4.5.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 118/16


RECOMANDAREA (UE) 2016/688 A COMISIEI

din 2 mai 2016

privind monitorizarea și gestionarea prezenței dioxinelor și a PCB-urilor în peștele și în produsele pescărești din regiunea baltică

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 292,

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 al Comisiei (1) stabilește niveluri maxime pentru dioxine, sumă de dioxine, PCB-uri de tipul dioxinelor și PCB-uri care nu sunt de tipul dioxinelor în pește și în produsele pescărești. În regulamentul respectiv sunt prevăzute derogări pentru Finlanda, Suedia și Letonia referitoare la introducerea pe piața lor internă și consumarea pe teritoriul lor a somonului sălbatic capturat, a heringului sălbatic capturat mai mare de 17 cm, a păstrăvului de lac sălbatic capturat, a țiparului de râu sălbatic capturat, a păstrăvului sălbatic capturat și a produselor derivate din acești de pești, provenind din regiunea baltică și în cazul cărora nivelurile maxime sunt depășite.

(2)

Anumite specii de pești și anumite produse pescărești originare din regiunea baltică depășesc în mod regulat nivelurile maxime. Nu este posibil să se controleze fiecare lot de pește și de produse pescărești pentru a se stabili conformitatea cu nivelurile maxime. Prin urmare, pentru a se asigura că pe piață se introduc numai pești și produse pescărești în conformitate cu legislația UE, a fost stabilită o listă cu pești din regiunea baltică cu privire la care se poate preconiza că sunt neconformi. Această listă a fost stabilită pe baza datelor disponibile și trebuie să fie actualizată cu regularitate. Pentru peștele și produsele pescărești provenind din regiunea baltică cu privire la care conformitatea nu poate fi asigurată pe baza datelor disponibile referitoare la ocurență au fost determinate măsuri specifice de gestionare a riscurilor, pentru a se asigura că pe piață se introduc numai pești și produse pescărești care sunt în conformitate cu legislația UE.

(3)

Este necesar să se continue monitorizarea prezenței dioxinelor și a PCB-urilor în peștii și în produsele pescărești din regiunea baltică. Este adecvat să se recomande un număr minim de eșantioane de pește și de produse pescărești care să fie analizate în mod coordonat, pe baza cantităților corespunzătoare capturilor,

ADOPTĂ PREZENTA RECOMANDARE:

1.

Ar trebui ca Danemarca, Germania, Polonia, Letonia, Estonia, Lituania, Finlanda și Suedia, cu implicarea activă a operatorilor din sectorul alimentar, să monitorizeze prezența dioxinelor, a PCB-urilor de tipul dioxinelor și a PCB-urilor care nu sunt de tipul dioxinelor în pește și în produsele pescărești, precum ficatul provenind din regiunea baltică, în conformitate cu anexa I la prezenta recomandare.

2.

Pentru a se asigura că eșantioanele sunt reprezentative pentru lotul din care au fost prelevate, ar trebui ca statele membre și operatorii economici din sectorul alimentar să respecte procedurile de prelevare de eșantioane prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 589/2014 al Comisiei (2).

3.

Metoda de analiză utilizată pentru monitorizarea prezenței dioxinelor, a PCB-urilor de tipul dioxinelor și a PCB-urilor care nu sunt de tipul dioxinelor trebuie să respecte criteriile prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 589/2014.

4.

Ar trebui ca statele membre să se asigure că rezultatele analizelor sunt transmise cu regularitate la EFSA (la fiecare șase luni) în formatul de transmitere a datelor al EFSA, în conformitate cu cerințele Orientărilor EFSA privind descrierea standardizată a eșantioanelor (Standard Sample Description – SSD) pentru produse alimentare și hrană pentru animale (3) și cu cerințele specifice suplimentare de raportare ale EFSA.

Eșantioanele pot fi pești individuali sau eșantioane grupate, dar, în cazul eșantioanelor grupate, peștii trebuie să fie de aceeași mărime și să fie capturați în aceeași zonă/regiune ICES.

Pentru heringul, somonul, păstrăvul (de mare) și șprotul baltici se aplică cerințe de raportare suplimentare specifice (în măsura în care nu sunt încă prevăzute în mod explicit în formularul de raportare utilizat în mod obișnuit):

Zona de captură, de preferință zona ICES (o altă indicație cum ar fi zona FAO sau denumirea părții din Marea Baltică este acceptabilă în măsura în care zona ICES nu este disponibilă). În cazul peștilor din lacuri sau râuri, se menționează denumirea lacului sau a râului.

Se pot furniza date fără o indicație precisă cu privire la zona în care au fost capturați, dar cu o indicație cât se poate de precisă cu privire la locul unde au fost capturați.

Data capturării

Mărimea peștilor/vârsta peștilor/greutatea peștilor

Măsurarea mărimii peștilor se efectuează în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2187/2005 al Comisiei (4). Mărimea și greutatea sunt cei mai importanți parametri. Vârsta poate fi precizată dacă este cunoscută.

Informații privind matricea analizată (mușchi, ficat, …)

Conținut de grăsime a peștelui/peștilor din eșantion

Informații privind prelucrarea (curățare, afumare sau altfel de prelucrare)

Orice alte informații relevante (de exemplu, cu privire la natura eșantionului în cazul în care coloanele obișnuite nu oferă suficiente detalii: de exemplu, rezultatul pentru un singur pește).

5.

Ar trebui ca datele disponibile referitoare la eșantioanele prelevate începând cu anul 2009, și care nu au fost încă transmise la baza de date a EFSA, să fie transmise la EFSA în formatul de transmitere a datelor al EFSA, în măsura în care este posibil.

6.

Pe baza datelor disponibile în prezent, informațiile cu privire la prezența dioxinelor, a PCB-urilor de tipul dioxinelor și a PCB-urilor care nu sunt de tipul dioxinelor în anumite specii de pești de o anumită vârstă, mărime și dintr-o anumită regiune geografică (zonă ICES), în special în ceea ce privește conformitatea lor cu nivelul maxim stabilit în Regulamentul (CE) nr. 1881/2006, sunt prezentate în anexa II.

7.

Pentru a se asigura că pe piața UE se introduc numai pești și produse pescărești care sunt în conformitate cu legislația UE, se recomandă ca în ceea ce privește peștii din regiunea baltică să se aplice măsuri de gestionare a riscurilor, astfel cum se descrie în anexa III. Statele membre menționate la punctul 1 pot lua măsuri la nivel național pentru a pune în aplicare măsurile de gestionare a riscurilor recomandate în anexa III.

Adoptată la Bruxelles, 2 mai 2016.

Pentru Comisie

Vytenis ANDRIUKAITIS

Membru al Comisiei


(1)  Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 al Comisiei din 19 decembrie 2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare (JO L 364, 20.12.2006, p. 5).

(2)  Regulamentul (UE) nr. 589/2014 al Comisiei din 2 iunie 2014 de stabilire a metodelor de prelevare de probe și a metodelor de analiză pentru controlul nivelurilor de dioxine, de PCB-uri de tipul dioxinelor și de PCB-uri care nu sunt de tipul dioxinelor în anumite produse alimentare și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 252/2012 (JO L 164, 3.6.2014, p. 18).

(3)  http://www.efsa.europa.eu/en/datex/datexsubmitdata.htm

(4)  Regulamentul (CE) nr. 2187/2005 al Consiliului din 21 decembrie 2005 pentru conservarea, prin măsuri tehnice, a resurselor halieutice din Marea Baltică și strâmtorile Belts și Sound, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1434/98 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 88/98 (JO L 349, 31.12.2005, p. 1).


ANEXA I

1.

Numărul minim de eșantioane de hering baltic (Clupea harengus membras) recomandat să fie prelevat în 2016 pentru analize în vederea stabilirii prezenței dioxinelor, a PCB-urilor de tipul dioxinelor și a PCB-urilor care nu sunt de tipul dioxinelor, de preferință din zonele ICES 28-1, 28-2, 29, 30, 31 și 32.

 

DE

DK

EE

FIN

LT

LV

PL

SE

Tot

Hering

7

5

7

20

4

4

9

14

70

2.

Numărul minim de eșantioane de șprot (Sprattus sprattus) recomandat să fie prelevat în 2017 pentru analize în vederea stabilirii prezenței dioxinelor, a PCB-urilor de tipul dioxinelor și a PCB-urilor care nu sunt de tipul dioxinelor, de preferință din zonele ICES 29, 30, 31 și 32.

 

DE

DK

EE

FIN

LT

LV

PL

SE

Tot

Șprot

5

8

8

5

5

9

18

12

70

3.

Numărul minim de eșantioane de somon (Salmo salar) și de păstrăv (Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss) recomandat să fie prelevat în 2018 pentru analize în vederea stabilirii prezenței dioxinelor, a PCB-urilor de tipul dioxinelor și a PCB-urilor care nu sunt de tipul dioxinelor.

 

DE

DK

EE

FIN

LT

LV

PL

SE

Tot

Somon/păstrăv

5

12

5

15

5

5

11

12

70

4.

Numărul minim de eșantioane recomandat să fie prelevat anual din 2016 până în 2018 pentru analize în vederea stabilirii prezenței dioxinelor, a PCB-urilor de tipul dioxinelor și a PCB-urilor care nu sunt de tipul dioxinelor.

 

DE

DK

EE

FIN

LT

LV

PL

SE

Tot

Mai multe specii de pești (*)

10

10

10

10

10

10

10

10

80


(*)  Cod de Atlantic (Gadus morhua), cambulă de Baltică (Pleuronectes platessa), țipar de râu european (Lampetra fluviatilis), păstrăv de lac (Salvelinus sp.) plătică albă (Blicca bjoerkna), anghilă europeană (Anguilla Anguilla), plătică de apă dulce (Abramis brama), cambulă (Platichthys flesus), biban (Perca fluviatilis), știucă (Esox lucius), șalău (Sander lucioperca), babușcă (Rutilus rutilus), păstrăv argintiu (Coregonus Albula), zărgan (Belone belone), stint (Osmerus eperlanus), calcan (Psetta maxima), morunaș (Vimba vimba), specii de coregoni (Coregonus sp.) și merlan (Merlangius merlangus).


ANEXA II

Informații cu privire la prezența dioxinelor, a PCB-urilor de tipul dioxinelor și a PCB-urilor care nu sunt de tipul dioxinelor în anumite specii de pești de o anumită vârstă, dimensiune și dintr-o anumită regiune geografică (zonă ICES), în special în ceea ce privește conformitatea lor cu nivelurile maxime stabilite în Regulamentul (CE) nr. 1881/2006

1.   Dimensiunea peștilor

Dimensiunea oricărui pește menționat în prezenta anexă se măsoară, după cum se arată în figura de mai jos, de la vârful botului până la capătul cozii.

Image

2.   Dimensiunile minime ale anumitor specii de pești care pot fi capturați în regiunea baltică din motive de sustenabilitate [Regulamentul (CE) nr. 2187/2005]

Somon (Salmo salar) (întreaga regiune baltică cu excepția ICES 31): dimensiunea minimă este de 60 cm (prin urmare, nu este permisă capturarea peștilor < de 2 kg).

Somon (Salmo salar) (ICES 31): dimensiunea minimă este de 50 cm (prin urmare, nu este permisă capturarea peștilor < de 2 kg).

Păstrăv de mare (Salmo trutta) (ICES 22, 23, 24 și 25 și ICES 29, 30, 31 și 32): dimensiunea minimă este de 40 cm (prin urmare, nu este permisă capturarea peștilor < de 2 kg).

Păstrăv de mare (Salmo trutta) (ICES 26, 27 și 28): dimensiunea minimă este de 50 cm (prin urmare, nu este permisă capturarea peștilor < de 2 kg).

3.   Informații cu privire la prezența dioxinelor, a PCB-urilor de tipul dioxinelor și a PCB-urilor care nu sunt de tipul dioxinelor în anumite specii de pești de o anumită vârstă, dimensiune și dintr-o anumită regiune geografică (zonă ICES)

3.1.   Hering baltic

În ICES 22, 23, 24, 25, 26 și 27: Heringul baltic, indiferent de dimensiunea presupusă a fi conformă cu nivelul maxim.

În ICES 28-1, 29, 30, 31 și 32: Heringul baltic ≤ 17 cm presupus a fi conform și hering baltic > 17 cm suspectat a fi neconform.

În ICES 28-2: Heringul baltic ≤ 21 cm presupus a fi conform și hering baltic > 21 cm suspectat a fi neconform.

3.2.   Somon

Somonul din ICES 22 și 23 provine din Atlanticul de Nord, și nu din regiunea baltică și, prin urmare, nu face obiectul acestor concluzii în ceea ce privește prezența dioxinelor și a PCB-urilor și a măsurilor comune de gestionare a riscurilor.

Somonul < 2 kg presupus conform [dar a cărui capturare nu este permisă din motive de sustenabilitate – în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2187/2005; dimensiunea minimă de 60 cm și pentru ICES 31: 50 cm].

În ICES 24, 25, 26:

somonul de peste 2 kg și până la 5,5 kg: conform după curățare (curățarea generează o reducere de aproximativ 30 % a conținutului de dioxine/PCB-uri de tipul dioxinelor – experiență numai în zonele ICES 24, 25, 26);

somonul cu greutate mai mică (2-4 kg) necurățat: suspiciune de neconformitate, deși majoritatea somonului este conform;

somonul cu greutate mai mare (4-5,5 kg): suspiciune de neconformitate pentru majoritatea somonilor;

somonul curățat < 5,5 kg: conform;

somonul curățat cu partea ventrală îndepărtată < 7,9 kg: conform.

În ICES 27, 28, 29, 30, 31 și 32:

somonul > 2 kg (cu dimensiune mai mare de 60 cm): suspectat a fi neconform.

3.3.   Păstrăv

Păstrăvul (de mare) < 2 kg presupus conform [dar a cărui capturare nu este permisă din motive de sustenabilitate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2187/2005; dimensiune minimă pentru ICES 22, 23, 24, 25, 29, 30, 31 și 32: 40 cm și pentru ICES 26, 27 și 28: 50 cm].

În ICES 22, 23, 24, 25, 26:

păstrăvul (de mare) de peste 2 kg și până la 4,5 kg: conform după curățare și îndepărtarea părții ventrale;

păstrăvul (de mare) cu greutate mai mică (2-4 kg): suspiciune de neconformitate, deși majoritatea păstrăvului (de mare) este conform;

păstrăvul (de mare) cu greutate mai mare: suspiciune de neconformitate pentru majoritatea păstrăvilor (de mare).

În ICES 27, 28, 29, 30, 31 și 32:

toți păstrăvii de mare > 2 kg (mai mari de 40/50 cm) suspectați a fi neconformi.

3.4.   Șprot

În zonele ICES 22, 23, 24, 25, 26, 27 și 28: presupus a fi conform.

În zonele ICES 29, 30, 31 și 32: în cazul în care șprotul este sub 12,5 cm și vârsta mai mică de 5 ani, atunci se presupune a fi conform. În cazul în care este peste 12,5 cm, este suspectat a fi neconform.

3.5.   Ficat de cod

Se suspectează neconformitatea.

3.6.   Țiparul de râu

În ICES 28: se suspectează neconformitatea.

În ICES 32: presupus a fi conform.

3.7.   Alte specii de pești

Păstrăvul de lac nu este comercializat, iar capturile locale intră sub incidența derogării (Suedia/Finlanda).

Alte specii de pești sunt presupuse a fi conforme.


ANEXA III

Măsurile de gestionare a riscurilor recomandate pentru a fi luate de către autoritățile competente pentru a se asigura că peștele provenind din regiunea baltică introdus pe piața UE respectă nivelurile maxime stabilite în Regulamentul (CE) nr. 1881/2006

1.   Măsuri de gestionare a riscurilor general recomandate

Trasabilitatea este de importanță majoră.

Pentru comercializarea heringului, somonului, păstrăvului de mare și a șprotului în alte state membre ale UE sau pe piața internă care nu intră sub incidența unei derogări, ar trebui ca zona ICES în care peștele a fost capturat să fie menționată pe documentele însoțitoare. Dacă este necesar, ar trebui să fie menționat în mod clar faptul că lotul a fost supus eșantionării și analizat din punctul de vedere al dioxinelor, sumei dioxinelor, PCB-urilor de tipul dioxinelor și PCB-urilor care nu sunt de tipul dioxinelor, în conformitate cu legislația UE, iar lotul a fost considerat conform cu legislația UE. Buletinul de analiză poate fi inclus sau ar trebui să fie pus la dispoziție la cerere.

În cazul în care nu este posibil să se furnizeze informații precise cu privire la zona ICES în care peștele a fost capturat, pentru comercializarea heringului > 17 cm, a somonului, a păstrăvului de mare și a șprotului > 12,5 cm în alte state membre ale UE sau pentru comercializarea pe piața internă care nu intră sub incidența unei derogări, lotul de pești trebuie întotdeauna să fie supus eșantionării și analizat din punctul de vedere al dioxinelor, al sumei dioxinelor, al PCB-urilor de tipul dioxinelor și al PCB-urilor care nu sunt de tipul dioxinelor în conformitate cu legislația UE, pentru a se verifica conformitatea cu legislația UE. Acest fapt ar trebui să fie menționat în mod clar în documentele de însoțire. Buletinul de analiză poate fi inclus sau ar trebui să fie pus la dispoziție la cerere.

Autoritatea din portul de debarcare este responsabilă de efectuarea controalelor necesare pentru a se asigura conformitatea.

Trebuie să existe la dispoziție dovezi documentate în ceea ce privește soarta peștelui care nu poate fi comercializat în vederea consumului uman.

2.   Măsuri de gestionare a riscurilor specific recomandate

2.1.   Hering baltic

Heringul baltic din ICES 22, 23, 24, 25, 26 și 27 → poate fi comercializat în vederea consumului uman.

Heringul baltic din ICES 28-1, 29, 30, 31 și 32:

Suedia și Finlanda:

Fără sortare, heringul baltic poate fi comercializat numai pe piața internă.

Pentru comercializare în alte state membre ale UE: sortare obligatorie a heringului pe dimensiuni ≤ 17 cm și > 17 cm înainte de introducerea pe piață (deoarece sortarea este realizată în funcție de lățime, ea este aproximativă, însă ea nu reprezintă o problemă):

heringul baltic ≤ 17 cm poate fi comercializat în vederea consumului uman;

heringul baltic > 17 cm poate fi comercializat sau prelucrat în vederea consumului uman numai pe piața internă sau poate fi comercializat în afara pieței interne numai în cazul în care analiza loturilor individuale a demonstrat conformitatea.

Germania, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia:

sortare obligatorie a heringului baltic pe dimensiuni ≤ 17 cm și > 17 cm înainte de introducerea pe piață (deoarece sortarea este realizată în funcție de lățime, ea este aproximativă, însă ea nu reprezintă o problemă):

heringul baltic ≤ 17 cm poate fi comercializat în vederea consumului uman;

heringul baltic > 17 cm nu poate fi comercializat sau prelucrat în vederea consumului uman, cu excepția cazului în care analiza loturilor individuale a demonstrat conformitatea.

Heringul baltic din ICES 28-2:

Suedia și Finlanda:

Fără sortare, heringul baltic poate fi comercializat numai pe piața internă.

Pentru comercializare în alte state membre ale UE: sortare obligatorie a heringului baltic pe dimensiuni ≤ 21 cm și > 21 cm (deoarece sortarea este realizată în funcție de lățime, ea este aproximativă, însă ea nu reprezintă o problemă):

heringul baltic ≤ 21 cm poate fi comercializat sau prelucrat în vederea consumului uman;

heringul baltic > 21 cm poate fi comercializat sau prelucrat în vederea consumului uman numai pe piața internă sau poate fi comercializat în afara pieței interne numai în cazul în care analiza loturilor individuale a demonstrat conformitatea.

Germania, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia:

Sortare obligatorie a heringului baltic pe dimensiuni ≤ 21 cm și > 21 cm înainte de introducerea pe piață (deoarece sortarea este realizată în funcție de lățime, ea este aproximativă, însă ea nu reprezintă o problemă):

heringul baltic ≤ 21 cm poate fi comercializat în vederea consumului uman;

heringul baltic > 21 cm nu poate fi comercializat sau prelucrat în vederea consumului uman, cu excepția cazului în care analiza loturilor individuale a demonstrat conformitatea.

2.2.   Somon

Somonul din ICES 24, 25 și 26:

Suedia, Finlanda și Letonia:

Somonul poate fi comercializat pentru piața internă (derogare);

comercializare în alte state membre ale UE: posibilă numai în cazul în care analiza loturilor individuale a demonstrat conformitatea cu legislația UE.

Germania, Danemarca, Estonia, Letonia și Polonia:

Somonul mai greu de 2 kg poate fi comercializat în vederea consumului uman numai în cazul în care analiza loturilor individuale a demonstrat conformitatea cu legislația UE.

Somonul care cântărește mai puțin de 5,5 kg este conform după curățare (procedură aplicată în Danemarca și Polonia numai pentru ICES 24, 25 și 26), iar somonul de peste 5,5 kg și până la 7,9 kg este conform după curățarea și eliminarea părții ventrale (procedură aplicată în Polonia pentru ICES 24, 25 și 26).

Somonul curățat > 5,5 kg și somonul curățat cu partea ventrală eliminată > 7,9 kg poate fi comercializat în vederea consumului uman numai în cazul în care analiza loturilor individuale a demonstrat conformitatea cu legislația UE.

Somonul din ICES 27, 28, 29, 30, 31 și 32:

Suedia, Finlanda și Letonia:

Somonul poate fi comercializat pentru piața internă (derogare).

Comercializare în alte state membre ale UE: numai în cazul în care analiza loturilor individuale a demonstrat conformitatea cu legislația UE.

Germania, Danemarca, Estonia, Letonia și Polonia:

Somonul poate fi comercializat în vederea consumului uman numai în cazul în care analiza loturilor individuale a demonstrat conformitatea cu legislația UE.

2.3.   Păstrăv (de mare)

Păstrăvul (de mare) din ICES 22, 23, 24, 25 și 26:

Suedia și Finlanda:

păstrăvul (de mare) poate fi comercializat pe piața internă (derogare);

comercializare în alte state membre ale UE: posibilă numai în cazul în care analiza loturilor individuale a demonstrat conformitatea cu legislația UE.

Germania, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia:

păstrăvul (de mare) mai greu de 2 kg: păstrăvul poate fi comercializat în vederea consumului uman numai în cazul în care analiza loturilor individuale a demonstrat conformitatea cu legislația UE;

păstrăvul (de mare) curățat cu partea ventrală îndepărtată < 4,5 kg: conform (procedura aplicată în Polonia pentru ICES 22-23-24-25-26);

păstrăvul (de mare) curățat cu partea ventrală eliminată > 4,5 kg poate fi comercializat în vederea consumului uman numai în cazul în care analiza loturilor individuale a demonstrat conformitatea cu legislația UE.

Păstrăvul (de mare) din ICES 27, 28, 29, 30, 31 și 32:

Suedia și Finlanda:

păstrăvul (de mare) poate fi comercializat pe piața internă (derogare);

comercializare în alte state membre ale UE: posibilă numai în cazul în care analiza loturilor individuale a demonstrat conformitatea cu legislația UE.

Germania, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia:

păstrăvul (de mare) poate fi comercializat în vederea consumului uman numai în cazul în care analiza loturilor individuale a demonstrat conformitatea cu legislația UE.

2.4.   Șprot

Șprotul din ICES 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 poate fi comercializat în vederea consumului uman.

Șprotul din ICES 29, 30, 31 și 32:

sortare obligatorie în cazul șprotului ≤ 12,5 cm și a șprotului > 12,5 cm;

șprotul ≤ 12,5 cm poate fi comercializat în vederea consumului uman;

șprotul > 12,5 cm nu poate fi comercializat sau prelucrat în vederea consumului uman, cu excepția cazului în care analiza loturilor individuale a demonstrat conformitatea.

2.5.   Ficat de cod

Ficatul de cod din codul capturat în regiunea baltică este suspectat că nu este conform și, prin urmare, fiecare lot trebuie analizat pentru a se demonstra conformitatea înainte de a fi introdus pe piața UE.