3.2.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 31/104


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2018/170 A COMISIEI

din 2 februarie 2018

privind specificațiile detaliate uniforme pentru colectarea și analiza datelor în scopul monitorizării și al evaluării funcționării rețelei EURES

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2016/589 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 aprilie 2016 privind o rețea europeană de servicii de ocupare a forței de muncă (EURES), accesul lucrătorilor la servicii de mobilitate și integrarea mai bună a piețelor forței de muncă și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 492/2011 și (UE) nr. 1296/2013 (1), în special articolul 32 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Articolul 32 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/589 prevede obligația statelor membre de a institui proceduri pentru colectarea de date privind activitățile EURES desfășurate la nivel național.

(2)

În vederea evaluării performanței și activităților rețelei EURES în mod corect și consecvent, este necesar să se stabilească un cadru conceptual și procedural comun și să se definească indicatorii și datele minime care trebuie colectate.

(3)

Acest cadru conceptual și procedural ar trebui să contribuie la evaluarea progreselor înregistrate în raport cu obiectivele stabilite pentru rețeaua EURES în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/589.

(4)

Pentru a evalua performanța rețelei EURES în mod cuprinzător și a permite o evaluare optimă a funcționării acesteia, cadrul ar trebui să includă două dimensiuni suplimentare, pe lângă cele trei dimensiuni referitoare la serviciile de asistență destinate lucrătorilor individuali și angajatorilor menționate la articolul 32 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/589, și anume informații și îndrumări, performanța în ocuparea forței de muncă și satisfacția clienților. Aceste două dimensiuni suplimentare ale activității EURES sunt: 1. asistență orizontală oferită, de exemplu formarea profesională; și 2. comunicarea, cooperarea și activitățile de sensibilizare, cum ar fi evenimentele de recrutare și eforturile de a asigura transparența informațiilor privind piața forței de muncă. Integrarea acestor două dimensiuni suplimentare în Sistemul de măsurare a performanței EURES permite abordarea unei serii de cerințe de informare stipulate în Regulamentul (UE) 2016/589 și face Sistemul de măsurare a performanței EURES compatibil cu alte mecanisme de raportare specificate în același regulament. Astfel, cadrul maximizează beneficiile potențiale ale rețelei EURES și, în același timp, poate contribui la reducerea obligațiilor de raportare ale statelor membre.

(5)

Pentru a facilita colectarea și analiza datelor și pentru a evita suprapunerea activităților, cadrul ar trebui să se bazeze pe practicile existente în statele membre, în particular pe practicile din cadrul serviciilor publice de ocupare a forței de muncă.

(6)

El trebuie să fie suficient de flexibil pentru a permite utilizarea unor surse sau metode alternative de colectare a datelor în cazurile în care rezultatele imediate ale unor activități specifice cum ar fi recrutarea și plasamentele pot fi dificil de măsurat în mod direct.

(7)

Ar trebui să fie exploatate toate sinergiile potențiale cu modalitățile și procedurile de planificare, monitorizare și evaluare anuală a activităților rețelei EURES în temeiul articolului 31 din Regulamentul (UE) 2016/589, în special pentru că analiza modului de măsurare a performanței să poată fi luată în considerare pentru programele de lucru naționale ulterioare.

(8)

Cadrul ar trebui să permită gestionarea eficace a activităților EURES la nivel național și la nivelul Uniunii și să permită stabilirea momentului în care sunt necesare schimbări strategice sau operaționale. El ar trebui să sprijine dezvoltarea unei culturi de măsurare a performanței în cadrul rețelei EURES, având drept componente principale orientarea către obținerea de rezultate, rentabilitatea și responsabilitatea pentru cheltuielile efectuate.

(9)

Cadrul ar trebui să servească drept instrument pentru colectarea de date cantitative și calitative comparabile pentru a evalua activitățile EURES vizate, dar orice analiză și interpretare trebuie să fie efectuată cu atenție, luând în considerare factori contextuali la nivel național, cum ar fi situația de pe piața forței de muncă, structurile organizaționale și abordarea generală a mobilității. Din acest motiv, statele membre ar trebui să fie responsabile, fiecare în parte, cu analiza la nivel național.

(10)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului EURES,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Obiect, domeniu de aplicare și definiții

(1)   Prezenta decizie stabilește specificațiile detaliate uniforme pentru colectarea și analiza datelor în scopul monitorizării și al evaluării funcționării rețelei EURES – Sistemul de măsurare a performanței EURES – prin definirea dimensiunilor de performanță care trebuie măsurate, a indicatorilor de performanță, a surselor posibile de date și a proceselor de colectare și analiză a datelor.

(2)   Sistemul de măsurare a performanțelor EURES este utilizat, printre altele, pentru:

(a)

colectarea, partajarea și analiza comună a informațiilor menționate la articolul 30 din Regulamentul (UE) 2016/589;

(b)

procesul de reflecție privind alocarea resurselor și prioritățile de programare pentru activitățile EURES menționate la articolul 31 din Regulamentul (UE) 2016/589;

(c)

procesul de reflecție privind modelele de afaceri și organizarea rețelei EURES și alte elemente esențiale pentru elaborarea rapoartelor de activitate adresate instituțiilor Uniunii și a raportului de evaluare ex-post menționat la articolul 33, respectiv la articolul 35 din Regulamentul (UE) 2016/589.

(3)   În sensul prezentei decizii, se aplică următoarele definiții:

(a)

„dimensiuni de performanță” înseamnă următoarele domenii de activitate ale EURES care trebuie să fie măsurate cu ajutorul unor indicatori:

1.

informare și îndrumări;

2.

performanța în ocuparea forței de muncă;

3.

satisfacția clienților;

4.

comunicarea, cooperarea și sensibilizarea, precum și

5.

sprijinul orizontal;

(b)

„indicatori de performanță” înseamnă indicatorii următori, direct legați de activitatea EURES și de cooperarea în cadrul rețelei:

1.

„indicatori principali”, care se referă la activitățile EURES desfășurate în fiecare stat membru cu privire la serviciile de asistență pentru lucrători și angajatori în conformitate cu articolul 32 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/589;

2.

„indicatori de rețea”, care se referă la funcționarea generală a rețelei EURES, inclusiv datele necesare în temeiul altor dispoziții din Regulamentul (UE) 2016/589 și cele colectate de Biroul european de coordonare;

(c)

„indicatorii contextuali” înseamnă indicatori care se referă la piața forței de muncă, la politicile de ocupare a forței de muncă și la structurile organizatorice ale EURES și care pot fi obținuți din alte surse decât cele aflate sub controlul EURES;

(d)

„contact” înseamnă orice interacțiune individuală care intervine între personalul membrilor și partenerilor EURES și un client (lucrător sau angajator) cu o dimensiune intra-UE a mobilității forței de muncă;

(e)

„eveniment” înseamnă orice ocazie planificată organizată de către sau cu participarea unui membru sau partener EURES pentru a furniza informații cu privire la mobilitatea intra-UE a forței de muncă sau pentru a facilita recrutările și plasamentele, cum ar fi târgurile de locuri de muncă, conferințele și sesiunile de informare;

(f)

„plasament” înseamnă rezultatul procesului de ocupare a unui loc de muncă vacant, astfel cum este definit la articolul 3 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2016/589, inclusiv ofertele de ucenicii și de stagii;

(g)

„cerere de angajare” înseamnă un document sau un set de documente pe care un solicitant le transferă către un angajator sau un serviciu de ocupare a forței de muncă, ca parte a procesului de informare a angajatorului cu privire la disponibilitatea și dorința solicitantului de a fi angajat la un anumit loc de muncă sau pe un anumit post.

Articolul 2

Principii generale

(1)   Fiecare stat membru instituie un mecanism pentru a colecta datele specificate în prezenta decizie de la respectivii membri și parteneri EURES de la nivel național și din orice alte surse care ar putea furniza datele necesare.

(2)   Datele colectate și verificate sunt transmise Biroului european de coordonare utilizând un model comun și în conformitate cu procedurile prevăzute la articolul 7.

(3)   După caz, statele membre se asigură că, în cazul în care datele nu sunt ușor accesibile, se utilizează surse sau metode de colectare a datelor alternative, care sunt descrise în mod corespunzător.

(4)   Statele membre depun toate eforturile pentru a coopera între ele și cu Comisia, cu scopul de a asigura cel mai înalt nivel de calitate a datelor introduse și, în special atunci când prezintă și analizează datele, de a indica orice dublă contabilizare identificată.

(5)   Colectarea de date în conformitate cu Sistemul de măsurare a performanțelor EURES este urmată de o analiză anuală a datelor referitoare la rezultatele la nivel național, în strânsă legătură cu ciclul de programare anual al activităților EURES la nivel național, astfel cum se prevede la articolul 31 din Regulamentul (UE) 2016/589. Sistemul de măsurare a performanțelor EURES este utilizat pentru identificarea rezultatelor activităților planificate și efectuate în anul calendaristic anterior, care sunt analizate și utilizate pentru dezvoltarea de noi programe de lucru naționale pentru următorul an calendaristic.

(6)   Analiza datelor menționată la alineatul (5) sprijină prezentarea datelor colectate, prin evidențierea condițiilor în care au fost obținute rezultatele, a oricăror limitări existente la nivelul metodologiei de colectare a datelor și a oricăror limitări la nivelul capacității datelor de a măsura activitățile concrete care au avut loc. Fiecare stat membru este responsabil pentru propria sa analiză a datelor și pentru se asigura că datele sunt înțelese și prezentate în contextul adecvat la nivel național.

(7)   Analiza datelor menționată la alineatul (5) contribuie la o mai bună înțelegere a datelor și a rezultatelor obținute în contextul intern specific. În plus, analiza datelor contribuie la identificarea, în timp, a punctelor forte și a punctelor slabe ale activității EURES din statul membru în cauză și, prin urmare, sprijină monitorizarea, evaluarea și, după caz, luarea de decizii privind modificările operaționale și strategice la nivel național.

(8)   Comisia sprijină procesul de analiză al statelor membre prin compilarea datelor la nivel național, furnizarea de totaluri cumulate la nivelul UE, partajarea de date în cadrul rețelei EURES, difuzarea datelor în conformitate cu articolul 8 și prin evidențierea sinergiilor și a chestiunilor de interes comun.

Articolul 3

Roluri și responsabilități ale Birourilor naționale de coordonare

Birourile naționale de coordonare sunt responsabile, în statul lor membru, cu:

(a)

colectarea datelor de la membrii și partenerii EURES și, după caz, din alte surse;

(b)

asigurarea faptului că datele primite de la membrii și partenerii EURES sunt coerente și respectă standardele de calitate convenite între Biroul național de coordonare și membrii și partenerii EURES în cauză;

(c)

transmiterea datelor astfel culese și verificate către Biroul european de coordonare, în conformitate cu articolul 7, utilizând indicatorii menționați la articolul 9;

(d)

efectuarea analizei indicatorilor la nivel național;

(e)

luarea tuturor măsurilor necesare și oportune pe baza rezultatelor acestei analize.

Articolul 4

Roluri și responsabilități ale Biroului european de coordonare

(1)   Biroul european de coordonare este însărcinat cu sprijinirea colectării și analizei indicatorilor de date, în particular prin:

(a)

crearea și menținerea unei secțiuni dedicate pe extranetul portalului EURES pentru a pune la dispoziția Birourilor naționale de coordonare:

(i)

versiunea electronică a listei de indicatori și a posibilelor surse de date menționate la articolul 9;

(ii)

modelul pentru transmiterea datelor menționat la articolul 2 alineatul (2) și orice informații conexe privind modalitatea de completare și de depunere a acestuia;

(iii)

instrumentele, documentația și orientările necesare pentru schimbul și analiza datelor;

(b)

sprijinirea coerenței între aplicarea de către statele membre a articolelor 31 și 32 din Regulamentul (UE) 2016/589;

(c)

facilitarea schimburilor de bune practici;

(d)

identificarea sinergiilor și a domeniilor de acțiune comună;

(e)

compilarea datelor naționale pentru a furniza date agregate la nivelul UE;

(f)

furnizarea de indicatori și informații privind modelele și fluxurile de mobilitate a forței de muncă la nivel european, în conformitate cu articolul 29 din Regulamentul (UE) 2016/589.

(2)   Biroul european de coordonare partajează rezultatele Sistemului de măsurare a performanțelor EURES în cadrul rețelei EURES și le difuzează în conformitate cu articolul 8.

Articolul 5

Rolurile și responsabilitățile membrilor și ale partenerilor EURES

Membrii și partenerii EURES contribuie la Sistemul de măsurare a performanțelor EURES prin furnizarea de date verificate cu privire la activitățile pe care le desfășoară în cadrul dimensiunilor de performanță relevante, cu indicatorii de performanță și cu periodicitatea solicitate de către Biroul național de coordonare competent.

Articolul 6

Rolurile și responsabilitățile Grupului de coordonare

(1)   Grupul de coordonare monitorizează îndeaproape aplicarea articolului 32 din Regulamentul (UE) 2016/589 și funcționează ca un for pentru schimbul de opinii și de bune practici în vederea îmbunătățirii funcționării Sistemului de măsurare a performanțelor EURES.

(2)   O dată pe an, Grupul de coordonare efectuează o reexaminare a aplicării prezentei decizii. Reexaminarea respectivă va reprezenta contribuția Grupului de coordonare la rapoartele de activitate și evaluare ex-post prezentate de Comisie în conformitate cu articolele 33 și 35 din Regulamentul (UE) 2016/589.

(3)   Înainte de a putea fi aplicată, orice modificare a listelor, modelelor, uneltelor, documentației și orientărilor menționate la articolul 4 alineatul (1) litera (a) este convenită cu Grupul de coordonare.

(4)   Grupul de coordonare decide cu privire la modalitatea de difuzare a rezultatelor Sistemului de măsurare a performanțelor EURES.

Articolul 7

Procesele

(1)   În cazul în care nu se specifică altfel în lista indicatorilor menționată la articolul 9, Birourile naționale de coordonare transmit Biroului european de coordonare datele colectate în conformitate cu prezenta decizie de două ori pe an. Datele sunt transmise în luna august pentru perioada ianuarie-iunie și în luna februarie pentru perioada iulie-decembrie a anului calendaristic anterior.

(2)   Analiza datelor se efectuează anual, în cursul primelor trei luni ale anului următor celui pentru care au fost culese datele. Concluziile acestei analize sunt prezentate în contextul raportării cu privire la implementarea activităților prevăzute în programul național de lucru, astfel cum se menționează la articolul 3 din Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/1256 a Comisiei (2).

Articolul 8

Partajarea și difuzarea informațiilor

(1)   Datele colectate și analiza acestora sunt puse la dispoziția Birourilor naționale de coordonare și a membrilor și partenerilor EURES într-o secțiune separată de pe extranetul portalului EURES.

(2)   Biroul european de coordonare utilizează datele corespunzătoare din Sistemul de măsurare a performanțelor EURES drept contribuție a EURES la rapoartele Comisiei privind funcționarea pieței unice.

(3)   Orice difuzare ulterioară este reglementată de modalitățile de difuzare convenite în cadrul Grupului de coordonare.

Articolul 9

Lista de indicatori

Birourile naționale de coordonare colectează, analizează și transmit date către Biroul european de coordonare în conformitate cu lista indicatorilor și a surselor posibile de date reprodusă în anexă.

Articolul 10

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Obligația de a furniza date în conformitate cu prezenta decizie se aplică începând cu anul de referință 2018.

Adoptată la Bruxelles, 2 februarie 2018.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 107, 22.4.2016, p. 1.

(2)  Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/1256 a Comisiei din 11 iulie 2017 privind modelele și procedurile necesare pentru schimbul de informații la nivelul Uniunii referitoare la programele naționale de lucru ale rețelei EURES (JO L 179, 12.7.2017, p. 24).


ANEXĂ

LISTA INDICATORILOR CARE TREBUIE UTILIZAȚI PENTRU FURNIZAREA DE DATE CĂTRE SISTEMUL DE MĂSURARE A PERFORMANȚELOR EURES

Versiunea electronică a prezentei liste și orice versiuni consolidate modificate ulterior ale acesteia vor fi puse la dispoziția Birourilor naționale de coordonare pe extranetul portalului EURES.

I.   Indicatori principali

1.   Cereri de angajare primite și prelucrate

Măsurare: Numărul cererilor de angajare primite din partea lucrătorilor, atât a celor din țară, cât și a celor din alte țări, eventual defalcat în funcție de gen.

Acest indicator măsoară numărul cererilor de angajare primite și prelucrate de personalul membrilor și al partenerilor EURES, cu scopul de a sprijini corelarea și plasamentul intra-UE ale unui lucrător individual.

Surse posibile de date: Membri și parteneri ai EURES, anchete, alte date administrative privind operațiunile; alte date statistice sau administrative.

Dimensiunea de performanță: Performanța în ocuparea forței de muncă.

Perioada de colectare a datelor: Bianual.

2.   Locurile de muncă vacante primite și prelucrate

Măsurare: Numărul locurilor de muncă vacante primite din partea angajatorilor, atât a celor din țară, cât și a celor din alte țări.

Acest indicator măsoară numărul locurilor de muncă vacante primite și prelucrate de personalul membrilor și al partenerilor EURES, cu scopul de a sprijini corelarea și procesul de recrutare intra-UE ale unui lucrător individual.

Surse posibile de date: Membri și parteneri ai EURES, anchete, alte date administrative privind operațiunile; alte date statistice sau administrative.

Dimensiunea de performanță: performanța în ocuparea forței de muncă.

Perioada de colectare a datelor: Bianual.

3.   Plasamente efectuate ca urmare a activităților de recrutare și de plasare

Măsurare: Numărul persoanelor angajate care intră și ies din rețea, eventual defalcat în funcție de gen.

Acest indicator măsoară rezultatele obținute prin activitățile de recrutare și plasare desfășurate de rețeaua EURES, pe baza numărului plasamentelor efectuate grație serviciilor de sprijin furnizate de personalul membrilor și al partenerilor EURES.

Acest indicator trebui să fie analizat în strânsă legătură cu indicatorii de rezultat principali 1 și 2 în ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante, respectiv al cererilor de angajare primite și prelucrate.

Pentru a evita o posibilă dublă contabilizare în diferite contribuții, numărul plasamentelor efectuate prin intermediul unor proiecte transnaționale specifice de recrutare ar trebui să fie furnizate separat.

Surse posibile de date: Membri și parteneri ai EURES, anchete, alte date administrative privind operațiunile; alte date statistice sau administrative.

Dimensiunea de performanță: Performanța în ocuparea forței de muncă.

Perioada de colectare a datelor: Bianual.

4.   Informații și orientări oferite lucrătorilor și angajatorilor

Măsurare:

(a)

numărul contactelor individuale cu angajatorii;

(b)

numărul contactelor individuale cu angajatorii.

Acești indicatori măsoară volumul și natura interacțiunii cu clienții și, prin urmare, intensitatea relației dintre personalul membrilor și partenerilor EURES, pe de o parte, și lucrători și angajatori, pe de altă parte.

Pentru lucrători și pentru angajatori, numărul contactelor individuale ar trebui să fie defalcat în funcție de origine și de subiectul discutat: „informații generale privind EURES”, „recrutare/plasare”, „condiții de viață și de muncă/securitate socială/educație și formare” sau „activități transfrontaliere”.

Surse posibile de date: Membri și parteneri ai EURES, anchete, alte date administrative privind operațiunile; alte date statistice sau administrative.

Dimensiunea de performanță: Informare și orientare.

Perioada de colectare a datelor: Bianual.

5.   Satisfacția clienților privind serviciile de sprijin sau relevantă pentru acestea

Măsurare: Acest indicator măsoară rata satisfacției clienților în legătură cu informațiile și orientările oferite și cu serviciile de recrutare și de căutare a unui loc de muncă oferite lucrătorilor și angajatorilor de către personalul membrilor și partenerilor EURES.

Surse posibile de date: Membrii și partenerii EURES, alte date administrative privind operațiunile, anchete efectuate de Birourile naționale de coordonare sau de membrii și partenerii EURES.

Dimensiunea de performanță: Satisfacția clienților.

Perioada de colectare a datelor: Anual.

II.   Indicatori de rețea

1.   Activități de formare oferind asistență personalului care își desfășoară activitatea în organizațiile ce participă la rețeaua EURES

Măsurare:

(a)

numărul persoanelor preformate la nivel național în legătură cu EURES;

(b)

numărul persoanelor formate la nivel european în legătură cu EURES.

Acești indicatori măsoară învățarea la nivelul întregii rețele EURES și angajamentul de a asigura calitatea necesară a personalului. Preformarea se referă la toate activitățile de pregătire a personalului membrilor și partenerilor EURES pentru a furniza servicii de sprijin [în conformitate cu articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2016/589], în timp ce formarea la nivel european se referă la sesiuni de formare și evenimente sub egida EURES, coordonate de Biroul european de coordonare [în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/589].

Surse posibile de date: Birourile naționale de coordonare pentru preformări, Biroul european de coordonare pentru formarea la nivel european.

Dimensiunea de performanță: Sprijin orizontal.

Perioada de colectare a datelor: Bianual.

2.   Satisfacția clienților în legătură cu serviciul de asistență online destinat utilizatorilor portalului EURES

Măsurare: Acest indicator măsoară satisfacția clienților în ceea ce privește cererile prelucrate de serviciul de asistență referitoare la funcționarea tehnică a portalului EURES și la înțelegerea globală a rețelei EURES și a portalului EURES. Printre utilizatorii portalului EURES se numără lucrătorii, angajatorii, Birourile naționale de coordonare, membrii și partenerii EURES.

Sursa de date principală orientativă: Biroul european de coordonare.

Dimensiunea de performanță: Sprijin orizontal/Satisfacția clientului.

Perioada de colectare a datelor: Anual.

3.   Performanța pe platformele de comunicare socială

Măsurare: Număr de posturi, Număr de fani/urmăritori, anvergură/impresii și angajament per canal al mijloacelor de comunicare socială.

Acești indicatori măsoară prezența în mijloacele de comunicare socială a rețelei EURES și performanța diferitelor canale ale mijloacelor de comunicare socială.

Surse posibile de date: Membrii și partenerii EURES, Biroul european de coordonare.

Dimensiunea de performanță: Comunicare, cooperare și sensibilizare.

Perioada de colectare a datelor: Bianual.

4.   Locurile de muncă vacante deținute, făcute publice și postate pe portalul EURES de către membrii și partenerii EURES

Măsurare:

(a)

numărul total al locurilor de muncă vacante deținute de membrii și partenerii EURES;

(b)

numărul total al locurilor de muncă vacante puse la dispoziția publicului de membrii și partenerii EURES;

(c)

numărul locurilor de muncă vacante puse la dispoziție pe portalul EURES prin intermediul canalului coordonat unic.

Acești indicatori măsoară numărul locurilor de muncă vacante puse la dispoziție de membrii EURES și, după caz, de partenerii EURES pe portalul EURES, în comparație cu numărul locurilor de muncă vacante puse la dispoziția publicului și cu numărul locurilor de muncă vacante deținute de organizațiile respective. În principiu, toate locurile de muncă vacante disponibile publicului ar trebui să fie puse la dispoziție. Cu toate acestea, sunt posibile câteva excepții în conformitate cu articolul 17 din Regulamentul (UE) 2016/589.

Surse posibile de date: Membrii și partenerii EURES, Biroul european de coordonare, alte date statistice sau administrative.

Dimensiunea de performanță: Comunicare, cooperare și sensibilizare/Performanța în ocuparea forței de muncă.

Perioada de colectare a datelor: Anual.

5.   Cota de piață a membrilor EURES și, după caz, a partenerilor EURES pe piața locurilor de muncă vacante la nivel național

Măsurare:

(a)

numărul locurilor de muncă vacante puse la dispoziție pe portalul EURES prin intermediul canalului coordonat unic;

(b)

numărul total al locurilor de muncă vacante la nivel de stat membru.

Acești indicatori compară numărul locurilor de muncă vacante puse la dispoziție pe portalul EURES cu numărul total al locurilor de muncă vacante disponibile în țara respectivă. Aceștia oferă o indicație cu privire la partea acoperită de EURES din ansamblul pieței muncii și la gradul în care EURES asigură transparență pe piața muncii.

Indicatorii răspund dispoziției de la articolul 9 alineatul (2) litera (c) din Regulamentul (UE) 2016/589.

Surse posibile de date: Membrii și partenerii EURES, Eurostat, Biroul european de coordonare, alte date statistice sau administrative.

Dimensiunea de performanță: Comunicare, cooperare și sensibilizare/Performanța în ocuparea forței de muncă.

Perioada de colectare a datelor: Anual.

6.   Evenimente la care s-a participat și numărul persoanelor sensibilizate cu ocazia evenimentelor

Măsurare: Acești indicatori furnizează informații privind numărul evenimentelor de recrutare sau de informare la care au participat membrii și partenerii EURES, precum și privind numărul persoanelor sensibilizate cu ocazia evenimentelor respective.

Surse posibile de date: Membrii și partenerii EURES, alte date administrative privind exploatarea.

Dimensiunea de performanță: Comunicare, cooperare și sensibilizare.

Perioada de colectare a datelor: Bianual.

7.   Gradul de interacțiune cu alte țări la nivelul întregii rețele în ansamblu

Măsurare:

(a)

numărul țărilor cu care au cooperat membrii și partenerii EURES pentru activități de recrutare ale EURES;

(b)

numărul proiectelor de cooperare în materie de recrutare derulate.

Acești indicatori măsoară gradul de interacțiune la nivelul rețelei EURES prin colectarea de informații privind incidența cooperării transnaționale între membrii și partenerii EURES (numărul proiectelor de recrutare derulate cu organizații din alte țări).

Surse posibile de date: Membrii și partenerii EURES, ciclul de programare, parteneriatele transfrontaliere și programele specifice de mobilitate, beneficiarii proiectelor.

Dimensiunea de performanță: Comunicare, cooperare și sensibilizare.

Perioada de colectare a datelor: Bianual.

8.   Vizitatori unici ai portalului EURES

Măsurare: Acest indicator măsoară numărul vizitatorilor unici ai portalului EURES și oferă o indicație cu privire la caracterul adecvat al instrumentelor de servicii online disponibile pe portalul EURES.

Sursa de date principală orientativă: Biroul european de coordonare.

Dimensiunea de performanță: Comunicare, cooperare și sensibilizare.

Perioada de colectare a datelor: Bianual.

9.   Profiluri de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate pe portalul EURES

Măsurare:

(a)

numărul profilurilor de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate prin autoservire pe portalul EURES;

(b)

numărul profilurilor de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă transferate prin canalul coordonat unic către portalul EURES.

Acești indicatori măsoară numărul lucrătorilor care fie au ales în mod activ să-și creeze un profil pe portalul EURES și să utilizeze în mod direct funcția de autoservire a portalului, fie au fost de acord să pună la dispoziție datele din profilul lor disponibile pe portalurile naționale sau în alte sisteme informatice în conformitate cu articolul 17 alineatele (1) și (3) din Regulamentul (UE) 2016/589. Numărul profilurilor active astfel obținut oferă o indicație cu privire la caracterul adecvat al portalului EURES ca instrument de corelare/plasare și cu privire la cererea de servicii de sprijin EURES din partea lucrătorilor individuali.

Sursa de date principală orientativă: Biroul european de coordonare.

Dimensiunea de performanță: Comunicare, cooperare și sensibilizare.

Perioada de colectare a datelor: Bianual.

10.   Angajatori înregistrați pe portalul EURES

Măsurare: Acest indicator măsoară numărul angajatorilor care utilizează funcția de autoservire de pe portalul EURES. El oferă o indicație privind cererea de forță de muncă care ar putea fi abordată prin intermediul mobilității intra-UE a forței de muncă și privind satisfacția clienților în ceea ce privește funcționalitățile și informațiile de pe portalul EURES.

Sursa de date principală orientativă: Biroul european de coordonare.

Dimensiunea de performanță: Comunicare, cooperare și sensibilizare.

Perioada de colectare a datelor: Bianual.

11.   Satisfacția clientului în ceea ce privește funcționalitățile și informațiile de pe portalul EURES

Măsurare: Acest indicator măsoară satisfacția clientului în cazul lucrătorilor și al angajatorilor în diferite momente ale utilizării portalului EURES.

Sursa de date principală orientativă: Biroul european de coordonare.

Dimensiunea de performanță: Comunicare, cooperare și sensibilizare/Satisfacția clientului.

Perioada de colectare a datelor: Anual.