26.6.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 161/67


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2018/911 A COMISIEI

din 25 iunie 2018

de stabilire a măsurilor de protecție pentru prevenirea răspândirii pestei micilor rumegătoare în Bulgaria

[notificată cu numărul C(2018) 4071]

(Numai textul în limba bulgară este autentic)

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 89/662/CEE a Consiliului din 11 decembrie 1989 privind controlul veterinar în cadrul schimburilor intracomunitare în vederea realizării pieței interne (1), în special articolul 9 alineatul (3),

având în vedere Directiva 90/425/CEE a Consiliului din 26 iunie 1990 privind controalele veterinare și zootehnice aplicabile în schimburile intracomunitare cu anumite animale vii și produse în vederea realizării pieței interne (2), în special articolul 10 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Pesta micilor rumegătoare (denumită în continuare „PPR”) este o boală virală gravă care afectează rumegătoarele mici, și anume ovinele și caprinele, care se transmite în principal prin contact direct. Morbiditatea și mortalitatea cauzată de PPR pot fi ridicate, în special în zonele în care PPR apare pentru prima dată, cauzând grave prejudicii economice sectorului agricol. PPR nu este transmisibil la om. PPR este endemică în multe țări din Africa, Orientul Mijlociu și Asia, generând preocupări grave privind sănătatea și bunăstarea animalelor.

(2)

Directiva 92/119/CEE a Consiliului (3) stabilește măsurile generale pentru controlul anumitor boli ale animalelor, inclusiv al PPR. Ele includ măsuri de control care trebuie luate în caz de suspiciune și de confirmare a PPR într-o exploatație. Aceste măsuri de control includ, de asemenea, instituirea unor zone de protecție și de supraveghere în jurul focarelor epidemice, precum și alte măsuri suplimentare pentru a controla răspândirea bolii.

(3)

În conformitate cu articolul 14.7.7 din Codul sanitar pentru animale terestre (denumit în continuare „codul”), ediția 2017, al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) (4), atunci când apare un focar de PPR sau o infecție cu virusul PPR într-o țară sau zonă liberă PPR și atunci când se practică o politică de depopulare totală, perioada de recuperare este de șase luni de la sacrificarea ultimului caz, cu condiția respectării articolului 14.7.32 din codul menționat.

(4)

La 23 iunie 2018, Bulgaria a notificat Comisiei și celorlalte state membre prezența a trei focare de PPR în exploatații de rumegătoare mici din municipalitatea Bolyarovo, în regiunea Yambol din Bulgaria.

(5)

Bulgaria a luat măsurile de control prevăzute în Directiva 92/119/CEE și, în special, „depopularea totală” a efectivelor contaminate, precum și stabilirea unor zone de protecție și de supraveghere în jurul focarelor, în conformitate cu directiva respectivă. Supravegherea a fost, de asemenea, intensificată în municipalitățile învecinate cu zonele afectate, precum și în localitățile situate la frontiera Uniunii cu țări terțe care nu sunt indemne de PPR.

(6)

În plus față de măsurile prevăzute în Directiva 92/119/CEE, este necesar să se ia măsuri provizorii de protecție pentru a preveni răspândirea PPR. În consecință, în scopul prevenirii răspândirii PPR în alte zone din Bulgaria, precum și în alte state membre și țări terțe, în special prin intermediul comerțului cu rumegătoare mici și cu material germinativ provenit de la acestea, expedierea transporturilor de rumegătoare mici și introducerea pe piață a anumitor produse derivate de la rumegătoare mici ar trebui să fie controlate.

(7)

Până la reuniunea Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale și în colaborare cu statul membru în cauză, Comisia ar trebui să adopte măsuri provizorii de protecție care să vizeze pesta micilor rumegătoare din Bulgaria.

(8)

Situația va fi reexaminată în cadrul următoarei reuniuni a Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale, iar, dacă va fi cazul, măsurile vor fi adaptate,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Prezenta decizie stabilește măsuri provizorii de protecție pentru prevenirea răspândirii pestei micilor rumegătoare în Uniune.

Se aplică rumegătoarelor mici, materialului seminal, ovulelor și embrionilor provenite de la aceste animale, precum și anumitor produse provenite de la animalele respective.

Articolul 2

(1)   În sensul prezentei decizii, se aplică următoarele definiții:

(a)

„rumegătoare mici” înseamnă orice animal din speciile ovină și caprină;

(b)

„subproduse de origine animală neprelucrate” înseamnă subproduse de origine animală astfel cum sunt definite la articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (5);

(2)   În plus, se aplică definițiile stabilite în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (6).

Articolul 3

Bulgaria interzice expedierea următoarelor mărfuri din regiunea Yambol în alte părți ale Bulgariei, în alte state membre și în țări terțe:

(a)

rumegătoare mici;

(b)

material seminal, ovule și embrioni de rumegătoare mici.

Articolul 4

(1)   Bulgaria interzice introducerea pe piață în afara regiunii Yambol a următoarelor produse obținute de la rumegătoare mici provenite din regiunea Yambol:

(a)

carne proaspătă;

(b)

carne tocată și preparate din carne produse din carnea menționată la litera (a);

(c)

produse din carne și stomacuri, vezici și intestine tratate destinate consumului uman obținute din carnea menționată la litera (a), altele decât cele care au fost supuse unui tratament în vederea eliminării anumitor riscuri pentru sănătatea animală în conformitate cu anexa III la Directiva 2002/99/CE a Consiliului (7);

(d)

lapte crud și produse lactate, altele decât cele care au fost supuse unui tratament în recipiente închise ermetic cu o valoare F0 de minimum 3,00, astfel cum se descrie în anexa III la Directiva 2002/99/CE;

(e)

produse care conțin produsele menționate la literele (a)-(d),

(f)

subproduse de origine animală neprelucrate.

(2)   Prin derogare de la interdicția prevăzută la alineatul 2 litera (f), autoritatea competentă poate autoriza expedierea sub supraveghere oficială de subproduse de origine animală neprelucrate destinate prelucrării sau eliminării într-o instalație aprobată în acest scop de pe teritoriul Bulgariei, în conformitate cu dispozițiile de la articolul 4 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 1069/2009.

Articolul 5

Prezenta decizie se aplică până la data de 23 decembrie 2018.

Articolul 6

Prezenta decizie se adresează Republicii Bulgaria.

Adoptată la Bruxelles, 25 iunie 2018.

Pentru Comisie

Vytenis ANDRIUKAITIS

Membru al Comisiei


(1)  JO L 395, 30.12.1989, p. 13.

(2)  JO L 224, 18.8.1990, p. 29.

(3)  Directiva 92/119/CEE a Consiliului din 17 decembrie 1992 de stabilire a măsurilor comunitare generale de combatere a unor boli la animale, precum și a măsurilor specifice împotriva bolii veziculoase a porcului (JO L 62, 15.3.1993, p. 69).

(4)  http://www.oie.int/index.php?id=169&L=0&htmfile=chapitre_ppr.htm

(5)  Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală) (JO L 300, 14.11.2009, p. 1).

(6)  Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală (JO L 139, 30.4.2004, p. 55).

(7)  Directiva 2002/99/CE a Consiliului din 16 decembrie 2002 de stabilire a normelor de sănătate animală care reglementează producția, transformarea, distribuția și introducerea produselor de origine animală destinate consumului uman (JO L 18, 23.1.2003, p. 11).