea de supraviețuire este solid și indică o rată de supraviețuire relativ ridicată. Prin urmare, această excepție ar trebui să fie inclusă în noul plan privind aruncarea capturilor înapoi în mare pentru anii 2019-2021.

(15)

Noua recomandare comună propune excepții legate de capacitatea de supraviețuire pentru cambula de Baltica capturată în diviziunile ICES 7a-7k de nave care utilizează beam-traule, cu o putere maximă a motorului de 221 kW și o lungime maximă de 24 de metri, în limita a 12 mile marine și cu durate de traulare de cel mult 1:30 ore, și de către nave care utilizează beam-traule cu o putere a motorului de peste 221 kW, cu ajutorul unor plase anti-pietre (flip-up rope) sau al unor panouri de eliberare a bentosului (benthic release panel). Statele membre au furnizat dovezi științifice pentru a ilustra ratele de supraviețuire ale capturilor de cambulă de Baltica în cadrul activităților de pescuit respective. Dovezile au fost prezentate CSTEP, care a concluzionat că informațiile științifice sunt de bună calitate. CSTEP a atras, totuși, atenția asupra faptului că datele nu acoperă toate statele membre în cauză și că, în cadrul respectivelor activități de pescuit, capacitatea de supraviețuire este afectată de numeroși factori și, ca atare, este foarte variabilă. CSTEP a remarcat, de asemenea, că, drept consecință a acestei variabilități, nu este posibil să se evalueze cu precizie impactul probabil al excepției. În aceste condiții, excepția ar trebui să se limiteze la un an pentru a permite în continuare colectarea de date, iar statele membre ar trebui să aibă obligația de a prezenta date relevante care să permită CSTEP să evalueze din toate punctele de vedere justificarea, iar Comisiei să efectueze o examinare. Această excepție poate fi, prin urmare, inclusă în planul privind aruncarea capturilor înapoi în mare până la 31 decembrie 2019, iar statele membre în cauză ar trebui să efectueze teste suplimentare și să furnizeze informații cât mai curând posibil înainte de 31 mai 2019 în vederea evaluării de către CSTEP.

(16)

Noua recomandare comună propune ca excepția legată de capacitatea de supraviețuire pentru speciile capturate cu vârșe, capcane și coșuri în apele de nord-vest (subzonele ICES 5, 6 și 7). Statele membre au furnizat dovezi științifice pentru a ilustra ratele de supraviețuire ale speciilor capturate în cadrul activității de pescuit respective. Dovezile au fost prezentate CSTEP, care a concluzionat că ratele de supraviețuire ale speciilor capturate cu vârșe și capcane și aruncate înapoi în mare sunt, probabil, considerabile. Prin urmare, această excepție ar trebui să fie inclusă în noul plan privind aruncarea capturilor înapoi în mare pentru anii 2019-2021.

(17)

Regulamentul delegat (UE) 2018/46 a inclus excepții de minimis de la obligația de debarcare pentru anumite activități de pescuit. Dovezile furnizate de statele membre au fost analizate de CSTEP (9), care a concluzionat că documentele prezentate de statele membre conțin argumente bine întemeiate din care rezultă că ar fi dificil de realizat o îmbunătățire suplimentară a selectivității și/sau că costurile de manipulare a capturilor nedorite ar fi disproporționate, argumente sprijinite, în unele cazuri, de o evaluare calitativă a costurilor. În lumina celor de mai sus și având în vedere că circumstanțele nu s-au schimbat, este oportun să se continue acordarea excepțiilor de minimis, în conformitate cu procentajele propuse în noua recomandare comună, pentru:

merlan capturat de nave care utilizează traule de fund și seine cu dimensiunea ochiului de plasă egală sau mai mare de 80 mm (OTB, OTT, OT, PTB, PT, SSC, SDN, SPR, SX, SV, TBN, TBS, TB, TX), traule pelagice (OTM, PTM) și beam-traule (BT2) cu dimensiunea ochiului de plasă de 80-119 mm, în diviziunea ICES 7d,

merlan capturat de nave care utilizează traule de fund și seine cu dimensiunea ochiului de plasă egală sau mai mare de 80 mm (OTB, OTT, OT, PTB, PT, SSC, SDN, SPR, SX, SV, TBN, TBS, TB, TX), traule pelagice (OTM, PTM) și beam-traule (BT2) cu dimensiunea ochiului de plasă de 80-119 mm, în diviziunile ICES 7b-c și 7e-k,

limbă-de-mare comună capturată de nave care utilizează unelte TBB cu dimensiunea ochiului de plasă de 80-119 mm și cu selectivitate mai mare în diviziunile ICES 7d, 7e, 7f, 7 g și 7h,

limbă-de-mare comună capturată de nave care utilizează setci cu și fără sirec pentru a captura limbă-de-mare comună în diviziunile ICES 7d, 7e, 7f și 7 g.

(18)

Noua recomandare comună propune excepții de minimis de la obligația de debarcare pentru:

eglefin capturat de nave care utilizează traule de fund, seine și beam-traule cu dimensiunea ochiului de plasă egală sau mai mare de 80 mm în diviziunile ICES 7b-c și 7e-7k;

cod capturat de nave care utilizează traule de fund, seine și beam-traule cu dimensiunea ochiului de plasă egală sau mai mare de 80 mm în diviziunile ICES 7b-c și 7e-7k;

stavrid capturat de nave care utilizează traule de fund, seine și beam-traule în subzona ICES 6 și în diviziunile ICES 7b-7k;

macrou capturat de nave care utilizează traule de fund, seine și beam-traule în subzona ICES 6 și în diviziunile ICES 7b-7k.

(19)

Dovezile prezentate de statele membre cu privire la noile excepții de minimis pentru eglefin, cod, stavrid și macrou capturate de nave care utilizează traule de fund, seine și beam-traule au fost analizate de CSTEP, care a concluzionat (10) că sunt necesare informații suplimentare. Având în vedere nevoia de a continua activitatea de pescuit în vederea asigurării colectării datelor, excepțiile individuale pentru fiecare specie ar trebui să se limiteze la 1 an, iar statele membre ar trebui să aibă obligația de a prezenta date relevante care să permită CSTEP să evalueze justificarea din toate punctele de vedere, iar Comisiei să efectueze o examinare. Statele membre în cauză ar trebui să efectueze teste suplimentare și să furnizeze informații cât mai curând posibil înainte de 31 mai 2019, în vederea evaluării de către CSTEP. Aceste excepții ar trebui, prin urmare, să se aplice cu titlu provizoriu până la 31 decembrie 2019.

(20)

Pentru a asigura estimări fiabile ale nivelurilor capturilor aruncate înapoi în mare în vederea stabilirii capturilor totale admisibile (TAC), în cazul în care excepția de minimis se bazează pe extrapolarea unor situații pentru care datele sunt limitate și pe informații parțiale privind flota, statele membre ar trebui să asigure furnizarea unor date precise și verificabile pentru întreaga flotă vizată de dispoziția de minimis.

(21)

În conformitate cu articolul 15 alineatul (5) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, planurile privind aruncarea capturilor înapoi în mare pot include, de asemenea, măsuri tehnice pentru activitățile de pescuit sau speciile care fac obiectul obligației de debarcare. Pentru a mări selectivitatea uneltelor de pescuit și a reduce capturile nedorite din Marea Celtică și Marea Irlandei, este oportun să se includă o serie de măsuri selective pentru pescuitul de specii demersale. Pe baza informațiilor furnizate de statele membre, CSTEP a concluzionat că modificările propuse pentru a mări selectivitatea în apele de nord-vest reprezintă una dintre foarte puținele tentative ale grupurilor regionale de a atenua problemele legate de capturile nedorite. Prin urmare, măsurile tehnice ar trebui să fie incluse în planul privind aruncarea capturilor înapoi în mare pentru anii 2019-2021.

(22)

Măsurile propuse în noua recomandare comună sunt conforme cu articolul 15 alineatul (4) și alineatul (5) litera (c) și cu articolul 18 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 și pot fi așadar incluse în prezentul regulament.

(23)

În temeiul articolului 18 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, Comisia a luat în considerare atât evaluarea efectuată de CSTEP, cât și necesitatea ca statele membre să asigure punerea în aplicare integrală a obligației de debarcare la 1 ianuarie 2019. În câteva cazuri, excepțiile impun continuarea activității de pescuit și a colectării datelor, pentru a răspunde observațiilor prezentate de CSTEP. În aceste cazuri, Comisia consideră că acordarea excepțiilor cu titlu temporar constituie o abordare pragmatică și prudentă în ceea ce privește gestionarea pescuitului, cu mențiunea că, dacă nu s-ar face acest lucru, nu ar fi posibilă colectarea unor date indispensabile pentru gestionarea corectă și informată a capturilor aruncate înapoi în mare în vederea intrării depline în vigoare a obligației de debarcare.

(24)

Ca urmare a unei noi recomandări comune, este oportun să se abroge Regulamentul delegat (UE) 2018/46.

(25)

Deoarece măsurile prevăzute de prezentul regulament au un impact direct asupra planificării sezonului de pescuit al navelor din Uniune și asupra activităților economice conexe, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare imediat după publicare. Regulamentul ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2019,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Punerea în aplicare a obligației de debarcare

În subzonele ICES 5 (cu excepția 5a, dar cu includerea apelor Uniunii din subzona 5b), 6 și 7, obligația de debarcare prevăzută la articolul 15 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 se aplică speciilor demersale în conformitate cu prezentul regulament pentru perioada 2019-2021.

Articolul 2

Definiții

(1)   „Panou flamand” înseamnă ultima secțiune de plasă conică a unui beam-traul, a cărei parte posterioară este direct atașată la sacul traulului. Secțiunea de plasă inferioară și cea superioară ale panoului trebuie să fie construite din ochiuri cu dimensiunea de cel puțin 120 mm, măsurată între noduri, iar panoul trebuie să aibă, întins, o lungime de cel puțin 3 m.

(2)   „Panou Seltra” înseamnă un dispozitiv de selecție care:

(a)

constă într-un panou superior cu o dimensiune a ochiului de cel puțin 270 mm (plasă cu ochiuri în formă de romb) plasat într-o secțiune cu patru panouri și cu un raport de trei plase cu ochiuri de 90 mm la o plasă cu ochiuri de 270 mm, sau un panou superior cu o dimensiune a ochiului de cel puțin 140 mm (plasă cu ochiuri în formă de pătrat);

(b)

are o lungime de cel puțin 3 metri;

(c)

este poziționat la cel mult 4 metri de centura sacului; și

(d)

constituie întreaga lățime a aripii superioare a traulului (de la frânghie la frânghie).

(3)   „Dispozitiv de selecție de tip sită (netgrid)” înseamnă un dispozitiv de selecție constând dintr-o secțiune cu patru panouri introdusă într-un traul cu două panouri, prevăzut cu o plasă înclinată cu ochiuri în formă de romb având o dimensiune a ochiului de cel puțin 200 mm, care conduce la un orificiu de evacuare în partea superioară a traulului.

(4)   „Dispozitiv de tip sită CEFAS” înseamnă un dispozitiv de selecție de tip sită conceput de Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science pentru capturile de langustină (Nephrops) în Marea Irlandei;

(5)   „Traul flip-flap” înseamnă un traul prevăzut cu o plasă de tip sită conceput pentru a reduce capturile de cod, eglefin și merlan în cadrul pescuitului de langustină;

(6)   „Plasă anti-pietre” (flip-up rope) înseamnă o modificare efectuată asupra beam-traulelor pentru pescuitul de specii demersale cu scopul de a ajuta la oprirea pătrunderii în traul a pietrelor și a bolovănișului care cauzează daune și vătămări uneltelor și capturilor;

(7)   „Panou de eliberare a bentosului” (benthic release panel) înseamnă un panou cu ochiuri mai mari sau cu ochiuri pătrate montat pe panoul inferior al traulului, de obicei un beam-traul, pentru a elibera eventualele materiale bentonice și reziduuri de pe fundul mării înainte ca acestea să ajungă în sacul traulului;

(8)   „Zona de protecție din Marea Celtică” înseamnă apele din diviziunile ICES 7f, 7g și partea din 7j situată la nord de 50° latitudine N și la est de 11° longitudine V.

Articolul 3

Excepție legată de capacitatea de supraviețuire pentru langustină

(1)   Excepția legată de capacitatea de supraviețuire, prevăzută la articolul 15 alineatul (4) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, se aplică pentru:

(a)

langustină (Nephrops norvegicus) capturată cu vârșe, capcane sau coșuri (codurile uneltelor (11): FPO și FIX), în subzonele ICES 6 și 7;

(b)

langustină (Nephrops norvegicus) capturată cu traule de fund cu dimensiunea ochiului de plasă egală sau mai mare de 100 mm în subzona ICES 7;

(c)

langustină (Nephrops norvegicus) capturată cu traule de fund cu dimensiunea ochiului de plasă de 70-99 mm în combinație cu unelte de pescuit foarte selective, astfel cum se prevede la articolul 9 alineatul (2) și la articolul 10 alineatul (2) din prezentul regulament, în subzona ICES 7;

(d)

langustină (Nephrops norvegicus) capturată cu traule cu panouri cu dimensiunea ochiului de plasă de 80-110 mm în combinație cu unelte de pescuit foarte selective, astfel cum se prevede la articolul 9 alineatul (2) și la articolul 10 alineatul (2) din prezentul regulament, în diviziunea ICES 6a, în limita a douăsprezece mile marine de coastă.

(2)   La aruncarea înapoi în mare, langustina capturată în cazurile menționate la alineatul (1) se eliberează imediat, întreagă, în zona în care a fost capturată.

Articolul 4

Excepție legată de capacitatea de supraviețuire pentru limba-de-mare

(1)   În diviziunea ICES 7d, în limita a șase mile marine de coastă, dar în afara zonelor de creștere identificate, excepția legată de capacitatea de supraviețuire prevăzută la articolul 15 alineatul (4) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 se aplică capturilor de limbă-de-mare comună (Solea solea) sub dimensiunea minimă de referință pentru conservare efectuate utilizând unelte de pescuit cu traule cu panouri (codurile uneltelor: OTT, OTB, TBS, TBN, TB, PTB, OT, PT, TX), cu dimensiunea ochiului de plasă ale sacului traulului de 80-99 mm, de către nave care:

(a)

au o lungime maximă de 10 metri și o putere maximă a motorului de 221 kW; și

(b)

pescuiesc în ape cu o adâncime de 30 de metri sau mai mică și cu durate de traulare de cel mult 1,5 ore.

(2)   La aruncarea înapoi în mare, limba-de-mare comună capturată în cazurile menționate la alineatul (1) se eliberează imediat.

Articolul 5

Excepție legată de capacitatea de supraviețuire pentru speciile de vulpi-de-mare

(1)   Excepția legată de capacitatea de supraviețuire, prevăzută la articolul 15 alineatul (4) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, se aplică capturilor totale admisibile de specii de vulpi-de-mare (Rajiformes) capturate cu orice unelte de pescuit în apele de nord-vest (subzonele ICES 6 și 7).

(2)   Statele membre care au un interes direct de gestionare prezintă în fiecare an, cât mai curând posibil înainte de 31 mai, informații științifice suplimentare care să justifice excepția prevăzută la alineatul (1). Comitetul științific, tehnic și economic pentru pescuit (CSTEP) evaluează informațiile științifice furnizate în fiecare an, înainte de 1 august.

(3)   Excepția prevăzută la alineatul (1) se aplică pentru Leucoraja naevus până la 31 decembrie 2019. Statele membre care au un interes direct de gestionare prezintă, cât mai curând posibil, înainte de data de 31 mai 2019, informații științifice suplimentare care justifică excepția. Comitetul științific, tehnic și economic pentru pescuit (CSTEP) evaluează informațiile științifice furnizate, înainte de 1 august 2019.

(4)   La aruncarea înapoi în mare, speciile de vulpi-de-mare capturate în cazurile menționate la alineatul (1) se eliberează imediat, sub suprafața mării.

Articolul 6

Excepție legată de capacitatea de supraviețuire pentru cambula de Baltica

(1)   Excepția legată de capacitatea de supraviețuire, prevăzută la articolul 15 alineatul (4) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, se aplică pentru:

(a)

cambula de Baltica (Pleuronectes platessa) capturată în diviziunile ICES 7d, 7e, 7f și 7g cu setci cu sirec;

(b)

cambula de Baltica (Pleuronectes platessa) capturată în diviziunile ICES 7d, 7e, 7f și 7g cu traule cu panouri;

(c)

cambula de Baltica (Pleuronectes platessa) capturată în diviziunile ICES 7a-7k de nave cu o putere maximă a motorului de peste 221 kW și care utilizează beam-traule (BT2) echipate cu plasă anti-pietre sau cu panou de eliberare a bentosului;

(d)

cambula de Baltica (Pleuronectes platessa) capturată în diviziunile ICES 7a-7k de nave care utilizează beam-traule (BT2), cu o putere maximă a motorului de 221 kW sau o lungime maximă de 24 de metri, construite pentru a pescui în limita a 12 mile marine de coastă și cu durate medii de traulare de maximum 1,5 ore.

(2)   Excepțiile menționate la alineatul (1) literele (c) și (d) se aplică provizoriu până la 31 decembrie 2019. Statele membre care au un interes direct de gestionare prezintă, cât mai curând posibil, înainte de data de 31 mai 2019, informații științifice suplimentare care justifică aceste excepții. Comitetul științific, tehnic și economic pentru pescuit evaluează informațiile respective înainte de 1 august 2019.

(3)   La aruncarea înapoi în mare, cambula de Baltica capturată în cazurile menționate la alineatul (1) se eliberează imediat, sub suprafața mării.

Articolul 7

Excepție legată de capacitatea de supraviețuire pentru speciile capturate cu vârșe, capcane și coșuri

(1)   În subzonele ICES 5 (cu excepția 5a, dar cu includerea apelor Uniunii din subzona 5b), 6 și 7, excepția privind capacitatea de supraviețuire prevăzută la articolul 15 alineatul (4) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 se aplică speciilor capturate cu vârșe, capcane și coșuri.

(2)   La aruncarea înapoi în mare, peștele capturat în cazurile menționate la alineatul (1) se eliberează imediat.

Articolul 8

Excepții de minimis

(1)   Prin derogare de la articolul 15 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, următoarele cantități pot fi aruncate înapoi în mare, în conformitate cu articolul 15 alineatul (5) litera (c) din regulamentul menționat:

(a)

pentru merlan (Merlangius merlangus), până la 6 % în 2019 și până la 5 % în 2020 și 2021 din totalul capturilor anuale din această specie efectuate de nave care utilizează traule de fund și seine cu dimensiunea ochiului de plasă egală sau mai mare de 80 mm (OTB, OTT, OT, PTB, PT, SSC, SDN, SPR, SX, SV, TBN, TBS, TB, TX), traule pelagice (OTM, PTM) și beam-traule (BT2) cu dimensiunea ochiului de plasă de 80-119 mm, în diviziunea ICES 7d;

(b)

pentru merlan (Merlangius merlangus), până la 6 % în 2019 și până la 5 % în 2020 și 2021 din totalul capturilor anuale din această specie efectuate de nave care utilizează traule de fund și seine cu dimensiunea ochiului de plasă egală sau mai mare de 80 mm (OTB, OTT, OT, PTB, PT, SSC, SDN, SPR, SX, SV, TBN, TBS, TB, TX), traule pelagice (OTM, PTM) și beam-traule (BT2) cu dimensiunea ochiului de plasă de 80-119 mm, în diviziunile ICES 7b-c și 7e-k;

(c)

pentru limba-de-mare comună (Solea solea), până la maximum 3 % din totalul capturilor anuale din această specie efectuate de nave care utilizează setci cu și fără sirec pentru a captura limbă-de-mare comună în diviziunile ICES 7d, 7e, 7f și 7g;

(d)

pentru limba-de-mare comună (Solea solea), până la maximum 3 % din totalul capturilor anuale din această specie efectuate de nave care utilizează unelte de tip beam-traul cu dimensiunea ochiului de plasă de 80-119 mm echipate cu panou flamand, în diviziunile ICES 7d, 7e, 7f, 7g și 7h;

(e)

pentru eglefin (Melanogrammus aeglefinus), până la maximum 7 % în 2019 din totalul capturilor anuale din această specie efectuate de nave care utilizează traule de fund, seine și beam-traule cu dimensiunea ochiului de plasă egală sau mai mare de 80 mm, în diviziunile ICES 7b-7c și 7e-7k;

(f)

pentru cod (Gadus morhua), 7 % în 2019 din totalul capturilor anuale din această specie efectuate de nave care utilizează traule de fund, seine și beam-traule cu dimensiunea ochiului de plasă egală sau mai mare de 80 mm, în diviziunile ICES 7b-7c și 7e-7k;

(g)

pentru stavrid (Trachurus spp.), până la maximum 7 % în 2019 din totalul capturilor anuale din această specie efectuate de nave care utilizează traule de fund, seine și beam-traule în subzona ICES 6 și în diviziunile ICES 7b-7k;

(h)

pentru macrou (Scomber scombrus), până la maximum 7 % în 2019 din totalul capturilor anuale din această specie efectuate de nave care utilizează traule de fund, seine și beam-traule în subzona ICES 6 și în diviziunile ICES 7b-7k.

(2)   Excepțiile de minimis prevăzute la alineatul (1) literele (e)-(h) se aplică până la 31 decembrie 2019. Statele membre care au un interes direct de gestionare prezintă, cât mai curând posibil, înainte de data de 31 mai 2019, informații științifice suplimentare care justifică excepția. Comitetul științific, tehnic și economic pentru pescuit evaluează informațiile științifice furnizate, înainte de data de 1 august 2019.

Articolul 9

Măsuri tehnice specifice în zona de protecție din Marea Celtică

(1)   Începând cu 1 iulie 2019, navele care pescuiesc cu traule de fund sau seine în zona de protecție din Marea Celtică Zona utilizează una dintre următoarele unelte:

(a)

un sac al traulului cu dimensiunea ochiului de plasă de 110 mm, echipat cu un panou cu plasă cu ochiuri pătrate de 120 mm (12);

(b)

un sac al traulului T90 cu dimensiunea ochiului de plasă de 100 mm;

(c)

un sac al traulului cu dimensiunea ochiului de plasă de 100 mm, echipat cu un panou cu plasă cu ochiuri pătrate de 160 mm.

(2)   Prin derogare de la alineatul (1), navele care pescuiesc cu traule de fund sau seine și care efectuează capturi din care peste 5 % sunt reprezentate de langustină utilizează una dintre următoarele unelte:

(a)

panou cu plasă cu ochiuri pătrate de 300 mm; navele cu o lungime totală mai mică de 12 metri pot utiliza un panou de plasă cu ochiuri pătrate de 200 mm;

(b)

panou Seltra;

(c)

o sită de sortare cu un spațiu între bare de 35 mm, conform definiției din anexa XIVa la Regulamentul (CE) nr. 850/98 (13) sau un dispozitiv de selecție de tip sită similar;

(d)

un sac al traulului cu dimensiunea ochiului de plasă de 100 mm, echipat cu un panou cu plasă cu ochiuri pătrate de 100 mm.

(3)   Prin derogare de la alineatul (1), navele care pescuiesc cu traule de fund sau seine și care efectuează capturi din care peste 55 % sunt reprezentate de merlan sau 55 % sunt reprezentate de o combinație de pește-pescar, merluciu sau cardină albă, utilizează una dintre următoarele unelte:

(a)

un sac al traulului cu dimensiunea ochiului de plasă de 100 mm, echipat cu un panou cu plasă cu ochiuri pătrate de 100 mm;

(b)

un sac al traulului T90 și o prelungire cu dimensiunea ochiului de plasă de 90 mm;

(c)

un sac al traulului cu dimensiunea ochiului de plasă de 80 mm, echipat cu un panou cu plasă cu ochiuri pătrate de 160 mm;

(d)

un sac al traulului cu dimensiunea ochiului de plasă de 80 mm, echipat cu un cilindru cu plasă cu ochiuri pătrate de 100 mm cu lungimea de 2 m.

(4)   Prin derogare de la alineatul (1), navele care pescuiesc cu traule de fund sau seine și care efectuează capturi din care mai puțin de 10 % sunt reprezentate de specii din familia Gadidae în diviziunea ICES 7f la est de 5° vest utilizează un sac al traulului de 80 mm echipat cu un panou cu plasă cu ochiuri pătrate de 120 mm.

(5)   Pot fi adăugate ca unelte alternative la cele menționate anterior unelte sau dispozitive de selecție evaluate de CSTEP ca având caracteristici de selectivitate similare sau superioare pentru cod, eglefin și merlan.

Articolul 10

Măsuri tehnice specifice în Marea Irlandei

(1)   Începând cu 1 ianuarie 2019, navele care pescuiesc cu traule de fund sau seine în diviziunea ICES 7a (Marea Irlandei) respectă măsurile tehnice stabilite la alineatele (2), (3) și (4).

(2)   Navele care pescuiesc cu traule de fund sau seine cu o dimensiune a ochiului de plasă al sacului traulului egală sau mai mare de 70 mm și mai mică de 100 mm și care efectuează capturi din care peste 5 % sunt reprezentate de langustină utilizează una dintre următoarele unelte:

(a)

panou cu plasă cu ochiuri pătrate de 300 mm; navele cu o lungime totală mai mică de 12 metri pot utiliza un panou de plasă cu ochiuri pătrate de 200 mm;

(b)

panou Seltra;

(c)

sită de sortare cu un spațiu între bare de 35 mm, conform definiției din anexa XIVa la Regulamentul (CE) nr. 850/98;

(d)

dispozitiv de tip sită CEFAS;

(e)

traul flip-flap.

(3)   Navele care pescuiesc cu traule de fund sau seine și care efectuează capturi din care peste 10 % sunt reprezentate de o combinație de eglefin, cod și specii de vulpi-de-mare utilizează una dintre următoarele unelte:

(a)

un sac al traulului de 120 mm;

(b)

un traul de filtrare cu panouri de plasă cu ochiuri mari de 600 mm și un sac al traulului cu dimensiunea ochiului de plasă de 100 mm.

(4)   Navele care pescuiesc cu traule de fund sau seine și care efectuează capturi din care mai puțin de 10 % sunt reprezentate de o combinație de eglefin, cod și specii de vulpi-de-mare utilizează un sac al traulului cu dimensiunea ochiului de plasă de 100 mm echipat cu un panou de plasă cu ochiuri pătrate de 100 mm. Această dispoziție nu se aplică navelor care efectuează capturi din care peste 30 % sunt reprezentate de langustină.

(5)   Pot fi adăugate ca unelte alternative la cele menționate anterior unelte sau dispozitive de selecție evaluate de CSTEP ca având caracteristici de selectivitate similare sau superioare pentru cod, eglefin și merlan.

Articolul 11

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2019 până la 31 decembrie 2021.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 18 octombrie 2018.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 354, 28.12.2013, p. 22.

(2)  Regulamentul delegat (UE) 2015/2438 al Comisiei din 12 octombrie 2015 de stabilire a unui plan privind aruncarea capturilor înapoi în mare pentru anumite activități de pescuit de specii demersale în apele de nord-vest (JO L 336, 23.12.2015, p. 29).

(3)  Regulamentul delegat (UE) 2016/2375 al Comisiei din 12 octombrie 2016 de stabilire a unui plan privind aruncarea capturilor înapoi în mare pentru anumite activități de pescuit de specii demersale în apele de nord-vest (JO L 352, 23.12.2016, p. 39).

(4)  Regulamentul delegat (UE) 2018/46 al Comisiei din 20 octombrie 2017 de stabilire a unui plan privind aruncarea capturilor înapoi în mare pentru anumite activități de pescuit de specii demersale și de adâncime în apele de nord-vest pentru anul 2018 (JO L 7, 12.1.2018, p. 13).

(5)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/2147402/STECF+PLEN+18-02.pdf

(6)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/1099561/STECF+PLEN+15-02.pdf

(7)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/1099561/STECF+PLEN+15-02.pdf

(8)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/2147402/STECF+PLEN+18-02.pdf

(9)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/1099561/STECF+PLEN+15-02.pdf

(10)  https://stecf.jrc.ec.europa.eu/documents/43805/2147402/STECF+PLEN+18-02.pdf

(11)  Codurile uneltelor utilizate în prezentul regulament se referă la codurile din anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 404/2011 al Comisiei din 8 aprilie 2011 de stabilire a normelor detaliate de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1224/2009 al Consiliului de stabilire a unui sistem comunitar de control pentru asigurarea respectării normelor politicii comune în domeniul pescuitului (JO L 112, 30.4.2011, p. 1). În cazul navelor a căror lungime totală este mai mică de 10 metri, codurile uneltelor utilizate în acest tabel fac trimitere la codurile FAO de clasificare a uneltelor.

(12)  Panourile cu plasă cu ochiuri pătrate sunt montate conform articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 850/98 al Consiliului din 30 martie 1998 pentru conservarea resurselor de pescuit prin măsuri tehnice de protecție a puietului de organisme marine (JO L 125, 27.4.1998, p. 1).

(13)  Regulamentul (CE) nr. 850/98 al Consiliului din 30 martie 1998 pentru conservarea resurselor de pescuit prin măsuri tehnice de protecție a puietului de organisme marine, (JO L 125, 27.4.1998, p. 1).