26.6.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 161/37


DECIZIA (PESC) 2018/909 A CONSILIULUI

din 25 iunie 2018

de stabilire a unui set comun de norme de guvernanță pentru proiectele PESCO

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 46 alineatul (6),

având în vedere Decizia (PESC) 2017/2315 a Consiliului din 11 decembrie 2017 de stabilire a cooperării structurate permanente (PESCO) și de adoptare a listei statelor membre participante ( (1)),

având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

întrucât:

(1)

La 11 decembrie 2017, Consiliul a adoptat Decizia (PESC) 2017/2315.

(2)

Articolul 4 alineatul (2) litera (f) din decizia menționată prevede că Consiliul trebuie să stabilească un set comun de norme de guvernanță pentru proiecte, pe care statele membre participante care iau parte la un proiect individual le-ar putea adapta, dacă este cazul, pentru respectivul proiect.

(3)

Astfel cum este prevăzut în considerentul 5 din Decizia (PESC) 2018/340 a Consiliului (2), pentru a asigura coerența, implementarea tuturor proiectelor PESCO va fi bazată pe un set comun de reguli de guvernanță pentru proiecte, inclusiv, între altele, reguli privind rolul observatorilor, dacă este cazul.

(4)

În conformitate cu punctul 12 din Recomandarea Consiliului din 6 martie 2018 privind o foaie de parcurs pentru implementarea PESCO (3), setul comun de norme de guvernanță pentru proiecte ar trebui să fie adoptat de către Consiliu până în iunie 2018. Acesta ar trebui să creeze un cadru care va asigura implementarea coerentă și consecventă a proiectelor PESCO și va include modalități pentru informarea periodică a Consiliului în legătură cu dezvoltarea de proiecte individuale, în conformitate cu articolul 5 alineatul (3) din Decizia (PESC) 2017/2315, precum și pentru a permite exercitarea supravegherii necesare de către Consiliu. În acest sens, rolurile și responsabilitățile statelor membre participante, inclusiv, printre altele, rolul statelor cu statut de observator, dacă este cazul, precum și cele ale secretariatului PESCO, asigurat în comun de către Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), inclusiv Statul-Major al UE (EUMS), și de Agenția Europeană de Apărare (AEA), ar trebui să fie precizate mai detaliat. Acest cadru ar trebui totodată să ofere orientări generale participanților cu privire la conceperea de modalități adecvate pentru gestiunea fiecărui proiect, în conformitate cu articolul 5 alineatul (3) din Decizia (PESC) 2017/2315. În acest context, Consiliul va reveni de asemenea până în iunie 2018 la chestiunea funcțiilor de coordonare ale statelor membre participante în cadrul proiectelor.

(5)

Articolul 7 din Decizia (PESC) 2017/2315 prevede că SEAE, inclusiv EUMS, și AEA asigură în comun funcțiile de secretariat necesare pentru PESCO și precizează, de asemenea, rolurile și responsabilitățile acestor entități în vederea sprijinirii funcționării PESCO, inclusiv a proiectelor PESCO.

(6)

În conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (g) din Decizia (PESC) 2017/2315, Consiliul ar trebui să adopte o decizie de instituire, la momentul potrivit, a condițiilor generale în care state terțe ar putea fi invitate, în mod excepțional, să ia parte la proiecte individuale, în conformitate cu articolul 9 alineatul (1) din decizia respectivă și cu punctul 13 din recomandarea Consiliului din 6 martie 2018.

(7)

Prin urmare, Consiliul ar trebui să adopte o decizie de stabilire a unui set comun de norme de guvernanță pentru proiectele PESCO,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Definiție

În sensul prezentei decizii, „membrii proiectului” înseamnă statele membre care participă la un proiect PESCO.

Articolul 2

Informarea Consiliului și exercitarea supravegherii de către Consiliu

(1)   Până în luna noiembrie a fiecărui an, Consiliul revizuiește și actualizează, după caz, Decizia (PESC) 2018/340. Lista actualizată a membrilor fiecărui proiect individual, cuprinzând membrii care au prezentat propunerea de proiect, precum și pe cei care au fost admiși în cadrul proiectului în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Decizia (PESC) 2017/2315, se publică împreună cu decizia actualizată a Consiliului.

(2)   O dată pe an, Consiliul este informat în mod corespunzător de către membrii proiectului cu privire la evoluția proiectelor PESCO respective. În acest scop, membrii proiectului, prin intermediul coordonatorilor de proiect, prezintă rapoarte secretariatului PESCO cu privire la progresele realizate în cadrul proiectelor PESCO respective, utilizând modelul de descriere a proiectului PESCO menționat la punctul 11 din recomandarea Consiliului din 6 martie 2018, într-un spațiu de lucru electronic comun. Aceste rapoarte conțin informații consolidate despre progresele realizate în ceea ce privește punerea în aplicare a proiectului, foaia de parcurs, obiectivele și etapele principale ale acestuia, precum și contribuția proiectului respectiv la îndeplinirea angajamentelor mai stricte relevante. În conformitate cu Decizia 2013/488/UE a Consiliului (4), membrii unui proiect pot conveni în privința clasificării părților relevante ale informațiilor care trebuie furnizate.

Secretariatul PESCO emite un aviz prin care acordă coordonatorilor de proiect șase săptămâni pentru a-și prezenta rapoartele și colectează informațiile consolidate referitoare la proiectele PESCO în vederea transmiterii acestora către Consiliu. În principiu, transmiterea informațiilor către Consiliu precede prezentarea de către Înaltul Reprezentant a raportului anual privind PESCO, ținând seama de punctele 14, 15 și 16 din recomandarea Consiliului din 6 martie 2018.

(3)   La cererea Consiliului, membrii proiectului furnizează, prin intermediul coordonatorilor de proiect, informații suplimentare cu privire la anumite proiecte specifice, pe lângă informațiile periodice menționate la alineatul (2).

(4)   Membrii proiectului furnizează, de asemenea, informații privind contribuția lor individuală la proiectele PESCO la care iau parte prin intermediul planurilor naționale de punere în aplicare pe care urmează să le actualizeze în fiecare an, după caz, în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) din Decizia (PESC) 2017/2315.

(5)   Coordonatorii de proiect utilizează spațiul de lucru electronic comun pentru a raporta alte progrese și modificări relevante în legătură cu proiectul, inclusiv admiterea unor noi membri ai proiectului și observatori și data admiterii acestora. Spațiul de lucru electronic comun este utilizat în așa fel încât să asigure transparența informațiilor furnizate pentru toți membrii proiectului.

Articolul 3

Secretariatul PESCO

În conformitate cu articolul 7 din Decizia (PESC) 2017/2315 și pentru a-și îndeplini responsabilitățile, secretariatul PESCO:

(a)

oferă un punct de contact unic în cadrul Uniunii pentru toate aspectele legate de PESCO;

(b)

oferă un punct de contact unic și pentru toate statele membre participante în vederea partajării informațiilor relevante, utilizând o adresă de e-mail funcțională și un și un spațiu de lucru electronic comun. De asemenea, secretariatul PESCO distribuie documentele sale prin intermediul spațiului de lucru electronic comun;

(c)

îndeplinește funcții de sprijin și coordonare cu privire la evaluarea propunerilor de proiecte PESCO și contribuie la punerea în aplicare în mod structurat a comunicării de către statele membre participante a informațiilor necesare pentru evaluarea proiectelor, precum și pentru prezentarea de rapoarte Consiliului;

(d)

sprijină, la cererea lor, statele membre care intenționează să propună un proiect, atunci când acestea informează celelalte state membre participante. În conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Decizia (PESC) 2017/2315, informațiile respective sunt transmise în timp util pentru a obține sprijin și pentru a le oferi statelor membre participante interesate posibilitatea să se alăture pentru înaintarea propunerii în nume colectiv;

(e)

sprijină membrii unui proiect atunci când furnizează informații actualizate cu privire la proiectul respectiv în cadrul grupurilor de pregătire ale Consiliului relevante și în cadrul AEA, după caz;

(f)

transmite solicitări primite din partea membrilor proiectului serviciilor relevante ale SEAE, inclusiv EUMS, și Agenției Europene de Apărare (AEA), pentru a sprijini respectivele proiecte și pentru punerea în aplicare a acestora.

Articolul 4

Membrii unui proiect

(1)   În conformitate cu articolul 5 alineatul (3) din Decizia (PESC) 2017/2315, membrii unui proiect convin în unanimitate asupra clauzelor care reglementează cooperarea dintre ei și a domeniului de aplicare al cooperării respective, precum și cu privire la gestionarea proiectului respectiv.

(2)   Clauzele respective se pot referi la contribuțiile necesare pentru participarea la proiect și la cerințele acestuia, la procesul decizional din cadrul proiectului, la condițiile de abandonare a proiectului sau la condițiile în care alte state membre participante se pot alătura proiectului și la dispozițiile privind statutul de observator. Clauzele respective se pot, de asemenea, referi la aspectele menționate la articolul 7.

(3)   În conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Decizia (PESC) 2017/2315, membrii proiectului pot conveni în unanimitate să admită participarea altor state membre la proiect, la solicitarea acestora din urmă. Membrii proiectului informează Consiliul cu privire la admiterea de noi membri.

(4)   Membrii proiectului pot conveni în unanimitate ca anumite decizii, precum cele legate de chestiunile administrative, să fie luate în conformitate cu reguli de vot diferite.

(5)   Membrii proiectului contribuie la proiectul respectiv cu propriile resurse și propria expertiză. În funcție de domeniul de aplicare al proiectului, fiecare membru al unui proiect stabilește natura contribuției sale, care poate include resurse umane, resurse financiare, expertize, echipamente sau contribuții în natură. Aceste contribuții sau această expertiză sprijină îndeplinirea obiectivului proiectului și au un impact asupra proiectului respectiv.

(6)   Membrii proiectului depun eforturi pentru a concepe fiecare proiect astfel încât rezultatele și calendarele acestuia să fie coerente cu cele ale altor proiecte PESCO și pentru a asigura coerența proiectului cu inițiativele dezvoltate în alte cadre instituționale relevante, garantând totodată transparența și favorizarea incluziunii și evitând suprapunerile inutile.

(7)   În conformitate cu angajamentele mai stricte pe care și le-au asumat în calitatea de state membre participante, membrii proiectului urmăresc să furnizeze forțe și capabilități utilizabile care sunt, în principal, bine echipate, instruite și interoperabile, dotate cu structurile, consumabilele și piesele de schimb necesare și care să poată fi desfășurate în cadrul operațiilor și să fie capabile să execute și să sprijine aceste operații.

(8)   Fiecare membru al unui proiect desemnează un punct de contact național pentru fiecare proiect PESCO la care ia parte.

Articolul 5

Coordonatorii de proiect

(1)   Membrii proiectului din cadrul fiecărui proiect PESCO identifică și desemnează, din rândul lor, unul sau mai mulți coordonatori de proiect care îndeplinesc funcții de coordonare. În principiu, inițiatorii unui proiect își pot asuma rolul de coordonatori.

(2)   În special, coordonatorii de proiect:

(a)

actualizează cel puțin o dată pe an informațiile referitoare la proiect într-un spațiu de lucru electronic comun stabilit de secretariatul PESCO, pe baza modelului de descriere a proiectului PESCO;

(b)

facilitează cooperarea dintre membrii proiectului, precum și cooperarea cu alți coordonatori de proiect în cadrul altor proiecte PESCO relevante, după caz, și acționează ca punct de contact pentru întrebările referitoare la proiect;

(c)

pot sprijini elaborarea clauzelor care reglementează proiectul, menționate la articolul 4, precum și documentația necesară pentru proiect, inclusiv prezentarea de rapoarte. În acest sens, coordonatorii de proiect pot utiliza instrumentele de asistență pentru gestionarea proiectelor puse la dispoziția satelor membre participante în cadrul AEA;

(d)

recomandă, dacă este cazul, ca respectivele capabilități dezvoltate în cadrul proiectului să urmărească depășirea deficiențelor în materie de capabilități identificate în cadrul Planului de dezvoltare a capabilităților și al procesului anual coordonat de revizuire privind apărarea și să contribuie la îndeplinirea angajamentelor mai stricte, inclusiv în vederea realizării celor mai solicitante misiuni, precum și la atingerea nivelului de ambiție al Uniunii.

(3)   Membrii proiectului pot conveni asupra unor clauze suplimentare privind funcțiile și responsabilitățile coordonatorului de proiect, ținând seama de particularitățile proiectului. În special, atunci când membrii unui proiect convin să atribuie rolul de coordonator de proiect mai multora dintre ei, se păstrează un punct de contact unic cu secretariatul PESCO.

Articolul 6

Observatorii

(1)   Membrii proiectului pot conveni să permită altor state membre participante să devină observatori în cadrul proiectului.

(2)   Statele membre participante pot, în principiu, să devină observatori doar în anumite condiții, inclusiv referitoare la durată, care urmează să fie determinată de către membrii proiectului în funcție de particularitatea proiectului. Aceste condiții sunt furnizate de către coordonatorii de proiect la cerere.

(3)   Membrii proiectului pot conveni asupra unor clauze specifice cu privire la statutul de observator, ținând seama de particularitățile proiectului și de diferitele stadii de dezvoltare ale acestuia.

(4)   Observatorii nu au nicio obligație de a contribui la un proiect cu propriile resurse și propria expertiză. Aceștia pot intenționa să devină membri ai proiectului într-o etapă ulterioară fără a întârzia procesul de punere în aplicare a proiectului.

Articolul 7

Alte aspecte care intră sub incidența clauzelor care reglementează proiectele

(1)   Clauzele asupra cărora membrii unui proiect pot conveni, după caz, în scris în cadrul fiecărui proiect PESCO, în vederea punerii în aplicare a articolului 5 alineatul (3) din Decizia (PESC) 2017/2315, se referă, printre altele, la unul sau mai multe dintre următoarele aspecte:

pregătirea, prezidarea și coordonarea reuniunilor membrilor proiectului;

distribuirea rolurilor și a responsabilităților în rândul membrilor proiectului;

invitarea Comisiei în vederea implicării acesteia, dacă este cazul, în lucrările aferente proiectului;

normele în materie de buget și finanțe;

prezența observatorilor în cadrul lucrărilor aferente proiectului;

normele care trebuie aplicate în cazul în care un membru al proiectului decide să abandoneze proiectul respectiv (inclusiv aspectele juridice și financiare) sau în cazul în care un stat membru participant decide să se alăture proiectului;

stabilirea cazurilor în care membrii unui proiect pot solicita sprijinul SEAE, inclusiv EUMS, și al AEA;

specificațiile, strategia de achiziții, alegerea unei structuri de sprijin pentru gestionarea proiectului și selecția întreprinderilor industriale. În această privință, membrii proiectului pot conveni să aplice instrumentele de gestionare a proiectelor utilizate de AEA, precum clauzele referitoare la proiecte, obiectivele comune în materie de personal, cerințele comune în materie de personal sau analizele de rentabilitate.

(2)   Membrii proiectului pot conveni în unanimitate să ia decizii cu privire la aspectele menționate, în conformitate cu articolul 4 alineatul (4).

Articolul 8

Utilizarea forțelor și capabilităților dezvoltate

Forțele și capabilitățile dezvoltate în cadrul unui proiect PESCO pot fi utilizate în mod individual sau, după caz, colectiv de către membrii proiectului în contextul unor activități întreprinse de Uniunea Europeană, precum și de ONU, NATO sau în alt cadru.

Articolul 9

Reexaminare

Prezenta decizie se reexaminează până la 31 decembrie 2020.

Prezenta decizie se adaptează dacă este necesar pentru a lua în considerare condițiile generale de participare a statelor terțe la proiecte individuale, care se decide de către Consiliu în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (g) și cu articolul 9 alineatul (1) din decizia (PESC) 2017/2315.

Articolul 10

Intrare în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Luxemburg, 25 iunie 2018.

Pentru Consiliu

Președintele

F. MOGHERINI


(1)  JO L 331, 14.12.2017, p. 57.

(2)  Decizia (PESC) 2018/340 a Consiliului din 6 martie 2018 de stabilire a listei de proiecte care urmează să fie dezvoltate în cadrul PESCO (JO L 65, 8.3.2018, p. 24).

(3)  JO C 88, 8.3.2018, p. 1.

(4)  Decizia 2013/488/UE a Consiliului din 23 septembrie 2013 privind normele de securitate pentru protecția informațiilor UE clasificate (JO L 274, 15.10.2013, p. 1).