30.4.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 116/8


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/673 AL COMISIEI

din 29 aprilie 2016

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 889/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în ceea ce privește producția ecologică, etichetarea și controlul

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, precum și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91 (1), în special articolul 13 alineatul (3), articolul 16 alineatul (1), articolul 16 alineatul (3) litera (a), articolul 19 alineatul (3), articolul 20 alineatul (3), articolul 21 alineatul (2), articolul 22 alineatul (1) și articolul 38 litera (a),

întrucât:

(1)

Algele marine și alte alge sunt vizate de capitolul 12 din Nomenclatura de la Bruxelles, menționată în anexa I la tratat. Așadar, algele marine și alte alge sunt produse agricole încadrate la articolul 1 alineatul (2) primul paragraf litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007. Deoarece în „alte alge” sunt incluse „microalgele”, microalgele sunt cuprinse în domeniul de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007.

(2)

Deoarece până acum nu au fost prevăzute norme de producție detaliate pentru microalgele consumate ca alimente în Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei (2) și deoarece au apărut întrebări referitoare la normele pe care trebuie să le respecte operatorii care cultivă microalge destinate utilizării ca alimente, este necesar să se clarifice situația și să se prevadă norme de producție detaliate pentru astfel de produse.

(3)

Producția de microalge seamănă în multe privințe cu producția de alge marine, deși nu se desfășoară în mare. În plus, atunci când sunt utilizate ca hrană pentru animalele de acvacultură, microalgele, la fel ca algele marine pluricelulare și ca fitoplanctonul, fac deja obiectul normelor de producție detaliate referitoare la recoltarea și cultivarea algelor marine, în temeiul articolului 6a din Regulamentul (CE) nr. 889/2008. Așadar, este oportun să se precizeze faptul că normele de producție detaliate pentru algele marine ar trebui să se aplice și producției de microalge care urmează a fi utilizate ca alimente.

(4)

Măsurile tranzitorii referitoare la utilizarea puietului neecologic și a materialului de reproducere provenind de la instalațiile de reproducere artificială și de incubare pentru moluște bivalve neecologice, prevăzute la articolul 25e alineatul (3) și la articolul 25o alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (CE) nr. 889/2008, expiră la 31 decembrie 2015, după data respectivă tot puietul și tot materialul de reproducere pentru moluște care se utilizează în producția ecologică urmând a fi, în mod obligatoriu, ecologice. Deoarece este evident că puietul ecologic și materialul de reproducere pentru moluște nu sunt disponibile în cantități suficiente, data respectivă ar trebui amânată cu un an, pentru ca operatorii să aibă timp să producă puiet ecologic și material de reproducere pentru moluște ecologic în cantități suficiente.

(5)

În conformitate cu articolul 29d alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 889/2008, înainte de 1 august 2015, Comisia trebuie să reexamineze utilizarea anumitor practici, procese și tratamente oenologice în vederea eliminării lor treptate sau a impunerii unor restricții suplimentare cu privire la acestea.

(6)

Comisia a cerut Grupului de experți pentru consultanță tehnică în domeniul producției ecologice („EGTOP”) să evalueze efectul respectivelor practici, procese și tratamente oenologice asupra anumitor caracteristici esențiale ale vinului ecologic și să stabilească dacă sunt disponibile tehnici alternative care să înlocuiască respectivele practici, procese și tratamente. EGTOP a recomandat (3) utilizarea în continuare a practicilor, proceselor și tratamentelor în cauză în producția de vin ecologic, dată fiind lipsa, în prezent, a unor alternative viabile. De asemenea, EGTOP a recomandat reevaluarea tehnicilor respective după o anumită perioadă, în același scop, adică eliminarea lor treptată sau impunerea unor restricții suplimentare cu privire la acestea. Prin urmare, termenul-limită de 1 august 2015 ar trebui prelungit cu trei ani.

(7)

Autoritățile competente au posibilitatea de a autoriza excepții temporare de la normele de producție aplicabile animalelor, în cazul în care circumstanțe specifice ar împiedica operatorii să continue sau să reînceapă producția ecologică. În special, în cazul unei rate ridicate a mortalității animalelor cauzate de boli sau catastrofe, autoritățile competente pot permite reconstituirea sau reînnoirea unui șeptel sau a unui efectiv cu animale neecologice atunci când nu sunt disponibile animale crescute prin metode ecologice. Ar trebui să se clarifice că, în astfel de cazuri, trebuie respectată, totuși, perioada de conversie respectivă în ceea ce privește animalele neecologice introduse în șeptel sau efectiv.

(8)

În plus, deoarece posibilitățile de utilizare a puietului neecologic în producția ecologică au fost limitate în ultimii ani, este oportun să se prevadă norme de producție excepționale similare pentru cazurile de mortalitate ridicată a animalelor de acvacultură.

(9)

Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 889/2008 enumeră produsele autorizate pentru a fi utilizate în producția ecologică în conformitate cu articolul 12 alineatul (1) litera (h) și cu articolul 16 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007. Respectivele produse au fost clasificate în 7 grupuri în funcție de criterii diferite, precum utilizarea sau originea. Ar fi utilă o simplificare a prezentării, astfel încât să se utilizeze pentru clasificare doar criteriile legate de origine.

(10)

Coloana din dreapta a tabelului din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 889/2008 specifică descrierea, cerințele de compoziție și condițiile de utilizare a produselor enumerate în anexa respectivă, care includ microorganisme și substanțe. Condițiile de utilizare a produselor respective în producția ecologică și, în special, categoria de utilizare corespunzătoare (de exemplu, insecticid, acaricid sau fungicid) trebuie însă să respecte condițiile de utilizare a substanțelor active prevăzute pentru agricultură în general în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 al Comisiei (4). Dacă regulamentul menționat restricționează utilizarea pentru agricultură în general, autorizațiile de utilizare sunt, de asemenea, restricționate pentru producția ecologică. În plus, experiența a arătat că condițiile de utilizare a produselor enumerate în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 889/2008 sunt foarte adesea aceleași în cazul agriculturii ecologice și în cazul agriculturii convenționale și că restricțiile privind utilizarea sunt limitate.

(11)

Așadar, sistemul ar trebui simplificat pentru a se evita ca anexa II la Regulamentul (CE) nr. 889/2008 să enumere utilizări care nu mai sunt aprobate în temeiul Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011. Totodată, ar trebui să se indice faptul că toate utilizările care sunt aprobate pentru agricultură în general de Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 sunt autorizate automat pentru utilizarea în producția ecologică, excepție făcând cazurile în care se indică în mod specific faptul că anumitor utilizări li se aplică condiții mai restrictive.

(12)

În conformitate cu procedura prevăzută la articolul 16 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007, statele membre au transmis celorlalte state membre și Comisiei dosare privind anumite substanțe, în scopul autorizării acestora și al includerii lor în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 889/2008. Dosarele respective au fost examinate de EGTOP și de Comisie.

(13)

În recomandările sale (5), EGTOP a concluzionat, printre altele, că substanțele dioxid de carbon și kieselgur (diatomit), acizii grași și bicarbonatul de potasiu respectă obiectivele și principiile ecologice. Prin urmare, substanțele menționate ar trebui incluse în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 889/2008. În plus, pentru ca denumirile substanțelor active să fie în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011, este oportun ca denumirea „sare de potasiu din acizi grași (săpun moale)” să fie schimbată în „acizi grași”.

(14)

Potrivit articolului 23 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (6), substanțele de bază sunt substanțe care sunt utile pentru protecția plantelor, dar nu sunt utilizate predominant în acest scop. Multe dintre substanțele de bază au fost utilizate în agricultura ecologică încă de dinainte de clasificarea lor ca substanțe de bază. Printre ele se numără multe alimente de origine vegetală sau animală. Este oportun ca respectivele substanțe de bază să fie autorizate pentru utilizarea în agricultura ecologică și deci incluse în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 889/2008 dacă îndeplinesc cele două criterii, și anume să fie cuprinse în definiția „produselor alimentare” de la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului (7) și să fie de origine vegetală sau animală.

(15)

Anexa VI la Regulamentul (CE) nr. 889/2008 enumeră aditivii pentru hrana animalelor autorizați în produsele ecologice în conformitate cu articolul 14 alineatul (1) litera (d) și cu articolul 16 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007.

(16)

În scopul consecvenței cu abordarea din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European și al Consiliului (8), ar trebui modificată prezentarea anexei VI. Mai exact, coloana din stânga a tabelului din anexa VI ar trebui modificată pentru a indica numerele de identificare specifice ale aditivilor sau grupele funcționale, iar clasificarea în categoriile „aditivi tehnologici” și „aditivi nutriționali” ar trebui armonizată cu clasificarea utilizată în Regulamentul (CE) nr. 1831/2003. De asemenea, denumirea substanțelor din categoria „aditivii zootehnici” din secțiunea 4 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 889/2008 ar trebui armonizată cu formularea din Regulamentul (CE) nr. 1831/2003.

(17)

În conformitate cu procedura prevăzută la articolul 16 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007, statele membre au transmis celorlalte state membre și Comisiei dosare privind anumiți aditivi pentru hrana animalelor, în scopul autorizării acestora și al includerii lor în anexa VI la Regulamentul (CE) nr. 889/2008. Dosarele respective au fost examinate de EGTOP și de Comisie. Pe baza recomandărilor EGTOP referitoare la materiile prime destinate hranei animalelor și la aditivii pentru hrana animalelor (9), ar trebui autorizată utilizarea următoarelor substanțe pe care EGTOP le-a considerat compatibile cu principiile și obiectivele ecologice: drojdie seleniată, trihidroxiclorură dicuprică și hidroxiclorură de zinc monohidrată.

(18)

Având în vedere modificările introduse de Regulamentele de punere în aplicare (UE) nr. 131/2014 (10), (UE) 2015/861 (11) și (UE) 2015/1152 (12) ale Comisiei, este necesară înlocuirea substanțelor „extrase de origine naturală bogate în tocoferol”, „E2 iod” și „E3 cobalt”, care nu mai există, cu substanțe noi din aceeași categorie. În plus, ar trebui corectate anumite inexactități referitoare la numerele de identificare ale bentonit-montmorillonitului și ale clinoptilolitului din grupa funcțională „(d) Lianți și agenți antiaglomeranți”.

(19)

Anexa VIII la Regulamentul (CE) nr. 889/2008 enumeră anumite substanțe autorizate în producția de alimente ecologice procesate, de drojdie și de produse pe bază de drojdie în conformitate cu articolul 19 alineatul (2) litera (b) și cu articolul 21 din Regulamentul (CE) nr. 834/2007.

(20)

În scopul armonizării cu Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (13), este necesară schimbarea condițiilor specifice de utilizare a silicagelului sau a soluției coloidale de dioxid de siliciu (E 551) și a criteriilor specifice de puritate pentru bentonită. Autorizația existentă pentru caolin (E 559) ar trebui retrasă, deoarece, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1333/2008, utilizarea respectivului aditiv a fost autorizată până la 31 ianuarie 2014.

(21)

În conformitate cu procedura prevăzută la articolul 21 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007, statele membre au transmis celorlalte state membre și Comisiei dosare privind aditivi alimentari, auxiliari tehnologici și anumite alte substanțe, în scopul autorizării acestora și al includerii lor în anexa VIII la Regulamentul (CE) nr. 889/2008. Dosarele respective au fost examinate de EGTOP și de Comisie.

(22)

Pe baza recomandărilor EGTOP referitoare la aditivii alimentari (14), ar trebui autorizată utilizarea următoarelor substanțe pe care EGTOP le-a considerat compatibile cu principiile și obiectivele ecologice: ceară de albine (E 901), ceară de Carnauba (E 903), gumă gellan (E 418) și eritritol (E 968).

(23)

În plus, în urma recomandării EGTOP, ar trebui modificate condițiile de utilizare a următorilor aditivi: anhidridă sulfuroasă, metabisulfit de potasiu, extract bogat în tocoferol, lecitine, acid citric, citrat de sodiu, acid tartric, glicerol, carbonat de sodiu, silicagel sau soluție coloidală de dioxid de siliciu și hidroxid de sodiu. Lecitina obținută din materii prime ecologice este disponibilă pe piață, dar pentru majoritatea utilizărilor în industria prelucrării alimentelor ecologice sunt necesare calități adecvate ale respectivei lecitine. În prezent, nu sunt disponibile în cantități suficiente calitățile adecvate pentru producția de alimente ecologice. Având în vedere lipsa temporară a diferitelor calități ale lecitinei ecologice necesare pentru producția ecologică de alimente, ar trebui să se prevadă că, pe parcursul unei perioade de tranziție de trei ani, lecitina care nu este obținută din materii prime ecologice poate fi utilizată în producția de alimente ecologice.

(24)

Pe baza recomandărilor EGTOP referitoare la auxiliarii tehnologici, ar trebui să se autorizeze acidul acetic/oțet, clorhidratul de tiamină, diamoniul fosfat, carbonatul de sodiu și fibra de lemn. În ceea ce privește carbonatul de sodiu, acidul citric, hidroxidul de sodiu, uleiurile vegetale, bentonita, ceara de albine și ceara de Carnauba, ar trebui modificate condițiile specifice.

(25)

În ceea ce privește auxiliarii tehnologici utilizați în producția de drojdie, ar trebui să se impună ca amidonul de cartofi și uleiurile vegetale să fie utilizate doar dacă sunt rezultate din producția ecologică, având în vedere că auxiliarii tehnologici respectivi sunt disponibili acum sub formă ecologică în cantități suficiente și la un nivel calitativ suficient.

(26)

În sfârșit, în anexele II, VI și VIII la Regulamentul (CE) nr. 889/2008, nu mai este relevant să se facă referire la regulamentul în temeiul căruia au fost autorizate produsele sau substanțele respective.

(27)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 889/2008 ar trebui modificat în consecință.

(28)

Pentru a se acorda operatorilor, autorităților de control și organismelor de control un interval rezonabil de timp pentru a se adapta la faptul că normele de producție detaliate pentru algele marine se aplică și producției de microalge destinate utilizării ca alimente, modificarea articolului 6a din Regulamentul (CE) nr. 889/2008 ar trebui să înceapă să se aplice la 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament.

(29)

Pentru a se permite continuitatea și prelungirea posibilității de utilizare a puietului neecologic și a materialului de reproducere provenind de la instalațiile de reproducere artificială și de incubare pentru moluște bivalve neecologice, modificarea articolului 25e alineatul (3) și a articolului 25o alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 889/2008 ar trebui să se aplice retroactiv de la 1 ianuarie 2016.

(30)

Pentru ca operatorii să aibă posibilitatea de a se adapta la modificările introduse în privința anumitor produse și substanțe destinate utilizării în producția de alimente ecologice procesate, de drojdie și de produse pe bază de drojdie, modificările anexei VIII la Regulamentul (CE) nr. 889/2008 ar trebui să înceapă să se aplice la 6 luni după data intrării în vigoare a prezentului regulament.

(31)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru producția ecologică,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Modificarea Regulamentului (CE) nr. 889/2008

Regulamentul (CE) nr. 889/2008 se modifică după cum urmează:

1.

Articolul 6a se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 6a

Domeniul de aplicare

Prezentul capitol stabilește norme de producție detaliate pentru algele marine.

În sensul prezentului capitol, termenul «alge marine» include algele marine pluricelulare, fitoplanctonul și microalgele.”

2.

La articolul 25e, alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3)   Procentajul maxim de animale de acvacultură tinere neecologice introduse în crescătorie este de: 80 % la 31 decembrie 2011 cel târziu, 50 % la 31 decembrie 2014 cel târziu și 0 % la 31 decembrie 2016 cel târziu.”

3.

La articolul 25o alineatul (1), al treilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Cu toate acestea, în unitățile de producție ecologice se poate introduce material de reproducere provenind de la instalațiile de reproducere artificială și de incubare pentru moluște bivalve neecologice, respectându-se următoarele procente maxime: 80 % la 31 decembrie 2011 cel târziu, 50 % la 31 decembrie 2014 cel târziu și 0 % la 31 decembrie 2016 cel târziu.”

4.

La articolul 29d alineatul (4), data „1 august 2015” se înlocuiește cu „1 august 2018”.

5.

La articolul 47, primul paragraf se modifică după cum urmează:

(a)

litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)

în cazul unei mortalități ridicate a animalelor cauzate de boli sau catastrofe, reînnoirea sau reconstituirea unui șeptel sau a unui efectiv cu animale neecologice, dacă nu sunt disponibile animale crescute prin metode ecologice și cu condiția ca perioada de conversie aplicabilă animalelor neecologice să fie respectată;”;

(b)

se adaugă următoarea literă (f):

„(f)

în cazul unei mortalități ridicate a animalelor de acvacultură cauzate de circumstanțele enumerate la articolul 57 alineatul (1) literele (a)-(d) din Regulamentul (UE) nr. 508/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (*), reînnoirea sau reconstituirea stocului din acvacultură cu animale de acvacultură neecologice atunci când nu sunt disponibile animale crescute prin metode ecologice și cu condiția ca cel puțin ultimele două treimi din durata ciclului de producție să fie gestionate în cadrul sistemului de gestiune ecologică.

(*)  Regulamentul (UE) nr. 508/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 privind Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2328/2003, (CE) nr. 861/2006, (CE) nr. 1198/2006 și (CE) nr. 791/2007 ale Consiliului și a Regulamentului (UE) nr. 1255/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 149, 20.5.2014, p. 1).”"

6.

Anexa II se înlocuiește cu textul din anexa I la prezentul regulament.

7.

Anexa VI se înlocuiește cu textul din anexa II la prezentul regulament.

8.

Anexa VIII se modifică în conformitate cu anexa III la prezentul regulament.

Articolul 2

Intrarea în vigoare și aplicarea

Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Următoarele puncte de la articolul 1 se aplică de la data indicată pentru fiecare:

(a)

punctul 1 se aplică de la 7 mai 2017;

(b)

punctele 2 și 3 se aplică de la 1 ianuarie 2016;

(c)

punctul 8 se aplică de la 7 noiembrie 2016.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 29 aprilie 2016.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 189, 20.7.2007, p. 1.

(2)  Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei din 5 septembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în ceea ce privește producția ecologică, etichetarea și controlul (JO L 250, 18.9.2008, p. 1).

(3)  Raport final:

http://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/expert-advice/documents/final-reports/

(4)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 al Comisiei din 25 mai 2011 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește lista substanțelor active aprobate (JO L 153, 11.6.2011, p. 1).

(5)  Raport final:

http://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/expert-advice/documents/final-reports/egtop-final-report-on-ppp-ii_en.pdf

(6)  Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare (JO L 309, 24.11.2009, p. 1).

(7)  Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (JO L 31, 1.2.2002, p. 1).

(8)  Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 septembrie 2003 privind aditivii din hrana animalelor (JO L 268, 18.10.2003, p. 29).

(9)  Raport final:

http://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/expert-advice/documents/final-reports/egtop-final-report-feed-ii_en.pdf

(10)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 131/2014 al Comisiei din 11 februarie 2014 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 601/2013 privind autorizarea acetatului de cobalt(II) tetrahidrat, a carbonatului de cobalt(II), a hidroxidului (2:3) de carbonat de cobalt(II) monohidrat, a sulfatului de cobalt(II) heptahidrat și a hidroxidului (2:3) de carbonat de cobalt(II) monohidrat granulat învelit ca aditivi furajeri (JO L 41, 12.2.2014, p. 3).

(11)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/861 al Comisiei din 3 iunie 2015 privind autorizarea substanțelor iodură de potasiu, iodat de calciu anhidru și iodat de calciu anhidru granulat învelit ca aditivi furajeri pentru hrana tuturor speciilor de animale (JO L 137, 4.6.2015, p. 1).

(12)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1152 al Comisiei din 14 iulie 2015 privind autorizarea extractelor de tocoferol din uleiuri vegetale, a extractelor bogate în tocoferol din uleiuri vegetale (bogate în delta-tocoferol) și a alfa-tocoferolului ca aditivi furajeri pentru hrana tuturor speciilor de animale (JO L 187, 15.7.2015, p. 5).

(13)  Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari (JO L 354, 31.12.2008, p. 16).

(14)  Rapoarte finale:

 

http://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/expert-advice/documents/final-reports/final_report_egtop_on_organic_food_en.pdf

 

http://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/expert-advice/documents/final-reports/egtop-final-report-food-ii_en.pdf

 

http://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/expert-advice/documents/final-reports/egtop-final-report-food-iii_en.pdf


ANEXA I

„ANEXA II

Pesticide – Produsele menționate la articolul 5 alineatul (1)

Toate substanțele enumerate în prezenta anexă trebuie să îndeplinească cel puțin condițiile de utilizate specificate în anexa la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 al Comisiei (1). Condiții mai restrictive pentru utilizarea în producția ecologică sunt specificate în a doua coloană a fiecărui tabel.

1.   Substanțe de origine vegetală sau animală

Denumirea

Descriere, cerințe de compoziție, condiții de utilizare

Azadiractina extrasă din Azadirachta indica (neem)

 

Substanțe de bază

Doar acele substanțe de bază care corespund sensului articolului 23 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (2), care sunt cuprinse în definiția «produselor alimentare» de la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului (3) și care sunt de origine vegetală sau animală.

Substanțe care nu trebuie utilizate drept erbicide, ci doar pentru combaterea dăunătorilor și a bolilor.

Ceară de albine

Doar ca agent de elagare/agent de protecție a rănilor provocate arborilor prin elagare.

Proteine hidrolizate, cu excepția gelatinei

 

Laminarin

Varecul trebuie fie cultivat ecologic în conformitate cu articolul 6d, fie recoltat în mod sustenabil în conformitate cu articolul 6c.

Feromoni

Numai în capcane și dozatoare.

Uleiuri vegetale

Toate utilizările autorizate, cu excepția utilizării ca erbicid.

Piretrine extrase din Chrysanthemum cinerariaefolium

 

Piretroizi (numai deltametrin sau lambda-cihalotrin)

Numai în capcane cu atractanți specifici; numai împotriva Bactrocera oleae și Ceratitis capitata Wied.

Lemn amar extras din Quassia amara

Numai ca insecticid, repelent.

Repelenți prin miros, de origine animală sau vegetală/grăsime de oaie

Doar pentru părțile necomestibile ale culturii și în cazul în care cultura nu este ingerată de oi sau capre.

2.   Microorganisme sau substanțe produse de microorganisme

Denumirea

Descriere, cerințe de compoziție, condiții de utilizare

Microorganisme

Neprovenite din OMG.

Spinosad

 

3.   Alte substanțe decât cele menționate în secțiunile 1 și 2

Denumirea

Descriere, cerințe de compoziție, condiții sau restricții de utilizare

Silicat de aluminiu (caolin)

 

Hidroxid de calciu

Când se utilizează ca fungicid, numai în pomii fructiferi, inclusiv pepiniere, pentru a controla Nectria galligena.

Dioxid de carbon

 

Compuși ai cuprului, sub formă de: hidroxid de cupru, oxiclorură de cupru, oxid de cupru, amestec de Bordeaux și sulfat tribazic de cupru

Până la 6 kg de cupru pe hectar pe an.

Pentru culturile perene, prin derogare de la paragraful precedent, statele membre pot să prevadă ca limita de 6 kg de cupru să poată fi depășită într-un an dat, cu condiția limitării la 6 kg a cantității medii utilizate efectiv pe o perioadă de 5 ani, constând în anul în cauză și cei patru ani precedenți.

Etilenă

 

Acizi grași

Toate utilizările autorizate, cu excepția utilizării ca erbicid.

Fosfat feric [fier (III) ortofosfat]

Preparate destinate a fi dispersate pe suprafață, între plantele cultivate.”

Kieselgur (diatomit)

 

Soluție sulfo-calică (polisulfură de calciu)

 

Ulei de parafină

 

Carbonat acid de potasiu (numit și bicarbonat de potasiu)

 

Nisip de cuarț

 

Sulf

 


(1)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 al Comisiei din 25 mai 2011 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește lista substanțelor active aprobate (JO L 153, 11.6.2011, p. 1).

(2)  Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare (JO L 309, 24.11.2009, p. 1).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (JO L 31, 1.2.2002, p. 1).


ANEXA II

„ANEXA VI

Aditivi pentru hrana animalelor utilizați în alimentația animalelor, prevăzuți la articolul 22 litera (g), la articolul 24 alineatul (2) și la articolul 25m alineatul (2)

Aditivii pentru hrana animalelor enumerați în prezenta anexă trebuie să fie autorizați în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

1.   ADITIVI TEHNOLOGICI

(a)   Conservanți

Numerele de identificare sau grupele funcționale

Substanța

Descriere, condiții de utilizare

 

E 200

Acid sorbic

 

 

E 236

Acid formic

 

 

E 237

Formiat de sodiu

 

 

E 260

Acid acetic

 

 

E 270

Acid lactic

 

 

E 280

Acid propionic

 

 

E 330

Acid citric

 

(b)   Antioxidanți

Numărul de identificare sau grupele funcționale

Substanța

Descriere, condiții de utilizare

 

1b306(i)

Extracte de tocoferol din uleiuri vegetale

 

 

1b306(ii)

Extracte bogate în tocoferol din uleiuri vegetale (bogate în delta-tocoferol)

 

(c)   Emulgatori, stabilizatori, agenți de îngroșare și gelifianți

Numerele de identificare sau grupele funcționale

Substanța

Descriere, condiții de utilizare

 

E 322

Lecitine

Numai dacă provin din materii prime ecologice.

Utilizare limitată la hrana animalelor de acvacultură.

(d)   Lianți și agenți antiaglomeranți

Numărul de identificare sau grupele funcționale

Substanța

Descriere, condiții de utilizare

 

E 535

Ferocianură de sodiu

Doză maximă: 20 mg/kg NaCl, calculată ca anioni ferocianură.

 

E 551b

Silice coloidală

 

 

E 551c

Kieselgur (diatomit, purificat)

 

 

1m558i

Bentonită

 

 

E 559

Argile caolinitice fără azbest

 

 

E 560

Amestecuri naturale de stearite și clorit

 

 

E 561

Vermiculit

 

 

E 562

Sepiolit

 

 

E 566

Natrolit-fonolit

 

 

1g568

Clinoptilolit de origine sedimentară

 

 

E 599

Perlit

 

(e)   Aditivi pentru însilozare

Numărul de identificare sau grupele funcționale

Substanța

Descriere, condiții de utilizare

1k

Enzime și microorganisme

Utilizare limitată la producția de furaje însilozate în cazul în care condițiile meteorologice nu permit o fermentare corespunzătoare.

2.   ADITIVII SENZORIALI

Numărul de identificare sau grupele funcționale

Substanța

Descriere, condiții de utilizare

2b

Compușii aromatizanți

Numai extracte din produse agricole.

3.   ADITIVI NUTRIȚIONALI

(a)   Vitamine, provitamine și substanțe bine definite din punct de vedere chimic, cu efect similar

Numărul de identificare sau grupele funcționale

Substanța

Descriere, condiții de utilizare

3a

Vitamine și provitamine

Derivate din produse agricole.

Dacă sunt derivate sintetic, numai cele identice cu vitaminele derivate din produse agricole pot fi folosite pentru animale monogastrice și animale de acvacultură.

Dacă sunt derivate sintetic, numai vitaminele A, D și E identice cu vitaminele derivate din produse agricole pot fi folosite pentru rumegătoare; utilizarea este condiționată de o autorizare prealabilă acordată de statele membre, bazată pe evaluarea posibilității ca rumegătoarele ecologice să obțină cantitățile necesare din vitaminele respective din rațiile lor alimentare.

(b)   Compuși de oligoelemente

Numerele de identificare sau grupele funcționale

Substanța

Descriere, condiții de utilizare

 

E1 Fier

Oxid feric

Carbonat de fier

Sulfat de fier, heptahidrat

Sulfat de fier, monohidrat

 

 

3b201

Iodură de potasiu

 

3b202

Iodat de calciu, anhidru

3b203

Iodat de calciu anhidru granulat învelit

 

3b301

Acetat de cobalt(II) tetrahidrat

 

3b302

Carbonat de cobalt(II)

3b303

Hidroxid (2:3) de carbonat de cobalt(II) monohidrat

3b304

Carbonat de cobalt(II) granulat învelit

3b305

Sulfat de cobalt(II) heptahidrat

 

E4 Cupru:

Carbonat de cupru bazic, monohidrat

Oxid de cupru

Sulfat de cupru, pentahidrat

 

3b409

Trihidroxiclorură dicuprică

 

E5 Mangan

Oxid manganos

Sulfat manganos monohidrat

Carbonat manganos

 

 

E6 Zinc

Oxid de zinc

Sulfat de zinc monohidrat

Sulfat de zinc heptahidrat

 

3b609

Hidroxiclorură de zinc monohidrată

 

E7 Molibden

Molibdat de sodiu

 

 

E8 Seleniu

Selenit de sodiu

Selenat de sodiu

 

3b8.10, 3b8.11, 3b8.12, 3b813 și 3b817

Drojdie seleniată inactivată

4.   ADITIVII ZOOTEHNICI

Numărul de identificare sau grupele funcționale

Substanța

Descriere, condiții de utilizare

4a, 4b, 4c și 4d

Enzime și microorganisme din categoria «aditivi zootehnici»”

 


(1)  Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 septembrie 2003 privind aditivii din hrana animalelor (JO L 268, 18.10.2003, p. 29).


ANEXA III

Anexa VIII la Regulamentul (CE) nr. 889/2008 se modifică după cum urmează:

1.

Nota de deasupra titlului secțiunii A, nota de sub titlul secțiunii B și prima coloană a tabelelor din secțiunile A și B, intitulată „Autorizația”, se șterg.

2.

Secțiunea A se modifică după cum urmează:

(a)

rândurile referitoare la anhidrida sulfuroasă, metabisulfitul de potasiu, extractul bogat în tocoferol, lecitine, acidul citric, citratul de sodiu, acidul tartric, glicerol, carbonatul de sodiu, dioxidul de siliciu și hidroxidul de sodiu se înlocuiesc cu următoarele rânduri:

„E 220

Anhidridă sulfuroasă

X

X (Doar pentru hidromel)

În vinuri din fructe (*) și în hidromel, cu și fără adaos de zahăr: 100 mg (**)

E 224

Metabisulfit de potasiu

X

X (Doar pentru hidromel)

În vinuri din fructe (*) și în hidromel, cu și fără adaos de zahăr: 100 mg (**).

E 306 (*)

Extract bogat în tocoferol

X

X

Antioxidant

E 322 (*)

Lecitine

X

X

Produse lactate (2)

Numai dacă provin din materii prime ecologice (***)

E 330

Acid citric

X

X

 

E 331

Citrat de sodiu

X

X

 

E 334

Acid tartric (L(+)–)

X

X (Doar pentru hidromel)

 

E 422

Glicerol

X

 

De origine vegetală.

Pentru extracte și arome vegetale

E 500

Carbonat de sodiu

X

X

 

E 551

Silicagel sau soluție coloidală de dioxid de siliciu

X

X

Pentru plante și condimente sub formă de pudră uscată, arome și propolis

E 524

Hidroxid de sodiu

X

 

Tratament de suprafață pentru «Laugengebäck» și reglarea acidității în aromele ecologice

(b)

se introduc următoarele rânduri, în ordinea numerelor de cod:

„E 418

Gumă gellan

X

X

Doar forma bogată în acil

E 901

Ceară de albine

X

 

Doar ca agent de glazurare pentru produse de cofetărie.

Ceară de albine provenită din apicultura ecologică

E 903

Ceară de Carnauba

X

 

Doar ca agent de glazurare pentru produse de cofetărie.

Numai dacă provine din materii prime ecologice”

(c)

se adaugă următorul rând:

„E 968

Eritritol

X

X

Numai dacă provine din producția ecologică fără utilizarea tehnologiei cu schimb ionic”

3.

Secțiunea B se modifică după cum urmează:

(a)

rândurile referitoare la carbonatul de sodiu, acidul citric, hidroxidul de sodiu, uleiurile vegetale, bentonită, ceara de albine și ceara de Carnauba se înlocuiesc cu rândurile următoare:

„Carbonat de sodiu

X

X

 

Acid citric

X

X

 

Hidroxid de sodiu

X

 

Pentru producerea zahărului (zaharurilor).

Pentru producerea uleiului, cu excepția producerii uleiului de măsline

Uleiuri vegetale

X

X

Agent de lubrifiere, agent antiaderent sau antispumant.

Numai dacă provin din producția ecologică

Bentonită

X

X

Agent coloidal pentru hidromel (1)

Ceară de albine

X

 

Agent antiaderent.

Ceară de albine provenită din apicultura ecologică

Ceară de Carnauba

X

 

Agent antiaderent.

Numai dacă provine din materii prime ecologice”

(b)

rândul referitor la caolin se elimină;

(c)

se adaugă următoarele rânduri:

„Acid acetic/oțet

 

X

Numai dacă provine din producția ecologică.

Pentru prelucrarea peștelui, doar din sursă biotehnologică, numai dacă nu a fost obținut prin OMG-uri sau din OMG-uri

Clorhidrat de tiamină

X

X

Doar pentru utilizarea la prelucrarea vinurilor din fructe, inclusiv cidru de mere, cidru de pere și hidromel

Diamoniu fosfat

X

X

Doar pentru utilizarea la prelucrarea vinurilor din fructe, inclusiv cidru de mere, cidru de pere și hidromel

Fibră de lemn

X

X

Sursa lemnului ar trebui să fie limitată la lemn certificat, recoltat în mod sustenabil.

Lemnul utilizat nu trebuie să conțină componente toxice (tratament după recoltare, toxine prezente în mod natural sau toxine din microorganisme)”

4.

În secțiunea C, rândurile referitoare la amidonul din cartofi și la uleiurile vegetale se înlocuiesc cu rândurile următoare:

„Amidon din cartofi

X

X

Pentru filtrare

Numai dacă provine din producția ecologică

Uleiuri vegetale

X

X

Agent de lubrifiere, agent antiaderent sau antispumant

Numai dacă provin din producția ecologică”


(*)  În acest context, «vinul din fructe» este definit ca vin produs din alte fructe decât strugurii (inclusiv cidru de mere și cidru de pere).

(**)  Conținuturile maxime disponibile provenite din toate sursele, exprimate ca SO2 în mg/l.

(***)  De la 1 ianuarie 2019.”