31.10.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 284/1


REGULAMENTUL (UE) 2017/1951 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 25 octombrie 2017

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 99/2013 privind programul statistic european pentru perioada 2013-2017, prin prelungirea acestuia până în 2020

(Text cu relevanță pentru SEE și Elveția)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 338 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

după consultarea Comitetului Regiunilor,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (2),

întrucât:

(1)

Dovezile fiabile și relevante bazate pe statistici europene, publicate și accesibile în timp util pentru procesul decizional sunt absolut esențiale pentru măsurarea progresului și pentru evaluarea eficienței politicilor și a programelor Uniunii, în special în contextul strategiei Europa 2020, prezentată în Comunicarea Comisiei din 3 martie 2010 intitulată „Europa 2020 – O strategie europeană pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii” (denumită în continuare „strategia Europa 2020”), și al Agendei Comisiei pentru locuri de muncă, creștere, echitate și schimbări democratice.

(2)

Statisticile europene ar trebui să se bazeze pe o abordare cuprinzătoare la nivelul Uniunii, care să ofere date exacte pentru a sprijini în continuare procesele de integrare în Uniune.

(3)

Statisticile complete și fiabile disponibile constituie un bun public european important, în beneficiul factorilor de decizie, al cercetătorilor și al publicului larg.

(4)

Echilibrul adecvat între obiectivele economice și cele sociale din cadrul semestrului european are un rol deosebit de important pentru sustenabilitatea și legitimitatea uniunii economice și monetare. Prin urmare, obiectivele sociale și în materie de ocupare a forței de muncă au devenit mai importante în cadrul semestrului european și atât rapoartele de țară, cât și recomandările specifice fiecărei țări evaluează provocările sociale și privind ocuparea forței de muncă și promovează reformele politice pe baza celor mai bune practici. În acest scop, statisticile sociale dețin o importanță majoră.

(5)

Potrivit Regulamentului (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (3), programul statistic european (denumit în continuare „programul”) urmează să asigure cadrul de elaborare, de producere și de difuzare a statisticilor europene de înaltă calitate, stabilind principalele domenii și obiective ale acțiunilor avute în vedere pentru o perioadă care corespunde cadrului financiar multianual. Programul ar trebui să fie pus în aplicare prin acțiuni statistice individuale, în conformitate cu articolul 14 din Regulamentul (CE) nr. 223/2009. Programele de lucru anuale ar trebui să se bazeze pe prezentul program.

(6)

Regulamentul (UE) nr. 99/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (4) acoperă numai perioada 2013-2017, în timp ce cadrul financiar multianual actual este valabil până în 2020. Prin urmare, regulamentul respectiv ar trebui modificat fără întârziere în sensul prelungirii programului statistic european până în anul 2020 și al completării informațiilor statistice lipsă atunci când acest lucru este în mod imperios necesar.

(7)

În contextul agendei Comisiei privind o mai bună legiferare, politicile Uniunii ar trebui să fie din ce în ce mai mult concepute și monitorizate pe baza unor dovezi fiabile, cu o bază statistică solidă. Statisticile europene joacă un rol special în acest sens și pot avea un impact real, mai ales în domeniile de politică în care valoarea analitică, bazată pe date fiabile, precum și capacitatea de a reacționa prompt sunt esențiale pentru succesul politicilor.

(8)

Prin urmare, statisticile de înaltă calitate sunt esențiale pentru a obține rezultate mai bune și pentru a contribui la o Europă mai bună și sunt necesare eforturi mai mari pentru stimularea investițiilor în statisticile oficiale, atât la nivel european, cât și la nivel național. Programul ar trebui, de asemenea, să constituie un instrument de orientare în domeniile de politică prioritare, în vederea consolidării capacităților și pentru activitățile de restabilire a priorităților aflate în curs. În plus, pentru a se asigura o abordare armonizată în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor prezentului regulament, cooperarea cu organizațiile internaționale ar trebui consolidată.

(9)

Ar trebui luate măsuri pentru soluționarea celor mai urgente lacune statistice, pentru îmbunătățirea actualității datelor și pentru sprijinirea priorităților politice și a coordonării politicilor economice în cursul semestrului european. De asemenea, Comisia (Eurostat) ar trebui să furnizeze noi previziuni demografice în strânsă colaborare cu institutele naționale de statistică, inclusiv în ceea ce privește fluxurile migratorii, pentru a actualiza analiza implicațiilor sociale, economice și bugetare ale îmbătrânirii populației și ale inegalităților economice.

(10)

Indicatorii ar trebui publicați în timp util, pentru a sprijini astfel elaborarea de politici eficiente. În conformitate cu articolul 12 din Regulamentul (CE) nr. 223/2009, Comisia (Eurostat) ar trebui să comunice public informații cu privire la actualitatea datelor, ca un aspect al calității statistice, inclusiv informații relevante privind problemele de actualitate precară a datelor care poate apărea.

(11)

Ar trebui continuată dezvoltarea de conturi experimentale referitoare la ecosisteme și de statistici privind schimbările climatice, inclusiv a celor relevante pentru adaptarea la schimbările climatice și pentru „amprentele de carbon”, cu utilizarea datelor existente. Uniunea energetică europeană și cadrul de politici privind clima și energia până în 2030, care vizează transformarea sistemului energetic și economic al Uniunii în unul mai competitiv, mai eficient, mai sigur și mai durabil, vor necesita noi statistici privind consumul de energie, eficiența energetică, energia din surse regenerabile, dependența energetică și securitatea aprovizionării, precum și noi statistici privind economia circulară.

(12)

Statisticile de înaltă calitate elaborate, produse și difuzate în cadrul programului, în special statisticile în domeniul inovării, cercetării și dezvoltării, statisticile sociale, statisticile privind mediul, precum și statisticile în domeniul energiei și al transportului ar trebui să permită monitorizarea obiectivelor și țintelor Agendei 2030 a Organizației Națiunilor Unite pentru dezvoltare durabilă, care urmează să fie stabilite la nivelul Uniunii și al statelor membre și, în acest mod, să contribuie la realizarea acestor obiective.

(13)

Ar trebui realizate progrese pentru îmbunătățirea informațiilor calitative și cantitative, care să contribuie la caracterul exhaustiv al conturilor naționale și, prin urmare, să permită o mai bună estimare a decalajului fiscal și a evaziunii fiscale.

(14)

Prelungirea programului reprezintă o oportunitate ce trebuie fructificată pentru a efectua adaptări și a reflecta noile orientări, îndeosebi în conformitate cu Viziunea Sistemului European de Statistică (SSE) 2020, pentru a completa obiectivele existente, stabilirea în permanență a priorităților și disponibilitatea datelor, în contextul în care Uniunea se confruntă cu provocări considerabile în materie de dezvoltare economică și coeziune socială.Aceasta ar trebui să asigure cooperarea continuă dintre Comisie (Eurostat) și institutele naționale de statistică, și ar trebui să asigure dialogul periodic cu Comitetul consultativ european pentru statistică instituit prin Decizia nr. 234/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului (5). De asemenea, aceasta ar trebui să asigure și coordonarea dintre SSE și Sistemul European al Băncilor Centrale (SEBC). Comisia (Eurostat) ar trebui să monitorizeze respectarea de către statele membre a Codului de practici al statisticilor europene (Codul de practici).

(15)

Este deosebit de important să se analizeze nivelurile ridicate de șomaj din anumite grupuri, precum șomajul în rândul tinerilor din regiunile transfrontaliere.

(16)

O majorare adecvată a bugetului alocat statisticilor la nivelul Uniunii ar trebui să sprijine aceste modificări aduse programului și eforturile de creștere a eficienței depuse de SSE, prin crearea de valoare adăugată și rezultate semnificative pentru îmbunătățirea calității datelor, prin proiecte de mare anvergură, efecte de mobilizare structurală și economii de scară, care să poată îmbunătăți sistemele statistice din toate statele membre.

(17)

Prezentul regulament stabilește un cadru financiar pentru prelungirea programului pentru a acoperi perioada între 2018 și 2020, care, în cadrul procedurii bugetare anuale, va constitui principala valoare de referință, conform definiției de la punctul 17 din Acordul interinstituțional din 2 decembrie 2013 între Parlamentul European, Consiliu și Comisie privind disciplina bugetară, cooperarea în chestiuni bugetare și buna gestiune financiară (6).

(18)

Comisia (Eurostat) ar trebui să acorde o atenție specială consecințelor retragerii din Uniune a unui stat membru asupra prelungirii programului statistic european multianual.

(19)

Întrucât obiectivul prezentului regulament, respectiv prelungirea programului pentru a acoperi perioada între 2018 și 2020, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre, dar, având în vedere amploarea și efectele acțiunii poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este enunțat la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea acestui obiectiv.

(20)

În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 223/2009, proiectul de propunere pentru prelungirea programului pentru a acoperi perioada între 2018 și 2020 a fost transmis spre examinare prealabilă Comitetului Sistemului Statistic European (CSSE), Comitetului consultativ european pentru statistică și Comitetului pentru statistici monetare, financiare și referitoare la balanțe de plăți, instituit prin Decizia 2006/856/CE a Consiliului (7).

(21)

Regulamentul (UE) nr. 99/2013 ar trebui modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) nr. 99/2013 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 1 se adaugă următorul paragraf:

„Programul se prelungește pentru a acoperi perioada între 2018 și 2020.”

2.

Articolul 3 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 3

Domeniu de aplicare

Prezentul regulament prevede cadrul de programare pentru elaborarea, producerea și difuzarea statisticilor europene, principalele domenii și obiectivele acțiunilor prevăzute în perioada 2013-2020, în conformitate cu articolele 13 și 14 din Regulamentul (CE) nr. 223/2009.”

3.

La articolul 7 alineatul (1) se adaugă următorul paragraf:

„Pachetul financiar pentru punerea în aplicare a programului pe perioada 2018-2020 este de 218,1 milioane EUR și este inclus în perioada de programare 2014-2020.”

4.

Articolul 9 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 9

Programe anuale de lucru

Pentru a pune în aplicare programul, Comisia adoptă programe anuale de lucru care îndeplinesc cerințele prevăzute la articolul 17 din Regulamentul (CE) nr. 223/2009 și care stabilesc obiectivele urmărite și rezultatele preconizate, în conformitate cu obiectivele generale și specifice prevăzute la articolul 4 alineatele (1) și (2) din prezentul regulament. Comisia se asigură că se acordă suficientă atenție măsurilor menite să promoveze respectarea Codului de practici. Fiecare program anual de lucru este prezentat Parlamentului European spre informare.”

5.

Articolul 13 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 13

Protejarea intereselor financiare ale Uniunii

(1)   Comisia ia măsurile corespunzătoare pentru a asigura faptul că, atunci când sunt puse în aplicare activități finanțate în temeiul prezentului regulament, interesele financiare ale Uniunii sunt protejate prin aplicarea de măsuri preventive împotriva fraudei, a corupției și a oricăror alte activități ilegale, prin controale eficace și, dacă se constată nereguli, prin recuperarea sumelor plătite în mod necuvenit, precum și, dacă este necesar, prin aplicarea de sancțiuni administrative și financiare eficace, proporționale și disuasive.

(2)   Comisia sau reprezentanții acesteia și Curtea de Conturi au competența de a audita, pe baza documentelor și a controalelor la fața locului, toți beneficiarii granturilor, contractanții, subcontractanții și părțile terțe care au beneficiat de fonduri din partea Uniunii în temeiul programului.

(3)   Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) poate efectua investigații, inclusiv inspecții și controale la fața locului, în conformitate cu dispozițiile și procedurile prevăzute de Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (*1) și de Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului (*2), pentru a stabili existența fraudei, a corupției sau a oricăror alte activități ilegale care afectează interesele financiare ale Uniunii în legătură cu un acord de grant sau cu o decizie de acordare a unui grant sau cu un contract finanțat în cadrul programului.

(4)   Fără a aduce atingere alineatelor (1), (2) și (3), acordurile de cooperare cu țări terțe și cu organizații internaționale, contractele, acordurile de grant și deciziile de acordare a unui grant rezultate din punerea în aplicare a prezentului regulament împuternicesc în mod expres Comisia, Curtea de Conturi și OLAF să efectueze astfel de audituri și investigații, în conformitate cu competențele fiecăruia.

(5)   Fără a aduce atingere alineatelor (1), (2) și (3), în cazul în care punerea în aplicare a unei acțiuni este externalizată sau subdelegată, în totalitate sau în parte, sau în cazul în care se impune atribuirea unui contract de achiziții publice sau a unui sprijin financiar unei părți terțe, contractul, acordul de grant sau decizia de grant includ obligația contractantului sau a beneficiarului de a impune oricărei părți terțe implicate acceptarea explicită a acestor competențe ale Comisiei, ale Curții de Conturi și ale OLAF.

(*1)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 septembrie 2013 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (Euratom) nr. 1074/1999 al Consiliului (JO L 248, 18.9.2013, p. 1)."

(*2)  Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele și inspecțiile la fața locului efectuate de Comisie în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităților Europene împotriva fraudei și a altor abateri (JO L 292, 15.11.1996, p. 2).”"

6.

Articolul 15 se modifică după cum urmează:

(a)

se introduce următorul alineat:

„(2a)   Până la 31 decembrie 2019, Comisia (Eurostat) prezintă CSSE un raport privind progresele înregistrate în punerea în aplicare a programului. Raportul prezintă în detaliu punctul de vedere al Comisiei (Eurostat) privind perspectivele programului în cadrul financiar multianual care începe în 2021. Respectivul raport este transmis Parlamentului European și Consiliului.”;

(b)

alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3)   Până la 31 decembrie 2021 și după consultarea CSSE și a Comitetului Consultativ European pentru Statistică, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport final de evaluare privind punerea în aplicare a programului. Raportul evaluează, în special:

(a)

rezultatul reevaluării priorităților și evaluarea costurilor produselor statistice;

(b)

acțiunile întreprinse de SSE pentru a reduce costurile de producție și de punere în aplicare pentru statele membre, precum și pentru a limita sarcina administrativă globală care rezultă din proiectele și domeniile statistice acoperite de program;

(c)

progresele înregistrate în ceea ce privește ușurarea și simplificarea accesului la statistici oficiale, inclusiv furnizarea de date de pe site-ul internet al Eurostat; și

(d)

progresele înregistrate în ceea ce privește îmbunătățirea disponibilității datelor, inclusiv cu privire la economia socială și cele privind indicatorii aferenți Strategiei Europa 2020.”

7.

Anexa la Regulamentul (UE) nr. 99/2013 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2018.

Prezentul regulamentul este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Strasbourg, 25 octombrie 2017.

Pentru Parlamentul European

Președintele

A. TAJANI

Pentru Consiliu

Președintele

M. MAASIKAS


(1)  JO C 75, 10.3.2017, p. 53.

(2)  Poziția Parlamentului European din 14 septembrie 2017 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și decizia Consiliului din 9 octombrie 2017.

(3)  Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1101/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind transmiterea de date statistice confidențiale Biroului Statistic al Comunităților Europene, a Regulamentului (CE) nr. 322/97 al Consiliului privind statisticile comunitare și a Deciziei 89/382/CEE, Euratom a Consiliului de constituire a Comitetului pentru programele statistice ale Comunităților Europene (JO L 87, 31.3.2009, p. 164).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 99/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013 privind programul statistic european pentru perioada 2013-2017 (JO L 39, 9.2.2013, p. 12).

(5)  Decizia nr. 234/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 11 martie 2008 de instituire a Comitetului consultativ european pentru statistică și de abrogare a Deciziei 91/116/CEE a Consiliului (JO L 73, 15.3.2008, p. 13).

(6)  JO C 373, 20.12.2013, p. 1.

(7)  Decizia 2006/856/CE a Consiliului din 13 noiembrie 2006 de instituire a unui Comitet pentru statistici monetare, financiare și referitoare la balanțe de plăți (JO L 332, 30.11.2006, p. 21).


ANEXĂ

Anexa la Regulamentul (UE) nr. 99/2013 se modifică după cum urmează:

1.

Titlul anexei se înlocuiește cu următorul titlu:

„Infrastructura statistică și obiectivele programului statistic european pentru perioada 2013-2020”.

2.

Introducerea se modifică după cum urmează:

(a)

primul și al doilea paragraf se înlocuiesc cu următorul text:

„Punerea în aplicare a politicilor Uniunii necesită informații statistice de înaltă calitate, comparabile și fiabile cu privire la situația economică, socială, teritorială și de mediu din Uniune, precum și componentele sale de la nivel național și regional. Statisticile europene sunt, de asemenea, indispensabile pentru Uniune, permițând publicului larg și cetățenilor europeni să înțeleagă procesul democratic și să participe la acesta și la dezbaterile despre prezenta și viitoarea stare a Uniunii.

Programul asigură cadrul legislativ în vederea elaborării, producerii și difuzării statisticilor europene în perioada între 2013 și 2020.”;

(b)

al patrulea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Statisticile elaborate, produse și difuzate în cadrul programului contribuie la punerea în aplicare a politicilor Uniunii astfel cum sunt reflectate în TFUE, în Strategia Europa 2020 și în inițiativele sale emblematice, precum și a altor politici abordate în cadrul priorităților strategice ale Comisiei.”

3.

În „Obiective”, obiectivul 1 se înlocuiește cu următorul text:

„—

Obiectivul 1: furnizarea de informații statistice de actualitate și eficace din punctul de vedere al costurilor, fără suprapuneri inutile ale eforturilor, în sprijinul elaborării, monitorizării și evaluării politicilor Uniunii, care să reflecte în mod corespunzător prioritățile și să asigure, în același timp, un echilibru între domeniile economic, social, teritorial și de mediu și să acopere nevoile unei game largi de utilizatori de statistici europene, inclusiv ale altor factori de decizie, cercetători, întreprinderi și cetățeni europeni în general;”.

4.

Partea I „Rezultatele statistice” se modifică după cum urmează:

(a)

la punctul 1.1. Europa 2020, primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Aprobarea Strategiei Europa 2020 a contribuit în mare măsură la modelarea agendei strategice pentru Uniune și a politicilor naționale din anii următori. Prin această agendă au fost convenite o serie de obiective și inițiative pentru care SSE trebuie să furnizeze indicatori statistici în mai multe domenii, cum ar fi îmbunătățirea condițiilor pentru inovare; cercetare și dezvoltare; promovarea unor locuri de muncă decente; promovarea egalității de gen; realizarea obiectivelor Uniunii privind energia și schimbările climatice; utilizarea eficientă a resurselor; îmbunătățirea nivelului de educație, inclusiv reducerea părăsirii timpurii a școlii; intensificarea formării profesionale de-a lungul vieții și a mobilității în scop educațional; îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate; promovarea incluziunii sociale și reducerea sărăciei. După caz, este nevoie de statistici defalcate în funcție de sex pentru a înțelege ce implică discriminarea de gen, punând accentul pe violența pe motive de gen.”;

(b)

obiectivul 1.1.1 se modifică după cum urmează:

(i)

primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Furnizarea de informații statistice de înaltă calitate, care se pun la dispoziție în timp util pentru semestrul european, pentru a monitoriza punerea în aplicare a Strategiei Europa 2020. Noii indicatori se bazează, pe cât posibil, pe datele statistice disponibile.”;

(ii)

a patra liniuță de la al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„—

indicatori privind ocuparea forței de muncă care fac distincție între angajarea cu program parțial și angajarea cu program complet de lucru și între contractele cu durată determinată și cele cu durată nedeterminată, precum și indicatori privind șomajul care iau în calcul persoanele implicate în politicile de activare precum formarea profesională. Acești indicatori ar trebui să includă și date defalcate în funcție de sex.”;

(c)

la obiectivul 1.2.1, a doua liniuță de la al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„—

furnizarea de date statistice pentru consolidarea Pactului de stabilitate și de creștere, vizând în mod specific producerea și furnizarea unor statistici de înaltă calitate referitoare la deficitul și datoria publice;

furnizarea de date statistice pentru monitorizarea eficientă a inegalităților economice;”;

(d)

obiectivul 1.3.1 se modifică după cum urmează:

(i)

primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Îmbunătățirea indicatorilor și a informațiilor statistice disponibile privind globalizarea economică și lanțurile valorice globale pentru factorii de decizie din Uniune și publicul larg. Informațiile ar trebui să contribuie la o înțelegere mai bună a impactului economic, social și de mediu pe care îl are globalizarea.”;

(ii)

a treia liniuță de la al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„—

furnizarea datelor care permit analizarea efectelor pozitive și negative asupra pieței Uniunii, în special asupra pieței forței de muncă din Uniune;

analizarea lanțurilor valorice globale, eventual prin intermediul unor tabele corespunzătoare de intrări/ieșiri și al statisticilor privind comerțul exterior și privind întreprinderile, inclusiv al legăturilor dintre microdate; și coordonarea rezultatelor acestei analize cu inițiativele internaționale de interes pentru Uniune; și”;

(e)

punctul „2. Cadrele contabile” se înlocuiește cu următorul text:

„2.   Cadrele contabile

Comunicarea Comisiei din 20 august 2009 intitulată «Dincolo de PIB: Măsurarea progreselor într-o lume în schimbare» («Dincolo de PIB») și publicarea Raportului Stiglitz-Sen-Fitoussi privind măsurarea performanței economice și a progresului social au dat un nou avânt provocării principale pentru SSE, și anume modul de a obține statistici mai bune în materie de probleme transversale și statistici mai bine integrate pentru a descrie fenomene sociale, economice și de mediu complexe dincolo de măsurările tradiționale ale producției economice. Activitățile pe tema «Dincolo de PIB» din cadrul SSE se concentrează pe trei domenii prioritare: statistici privind sectorul gospodăriilor și statistici care măsoară distribuția veniturilor, a consumului și a averii, care măsoară calitatea vieții într-un mod multidimensional; și care măsoară durabilitatea mediului. Noile obiective de dezvoltare durabilă adoptate la nivel mondial în 2015 oferă un imbold suplimentar. Sistemul european de conturi naționale și regionale (SEC) oferă un cadru integrat și coerent pentru toate statisticile economice, care ar trebui să fie completat cu alți indicatori pentru a oferi informații mai cuprinzătoare pentru elaborarea de politici și pentru luarea deciziilor. Implementarea completă a SEC 2010 va fi sprijinită de evaluări periodice ale calității și conformității, luând în considerare expirarea progresivă a derogărilor până în anul 2020, ceea ce va conduce la îmbunătățiri suplimentare în privința actualității și disponibilității indicatorilor.”;

(f)

punctul „2.1. Performanța în domeniul economic și în domeniul social” se înlocuiește cu următorul text:

„2.1.   Performanța în domeniul economic și în domeniul social

Criza economică a accentuat nevoia de a dispune de un set de indicatori macroeconomici de înaltă calitate pentru a înțelege și a analiza mai bine fluctuațiile economice, precum și evoluția inegalităților economice și efectele lor asupra societății, facilitând astfel procesul decizional. Producția din ce în ce mai globalizată face necesară elaborarea unui cadru coerent care să faciliteze interpretarea și integrarea statisticilor din diferite domenii.”;

(g)

la obiectivul 2.1.1, al doilea paragraf se modifică după cum urmează:

(i)

a doua liniuță se înlocuiește cu următorul text:

„—

producerea de indicatori privind distribuția veniturilor, a consumului și a averii în cadrul gospodăriilor populației și prin concilierea agregatelor din conturile naționale cu datele provenite din anchetele privind gospodăriile populației sau cu datele administrative;”;

(ii)

a patra liniuță se înlocuiește cu următorul text:

„—

consolidarea legăturilor cu conturile naționale, în domeniile protecției sociale, sănătății și educației;

dezvoltarea unui cadru de măsurare a calității vieții, care să consolideze perspectiva gospodăriilor populației în conturile naționale;

dezvoltarea indicatorilor asociați acțiunii «Dincolo de PIB», care măsoară durabilitatea mediului și efectele externe din perspectiva conturilor naționale;”;

(iii)

după a cincea liniuță se introduc liniuțe noi după cum urmează:

„—

continuarea elaborării de indicatori sociali actuali, incluzând tehnici avansate pentru prognozări pe termen scurt și estimări semnal;

sprijinirea schimbului internațional de date în ceea ce privește datele macroeconomice, pentru a reduce sarcina producătorilor de date și a îmbunătăți disponibilitatea datelor comparabile și consecvente pentru utilizatori;

dezvoltarea și perfecționarea indicatorilor agregați privind inegalitatea veniturilor și a averii;

măsurarea și analizarea inegalității de gen, inclusiv a disparității salariale;”;

(h)

la obiectivul 2.1.2, ultima liniuță de la al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„—

disponibilitatea și extinderea statisticilor armonizate privind prețul locuințelor pentru toate statele membre.”;

(i)

la obiectivul 2.2.1, al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Obiectivul va fi pus în aplicare prin:

continuarea elaborării unui sistem coerent de conturi de mediu sub forma unor «conturi satelit» ale principalelor conturi naționale, furnizând informații cu privire la emisiile atmosferice, consumul de energie, fluxurile de resurse naturale, comerțul cu materii prime, taxele de mediu și cheltuielile cu protecția mediului, incluzând, eventual, creșterea verde/achizițiile publice ecologice;

continuarea dezvoltării de conturi experimentale referitoare la ecosisteme care ar permite utilizarea unor date existente, inclusiv cele colectate de instituțiile, organele, oficiile sau agențiile Uniunii ca parte a unei inițiative pe termen lung de integrare a datelor;

continuarea dezvoltării activității de optimizare a bazelor de date existente cu privire la statistici legate de schimbările climatice; și

continuarea dezvoltării de indicatori care să măsoare «amprentele de carbon» asupra mediului, pe baza datelor disponibile.”;

(j)

obiectivul 3.1.1 se modifică după cum urmează:

(i)

primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Sporirea eficienței și eficacității proceselor de producție a statisticilor. În conformitate cu Agenda pentru o mai bună reglementare, legislația referitoare la pilonul statisticilor privind întreprinderile trebuie să fie simplificată. În acest context, este nevoie ca resursele disponibile limitate pentru producători și sarcina globală a respondenților să fie luate în considerare în mod adecvat, în conformitate cu Programul privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT) al Comisiei. Furnizarea de statistici de înaltă calitate referitoare la domeniile-cheie în care întreprinderile sunt centrul de interes, precum statisticile privind întreprinderile, indicatorii pe termen scurt, investițiile întreprinderilor în capital uman și abilități, tranzacțiile internaționale, globalizare, monitorizarea pieței interne, cercetarea, dezvoltarea, inovarea și turismul. Ar trebui acordată o atenție specială disponibilității datelor în sectoarele industriale și de servicii care prezintă o valoare adăugată ridicată, în special în sectoarele economiei ecologice, digitale, participative, în sistemele de sănătate, educație și în economia socială.”;

(ii)

prima liniuță de la al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„—

reutilizarea datelor disponibile în sistemul statistic sau în societate, stabilirea unui temei juridic comun pentru statisticile privind întreprinderile și producerea unei infrastructuri și a unor instrumente comune;”;

(k)

obiectivul 3.2.1 se modifică după cum urmează:

(i)

primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Furnizarea de statistici privind principalele domeniile ale politicii sociale în cadrul cărora cetățenii reprezintă centrul de interes, cum ar fi bunăstarea, sustenabilitatea, coeziunea socială, sărăcia, inegalitățile, provocările demografice (în special îmbătrânirea populației, depopularea, dispersia populației și migrația), piața muncii, educația și formarea, inclusiv educația copiilor, educația în rândul adulților, formarea profesională și mobilitatea în scop educațional a tinerilor, cultura, activitatea fizică, calitatea vieții, siguranța, sănătatea, dizabilitățile, consumul, libera circulație și piața internă, mobilitatea tinerilor, inovarea tehnologică și noile opțiuni de stil de viață. Dacă este cazul, aceste statistici sunt defalcate în funcție de sex pentru grupurile care prezintă un interes deosebit pentru factorii de decizie din domeniul politicii sociale. Prioritățile se stabilesc în conformitate cu articolul 6. În conformitate cu Agenda pentru o mai bună reglementare, legislația referitoare la pilonul statisticilor sociale trebuie să fie simplificată. În acest context, ar trebui luate în considerare în mod adecvat resursele disponibile limitate pentru producători și sarcina globală a respondenților, în conformitate cu REFIT.”;

(ii)

a patra liniuță de la al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„—

furnizarea de statistici privind inegalitățile veniturilor, cu indicatori precum coeficientul Gini și evoluția decililor superiori ai distribuției veniturilor, oferind un indicator principal național comparabil, precum și date privind inegalitățile în materie de acces la bunurile și serviciile de bază;”;

(iii)

a șaptea liniuță de la al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„—

punerea în aplicare a acțiunilor programului de lucru privind integrarea statisticilor privind migrația, luând în considerare noile provocări, în special evoluțiile de pe plan internațional;

furnizarea de previziuni demografice și actualizarea anuală a acestora;

elaborarea de indicatori cuprinzători privind situația migranților la nivelul Uniunii;

continuarea cooperării cu agențiile și organizațiile specializate cu privire la situația refugiaților;

elaborarea unei metodologii pentru o anchetă voluntară privind violența pe motive de gen, în cooperare cu instituțiile, organele, oficiile și agențiile europene care acționează în acest domeniu;

stabilirea unui temei juridic comun pentru statisticile sociale și realizarea unei infrastructuri comune și a unor instrumente comune.”;

(l)

la punctul „3.3. Statisticile geo-spațiale, de mediu, agricole și alte statistici sectoriale”, al treilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Agricultura va rămâne un domeniu important în cadrul politicilor Uniunii. Politica agricolă comună subliniază necesitatea unei producții alimentare viabile, a unei gestionări durabile a resurselor naturale și a unei politici climatice, precum și a unei dezvoltări teritoriale echilibrate, care reprezintă principalele obiective ale politicii respective. Se va pune accent pe dimensiunile legate de mediul înconjurător, biodiversitate/ecosistem, economie, sănătatea și siguranța oamenilor și pe dimensiunea socială.”;

(m)

obiectivul 3.3.1 se modifică după cum urmează:

(i)

primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Sprijinirea elaborării de politici bazate pe dovezi prin utilizarea mai flexibilă și în mai mare măsură a informațiilor spațiale combinate cu informații statistice sociale, teritoriale, economice și de mediu, privind regiunile, tipologiile regionale, orașele și gradul de urbanizare.”;

(ii)

se adaugă următoarele liniuțe la al doilea paragraf:

„—

implementarea statisticilor privind utilizarea și acoperirea terenurilor;

coordonarea datelor statistice privind regiunile, orașele și tipologiile teritoriale.”;

(n)

obiectivul 3.3.3 se modifică după cum urmează:

(i)

se introduce următorul paragraf, după primul paragraf:

„În conformitate cu prioritatea Comisiei privind «uniunea energetică europeană», și în cea mai mare măsură, în funcție de datele existente, se va pune accentul în mod special pe statisticile referitoare la consumul de energie, la eficiența energetică, la energiile din surse regenerabile, la dependența energetică, la aspecte privind sărăcia energetică și la securitatea aprovizionării, precum și la economia circulară. De asemenea, statisticile în domeniul energiei vor trebui să sprijine cadrul de politici privind clima și energia pentru 2030, care urmărește creșterea competitivității, a securității și a durabilității sistemului economic și energetic al Uniunii.”;

(ii)

se adaugă următoarea liniuță la al doilea paragraf:

„—

dependența energetică și securitatea aprovizionării.”;

(o)

obiectivul 3.3.4 se modifică după cum urmează:

(i)

primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Furnizarea de statistici în domeniul agriculturii, pescuitului și silviculturii pentru dezvoltarea și monitorizarea politicii agricole comune și a politicii comune în domeniul pescuitului, care reflectă principalele obiective strategice ale Uniunii privind sustenabilitatea, precum și dezvoltarea rurală, prin activități periodice legate de elaborarea, producerea și difuzarea de statistici. În conformitate cu Agenda pentru o mai bună reglementare, legislația referitoare la statisticile agricole trebuie să fie simplificată. În acest context, ar trebui luate în considerare în mod adecvat resursele disponibile limitate pentru producători și sarcina globală a respondenților, în conformitate cu REFIT.”;

(ii)

se adaugă următoarele liniuțe la al doilea paragraf:

„—

pregătirea și punerea în aplicare a recensământului agricol, programat pentru 2020;

introducerea unui temei juridic comun pentru statisticile agricole și realizarea unei infrastructuri comune și a unor instrumente comune.”

5.

Partea II „Metodele de producere a statisticilor europene” se modifică după cum urmează:

(a)

partea introductivă se înlocuiește cu următorul text:

„SSE se confruntă în prezent cu o serie de provocări. Așteptările în ceea ce privește domeniul de aplicare, calitatea și comparabilitatea statisticilor europene sunt în creștere. Globalizarea a scos la iveală o realitate complexă care trebuie să fie redată de statisticile oficiale și care prezintă provocări de ordin metodologic. Disponibilitatea tot mai mare de date de la furnizori publici și privați oferă un potențial pentru îmbunătățirea actualității și relevanței statisticilor oficiale, precum și pentru reducerea sarcinii respondenților. Pentru a face față acestor provocări, SSE, care este totodată confruntat cu constrângeri privind disponibilitatea resurselor, va implementa gradual obiective strategice definite în Viziunea SSE 2020, având la bază o abordare holistică pentru îmbunătățirea eficienței și a calității:

angajarea proactivă într-un dialog periodic cu utilizatorii, pentru o înțelegere mai aprofundată a nevoilor acestora, recunoscând faptul că grupuri diferite de utilizatori au nevoi diferite, care trebuie să fie abordate în mod corect;

furnizarea de produse și de servicii de înaltă calitate și aplicarea unei abordări calitative în ceea ce privește gestionarea, organizarea și guvernanța SSE;

bazarea produselor și a serviciilor statistice atât pe anchete tradiționale, cât și pe surse alternative, printre care datele administrative, datele geospațiale și, acolo unde este posibil, volumele mari de date (big data).

accesarea unor noi surse de date, crearea de metode și identificarea de tehnologii adecvate pentru utilizarea acestor surse de date în scopul producerii de statistici europene într-o manieră fiabilă;

îmbunătățirea eficienței producției de statistici, prin intensificarea în continuare a schimburilor de cunoștințe, de experiențe și de metodologii, dar și prin utilizarea în comun a instrumentelor, a datelor, a serviciilor și a resurselor, acolo unde este cazul și este pe deplin justificat. Colaborarea se va baza pe standarde convenite de comun acord și pe elemente comune de infrastructură tehnologică și statistică;

implementarea unei strategii de difuzare și de comunicare a statisticilor europene care să fie suficient de flexibilă pentru a permite adaptarea la tehnologiile emergente, să ofere o bază de orientare într-o lume caracterizată prin revoluția datelor și să constituie un pilon fiabil al democrației.”;

(b)

la obiectivul 1.1, prima liniuță de la al treilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„—

introducerea unui nou mecanism de asigurare a calității integrat, eficient și adecvat scopului, bazat pe Codul de practici și pe Cadrul de asigurare a calității al SSE;

evaluarea conformității cu Codul de practici;”;

(c)

obiectivul 4.1 se modifică după cum urmează:

(i)

se introduce următorul paragraf înainte de primul paragraf:

„Cetățenii europeni ar trebui să poată consulta cu ușurință și fără obstacole statisticile europene, astfel încât să poată utiliza aceste date în educația lor și în procesele decizionale. Acest obiectiv va fi pus în aplicare mărind gradul de accesibilitate a statisticilor europene și facilitând accesul la date. Ar trebui acordată o atenție deosebită posibilității de obținere și de convertire cu ușurință a datelor statistice pentru scopuri practice, inclusiv cu ajutorul graficelor și al hărților. Mai mulți cetățeni ar trebui să beneficieze de statisticile europene, contribuind astfel în mod eficace la o mai bună diseminare a informațiilor statistice la nivelul societății.”;

(ii)

se adaugă următoarea liniuță la al cincilea paragraf:

„—

identificarea cerințelor actuale și viitoare în materie de date, pentru a pune la dispoziție produse și servicii de date multifuncționale și personalizate destinate utilizatorilor finali;”;

(d)

la obiectivul 5.1, după a treia liniuță de la al patrulea paragraf se introduce următoarea liniuță:

„—

analiza nevoilor de competențe noi referitoare la știința datelor și integrarea acestora în programe de formare;”.

6.

În partea III „Parteneriat”, la obiectivul 1.4, după a patra liniuță de la al doilea paragraf se introduc următoarele liniuțe:

„—

sensibilizarea cetățenilor europeni în legătură cu importanța statisticilor oficiale și a comunicării acestora către toate părțile interesate, prin sărbătorirea Zilei Europene a Statisticii la data de 20 octombrie a fiecărui an;

difuzarea de date statistice relevante pentru sprijinirea politicii europene de vecinătate și a acordurilor de asociere corespunzătoare;

promovarea valorilor și a inițiativelor europene precum Codul de practici, cadrele de asigurare a calității SSE și abordări standardizate și armonizate față de țări și de regiuni terțe;”.