19.10.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 269/7


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/1900 AL COMISIEI

din 18 octombrie 2017

de înregistrare a unei denumiri în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate [Varaždinsko zelje (DOP)]

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 noiembrie 2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare (1), în special articolul 52 alineatul (3) litera (b),

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, cererea Croației de înregistrare a denumirii „Varaždinsko zelje” ca denumire de origine protejată a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene  (2).

(2)

„Varaždinsko zelje” este un produs obținut din varză aparținând soiului de conservare autohton „Varaždinski kupus” (Brassica oleracea var. capitata f. alba), realizat în interiorul granițelor administrative ale cantonului Varaždin din Croația.

(3)

La 7 octombrie 2015, Comisia a primit un act de opoziție din partea Sloveniei. La 4 decembrie 2015, Comisia a primit declarația de opoziție motivată aferentă.

(4)

Considerând această opoziție admisibilă, Comisia a invitat Croația și Slovenia, prin scrisoarea din 28 ianuarie 2016, să desfășoare consultări corespunzătoare timp de trei luni, pentru a încerca să ajungă la un acord în conformitate cu procedurile lor interne.

(5)

La cererea solicitantului, termenul-limită pentru consultare a fost prelungit cu încă trei luni.

(6)

Nu s-a ajuns la niciun acord între părți. Informațiile privind consultările corespunzătoare desfășurate între Croația și Slovenia au fost transmise Comisiei în mod adecvat. Prin urmare, Comisia ar trebui să adopte o decizie în conformitate cu procedura menționată la articolul 52 alineatul (3) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, ținând seama de rezultatele acestor consultări.

(7)

În conformitate cu articolul 10 alineatul (1) literele (b) și (c) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, oponenții au susținut că înregistrarea „Varaždinsko zelje” ca denumire de origine protejată contravine articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 și că ar periclita existența denumirii identice a unui produs aflat în mod legal pe piață cu mai mult de cinci ani înaintea datei publicării prevăzute la articolul 50 alineatul (2) litera (a).

(8)

Se afirmă că denumirea „Varaždinsko zelje” intră în conflict cu denumirea omonimă a unui soi de varză înregistrată din 1967. Soiul „Varaždinski” a fost pus pe Lista soiurilor de semințe de specii de plante agricole străine domestice sau domesticite a Republicii Socialiste Federative Iugoslavia în 1967. Apoi, în 1989, soiul a fost înregistrat în aceeași listă cu „Varaždinski kupus”/„Varaždinsko zelje”. În prezent, acest soi este inclus în listele tuturor statelor care au apărut după destrămarea Republicii Socialiste Federative Iugoslavia. Republica Slovenia a înregistrat soiul „Varaždinski”/„Varaždinsko” după independență. Soiul croat „Varaždinski kupus” și soiurile slovene Varaždinsko 2 și Varaždinsko 3 sunt enumerate în Catalogul comun al soiurilor și al speciilor de legume al Uniunii Europene.

(9)

Potrivit oponentului, producția obținută din aceste soiuri este cunoscută sub denumirea „Varaždinsko zelje” în Slovenia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei și Muntenegru. În Republica Slovenia, varza „Varaždinsko”, potrivit afirmațiilor, este produsă de peste 75 de ani. Mai exact, producția de varză „Varaždinsko” proaspătă pe piață în Slovenia este estimată la aproximativ 2 800-4 000 de tone pe an.

(10)

În opinia oponentului, înregistrarea denumirii „Varaždinsko zelje” ar putea induce în eroare consumatorii sloveni, deoarece producătorii și consumatorii din Republica Slovenia nu asociază „Varaždinsko zelje” cu originea sau cu teritoriul indicate la punctul 4 din documentul unic, ci mai ales cu calitatea și cu faptul că produsul este potrivit pentru murare.

(11)

Oponentul susține că înregistrarea denumirii propuse ar periclita existența denumirii identice slovene „Varaždinsko zelje” în ceea ce privește atât soiul, cât și produsele aflate legal pe piață în Republica Slovenia. Înregistrarea denumirii propuse ar provoca daune economice pentru producătorii de „Varaždinsko zelje” din Republica Slovenia, deoarece aceștia ar fi obligați să abandoneze producția. De asemenea, înregistrarea ar periclita producția de semințe în cazul a două soiuri de varză slovene care sunt înregistrate în Catalogul comun al Uniunii Europene, Varaždinsko 2 și Varaždinsko 3, deoarece produsul lor se vinde în Slovenia ca varză Varaždinsko.

(12)

Comisia a analizat argumentele prezentate în declarația de opoziție motivată și în informațiile furnizate Comisiei cu privire la consultările dintre părțile interesate și a concluzionat că denumirea „Varaždinsko zelje” ar trebui să fie înregistrată ca DOP.

(13)

Cerințele pentru înregistrarea ca DOP a denumirii „Varaždinsko zelje” sunt îndeplinite. Produsul prezintă caracteristici, în special conținutul total ridicat de fenoli și flavonoide, conținutul ridicat de substanță uscată și conținutul excepțional de bogat de zaharuri, care sunt datorate factorilor naturali și umani din mediul geografic deosebit al produsului. Conținutul ridicat de substanță uscată și conținutul excepțional de bogat de zaharuri din „Varaždinsko zelje” se datorează metodei de producție, mai exact faptului că produsul, care poate tolera temperaturi scăzute, este lăsat pe câmp până toamna târziu. Conținutul total ridicat de fenoli și flavonoide din „Varaždinsko zelje” se datorează proprietăților genetice ale produsului, precum și condițiilor de mediu și de cultivare. „Varaždinsko zelje” se obține doar din semințe aparținând soiului de conservare „Varaždinski kupus” înregistrat în registrul soiurilor din UE. Termenul „soi de conservare” indică faptul că semințele sunt produse doar în aria geografică delimitată și nicăieri altundeva.

(14)

În ceea ce privește afirmația potrivit căreia denumirea ar induce în eroare, Comisia consideră că denumirea se referă la aria de producție a produsului. Denumirea în sine nu poate să inducă în eroare consumatorii privind originea produsului.

(15)

În ceea ce privește afirmația că denumirea care urmează a fi înregistrată este omonimă cu denumirile a două soiuri de varză înregistrate și că înregistrarea periclitează existența produselor obținute din aceste soiuri, cunoscute ca „Varaždinsko zelje” în Slovenia, Serbia, Bosnia și Herzegovina, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei și Montenegru, Comisia observă că, în ceea ce privește produsul comercializat în Slovenia, termenul „Varaždinsko”, utilizat ca atribut al lui „zelie” (varză, în limba slovenă), denotă pur și simplu soiul de varză. Denumirea „Varaždinsko zelje”, așa cum este utilizată în Slovenia, indică faptul că produsul constă într-o varză din soiul Varaždinsko. Nu a fost găsită nicio dovadă a faptului că denumirea ar fi utilizată indiferent de soiul de varză. Având în vedere toate aceste aspecte, între care predomină funcția termenului „Varaždinsko” de indicator al soiului, Comisia consideră ca nu este adecvată acordarea unei perioade tranzitorii pentru utilizarea ca atare a denumirii slovene „Varaždinsko zelje”.

(16)

Totuși, se permite în continuare utilizarea pe etichete a denumirilor soiurilor Varaždinsko 2 și Varaždinsko 3, înregistrate în Catalogul comun al soiurilor de legume al Uniunii Europene, în cazul semințelor și al produselor din varză produse în afara ariei geografice, fără limită de timp. În conformitate cu articolul 42 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, în pofida înregistrării ca DOP a denumirii „Varaždinsko zelje”, denumirile Varaždinsko 2 și Varaždinsko 3 pot fi utilizate pe etichete dacă sunt îndeplinite condițiile enumerate la articolul menționat. Mai exact, în cazul produsului din varză, pe etichetă ar trebui să figureze în mod clar indicarea țării de origine și nu ar trebui să fie inclusă nicio aluzie la Croația. În plus, acest lucru va garanta informarea corectă a consumatorilor, în comparație cu produsul comercializat cu DOP înregistrată.

(17)

Având în vedere cele de mai sus, denumirea „Varaždinsko zelje” ar trebui înregistrată în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate.

(18)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru politica în domeniul calității produselor agricole,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Se înregistrează denumirea „Varaždinsko zelje” (DOP).

Denumirea menționată la primul paragraf identifică un produs din clasa 1.6. Fructe, legume și cereale, proaspete sau prelucrate, din anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 668/2014 al Comisiei (3).

Articolul 2

În cazul în care, în conformitate cu articolul 42 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, termenul „Varaždinsko” este utilizat pe etichetă cu referire la soiul produsului din varză, se indică, de asemenea, țara de origine, în același câmp vizual, cu caractere de aceeași dimensiune ca cele ale denumirii.

În astfel de cazuri, este interzisă utilizarea, pe etichete, a drapelelor, a emblemelor, a semnelor sau a oricăror alte reprezentări grafice susceptibile să inducă în eroare consumatorii, în special cu privire la caracteristicile, originea sau proveniența produsului.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 18 octombrie 2017.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.

(2)  JO C 223, 8.7.2015, p. 7.

(3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 668/2014 al Comisiei din 13 iunie 2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare (JO L 179, 19.6.2014, p. 36).