7.12.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 441/20


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A COMISIEI

din 30 noiembrie 2018

privind publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a cererii de aprobare a unei modificări care nu este minoră a unui caiet de sarcini al unui produs, menționată la articolul 53 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului, în ceea ce privește denumirea „Vitellone Bianco dell’Appennino Centrale” (IGP)

(2018/C 441/08)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 noiembrie 2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare (1), în special articolul 50 alineatul (2) litera (a), coroborat cu articolul 53 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Italia a trimis o cerere de aprobare a unei modificări care nu este minoră a caietului de sarcini al produsului „Vitellone Bianco dell’Appennino Centrale” (IGP), în conformitate cu articolul 49 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

(2)

În conformitate cu articolul 50 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, Comisia a examinat cererea și a ajuns la concluzia că aceasta îndeplinește condițiile stabilite în regulamentul respectiv.

(3)

Pentru a se permite depunerea de acte de opoziție în conformitate cu articolul 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, cererea de aprobare a unei modificări care nu este minoră a caietului de sarcini, menționată la articolul 10 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 668/2014 al Comisiei (2), inclusiv documentul unic modificat și trimiterea la publicarea caietului de sarcini relevant al produsului cu denumirea înregistrată „Vitellone Bianco dell’Appennino Centrale” (IGP), ar trebui publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,

DECIDE:

Articol unic

Cererea de aprobare a unei modificări care nu este minoră a caietului de sarcini al produsului, menționată la articolul 10 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 668/2014, inclusiv documentul unic modificat și trimiterea la publicarea caietului de sarcini relevant al produsului cu denumirea înregistrată „Vitellone Bianco dell’Appennino Centrale” (IGP), figurează în anexa la prezenta decizie.

În conformitate cu articolul 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, publicarea prezentei decizii conferă dreptul de opoziție față de modificarea menționată la primul paragraf al prezentului articol în termen de trei luni de la data publicării prezentei decizii în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 30 noiembrie 2018.

Pentru Comisie

Phil HOGAN

Membru al Comisiei


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 668/2014 al Comisiei din 13 iunie 2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare (JO L 179, 19.6.2014, p. 36).


ANEXĂ

CERERE DE APROBARE A UNEI MODIFICĂRI CARE NU ESTE MINORĂ A CAIETULUI DE SARCINI AL UNEI DENUMIRI DE ORIGINE PROTEJATE/INDICAȚII GEOGRAFICE PROTEJATE

Cerere de aprobare a unei modificări în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012

„Vitellone bianco dell’Appennino centrale”

Nr. UE: PGI-IT-1552-AM02 – 26.9.2017

DOP ( ) IGP ( X )

1.   Grupul solicitant și interesul legitim

Consorzio di tutela „Vitellone bianco dell’Appennino centrale”

Via delle Fascine, 4

06132 San Martino in Campo

Perugia (PG)

ITALIA

info@vitellonebianco.it

Consorzio di tutela „Vitellone bianco dell’Appennino centrale” este abilitat să depună o cerere de modificare în temeiul articolului 13 alineatul (1) din Decretul Ministerului Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere nr. 12511 din 14.10.2013.

2.   Statul membru sau țara terță

Italia

3.   Rubricile din caietul de sarcini care fac obiectul modificării (modificărilor)

Denumirea produsului

Descrierea produsului

Aria geografică

Dovada originii

Metoda de producție

Legătura

Etichetarea

Altele: documentul de control; ambalarea; actualizări normative.

4.   Tipul modificării (modificărilor)

Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate, care nu trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate pentru care nu a fost publicat un document unic (sau un echivalent al acestuia), modificare ce nu trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

5.   Modificare (modificări)

Descrierea produsului

Articolul 5.4 din caietul de sarcini și punctul 3.2 din documentul unic

1.

Au fost eliminați parametrii privind micșorarea la preparare (sub 35 %) și gradul de duritate a produsului preparat (sub 2,5 kg/cm2).

Această modificare este consecința termenului minim necesar pentru efectuarea analizelor care trebuie efectuate obligatoriu în laborator. „Carnea de vită” proaspătă este un produs a cărui durată de conservare este foarte limitată, în special pentru anumite părți anatomice.

Carcasele trebuie scoase din abator în termen de cel mult 2 zile de la sacrificare, în special deoarece camerele frigorifice ale abatoarelor sunt concepute fizic pentru răcirea carcaselor, iar nu pentru conservarea sau maturarea lor.

În prezent, rezultatele acestor analize sunt trimise în termen de peste 7 zile. Acest lucru generează probleme grave de natură comercială și de certificare, deoarece transferul produsului pentru tranșare trebuie să se realizeze în cel mult 48 de ore de la sacrificare, prin urmare, acest termen nu este compatibil cu cel necesar pentru efectuarea analizelor. O altă posibilitate ar fi declasarea produsului certificat la un produs convențional, ceea ce ar duce la pierderi economice semnificative.

Metoda de producție

Articolul 4.1 din caietul de sarcini

2.

Tezele:

„De la naștere până la înțărcare, sunt permise următoarele sisteme de creștere: pășune, stabulație liberă, stabulație controlată.

În fazele de după înțărcare și până la sacrificare, animalele trebuie crescute exclusiv în stabulație liberă sau controlată.”

se modifică după cum urmează:

„De la naștere până la înțărcare, sunt permise următoarele sisteme de creștere: pășune, stabulație liberă, semi-liberă.

În fazele de după înțărcare și până la sacrificare, animalele trebuie crescute exclusiv în stabulație liberă, legată sau semiliberă.”

Pentru fazele de creștere de la naștere până la înțărcare, se elimină mențiunea privind „stabulația legată”, în conformitate cu Directiva 2008/119/CE a Consiliului din 18 decembrie 2008 de stabilire a normelor minime privind protecția vițeilor.

Pentru întreaga perioadă de creștere, adică de la naștere până la sacrificare, se adaugă o mențiune privind stabulația în semilibertate pentru a preciza ceea ce se înțelegea până în prezent prin „stabulație liberă”.

Bovinele crescute în stabulație semiliberă se pot deplasa liber într-o zonă delimitată prin mijloace fizice care să împiedice accesul dincolo de anumite limite.

Articolul 4.1 din caietul de sarcini – Punctul 3.3 din documentul unic

3.

Paragraful:

„Apoi, baza alimentației este constituită din furaje proaspete și/sau conservate obținute de pe pajiști naturale, artificiale sau din culturi erbacee tipice pentru aria geografică indicată; în plus, sunt permise utilizarea unor furaje concentrate simple sau compuse și adăugarea de suplimente minerale și de vitamine.”

se modifică după cum urmează:

„Apoi, baza alimentației este constituită din furaje proaspete și/sau conservate obținute de pe pajiști naturale, artificiale sau din culturi erbacee tipice pentru aria geografică indicată; în plus, sunt permise utilizarea unor furaje concentrate simple sau compuse și adăugarea de suplimente alimentare.”

Mențiunea „suplimente de minerale și de vitamine” se înlocuiește cu „suplimente alimentare”. Această modificare face posibilă extinderea tipologiei de suplimente administrate animalelor la alte substanțe nutritive decât vitaminele și mineralele.

Articolul 4.2 din caietul de sarcini – Punctul 3.3 din documentul unic

4.

Paragraful:

„În cele patru luni care preced sacrificarea, este interzisă hrănirea animalelor cu furaje însilozate.

Este interzisă hrănirea animalelor cu următoarele subproduse industriale:

Pulpă de sfeclă reziduală proaspătă;

Ramuri de măslin măcinate;

Frunze de măslin proaspete sau uscate;

Pulpă de portocală;

Pulpă de citrice uscată;

Pulpă de portocală uscată;

Tescovină de măsline;

Coji de măsline;

Coji și semințe de roșii;

Reziduuri de distilare;

Radicele de malț;

Borhot de bere;

Borhot proaspăt sau uscat;

Vinasă proaspătă sau uscată;

Tărâțe artizanală sau comercială;

Făină de carne;

Jumări;

Făină de pește;

Sânge;

Grăsimi de origine animală;

Tescovină de măr;

Fructe proaspete sau conservate;

Deșeuri din produse de cofetărie.”

se modifică după cum urmează:

„În cele patru luni care preced sacrificarea, este interzisă hrănirea animalelor cu furaje însilozate.

Este interzisă hrănirea animalelor cu următoarele subproduse industriale:

Făină de carne;

Jumări;

Făină de pește;

Sânge;

Grăsimi de origine animală;

Deșeuri din produse de cofetărie.

Următoarele subproduse industriale sunt permise exclusiv sub formă de componente de alimente concentrate pentru animale:

Pulpă de sfeclă reziduală proaspătă;

Ramuri de măslin măcinate;

Frunze de măslin proaspete sau uscate;

Pulpă de portocală;

Pulpă de citrice uscată;

Pulpă de portocală deshidratată;

Tescovină de măsline;

Coji de măsline;

Coji și semințe de roșii;

Reziduuri de distilare;

Radicele de malț;

Borhot de bere;

Borhot proaspăt sau deshidratat;

Vinasă proaspătă sau deshidratată;

Tărâțe artizanală sau comercială;

Tescovină de măr;

Fructe proaspete sau conservate.”

Această modificare permite includerea în hrana pentru animale a anumitor alimente (subproduse industriale) interzise în prezent. Inițial, interdicția anumitor subproduse în domeniul alimentației animalelor impusă de caietul de sarcini a avut ca scop evitarea utilizării acestor subproduse ca hrană, deoarece constituiau un risc pentru echilibrul corect al rației alimentare.

În schimb, propunerea de modificare precizează că subprodusele industriale sunt permise numai dacă fac parte din compoziția hranei pentru animale. Aceste subproduse uscate care sunt utilizate în hrana animalelor fac parte dintr-o rație deja echilibrată ale cărei caracteristici nutriționale sunt stabilite și indicate clar pe eticheta hranei pentru animale.

Articolul 4.3 din caietul de sarcini – Punctul 3.4 din documentul unic

5.

Teza:

„Sacrificarea trebuie realizată în abatoare adecvate situate în interiorul ariei de producție;”

se modifică după cum urmează:

„Sacrificarea trebuie realizată în abatoare adecvate.”

Obligația de a sacrifica animalul în aria geografică este eliminată. Această modificare este legată de necesitatea accesului la abatoare mai organizate și mai structurate, aproape de aria de producție, care permit reducerea distanțelor parcurse de animalele destinate sacrificării, limitându-le la cele prevăzute de normele privind bunăstarea animalelor, și a accesului la abatoarele care respectă anumite ritualuri religioase.

Punctul 3.4. din documentul unic a fost modificat prin eliminarea mențiunii privind faza de sacrificare.

Articolul 5.3 din caietul de sarcini

1.

Următoarea teză:

„Având în vedere necesitatea de a îmbunătăți frăgezimea carcaselor de masculi, care au o capacitate de a depozita grăsime, inclusiv intramusculară, mai mică decât cea a femelelor, maturarea carcaselor de masculi trebuie să dureze cel puțin 4 zile pentru sferturile anterioare și 10 zile pentru sferturile posterioare.”

se modifică după cum urmează:

„Având în vedere necesitatea de a îmbunătăți frăgezimea carcaselor de masculi, care au o capacitate de a depozita grăsime, inclusiv intramusculară, mai mică decât cea a femelelor, maturarea carcaselor de masculi trebuie să dureze cel puțin 4 zile pentru toate tranșele de carne, cu excepția vrăbioarei, fleicii, fileului și antricotului, care trebuie să fie maturate cel puțin 10 zile.”

Se precizează că numai maturarea vrăbioarei, fleicii, fileului și antricotului trebuie să dureze cel puțin 10 zile, în vreme ce maturarea tuturor celorlalte tranșe de carne trebuie să dureze cel puțin 4 zile.

Această modificare este necesară, deoarece tranșele de carne din spate nu au toate aceleași caracteristici fizice și nu sunt toate utilizate în același mod. Din cauza naturii lor, unele dintre aceste tranșe de carne sunt mai potrivite pentru a fi transformate în carne tocată care, din punct de vedere sanitar, este supusă unor perioade de maturare mai scurte decât prevede în prezent caietul de sarcini.

Este necesară o perioadă lungă de maturare pentru anumite tranșe de carne de dimensiuni mai mari, care conțin puțin țesut conjunctiv și sunt folosite în mod special pentru prepararea rapidă, cum ar fi vrăbioara, fleica, fileul și antricotul, a căror perioadă minimă de maturare este determinantă pentru calitatea produsului.

Etichetarea

Articolul 6.3 din caietul de sarcini – Punctul 3.6 din documentul unic

2.

Următoarele puncte:

„—

mențiunea «Indicație geografică protejată» și/sau logoul Uniunii Europene prevăzut de reglementările în vigoare. Se mai poate utiliza și acronimul «IGP»;

rasa animalului;”

se modifică după cum urmează:

„—

logoul Uniunii Europene prevăzut de legislația europeană în vigoare. Se poate folosi, de asemenea, mențiunea «Indicație geografică protejată» și/sau acronimul «IGP».

rasa animalului, cu excepția loturilor formate din mai multe rase.”

Indicarea logoului Uniunii Europene pe etichetă devine obligatorie.

Se adaugă o dispoziție care prevede obligativitatea menționării rasei pe etichetă numai pentru loturile cu o singură rasă. Această modificare ține cont de dimensiunile uneori limitate ale etichetelor și de lipsa relativă de spațiu, care uneori face dificilă indicarea a două sau trei rase pe ambalaj.

3.

Teza următoare se elimină:

„—

Este interzisă adăugarea oricărei alte calificări care nu este prevăzută în mod expres.”

Se elimină interzicerea de a adăuga pe etichetă calificări care nu au fost prevăzute în mod expres. Această modificare este justificată de posibilitatea de a indica informații suplimentare pe etichetă, cum ar fi dietele specifice ale bovinelor (de exemplu: „fără adaos de grăsimi animale”, „fără OMG” etc.), sau sistemele de certificare a societăților.

Altele

Articolul 6.2 din caietul de sarcini – Punctul 3.6 din documentul unic

4.

„Rasa” a fost adăugată la lista de informații din documentul de control.

Această modificare completează lista de informații conținute în documentul de control care permite verificarea condițiilor de conformitate a denumirii. Această modificare are ca scop asigurarea înregistrării informațiilor despre rasa animalului.

Partea relevantă a documentului unic a fost actualizată.

Ambalarea

Articolul 6.4 din caietul de sarcini – Punctul 3.5 din documentul unic

5.

Teza:

„Carnea proaspătă sau congelată comercializată în bucăți pretăiate trebuie să fie ambalată în una dintre următoarele modalități: preambalare, ambalare în vid sau ambalare în atmosferă modificată.”

se modifică după cum urmează:

„Carnea proaspătă sau congelată comercializată în bucăți pretăiate trebuie să fie ambalată în una dintre următoarele modalități: împachetare prealabilă, preambalare, ambalare în vid sau ambalare în atmosferă modificată.”

Această modificare permite adăugarea posibilității de a vinde aceste produse în ambalaje create la punctul de vânzare, vânzarea produselor ambalate în conformitate cu aceste modalități fiind considerată curentă, în special în supermarketuri.

Punctul corespunzător din documentul unic a fost actualizat.

6.

Următoarea teză:

„Ambalarea se poate efectua doar în unități de tranșare autorizate și controlate de organismul competent care autorizează aplicarea logoului de indicație geografică protejată pe diversele ambalaje.”

se modifică după cum urmează:

„Ambalarea se poate efectua doar în măcelării și unități de tranșare autorizate și controlate de organismul competent care autorizează aplicarea logoului de indicație geografică protejată pe diversele ambalaje.”

Având în vedere modificarea anterioară, s-a considerat oportun să se adauge măcelăriile pe lista unităților autorizate să efectueze ambalarea.

Punctul relevant al documentului unic a fost actualizat.

Actualizări normative

7.

Mențiunile privind Regulamentul (CE) nr. 510/2006, la articolele 1 și 7 din caietul de sarcini, au fost adaptate la legislația în vigoare.

DOCUMENT UNIC

„Vitellone bianco dell’Appennino centrale”

Nr. UE: PGI-IT-1552-AM02 – 26.9.2017

DOP ( ) IGP ( X )

1.   Denumirea (denumirile)

„Vitellone bianco dell’Appennino centrale”

2.   Statul membru sau țara terță

Italia

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul de produs

Clasa 1.1. Carne și organe comestibile proaspete

3.2.   Descrierea produsului care poartă denumirea indicată la punctul 1

Carnea cu indicația geografică protejată „Vitellone bianco dell’Appennino centrale” este obținută de la animale bovine de rasă pură Chianina, Marchigiana sau Romagnola, masculi sau femele, cu vârste cuprinse între 12 și 24 de luni, născute și crescute în aria geografică tipică de producție.

Bovinele trebuie să fie născute în ferme selectate și trebuie să fie înscrise în mod corespunzător în registrul genealogic al animalelor tinere al cărții genealogice naționale în vederea certificării purității rasei, factor genetic important pentru definirea caracteristicilor fizice și organoleptice ale cărnii.

Culoarea părților cărnoase expuse ale carcasei nu trebuie să prezinte anomalii (magenta sau tinzând spre negru). Culoarea grăsimii vizibile nu trebuie să tindă spre galben-cenușiu și nici nu trebuie să prezinte vinișoare cu nuanțe de galben intens.

Parametrii calitativi medii ai cărnii „Vitellone bianco dell’Appennino centrale” sunt următorii:

pH între 5,2 și 5,8

extract eteric (în produsul ca atare) sub 3 %

cenuși (în produsul ca atare) sub 2 %

proteine (în produsul ca atare) peste 20 %

colesterol sub 50 mg/100 g

raport acizi grași nesaturați/saturați peste 1,0

micșorare la rece sub 3 %

grad de duritate (crud) sub 3,5 kg/cm2

culoare (la lumina zilei 2667 K) – L peste 30

C peste 20

H între 25 și 45

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

Vițeii din rasa „albă” din Apenini sunt alăptați natural de mamele lor până la înțărcare. Apoi, baza alimentației este constituită din plante erbacee și/sau nutrețuri obținute de pe pajiști naturale sau artificiale sau din culturi erbacee tipice pentru aria geografică indicată. În plus, sunt permise utilizarea unor furaje concentrate simple sau compuse și adăugarea de suplimente alimentare.

Rația este calculată în așa fel încât să fie asigurate niveluri nutritive ridicate sau medii spre ridicate, cu valori de peste 0,8 U.F./kg substanță uscată în cazul masculilor și de peste 0,7 U.F./kg substanță uscată în cazul femelelor.

Următoarele subproduse industriale sunt permise exclusiv sub formă de componente de alimente concentrate pentru animale:

Pulpă de sfeclă reziduală proaspătă;

Ramuri de măslin măcinate;

Frunze de măslin proaspete sau uscate;

Pulpă de portocală;

Pulpă de citrice uscată;

Pulpă de portocală deshidratată;

Tescovină de măsline;

Coji de măsline;

Coji și semințe de roșii;

Reziduuri de distilare;

Radicele de malț;

Borhot de bere;

Borhot proaspăt sau deshidratat;

Vinasă proaspătă sau uscată;

Tărâțe artizanală sau comercială;

Tescovină de măr;

Fructe proaspete sau conservate.

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Etapele specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată sunt nașterea și creșterea, inclusiv perioada de înțărcare și de îngrășare.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. a produsului la care se referă denumirea înregistrată

Carnea proaspătă sau congelată comercializată în bucăți pretăiate trebuie să fie ambalată în una dintre următoarele modalități: împachetare prealabilă, preambalare, ambalare în vid sau ambalare în atmosferă modificată.

Ambalarea se poate efectua doar în măcelării și unități de tranșare autorizate și controlate de organismul competent care autorizează aplicarea logoului de indicație geografică protejată pe diversele ambalaje.

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

Pe carnea „Vitellone bianco dell’Appennino centrale” comercializată trebuie să fie aplicat marcajul special cu mențiunea „Vitellone bianco dell’Appennino centrale” IGP.

Marcajul trebuie aplicat în abator de către unitatea de control.

Pe lângă informațiile obligatorii cerute de reglementările în vigoare, eticheta trebuie să conțină următoarele informații:

1.

numărul de referință sau codul de trasabilitate;

2.

denumirea „Vitellone bianco dell’Appennino centrale” și/sau logoul;

3.

logoul Uniunii Europene prevăzut de legislația în vigoare. Se poate folosi și mențiunea „Indicație geografică protejată” și/sau acronimul „IGP”;

4.

rasa animalului, cu excepția loturilor formate din mai multe rase.

De asemenea, eticheta poate conține și alte informații prevăzute în documentul de control, documentul informatic necesar pentru verificarea îndeplinirii cerințelor de conformitate și care conține următoarele date: numărul de identificare al animalului (matricol); exploatația de naștere; exploatațiile de creștere și/sau de îngrășare; deplasările animalului; data nașterii; rasa; sexul; data și numărul secvențial de sacrificare; categoria animalului; greutatea carcasei și a bucății de carne; conformația și grăsimea carcasei conform clasificării CE; denumirea și adresa abatorului în care a avut loc sacrificarea; denumirea și adresa unității de tranșare în care a avut loc tranșarea; indicarea tipului de produs recepționat (carcasa, semicarcasa, șesimea, sfertul, bucățile separate sau bucățile mixte); numele și adresa destinatarului (măcelăria, unitatea de tranșare, operatorul comercial); numele expertului responsabil de certificare.

4.   Scurtă descriere a delimitării ariei geografice

Aria geografică în care este produsă carnea „Vitellone bianco dell’Appennino centrale” este constituită din teritoriul provinciilor și localităților situate de-a lungul lanțului Apeninilor din centrul Italiei.

Mai exact, aria de producție este constituită din teritoriile următoarelor provincii actuale: Bologna, Ravenna, Forlì-Cesena, Rimini, Ancona, Ascoli Piceno, Fermo, Macerata, Pesaro-Urbino, Teramo, Pescara, Chieti, L’Aquila, Campobasso, Isernia, Benevento, Avellino, Frosinone, Rieti, Viterbo, Terni, Perugia, Grosseto, Siena, Arezzo, Firenze, Prato, Livorno, Pisa, Pistoia, Roma (numai localitățile Arcinazzo Romano, Camerata Nuova, Cervara di Roma, Jenne, Mazzano Romano, Ponzano Romano, Sant’Oreste, Subiaco, Vallepietra, Vallinfreda, Vivaro Romano), Latina (numai localitățile Campodimele, Castelforte, Fondi, Formia, Itri, Lenola, Minturno, Monte San Biagio, Prossedi, Roccasecca dei Volsci, Santi Cosma e Damiano, Sonnino, Spigno Saturnia) și Caserta (numai localitățile Ailano, Alife, Alvignano, Baia e Latina, Bellona, Caianello, Caiazzo, Calvi Risorta, Camigliano, Capriati a Volturno, Castel Campagnano, Castel di Sasso, Castello del Matese, Ciorlano, Conca della Campania, Dragoni, Fontegreca, Formicola, Francolise, Gallo Matese, Galluccio, Giano Vetusto, Gioia Sannitica, Letino, Liberi, Marzano Appio, Mignano Monte Lungo, Pastorano, Piana di Monte Verna, Piedimonte Matese, Pietramelara, Pietravairano, Pignataro Maggiore, Pontelatone, Prata Sannita, Pratella, Presenzano, Raviscanina, Riardo, Rocca D’Evandro, Roccaromana, Rocchetta e Croce, Ruviano, San Gregorio Matese, San Pietro Infine, San Potito Sannitico, Sant’Angelo d’Alife, Sparanise, Teano, Tora e Piccilli, Vairano Patenora, Valle Agricola, Vitulazio).

5.   Legătura cu aria geografică

Teritoriile din munții Apenini fac parte dintr-un ecosistem bine determinat din punctul de vedere al climei, al diferențelor de temperatură și al cantităților totale de precipitații. Aceste condiții de mediu, legate în aceeași măsură de morfologia și de situarea deosebită a solurilor, influențează dezvoltarea unei flore de pășune variate și foarte caracteristice. Specificitatea pășunilor se datorează conținutului de elemente „esențiale” al acestora, precum elementele aromatice specifice și pigmenții.

Aria delimitată este situată într-o zonă deluroasă și montană în care, la altitudini mai reduse, predomină pădurile, acestea făcând apoi loc pășunilor pe măsura apropierii de lanțul Apeninilor și unde utilizarea terenurilor a dus la alternarea unor parcele de dimensiuni modeste și cu destinații diferite: culturi semănate, suprafețe de pădure și pășuni.

Este vorba despre condiții de mediu tipice pentru clima Apeninilor mediteraneeni, caracterizate de precipitații anuale medii de aproximativ 1 200 mm (cu maxime de 2 000 mm în ani extraordinari) și de temperaturi medii anuale care variază între 0 °C iarna și 24 °C vara, cu minime de -10 °C și maxime care pot depăși 30 °C.

Conținutul de proteine și raportul între acizii grași nesaturați și cei saturați constituie elemente importante pentru evaluarea caracteristicilor calitative ale cărnii „Vitellone bianco dell’Appennino centrale”.

Carnea obținută, chiar și atunci când este tăiată la ghișeul la care este vândută, nu prezintă fenomene de închidere rapidă la culoare a suprafețelor expuse, fapt care permite reducerea semnificativă a deșeurilor de prelucrare.

Legătura dintre aria geografică delimitată și produs este rezultatul îmbinării dintre patrimoniul genetic, tipul de creștere a animalelor și mediul climatic.

Majoritatea sistemelor de creștere a animalelor se aseamănă cu sistemele tradiționale de stabulație legată sau semiliberă pentru animalele aflate în etapa de îngrășare. Hrana utilizată în etapele de creștere și îngrășare este produsă, în cea mai mare parte, în cadrul fermei. Majoritatea fermelor practică așa-numitul ciclu închis, crescând vițelul născut de vacă în staul până la greutatea de sacrificare.

Caracteristicile principale ale produsului sunt determinate mai ales de apartenența la cele trei rase de bovine pentru carne autohtone, crescute de secole pe teritoriul delimitat, pe baza unor tehnici de producție tradiționale și consolidate.

Carnea absoarbe în mod dinamic influențele ambientale, care generează diferențe nu doar din punct de vedere organoleptic, ci și în privința masei musculare și a părților fibroase și grase. Deoarece animalele trăiesc mai ales în libertate, ciclul lor biologic este strict legat de mediul geografic înconjurător.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

Administrația a lansat procedura națională de opoziție prin publicarea propunerii de modificare a IGP „Vitellone bianco dell’Appennino centrale” în Monitorul Oficial al Republicii Italiene nr. 131 din 8 iunie 2017.

Textul consolidat al caietului de sarcini este disponibil la adresa:

http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

sau

accesând direct pagina principală a site-ului Ministerului Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere (www.politicheagricole.it), făcând clic pe „Qualità” (în partea superioară dreaptă a ecranului), apoi pe „Prodotti DOP IGP e STG” (pe laterala stângă a ecranului) și apoi pe „Disciplinari di produzione all’esame dell’UE”.