31.3.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 87/148


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2017/574 AL COMISIEI

din 7 iunie 2016

de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare pentru nivelul de precizie al ceasurilor profesionale

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (1), în special articolul 50 alineatul (2) al treilea paragraf,

întrucât:

(1)

Sincronizarea ceasurilor are un impact direct asupra multor domenii. În special, sincronizarea contribuie la asigurarea faptului că datele privind transparența posttranzacționare pot fi integrate cu ușurință într-un sistem centralizat fiabil de raportare. De asemenea, este esențială pentru monitorizarea la nivelul locurilor de tranzacționare a ordinelor și pentru identificarea cazurilor de abuz de piață și permite efectuarea unei comparații mai clare între tranzacție și condițiile de piață existente în momentul executării tranzacției.

(2)

Numărul ordinelor primite în fiecare secundă de un loc de tranzacționare poate fi foarte mare, mult mai mare decât cel al tranzacțiilor executate. Se pot înregistra mai multe mii de ordine pe secundă, în funcție de locul de tranzacționare, de tipul membrilor sau al participanților sau al clienților unui anumit loc de tranzacționare, precum și în funcție de volatilitatea și lichiditatea instrumentelor financiare. Prin urmare, detalierea timpului la secundă nu ar fi suficientă în scopul supravegherii eficace a manipulării pieței în cazul anumitor tipuri de activități de tranzacționare. Este, așadar, necesar să se stabilească cerințe privind detalierea minimă pentru înregistrarea datei și a orei evenimentelor ce merită semnalate de operatorii locurilor de tranzacționare și de membrii sau participanții lor.

(3)

Autoritățile competente trebuie să poată reconstitui toate evenimentele legate de un ordin pe întreaga durată de viață a fiecărui ordin, într-o succesiune temporală precisă. Autoritățile competente trebuie să poată reconstitui aceste evenimente în locuri de tranzacționare multiple la nivel consolidat, astfel încât să poată monitoriza în mod eficace abuzul de piață la nivelul locurilor de tranzacționare. Prin urmare, este necesar să se stabilească o oră de referință comună și norme privind divergența maximă de la ora de referință comună pentru a se asigura că toți operatorii locurilor de tranzacționare și membrii sau participanții lor înregistrează data și ora pe baza aceleași surse de stabilire a orei și în conformitate cu standarde coerente. De asemenea, este necesar să se prevadă o marcare temporală cu precizie pentru a permite autorităților competente să facă distincția între diferitele evenimente ce merită semnalate, care, altfel, ar putea apărea că au avut loc în același timp.

(4)

Există însă modelele de tranzacționare în cazul cărora un grad ridicat de precizie ar putea să nu fie relevant sau fezabil. Sistemele de tranzacționare vocale sau sistemele de tip „cerere de cotație” în cazul cărora pentru răspuns este nevoie de intervenție umană sau care nu permit tranzacționarea algoritmică sau sistemele care sunt folosite pentru încheierea de tranzacții negociate ar trebui să fie supuse unor standarde de precizie diferite. Locurile de tranzacționare care exploatează aceste sisteme de tranzacționare nu înregistrează de regulă volumul mare de evenimente care pot surveni în intervalul aceleiași secunde, ceea ce însemnă că nu este necesar să se impună o detaliere mai exactă pentru marcarea temporală a evenimentelor respective, deoarece este mai puțin probabil ca evenimente multiple să aibă loc în același timp. Totodată, tranzacțiile în acele locuri de tranzacționare pot fi acceptate cu ajutorul unor metode manuale care pot necesita timp pentru ajungerea la un acord. În aceste locuri de tranzacționare există, de asemenea, un decalaj inerent între momentul executării tranzacției și momentul înregistrării tranzacției în sistemul de tranzacționare, ceea ce înseamnă că aplicarea unor cerințe mai stricte privind precizia nu ar conduce neapărat la înregistrări mai semnificative și precise ale operatorului locului de tranzacționare, ale membrilor sau participanților acestuia.

(5)

Autoritățile competente trebuie să înțeleagă modul în care locurile de tranzacționare și membrii sau participanții lor asigură trasabilitatea la ora universală coordonată (UTC). Această necesitate derivă din complexitatea diferitelor sisteme și din numărul de metode alternative care pot fi utilizate pentru sincronizarea cu UTC. Având în vedere că abaterile orare pot fi rezultatul multor elemente diferite, este, de asemenea, oportun să se stabilească un nivel acceptabil pentru divergența maximă de la UTC.

(6)

Din motive de coerență și în scopul de a asigura buna funcționare a piețelor financiare, este necesar ca dispozițiile prevăzute în prezentul regulament și dispozițiile naționale conexe de transpunere a Directivei 2014/65/UE să se aplice de la aceeași dată.

(7)

Prezentul regulament se bazează pe proiectele de standarde tehnice de reglementare transmise Comisiei de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA).

(8)

ESMA a efectuat consultări publice deschise cu privire la proiectele de standarde tehnice de reglementare pe care se bazează prezentul regulament, a analizat costurile și beneficiile potențiale aferente și a solicitat avizul Grupului părților interesate din domeniul valorilor mobiliare și piețelor, instituit în temeiul articolului 37 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (2),

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Ora de referință

Operatorii locurilor de tranzacționare și membrii sau participanții lor sincronizează ceasurile profesionale pe care le utilizează pentru a înregistra data și ora evenimentelor ce merită semnalate cu ora universală coordonată (UTC) emisă și păstrată de centrele de stabilire a orei enumerate în cel mai recent raport anual privind activitățile legate de stabilirea orei întocmit de Biroul Internațional de Măsuri și Greutăți. Operatorii locurilor de tranzacționare și membrii sau participanții lor pot, de asemenea, să își sincronizeze ceasurile profesionale pe care le folosesc pentru a înregistra data și ora evenimentelor ce merită semnalate cu UTC difuzată prin intermediul unui sistem prin satelit, cu condiția ca orice abatere de la UTC să fie explicată și eliminată din marcajul temporal.

Articolul 2

Nivelul de precizie pentru operatorii locurilor de tranzacționare

(1)   Operatorii locurilor de tranzacționare se asigură că ceasurile lor profesionale respectă nivelurile de precizie specificate în tabelul 1 din anexă, conform latenței de la gateway la gateway a fiecăruia dintre sistemele lor de tranzacționare.

Latența de la gateway la gateway este intervalul de timp scurs între momentul în care mesajul este primit de un gateway extern al sistemului locului de tranzacționare, transmis prin protocolul de transmitere a ordinelor, prelucrat de către sistemul de corelare și retrimis până în momentul în care confirmarea este transmisă de gateway.

(2)   Prin derogare de la alineatul (1), operatorii locurilor de tranzacționare care exploatează un sistem de tranzacționare vocal, un sistem de tip „cerere de cotație” în cazul cărora pentru răspuns este nevoie de intervenție umană sau care nu permit tranzacționarea algoritmică sau un sistem care oficializează tranzacțiile negociate, conform articolului 4 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (3), se asigură că ceasurile lor profesionale nu diferă cu mai mult de o secundă de ora universală coordonată menționată la articolul 1 din prezentul regulament. Operatorul locului de tranzacționare se asigură că orele sunt înregistrate cu menționarea cel puțin a secundei.

(3)   Operatorii locurilor de tranzacționare care exploatează mai multe tipuri de sisteme de tranzacționare se asigură că fiecare sistem respectă nivelul de precizie aplicabil sistemului respectiv în conformitate cu alineatele (1) și (2).

Articolul 3

Nivelul de precizie pentru membrii sau participanții unui loc de tranzacționare

(1)   Membrii sau participanții locurilor de tranzacționare se asigură că ceasurile lor profesionale utilizate pentru a înregistra ora evenimentelor ce merită semnalate respectă nivelul de precizie indicat în tabelul 2 din anexă.

(2)   Membrii sau participanții locurilor de tranzacționare care desfășoară mai multe tipuri de activități de tranzacționare se asigură că sistemele pe care le folosesc pentru a înregistra evenimentele ce merită semnalate respectă nivelul de precizie aplicabil fiecăreia dintre aceste activități de tranzacționare în conformitate cu cerințele prezentate în tabelul 2 din anexă.

Articolul 4

Respectarea cerințelor privind divergența maximă

Operatorii locurilor de tranzacționare și membrii sau participanții lor instituie un sistem de trasabilitate la UTC. Aceștia trebuie să poată să demonstreze trasabilitatea la UTC prin documentarea modului de proiectare a sistemului, a funcționării și a specificațiilor acestuia. Aceștia trebuie să fie în măsură să identifice punctul exact în care se aplică marcajul temporal și să demonstreze că punctul din sistem în care s-a aplicat marcajul temporal rămâne consecvent. Aceștia efectuează cel puțin o dată pe an o revizuire a conformității sistemului de trasabilitate cu prezentul regulament.

Articolul 5

Intrarea în vigoare și aplicarea

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 3 ianuarie 2018.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 7 iunie 2016.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 173, 12.6.2014, p. 349.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 84).

(3)  Regulamentul (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 173, 12.6.2014, p. 84).


ANEXĂ

Tabelul 1

Nivelul de precizie pentru operatorii locurilor de tranzacționare

Timpul de latență de la gateway la gateway al sistemului de tranzacționare

Divergența maximă de la UTC

Nivelul de detaliu pentru marcajul temporal

> 1 milisecundă

1 milisecundă

1 milisecundă sau mai detaliat

≤ 1 milisecundă

100 de microsecunde

1 microsecundă sau mai detaliat


Tabelul 2

Nivelul de precizie pentru membrii sau participanții unui loc de tranzacționare

Tipul activității de tranzacționare

Descriere

Divergența maximă de la UTC

Nivelul de detaliu pentru marcajul temporal

Activitate care utilizează tehnica de tranzacționare algoritmică de mare frecvență

Tehnica de tranzacționare algoritmică de mare frecvență.

100 de microsecunde

1 microsecundă sau mai detaliat

Activitate care utilizează sisteme de tranzacționare vocale

Sisteme de tranzacționare vocale, astfel cum sunt definite la articolul 5 alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) 2017/583 al Comisiei (1).

1 secundă

1 secundă sau mai detaliat

Activitate care utilizează sisteme de tip „cerere de cotație” în cazul cărora pentru răspuns este nevoie de intervenție umană sau care nu permit tranzacționarea algoritmică

Sisteme de tip „cerere de cotație”, astfel cum sunt definite la articolul 5 alineatul (4) din Regulamentul delegat (UE) 2017/583.

1 secundă

1 secundă sau mai detaliat

Activitate de încheiere de tranzacții negociate

Tranzacție negociată, astfel cum este descrisă la articolul 4 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 600/2014.

1 secundă

1 secundă sau mai detaliat

Orice altă activitate de tranzacționare

Toate celelalte activități de tranzacționare care nu sunt incluse în acest tabel.

1 milisecundă

1 milisecundă sau mai detaliat


(1)  Regulamentul delegat (UE) 2017/583 al Comisiei din 14 iulie 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind piețele instrumentelor financiare cu privire la standarde tehnice de reglementare privind cerințele în materie de transparență pentru locurile de tranzacționare și firmele de investiții, în ceea ce privește obligațiunile, produsele financiare structurate, certificatele de emisii și instrumentele financiare derivate (a se vedea pagina 229 a prezentului Jurnal Oficial).